Två politiker diskuterar energikrisen

Tva politiker

Jag tipsar idag om en debatt sänd i ”Di Debatt” häromdagen. Debattörerna är Lorentz Tovatt (MP), och Arman Teimouri (L) som bägge är energipolitiska talespersonerna i sina partier. Givetvis vill Miljöpartiet bygga ut vindkraften och tonar ner krisen medan Liberalerna menar att vi behöver satsa på ny kärnkraft och lyfter fram krisen. De blir lite bråkigt när de diskuterar vad som har påverkat de höga elpriserna i södra Sverige som vi har sett den senaste tiden. Lorentz Tovatt hävdar bestämt att det inte har något alls med nedstängningen av de fyra senaste kärnkraftsreaktorerna att göra men tyvärr tycker jag inte att Arman Teimouri lyckas så bra i sin argumentation.

Det är lite märkligt att Miljöpartiet vill satsa på vindkraft så mycket som det verkar. De vill tydligen att vi ska ha en elproduktion som inte vare sig är naturvänlig eller kan ge en stabil elförsörjning. Borde de inte byta namn till Klimatpartiet?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Stenmark har konstaterat:
    ” Det är inte lätt att förklara något för den som inte begriper”

    Mer vindkraft ger mer gratis el när det blåser!
    När det inte blåser så får vi ligga bi!(Som seglare säger)
    Fast det gör vi inte längre utan vi få ta kolet från Polen.
    SVD har idag en ledare som hyllar Svenska möjligheter att gå före-med mer kärnkraft.
    Tysk Elmix har 311 gr/kWh-vad ger det för elbilsutsläpp?

  2. Lars Cornell

    Vi skall givetvis inte bygga kolkraft. Men om vi måste välja mellan vindkraft och kolkraft är vindkraft det sämsta alternativet.
    http://www.tjust.com/2021/vkv.pdf

    Kineser kan bygga kärnkraft på 4 år. Det borde vi också kunna med deras hjälp.

  3. Ulf

    Den här Tovatt är en av de mest faktaresistenta personer jag hört talas om. Han är som en vanlig MPare upphöjt till 10. Samma sak varje gång han öppnar munnen.

  4. Roland

    Såg nu att Joe Biden uppmanar den federala handelskommissionen FTC att utreda om olje- och gasbolagen bryter mot lagen för att pressa upp bränslepriserna, skriver Wall Street Journal.

    I ett brev till FTC:s ordförande Lina Khan skriver Biden att mycket tyder på ett ”kund-fientligt beteende” hos bolagen. Han påpekar att bensinpriset stiger medan priset på ej färdigraffinerad bensin går ner.

    ”Det oförklarligt stora glappet mellan priset för bensin som inte är färdigraffinerad och det genomsnittliga priset vid pumparna är högt över snittet före pandemin”, skriver presidenten.

    https://www.wsj.com/articles/biden-asks-ftc-to-examine-whether-oil-gas-companies-are-illegally-keeping-gas-prices-high-11637164142?mod=hp_lead_pos1

    Svt rapporterade bara för ett tag sedan om den generell energikrisen. ”I Asien är det kol- och gasbrist vilket gör att man eldar mer med olja för att producera el.”

  5. Torbjörn

    En debatt mellan två partier som eventuellt inte ens klarar Riksdagsspärren ger jag inte mycket för.
    Hade debatten varit mellan S och M hade det varit intressant

  6. Jan

    Tovatts argumentation ger jag inte mycket för. Men skall oppositionen på ett effektivt kunna sätt dra ner brallorna på MP måste de kunna ställa upp med skarpare debattörer.

  7. Adepten

    Bjud in Lorentz Tovatt (MP) till Klimatupplysningen så han får debattera med de kunniga om sina idéer om den förda energipolitiken. Alltid måste han lära sig någonting om inte annat kommer han att visa var dårskapen finns genom att köra den sofistiska jargongen liksom alla andra politiker 😉
    Genom att klimatupplysningen använder Sokrates och Platons debatt teknik så borde det gå att påvisa vad dårskapen ligger.

  8. Björn

    Denne Tovatt är en typisk person för en som är mer talför än sakkunnig. Klimatdebatten är full av sådana talföra personer som inte avkrävs ansvar för sina uttalanden. De kan pladdra fritt utan att svara på motpartens argument. De ålar sig igenom debatterna utan att de naglas fast och tvingas att utveckla vad de stå för. Debattledarna också ett ansvar för hur det ser ut och här behövs en nyordning!

  9. Lasse

    När politiker argumenterar så har de två olika målgrupper.
    -Egna väljare.
    -Möjliga nya väljare.

    De struntar helt i att det finns dem som aldrig kommer att rösta på dem eftersom det de säger är helt bort i tok!

    Bill Gates vet kanske mer?
    ”Bill Gates-medgrundade bolaget TerraPower, en startup som vill revolutionera designen av kärnkraftsreaktorer, ska bygga en avancerad demonstrationsreaktor i Wyoming, USA. Det rapporterar CNBC.

    Den kommer att kosta cirka 4 miljarder dollar, varav hälften kommer från regeringen, och väntas bli färdigställd 2028. De framtida reaktorerna väntas bli billigare samt gå fortare att bygga.”

  10. jensen

    Fortgående fossilfars.
    Kunnighet i energi, Energipolitik, Geopolitik, Ekonomi, MSM-röra, aktivistångest m.m. är krångligt att få logik i.

    Ett försök till tolkning var intressant i en helsida i Sydsvenskan 16/11. Författare: Shora Esmailian
    Filippinernas klimatförhandlare grät efter att ha vädjat att stoppa den `galenskap ` som klimatkrisen är.
    Tuvalus minister var klart rörd, när han beskrev att hans låglänta önation bokstavligen sjunker och att utgången av COP 26 är en fråga om överlevnad för invånarna.
    COP-ordföranden bröt ihop när han tillkännagav COP 26´s misslyckande.
    De länder, som drabbas hårt av klimatkatastrofen, kommer ej att ersättas för sina förluster.
    COP 26 speglar i stället den kolossalt ojämlika värld där makten är koncentrerad till några få världsledare, som representerar fossilkapitalet.
    Samma fars lär fortsätta på nästa COP i Egypten. Och ej heller bättre på nästa igen i Förenade Arabemiraten
    Författaren tolkar processen som att det nästan ser ut som om UNFCCC vill misslyckas.
    Medelålders män gråter inne på COP och unga kvinnor skriker på gatorna, för de vet att detta är en kris, som bara förvärras ju mer utsläppen ökar.

    Reflexion: Min förutsägelse om COP 26 verkar stämma: Ingen vetenskaplighet utan : Gräl om pengar och målsättning att fler möten måste hållas i evighet.

  11. När jag hör Towatt tänker jag på ett citat från Hamlet. ”Upp stiga orden, tanken stilla står. Endast ord med tanke himlen når”. Hans ord når definitivt inte till himlen.

  12. Peter Stilbs

    Klimatupplysningen ”debatterade” med denne Tovatt redan 2012, i Almedalen. Förutsägelsen då om hans politiska karriär var korrekt – ja, han är förutsägbar på alla sätt https://klimatupplysningen.se/nagra-reflektioner-och-associationer-till-almedalendebatten/

    Harald Ullman, som ledde denna debatt avled tyvärr för några månader sedan.

  13. Claes-Erik Simonsbacka

    Metals Will Be The Oil Of The Future
    Nov 10, 2021

    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Metals-Will-Be-The-Oil-Of-The-Future.html?utm_source=fb&utm_medium=fb_repost

    Mvh,

  14. Peter S #12,

    Tack för påminnelsen. Sedan dess (2012) så har väl INGEN klimathotstroende vågat ställa upp i en öppen debatt med Klimatrealister. Kunskapsnivån är helt enkelt för låg, och de har insett detta. Bättre att bekämpa oss med hat och monopol över riksmedia.

  15. Claes-Erik Simonsbacka

    Global energy storage installation expected to be 20 times larger within a decade
    November 18, 2021

    ”A recent forecast by BloombergNEF found that global energy storage installation will reach a cumulative 358 gigawatts/1,028 gigawatt-hours by the end of 2030, more than twenty times larger than the 17 gigawatts/34 gigawatt-hours online at the end of 2020.”

    ”According to the market research company, this boom in stationary energy storage will require more than $262 billion of investment.”

    https://www.mining.com/global-energy-storage-installation-expected-to-be-20-times-larger-within-a-decade/

    P.S.: Hur höga elpriser (årsmedelpriser) kan vi förvänta oss, i respektive elområde framtill år 2050, pga den ökade andelen icke planerbar intermittent energiproduktion i vår svenska elnät?

    Mvh,

  16. Lasse

    OT
    Nedsläckt Södermalm just nu!

    Elavbrott.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/omfattande-stromavbrott-i-stockholm-30-000-drabbade

    Ställverksfel på Liljeholmen!

    Det är nog nån som vill sälja Ljusen 😉

  17. Håkan Bergman

    Lasse #16
    90 € megawattimmen just nu på Södermalm, det blir en fin besparing om det varar länge. Bara inte Hovet är strömlöst SHL drar igång igen kl. 19:00!

  18. tty

    #15

    ”A recent forecast by BloombergNEF found that global energy storage installation will reach a cumulative 358 gigawatts/1,028 gigawatt-hours by the end of 2030”

    För att få litet perspektiv. Det innebär att hela världens energilagring 2030 skulle räcka att hålla igång Sveriges elförsörjning i mellan knappt ett och knappt tre dygn, alltså långt mindre än vad som krävs för att klara en vinterköldknäpp med högtryck och vindstilla.

  19. Adepten

    Jag sammanfattar vad Lorentz Tovatt (MP) sa i ”Di Debatt”:
    – Genom att bygga ut 1000 vindkraftverk i vårt sjöterritorium kommer vi upp i en elproduktion på 90 TWh som är minst det dubbla mot dagens kärnkraft.
    – Att bygga ut el näten, som kunderna ska betala, till dessa vindkraftverk är ingen subvention.
    – Eftersom Kärnkraften inte är reglerbar måste Vindkraften kompletteras med vattenkraft, biokraft och nya smarta tekniker som batterier och vätgas. Det kommer antagligen att vara billigare.
    – Vindkraften är 50 gånger billigare än kärnkraft.
    – Efter vi stängde ner kärnreaktorerna har vi haft rekordlåga elpriser. Det beror på Geopolitik, Putin och EU utsläppshandel att priserna nu de senaste veckorna har ökat.

    Vad ska man kalla dessa uttalande för om inte falsk marknadsföring av en ohållbar energipolitik till Svenska medborgare.
    Kan någon kunnig kortfattat och kärnfyllt upplysa om hur det verkligen förhåller sig med ovanstående påståenden?

  20. tty

    #13

    Det är intressant att se kurvorna i den länkade artikeln. Observera hur mycket mera koboltkurvan ökar än kopparkurvan.

    Nu är det så att kobolt nästan enbart utvinns som biprodukt vid kopparbrytning. Så rimligen kommer koboltpriserna att gå rakt upp i skyn.

  21. L

    Hörde på P1 dag att en vetenskapsjournalist hade intervjuat Nobelpristagarna bl.a han som fick priset för den första ”riktiga” användbara moduleringen 1967 när det gäller klimatet. Som jag förstod det så var co2 anledningen till ökad värme på jorden. Men han var tydligen väldig försiktig att säga något förövrigt.

  22. tty

    #4

    Det är helt enkelt en avledningsmanöver. Bidenadministrationen gjorde först allt man kunde för att sabotera oljebranschen men blev sedan rädda när de insåg att effekterna skulle kosta en massa röster. Så nu utfärdas plötsligt mängder av tillstånd att borra på federal mark. Men det tar tid innan det får någon effekt, minst ett-två år.

    Och att man skulle hålla igen på bensinproduktionen är nys. Den har aldrig varit större:

    https://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=WGFRPUS2&f=W

    De två stora hacken är COVID-closedown respektive köldknäppen i februari som stängde många raffinaderier i Texas.

    Den senare kan bli problematisk om den upprepas i vinter eftersom den nästan tömde naturgaslagren, och de har inte kunnat fyllas upp helt under sommaren.

  23. Lars Thorén

    Ja, herregud ”forskarna” och andra nissar :

    https://www.expressen.se/nyheter/expressen-fordjupning/avtalet-for-ozonlagret-har-minskat-uppvarmningen/

    https://www.warpnews.se/manskliga-framsteg/domedagarna-som-aldrig-kom/

    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/ozonhal-over-antarktis-ar-storre-an-pa-lange/

  24. Claes-Erik Simonsbacka

    #20

    Building a leading independent cobalt and nickel company

    ”Significant construction progress – on track to become the only primary cobalt mine in the United States”

    https://jervoisglobal.com/wp-content/uploads/2021/11/Precious-Metals-Summit-Europe-Presentation-November-2021.pdf

    Jervois Global (JRV) – Global Ambition & Financial Security to Deliver
    12 nov. 2021

    https://www.youtube.com/watch?v=3uCdqz5eiAw

    P.S.; Är aktieägare i bolaget!

    Mvh,

  25. Roland

    OT
    SR skriver
    ”59 sjöar i Turkiet har helt torkat ut eller är allvarligt hotade av uttorkning på grund av klimatförändringen”

    https://sverigesradio.se/artikel/59-sjoar-hotas-helt-torka-ut-i-turkiet

    Någon som har bra statistik på de här?

  26. Argus

    OT,
    men något helt relevant.

    I morse hörde jag typ 3ggr på radion (sr) apropå hur fonder allokerar pengarna glosan:

    ’kärnvapenföretag’. Inget namn nämndes.

    Är det någon som vet? Finns det kärnvapenfabriker? Kan man köpa ett kärnvapen? Hur mycket kostar dom?

    Det förefaller vara en slags namngivning som ska leda till fördömanden.

    Är det fler än jag som noterade detta?

  27. Claes-Erik Simonsbacka

    #26

    NUCLEAR WEAPON PRODUCERS

    https://www.dontbankonthebomb.com/nuclear-weapon-producers/

    Mvh,

  28. Claes-Erik Simonsbacka

    #26

    Decision to exclude companies that produce controversial weapons November 2021

    https://www.klp.no/en/corporate-responsibility-and-responsible-investments/exclusion-and-dialogue/Decision%20to%20exclude%20companies%20that%20produce%20controversial%20weapons.pdf

    Mvh,

  29. tty

    #26-28

    Då får man nog tänja på begreppen ordentligt. De flesta utpekade bolagen är amerikanska, och USA har överhuvud taget inte tillverkat några kärnvapen sedan 1992, bara underhållit ett (minskande) antal (”the enduring stockpile”). Nu skall man visserligen modifiera ett antal W88-stridsspetsar så att de passar de nya Trident II-robotarna, vilket kanske kan räknas som tillverkning (start i juli i år, kan alltså inte skyllas på Trump). W88 har f ö varit föremål för intensivt spionage från Kina eftersom den har en asymmetrisk primary vilket gör det möjligt att bygga betydligt mindre stridsspetsar.

    Jag tror faktiskt inget privat företag någonsin, någonstans har byggt ett kärnvapen. Sådant brukar alla regeringar hålla mycket hård kontroll över.

    Vad det rör sig om är företag som tillverkar vapenbärare (flygplan, robotar) som kan bära kärnvapen och utrustning för dessa. Man har huvudsakligen tagit med de mest kända flygplantillverkarna. Det hela är väldigt slumpmässigt utvalt, jag skulle lätt kunna räkna upp en lång rad ytterligare underleverantörer.

    Jag kan t ex garantera att Collins APU:er sitter i princip i varenda amerikanskt kärnvapenbärande flygplan, och ännu märkligare är att motortillverkare saknas helt. Sålunda sitter ju Williams minijetmotorer i nästan varenda kryssningsrobot, och var själva förutsättningen för att långdistans kryssningsrobotar blev möjliga.

    Inte ett enda kinesiskt företag heller.

    Det hela är nog mest ett propagandajippo.

  30. tty

    #25

    Den sjö som det ”skyltas” med, Avlan Gölü har torkat ut och återfyllts tidigare, utan att det har kunnat sättas i samband med klimatförändringar:

    https://www.acarindex.com/marmara-cografya-dergisi/the-relationship-between-spatial-change-of-avlan-lake-and-surrounding-climate-327694

    Man skall ha klart för sig att avloppslösa saltsjöar (vilket i stort sett alla sjöar i Turkiet är) är mycket instabila. Både ändringar av nederbörden, ökat vattenuttag från tillflödena och ökat grundvattenuttag kan få dem att torka ut. Å andra sidan kan ett par blöta år få dem att svämma över, som skedde med Great Salt Lake på 1980-talet.

  31. Gabriel Oxenstierna

    Ingemar #14
    Ang. ”…bekämpa oss med hat och monopol över riksmedia.”
    Jag skrev en kommentar till en artikel i DN igår om ett forskarlag som åker till Antarktis för att analysera data om bland annat havsströmmar.
    En av forskarna i artikeln påstod att Golfströmmen håller på att sakta ned. Detta är sakligt felaktigt, vilket jag påpekade med länk till data som visar att den är helt stabil.
    Länkade även till min artikel här på KU om att AMOC är stabil.
    Men se länk till artiklar på KU rensas automatiskt bort!
    Gick dock bra att skriva en rekommendation att läsa artikeln på Klimatupplysningen.

  32. foliehatt

    tty, #29,
    jag är ingen vän av konspirationsteorier -men…
    öppnandet av stasis arkiv efter östblockets kollaps under tidigt 1990-tal visade på en stor infiltration av i väst aktiva rörelser för ensidiga nedrustningar i väst/anti-kärnvapen som en väg mot fred.

    Varför tro att i dag är annorlunda?

  33. Lars Kamél

    Tovatt har ett twitterkonto. Där har han skrutit med att han har blockerat folk som har försökt upplysa honom om kärnkraften.

  34. L.A

    Finns det någonstans det skulle vara mycket lämpligt att bygga många nya ”vindmöllor i moderntappning” så är det just i Stockholm.
    Det fanns på 1860-talet fler än 30 stycken ”vindkraftverk” bara i dagens Stockholms innerstad.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Kvarnar_karta_1860-tal.jpg

    Med tanke på efterfrågan kunde det nog här investeras i riktigt kraftfulla ”möllor”.

    Belys dem och sälj reklamplatser på dem.
    Stockholm kommer att se spännande och modernt ut på natten.

    Närproducerat är bra…

  35. Lars W

    Lätt OT men nog så väsentligt. Kan någon kunnig förklara varför Sydvästlänken uppenbarligen inte fungerar.

  36. Argus

    #26-29

    Tack för info. Fantastiskt vad du vet tty!

    I mitt eget minne återfinns en episod om ett verkstadsföretag i Ö-vik vill jag tro, möjligen Hägglunds?

    De fick på pälsen för ca 20-30 år sen för att de tillhandahöll hydrauliska system för att rikta Pershing(?) robotar.
    Numera tror jag Hägglunds (om nu namnet är rätt) är ok.

    ’Asymmetrisk primary’?

    Har det att göra med hur man bringar delmängder tillsammans för att uppnå kriticitet?

  37. pa

    När en blind leder en blind …

  38. Håkan Bergman

    #32, 36
    Men ibland går det inte som man tänkt, det var massdemonstrationerna mot utplaceringen av bl.a. Pershing-II-missilerna, som rullades på tv i öststaterna i början av 80-talet, som till en del inspirerade det folkliga upproret i bl.a. Östtyskland senare under 80-talet, Wir sind das Volk!

  39. Karl Erik R

    #36 Argus

    Ditt minne är helt korrekt. Dåvarande Hägglunds ingår nu i BAE Systems. Viktiga produkter är bandvagnar och pansrade stridsfordon. Tidigare Bofors ingår numera i samma koncern, alltså BAE Systems. Fortfarande krigsmateriel alltså.

  40. Stig Morling

    Gabriel (31): Ja Du blev utsatt från DN enligt den ”nygamla” debattmodellen, se nedan:
    ”Tystnadens Retorik” innebär helt enkelt, att ni inte låtsas ta upp frågan eller dokumentet från hen. En ignorans blir således en första klar varningssignal.
    ”Snacka går ju” – eller låtsas som Du svarar, men tala om något helt annat än saken faktiskt gäller. Frustrationen bör då i lämplig mån öka hos hen.
    ”Guilt by association” är ytterst användbar metod, jämför McCarthy-ismen ovan. En lämplig ”kollektivanslutning” av hens åsikter till en lagom suspekt grupp brukar ytterligare underminera hens position.
    ”Förvrängning av vad som hen säger” måla upp en helt tokig bild av vad som hen säger, angrip sedan dessa åsikter – det finns i detta läge ingen anledning till moderation, ”ös på”!
    ”Ad Hominum” används om inget annat hjälper, tag till rena personangrepp, personens moral, vandel och (bristande) kunskap kan nu hejdlöst angripas.
    salve
    Stig

  41. tty

    #36

    ”Har det att göra med hur man bringar delmängder tillsammans för att uppnå kriticitet?”

    På sätt och vis ja. En vätebomb består dels av en atombomb (”primary”) som används för att utlösa vätebombsdelen (”secondary”).

    Primary-delen är normalt sfärisk vilket är det normala för fissionsbomber. Vätebombsdelen var cylindrisk i de första vätebomberna, vilket gjorde dem mycket stora och tunga, men så småningom lärde man sig att göra även den sfärisk.

    I W88 är ”primary” äggformad med den smalare delen riktad bort från ”secondary”. Detta gör att den kompletta bomben ryms i en betydligt mindre stridsspets (dessa är smalt konformade med vass spets). Att beräkna hur en spränglins för en sådan form skall konstrueras är mycket mera krävande beräkningsmässigt än för en sfärisk sådan, och låg troligen nära gränsen för vad dåtida datorer kunde prestera när den utvecklades.

  42. Håkan Bergman

    Adepten #19
    ”Det beror på Geopolitik, Putin och EU utsläppshandel att priserna nu de senaste veckorna har ökat.”
    Förstår jag Tovatt rätt ska vi alltså idag tacka Putin för att elpriset just nu är 12€ per MWh i hela landet. Tack Putin!

  43. Adepten

    Håkan Bergman #42
    Ja det är väl lättare att skylla på Putin som ska förse Tyskarna med energi när dom lagt ner sina kärnkraftverk hellre än de nyckfulla vindgudarna Boreas, Zepfyros, Notos och Euros som förser alla vindturbinerna med energi 🙂

  44. Horton

    ”Grönskjortorna” är det inofficiella namnet på partiet som vill hindra oss från att rösta bort klimatfascismen. Aktuellt i september nästa år. ”Liberalerna” är inte ett liberalt parti, utan bara ett av många ”socialliberala” partier. Som redan Hayek visste innebär prefixet ”social” en negation av begreppet det föregår. ”Socialliberal” innebär ”inte
    liberal”.

  45. Lars Cornell

    #43 mfl
    Hur mycket energi (MW) kan transporteras i ett av de två rör som nu finns mellan Ryssland och Tyskland?

  46. Sten Kaijser

    Lars C,

    bra fråga. Jag har också börjat undra. Jag gissar att en kubikmeter metan vid normalt lufttryck väger ungefär 7 hg och därmed kan tänkas ge en kWh vid förbränning. Jag vet inte hur mycket gas som transporteras genom en gasledning, men det vore intressant att få veta.

  47. BD-Nille

    #45, 46
    Northstream 1 = 55 miljarder kubikmeter per år = 590 TWh = 67000 MW medeleffekt

    Om Wikipedia stämmer och jag tolkat rätt…

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Nord_Stream

  48. #45,46,47
    Hej BD-Nille, jo, jag fick fram samma. Tar mig tid (nog bortkastad?) och kommenterar ibland i DN. Häromdagen till ledarskribenten Gunnar Jonsson som ville lägga ned Nordstream 1 och 2.
    Gunnar, man får inte allt här i världen. Det vet barn. Stänger man som Merkel kärnkraften så måste man skaffa sig annan baskraft. Och säga vad man vill om rysk gas, den har fördelar mot kol. Dessutom, DN favoriten vind växer i Nordeuropa och har ett allt större behov av backup då det inte blåser. Favoriten vattenkraft räcker inte till och/eller når inte fram. Kvar står snabbstartad kol-el och ännu snabbare olje-el (som Karlshamn i höst) och gas-el.
    Nordstream 1 och 2 har vardera en överföringskapacitet på ca 600 Twh, kanske 15 procent av Tysklands energibehov. En avgörande baskraft och dessutom snabbt reglerbar.
    Det har blivit väldigt underligt – vindkraftens viktigaste partner och stöd, snabbt reglerbar fossilkraft, uppfattas av vindkraftförespråkarna som nåt katten släpat in. Det är det inte. Det är en förutsättning för expansion av vindkraften inom överskådlig tid. Driftstiden som backup kanske handlar om nån enstaka månad. Fossilfritt i tio – elva månader, inte fy skam för dagens klimatalarmism. Kvar står den ekonomiska analysen av snabbstartande underutnyttjade fossilverk och att lägga kostnaden på vindkraften.

  49. Håkan Bergman

    #47-48

    67000 MW är på ett ungefär den installerade vindkraftens effekt i Tyskland, vindkraften klarar att leverera ca 200 TWh el från den effekten, ett kombigasverk runt 350 TWh el och över 500 TWh nyttiggjord energi om det kombineras med värmeproduktion också. Visst vinden är gratis till skillnad från gasen, men hur mycket av gasen används för enbart värmeproduktion? Elproduktionen från gas brukar ligga runt 9-14 GW.