Ur led är tiden

Det råder väl ingen brist på tokerier i klimatcirkusens kölvatten men i förra veckan kom något som fick mig att höja på ögonbrynen. Det var Björn Risinger från Naturvårdsverket, och Erik Thedéen från Finansinspektionen som gick ut med en debattartikel i DN och krävde att man skulle förbjuda utvinning av kryptovaluta eftersom det hotade klimatet. Vi kan diskutera hur mycket beräkningskraft det behövs för att utföra transaktioner i diverse kryptovalutor men det finns en annan fråga som är mer fundamenta – vem bestämmer vad man får göra med elektricitet.

tylo
Bastuaggregat eller maskerad kryptobrytare?

Det är helt naturligt att vi har miljölagar som förbjuder, begränsar eller reglerar verksamhet som påverkar miljön men det här är lite annorlunda. Den som konsumerar elektricitet påverkar inte miljön lokalt (om vi inte räknar med att det kanske blir lite ljust, lite varmt eller att någonting börjar snurra runt. Miljöpåverkan vad gäller elektricitet ligger vid produktionen. Den som producerar elektricitet lyder dock under miljölagar och även om vindkraftverk och vattenkraftverk har en stor miljöpåverkan så följer dessa givna regler.

Det som händer nu är att någon vill bestämma vad jag skall använda elektriciteten till. Använder jag den till något som vissa inte tycker är moraliskt rätt, dvs där ”nyttan” inte legitimerar den miljöpåverkan som produktionen har, så bryter jag mot lagen. Notera att det kvittar om jag driver en kryptoberäkning eller bastar (elaggregat), elektriciteten kommer att omvandlas till värme hur jag än gör. Vem skall bestämma vilka beräkningar som får göras? Vad händer om jag bygger en specialdesignad server som drar 4 kW och lägger lite stenar ovanpå?  Måste jag sitta naken i bastun när den är igång för att jag inte skall råka illa ut?

Är det ok att spendera 1 kWh på att spela Battlefield III, surfa på nätet eller se en film på Netflix …. beror det på vilken film det är?  Det låter så bra och enkelt att förbjuda kryptovaluta för att det kräver så mycket elektricitet men vart kommer vägen att sluta – goda intentioner leder inte alltid dit man tror.

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Sverige har absolut fler förbudsivrare än vad vi behöver … det låter mer och mer som att det är planekonomin som hägrar i fjärran för stora delar av statsapparaten och media, samtidigt som handläggare och företrädare i samma organisationer tror sig vara fria att från sin position i en myndighet eller ”public service”-kanal driva politiserade frågor.
  Det är inte sådana företrädare för statsapparat eller skattefinansierad media som vi vanliga medborgare och skattebetalare behöver.
  Ur led är tiden … så rätt.

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Planekonomins och därmed ”klimatets” främsta förespråkare i landet:
  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/10/finansminister-magdalena-andersson-till-imfs-och-varldsbankens-arsmoten-i-washington/

 3. Ann Löfving-Henriksson

  #1 och #2, dags för oppositionen att vakna.
  Är inte friheten värd att försvara?

 4. Lennart Bengtsson

  En fortsättning på detta tänkande är förstås att ransonera elen och bara låta den användas för sådant som myndigheterna har bestämt. Detta kan lätt lösas genom att förse alla elaggregat med lämpliga chips som sköter avstängning vid överanvändning. Eller också är myndigheterna lite mer liberala och ger helt enkelt en tilldelning av ett visst antal kilowattimmar per person/månad. Vill man ha mer kommer det att kosta skjortan.

 5. Jonas

  Jag håller med dig Johan, vart kommer vägen att sluta??

  Den här artikeln belyser vad som är på väg om allt fortsätter. Skrämmande läsning, men mycket passar in med både klimatfrågan och covid.

  https://brownstone.org/articles/totalitarianism-and-the-five-stages-of-dehumanization/

  ”Totalitarianism is a political ideology that can easily spread in society without much of the population at first noticing it and before it is too late.”

 6. Ivar Andersson

  De nya smarta elmätarna tillåter att elleverantören kan koppla bort dig när efterfrågan ska anpassas till den väderberoende elproduktionen. Ransoneringskortet ersätts med en smart elmätare. Smart sätt att inte förnedras med att behöva dela ut ransoneringskort pga den vansinniga energipolitiken.

 7. Ivar Andersson

  Ungefär 20 procent av de tillfrågade i försäkringsbolaget Ifs undersökning tror att de kommer att elda mer i kamin den här vintern än tidigare – till följd av de höga elpriserna.
  Enligt friatider

 8. Bim

  Jag tycker man skall förbjuda FÖRBUD efter som det slösar på trycksvärta, el och papper till blanketter och dessutom mycket tid och kraft att kontrollera efterlevnaden och fyller våra fängelser med tidigare okända bov-arter.

 9. mika

  Apropå ingenting vad hände med ozonlagret? Ingen, allra minst klimathysterikerna, pratar om det länge och vi använder fortfarande aerosoler?

 10. Sören G

  En annan spelare som har tagit sig rätten att bestämma över folk är Facebook. Jag publicerade en länk till Studio Axess 2021 med ett samtal med Jan Blomgren. Då fick jag meddelande från FB att jag brutit mot deras communityregler. Kan också varit att jag publicerat ett klipp från SwebbTV.

  Intervjun med Jan Blomgren handlade om följande:
  ”Elektrifieringen av industri och transporter innebär att elbehovet ökar kraftigt. Samtidigt sker ny elproduktion i dag nästan uteslutande genom vindkraft. Kombinationen av större efterfrågan och större beroende av ojämn produktion – vindkraften producerar ingen el när det inte blåser – förvärrar obalanserna i elsystemet. Fortsätter Sverige på denna väg är risken överhängande för allt större problem med kapacitetsbrist och prissvängningar och till och med roterande nedsläckningar av elnätet. Det menar Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik och vd för konsultföretaget INBEx. Han samtalar med programledaren PJ Anders Linder.”

 11. Bim

  ”Att tillväxten skapas på ett sätt som är osocialt och oekologiskt ohållbart och fördelas orättvist är en av vår tids ödesfrågor, men också en fråga där Sverige har goda möjligheter att ligga i bakkant”.

  Magdalena, Det är så här det måste skötas om vi skall kunna ta över världsekonomin och få folk att bli fogliga. Stanna hemma och sköt landet i stället.

 12. Johan Montelius

  #9 Sören G

  Här är länken till Studio Axess 🙂

  https://www.axess.se/tv/studio-axess/studio-axess-2021-jan-blomgren-vindkraftsutbyggnaden-okar-risken-for-nedslackningar-av-elnatet/

 13. Gun

  Johan Montelius, jag blir faktiskt rädd på riktigt. Man läser den ena debattartikeln efter den andra, eller lyssnar på uttalanden av människor på TV och radio, och förundras över var alla galna idéer kommer ifrån? Innan det är färdigt bor vi i en diktatur på riktigt. Hade aldrig kunnat drömma om att man skulle behöva vara rädd för sitt egna lands politiker, myndigheter etc. etc. Det värsta är att den aningslösa befolkningen inte verkar fatta vad som är på gång. Hade heller aldrig kunnat tro att jag själv, som egentligen älskar mitt land, skulle tänka tanken att flytta någon annanstans. Men faktiskt så har en sådan tanke börjat gro… men vart ska man då ta vägen? Minst halva världen verkar vara lika tokig.

 14. Hur länge kommer myndigheterna att tillåta elektriska adventsljusstakar, ljusslingor i träd och utanpå hus? Julen infaller ju olyckligtvis under det mörka och kalla halvåret när våra elnät redan är ansträngda. – Se där en hel del som våra myndigheter kan förbjuda.

 15. johannes

  #4
  5G? Där är vi redan!
  I princip bara för den som innehar makten att göra som de vill.
  Vilken värld vi lämnar över till barnen.

 16. Håkan Bergman

  Elbilsladdare kommer väl fortsatt att vara legalt, bara att skaffa rejält med ackar sen kan man använda krämen till vad man vill. Vad härligt med en svart marknad till och ligger överheten i kommer vi säkert snart att ha elrånare också.

 17. johannes

  #9
  Det skall vara ”hål” där. Tangensalfa för uv-ljuset.
  Inget uv ingen ozon.
  En jättebluff bland många men våra hussar får vara viktiga och forskarna prostituerar sig.

 18. Ann Löfving-Henriksson

  # 13 Gun, min uppfattning är att ”hela världen” det vill säga de som driver Global Warming, Climate Change, Extremväder eller vad som är mest pk för dagen, de representerar dem som arbetar för en FN-stödd planekonomi m.m. som inte kan genomföras utan diverse statskupper. Sådana här idéer ingår i förberedelserna inför den slutgiltiga underkastelsen.
  En statsminister på en hög position i IMF kan ”hjälpa” landet på ”den rätta vägen” genom olika beslut utan att direkt gå ut och propagera för denna globalisternas väg. (Se #2.)

 19. Tack Johan, nu är det så att centralbyråkraterna inte genomskådar allt. Det finns vägar. Här uppe är siktet inställt på på Svenska Kraftnät. Vi tycker inte om dom. I maskopi med gruv och stålnäringen har vi bildat föreningen max30öre. Och lanserar enorma elslukarprojekt. H2 Green Steel, Hybrit, Konstgödsel, Datorhallar – you name it – alla igång i en snar framtid. Svenska Kraftnät fattar så klart galoppen och håller sig borta. Vid årsmötena på Nordkalotten Konferens i Luleå flyttar vi framtiden framåt, försiktigt, inte för mycket, inte för lite (vi har lärt av mästarna i klimatrörelsen). Skulle tveksamhet ändå uppstå – kanske ska vi bygga ut i alla fall, det där verkar inte bli så mycket av – kallar vi in Bryssel. Med prestige och pengar investerade står de tryggt på vår sida. Nå, Svenska Kraftnät ger upp med en suck och lämnar oss i fred. Vi tycker inte om dom.

 20. Lasse

  Äh där avviker min åsikt!
  Ponera att vi i Sverige har 4 elområden med olika priser och att det är lönsamt att konsumera el till kryptovalutor inom område 1 men inte i område 4.
  Serverhallen med datorer som gör valutan kan då etableras i stor utsträckning i omr 1.
  Då lär vi i område 3 och 4 bli utan el.
  Lite som det blivit idag.
  Vi kan ha moraliska synpunkter på mycket-även detta!

  Det räcker inte bara med en marknadsekonomi.
  Då skulle tex bonus malum innebära att folk i stället köper skattebefriade EU bilar-så kan vi ju inte ha det 😉

 21. Robert Norling

  Vi får passa oss så vi inte på samma nivå som Nord Korea.
  https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/squid-game-smugglare-doemd-till-doeden.6LJI_sLIh

 22. Gun

  #18
  Hej Ann!
  Jag skrev i och för sig ”halva världen” eftersom jag ser och hör att det finns länder som inte låter sig påverkas. Tack för länken du hade lagt ut, jag läste den precis och det är inte klokt vad ”möten” det finns att åka runt på och låta sig bli ännu mera påverkad och övertygad att jobba sig bort från demokrati och människors frihet. Och som jag skrev, jag blir rädd på riktigt. Älskar denna blogg som jag följt i åratal, har lärt mej massor. Tack!

 23. jax

  Finansinspektionen och Naturvårdsverket, en udda kombination. Naturvårdsverket får väl idag närmast betraktas som en lobbyorganisation vilket visar på ett övergripande problem idag, att experterna blir aktivister som lierar sig med lobbyorgansationer och slutar att luta sig mot vetenskap och erfarenhet. Detta gäller alla områden tyvärr, och inte bara klimatet.

  Ett exempel: Tittade på uppdrag granskning igår, om könsdysfori, alltså känslan av att vara född i fel kropp. Programmet visade på att hormonbehandling (kemisk kastrering), som används på små barn för att stoppa puberteten, är förenad med allvarliga biverkningar för många. Ett exempel är benskörhet, ett annat kortvuxenhet. Trots detta fortsätter mottagningarna att behandla små barn på detta sätt, ivrigt påhejade av lobbyorganisationen (RFHL), och alla som är emot kallar de för transfobiker. De tar inte hänsyn till att evidensen (detta uttjatade ord) är svag för lyckade resultat och att biverkningarna kan vara svåra.

  Regeringen lyssnar lydigt till alarmisterna och stiftar lagar som möjliggör tidig behandling och tar bort behovet av målsmans medgivande. Lena Hallengren gör som vanligt och säger sig luta mot experterna i frågan. Problemet är ju bara att experterna blivit alarmister.

  Likheterna med klimatalarmismen är mycket stora, men i stället för transfobiker kallas motståndarna då förnekare.

  Har sagt det tidigare men säger det igen. Vi befinner oss numera i den postvetenskapliga eran!

 24. Christer Fahlström

  #9 och #13 Johannes
  Ökningen av ozonhålet över Antarktis troddes bero på våra utsläpp av freoner. Användes som kylmedel i klimatanläggningar mm. Freonet förbjöds, hålet minskade. Men sedan ökade det igen och det visade sig att ozonhålet pulserar (fackterm), dvs det ökar och det minskar. Detta, enligt seriös forskning, beroende på en viss aktivitet på solen. Freonet var alltså oskyldigt! Enda resultatet av förbudet var att alla kyltekniker blev sjuka av ersättningsprodukten. Så man måste byta ytterligare en gång.

 25. Håkan Bergman

  Kallt i hela landet i morgon, och antagligen inte mycket vindar i norr, läge för Black Friday på riktigt?
  https://www.ventusky.com/?p=62.1;10.5;3&l=temperature-2m&t=20211126/1100
  Själv går jag i ide en sån dag.

 26. Håkan Bergman

  jax #23
  När jag växte upp på en liten gård i Jämtland i början på 50-talet fanns där en kvinna som nog var ”född i fel kropp”. Men jag hörde aldrig nån säga nåt nedsättande om henne, hon jobbade i skogen, rökte pipa och snusade som en hel karl och vi barn tyckte det var ”häftigt” med en sån tant. Idag ska vi till varje pris göra om såna människor och vi tror att det är ett framsteg!

 27. stig morling

  Jo då kära vänner Det förfärliga ni beskriver är uppenbarligen vissa inom MP som ser fram mot. En världsdiktatur skall lösa ”klimatkrisen” Är det Kina eller Nordkorea som är förebilden?
  Nåväl, Det finns instruktionsböcker i sammanhanget:

  George Orwells: ”Animal Fram” och ”1984”
  Aldous Huxleys: ”Du sköna nya värld”

  Sens moralen är ju ”Alla är jämlika, men somliga är mer jämlika”

 28. Fredrik S

  Det blir så när har politiker som gillar förbud, deras gelikar hamnar lätt som tjänstemän utan ansvar, i organisationen.

  I Sovjetunionen hade man på 80-talet över femtio tusen olika dekret och förbud.

  Man hade ingen arbetslöshet heller. Gatsopare var ett vanligt jobb, en i varje gathörn i Moskva.

  Vore kanske bättre och miljövänligare att ha fler sådana i ute i friska luften i Stockholm än en massa tjänstemän som påfrestar klimatet på kontoret och möten?

 29. Johan, Uppsala

  #24 Christer
  Mycket intressant om det nu finns seriös forskning som visar att freoner inte var orsaken till det fruktade ozonhålet. Har du någon/några referenser du kan länka till?

 30. Lasse

  #9
  Ozonhålet ligger bakom en stor del av uppvärmningen i Arktis.
  https://www.highnorthnews.com/en/ozone-depleting-gases-may-account-half-arctic-warming-during-last-50-years

  Det är obekväma nyheter för CO2 hetsarna!

 31. Björn K

  Det är bara att konstatera att ju snävare man får tänka och ju mer människor tänker inom dessa allt snävare ramar ju galnare blir det.
  Jag hoppas det spricker inom en någorlunda kort framtid

 32. Lasse

  #30 forts
  https://wattsupwiththat.com/2021/11/24/arctic-ocean-started-getting-warmer-decades-earlier-than-we-thought-study/

  Här är den andra halvan av uppvärmningen i Arktis 😉

  Hans Ahlmann dokumenterade detta för 100 år sen!

 33. Lasse #30 och #32,

  Bra spaning Lasse! Båda visar egentligen hur lite koll som IPCC har på klimatet. Uppenbarligen finns det mycket om både ozonhålet och stora havsströmmar som de inte vet mycket om, samtidigt som dessa faktorer kan påverka klimatet i hög grad.

  Minst förtroende har jag för studien som menar sig ha funnit en korrelation mellan utsläpp av ozonförstörande kemikalier och uppvärmning i Arktis. Det kan vara en ren slump och bygger på tveksamma modeller.

  Den andra studien falsifierar – om den är sann – den första. Den andra studien har studerat Nordatlantens uppvärmning 800 år bakåt i tiden och visar på en snabb uppvärmning från alldeles i början av 1900-talet, långt innan människan använde ozonnedbrytande ämnen till kylskåp och annat. Dvs, uppvärmningen är av betydligt äldre datum än att vår eventuella påverkan av ozonlagret ens hade börjat.

  Hoppas att någon oceankunnig person kan skriva något om dessa intressanta artiklar.

 34. Lars Thorén

  #29
  Trots Nobelpris är det ganska mager forskning som ”bevisar” orsakerna kring ozonhålet.
  Det känns väl inte bombsäkert att just enbart ”mänskliga ”freonutsläpp har skapat hela detta uttunnade skikt i Antarktis. Efter 40 år av förbud mot dessa ozonskadliga ämnen är ozonhålet större eller lika stort som tidigare. Nu börjas det dessutom skyllas på klimatuppvärmningen som en bidragagande orsak; stabil kyla i Antarktis på grund av osv osv. Nu har forskarna sagt att det dröjer ytterligare 10 år innan skiktet är återstältl, 2060. Liknar lite klimatdiskussionen – om tio år kommer det….
  Eftersom detta ”hål” ansågs så hotande mot mänslkigheten för 30-40 år sen borde det väl kanske forskas lite mer eller framför allt begränsa antalet boende av de få människor i som finns i området. Eller är det bara forskare där? Facit lär vi aldrig få uppleva vi som medverkar på denna sida, varken på klimatkrisens härjningar eller ozonhålets storlek, allt skjuts ju på framtiden… Bedöm själva:

  http://narrskeppet.blogspot.com/2016/05/standigt-aktuell-myten-om-ozonhalet.html?m=1

  https://www.lpl.arizona.edu/sites/default/files/resources/globalwarming/skeptics-vs-ozone-hole.pdf

  https://csl.noaa.gov/assessments/ozone/2010/twentyquestions/additionaltopics/daoh.html

  https://ozonewatch.gsfc.nasa.gov/statistics/annual_data.html

  https://www.space.com/giant-ozone-hole-antarctica-climate-change

  https://www.history.com/this-day-in-history/discovery-of-antarctic-ozone-hole-announced

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/ozonhalet-over-antarktis-rekordstort-1.94527

 35. Lasse

  #33 Ingemar
  Det finns en videobloggare som visar på hur lite IPCC har koll på, framförallt solens variationer.
  https://www.youtube.com/watch?v=dZwa2a2nJz0

  Där ingick de ovan nämnda orsakerna bla.

 36. En annan

  Fast en annan energislukande pengamaskin som borde ifrågasättas är väl klimathotarnas superdatorer, förvisso genererar dom enorma belopp till de som hoppat på tåget, men om algoritmernas resultat versus verkligheten avviker från det sistnämnda borde dessa förbjudas direkt. Inte kan vi tillåta detta energislöseri? Dessutom, om alla COP-möten använde Internet istället hade mycket kunna användas till annat. Men alarmisterna får börja använda ombyggda motionscyklar för att driva sina uppkopplingar.

 37. Martin B.

  #27:

  Det är nog USA och deras NWO som avses, doktrinen ”full spectrum dominance” och på senare tid ”rules based order” (i motsats till en världsordning styrd av internationella regler och förordningar) visar ju bara i namnet att det är världsherravälde det handlar om. Fast detta förutsatte ju att Ryssland som det enda verkliga hotet mot sådana ambitioner, skulle ligga kvar utslaget som på 90- talet. Det gör de alltså inte och tillsammans med kina vägrar de acceptera något sådant.

 38. Lars Cornell

  ”.. var kommer vägen att sluta??” och
  ”vart tar vägen vägen??”

  Vägen har kanske inget slut, som en cirkel ungefär.
  Det är färden som är själva målet.

  Med en motorbåt åker man från en plats till en annan.
  Men för en seglare är det seglatsen som är målet.

 39. Rossmore

  #24 #29 #34

  Kryptovalutor och vi hamnade här😀

  Minns att jag såg ett vetenskapligt program för många år sen där forskningen kring ozon-hålet beskrevs. Kvinnlig forskare som kämpade länge och väl med olika experiment och tester. Om jag minns rätt slutade det med att de med ett experiment i Antarktis med nära på ”slam-dunk” säkerhet kunde bevisa sin hypotes. Tror att det var denna dam:

  https://www.sciencehistory.org/historical-profile/susan-solomon

  Om hon senare överbevisats av senare rön hindrar inte att det var dåtidens bästa vetenskapliga kunskap.

  Det visar även tydligt att respekt för forskning och vetenskap aldrig får ersättas av blind tro. Sund skepsis är just sund.

  Btw: hon har fått en glaciär i Antarktis uppkallad efter sig.

 40. Partierna är i alla fall solidariska med sin politik och drar själva sitt strå till stacken. Allt färre ljushuvuden syns numera i riksdagshuset.

 41. Robert Norling

  #30 Lasse och 33 Ingemar
  Sedan i våras verkar det inte behövas några teorier om varför det blir varmare i Arktis. I år verkar moder Jord fixa det själv genom att kyla av den norra polen, i alla fall sedan i våras. I går var medel cirka -26 grader vilket är lika med medel för åren 1958-2002.

  Daglig medeltemperaturer för det arktiske området nord om den 80. breddgraden. Tillsammans med daglig temperatur för perioden 1958-2002, plottat som funktion dag på året.

  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

 42. Lasse #35,

  Jag tycker att den video du hänvisade till är mycket opedagogisk. Även om jag är van så hade jag svårt att hänga med i bluddret.

  Men en sak är rätt säker, nämligen att klimatvetenskapen har en lång väg att vandra innan man fått grepp om klimatet. Tyvärr har IPCC bidragit till ovetenskapen genom att ständigt trumpeta ut en säkerhet om att allt hänger på koldioxiden och att man därigenom ignorerat eller tonat ned alla andra faktorer som påverkar klimatet. De har försinkat en seriös klimatvetenskap med decennier.

 43. tty

  #30

  ”Ozonhålet ligger bakom en stor del av uppvärmningen i Arktis.”

  Det förefaller vara en minst sagt tvivelaktig teori eftersom ”arctic amplification” endast uppträder i Arktis, där ozonhålet är mycket blygsamt, medan uppvärmningen totalt uteblivit i Antarktis med sitt stora ozonhål.

  Notera också att ”forskningen” verkar helt bygga på klimatmodeller och inte verkliga data.

  Faktum är att ”arctic amplification” är något som kännetecknar i stort sett alla klimatförändringar, och som delvis beror av rent termodynamiska orsaker, nämligen att det går åt betydligt mindre energi att höja temperaturen från t ex -30 till -29 änd från +29 till +30. Egentligen är det entalpin man borde mäta, inte temperaturen.

  Problemet är istället varför temperaturen INTE stiger i Antarktis (för det gör den inte, numera inte ens på den antarktiska halvön).

 44. Lennart Svanberg

  Ja vår sajt som inte accepterar att det råder klimatnödläge kommer knappast vara en prioriterad mottagare av elektricitet..

 45. Gabriel Oxenstierna

  32,33,43
  Ang. forskningen om den längre klimatologin i Arktis, hade oceanografen Alan Longhurst en utförlig artikel på Climate, etc:

  https://judithcurry.com/2021/02/26/co2-sensitivity-the-polar-solution/

  Vad jag kan förstå säger han ungefär samma sak som den nya forskningen om att Arktis började atlantifieras och värmas redan för 120 år sedan, dvs den här:
  https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abj2946

  Jag håller med Ingemars syn på att denna forskning starkt ifrågasätter att IPCC har ’Arktis’ som en tipping point, eller snarare konsekvenserna av ett varmare Arktis i form av tinande permafrost/metanutsläpp. Det som pågår i Arktis är främst en effekt av naturliga klimatprocesser.