Universitetens, högskolornas och forskningsfinansiärernas webbsidor och personaltidningar – andra sorgebarn i tiden

Morgonens eMail från Vetenskapsrådet (grundvetenskapens statliga finansieringskanaliserare) länkade till dess tidskrift Curie, vars innehåll blivit alltmer förutsägbart. Den ska ju vara riktad till forskarsamhället, men man finner nu exempelvis en huvudartikel som denna:
x1
Ack ja, och denne Johan Rockström figurerar överallt, tycks det. ”Forskningsstiftelsen” som nämns visar sig vara ”GreeNudge” – som vid närmare betraktelse visar sig Norsk och helt inriktad mot ”klimatval” och relaterad propaganda och lobbyism.
Varför ska VR stödja GreeNudge?
Resten av Curie färgas som vanligt av allehanda politisk korrekthet, och ett antal utvalda krönikörer och bloggare med lika förutsägbara åsikter och budskap.
Exempelvis mitt KTH är inte mycket bättre (och jag tror det är i stort likadant över resten av Sverige). Senaste Tidskriften Campi ser ut så här:
x2
Ja, hållbara samhällen (artikelinnehållet är nästan skrämmande) och presentation av en miljöaktivist. Webbportalen www.kth.se brukar se ungefär likadan ut.
Varför inte istället skriva om forskning, undervisning och teknisk utveckling?
Hur har det blivit så här?
Givetvis är en anledning att de journalister som satts att sköta ovanstående media inte är annorlunda än andra – d.v.s. saknar naturvetenskaplig bakgrund och med >50 % sannolikhet är Miljöpartister eller Vänsterpartister.
x3
Otvivelaktigt påverkar allt detta även forskning och undervisning – som härigenom styrs, istället för beskrivs.
Respektive ledningar borde ta tag i saken, och fundera på om nuvarande media verkligen återspeglar den bild man vill ge utåt.
En tröst är i alla fall att Kemibladet på KTH inte förfallit i ovan beskrivna riktning. Senaste exemplar finns att läsa här, om någon är intresserad.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ces

  I journalistundersökningen ingår även sportjournalister som förmodligen inte är mp-anhängare. Det är alldeles för mycket verklighet i sportresultaten och det går inte att låta bli att skriva om en match om resultatet inte passade. Så egentligen är det ”mycket värre” bland dom som skriver om klimatfrågor.
   

 2. Lasse

  Frågan är om de är miljöpartister i kraft av kunskap eller tvärt om?
  Vad vi sett på TV och skrivit om här så vet jag min slutsats!
  Men de stöttas som sagt av våra statliga institutioner-som lever gott på sina anslag om problem i Mälaren när Saltsjön ligger högre osv.
  SGI, SGU och SMHI är lika insyltade som alla andra. SGI bjöd in till debatt i september i samband med IPCC redovisningen. Vill ni gå tidigare så finns det här:
  http://www.klimatanpassning.se/nyhetsarkiv/innovationsdialog-for-klimatanpassning-1.28755;jsessionid=8660054BA7A5B3AC40533435A960AB29
   

 3. BjörnT

  Konspirationen  blir bara större och större och omfattar fler och fler.  Till och med här på TCS har nu Greenpeace nästlat  sig in och tagit över…….. 🙂

 4. Lennart Bengtsson

   
  Hej
   
  Med den socialpolitiska aktivitet som numera finns inom miljö- , klimat och energiuppfattningar finns det inte mycket man kan göra på sikt annat än vänta ut det hela, alternativt utvandra eller fortsätta utlandsboendet. Det är viktigt att komma ihåg att detta slag av extremism oftast tar slut efter ett decennium eller två. Men att ändra det hela på kort sikt tror jag är omöjligt.  Jag noterar dock att ”klimatändringen” ännu inte framförts som orsak till upploppen med bil- och skolbränder i Stockholmsregionen och numera även andra områden, men detta är väl bara en tidsfråga. Att en olycklig, ogenomtänkt och illa genomförd invandringspolitik kan vara orsaken är givetvis en tabufråga av högsta prioritet.    

 5. Ingemar Nordin

  Ja, det är sorgligt att den gröna ideologin styr universitet, forskning och utbildning. Alla lärosäten och forskningsfonder känner sig tvingade att hoppa på tåget så länge det inte ges några andra signaler från de styrande (t.ex. att ägna sig åt riktig forskning istället för ideologiproduktion). Det här har skapat ett alltför stort utrymme för diverse charlataner som kan ta sig fram i systemet tack vare att de drar en en massa pengar.

  Ett exempel på hur det här fungerar på mikronivå. En prefekt uttryckte dilemmat så här: ”Jag sitter med en ansökan om befordran till professor från person x. Jag vet att personen i fråga är en stolle, men inom hans politiskt korrekta område så finns det många som är ivriga att utvidga fältet, och som gärna ger x ett handtag genom att skriva positiva sakkunnighetsutlåtanden. Vidare så kostar mig x absolut inget från fakultetsmedlen. Tvärt om så drar han in massor med miljoner. Vad kan jag göra, annat än att ge mitt medgivande?”

 6. Det är så upp-och-ner-vänt nu att snart blir det normala medborgare som köar till psykologerna för att samhället är så dysfunktionellt.
  Jag tror det inte kommer att gå över av sig självt i och med att horder av folk, som nu skall axla rollerna som de mer konservativa utmejslade, uppfostrats med en helt annan ”mindset”. Det rödgröna velourmyset har lett till frihet utan ansvar och belöning utan insats. Dagisverksamheten har gett oss jättebebisar utan självinsikt, utan inre spärrar, och utan egna inre tröstande instanser, så allt skall lösas och kontrolleras utanför de själva som av dagisfröknar som säger hur man gör för att alla och allt får/måste vara med, även gruppångest ska lösas genom att kontrollera omvärlden. Alla skall vara med tvärs över åldrar och kompetens, lilla lisa fem år skall konsulteras av A-K Hatt i IT-frågor ”lilla kommissionen” (hallå!), och emotionellt hypade nyblivna mammor skall leka politiker.
  Man kan göra som Lennart säger, abdikera och låta tonåringarna riva huset. Det är ett alternativ. De av oss födda på 60-talet har en fot i två världar, men vi genomgår tydligen en ”kollektiv medelålderskris”. Har ibland tänkt mejla Fredrik Reinfeldt följande:
  http://www.kipling.org.uk/poems_if.htm

 7. AG

  MrsM! Den dikten gjorde min dag!

 8. Labbibia

  Tack Peter!
   
  ”Hållbara städer”?
   
  Nog är väl våra städer bevisligen rätt ”hållbara” redan? Stockholm är såvitt jag vet ca 762-763 år gammal nu (egentligen ännu äldre)…..det tyder väl på att redan Birger Jarl med viss framgång satsade på ”hållbarhet” ? 😉

 9. AG 2013/05/25 kl. 11:57
  Det var roligt att höra! Jag har en särskild favorit som är rätt i tiden?:
  Truth Never Dies
  Anonymous
  Truth never dies. The ages come and go.
  The mountains wear away, the stars retire.
  Destruction lays earth’s mighty cities low;
  And empires, states and dynasties expire;
  But caught and handed onward by the wise,
  Truth never dies.
  Though unreceived and scoffed at through the years,
  Though made the butt of ridicule and jest,
  Though held aloft for mockery and jeers,
  Denied by those of transient power possessed,
  Insulted by the insolence of lies,
  Truth never dies.
  It answers not. It does not take offense,
  But with a mighty silence bides its time.
  As some great cliff that braves the elements
  And lifts through all the storms its head sublime,
  It ever stands, uplifted by the wise,
  And never dies.
  As rests the Sphinx amid Egyptian sands;
  As looms on high the snowy peak and crest;
  As firm and patient as Gibraltar stands,
  So truth, unwearied, waits the era blest
  When men shall turn to it with great surprise.
  Truth never dies.