Positiva tecken från Naturskyddsföreningen?

ns
Jag fick i morse detta utskick, som avviker tydligt från tidigare anda på Naturskyddsföreningen. Kanske några av bloggens läsare har lust att delta och lyssna?
Föranmälan tycks nödvändig – länkar finns här, respektive här.
Och man får tydligen en ”gratis frukost”  😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Sedär 🙂 Mer pengar på att varna för istid ? 

 2. ”Det okända okända”, var det inte en Paul Davies som la fram en hypotes om ”the shadow biosphere” i The Royal Society för ett bra tag sedan. Spännande saker. Vet ingenting om det.

 3. Anmälan är ju ännu tydligare 🙂 ”Hur skall vi hantera sånt vi inte vet om att vi inte känner till ?” Jag får öppna en filosofisk akutmottagning för dessa stackare 🙂

 4. Hans H 😀

 5. Johan M

  OT
   
  Slog på radion i morse (typ morse) alldeles före 11 och fick till min förvåning höra en intervju med någon som var skeptiskt mot klimathotet!!!  Jag blev avbruten och kunde inte lyssna klar men det var P1 och jag tror det var ”Obs i veckan”. Finns inte på webben men jag har skrivit och frågat om det verkligen var sant. Om , så går det i repris söndag 21:35 (om ingen har tagit sommarvikarien i örat innan dess).

 6. Argus

   
  Pysskologisk analys.
   
  Så här ligger det till. Med en intellektell ilning har SNF fått en glimt av klarsyn. Plötsligt känner de (Svante A etc) att fotfästet försvunnit.
   
  De har på ett otäckt sätt insett att vi har att göra med en faktor X! Eller kanske också Y! Skräck och fasa: Både X & Y!!
   
  Att hävda att det (temat okänt okänt) har sitt ursprung i 9/11 förefaller för mig vara ett bevis på att dessa personer aldrig berört forskning. Forskning är en svettig fajt i en skum regsnkog med farliga djur. När man börjar vet man nästan inget och varken karta eller kompass har man…
  Kampen myllrar av ’faktorer’.
   
  Ovanstående ’öh – träff’ är en pyskologisk gestaltning av att hantera den nyvunna insikten på ett rationellt sätt. (Ni ser – visst var det en proffsvändning på fraserandet? 🙂 ) Men de enskilda individerna bävar. Bara genom att hela organisationen ställer upp tillsammans så skapas en slags skenbar grupptrygghet.
   
  Många i gruppen är säkert ’goda’. Men en del kanske vaknar till. Då börjar smärtan. Som ni vet (?): när man inte VET att man är manipulerad……., BLIR man manipulerad. Och om denna insikt börjar sprida sig bland SNF’s ’massor’, kan utvecklingen bli intressant!
   
  ’Dagens kli….’

 7. Sten Kaijser

  Johan M
  tyvärr visade det sig att Johan Nordberg hade börjat som skeptiker – men inte av vetenskapliga skäl – och sedan svängt och börjat tro på klimathotet istället (om jag hörde rätt)

 8. Michael

  Termen ”unknown unknowns” myntades redan av militärstrategen Clausewitz i början av 1800-talet. Ett bra resonemang om begreppets praktiska implikationer finns i Nassim Talebs bok The Black Swan: The Impact of the Highly Impropable (2007).

 9. Istvan

  Hans H
  Vi får väl tillämpa försiktighetsprincipen, fast med ett stort mått av försiktighet.

 10. 😀 Ja..de där folket sover intill en brandsläckare med cykelhjälm och har flytväst,isdubbar,vattenflaska, och värmeljus inom räckhåll…fast de vet inte om de inte vet om att det inte hade behövts.

 11. Pelle L

  Var uppmärksamma!
   
  De bara ladder ôm…

 12. Johan M

  Sten Kaijser
   
  🙁    
  Man får väl se de som en bekräftelse på att det sista som överger en är hoppet 🙂

 13. Inge

  Ska det vara en reträtt så skall det alltså vara på deras villkor.

 14. Slabadang

  Vad ska Rhode och Tjärnström göra nu?
   
  Sälja lägenhetsandelar i eco-towns halvtid och öppna agentur för bantningstrumpor? Jag kan inte se gubbarna utan att bli heligt förbannad!

 15. Slabadang

  Ja har funderat mycket över gräsrötterna i miljörörelsen!
   
  Det finns inte bara ett svar utan fler. Beskrivningen om att det finns folk som sover kramandes brandsläckaren och med cykelhjälmen på har dock sin tydliga träffbild. Ångest pga brist på tillit och kontroll är viktiga faktorer och det är klart att om man inte litar  på andra människors förstånd och omdöme så vill man samtidigt ta kontroll och styra över dem. De har en läggning till att tro att ALLT är farligt och vidtar omfattande skyddsåtgärder för vilket inbillat hjärnspöke som helst, om om någonting bara KAN hända så kommer det att hända och de kan måla upp hur fantasifulla scenarier som helst.
  Hämtat från min egen verklighet har jag suttit på föräldramöte där en mamma på fullt allvar tyckte att skolan skulle ta bort berget intill skolan ”för att nån kunde ramla ner och göra sig illa” en mamma och tillika personalchef inom en kommunal verksamhet! Debatten slösade bort tjugo minuter av våra liv! inga rimiighetsbegrepp alls och vad som hände ett av hennes tre barn senare är det tragiska ödets fulländade ironi. Att skydda sig från fara kan visa sig vara mer farligt än faran i sig.
  Ja tänka sig hur många saker som vi kan råka ut för!! Hela livet är en enda lång farlig chansning!! 🙂

 16. Joakim

  Något gott från naturskyddsföreningen!! Lika troligt som sänkt energiskatt

 17. Slabadang

  PS!
   
  Ofta tycker de själva att de utgör höjden av förnuft! 🙂 
  ”Akta så du inte ramlar” tycker jag är ett sånt där fint litet tips som avslöjar sagesmannen! Vad som är vems rädsla för vad borde man sätta sig ner och utreda vid varje tillfälle det yttras. Å förrästen glöm inte att andas!

 18. Argus

  Hm.
   
  Jag tror att detta initiativ från SNF är en slags ’omgruppering under dimbildning’.
   
  Det högsta skiktet i SNF har under växande ruelse åsett hur ’consensus’ alltmer spruckit. Nu vill de ha en ’öppen’ diskussion om ’okända faktorer’, och iom initiativet och den ’öppna’ attityden vill de skapa en air av allvishet och klokhet.
   
  (My a–)
   
  Så att whatever de konkluderar har de därigenom fått det att låta bra. Dels till allmogen, men (som i N Sverige) kanske allra främst för att trygga SNF’s kanske nu lite villrådiga allmänmedlemmar.
   
  Jahaja, Svante for president! (OBS ironi)
   
  ’Dagens klimat…..’

 19. Astrid Å

  Naturskyddsföreningen liknar mer och mer en sekt. De har hoppat av allt samarbete med skogsnäringen och trivs tydligen bäst i en position där man inte behöver kompromissa. Ett bra inlägg av LRF-ungdom kan läsas i länk nedan och ett annat bra inlägg om bortslösade forskningspengar, som är lite OT, men…visst blir man förbaskad?
  http://www.lantbruk.com/debatt/vi-ar-unga-men-inte-dumma
  http://www.lantbruk.com/debatt/kattfot-och-mandelblom-forsvinnermed-de-betande-djuren

 20. Hys inga förhoppningar. Det handlar säkert bara om att presentera en eller flera bortförklaringar till den uteblivna uppvärmningen. Naturligtvis avslutat med budskapet att det är minst lika allvarligt som de har trott hela tiden och att uppvärmningen kommer att ta fart vilken sekund som helst, och då med accelererande fart. Den rimligaste förklaringen, att uppvärmningen har uteblivit därför att koldioxidens klimatpåverkan var betydligt överdriven, duger inte åt dessa människor.

 21. Lars Jonsson

  Var det inte Tjernström som deltog i den artikel nyligen som stödde Levitus avseende att det är världshaven som tar upp ”överskottsvärmen”- Finns det inte anledning att tro att det är just denna förklaring som avses spridas via detta frukostmöte?

 22. Lars J kl 23:20

  Jo, jag tror på din förutsägelse att överskottsvärme på djupet kommer att ”dyka upp” som en förklaring. Tyvärr är det troligare, än att den något mjukare ton, som Peter noterat i inbjudan, skulle signalera en reträtt i någon sakfråga.

  Dock är jag lite fundersam på att åka dit åtminstone ena gången.

 23. Börje S.

  C-G Ribbing
  2013/05/25 kl. 23:35
   
  Skulle inte lagrande av ”överskottsvärme” i djuphaven kunna vara en välsignelse, med tanke på vad som väntar jordens framtida innevånare i form av små och stora istider?
  Hur nu ”överskottsvärmet” har kunnat ta sig förbi de nästan allstädes närvarande ARGObojarna utan att dessa registrerat den. Är ”överskottsvärmen” för liten i jämförelse med havens värmeinnehåll för att kunna registreras när den dyker ned till havsens djup?
  För, om jag inte minns fel, har inte havsytan värmts nämnvärt de senaste åren, så om den s k överskottsvärmen verkiigen existerar, har den gömt sig någon annanstans. 

 24. Peter Stilbs

  Lite OT … Fracking hotar grundvattnet i Tyskland och därmed de 500-åriga renhetslagarna för öl …  😉

 25. Peter Stilbs

  Lars, Börje S. och CG – jag tyckte jag läste i dessa spalter häromveckan – som en självklarhet – att 90% av uppvärmningen går ner i havet – men förstod aldrig själv om det var ett modellpåstående eller någon form av observation ?
  Jo, något sådant dyker säkert upp.
  Men hur i hela friden tror man sig mäta havens temperatur på tiotusendels grader när – den precision som krävs…

 26. Slabadang 2013/05/25 kl. 19:05
  ”Houston, we have a problem.” (classic understatement: ”we’re in the deepest of shit and you need to help us”) – Det var det hon sa mellan raderna, den utfreakade modern.
  Lösningen är egentligen väldigt enkel.

 27. pekke

  Dagens grönröda klimatpolitiska svammel från AB.
  http://www.aftonbladet.se/ledare/article16844694.ab
   
  Känns som allt fler av AB:s redaktion blir allt virrigare i sina ledare eller krönikor oavsett vad det handlar om.

 28. tty

  ”Är ”överskottsvärmen” för liten i jämförelse med havens värmeinnehåll för att kunna registreras när den dyker ned till havsens djup?”
  Ja, det rör sig om förändringar på nivån hundradels grader. Går knappast att mäta rent tekniskt i en enda punkt, ännu mindre över hela världshavets volym.