Spanien brottas med svåra ekonomiska problem. Anledningen är bl.a. att man översatsat på alternativa energislag som solenergi. Mer än 50 000 privata entreprenörer som tack vare generösa subventioner lockats till att installera solpaneler ser sig grundlurade nu, när regeringen Zapatero överväger att sänka garantipriset på solenergi.
Subventionerna infördes för tre år sen och Zapatero lovade då att de skulle skapa nya gröna tillverkningsjobb i Spanien. Med facit i hand visar det sig att de gröna jobben uteblev, då många i stället för att köpa inhemska produkter (som det rådde brist på) importerade solpaneler från andra länder.
Även om solen kan tyckas vara den perfekta energikällan är det fortfarande ett alldeles för dyrt sätt att producera elektricitet.
”Power from the most-efficient photovoltaic plants costs utilities about $275 per megawatt-hour to produce compared with about $60 for a coal-fired plant, according to Bloomberg New Energy Finance.”
Kanske kan Spanien tjäna som ett bra varningsexempel för andra länder, vars klimatsmarta ledare överglorifierar de alternativa energislagen. Och kanske blir Spaniens övergivna solpaneler en turistattraktion för kommande generationer – ett monument över människans förmåga att sätta kortsiktigt vinstintresse framför sund logik.
Spanien har byggt 17000 MW vindkraft, även den branchen med subventioner, som nu riskerar att gå samma väg. Detta har redovisats i en rapport från Universidad Juan Carlos, som underkänner satsningens påstådda fördelar för Spanien.
Solel i Tyskland är på väg ut genom indragning av subventioner – QCell och Solarworld har störtdykt på Frankfurtbörsen.
Sol- och vindgenererad elektricitet borde bara anläggas på platser som tidigare helt saknat elektricitet. Där kan det finnas rationella behov.
Läsare här på TCS är nog föga förvånade över utgången av dessa misslyckade projekt. Det är bara att beklaga att många människor lurats till att delta och kanske få sin ekonomi förstörd av på förhand dödsdömda projekt.
Men vad gäller solenergi så tror jag fortfarande det finns en potential. Men det kommer att krävas rätt teknik. Precis som dagens kärnkraft inte är tillräckligt bra för våra behov så är dagens olika former för att fånga solenergi inte tillräckligt bra. Som exempel så tänker jag att det borde finnas potential för alla oss villaägare att ha en annan takbeläggning än takpannor. Hur smart vore det inte att få iaf varmvatten från solfångare på taket på samma sätt som jag i dagsläget har nedgrävda slangar i trädgården för att plocka upp jordvärme. Men det finns inget realistiskt alternativ i dag, men kanske i morgon. Om man dessutom skulle kunna få ut el till liten peng från solfångare på taket…ja, det vore rena julafton 🙂
€ 126 miljarder i åtagande.
Genom att garantera ett högt pris under lång tid (44ct/kwh) för producerad PV-el har Spanska staten byggt upp ett åtagande motsvarande 126 miljarder euro = 2740 euro för varje levande spanjor. Snyggt!
NicklasE # 3
Med luftvärmepump sparas mer el än sol och vind kan tillföra.
Fortum har de senaste sex år tjänat 100 miljarder kronor på att producera klimatneutral el som de sedan säljer till ett överpris på den börs som inte skiljer på smutsig och miljövänlig el, utan styrs av marginalpriser.
http://www.e24.se/pengar24/din-ekonomi/el-och-varme/sa-blaser-elbolagen-dig_1045545.e24
I DN kan man läsa:
En villaägare som i dag värmer sitt hus med omärkt el kan minska sina CO2-utsläpp med 13 ton om året genom att köpa el från vindkraft. Om fler inser att de kan välja hur den el de konsumerar produceras, och vilken påverkan det har på vår miljö, skulle vi kunna minska hushållens klimatpåverkan
avsevärt. Men om svenska hushåll ska kunna fatta denna typ av beslut krävs korrekta analyser och en nyanserad rapportering
om elmarknaden i vinter. Det är dags att vi tillsammans tar ansvar och fokuserar på vilken typ av el vi konsumerar
i stället för att spekulera om vinterns elpris!
JOHAN ÖHNELL
vd Telge Energi
Vad händer om samtliga el-kunder väljer vindkraft?
Telge och övriga förbinder sig inte att leverera utan att enbart producera efterfrågad vindkraft. Finns inget uppgift på vilket tidsperspektiv det gäller.
Inte så konstigt att det byggs vindsnurror, har ingen som helst betydelse om vindkraft levererar eller inte, så länge priset sätts efter dyraste energikällan.