Tvärtemot vad vi tror: Färre översvämningar

flooding
Anthony Watts och Roger Pielke Jr. tar upp en studie som redovisar att antalet översvämningar i världen minskat under den senaste 30-årsperioden, tvärtemot vad vi generellt sett tror.
Följande bild kommer ur presentationen för den aktuella studien:
2011EGU DailyDischargeMaxima Pres.pdf application pdf objekt
Anthony Watts skyller den skenbara ökningen på utvecklingen av den globala kommunikationen. Och visst är det svårare att föra ut skräckpropaganda via djungeltrumma. Watts drar även paralleller till de överdrivna larmen om att antalet svåra tornador och tropiska cykloner ökar pga den globala uppvärmningen.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders Mohlin

  Samma tankar har jag själv ungåtts med länge: Dagens effektiva nyhetsförmedling kan bidraga, eller rent av ge föreställning om, att oväder, stormar, häftigt regn, mm i den stilen, har ökat i antal och styrka under senare tid. Jag vågar nog påstå, att det som ökat är medias villighet att rapportera sådana händelser. Även ”narturliga” och säsongsmässigt regelbundet återkommande stormar eller regnoväder blåses gärna upp i media och antyds, eller påstås rent ut, vara en följd av mänsklig klimatpåverkan.
  Därmed inte sagt att nämnda oväder är nog så svåra för dem som drabbas…

 2. Anders Mohlin

  ”……har jag själv umgåtts med…” skulle det vara ovan.

 3. Ingemar

  Intressant Maggie!
  Denna rapport bekräftar ju också de undersökningar som gjorts angående stormar, deras frekvens och styrka. Kopplingen är förstås inte helt en-en-tydigt (vi kan få översvämningar även utan att det stormar), men tillräckligt stor.
   
  Detta är dåliga nyheter för alla försäkringsbolag som länge drivit på AGW-hysterin för att driva upp försäkringspremierna och för att få folk att överförsäkra sig. Det är bra nyheter för alla andra.

 4. Missa inte Uppsala Ekodagar i Hågaby den 7-8 maj! Vi har klämt in över 35 utställare, föreläsningar, workshops och aktiviteter! Mats-Eric Nilsson, Pär Holmgren m.fl dyker upp, gör det du också! För mer information besök http://www.uppsalaekodagar.se. Varmt Välkomna!

 5. L

  Det är givetvis möjligheterna att observera och rapportera som ökat och ger oss intrycket att det händer mer, men vi får samtidigt veta att samma sak hänt många gånger förr. De flesta rekord är ganska gamla…
   

 6. AOH

  ngemar # 3

  Pengarna som dessa försäkringsbolag försöker lura av människor behövs för att täcka andra nauturkatastrofer som inte kan skyllas på AGW.
   
  Japan: 1,5 Milljarder EUR, – Australien o. Nya Zeeland 1.1 Miljarder EUR
   
  http://www.net-tribune.de/nt/node/39623/news/Naturkatastrophen-bescheren-Muenchener-Rueck-satte-Verluste

 7. AOH

  Sorry – skall naturligtvis vara Ingemar # 3

 8. Iven

  Även om antalet naturkatastrofer inte har ökat och inte deras omfång, så är det flera människor som drabbas, eftersom vi har blivit påtagligt många fler, och dessutom bosätter sig folk där risken för katastrofer är känd (bl. a. floddeltor och jordbävningsområden).
  Sedan är det ohederligt att påstå att dessa naturkatastrofer utlöses av någon sorts antropogen orsak. Men  domedagsprofeterna vill väl slå vakt om sina inkomstalstrande påhitt och massmedierna behöver sensationer (även påhittade) till sina rubriker för att vara attraktiva för oss dumma konsumenter och då är det inte så noga med sanningen. 🙂

 9. Jan-Erik S.

  Iven 7:
  Inte att förglömma är även de skyddsmurar etc. som byggs för att undvika översvämmning. Problemet är bara att man då flyttar problemet nedströms eftersom det vatten som skulle ansamlas uppströms skickas nedströms istället.

 10. Jan-Erik S.

  Hmm…slog mig en sak:
  Egentligen är det ju antropogen påverkan eftersom vi bygger skyddsvallar. Men har ju inget med klimatpåverkan att göra

 11. Slabadang

  Efter tips!
  Kolla in detta intro till Cool it på TV4 första Maj!
  http://www.tv4play.se/Arkiv/Blandat?title=tv4_fakta_cool_it&videoid=1568454

 12. Slabadang …
  Intressant! Även att Stephen Schneider utbrister ”Thys guy needs to be taken down ..”. Dessutom undrar jag om tårtattacken var äkta. I så fall var filmningen nog gjord av den som attackerade …

 13. Torsten Wedin

  Jag har tröttnat på det där med ”global uppvärmning”. Det är ju bara trams. Därav mitt ointrese för debatten.
  Totte

 14. Slabadang

  Jonas N!
  Ten – Ten videon och tårtattacken har begravts av MSM. Schneiders politrukuppgift i Club of Rome blir tydlig. Han insåg nog på slutet att han gått för långt och i en debatt i Australien visade han en betydligt ödmjukare inställning.
  Jag gissar att hans mail till slut blev signalen om att folk kanske var lite lätt ilska så där på honom? 🙂
  Vi har redan vunnit Jonas och de som satt hela sin trovärdighet i pant kommer få ett mycket kallt klimat att anpassa sig efter.

 15. Slabadang …
  Vilket mail från Schneider syftar du på?
  Tårtattacken utfördes väl av någon av alla dessa totalt förvirrade och okunniga gräsrötter som befolkar miljörörelsen …
  Intellektuellt har det aldrig varit en kamp. Medialt, politiskt och även penga-mässigt är det dock fortfarande en … och den är inte över. inte på länge. Även om det sakta rör sig åt rätt håll.
  Som du mycket väl vet har de vaknare (och mer slipade) bland Romklubbs anhängarna redan försökt ompositionera sig och lobba för nästa hot …

 16. Jan-Erik S.

  Skrev detta inlägg på Maringuiden angående ett svar jag fick på mitt tfrågasättande av klimatpolitiken:
  ”Peter:
  Ibland glänser du till!
  Med två ord: Rätt uppfattat
  Men för att förklara det hela krävs egentligen 2 bibliotek som jag plöjt igenom.
  Vad jag förstår av din förmåga att uttrycka Dig så tar jag för givet att du är en intelligent människa som dessutom har förmågan att dra egna slutsatser.
  Viktigaste av allt för mänskligheten för att kunna dra korrekta slutsatser är ju skaffa sig en så bred informationsgrund som möjligt. För att då få den informationen så krävs det att man söker sig utanför svensk press, SR, SVT osv och tittar på utländska STÖRRE medier som inte är så styrda av att vara politiskt korrekta.
  För att få någon jämvikt så rekommenderar jag SI eller TCS ((Stockholmsinitiativet eller The Climate Scam (TCS är helsvenskt)) för att  bilda sig en egen uppfattning.
  Rekommenderar TCS då där förs en OCENSURERAD debatt om allt som rör oss vanliga människor som kämpar för ett drägligt liv.
  Min absoluta uppfattning efter år av kritiskt studerande är att ”miljöskatter” what so ever enbart är ett verktyg för att motivera skattehöjningar som krävs för att finansiera alla nysvenskar.
  Hårda bandage kanske men jag står för varenda mening.
  (Detta inlägg kommer också att klistras in på TCS)
  Hur som helst: Ha en underbar båtsommar

 17. Ingemar

  Jonas N #15,
   
  Vi har nog vunnit kampen (real-)politiskt också. Sedan Köpenhamnsmötet. De flesta politiker funderar nog mest på hur de skall ta sig ur situationen. Visst, det kan handla om ytterligare några länder som köpt klimathypen, typ Kalifornien, Tyskland och (tyvärr) Sverige. Men i det stora hela är kampen över. Det blir inga bindande globala överenskommelser på klimatområdet. Och ingen förnyelse av Kyotoavtalet.
   
  Jag önskar att jag vore Polack eller Tjeck, då hade man kunnat plocka fram poppcornen. Som det nu är så får man bita på naglarna beträffande vad C och MP tänker ställa för krav på övriga Alliansen för att hålla SD ute.

 18. bom

  WWF slår sig för bröstet än en gång. Nu gäller det Earth Hour. Vi är jättenöjda säger Mariann Eriksson (kommunikationschef WWF). ” I Sverige var det beckmörkt i mer än hälften av alla hushåll. Flest aktörer hade Sverige om man räknar per antalet innevånare” (uttrycker ME sig inte väldigt otydligt här?). Det dunkelt sagda är som alltid det dunkelt tänkta men där WWF mörkar så sprider Svenska Kraftnät litet upplysning- man säger ”Lasten på nätet minskade med 200MW vilket är en förändring på 1% jämfört med normallast”.
  Slutsatsen är väl att 1% minskning av normal last innebär att sisådär (bortsett från industrilasten) någon procent av hushållen släckte ned och att WWF sprider lögner som vanligt? Jag tycker synd om Mariann Eriksson som har ett sådant otäckt jobb! Jag drar mig till minnes Pippi Långstrumps beskrivning av egyptierna som sades ljuga hela tiden – Astrid Lindgren måste ha förväxlat WWF med Egypten?

 19. Iven

  Jan-Erik S. # 9 och 10:
  Dina synpunkter betr. vissa skyddsmurars effekter är förmodligen korrekta.
  När det däremot gäller jordbävningar, tsunamis och glaciärkalvning handlar det mest sannolikt om naturliga orsaker, som vi (i det här sammanhanget starkt begränsade varelser) borde erkänna som risker för naturkatastrofer i vissa områden och söka anpassa valet av boplatser och byggnadssätt, så att mänskliga tragedier kan undvikas i möjligaste mån. 
  Solänge korrupta regimer hellre spenderar sina länders tillgångar på maktkamp och krig eller för egen omåttlig rikedom istället för att planera för befolkningens säkerhet,  får vi väl räkna med att man alltid hittar på anledningar att tigga hjälp från de s.k. rika länderna, som då utpekas av dessa korrupta regimer som skyldiga till allt elände i de drabbade områdena… 
  Värst av allt så har vi gott om nyttiga idioter i de s.k. rika länderna, som ylar med vargarna…

 20. Slabadang

  Jonas N!
  Schneider beklagade sig över att ledande ”klimatforskare” mottagit hotmail jag tolkade det som om han menade sig själv.

 21. Jan-Erik S.

  Iven 19:
  Håller helt med.
  Problemet med befolkningsökningen är ju att det tenderar att dra sig mot låglänta områden beroende på bättre vattentillgång oavsett om det är söt eller saltvatten.
  Saltvatten för fisketillgång.
  Sötvatten då det naturligtvis ansamlas i låglänta områden.
  Sen när en naturlig översvämning (eller tsunami) uppstår så är det ju naturligtvis en katastrof men egentligen en naturlig sådan då populationen helt enkelt mer eller mindre tvingat människor att söka sig till utsatta ”högriskområden”.
  Nyttiga idioter var ett begrepp som myntades av Lenin. Det var egentligen människor som anammade den kommunistiska idén men som led mest av den.
  Påminner om Sverige. Nyttiga idioter här drabbas av höjda el/energi-priser men accepterar det.
  Allt för klimatets skull!
  Nyper mig i armen varannan timme för att hoppas jag ska vakna upp ur den fullskaliga blåsningen som svenska folket sväljer.
  Påminner lite om ”Sheep” som Pink Floyd skrev:
  ”Only dimly aware of a certain uneasy in the air”.
  Svenskarna är i sanning ett folk bestående av nyttiga idioter.
  Det gäller allt från invandringspolitiken, miljöpolitiken och energipolitiken.
  Det är därför jag döpt min segelbåt till ”On The Run” (På flykt).
  Passar ju bra då jag snart blir båtflykting.

 22. Olaus Petri

  Slabadang och Jonas N, är ni säkra på att Schneider inte misstog sig på en ”hotmail-adress”. 😉

 23. ThomasJ

  Vad är ’global medeltemperatur’? Tja… detta kan månne hjälpa:
  http://junkscience.com/2011/04/20/introducing-junkscience-coms-global-thermometer/
  Pha*n att man [alltid?] är så nedranns tidigt ute…  😉
  Mvh/TJ

 24. Gunnar Strandell

  Ingemar #17
  Jag läser just  Patrick Moore: ” Confessions of a Grennpeace dropout”. Här är en man som genomgått förvandlingen från att vara motståndare och aktivist till att börja söka hållbara lösningar utifrån den situation vi faktiskt har och de resurser som står till buds.
  Han har mycket gemensamt med Björn Lomborg.
  Jag tror att vi kommer att få se allt fler politiker och journalister som följer i deras spår under de närmaste åren.
  TV-programmet i Slabadang #11 är ett exempel och diskussionen i dagens nyhetsmorgon om att rädslan för radioaktivitet är farligare än själva strålningen ett annat.
  Jag börjar se ljuset i tunneln och det är realister och skeptiker som håller i det!
   

 25. Lena Krantz

  bom #18
  Jag vill inte krossa din förmodan om hur fel WWF har men trots allt så släckte människor bara några lampor och det gör mycket lite skillnad i uttag. Under tiden fortsatte pumpar, värmeväxlare, elvärmare, gatubelysning, industrier, sjukhus och all direkverkande el (och annat som jag inte fick med att gå som vanligt.

 26. Lena Krantz

  Dessutom var det ju lågenergilampor man släckte får man förmoda…ännu mindre effekt på det totala eluttaget alltså!
  😉

 27. Ingemar #17
  Jag tror nog att ytterst få politiker har insett hur blåsta dom har blivit av hajpen kring Gåbal Wårm(ånger)ing .. och vilka gigantiska belopp som har förslösats på absolut ingenting. Eller vilken ofattbar skada de har gjort med sina politiska tilltag.
  De klokare bland dem börjar inse att det kostar både pengar och politiskt stöd samt så småningom folklig ilska att förslåsa dessa pengar och samtidigt göra det svindyrt för folk att inte frysa .. samt när energiintensiv industri slår igen eller flyttar. Men de som inser detta först är också de som oftast är en bit från makten och besluten. Men vissts börjar det vända även där.
  Men jag tror inte dom någonsin kommer fatta den första delen av detta spektakel, hur sådant uppkommit och kunnat blåsas upp till dessa proportioner. Och de kommer att vara oförstående och sena även när nästa globala hot skall lanseras som raison d’etre för FN-grupperingar och allehande NGOer .. och alla som följer. Jag tror helt enkelt inte att den kampen någonsin tar slut …
  Men du har (förhoppningsvis) rätt i att ngt nytt Kyoto kommer inte komma till stånd. Däremot är jag mindre optimistisk angående hur långe elcertifikat, utsläppsrätter, dito handel och alla dessa märkliga subventioner till nya, gröna och alternativa ’satsninger’ kommer belasta samhällena … Sådant kan fortfå i decennier i det tysta.

 28. Madelene #4,
   
  Tack för inbjudan. Kul för Pär Holmgren (och även andra) att han får leva sin dröm som klimatföreläsare och domedagsprofet i stället för som grå och tråkig meteorolog. Jag antar att han får betalt för sitt framträdande? Rätta mig gärna om jag har fel. Eller ställer han upp enbart för den goda sakens skull? I alla fall måste han väl tjäna pengar på några av sina framträdanden. Han kan ju inte leva på luft.
   
  Det finns många som har ekonomiska och andra intressen i klimatindustrin.

 29. Lena … du har förstås rätt. Och i folks hem förblev förstås kylskåp. fyrs, värme eller värmepump, cirkulationspump, datorer, TV + media, varmvatten osv på under timmen.
  Men det visar ju också vad larvigt detta poserande eg är.

 30. Lena Krantz

  Jonas N
  Det är nog ingen (i stort sett) som är naiv nog att tro något annat än att det är en ren symbolhandling.
  Däremot är det nog många som svävar i dunkla aningar om hur deras (fina) symbolhandling kan användas.

 31. Rosenhane

  Jonas och Lena
   
   
  Och för varje gång hjärtat slog skickade sinusknutan ut en elektrisk impuls…..
   
  Snacka om dubbelmoral, ohederlighet, partiell obildning och misantropi i en salig röra hos apokalyptikerna!
  Och dårskap hos elallergikerna!

 32. Gunnar Strandell

  bom #18
  Sådana här manifeatationer ger mig obehagliga vibbar av massuppvisningar i 30-talets Tyskland, i Sovjet och i Nordkorea.
  Det leder till att jag inte kan låta bli att se Mariann Eriksson och hennes kollegor som efterföljare till Leni Riefenstahl. Redan på hennes tid lyckades man mörklägga stora delar av Europa, men jag ser ingen anledning till att fira det.
  Världen behöver mera av upplysning och jag firar hellre Lucia! 

 33. bom

  Lena
  Du kan ju också räkna såhär: 200 000 000 W motsvarar 2 miljoner hundrawattare. Hur människan kan få det till att mer än hälften av oss släckte all belysningsel och satt och myste vid stearinljus övergår mitt förstånd. Sedan fanns det väl några av de vridnaste kommunerna som släckte ner gatubelysning och kommunalhus. Sedan kan Du fråga dig hur hon har kontrollerat och fått fram detta resultat. Jag gick ut en lång promenad med hunden och fann inte ett enda hus av flera hundra som var nedsläckt. Kraftnät tror jag på men detta WWF-uttalande är nog inte mera sanning än ”isbjörnshotet”. Mer än hälften mörklade sina hus och lägenheter har en påfallande lukt av ogenerad lögnpropaganda.

 34. Lena Krantz

  Bom #33
  Så här skriver hon på hemsidan:
  ”Enligt en färsk Sifo-undersökning släckte varannan svensk ljuset. Det är samma starka stöd som förra året. Mest engagerade är ungdomarna. 62 procent av landets unga mellan 15-29 år deltog i klimatmanifestationen.”
  Det är alltså utifrån en Sifo-undersökning som hon drar slutsatsen. Jag blir dock lite osäker på hur det funkar om om ungdomar släcker mer än vuxna, har de släckt i sina egna rum och tänt i resten av huset då eller?
  Men hur som helst så är det förmodligen så att det är svårt att beräkna utifrån minskad belastning på elnätet eftersom inomhusbelysningen i svenska hem är obetydlig i det stora hela.
  Eller om man tar ett räkneexempel (som bara är ett exempel och inga konkreta siffror). Om Sveriges hushållsel avseende inomhusbelysning utgår 2% av den totala elåtgången så innebär en minskning med 1% att 50% släckte ner.
  Iff jo siii
  😀

 35. Lena Krantz

  Men det är intressant att analysera texter.
  Hon skriver
  Det blev återigen nytt globalt rekord
  men menar då förmodligen antalet länder (framgår inte riktigt)
  Sifo-undersökningen säger dock 52% i år mot 53% 2010 alltså inget rekord. Man redovisar detta men lite försåtligt, dvs man måste läsa faktarutan längst ner för att komma fram till det.

 36. Lena Krantz # 35
  Det hon påstår är ju naturligtvis bara…..
  http://www.youtube.com/watch?v=m18BXOZ05mM

 37. Carl-Axel

  #18
  Jag tror att Nordkorea vann Earth Hour i alla fall. Dom kallar den tävlinge för Earth Deccades. Vad lyckliga de måste vara när mörkret faller.

 38. Ann L-H

  # 37 – aktuellt från FN:
  http://www.nydailynews.com/opinions/2011/04/20/2011-04-20_mother_earth_goes_wild_at_the_un_beetles_not_people_take_center_stage_at_general.html?page=1

 39. Staffan Lindström

  Ann L-H … snälla… om du länkar till en sida med en ”Amber” som s äger ”Hi, I’m Amber…” var snäll och varna…Jag spelade in DRS2 och fick lite oönskat ljud på inspelningen…

 40. Staffan Lindström

  ”….Krutröken…” Slabadang…vilket sammanträffande: Har helt nyligen fått en ny prenumerant ”Susanne Krutrök”…5+6 tr…Uthålligt boende…Fö ang 1930-talet i en annan tråd… Fascism-nihilismen var inte tillräcklig alltså??…

 41. Ann L-H

  # 40 Staffan – Jag vet inte vad som hänt med länken. Den är från Climate Depot och jag försöker igen. Den handlar om Bolivias president som pläderar för biocentrism i FN. Ett nytt försök:
  http://www.nydailynews.com/opinions/2011/04/20/2011-04-20_mother_earth_goes_wild_at_the_un_beetles_not_people_take_center_stage_at_general.html

 42. Ann L-H

  # 42 Nu funkar det i alla fall!