Rapport från en klimatkonferens

EIKE anonns

Motstånd mot en katastrofal klimatpolitik finns i många länder. Den viktigaste organisationen i Tyskland är EIKE (Europäisches Institut für Klima und Energie), som har ambitionen att vara ett europeiskt, och inte bara ett tyskt centrum för motståndet.

EIKE anordnade den 12:te till 13:de november en klimat- och energi-konferens i staden Gera i östra Tysklande, som jag fick en möjlighet att besöka. Jag kommer att ge en rapport från konferensen, men väljer att dela upp den i två delar. Den första delen kommer att vara mer allmän, medan den andra går mer in på de enskilda föredragen.

Innan jag berättar om konferensen kan det vara lämpligt att beätta något om EIKE. Så här skriver de på sin hemsida:

om oss

EIKE (European Institute for Climate and Energy eV) är en sammanslutning av ett växande antal naturvetare, humanister och ekonomer, ingenjörer, publicister och politiker som ser påståendet”människanskapade klimatförändringar” som inte vetenskapligt försvarbart och därför som en bluff mot befolkningen. EIKE avvisar därför all ”klimatpolitik” som en förevändning för att förmynda ekonomin och befolkningen och belasta folket med skatter.

(Jag har låtit Google Translates översättning stå, även om det inte är så jag skulle skriva – men ”förmynda” är så uttrycksfullt : )

Som en del av sina uppgifter erbjuder EIKE medlemmar och partners en plattform för diskussion och publicering av vetenskapliga rön. EIKE utarbetar expertrapporter på egen hand och på uppdrag av tredje part, anordnar symposier och kongresser. Dessutom hjälper EIKE till att utbilda och upplysa befolkningen och stöder upprättandet av politiska initiativ genom att tillhandahålla vetenskaplig expertis. Om du är intresserad, vänligen kontakta oss.

EIKE grundades i februari 2007 och finansieras av frivilliga bidrag från sina medlemmar och donationer. Anmälan som förening gjordes vid Jena tingsrätt.

 

Vissa medlemmar är aktiva i politiska partier. Du har förbundit dig till ett opartiskt samarbete.

Medlemmarna i EIKE förklarar härmed att de driver sitt föreningsarbete för EIKE uteslutande för att verka för ett oberoende, neutralt fastställande av sanningen. All form av påverkan, t ex från näringslivsorganisationer eller från motsvarande lobbyföreningar, är i grunden utesluten. Ordförande för institutet är utgivaren Dr. Holger Thuss från Jena.

Så långt EIKEs egen beskrivning av sig själva

Eftersom EIKE är mycket större än Klimatrealisterna i Sverige, eller Norge, så har de större möjligheter att bjuda in internationella storheter till sina konferenser, men de möter också ett större motstånd från aktivister.

Den gångna helgen, (12:te till 13:de november 2021) anordnades en konferens i en stad som jag aldrig höst talas, Gera i delstaten Thüringen. Det är tydligen den tredje största staden i den delstaten. Thüringen tillhörde fram till 1989 DDR, den fattigare delen av Tyskland, men det är faktiskt en delstat av visst historiskt intresse.

Det kan exempelvis nämnas att viktiga händelser i Martin Luthers liv ägde rum i Erfurt och Eisenach medan Goethe och Schiller bodde i Weimar – några andra städer i Thüringen. Dessutom var Weimar under en tid huvudstad i Tyskland – Weimarrepubliken. (Det var sådant jag visste om Thüringen, men Gera kände jag ändå inte till.)

Innan jag berättar om konferensen vill jag nämna att det mest slående när man kommer till Tyskland är hur allvarligt man tar coronahotet. Alla man möter gömmer ansiktet bakom en mask.

Över till konferensen. Programmet var intressant, med namn som William Happer, John Christy, Peter Ridd och även Nir Shaviv och Henrik Svensmark bland föreläsarna. Av dessa deltog dock både John Christy och Peter Ridd digitalt. Happers föreläsning höll hög vetenskaplig klass, men, gick kanske över huvudet på många inklusive mig av deltagarna. Jag fick tillfälle att prata en stund med Happer i en kaffepaus och upptäckte att han var påfallande bildad. Det framkom att han var född i och gått i skola i Skottland, vilket förutom att han gick i skolan på 50-talet, kanske förklarar den höga bildningen.

En sak som slog mig var att jag, och alla som följt KU under några år, är i stort så välinformerade man som amatör kan bli. Vi känner till att klimatmodellerna överskattar uppvärmningen – Christys föreläsning — och att det varit varmare förr, även efter senaste istiden. Vi vet också att perioder när solen varit aktiv har varit varma, medan en inaktiv sol samvarierat med kalla perioder och inte minst är vi medvetna om att varma perioder alltid varit bra för livet på jorden. Det är kyla som lett till massutdöenden av arter eller till högkulturers kollaps.

För min del innebar det att det inte kom så mycket för mig okänt under föreläsningarna, men också till att jag kunde vara aktiv vid frågestunderna efter föreläsningarna.

Jag vill avsluta med att nämna att de hade skickliga simultantolkar, så att man kunde välja på om man ville lyssna på tyska eller engelska.

Sten Kaijser

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jonas

  Tack för resumén Sten!

  Det finns intervjuer i anslutning till konferensen, bl a dessa två.

  William Happer

  https://m.youtube.com/watch?v=7ZtmfjZ4OI0

  Henrik Svensmark

  https://m.youtube.com/watch?v=6B4EkrYgnIg

 2. foliehatt

  Detta är definitivt Off Topic – men jag kan inte hålla mig.

  Kvart i sju på fredagsmorgonen i P1. Marie-Louise Kristola skjuter av en total bredsida av positiva berättelser om förnyelsebart i Skottland, med speciellt fokus på vindkraften. Precis ALLT var enbart positivt med vindkraft. Vindkraftverken var till och med vackra och inga problem fanns med ljudbilden, det var endast myter att sådana problem kunde finnas.

  Det var som att lyssna på vanlig enfaldig reklam, fast i form av ett långt inslag i Svensk reklamfri (Sic!) radio.

  Det var så totalt okritiskt och reklamlikt att jag nu undrar hur mycket som vindkraftsindustrin betalar för att våra (reklamfria??!?) massmedia ska bomba folket med dessa budskap.

  Moderator kan ta bort detta inlägg om det bedöms som alltför OT

 3. Ann Löfving-Henriksson

  # Jonas, jag har just kikat på intervjun med W. Happer på EIKE. Här är han mer tydlig än någonsin. Mycket givande! Mer CO2 i atmosfären ställer inte till det för oss, tvärtom det är av GODO. Die Energiwende är en katastrof.
  Det raka uttalandet med flera, om Biden t.ex., gör att frågan om hur Mutti Merkel med doktorsgrad i fysik och krav på sig att vara vetenskapligt hederlig, hur hon har kunnat lura sitt land, EU och hela väst in i denna katastrofala situation vi nu befinner oss i.
  Undrar just hur den tyska historien kommer att hylla sin Mutti och tänk om det funnits än fler med Happers ryggrad, hur annorlunda mycket skulle te sig idag.
  Glöm aldrig att Merkel ledde COP1 och har sedan varit med och styrt klimatpolitiken sedan dess, inte minst tillsammans med Obama och hans gäng med deras löfte om Change.

 4. Lars Cornell

  Tack Sten för din berättarkost.
  Jag arbetade ett år 1959 i S.Tyskland, nära Darmstadt, för Elima. En god vän och klasskamrat gick då på universitetet i Berlin. Något år senare blev jag inbjuden till hans bröllop i Würzsburg i SÖ Tyskland. Det är en stad som Visby med ringmur.
  På väg därifrån till Berlin tror jag vi övernattede i Gera men mitt minne är diffust. I Köpenik i Öst Berlin hälsade vi på en dåvarande minister i DDR, god vän till min klasskamrats föräldrar. Det var ett oförglömligt minne.

  Vidare norrut åkte vi genom DDR-landsbygd som var annorlunda. På ett ställe stannade vi. Där gick en bonde och plöjde med en enbills hästplog. Framför var inte spänd en häst utan en traktor. Det är en beskrivande bild av planhushållningens konsekvenser. Jag känner så väl igen den i Mp-politik.

 5. Det finns en videoinspelning av hela konferensen. Den är inte editerad och inte upplagd i ett format med varje talare för sig så det är lite hoppande för att hitta godbitarna:

  https://www.youtube.com/watch?v=Pdjm18dSSKA

  https://www.youtube.com/watch?v=DruhydNuJio

 6. Fredrik S

  foliehatt #2

  Bedrövligt, men det är ju tur att de är vackra för dem att titta på en sådan här dag när de flesta knappt snurrar. Då kanske de slipper tänka på att vi importerar dansk kolkraft.

  Men det finns å andra sidan inte så många att titta på från DDR-komplexet vid Gärdet.

 7. Lasse

  Tack Sten för din rapport.
  Varför har inte media varit där och rapporterat?
  #4 DDR nostalgi kan ju vara trevligt för den som inte varit utsatt för det. Vår SR/SVT påminner väl en hel del om det.

  (Just idag slås nya elprisrekord och vindkraften levererar 1/10 av installerad effekt) samtidigt som vetenskapsradion hyllar den vid ett besök på Skottland.

 8. Björn

  Intressant reportage! Håller med om att begreppet ”förmynda” är uttrycksfullt i samband med politikernas ambitioner i klimatfrågan.

 9. Simon

  Det är som raka motsatsen till konsiliet i Nicaea 325…jag menar FN:s COP-möten. Som mest tycks gå ut gå att kanonisera påhittade klimatlarm för att kunna tillgodogöra sig ökade anslag.

  Här tycks det med EIKEs konferens i stället vara nyfikenheten och viljan att lära sig mer som gäller. Precis som vetenskap ska fungera.

  Miljöpartiets hållbarhet tycktes för övrigt varit ca 7 år, vilket naturligtvis ändå är 7 år för mycket. Kanske Sverige snart kan börja fungera normalt igen. Man kan alltid hoppas.

 10. Gunnar Strandell

  Tack Sten!
  Jag hajade till när jag läste att EIKE bildades redan 2007.

  Det var innan climatgate och under en tid jag och andra började ana oråd utifrån de svårigheter som Björn Lomborg, Henrik Svensmark och framförallt Steve McIntyre råkade ut för. Deras resultat fick inte publiceras och personangreppen haglade på Internet.

  2009 fick vi veta att det fanns en konspiration, men den blev borttvättad och glömd. Och nu jobbar BBC för att återupprätta Phil Jones rykte…

  EIKE har tyvärr inte nått fram, trots idogt arbete.
  🙁