Ut med det gamla och in med det nya

happy new year by maja homen
Så här års fylls tidningar, tidskrifter och bloggar av återblickar på året som (nästan) gått. På Klimatbluffen skriver Skeptikern om att debatten inom klimatfrågan blir mer och mer nyanserad, vilket är precis det vi, som inte riktigt instämmer i AGW-hypotesen, efterlyser. Även Elisabet Höglund på Expressen uppmärksammar den upptining som skett i svensk och internationell media när det gäller klimatfrågan. Debatt- och insändarsidorna tillåts allt oftare innehålla röster kritiska mot AGW, IPCC och den klimathysteri som kan drabba alla delar av samhället.
Christopher Booker i The Telegraph skrev häromdagen att 2008 blev året då hypotesen om antropogen global uppvärmning visades vara fel. Det är kanske att ta i, eftersom vi fortfarande inte vet vad som styr klimatsystemet. Med tanke på att de befintliga klimatmodellerna inte lyckats förutsäga händelsernas gång kan vi dock säga att vi behöver veta mer innan vi kan slå fast att människans utsläpp av växthusgaser har någon signifikant påverkan på temperatur och klimat. Jag tror inte att vi får något svar under 2009. Men om den globala temperaturen fortsätter att visa en sjunkande tendens så växer onekligen tvivlen på att det är vi och inte naturliga faktorer som dominerar klimatpåverkan.
Mitt 2008 har varit omtumlande. I början av året stängde jag ner min gamla blogg – Inga Dogmer – och flyttade över verksamheten till The Climate Scam. Under året har antalet besök på bloggen nästan femdubblats (!!!) och The Climate Scam intar nu en hedrande fjärdeplats inom Bloggportalens kategorier: Miljö och Vetenskap. Tack alla ni, besökare och kommentatorer, som har gjort detta möjligt!
I mars 2008 hade jag förmånen att närvara vid den första internationella klimatkonferensen för ”skeptiker”, anordnad av Heartland Institute i New York. Jag fick tillfälle att lära känna många framstående personer inom olika discipliner, bl.a Fred Singer, Patrick Michaels, Robert Balling, William Gray, David Douglass och Roy Spencer.
Jag kommer att delta i nästa års konferens också. Även den är sponsrad av Heartland Institute och anordnas 8-10 mars i New York.
Under hösten 2008 skrev jag en bok om klimatfrågan som förhoppningsvis ligger ute i bokhandeln i mars nästa år. Jag minns väl när signaturen Thomas något ironiskt undrade vad en sådan bok skulle kunna innehålla, utan tvekan med tanke på hans ringa anseende om mina kunskaper. 🙂 Det är väl dock fullt förståeligt att jag undanhållit er en del av den information som kommer att finnas i boken. Annars hade det ju inte varit spännande. Ni som är nyfikna kommer förhoppningsvis att köpa och läsa den. Jag återkommer med mer detaljer kring själva publiceringen.
Jag har lärt mig mycket under året, och då inte bara inom klimatologins område. Jag har idag en mycket större respekt för dem som företräder AGW-teorin. Jag hoppas också att jag blivit en bättre, och mer ödmjuk lyssnare. Dessutom hoppas jag att jag numera kan skilja på sak och person. Bara för att man inte håller med någon annan, behöver man inte tycka illa om personen ifråga (lättare sagt än gjort, eller hur?).
Därför vill jag tacka mina ”antagonister” i debatten, bl.a. (utan inbördes ordning 🙂 ) Thomas, Anders, ErikS, Mikael, Mats Frick och professor Erik Svensson på Biology & Politics. Ett särskilt tack till professor Erland Källén för den respekt han visat mig i debatten.
Och naturligtvis, ett jättestort tack till alla er som stödjer, uppmuntrar, tipsar, kommenterar, uppskattar och kritiserar och därmed gör mitt liv bra mycket roligare.
Jag önskar er ett gott slut på det gamla året och ett riktigt bra 2009!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Fredrik

  Tack för en fantastisk blogg Maggie.

 2. Maggie – Du är ett föredöme i debatten!
  TACK och Gott Nytt År

 3. Gunnar Littmarck

  Beröm och omtanke, behöver vi ofta då vi minst förtjänar det.
  Mesig som jag är sällar jag mig till andra och tackar Maggie för en bra blogg.
  (hör av dig om alla gnäller på dig, så ska jag tala om allt jag tycker är bra med dig)
  Ja nu kom jag på något negativt i glädjeruset.
  Jag går ofta direkt på kommentarer utan att läsa inlägget..
  Fyfyfy för mig..
  Ser fram emot boken.
  Gott nytt år

 4. Iven

  Maggie
  Tack för ett utsökt forum för en allsidig klimatdebatt,
  tack för dina kloka ord till årsskiftet och lycka till 2009!
  Kan – trots allt – inte låta bli, att då och då i debatten komma att tänka på Bertrand Russells bevingade ord:
  ”Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel” (med viss insikt om att själv inte alltid tillhöra de kloka…)

 5. Johnny

  Gott Nytt År Maggie och alla trogna och nytillkomna läsare av denna blogg.

 6. Lars

  Maggie, du är ett ljus i det medeltida mörker som hotar vår värld.

 7. Claudius

  Tack, Maggie! 2008 blev ett mycket bättre och mer givande år än jag hade trott vid förra nyåret – just därför att jag råkade hitta din websida. Tack för att du orkar hålla igång den! GOTT NYTT ÅR!

 8. Jan E

  Maggie,
  Ordet ”riktigt” i meningen ”inte riktigt instämmer i AGW-hypotesen” kan man antingen tolka som ödmjukhet eller som ironi. Jag väljer det första eftersom hela din bloggpost är ovanligt balanserad. Inte alls samma tvärsäkra förnekande som du visade i början. Och du skriver ju också att du har större respekt för andra och är mer ödmjuk. Positivt. Och ta mig tusan om inte detta är en typiskt kvinnlig egenskap, dvs att inte låsa sig fast i positioner av rädsla för att tappa prestige. Liknande formuleringar har iaf jag inte sett på andra klimatskeptikerbloggar drivna av män.
  Gott nytt år!

 9. Jan E

  Efter att ha berömt Maggie för att hon nu uppvisat lite ödmjukhet kan det vara intressant att ta en titt på en som är hennes motsats och så långt ifrån ödmjukhet man kan komma, nämligen Lord Christopher Walter Monckton, en tongivande gestalt inom skeptikergänget och som också får stort utrymme på de skeptikeraktiviteter som Heartland Institute anordnar. Han lär också vara en av föredragshållarna på nästa Heartlandkonferens (som Maggie ska delta i). Först bör man påpeka att Lorden inte har nån som helst naturvetenskaplig utbildning, men det hindrar honom inte att visa upp en tvärsäker attityd som slår det mesta.
  I en artikel skriven i samband med Balimötet nyligen skriver han bl a så här:
  ”Om vi nu tar de heroiskt idiotiska beslut som ligger på bordet i Bali så kommer än en gång världens fattiga att dö i tiotals miljoner av brist på värme, ljus och kraft och medicinsk vård.
  Om vi förnekar dem den fossil-eldade tillväxt som vi kommit i åtnjutande av, kommer de att fortsätta vara fattiga och deras antal kommer att öka ytterligare så att vårt samlade ekologiska fotavtryck kommer att bli ännu större.  När de dör och den globala temperaturen visar sig inte stiga i enlighet med IPCC:s skrattretande förutsägelser kommer den självuppskattande retorik som är det nuvarande värdelösa, korrupta och dyra FN:s hallstämpel, åter att papegojlikt och nästan enigt att  upprepas av de lata och tanklösa politiker och journalister som borde ha gjort sin plikt mot de fattiga, nu för tredje gången på tre decennier, när de sviker förtroendet att ställa upp för dem som är på väg att dö. 
  Mina meddeltagare, det finns ingen klimatkris.  Det korrekta politiska svaret på ett icke-problem är att ha modet att inte göra någonting. Fatta mod. Gör ingenting och rädda världens fattiga från ännu en vårdslös slakt, driven av FN.”
  Maggie,
  Du kan väl bevaka Lorden lite extra på konferensen 😉

 10. Erik Svensson

  Gott Nytt År på dig själv!
  Och tack för dina vänliga ord om mig och min blogg.
  Mvh/Erik

 11. Iven

  Jan E.
  Den text, som du säger är skriven av Monckton, är lika svulstig och full av överdrifter, som en annan person i klimatdebatten bruka uttrycka sig vid sina framträdanden, en person, som far och flyger eget jetplan världen runt med sina domedagsprofetior, och vars namn för all framtid kommer att förknippas med ”The Big Climate Scam”. Så bra att du nu hittat en motsvarighet bland skeptikerna och därmed kunnat skapa en viss balans i debatten. I sak vet Lord Monckton nog vad han pratar om…

 12. Jan E
  Nog var det kärnfullt formulerat av Monckton, men inget äv vad han säger är felaktigt. Det går att hysa andra förhoppningar, förvisso, men det finns ingen människa vid sina sinnens fulla bruk som hävdar att de olika klimatmötena och -protokollen i FNs regi åstådakommer ett skvatt värt något alls i frågan. Alltså inte ens om man tror på hypotesen om CO2 som klimatdrivande.
   
  Det är och förblir gigantiska och tomma och dyra symbolhandlingar, dvs sådant som politiker/byråkrater gärna ägnar sig åt för att blåsa upp sin egen ’viktighet’ och dölja sin egen futtighet bakom …

 13. Jan E

  Iven och Jonas N,
  Era kommentarer motsvarar mina förväntningar med råge!
  Gott Nytt!

 14. Mats Frick

  Gott nytt år allihop. Debattåret 2009 kommer att bli mycket intressant. Förhoppningsvis kommer diskussionen att vidgas än mer. Tack för ditt engagemang Maggie.

 15. Gunnar Littmarck

  Jan E
  Vad roligt att jag får såga lite av din argumentation:
  ”Först bör man påpeka att Lorden inte har nån som helst naturvetenskaplig utbildning, men det hindrar honom inte att visa upp en tvärsäker attityd som slår det mesta.”
  Nuförtiden har en ointelligent obildad hypokondriker, ofta efter bara några år bättre kunskap inom sitt ”sjukdomstillstånd” än de flesta allmänläkare, trots avsaknad av medicinsk vederlagd utbildning.
  Jag har en aning erfarenhet av den civ ing som anses svårast, tekn fys.
  Jag har funnit att det enda bestående, hos vissa, tio år efter utbildning är en stark matematisk kompetens.
  Vissa jag mött har haft bästa betyg i kurser de inte förstått någonting av.
  Jag lovar dig att en intresserad Lord med enkelhet kan skaffa sig bättre naturvetenskaplig utbildning än majoriteten av svenska universitets median naturvetare, har tillägnat sig.
  Det är nya tider, utbildning är färskvara, bara de som pluggar timmar dagligen inom de naturvetenskapliga discipliner de har lägst kompetens, har en chans.
  Thomas bruker håna Hans, för hans låga naturvetenskapliga kompetens, dock har Hans fått en naturvetenskplig doktorsavhandling godkänd.
  Det är inte som inom många humanioradicipliner, där det med enkelhet går att valla en godtycklig ko genom diputationen.

 16. Iven

  Jan E
  Tack och Gott Nytt År önskas också dig!
  Glädjande att kunna motsvara andras förväntningar.
  Vore roligt om det Nya Året skulle bjuda på en offentlig debatt mellan Lord Monckton och Al Gore, som Monckton har utmanat på, men Al Gore ännu inte har accepterat.
  Monckton lär bl.a. ha hittat bevis på kompromitterande ändringar genom IPCC av vetenskapsmännens ursprungliga utlåtanden i AR2 i det officiella slutdokumentet. För det eller en avslöjande debatt lekmän emellan behövs knappast några vetenskapliga meriter. Bara fakta.

 17. ThomasJ

  Stort TACK för all möda Du lägger ner för att denna utomordentliga blogg finns o fortsätter så göra.
  Ett Gott Nytt År till Dig o övriga !
  Mvh/TJ  

 18. Peter Stilbs

  Gott Nytt År Maggie – och alla andra på denna blogg.
  Det är alltid något av intresse här att diskutera eller ta sig en funderare på. Ibland är det också ganska roligt här.
  1000 Tack alla
  /Peter

 19. Jan E, Iven och Jonas: Beträffande Lord Monckton så gör jag honom gärna bekantskap i New York. Om jag får. 🙂 Jag  skulle ogärna vilja ha Monckton som motståndare. Jag tycker varken om hans debattstil eller språkbruk. Jag känner dock inte honom personligen så jag avstår från att försöka utröna vad hans tvärsäkerhet grundar sig i.

 20. Iven

  Det är underbart med fördomsfria människor Maggie! 
  Tror och hoppas att du får god behållning också av Lord Moncktons framträdande i Heartland-konferensen. Du kan alldeles säkert och alldeles själv skilja på rykten och fakta
  utan allvetande, välmenande rådgivare. Ha det bra!

 21. Gunnar Littmarck

  Jag tror att jag vunnit mest insikt från Contrarians som Thomas och halvditto som Mats Frick.
  Peter, Per,Jonas, Lars Bååth, Christoper, Magnus och skeptikern är några av alla skeptiker som också stimulerat min skalle till formatering och nya input.
  En bra regel är att framlägga ett provocerande påstående och låtsas som det är skrivet i sten, efter en stund, är det sågat, stärkt eller fortfarande den hypotes det var från start.
  Mesar är de som inte älskar att ha fel och bli motagumenterade till bestående åsiktsförändring.
  Gott nytt år ska jag önska i morgon, kanske…
  Jag är i vart fall glad ( till skillnad mot min kjæresta) att jag funnit denna blogg.

 22. Thomas

  Jag får också önska Maggie ett gott nytt år. Även om jag inte håller med henne lyckas hon i alla fall hålla en civiliserad ton till skillnad från många andra. (Och,ja, jag låter mig också ofta provoceras för ofta).

 23. Labbibia

  Jag tar också tillfället i akt och önskar Maggie och alla andra här på bloggen ett Riktigt Gott Nytt År!
  Jag såg till min stora häpnad att ordet ”klimatdebatten” nämndes på den statliga televisionens text-tv igår (sid. 150). Kan 2009 bli året då även TV 1 och 2 ”vaknar” och inser att debatten inte är över. Att den snarare just har börjat på allvar?

 24. Tack för året som gått.
  Jätteintressanta inlägg här.
  Gott Nytt År och kämpa på! Jag lär mig mycket och uppskattar den trevligare ton som efterhand uppstår.
  Vi lär inte påverka klimatet, men debattklimatet, och media kan vi tillsammans kanske påverka. Och då…
  … då fattar politiker, vid sidan av de lomhörda enfrågepartierna, att det finns fler frågor att engagera sig i än ett knepigt klimat.

 25. Hasse

  Vill också ställa mig i raden av tacksamma läsare. Hoppas du orkar fortsätta.  Tack också till alla intelligenta kommentatorer. Ni har gett mig mängder av intressanta länkar, synpunkter och infallsvinklar. Gott Nytt År till er alla.

 26. L

  Det är tydligen inte bara jag som är nattuggla.. 😉
  Eftersom det redan blivit Nyårsafton vill jag också önska alla här och särskilt Maggie, ett lagom varmt och Gott Nytt År!

 27. Ulf L

  Maggie, tack för en av de intressantaste bloggarna på webben. Och tack alla debattörer för alla informativa, okunniga, roliga, provocerande, tråkiga, intelligenta, överlägsna och ödmjuka inlägg. Man lämnas inte oberörd när man läser er.
  Jag önskar ett gott nytt debattglatt år.

 28. Tack Maggie för ett underbart år i ditt sällskap!
  Du är en fröjd att läsa med ditt engagemang, kunnande och ändå så fri från fanatism i klimatfrågan. jag har hämtat mycket av mina klimatkunskaper från din blogg, där så många tänkvärda saker  har skrivits under året, både av dig själv och av dina bloggäster.
  kram och ett riktigt Gott Nytt år!
  Elisabet Höglud

 29. Olaus Petri

  Jag sällar mig till övriga och konstaterar att ”The Climate Scam” är en fröjd att läsa. Såväl pajkastning som saklig argumentation håller hög klass.
  Din bok står högt på önskelistan.
  Gott Nytt!

 30. karlsson

  Tack för en bra blogg med intressanta inlägg. Jag läser den nästan dagligen.

 31. Gunnar Littmarck

  2009 kommer bli mänsklighetens hittills bästa år:
  Snart kan vi lägga ner fossilförbränningsdebatten, ty nya tekniker kommer priskonkurera ut fossila bränslen.
  Glesbygden kommer att befolkas, ty de självkörande elektriska bilarna närmar sig.
  Samhällen och städer kommer kunna försörjas av energi genom små TMSR anläggningar.
  I glesbyggden kommer de boende själva kunna generera sin elkraft.
  Nu ska ni se lite länkar till den ljusa framtiden.
  Först ett företag som heter Nanosolar och startade sin storskaliga tillverkning för ett år sedan, de har lönsamhet vid ,95$/W och 25 års effektgaranti, se bara TV-inslagen, åtminstone:
  http://www.nanosolar.com/articles.htm
  Nästa problem är ju energilagring, nu har det äntligen kommit genombrott:
  Asien leder, men USA storsatsar:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar
  /article485872.ece
  ABB har sina tillämningar:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article485970.ece
  Jag har tidigare skrivit att jag hoppas på Hondas hybridbil som börjar säljas i vår, här har ni en riktig elbil:
  http://www.nyteknik.se/nyheter/fordon_motor/bilar/article486041.ece
  Thomas kan då glädja sig åt att den stora vägsatsningen i Stockholm, kommer trafikeras med avsevärt miljövänligare fordon än kollektivtrafik.
  Vidare spår jag ett världshandelsavtal, som blir starten på en tioårig högkonjuktur, med start slutet av 2010.
  2009 blir vidare det år då mellanöstern konflikten, trappas ner i en allt mer fredlig utveckling.
  (orosmolnen är Pakistan Indien Afganistan)
  På det hela taget går mänskligheten mot den ljusaste framtid någonsin, konstigt då att alla deppar?
  DEt är på ett sett viktigare vad vi KAN göra, än vad vi gör.
  Mänskligheten har hittills aldrig kunnat göra så mycket gott som 2009.
  Gott Nytt År
  Maggie och alla andra i bloggen

 32. Börje

  Jag tror det var Gösta Wallin som nämnde ”Den stora kometen” i något sammanhang. Det senaste decenniet har Ferlins visor inte hörts så mycket, kanske känner yngre läsare inte till sången om kometen(?) Här kommer den i alla fall!
  DEN STORA KOMETEN
  Först blev det ganska tyst i byn:
  Förnekade kometen
  bevisade sin plats i skyn
  för hela menigheten!
  Järtecken, sade man till slut
  – en rackare till att blänka! –
  Nu blåstes nådatiden ut,
  nu är det dags att tänka.
  Nu är det tid att handla rätt
  mot mor- och faderslösa,
  och garda sig på alla sätt
  och varda religiösa.
  Så satte de sej ned med fart
  vid brillor och postillor
  och suckade så tungt och rart
  om världens vreda villkor.
  De bugade för fattighjon
  som förr för tjocka magar
  och vägde rätt i handelsbon
  i nästan fjorton dagar
  De såg på almanackans blad
  i spirande förvånad,
  tills någon kom en dag och sad:
  nu är det jämnt en månad.
  Då sken de upp och ropte: Se,
  än lyser björk och lunder.
  Hvi sattes vi isuck och ve
  för gamla kyrkofunder?
  Än hoppar haren över äng
  och solen över rågen.
  Men bringa hastigt, stalledräng,
  tillbaks den gamla vågen!
  Så blev det åter fart och ras
  och buller och affärer
  och fattigskjuts och kräftkalas
  kring alla landamärer.
  I glada vänners muntra lag
  satt gubbarna och söpo
  och skrattade i fulla drag
  åt ryktena som löpo.
  Vi sitter där vi sitter nu
  och har det ej så galet.
  Den där kometen kommer ju
  tre gånger i kvartalet.
  Än är han här, än är han där
  och krumelurar värre.
  – Vi skålar för den dag som är
  och litar på Vår herre!
  Nils Ferlin
  Gott Nytt ÅR Maggie och alla flitiga skribenter här. Det gäller dig också Thomas!
  Börje

 33. Gunnar L #31 
  Glesbygden i Sverige kommer ALDRIG att få nytta av nya energislag eller annan utveckling.
  I Sverige är glesbygden bara 5% av demokratin. Helt försumbart för den politiska makten.
  Storstadsområden som Stockholm, Göteborg och Malmö är glesbygd i ett EU-perspektiv. Den glesbygden kommer kanske att överleva, men resten av landet ska bevaras som förr för att kunna visas upp för turister.
  Rösterna hämtas där det finns många röster att hämta. Bondeförbundet blev Centerpartiet och började skaffa röster i storstäderna genom sitt miljöengagemang. Nu har vi en Näringslivsminister från de leden som vill bli kallad ”Rymdminister” och som fattar noll. Hon är lurad, men samtidigt som det är otäckt, så är det skojigt att iaktta. Trots att det är vi som drabbas av skojeriet.
  Norge har haft en fungerande regionalpolitik i många år. I Sverige är det bara ett stort och panikartat falskspel.

 34. Toprunner

  2009 ser ut att bli ett spännande år, bara att få se Elisabet Höglund i Let’s Dance blir en rivstart. Du har lätt min röst redan Elisabet !!
  Vidare hoppas man på högre temperaturer sommaren 2009 än det miserabelt kalla 2008 samt ett snabbt riksdagsbeslut om nysatsning på kärnkraft.
  Tack också Maggie för en grymt bra blogg som både är en källa till kunskap samt slipsten för att vässa argumenten.
  Gott Nytt År önskas alla!

 35. Uffe
  Nog stämmer det att gledbyggden knappast lär få hjälp av politiken för någonting. Fast så är det nog för de allra flesta. Skillnaden är att i tätare befolkningscentra blir det lättare att bära det politiska oket eftersom det är lättare att bedriva näringsverksamhet som ännu inte har tyngts ned av politikens våta tunga filt.
  Men inte kan du väl beskylla Mauddan för hur det står till i norrland och dess inland.
  Gott Nytt År
  önskas iaf samtliga läsare och kommentatorer här!

 36. Jonas.
  Gott Nytt År själv.
  Jag tror inte att Maud Olofsson har någon betydelse alls för utvecklingen i Sverige. Men maken till egotrippad och betydelselös politiker får man nog leta efter i många år.
  Jag skulle kunna fylla på med personliga och konkreta exempel, men den här bloggen är ju bäst njutbar för den som tänker själv.
  Nu ska jag fixa läcker mat och snart börja fira att det kan bli bättre.
  GOTT NYTT ÅR  till alla … igen!

 37. Elisabet H: Du har min röst i Let’s Dance också! Älskar programmet, har ännu inte lyckats övertala min sambo till en svängom. Men ack, visst vore det härligt med en eldig paso doble…
  Börje: Den där Nils Ferlin-dikten är en riktig pärla!
  Gott Slut alla! Nu ska det nya året firas in med massor av champagne!

 38. Gunnar Littmarck

  Maggie:
  Hjärnan behöver träning såsom benmuskulaturen.
  Dans tycks vara det bästa sättet att kombinera träningen.
  Tänk om vi ersatte musik och gymnastik med dans..
  Lär sig barnen, kommer de fortsätta hela livet.
  Mina barn gick i danskurser som små, det har de glädje av nu.
  Några spådomar till före duschen:
  Dagens nyheter kommer under våren inte bara få en ny chefredaktör (varför kommer de bästa journalisterna i Sverige från Polen?).
  Jag hann inte med Champagnen…. fy för länder med klockslagsreglering av matvaror.
  Efter att Centern blivit fissionskramare, kommer V efter, mp marginaliseras och hamnar på sikt för evigt utanför riksdagen då de blir de sista att inse psevdoproblemet med co2.
  Alla tidningar kommer populärbilda allmänheten i de nyaste kärnkraftteknikerna, förlorare blir de som spekulativt satsat på gröna certifikat.
  Så byts den håglösa klimatförtvivlan i hopp och tillit.

 39. Lars C

  Gunnar Littmark
  Lite att fundera på om kvällen blir tråkig.
  http://www.youtube.com/watch?v=bsLqO3cGzIU&feature=channel_page
  Gott Nytt År Till dig och alla andra.

 40. Gunnar Littmarck

  Lars c
  Jo jag har tänkt på det redan före nine eleven.
  Såklart kommer dollarn att sjunka med mer än hälften relativt en korg av ”vettiga” valutor.
  Det kommer gå fort då det kommer igång, ty nu är mer än hälften av alla dollar, utanför usa.
  Tänk att få det räntefria lånet?
  Man blir förvånad över hur många som har sin inkomst av att sälja saker till varandra, eller alla advokater och i försäkringsbraschen, knarklangare och annat skit.
  Så tänker jag på Europa, eller Sverige…
  Här är stora grupper lika skadliga som vissa kriminella genom sin fördyring och försämring av produktionen.
  Jag brukar leka med tanken att:
  Registrera alla svenskar med alla konstens regler, samt transponder på alla tredje gången de dömts för stöld eller bedrägeri.
  Så avskaffar vi alla sedlar.
  Kanske införa en femtikrona.
  Alla ambassader säljs och ersätts med nya på Internet.
  Så avskaffas alla verk och myndigheter som inte kan dokumentera att de är ”lönsamma”.
  De som blir kvar ska inte ha några fysiska byggnader, allt ska ske från hemmakontor.
  En medborgarlön om 2500:-/veckan, då medborgaren vistas i Sverige och är över 25 år.
  Alla mellan 18 och 25 ska erbjudas samhällstjänst för samma ersättning, eller skattebefrielse för inkomster till 250.000:-/år.
  Då inga andra stöd behövs kan försäkringskassan läggas ner, samt 95% av alla socionomer.
  Sjukvården blir avlastad av alla som bara vill ha sjukintyg.
  Glesbygden befolkas av de som lever bara på sin samhällslön.
  Sjukvården ska dessutom avlastas från hypokondriker till specialavdelningar, genom förflyttning av patienter som ständigt söker för nya åkommor som inte går att ge en klar diagnos av.
  Då sjunker BNI kraftigt utan att en enda färre nytta skapas, vilket leder till lägre eu-avgift och de avtalade pensioner till alla som har basbeloppsrelaterad ersättning.
  Alla slag av inkomst ska såklart beskattas med en och samma skattesats, då ingen sjuklön, arbetslöshetsersättning, fattigpension m.m. utbetalas, ska inte heller några löneskatter tas ut.
  Alla insitament till fusk upphör, så gott som.
  Sluligen kan vi sänka ersättningar till de ytterst få politiker och byråkrater, som behövs (tillgång och efterfrågan).
  Jag har en mängd fördjupningar som ersätter högre utbildningsanstalter, lantmäteri och bygglov, m.m.
  Såsmåningom ska jag skriva klart en bok jag byggt i huvudet i snart 30 år.
  Det går att skapa ett paradis för de flesta.
  Men många heliga kor slaktas på vägen.
  Megastäder (minst 10Minv.) kan skapa både hög och lågkonjuktur genom mentala processer.
  Tror vi att allt blir sämre, blir det det och motsatt.
  I vissa länder startar en konjukturcykel med ett fotbollsresultat.
  Nu har vi dock ovanligt få konflikter, samt avsevärt bättre tekniska lösningar än tidigare.
  Om väldens människor leds att fokusera på ett positivt framtidbyggande, kan jorden få en evig positiv ekonomi.
  För er som påstår att det inte kan vara en evig tillväxt ska ni betänka, att:
  Ni kan skriva ett allt högre tal som ständig närmar sig en tredjedel, i evighet.

 41. Gunnar Littmarck

  Nu vet jag ett placeringsförslag:
  Satsa på en avsevärt lägre dollar om två år.
  Risken är ex. att Iran fixar fram a-bomber och sänder mot Israel samt Indien Pakistan Afghanistan området.
  Då US army är helt utan konkurrens, kommer en storkonflikt, leda till dollarförstärkning, hur sjukt det än är.
  Att vara världens enda militära stormakt, har sina fördelar.
  Om jag hade kapital som inte behövdes på 10 år, skulle jag lägga 25% på dollarspekulation..