EU-domstolen om vindkraft

wind turbine kill birds 1.jpg JPEG bild 400x267
EU-domstolen har tagit ett viktigt beslut angående nya vindkraftsinstallationer i områden med värdefull natur. Två italienska vindkraftsbolag har fått avslag på sin ansökan att få bygga vindkraftverk i nationalparken Alta Murgia, även klassat som ett Natura 2000-område. Beslutet väntas få konsekvenser även för Sverige där befintliga naturreservat och Natura 2000-områden hittills inte setts som något absolut stopp för att bygga vindkraftverk. Ett steg i rätt riktning.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  Ja, det var ju ’trevligt’ att få den informationen, månne de nu långsamt, för fort går det INTE!, komma till bredare/djupare insikt i att vkv-köret är ett komplett vansinne, sett ur alla aspekter.
  En annan, glädjande nyhet framgår i denna länk:
  http://www.thegwpf.org/uk-news/2849-at-last-uk-government-reviewing-unilateral-climate-change-act.html
  Naturligtvis skriker cAGW:arna som stuckna grisar inför detta, men det är helt uppenbart att Fredriks UK-polare har påbörjat vandringen mot lite av common sense.
  När följer Fredrik, etCons, efter? 
  Mvh/TJ

 2. Jan-Erik S.

  Tydligen så är Italien inte lika blåsta som vi här uppe.

 3. Jan-Erik S.

  Appropå placering av snurriga snurror varför inte sätta en snurra på kaknästornet?
  Begreppet ”Fnurra på tråden” borde egentligen döpas om till en ”Snurra på tråden” för de som proklamerar snurrornas existens.
  Snurrigt nu.

 4. Inge

  Italien är tättbefolkat och de får ta vara på sin natur extra. Men är det natura 2000-område så är det, där eller här. Trevligt att någonting kan hindra vindkraftens framfart och att en god miljö också kan innebära frihet från påträngande vindkraftverk.

 5. Holmfrid

  I takt med att pengarna rinner ur Portugal, Spanien, Grekland m fl  PIIGS-länder börjar Barosso & Co dra åt sig öronen.  Nästa steg blir att reducera CO2-avgifterna för dessa länder, som ju är beroende av olja och gas.  Att Tyskland skall fortsätta betala den grön elen  för dessa länder är inte troligt.  Nästa steg blir att plocka fram skeptikerna ur garderoben för att motivera punktering av nästa IPCC-rapport.  Barosso kommer att öka trycket mot Maud O att kompensera med mera grön el i Sverige. Portugal och Spanien kommer att knäcka EU, när bidragen till sol och vind dras in.  Med 100 miljarder kr/år i uteblivna amorteringar för sol och vindäventyret kommer de spanska bankerna att knäckas.  Ut ur ragnaröken uppstår ett EU-norr om Alperna. EU-söder buntas ihop med Nordafrika. 

 6. Slabadang

  Holmfrid!
  EU kommissionen har blivit exakt det kritikerna varnade för. Jag röstade själv för EU inträde men jag ångrar mig bittert idag. Den suger av medlemstaterna på enorma belopp och kommissionärerna är bortom demokratisk direkt kontroll och ska man bygga en korrumperad maktstruktur så är EU kommessariatet ett bra exempel på hur man gör det.
  Våra EU parlamentariker beskriver kommissionen som ”sluten” och de sitter ändå närmast. Fölr oss medborgare kunde kommissionen lika gärna vara baserad på Pluto som i Bryssel.

 7. Toprunner

  Slabadang #6 :
  Jag håller med dig och var själv stark EU-förespråkare tidigare men kunde inte i min vildaste fantasi drömma om att det skulle bli så illa.
   
  Nu verkar det som samarbetet kommer att krackelera och lösas upp inifrån. Orsaken är flyktingproblem kombinerat med EMU-samarbete och de myglande länderna Spanien, Portugal samt Grekland. Irland har imploderat av sin hybris. Jag tror nog fler står på kö för kollaps och gör Tyskland verklighet av sin energipolitik är sammanbrottet snart ett faktum.

 8. Kent Forssgren

  Slabadang och Toprunner. Tyvärr var jag också positivt inställd til EU, då.
  Men nu, nix. Det är på väg dit pepparn växer. Konkurs!
  http://www.svd.se/naringsliv/konkursvarning-for-eus-raddningsplan_6058477.svd

 9. John F

  Det var i en nationalpark som det inte var tillåtet att bygga vindkraft.
   
  I Sverige har man inte ansökat om att få bygga vindkraft i nationalparker.

 10. Kent Forssgren

  Från Regeringskansliet i dag: Förnybar energi byggs ut i raketfart i Sverige.
   
  Miljöminister Andreas Carlgrens och Närings- och energiminister Maud Olofssons vägval är grundligt armerat och cementerat. Här antyds inte den minsta tendens till reträtt med förklaring ”nya forskningsrön visar”.
   
  Vi kommer dock att få höra denna replik, men för sent, för Centern del och för vår del som skattebetalare också tyvärr. Raketen är på väg att kraschlanda, för Centern. Tyvärr kommer många fastighetsägares ekonomier också krascha på grund av Centerns politik, innan de är ute ur Riksdagen.
   
  Från pressreleasen:
  …Sverige ligger för första gången på den globala 10 i topplistan när det gäller ny vindkraft, främst tack vare de gröna elcertifikaten som vi var pådrivande för. Energimyndigheten bedömer att vi redan nu får 4 TWh el från vindkraft och år 2012 blir det 6 TWh vindel.
  Tyvärr Centern. Ni förstår uppenbarligen ingenting. Denna topplista är Skammens topplista. Ni är det värsta partiet på jorden. De som orsakar sina medborgare störst skada. Jösses. Skryta med att ni har infört elcertifikaten?
  När fastighetsägarna får klart för sig bluffen, då ni.

  ….Energiforskningen får mer pengar än någonsin. Från bottenrekordet med (s) på under 400 miljoner kronor är nivån nu drygt 1,3 miljarder kronor per år. Överlägset mest pengar går till förnybar el och energieffektivisering.

  Dessa 1,3 miljarder kronor av skattepengar hamnar givetvis i fickorna på så kallade experter och kunsulter.
  Sjukt.

  …Den förnybara energin byggs ut i rekordfart. Sverige ett av de ledande länderna i omställningen mot ett hållbart samhälle.

  Suck! Hållbart för vem? Denna politisk retorik. Bara klyschor. Ingen substans. Så avslöjande om bristen på kunskaper. Förefaller inte ens finnas intresse att lyssna på andra som har kunskaper.
  Tänk att man kan sänka sig så lågt!!!

   
   
  http://www.regeringen.se/sb/d/14206/a/167044
  21 april 2011

 11. @ Holmfrid, Slabadang, Toprunner,
   
  Jag tror inte vi ska piska oss så hårt för att vi var för EU. Jag känner ungefär som ni. Jag röstade för och var för. Men orsaken till det är ju att vi då hade ett (S)-märkt Sverige där i alla fall jag uppfattade att (S) styrde som de vill och ganska länge hotade de också med ganska omfattande socialistiska omdaningar. Jag tror att vi borgerliga i Sverige helt enkelt uppfattade EU som en broms och garanti att (S) inte hade fritt spelrum i Sverige.
   
  Det är ju signifikant att i Storbritannien är de konservativa MOT EU, medan de konservativa varit FÖR EU i Sverige. Jag tror helt enkelt det beror på att EU tidigare låg till höger om Sverige men till vänster om Storbritannien. För britter har EU inneburit socialisering, för svenskar en garanti mot socialisering. Relativt betraktat, alltså.
   
  Nu är verkligheten en annan, och EU:s socialistiska och maktfullkomliga sidor blir allt mer tydliga. Kanske var vi naiva som inte såg redan då att EU egentligen är en socialistisk organisation?
   
  Men alternativen till EU då hade varit ett fristående Sverige. Att Sverige då skulle blivit en ekonomiskt fri, snabbfotad nation var otänkbart då. Det var ju (S) som styrde. Så vad hade vi för val?
   
  Sen är det ju en stor fördel för dem av oss som eventuellt vill flytta till ett annat land.
   
  Jag var också för euron och röstade för den, men erkänner nu helt öppet att jag hade totalt fel, och jag är tacksam att vi står utanför idag.

 12. ThomasJ

  Mikael #11: Håller med i mycket du säger. Var oxo VÄLDIGT FÖR ’allt’ vad EU (då) proklamerade sig stå för – jedoch(!) avhållande – ingen röstsedal alls härifrån, alltså. Som nu avtecknandes, irl, verkar hela EU (inkl. ’euron’) gå mot sitt egenförskaffade, inre politokratiska imploderande.
  Självklart finns där komissionärer som nekar slikt – vem skulle såga av en gren à 300 tkr/mån man sitter på?…  😉  
  Min idé har, länge, länge, varit att bilda ett [typ] nordeuropeiskt samarbete med SV, FI, DK, NO, IS som ingående partners. ’Marknaden’ i dessa länder uppfyller alla krav avseende alla kriterier, samma/liknande historia, samma/liknande krav/uppfattningar/kultur/språk(nåja..)/breddgrader/sunt förnufts- och verklighetsanknutet tänke (=viktigast!), givande en population om ~ 30 mio = ’kritisk massa’ i alla (räknenissars) ekvationers myllerier… Go figure!  😉
  Mvh/TJ

 13. Christopher E

  John F #9…
  Du har fel (kollade du inte före du skrev?) och tror alldeles för gott om vindkraftsindustrin… i tex Stora Sjöfallets nationalpark ansökte Bohus Energi om byggnation av inte mindre än 67 snurror! Och inte går andra klasser av naturskydd säkra för utbyggnad heller:
   
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vindkraftverk-hot-mot-skyddad-natur_3043399.svd
   
  Nu stoppades dock snurrorna i nationalparken, som väl var (en finns där dock) men påstå inte att det inte ansöks… och jag vet från säker källa att svenska naturskyddade områden inte har något fastställt skydd mot vindkraft, så hoten kvarstår. Så visst är EU-domen viktig!

 14. Kent Forssgren

   
  Miljöministern efterlämnar blunder efter blunder. Här är t.ex. miljöministerns 100 miljoners-blunder. Men, det är inte en blunder, menar jag. Det är ett medvetet trixande med våra skattepengar!!!! För Centerpartiets skull? För den privata ekonomins skull? För alla vänskapligt sinnade konsulters skull? Här finns anledning att misstänka olagligheter?. Om inte RRV reagerar, borde en åklagare och polis göra detta.
   
  …Tre veckor innan riksdagsvalet förra året lovade Andreas Carlgren att regeringen i sin budget för 2011 skulle öka anslaget för inköp av värdefull skog med 190 miljoner kronor. Miljöaktuellts granskning visar att 161 av dessa miljoner inte finns.
   
  …Genom att addera ihop flera olika utgiftsposter för 2011 och därefter jämföra dessa med en enskild utgiftspost för 2010 har regeringen lyckats skapa en fiktiv höjning av anslaget. Det som sägs vara 190 miljoner mer än föregående år är i själva verket endast 29 miljoner
   
  …Miljöaktuellt kan nu därför avslöja var pengarna, tänkta att gå till bevarandet av landets skyddsvärda skogar, egentligen tog vägen.
   
  …Inför riksdagsvalet den 19 september 2010 fick Carlgren utstå hård kritik från oppositionen som menade att regeringen tänkte dra ner på pengar tänkta att gå till skydd av värdefulla skogar.
   
  …Den 30 augusti, tre veckor innan valet, intervjuades miljöministern av SvD:s reporter Susanna Baltscheffsky. I artikeln, som fick stor spridning, släppte Carlgren nyheten att det inte alls blir några neddragningar – tvärt om. Enligt artikeln kommer ”190 miljoner kronor mer att kunna användas till inköp av värdefull skog.”
   
  …Vi renodlar så att anslaget ska användas för inköp av värdefull mark.
  Den delen ökar från 580 till 770 miljoner kronor.
   
  …Utöver de 580 miljonerna fanns dock andra viktiga budgetposter, till exempel en jättepost med ytterligare 100 miljoner kronor, tänkt att gå till kringkostnader för skyddsarbetet (så som värderingskostnader, utredningar och inventeringar).
   
  …Till detta lägger regeringen sedan en extra post på 22,2 miljoner som rör Naturvårdsverkets konsultinsatser.

  Är det någon som hänger med i miljonsvängarna? Inte lätt. Vilket man kan misstänka är avsikten.
  Så här hanteras våra skattepengar av Centerns miljöminister.
   
  Riksrevisionsverket borde granska detta. T.ex, borde man undersöka; Till vilka utbetalades alla konsultarvoden. Överhuvudtaget borde alla konsultuppdrag inom kommunal och statlig verksamhet granskas. Här kan man misstänka finns mycket som inte tål ljus.
   

 15. Kent Forssgren

  Länken kommer här!
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.379906/har-ar-miljoministerns-stora-skogsbluff

 16. ThomasJ #12
  Att bilda någon sorts politiskt parti på det du beskriver i forma av gamla rötter och liknande skulle säkert kunna gå.
  Den globala världen med ökad global konkurrens skrämmer många till panik.
  Först var det billiga japanska kopior som man skrattade åt, senare blev det uppskattade produkter från Japan. Nu är det snart kinensiska kärnkraftverk, eller indiska, som ska massproduceras och säljas över hela världen…
  Vi här uppe i kalla nord skulle kanske kunna avskärma oss från omvärlden och värna om oss få som haft det bra i generationer.
  Bra idé men det gäller att bli superpopulistisk … marknadsföring helt enkelt.
  Ironivarning.

 17. ThomasJ

  KF#13: Jag har kontaktat RRV, talat med en person (Söderhielm) – mkt.! trevlig & mottaglig människa med uppenbarligt ’kritsisk’ inställning vs. ’DET HELIAGA OKURRUMPERADE Svenska Samhället.
  Denne persons uttalande bevisades av, hör/häpna, i SVT2, i söndags 20:00.
  Enl. (tel-)uppgift, önskas veriterbara uppgifter/informationer som kan o/e har beröring med frågor rörande jäv,,, Go Figure!  😉
  Mvh/TJ

 18. Staffan D.

  Länken #8 — SvD om EU och PIIGS-länderna är bra.  EU har massiva problem — och USA !  Vi däremot, som inte har euron, och inte är tungt beroende av USA, klarar oss.  Vi kommer (om jag får upprepa) som nr 4 av världens länder ifråga om Fiscal Responsibility.   USA är nr 28 av 34.   (Sist kommer Grekland…)  — Först Göran Persson, sedan Anders Borg har skött affärerna bra!
  http://online.wsj.com/public/resources/documents/st_usdebt01_20110323.html

 19. ThomasJ

  UffeB #15: DUH! OM slikt skulle komma till stånd, vore Du den primära personen att utesluta…
  Som tidigare uttryckts, mår din hemvist bäst via en egen blog – go for it, Uffe-boy!
  //TJ

 20. Staffan D.

  ”Sannfinländarnas valseger och negativa inställning till krispaketet till Portugal har skapat tidningsrubriker i [Portugal] de senaste dagarna …  I en skämtteckning i tidningen Expresso avbildades Finlands mö jämsides med herr EU och tiggaren Portugal i trasor. Texten lydde: Låna inte åt dem, de använder alla pengar till droger …  I Portugal förbereder man sig nu för svåra tider och oron för om stödpaketet kommer att förverkligas är stor.”
  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=214205

 21. Kent Forssgren

  ThomasJ # 16. Kanske vi kan åstadkomma lite turbulens här? Vad behövs? Raketer tycks gillas inom C.

 22. Holmfrid

  Kent Forsgren,
  Centerpartiet är ett intresseparti för bl a skogsbönder.  12 TWh biobränsleel – vem tror du gynnas av att leverera skogsbränsle till dessa anläggningar.  150000 kr/år till skogsägaren för arrende av en ha bergknabbe till en vindsnurra. Med 6000 vindsnurror blir överföringen till skogsbönderna 24 miljarder kr under 30 år!!!
    Normal avkastning av skogsinnehav är ca 2000 kr/ha per år.  Det motsvarar en utökning av skogsfastigheten med ca 75 ha, vilket för de flesta av de berörda skogsbönderna innebär en fördubbling av förmögenheten.  Tillskottet från de skattesubventionerade (0.35 kr/kWh) biobränslet till kraftvärmeverken är av samma storleksordning.  Vi talar om en förmögenhetsöverföring runt 50 miljarder kr under 30 år.