USA lämnar Parisöverenskommelsen

Nu har nyheten kommit – USA lämnar Parisöverenskommelsen. President Trump säger att överenskommelsen är mycket orättvis mot USA. Vidare säger president Trump att Parisöverenskommelsen kommer att underminera USA:s ekonomi och ge oss en permanent nackdel.

donald_trump1

I USA är demokraterna upprörda medan många republikaner applåderar Trump. Chefstrategen Steve Bannom och EPA:s chef Scott Pruitt har pressat Trump att lämna överenskommelsen. Båda satt på första raden och applåderade Trumps tillkännagivande.

President Trump öppnar upp för att omförhandla Parisöverenskommelsen. Några uttalande från president Trump  om Parisöverenskommelsen:

 • “We will cease honoring all non-binding agreements”, and “will stop contributing to the green climate fund”.
 • “I can not in good conscience support a deal that harms the United States”.
 • “The bottom line is that the Paris Accord is very unfair to the United States”.
 • “This agreement is less about climate and more about other countries getting a financial advantage over the United States”.
 • “The agreement is a massive redistribution of United States wealth to other countries.”
 • “Fourteen days of carbon emissions alone would totally wipe out the U.S. contribution to reduction by 2030”
 • “Compliance with the terms of the Paris accord… could cost America as much as 2.7 million lost jobs by 2025.”
 • “India makes its participation contingent on receiving billions and billions and billions of dollars in foreign aid.”
 • “We need all forms of available American energy or our country will be at grave risk of brown-outs and black-outs.”
 • “Withdrawing is in economic interest and won’t matter much to the climate.”
 • “We will be environmentally friendly, but we’re not going to put our businesses out of work… We’re going to grow rapidly.”
 • “No responsible leader can put the workers and the people of their country at this debilitating and tremendous disadvantage.”
 • “The same nations asking us to stay in the agreement are the countries that have collectively cost America trillions.”
 • “My job as President is to do everything within my power to give America a level playing field.”
 • “The same nations asking us to stay in the agreement are the countries that have collectively cost America trillions.”
 • “I was elected to represent the citizens of Pittsburgh, not Paris.”
 • “Our withdrawal from the agreement represents a reassertion of America’s sovereignty.”
 • “It is time to exit the Paris Accord and time to pursue a new deal which protects the environment, our companies, our citizens.”

Min kommentar: President Trump står upp för sitt vallöfte ”America First”. Parisöverenskommelsen hade inte gjort ett dugg för klimatet men kostat USA enorma summor pengar och många förlorade jobb.

US_flagPresident Trump är en politiker som står för sina ord. Bara att säga grattis USA!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Stort grattis till USA! Klimatalarmisterna är förstås sura för att de nu går miste om alla miljarder från USA. Hoppas att detta även kan inspirera en del av EUs stater att hoppa av.

 2. JIMMY

  Tack Welander för att du så snabbt skrivit nyckelord från Trump talet på engelska.
  Tittar just nu på CNN som tidigare visade ” bistra citronen Franska presidenten tal” och det verkar som nu original CNN Atlanta nu kopplas på över Europa satelliten och inte den vanliga Brittiska CNN versionen.

 3. Roy Spencers vinkling är USA:s tillbakadragande från Parisöverenskommelsen kommer att gynna de fattiga. Energin blir billigare och det gynnar fattiga människor.
  https://townhall.com/columnists/royspencer/2017/05/30/draft-n2333378

 4. Kenneth Mikaelsson

  Fasiken va jag garvade när jag läste tiraderna i Aftonbladet… Snacka om en hope idioter…
  ”Rengnskogen kommer att DÖÖÖÖÖ… har minskat med tjugo procent” Fattar inte stollen till reporter att det går så när det blir tvingande att spä ut bensinen med sprit…. Hoppar att fanstygna i den svenska media kulturen bara lägger sig ner och sluta släppa ut CO2…..
  Om inte så får jag stor lust att hjälpa dem på traven…

 5. Lars Cornell

  Tack Per för din välbehövliga sammanfattning. I SVT får man ju inte den överblicken.
  ”Parisöverenskommelsen har inte med klimatet att göra” är stort, mycket stort och mycket sant.

  Och Rockis verkar ha gått i spinn. Från att agronomen tidigare har pratat om 6° – 8° tonade han nu ned till 0,1° – 0,2°. Även han erkände att det inte längre har med klimatet att göra.
  Är en revolution på gång?

  Slabbadangs fråga är mycket relevant
  ”Varför är 100% av skeptikerna säkra på att ”människan påverkar klimatet” men endast ”97% av forskarna”.

 6. Alvar Nyrén

  Äntligen något som påtagligt kan ändra spelplanen på sikt. Det som är trist är att man inte tydligare tar avstånd från de ovetenskapliga och grundlösa slutsatser hela klimatkramarbiten vilar på. Man talar om att omförhandla osv. Omförhandla vadå? Vädret? För mig är det en clown som säger att kejsaren är naken utan att förstå varför. Men en bra början skulle det kunna vara på en seriösare vändning av debatten.

 7. Slabadang

  Sådääärjaaaa! 🙂

  Nu rymde mjölkossan från Skrockström Algoraklet & Co. Its game ower!
  Det verkar som Thomas P redan har blivit uppsagd som troll?

 8. Slabadang

  Åhhh vilket ljuvligt citat :

  and “will stop contributing to the green climate fund”.
  Känn dig blåst Figureras!! 🙂

 9. Slabadang

  SVT´s analys ala IQ -fiskmås :

  För fem år sedan hade det varit ett chockbesked att USA lämnar FN:s klimatavtal. I dag går meningarna vitt isär hur allvarligt det är. I värsta fall kommer USA:s betydande utsläpp leda till att jordens uppvärmning går snabbare, att fler länder struntar i Parisavtalet och att tusentals klimatflyktingar beger sig till Europa. I bästa fall fortsätter amerikanskt näringsliv sin satsning på grön energi och det blir ”business as usual”.

  ”Klimatflyktingar” moahahahah mahahahah moahahaha !

 10. Johan M

  Det var beklämmande att se SVT:s ensidigt vinklade kommentarer från en den ena en den andra religiöst övertygade aktivisten. Morgonens DN är naturligtvis inte annorlunda.

 11. Gustav

  Detta är främst en seger för demokratin! Till och med AB sa i en av intervjuerna att detta är populärt bland Trumos väljare. Alltså leve demokratin, leve nätet.

 12. JIMMY

  Godmorgon och välkommen till slutet för alla olaga klimathotare.

  Slabadang – det som klimat vanföreställningar” DDR- SVT -SR ” menar med patetiska ordet ”klimatflyktingar” , är de riktiga jobben och företagandet som kommer flytta dit oljan och energi Kärnkraftverk inte är under straffbeskattning och då närmast till USA som nu kastat ut klimat melon kommunisterna samt ej folkvalda UN beskattningsrätt misslyckade 🙂 🙂 🙂 !!

 13. Michael E

  Idag är en dag som måste firas.

  Framtiden ser plötsligt mycket ljusare ut när man nu ser att en viktigt del kring hysterin kring klimatet nu får moteld från den för området kanske viktigaste nationen på jorden, USA. Nationen som mer än någon annan nation skulle betala för dessa galenskaper. Visst var det roligt att se Pruitts utnämning och visst var det roligt att höra presidenten och folket runt honom ifrågasätta det som får betecknas som en av de största vetenskapliga skandalerna i modern tid.

  Men att faktiskt lämna Parisöverenskommelsen, det måste ändå betecknas som en historisk händelse och förhoppningsvis en vattendelare där fler nationer följer USA’s goda exempel.

  Nu vrider jag upp luftkonditioneringen på max, vrider upp temperaturen på utomhusspa’t, grillar några kilo importerad Brasiliansk oxfilé, öppnar champagnen, lämnar varenda lampa i huset på den närmaste veckan, tar några oplanerade långa utflykter i den största SUV jag kan hitta att hyra och lägger iskuberna i värmen för att smälta. Det är dags att fira!

 14. Simsson

  Alarmisternas skräckpropaganda slår nu tillbaka på dom själva. Räkna med att fler stater kommer att lämna Parisöverenskommelsen. Hoppas att detta leder till en mer sansad klimatdebatt.

 15. Sören G

  #4, #9, #10
  Det är vad man kan förvänta sig från hjärntvättade klimathotsdårar.

 16. Lasse

  Lite besviken på Trump är jag.
  Inte ett ord om att klimatet inte följer de modeller som alla litar på.

  Men det kan vara taktiskt rätt!
  Nu är det upp till forskare att visa BÄGGE sidorna av klimatförändringarna och dess orsaker.
  Den ensidiga propagandan får nu ta slut!

  Men inte på SR/SVT

 17. Lars-Eric Bjerke

  Då jag lyssnar på och läser dagens uttalanden från klimatalarmister och klimathotsskeptiker kan jag inte undgå att tänka på Tage Danielssons ”Utan tvivel är man inte riktigt klok.”.

 18. Karl Eider

  Jag tror vi nu kommer få uppleva några månader med motreaktioner på att USA lämnar ”klimatavtalet”. Media och politiker som investerat prestige, karriär och pengar (skattebetalares pengar) i klimathotet kommer känna sig tvungna att försvara sin ståndpunkt. Då räcker det inte att bara upprepa det man tjatat om i flera år, man måste överdriva ännu mer.

  Det är precis som en mytoman fungerar, först får man en trovärdig lögn, som de flesta kan gå på. Men efterhand eskalerar det, lögnerna blir värre och värre. Någonstans på vägen inser de flesta att allt bara är påhittat.

  Det är detta vi hört nu från MSM och de gröna. Kan vara så att ännu större överdrifter till slut blir det som startar vändningen. När de flesta människor inser det orimliga i alla påståenden.

  T ex:
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-trumps-klimatexit-staller-varlden-infor-ett-helt-nytt-lage

 19. Rider

  #16 Lasse
  Rand Paul säger just det att klimatet inte följer modellerna i en CNN intervju.
  ( när han väl fick tillfälle )
  http://www.breitbart.com/video/2017/06/01/rand-paul-mocks-trump-critics-paris-accord-withdrawal-mass-extinction-really/

 20. Lennart Bengtsson

  Trumps tillkännagivande var väntat. Parisöverenskommelsen har inte mycket med vetenskap att göra utan var en rent politisk överenskommelse. Det märkliga 2°C-målet saknar vetenskaplig grund. I stället har IPCC angivit 1.5°C – 4.5°C för en fördubbling av växthusgaserna där redan nu ökningen är ca 80%, räknat i CO2-ekvivalenter vilket är det som betyder något för klimatet.

  Fossilenergin står för drygt 80% av jordens energiproduktion och ytterligare drygt 10% kommer från bioförbränning och avfall ( som också inkluderar produkter av fossilt ursprung). Detta kommer att minska ytterst långsamt inte minst beroende på den negativa inställningen till kärnkraft.
  Stora mängder energi behövs för att lösa fattigdomen på jorden samt att öka matproduktionen.

  Betänk bara som ett liten sifferexercis att Sveriges minskade utsläpp på 15 miljoner ton CO2 under 12 år lyckades bara Kina kompensera på drygt en vecka genom sina växande utsläpp.
  Detta slag av realiteter förefaller att helt försvinna i dagens verklighetsbefriade energi-och klimatdebatt där kvantitativa aspekter inte kan återfinnas i den allmänna debatten.

  Forskning och utveckling kommer på lång sikt 50-100 år sannolikt kunna lägga om energiproduktion. Detta är dock ingen politisk fråga utan en tekniskt-vetenskaplig-ekonomisk fråga. Att jordens klimat kommer att ändras är oundvikligt men det blir en fråga som världen får leva med på samma sätt som befolkningsökningen. Till viss del får man anpassa sig och eventuella åtgärder måste ställas i relation till de problem som ett något varmare klimat kan komma att innebära. För svensk del har ändringarna hittills vara till fördel och kommer att fortsätta vara så för lång tid. Men så länge svenska politiker och myndigheter bryr sig mer om resten av världen än det egna landet är förstås en sådan trivial synpunkt irrelevant. Svenska undersåtar är till skillnad från USAs medborgare inte tillfrågade vad de vill. I Sverige är politikerna inte intresserade av undersåtarna annat än som lydiga skatteobjekt.

 21. Allan Forsling

  Man kan lura alla för en tid. Vissa kan man lura för all framtid. Men man kan inte lura alla hela tiden. Var det Abraham Lincoln som sade det? Nu ska vi hoppas att det kommer fram lite nya vindar som blåser bort de värsta lögnarna.

 22. Christopher E

  Kikade lite på tramskommentarerna i svensk media. Nästan alla har missat att Paristramset är en frivillig överenskommelse, inte ett bindande avtal. De tror att USA är tvungen att uppfylla koldioxidmål i fyra år till innan de formellt lämnat vad de kallar ”avtalat”.

  Men Trump har redan i all praktisk betydelse redan lämnat överenskommelsen. Han kan öppna nya kolgruvor imorgon om han vill (det skulle han väl nästan göra sa han i talet).

  Och så allt detta tjat om ”ledarskap” från makthungriga EU-politiker som tror att detta argument ska få andra vettigare politiker att svälja vad som helst. För mig är att säga nej till Paris-tramset i så fall att verkligen visa ledarskap.

 23. Erik

  “I was elected to represent the citizens of Pittsburgh, not Paris.”

  Det här tyder på större politisk och ideologisk förståelse än för vad som gäller Europas ”ledare”.

 24. Ann lh

  Stort TACK Lennart Bengtsson för Din värdefulla kommentar!

 25. Olav Gjelten

  USA lämnar Paris-överenskommelsen på totalt felaktiga grunder. Donald Trump säger den missgynnar USA i förhållande till andra länder. Problemet var alltså inte att Paris-överenskommelsen bygger på en lögn.

 26. KM

  Kände mig helt enkelt tvungen att skicka in följande till DN:s ”klagomur” (ratta@dn.se):

  Hej,

  ”DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet.”

  Vill påpeka att ni i rapporteringen om klimatfrågor, och senast om USA:s utträde ur Paris-överenskommelsen, är uppenbart partiska och därmed inte följer ert eget regelverk för kvalitetsjournalistik.

  Det politiska etablissemanget i Sverige och övriga Europa har ”kidnappat” klimatfrågan. Det är i sådana lägen som oberoende och undersökande journalistik har en möjlighet och ett ansvar att utgöra en välbehövlig motvikt.

  Ett grundkrav för opartiskhet är att ni redogör för båda sidor i debatten. Här följer några länkar som kan vara till hjälp:

  https://www.klimatupplysningen.se/
  https://www.thegwpf.org/the-worlds-first-state-of-the-climate-survey-based-on-observations-only/
  http://climatechangereconsidered.org/
  http://notrickszone.com/

  Återkom gärna om ni behöver mer information.

  Hälsningar,
  KM

 27. L

  #25, Jag tycker nog att Trump gör rätt när han motiverar beslutet med vad dessa lögner betyder.

 28. Ann lh

  Bannon, Trump och Pruitt, backades upp av en rad mer eller mindre anonyma storheter. Troligen var debatten rätt häftig in i det sista, men de orkade stå på sig mot det rasande klimatindustriella komplexet (CIC). Det tal som Trump till sist höll var både klargörande och en rejäl käftsmäll för ”Den Stora Omställningens” talesmän och -kvinnor. Hotet om ”One Global Democracy” är minsann inte över, men får utvecklingen rulla på kommer framtiden att kunna tacka Trump på samma sätt som vi idag tackar Reagan för första Berlinmurens fall. Trump klargjorde inför hela världen konsekvenserna av Berlinmur 2 från 1995 och befriade USA. Och, se’n då?

 29. Lasse

  Lyssnade till ”Ring P1” nyligen där en inringare tog upp Trump och klimatet med en hänvisning hit.
  Thomas Tengby var märkbart besvärad trots att mannen var väldigt balanserad, vilket inte alltid är fallet med inringare (och programledare)

  I USA är reaktionerna läsvärda för sin obalans: https://wattsupwiththat.com/2017/06/01/the-craziest-reactions-to-trump-pulling-out-of-the-parisagreement/

 30. Gunnar Juliusson

  Förstår någon vad Trump menar med att vilja omförhandla det sk Parisavtalet? Vad kan han uppnå med detta? Parisöverenskommelsen kan väl knappast bli mer urvattnad än den är. Är det ett sätt att vara kvar i IPCC-mötena för att bibehålla direktkontakt med övriga länder?

 31. Ingemar Nordin

  Christopher E #22,

  ”Kikade lite på tramskommentarerna i svensk media. Nästan alla har missat att Paristramset är en frivillig överenskommelse, inte ett bindande avtal. De tror att USA är tvungen att uppfylla koldioxidmål i fyra år till innan de formellt lämnat vad de kallar ”avtalat”.”

  Jag tror att du har helt rätt där. MSM och de gröna organisationerna var så jublande glada efter Parisöverenskommelsen att de totalt missat den lilla detaljen att det inte är ett avtal. Och då är det snarare fråga om ett personligt löfte från Mr Obama som saknar juridisk bäring, även vad gäller överenskommelsens regler för att lämna under kommande år. Trump och det amerikanska folket (Kongressen) har inte kommit överens om någonting i Paris. De behöver inte begära tillstånd om att lämna.

  Att Parisöverenskommelsen inte är ett avtal är något som bl.a. vi här på KU har påtalat gång på gång. Istället så har regering, MSM och gröna organisationer systematiskt vilselett den svenska allmänheten. Undra på att folk är förvirrade när de nu inser att det hyllade ”Parisavtalet” inte var ett avtal.

 32. Gunnar Juliusson #30: Politik och taktik. Det är resultatet som räknas och det handlar inte om vetenskap. I Parisöverenskommelesen är det i stort fritt fram för Kina, Indien m.fl. att öka sina utsläpp medan USA ska minska sina. En omförhandling är riskfritt för USA så länge rätt personer sitter vid makten. Det handlar om att det ska se bra ut för omvärlden.

 33. Ingemar Nordin

  Per W,

  Som alltid i politiken så handlar det väl också om en kompromiss. Tillerson ville ju så gärna ”sitta med vid bordet”. Och det kan han göra nu om det blir fortsatta förhandlingar. En del inom klimathotarrörelsen kommer, när den första ilskan har lagt sig, börja tala om att allt hopp inte är ute utan de får åka på fler klimatmöten. Att rikta kritiken av Parisöverenskommelsen mot att den är ”orättvis” är ett legitimt skäl inom politiken.

 34. Björn

  Äntligen en svallvåg av förnuft och pragmatism, till skillnad mot Obamas underskrift i idealismens grundlösa luftslott. Europeiska politiker vrider sig som maskar stuckna med nålar. Varför? Deras hägrande globala stadsbygge har fått grundproblem. Klimatfrågan är så infiltrerad i allt vad politik heter, att de nu kanske börjar inse sin litenhet när storebror USA släpper taget. Mäktig är mäktig och det är definitivt inte EU vid sidan av USA, Kina och Indien och andra växande kontinenter.

 35. Karl Eider

  #18

  Ytterligare ett exempel på hur det kommer se ut den närmsta tiden.

  Utan haven skulle vi haft 36 grader varmare pga all CO2. Haven kan snart inte absorbera mer värme. De har också blivit 30% surare.

  Men snälla Isabella, hur kan du bara vräka ur dig alla dumheter?

  https://www.svd.se/36-grader-varmare-pa-jorden-utan-haven

 36. Kenneth Mikaelsson

  #35

  Är väl släkt med TP….. 🙂

 37. Eskil Kjelkerud

  De stora svenska tidningarna kallar överenskommelsen för avtal, vilket är fel.

 38. Christer Löfström

  #28
  Lennart Bengtsson är en av de personer som starkt bidragit till att klimathotet inte har utvärderats ordentligt i Sverige.

  Vid valet 1976 lät svenskt näringsliv Fälldin prata trams om kärnkraft. Paniken blev megastor, då man efter valet insåg att Fälldin inte kunde fås att ändra inställning. (Jag var där)

  För 40 år sedan ringde min arbetstelefon. Samtalet kom från Barsebäcksverket.
  ”Hej, det är Åke, vad fan har ni gjort? Hela reaktorinneslutningen håller på att skaka sönder.”
  Lindrigt sagt, mycket kaotiska tider!
  Från 72 till 92 inget skydd mot härsmälta vid plötsligt rörbrott på sveska reaktorers primärsystem. Ansvariga hade för mycket fokus på politik, för lite på teknologi. Situtionen allvar upptäcktes av en slump 92 på BB-verket. Det som gjordes 77 var inte tillräckligt.

  Sedan länge har svenskt näringsliv försökt få tillbaka ny kärnkraft på dagordningen. Klimathotet har varit deras främsta argument. De räknade inte med den enorma uteckling som skett inom förnybart.

  Även Fokushima ändrade drastiskt förutsätningarna, då ökade säkerhetskrav kraftigt höjt kostnaderna. Kolla Hinkley Point i GB (Storleksordningen 1 kr/kWh)

  Lennart Bengtsson som medlem av KVA´s energiutskott har jobat hårt för att argumentera mot vindkraft och för kärnkraft.

  ”This combined with the need to raise energy production is expected to increase the concentration of carbon dioxide to approach a value twice that
  of the pre-industrial time towards the middle of the century. Such a high value is likely to give rise to irreversible changes in the climate of the Earth.
  It seems that two major actions are needed and should be implemented with highest priority. These are carbon dioxide sequestration and increased investment in nuclear power, preferably using fast breeder reactors.”
  /Lennart Bengtsson 06/10/06 Energy & Environment · Vol. 17, No. 5, 2006

  Mitt fokus är på SS Africa.
  Jag tror inte Trumps beslut påverkar utbyggnad av el där, så jag bryr mig inte. Det USA ledda Power Africa, där SIDA är med på ett hörn, tillför småsmulor. Samma gäller Buisinesss Sweden, Energy for Africa.

  Du skall vara klar över. Om inte klimathotet finns, så kan du inte använda det som motiv för ny kärnkraft.

  I Sydafrika är det nu billigaste sättet att producera el en kombination av sol, vind och gas. Billigare, renare och säkrare än kokraftverk och kärnkraft. Det har skett stora förändringar bara på några år.

  Det betyder inte att det blir så i framtiden i Sverige!

  När jag cyklar förbi BB-verket så funderar jag dock om inte det blir ett gaskraftverk där, och kanske även i Karlshamn. EON vill inte släppa från sig marken i BB till kommunen för bostäder. Det finns beslut som tyder på, att där kommer förvaras radioaktivt konstruktionsmaterial, även från andra svenska kk-verk långt in i framtiden.

  I maj nästa år är det mega energikonferens kring förnybart i samarbete mellan Köpenhamn och Malmö.

  OT.
  Läs gärna boken Framtisstaden. Om Sverige blir som Malmö hur blir Sverige då?
  Min första reaktion. Bra på fotboll, men det handlar om annat.

  Den strukturella godheten anges i boken som orsak till dagens problem i Malmö.
  Politik, näringsliv o media i samarbete för egenintresse.

  Samma kan sägas om klimatnojan i Sverige!

  Kommentaren skriven i Kävlinge, Skåneland av pensionerad civing tefy.

 39. Evert Andersson

  Jag är både nöjd och besviken. Nöjd över beslutet att kliva av. Besviken för att argumenten dominerades av ekonomi. Hade önskat mer av vetenskapliga argument. Av sådant fick han bara fram att Paris-överenskommelsen med avgivna löften bara ger mindre än 0,2 Grader C till 2100. Trots alla miljarder det kostar. Inte ens Pruitt kunde hosta fram något vetenskapligt stöd för beslutet. När man lyssnat på hela Trumps presentation på CNN blir man beklämd av att ta del av referaten i svenska media. Och inte bara SR och SVT. TV4, DN och SvD är inte ett dugg bättre

 40. Roland Salomonsson

  Byt ut USA mot Sverige i Trumps tal. Sveriges politik inom ”klimat- och miljöområdet kommer således att sätta svenska nationella intressen i andra hand efter ”förmenta internationella intressen”. Förutom den ”gröna satsningen”, som kommer att kosta 10000-tals jobb och belasta nationalekeonomin, så skall Sverige göda den fortsatta klimat- och miljölobbyns anställda med generösa ekonomiska bidrag (det är väl ingen som tror att bidragen går till miljöåtgärder i något u-land – annat än något enstaka vindkraftverk för syns skull).

  Detta sker samtidigt med att svensk nationalekonomi skuldsatt sig i gigantiska proportioner för den hämningslösa invandringspolitik Sverige f n för. 30-40 % av invandrarna kommer aldrig att bidra till Sveriges utveckling genom att jobba och har aldrig heller kommit hit med denna avsikt.

  Majoritéten av denna bloggs läsare vet samtidigt att jordklotet skulle gynnas enormt om mänskligheten lyckas ÖKA t ex CO2, helst upp mot 0,08% i atmosfären. T o m bristen på sötvatten har ett botemedel i ökad CO2. Vi vet också att en majoritét av den brist på resurser alarmister av olika slag skräms med i verkligheten var borta redan 10-talet år efter att propagandan publicerats. Med ökad CO2 löser vi livsmedelsfrågan för en befolkning mer än 10 ggr dagens och kan återlämna ca hälften av de odlade områdena till naturen samtidigt som vi slipper förgifta alla åkrar (i förlängningen haven) i avsikt att odla GMO-grödor.
  Mänsklighetens uppfinningsrikedom och anpassningsförmåga kommer att övervinna de flesta skrämselhot från makthungriga politiska rörelser.

 41. Kenneth Mikaelsson

  Evert Andersson

  Är nog på grund av att Paris avtalet aldrig hade någon grund i forskning… Bara ekonomi..
  Annars hur förklarar ni att länder som Kina och Indien fått stort sett fria händer att skita ner om det nu var så bråttom för ”klimatet”

 42. Kenneth Mikaelsson

  Dags nu att lägga diverse Politiker på huggkubben för förräderi mot Sveriges medborgare…

 43. Roland Salomonsson

  Jag hoppas att de flesta av er läsare vet att i Afrika talas det officielt om ”gröna satsningar” och det byggs ”för syns skull” ett och annat vind- resp solkraftverk. Det är klart att korrupta ledare inte har något emot chansen att suga ut goda bidrag från västvärlden.
  Men när samma länder sedan vill låna investeringsmedel, så kommer pekpinnar från IMF om hur de skall satsa (grönt, fosilfritt), vilket gör att u-länderna hellre vänder sig till den internationella bank BRICS-länderna ligger bakom FÖR ATT FÅ VAD DE EGENTLIGEN VILL HA. Där ges inga (få) pekpinnar och länderna får vad de önskar. Kärnkraft nekas dem i o f s, så då blir det i verkligheten kolkraftverk (motsv fosilbaserat) som byggs. Genom BILLIG, RIKLIG, KONTINUERLIGT TILLGÄNGLIG energi, så utvecklar de sitt lands välfärd. Korruptionen blir minimal, eftersom byggandet utförs i huvudsak av anställda ur BRICS, och en fungerande anläggning slussas med tiden över till köparen.

 44. Sten I

  # 22 Christopher E
  Klimatminister Isabella Lövin intervjuades imorse i TV4 och hon är lika borta som journalisterna i övrigt. Hon påstod att det är tre år kvar innan USA kan lämna ”avtalet”. Antingen är hon helt vilse (!) eller så blåljuger hon folket rätt i ansiktet!!!!

 45. Svempa

  Lövin lever i MPs virituella värld., verkligheten har inte tillträde dit.

  Här är ytterligare en sansad analys av läget:

  http://video.foxnews.com/v/5456566516001/?#sp=show-clips

 46. Bim

  Jag hörde Killen som ringde P1 och talade med Tengby om klimatet. Han var lugn och sansad och försökte tala om fakta. Det hördes på Tengby att han fick smått panik och började dra upp ”97% av alla forskare…” osv. Det hörs lång väg att Tengby inte har en susning om klimatspektaklet. Samtidigt får man väl tänka på att om Tengby vore insatt i klimatbedrägeriet så hade han inte varit anställd på Svt. eller någon annan av massmedierna. Alternativet vore ju att vara totalt skrupelfri och ljuga folk rakt i ansiktet som som Anders Rockman och Co gör. Men så bra betalt har inte Tengby så jag tror säkert att han är okunnig i sakfrågan.

 47. pekke

  USA som stat har väl aldrig skrivit under avtalet i Paris, det är bara presidenten som skrivit under och för att det skall gälla för hela USA så måste kongressen även skriva under antar jag.

  Lite OT.
  Lista över länder som skall bidra till FN:s ” klimatfond ”, 3 stora länder står inte med, Kina, Indien och Ryssland, de fick väl frikort och vill säkert ha pengar i stället.
  http://www.greenclimate.fund/documents/20182/24868/Status_of_Pledges.pdf/eef538d3-2987-4659-8c7c-5566ed6afd19

  Har för mig att Kina och Indien ställde som villkor för underskrift att de slapp betala till ” klimatfonden ” och att allt i avtalet övrigt skulle vara frivilligt för länderna som skrev under.

 48. Lasse

  Rockström om Trump i radion.
  Han tillfrågades om vad vi ser redan nu för färändringar.
  Det första han nämnde var accelererande avsmältning av Arktis is.
  Där finns ny forskning:https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170530144802.htm
  Periodicitet i havsströmmar!-Något som inte påverkas av CO2 utsläpp-Herr Rockström är fel ute!
  Redan nu ser man hur talet om accelererad avsmältning borde synas:
  http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/
  Eller för den delen onormalt varmt Arktis: http://www.dmi.dk/groenland/arktis/havisareal/

  Men en sak sade herr R som kan vara sann. Parisavtalet var bara ett ramverk utan förpliktelser, så ville USA ändra sina åttaganden så hade det varit möjligt inom avtalet.

 49. Joel

  Trump har pekat på att kejsaren faktiskt är naken.
  Alla som har tjänat på att sälja osynliga kläder håller nu på att skita på sig.
  Jag ler.
  Intressant att han i fortsättningen av talet (som givetvis är bortklippt hos oss) pekade på att _miljön_ är viktig att skydda…

 50. Björn

  pekke [47]; Det är helt obegripligt att västvärlden har gått med på att låta sig mjölkas på pengar utan något förbehåll. Hur är det möjligt att Kina och Indien har fått frikort för att förorena atmosfären med stoft, medan vi gör allt för att rena emission från förbränningsanläggningar inklusive fordon? Men för IPCC med anhang betyder detta ingenting vid sidan av ansträngningarna att minska emissionen av CO2. Hur blinda och verklighetsfrånvarande är inte detta anhang? Är det bara Donald Trump i väst som har genomskådat denna vansinniga Parisöverenskommelse?

 51. Slabadang

  Evert Andersson!

  ”Jag är både nöjd och besviken. Nöjd över beslutet att kliva av. Besviken för att argumenten dominerades av ekonomi. Hade önskat mer av vetenskapliga argument.”

  Jag tänker så här …. Stålarna är det viktigaste för mottagarna av klimatbidragen. Nu kunde Trump lika gärna sagt ”schack matt” till alla som tänkt sig fortsatt leva på bidrag och subventioner. När mjölkossan nu flytt fältet så är det ingen ide för dem att sitta och göra mjölkningsrörelser när ingen mjölk finns att hämta. De spekulativa pseudovetenskapliga argumenten i klimatdebatten kommer att dö sotdöden medan de klassiskt vetenskapliga nonprofit argumenten kommer bestå och utgöra större andel av den.
  Som politiker får man välja sina strider och Trump har gjort ett mycket bra val! Nu finns det mycket tid till förfogande för att demmontera HELA lögnen bit för bit. Det är ett gigantiskt lögnbygge som måste demonteras bit för bit.
  Genom att vinna en strid kan man också faktiskt vinna ett helt krig och det är vad Trump lyckats med. USA-stålarna utgör klimathotarnas ammunitionsförråd och visst hörde väl du också smällen när det gick i luften igår? Kaboooom! 🙂

 52. John Silver

  https://www.reddit.com/r/The_Donald/

 53. John Silver

  LOL
  https://wattsupwiththat.com/2017/06/02/friday-funny-the-first-consequence-of-exiting-the-parisagreement/

 54. pekke

  Klimatmötet i Paris kostade väl nån Miljard eller mer, vad kom de fram till då ?

  Jo, några länder skall betala till en ” klimatfond ” som FN skall få bestämma över, totalt 100 Miljarder !

  Resten av avtalet säger att alla länder får göra som de vill, inga krav överhuvudtaget om åtgärder eller redovisning.

  Kina och Indien behöver inte betala ett rött öre till fonden och säger att de möjligtvis skall göra några åtgärder efter 2030, Kinas Folkkongress bestämmer om det skall göras nåt och kan ändra sina beslut efter vad som är bäst för Kina, hur Indien tar sina beslut vet jag inte.

  Paris-mötet kostade minst en Miljard, närmare 1,5 Miljarder SEK enligt en källa, för ett avtal som inte var värt papperet som det skrevs på eftersom alla får göra som de själva ville enligt avtalet !

  Man får ju hoppas nån hade roligt för de 1 500 000 000 kronorna som det kostade.

 55. pekke

  Blame Trump !

  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2017/06/blame-trump-weather-paris.jpg

 56. Christopher E

  #45 Svempa

  Kul länk. Jag gick vidare på den och fann detta:

  http://video.foxnews.com/v/5456841272001/?#sp=show-clips

  Intervjun med Miami Beach borgmästare som ska förvara Parisöverenskommelsen utan att ha en susning om något mer än floskler är underhållning på hög nivå! 😀

  ”Is there a single person watching this show stupid enough to believe what you’re saying?”

  Varför har vi inte detta i våra medier?

  Konstrasten: Vetandets värld i P1 för knappt två timmar sedan. Rockis och klimatförhandlare sitter helt oemotsagda och pratar strunt och felaktigheter i sitt Trumphat. Avtal bundet tre år mm… Gjort av redaktionen för Klotet. Producent: Susanna Baltscheffsky…

  Är det enda person som lyssnar som är korkad nog att tro på vad ni säger… önskar man att en svensk Tucker avbrutit dem med.

 57. Slabadang

  Va jobbigt det är att få rätt heeeeeela tiden! 🙂

  Nu brinner det under sulorna även på sossarnas propagandainstitut SVT/SR.

  Jan Helin: (läs noga)
  ”Den sunda ivern till självkritik får inte gå över i naivitet i analysen. Det är särskilt viktigt för public service media som lever i ett politiskt ramverk och därför på goda grunder är besatta av förtroendemätningar. Det har tjänat SR och SVT väl och är fortsatt viktigt, rentav en existentiell förutsättning.

  Men hur ska detta förtroende vinnas i en tid där förtroende inte längre självklart ges den som envisas med faktabaserat sökande av sanning? (vem syftar han på 🙂 ) Populistisk politik får inte smitta seriösa mediers journalistik. Om vi hamnar i ett landskap där valet står mellan sanning eller förtroende
  ( det finns ingen motsättning eller val mellan sanning och förtroende utan är förtroendets förutsättning … d … la pucko !) Måste publicisterna förmå välja strävan efter verifierbar sanning och ge hela bilden.

  Journalistiken står de kommande åren inför ett elddop. Med hårt ansatta affärsmodeller, nervösa medieägare och kraftfull politisk antimedial retorik liknar det en perfekt storm. De som tappar förmågan att skilja på det sakliga sökandet av sanning och bekräftandet av människors oro kommer inte att bestå testet.”

  Hahahahaha hahahahah ! Vi som verkligen ärligt menar att vi är intresserade av sanningen skiter fullständigt i om det bekräftar människors oro eller inte!
  Sanningen kan inte vara annat än opartisk och konsekvensneutral. Helin visar bara återigen att han är ett propagandistisk korrupt pucko som försöker blanda bort korten.

 58. Håkan Bergman

  Dags att sälja av aktierna i Mercedes limousintillverkning, Mugabe och grabbarna får försöka hålla igång sina gamla merschahäckar ett tag till.

 59. Svempa

  #56 Christopher E. Bra länk. Snacka svammel. Han slår nästan Johan ”0,1 grader” Rockström.

 60. Svempa

  #56 Din ref till Klotet. Några domedagspredikanter som genomför inbördes ångestterapi? De kanske skulle kalla in Sven-Å Christansen för assistans.

 61. Jan-Åke

  ….Isabella Lövin , utnämnd till minister över klimatet påstår att haven blivit 30 % surare.
  Såvitt jag läst mig till varierar ph mellan 7,5 och 8,3 beroende på mätplats , tid på året djup mm
  Haven är och förblir basiska.

 62. Håkan Bergman

  Jan-Åke #61
  Procent och ph är ungefär lika intelligent som procent och temperatur.

 63. Christopher E

  #61 Jan-Åke

  Har för mig att en sänkning av pH på en eller par tiondelar motsvarar ca 30% fler vätejoner. Det är nog därifrån det kommer. Men ordvalet ”30% surare” är nog mycket tveksamt ändå.

 64. Lasse

  #56 Christopher E
  Borgmästaren i Miami är bekymrad över stigande hav. Lösningen är att begränsa CO2 utsläppen?
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/50yr.htm?stnid=8724580
  Han får nog bekymmer med den förklaringen baserad på historiska värden.
  Döms för falsk marknadsföring eller kommer de undan med att de inget visste?

 65. Michael

  Är det någon som vet hur det gick till när Rockström fick sin professorstitel? Vilka låg bakom utnämningen? Var syftet att ge en politisk aktivist tyngd i debatten? Varför är det en deltidsprofessur? Publicerar han något, handleder han någon doktorand?

 66. Christopher E #63: pH är definierat som – pH} =-\log _{10}{H{+} eller minus 10 logaritmen för aktiviteten av vätejoner.

  pH 7 är då {H+} = 1·10-7
  pH 6 är {H+} = 1·10-6

  30% surare – vad är det. Gissar på att Lövin menar att vätejonsaktiviteten ökat med 30%. Blir inte så mycket pH mässigt. pH ligger runt 7.9 i haven med en variation +-0.5. Så 30% ökning vad blir det i pH? Det ger en sänkning med -0.11. 1000% ska ju ge värdet -1.

  Isabella Lövin har ingen naturvetenskaplig utbildning så hon rabblar bara vad någon klimatalarmist har sagt till henne eller vad hon läst på någon klimathotarsajt. Utan källa går det inte att bemöta.

 67. pekke

  Finns väl inga mätningar som säger ” Haven är 30 % surare ” !?

  Har de ens mät större delen av haven ?

 68. Karl Eider

  #66
  Ja, Isabella har läst detta på Wikipedia, ett mycket märkligt sätt att mäta PH-förändringar på. Man hamnar lätt i flera 100 % eller flera 1000 %. Bara de naturliga variationerna rör sig om mer än 100 %.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Havsf%C3%B6rsurning

 69. Lars Cornell

  They may not like it, but scientists must work with President Trump
  Donald Trump has won. Science and scientists played almost no part in the campaign. Now, scientists must consider how they fit into a Trump future.
  Most university scientists are Democrats, and the 2017 President, House and Senate will all be Republican.
  ”Judith Curry, you are first class.”

  https://judithcurry.com/2016/11/11/they-may-not-like-it-but-scientists-must-work-with-president-trump/

 70. Lars Kamél

  Nästan alla svenska medier verkar nu har kommenterat att USA lämnar Parisöverenskommelsen. Precis allt jag har tagit del av är okunnigt och faktaresistent trams. Vilket är föga förvånande. Förutom DN:s Anders Bolling och några till, är ingen svensk journalist intresserad av att skaffa sig några som helst kunskaper om klimatfrågor. De föredrar de myter och lögner som sprids av klimataktivister, vilket inkluderar en del oseriösa forskare.
  Bakgrunden till ”haven har blivit 30 % surare” är modellresultat som säger att havsvattnets pH i medeltal har minskat från 8,2 till 8,1 sedan 1750. Det blir en minskning av antalet vätejoner med ungefär 30 %. Ingen med några naturvetenskapliga kunskaper kan förvandla det till ”30 % surare” egentligen, men politiker har nästan aldrig kunskaper i naturvetenskap. Underligt nog såg jag samma påstående i Naturvetaren, medlemstidning för fackförbundet Naturvetarna. Då fick jag nog och bytte fack.
  Dessutom är det där 8,2 till 8,1 ett modellresultat och inte mätningar. De mätningar som har gjorts visar upp och nedgångar av ytvattnets pH sedan början av 1900-talet, utan någon uppenbar trend. Jag har sett en rekonstruktion av pH sedan 1700-talet vid Flandersrevet, med samma resultat. Variationer men ingen uppenbar trend. Är kanske det där med att haven har blivit lite mindre basiska bara en myt det med?

 71. Gunnar Juliusson

  Katie Hopkins från London i Fox om climate fraud, begging for grants.
  https://www.youtube.com/watch?v=RpmQRdLmok8

 72. Lars Kamél

  Antalet vätejoner har ÖKAT med ungefär 30 %, skulle det ju vara.

 73. sibbe

  Firade med några glas tysk öl, och ett litet glas skotsk Whisky. Fint av Trump att han har uppfyllt väljarnas önskan. Som ogillades förstås av medierna norr om alperna och öster om Pennsylvania.
  Finska svenska yle hade en artikel om 7 fel i Trumps tal. Min replik vandrade i papperskorgen – som vanligt.
  Ärligt talat så har jag inte haft så roligt på länge, senast då Trump valdes. Alla mina medier ( med undantag av några få klimatskeptiska) alla klimatkyrkans trogna medier: fantastiskt hur de mådde illa:
  Parisavtalet är död,( var död och kommer att förbli död)…
  Måste ändå ännu plocka fram lite varför, för att en och annan gäst på vår blogg misstror:
  Author: Lars-Eric Bjerke
  Comment:
  Koldioxidutsläppen per capita år 2016 var USA 16,2 ton Kina 6,7 ton Sverige 3,9 ton
  Indien 1,6 ton
  Egen research: Kina 35 %, USA 15 % Indien 7 % (EU 10%) Tyskland 2 %…

  Man har hört en hel del dumheter av en hel del journalister och av en hel del experter sen Trump hat hoppat av Paris:
  MEN: Alla nutidens ”förnybara” grejor kommer just nu från, gissa en gång: KINA.
  Sista stora tyska solpanelproducent gick in konkan för några veckor sedan.
  http://www.faz.net/aktuell/finanzen/aktien/solarworld-kuendigt-insolvenz-an-15009685.html
  Sista stora USA solpanelproducent gick i konkan för några veckor sen.
  http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/697456/Obamas-Vorzeigefirma-ist-verglueht
  Kina satsar just nu stort på solkraft och vindkraft: när går vindkraftproducenterna norr om Alperna och i USA i graven? Om 5 år?
  Långt före Trump drog sig ur ett obefintligt avtal.
  Varför?
  Den enda som gagnas av allt den här överdrivna hypen kring växthusuppvärmningen, som efter att den inte blev längre varmare omdöptes till klimatförändring, som ju ingen kan säga nånting emot, den har vi haft i 4,5 miljarder år, den nästa istiden lurar (skulle man tro just nu) bakom hörnet.
  Ju satsen var inte fullständigt, utan den som räddar resten av världen: KINA…
  Koldioxidutsläppen per capita år 2016 var
  USA 16,2 ton
  Kina 6,7 ton
  Sverige 3,9 ton
  Indien 1,6 ton
  Hela CO2 cykeln på världen: Kina 35 %, USA 15 % Indien 7 % Tyskland 2 % Sverige och Finland dryga 1 promille…
  Hur sade tyska lederskan Merkel: Wir und China… Hand in Hand… http://www.swr.de/swraktuell/diese-unternehmen-gehen-an-die-chinesen-grosseinkauf-in-deutschland-und-europa/-/id=396/did=17707222/nid=396/t5m2dq/ Ja dom köper upp våra fotbollsklubbar!
  Och vi? Måste också rädda världen, – med våra stora stora utsläpp på en dryg promille CO2.
  Kina har ju bara 35 %, tillsammans med Indien mera än dubbelt så mycket som USA.
  Jävla Trump… eller egentligen Hur dumma är vi? Finland har Torv som är samma vara som tyskarna kallar för brunkol. Satsa på det. Kom ihåg: Crill rapporten som gömdes undan då de gröna kom i regeringen: …chrome://s3multiwebsearch/content/search.xhtml?t=web&s=finsk+crillrapport
  Allt är Trumps fel? Nej, USA kommer nog att må bättre än vi klimatsyndare…
  Men inte vi: den här insändare till Yles svenska blev offer för, gissa: papperskorgen…

 74. Slabadang

  Per Welander 🙂

  Vi har lärt oss klimathotsspråkets CBA . Enheterna valda efter vilket intryck de skall ge och då aldrig i sitt större sammanhang. När de talar om ”massor av gigaton” så vet vi direkt och numer utan att behöva kolla att det handlar om tusendelar eller % som i Lövins där 30% skall ställas mot 30.000%. Dessutom är det nästan uteslutande enheter inom vad som kan ligga inom osäkerhetsintervallen i mätmetoden. Hur man försöker ljuga och vilseleda med statistik är klimathoteriet experter på. Minsta lilla förändring tolkas som kommande katastrof nöd död och helvete och alltid orsakad av människan.

  Som skön real motbild till allt hysteriskt skrik och gap så är det tryggt att titta på verklighetens verkligt gröna sanning.

  https://ichef.bbci.co.uk/news/660/cpsprodpb/11D02/production/_89426927_leaf.jpg

 75. sibbe

  Oho, inte så enkelt med alliansen Deutschland – China:

  Die Erklärung zum Klimaschutz sei Teil der gepl anten Schlusserklärung des Gipfels gewesen, hieß es weiter. Doch über einen Passus zum Status Chinas als Marktwirtschaft sei man sich nicht einig geworden. Deshalb sei die gesamte Erklärung nicht angenommen worden, das Treffen sei ohne Schlussdokument zu Ende gegangen.
  Deklarationen om klimatförändringar var en del av det planerade slutdeklarationen från toppmötet, enligt rapporten. Men i en förklaring till status av Kina som en marknadsekonomi hade man inte nått en överenskommelse. Därför kunde uttalandet inte accepteras, och så fick man inte ett slutdokum till ett slut.
  -Ens till en överenskommelse… k
  Kina vill var u-land … då det gäller klimatet…

 76. sibbe

  En alarmrapport från Tysklands Klimatpravda, Der Spiegel:
  Nach Ausstieg der USA aus Paris-Abkommen Die Klima-Allianz bröckelt
  Die Europäer stehen zum Weltklimavertrag, auch nach dem Ausstieg der USA. Doch ob das Abkommen tatsächlich überlebt, ist ungewiss. Erste Brüche deuten sich an:

  Efter tillbakadragande av USA från Parisavtalet tycks klimatalliansens vara ur spel. Européerna är för ett globalt klimatavtal, även efter tillbakadragandet av USA. Men om avtalet faktiskt överleva är osäker. Det ser dåligt ut:
  Tyskland, Frankrike, Italien, Kina och Indien har gillat klimatavtal. Men på fredag kväll kommer desillusion:
  Fastän man hade planerat ett uttalande, så har EU och Kina inte gett ut en gemensam förklaring om klimatförändringar vid toppmötet på fredag.
  Tack Donald …

 77. sibbe

  Fortsättning:
  Der Ausstieg der USA aus dem weltweiten Klimaabkommen scheint die Stimmung an der Deutschen Börse anzuheizen. Der Dax erreichte nach einer eher mauen Handelswoche zwischenzeitlich bei 12.850 Punkten ein Rekordhoch. Damit könnte der Leitindex seine seit Mitte Mai gehaltene Handelsspanne zwischen 12.500 und 12.700 Punkten hinter sich gelassen haben. ute Vorgaben aus den USA trieben die Kurs an. Die Wall Street hatte am Donnerstag nach guten amerikanischen Wirtschaftsdaten und dem angekündigten Ausstieg der USA aus dem Pariser Klimaabkommen ihre Rekordjagd fortgesetzt.

  Tillbakadragandet av USA från global klimatöverenskommelse tycks ha
  (hoho–)
  ökat tyska aktionärernas tilltro vid den tyska börsen. Daxen steg till 12,850 poäng, rekordhög.
  Bra riktlinjer från USA körde till kurserna. Wall Street hade fortsatt sin jakt på rekord på torsdagen efter bra amerikansk ekonomisk statistik och den aviserade tillbakadragande av USA från avtalet Paris klimatet.

  I Dax steg framförtallt bilarnas aktier. En kraftig ökning av försäljningssiffror i Europa gav dem fart. Titeln på VW, BMW och Daimler ökade med omkring två procent och var bland de mest eftertraktade värden i Dax. Fossila FORDON!!!!!!
  Tja, KÄRA VÄNNER….

 78. Lars Cornell

  Jag tycker att Lars Bern gör en strålande analys,
  ”… underlaget för den klimatpolitiska spelplanen komma att helt omkullkastas, varvid det inte alls är uteslutet att Trump i slutänden kommer att framstå som den klara vinnaren.”

  https://anthropocene.live/2017/06/01/trumps-krav-pa-omforhandling-av-parisavtalet-kan-utvecklas-till-hans-storsta-triumf/

 79. sibbe

  Jag igen: NZZ: :Schweiz:

  Men demonstrativ solidaritet misslyckades.:
  EU och Kina undertecknade på fredagen ett antal mindre samarbetsavtal. Men det planerade slutdeklarationen inklusive klimatfanskapet uteblev, trots en lång kamp. Enligt en EU-källa var man även överens om det mesta av innehållet, men på temat ”marknadsekonomisk status”
  hoppade Kina av… .

 80. Michael

  Ciitat Bjorn Lomborg: If its good solar needs more labor to make electricity, why not drop tractors so we need more workers for food?

 81. Håkan Bergman

  sibbe
  Jag hade lite fel tidigare i år, jag förutspådde att dom gröna skulle gå bananas som vanligt en dag under andra halvan av maj när Tyskland för några timmar lyckades producera hela sitt elbehov med förnybart, under dom timmarna alltså, men året består som bekant av 8760 timmar. Så blev det inte, solen ville inte och inte vinden heller och juni bjuder förvisso på mera sol än maj, men vinden brukar gå på semester över sommaren. Just idag var det inget vidare, bra med sol men vart tog vinden vägen mitt på dan?
  https://www.eex-transparency.com/

 82. SIBBE

  Håkan: lyssna på en an av mina favoriter:

  s://www.youtube.com/watch?v=d4QnalIHlVc&index=4&list=RDrLi-KJJTSyc
  Sorry men hon är – var fin… och förhoppningsvis kommer att vara fin

 83. Olav Gjelten

  Det var fel av Donald Trump att lämna Paris-överenskommelsen på grund av att den missgynnade USA. Mycket skarpare hade varit dra sig ur på grund av att den bygger på en lögn.
  Eller menar övriga läsare att sanning eller lögn spelar mindre roll bara det gynnar en själv???

 84. Helge

  ÄNTLIGEN!!!

  Noterat att det på många håll nu vänder till att handla om verkligheten igen. Många lär få stå vid skampålen. Många lär dessutom vända kappan efter vinden, utan att ens låtsas om att de vänt.

 85. Olav Gjelten

  USA är beredd att åter ingå i Paris-överenskommelsen så snart ett bättre avtal för dem är möjligt. På så sätt saknade utträdet all klimathotsskeptisk grund, utan baserades enbart på ekonomin.

  Jag känner mig mycket besviken och tror att Donald Trump tvingades till denna reträtt för att det över huvud tagit skulle bli någonting.

 86. Fascinerande …

  Inhägnaden har noll att säga om att ’världen nu kommer att gå under, eftersom sista möjligheten att försöka förhindra detta nu skjutits i sank … ’ eller hur den senaste versionen av domedagskulten nu låtit eller låter denna gång.

  Thomas P har också hållit tyst under ett bra tag nu.

  Vem vet, kanske världen blir bättre igen (även för dessa) nu när man inte längre kan hota om (eller klänga fast vid) att den måste gå under …

 87. Ingemar Nordin

  Olav G #85,

  Politik. Skulle Trump själv ge sig in i en vetenskaplig diskussion så skulle det bli jobbigt både för honom och för oss klimathotsskeptiker. 🙂 Genom att lämna Parisöverenskommelsen så öppnar det förhoppningsvis upp även för den vetenskapliga diskussionen bland klimatforskarna i USA.

 88. Christopher E

  #86 Jonas N

  Jaså, du har också noterat att alla alarmister här tycks ha krupit under en sten någonstans. Vår glädje över USA:s uttåg måste vara superirriterande…

  Och sedan är det kul att se hur övriga alarmister i annan media resonerar runt Trumps uttåg. Det finns två oförenliga linjer de följer; att världen nu kommer gå under eller att det spelar ingen roll för fossila bränslen har ingen chans i USA ändå, för ”förnybart” är så mycket bättre/billigare.

  Det sistnämnda alternativet är intressant. Så vad är det alarmisterna bråkar om då, då behövs inga drakoniska klimatskatter eller jättesubventioner över alternativ energi? Om det inte gör något att Trump låter marknaden bestämma vad som är billigaste energin, då behöver väl inte resten av världen någon anti-fossilpolitik heller då?

  För politiska ledare spelar klimatet uppenbarligen ingen roll. De är intresserade av ”ledarskap” (makt) eller bidrag om de är utvecklingsländer. Och jag har i media flera gånger även från klimathotarsidan hört att Parisöverenskommelsen (felaktigt kallad avtal) egentligen handlar om ekonomi, inte klimat.