Två klimatpunkter i USA

Havshöjning i USA

 

Inför Parismötet duggar nu klimathoten tätt. Praktiskt taget varje dag kommer det något i svensk media. Det är inte alltid det som tas upp är något nytt eller baserat på någon ny rapport och ofta har det mycket lite med klimatet att göra till att börja med.

Här ovan ser ni trenden i havsnivåhöjningen runt USAs kuster. Nere till höger i bild ser ni skalan i millimeter där lila är högst minskning och rött är högst höjning. Två prickar, som jag har ringat in sticker ut som röda, dvs de har en upplevd havshöjning på mer än 9 millimeter. De är uppmätta utanför Mississippis floddelta.

– Dit åker vi tänkte Erika Bjerström, till de röda prickarna ska vi. Sagt och gjort, teamet åkte iväg och Erika kunde, med illa dold förtjusning, återigen prata om byar och samhällen som försvinner och slukas av vattenmassorna. Det borde vara ganska svårt för en oinsatt lekman att värja sig från Erikas inslag och artikel. Klart att det är klimatförändringen, eller rättare sagt den pågående klimatförändringen som gör att stackars Serain Gespard gråtande har fått fly sitt föräldrahem. Att fördämningar för vattenkraft längre upp i floden skulle kunna få konsekvenser i ett delta som behöver ett ständigt tillflöde av sediment, eller att man pumpar upp vatten så att marken sjunker kan ju givetvis inte vara huvudorsakerna till att erosion håller på att äta upp den här kuststräckan. Nej nej, det är klimatförändringen givetvis.

Tillbaks till kartan och ett annat område. Det handlar om den lilla ön Kivalina i Alaska som jag också har ringat in. Här har jag inte hittat några mätningar av havsnivån men ska man döma utifrån de andra mätningarna i Alaska torde trenden snarare vara en havsnivåsänkning än en höjning. Det är alltså inte en höjning av havsnivån runt det lilla sandrevet som hotar dess existens. Nej, det är istället stormar som orsakar en kraftig erosion och det dröjer nog inte länge innan den är i stort sett borta. En naturlig utveckling för ett litet sandrev i ett vinterstormigt Norra ishav kan man tycka. Men det är naturligtvis klimatförändringens fel, ja ni vet den pågående klimatförändringen som gör att stackars Colleen Swande känner marken försvinna under sig. Om detta vet Aftonbladets  Kerstin Nilsson, som också vet att ”den högre temperaturen gör isen tunnare, vattennivån högre och sakta men säkert äter havet upp den lilla sandön, drygt 13 mil norr om polcirkeln.”

Någon högre vattennivå handlar det inte om men kanske har ön skyddats från vinterstormar så att den lilla fiskebyn har kunnat haft en fast befolkning i århundraden som Kerstin skriver? Vi har tyvärr inte data mer än från 1979 men baserat på dessa satellitbilder tycks vinterisen variera en hel del runt Kivalina. De 78 kvarvarande hushållen behöver verkligen flytta någon annanstans. Kanske underlättar det att få medel och plats till denna flytt om de kan utnämnas till USAs första klimatflyktingar?

 

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Bra Lena!
    Det pågår en informationskampanj inför Paris. Svenska medier är papegojor av USAs så dessa exempel är till en stor del avslöjade.
    Jag tittade på en rolig film om en förödande översvämning vid sekelskiftet.
    Ett samhälle ödelades men med samlade insatser höjdes hela områdets nivå med nån meter och vallar byggdes mot havet. -15 kom det en ny storm som klarades betydligt bättre.
    Adaptation!
    Sa jag att det var förrförra sekelskiftet-kring 1900!
    Finn den bland kommentarerna: https://stevengoddard.wordpress.com/2015/09/01/more-sea-level-mischief-from-noaa/

  2. Olav Gjelten

    Varför är det så många som ondgör sig över det påhittade klimathotet samtidigt som de kramar om miljöextremismen i övrigt?
    Det ena är ju bara en följd av det andra.

  3. Lasse

    #2 Olav
    Det finns reella hot mot miljön som under årens lopp kommit och bekämpats med en engagerad miljöbevakning ofta med ett massivt motstånd från konservativa.
    Clean air act är ett exempel: http://www.epa.gov/air/caa/
    Är det något där du vill ha tillbaka? Svavlet i oljan tex? Bly i bensinen?

  4. Brandingenjör

    De lokala landsäkningarna i norra Alaska och Sibirien beror väl på att permafrosten smälter? Annars är det väl landhöjningar där precis som vi har i Sverige?

  5. Olle R

    När man bedömer havsnivåändringar vid kuster bör man ta hänsyn till tektoniska rörelser, effekter av uppumpning av olja och grundvatten, erosion etc.
    Förresten, RSS var först ut med augusti-tempen, 0,39 grader, upp 0,10 från juli. Effekterna av el Ninon börjar kanske märkas nu?

  6. Olav Gjelten

    # 3. De döda skogarna som miljöfundamentalisterna predikade om och som skulle vara en följd av svavlet i oljan minns vi väl alla som är lite äldre. Precis som allt annat som miljöfolket påstår var också detta ett lögnaktigt. De döda skogarna i Tjeckien som visades i all svensk media var låglandstall som inte klarede av de låga temperaturerna där de planterades. Det hade ingenting med något svavel att göra.
    Gällande den lite blyade 100 oktania bensinen vet jag den saknades av många när den togs bort. Eftersom bilen är miljöfolkets hatobjekt nummer 1, var det självklart att den inte fick gå på det bästa möjliga drivmedel som den 100-oktaniga bensinen var. Miljötalibanerna gav sig självklart inte med bara arr få bort den högoktaniga bensinen. Som exempel på detta har vi ständigt fått mer etanol i bensinen. Syftet med detta kan väl knappast vara annat än att göra bilinnehavet mer problematisk för folk, då motorernas livslängd blir lägre. ”Modern” miljöpolitik går ju ut på att få bort bilarna.

  7. tolou

    Olle

    Ja vi ser med spänning fram emot vad El niña nästa år kan erbjuda, eller hur?

    http://climate4you.com/images/AllInOneQC1GlobalMonthlyTempSince1979.gif

    Jfr. perioden runt 2004…

  8. Olle R

    Tolou, vi kan nog se fram mot en rejäl la Nina i slutet av 2016, som ger lite svalare globala temperaturer 2017 efter rekordåren 2015-2016.
    La Ninan kommer att dumpa mycket regn på kontinenterna och till synes bromsa havsnivåhöjningen. Samtidigt tar avsmältningen i Arktis fart och nya islägsta rekord är att vänta. ( Just nu är faktiskt isutbredningen näst lägsta efter 2012 trots den relativt kalla smältsäsongen).

    Kul att du visar en graf med Humlums nyspråkliga kvalitetsbegrepp, där 5 gånger sämre precision betyder bättre kvalitet..
    Visste du att RSS trend med 95% konfidensintervall för åren 1979-2012 är 0,134 +/-0,068 C/dec, medan motsvarande för Cowtan&Way är 0.178+/- 0,013
    Spencer&Christy har inte visat modet (eller objektiviteten) att utvärdera sina produkter vad gäller osäkerheter i observationer och valda metoder..

  9. Ingemar Nordin

    Utmärkt Lena! Enkel och klar ”debunking” av ännu ett par klimatlarm kolporterade av gammelmedia.

  10. Thomas P

    Olav #6 Det är nog snarare du som är talibanen här. De spränger gamla tempel med dynamit, du föredrar att fräta sönder dem med surt regn. Talibanerna vill stänga skolor, du vill utsätta barnen för bly så de får hjärnskador så de inte kan lära sig något. Slutresultatet är detsamma.

  11. Daniel Wiklund

    Tack för en väldigt intressant artikel. Tänk om media kunde åstadkomma liknande artiklar, men det är väl lika sannolikt som att himlen skulle ramla ner.

  12. Olav Gjelten

    Thomas # 10.
    Nu förstår jag ingenting. Om du vill tillhöra miljöfolket så skall du väl inte tycka illa om att jag kallar er ”talibaner”.
    Uttrycket betyder ”rättlärd”. Och just det är ni lika mycket som de andra vid samma namn. Därför passar namnet så bra.

  13. Brandingenjör

    #6 Olav Gjelten

    Två anledningar till att bly försvann som bensintillsats:

    1. Avgaserna från blybensin gör att kroppen tar upp blyet i blodet. Höga blyhalter ger järnskador och en massa andra sjukdomar.

    2. Bly i bensin förstör katalysatorn på bilen.

    Att tillföra etanol till bensinen har flera fördelar:

    1. Oktantalet höjs

    2. Behöver inte tillsätta K-sprit i bensinen på vintern.

    3. Har man bränsletank av plåt minskar risken för rost i tanken eftersom det inte blir någon vattenkudde i botten.

    Det finns ytterligare några anledningar till varför låginblandning av etanol är fördelaktigt i bensin.

    Innan högoktanig blybensin fanns så fanns det ett bränsle som hette betyl. Det var ett bränsle som kunde ha upp till 25% inblanding av etanol för högkompressionsmotorer.

    Det är ett påhitt att det skulle var fel sorts träd som var planterade och dog i Tjeckoslovakien, Ungern och Polen. När svavelutsläppen minskade så återhämtade sig de skadade träden ganska snabbt. Det finns de som hävdar att det var det varmare klimatet under 90-talet som fick de skadade träden att återhämta sig. Hur som helst är påståendet felaktigt att det var fel sorts träd som var planterat. Alla typer av barrträd var skadade och de var de äldsta träden som dog inte yngre skog. Den yngre skogen var bara skadad och det var den som återhämtade sig. Den äldre skogen kalavverkades.

  14. Daniel Wiklund

    Säkert intressant med bly, men håll er till tråden.

  15. Eva Mohlin

    Och politikerna går i panik över att Falsterbonäset snart översvämmas, när det faktiskt är så att strandbredden ökar.

    ”Näset växer. Aldrig har det varit så stort till ytan som nu, konstaterar geologen Bertil Ringberg. Han är kritisk mot mediernas ”domedagsprofetior” om en halvö som dränks i havet.
    Vad är det som händer?
    – Falsterbonäset växer, svarar Bertil Ringberg.
    Sedan när då?
    – Sedan ungefär fyratusen år. Men alldeles särskilt väldokumenterat sedan 1960.

    Men de återkommande översvämningarna då? Självklart ställer de till problem, säger geologen. Men de är tillfälliga, kan stoppas med vallar och har varit sig lika ganska länge.
    – Redan Carl von Linné beskrev det översvämmade Falsterbonäset på sin Skånska resa 1749.”

    http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/vellinge/stranderna-pa-naset-ar-bredare-an-nagonsin/

  16. Gunbo

    Lasse #3,

    Tack för en utomordentlig kommentar!

  17. Sören G

    #12 Olav Gjelten
    2015/09/03 kl. 14:07
    Thomas # 10.

    Taliban=rättlärd d.v.s. auktoritetstroende utan hjärna

  18. Henrik

    OT:
    Fick brev idag från Kraftringen som meddelade att mitt elavtal nu går ut. I samband med detta skrev man även stolt att all el till privatkund nu kommer från vind, vatten eller biobränsle.

    Jag kommer nu att ringa upp Kraftringen och säga upp mitt elavtal med anledning av att jag vill att min el ska komma från kärnkraft. Det är otroligt att vindkraft blivit den ”goda” elkällan och att elbolagen verkligen tror att hela Sveriges befolkning vill ha detta….

    Jag kommer få dom att förstå att dom förlorar mig som kund pga. detta!!

  19. Bäckström

    Angående skogsdöden.
    För Er som inte hört detta reportage av Tomas Lindberg på SR rekommenderas varmt att göra det:

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=2413772

    Det som är slående är hur extremt lik skogsdödsfrågan är klimathotet, alltså med sin förenklande retorik och sitt tveksamma forskningsunderlag.

  20. Ingemar Nordin

    Bäckström #19,

    En professionell vetenskapshistoriker som noga gått igenom skogsdöden-hypen är Nils Roll-Hansen:

    https://www.klimatupplysningen.se/2010/06/26/roll-hansen-om-skogsdoden-och-vetenskapen/

    Miljöpartiet är ett parti som levt, och lever, på lögner. Den famösa ”säldöden” förde in dem i riksdagen en gång i tiden. Men det är kanske just den egenskapen att vara bra på att skrämmas med lögner som gör att gammelmediajournalisterna känner igen sig och sympatiserar med dem?

  21. pekke

    Jordmånen i en tempererad barrskog ( som i Sverige t.e.x. ) brukar kallas Podsol, kan även förekomma i andra typer av skogar.
    Hur Podsol skapas beskrivs här:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Podsol#Podsolering

  22. Olav Gjelten

    # 13 Det är svårt att föra en diskussion med miljöfolk som aldrig accepterar annat än det som passar in i deras värld. Jag har läst flera artiklar genom åren om att skogsdöden i före detta Tjeckoslovakien inte skulle bero på sur nederbörd till följs av svavelutsläpp från industrier, såsom det först hävdades innan man visste bättre. Orsaken skulle i stället ha en mycket enklare förklaring, nämligen att tallplantagen inte klarede av de kalla vintrarna som så ofta förekommer i Östeuropa.
    Nu ser jag för första gången att exempelvis Wikipedia har vänt på steken en gång till och på nyo kommit fram till att försurningen var det rätta svaret.
    Kanske borde jag inte vara så överraskad över det hela. Miljörörelsen har makten och det är de som skriver historien. Här utnyttjas också det faktum att de gamla regimerna i Öst-Europa var hatade av helt andra skäl än brist på miljöflum. Att ge skulden till bilarna och industrierna för skogsdöden passar så självklart mycket bättre in i miljöfolkets världsbild än att klimatet är för kallt för vissa växter.

  23. Brandingenjör

    #22 Olaf

    Läs vad Daniel Wiklund skrev i #14. Han har en poäng där.
    Därför svarar jag inte.
    Vi får vara överens om att vi är oense. 😉

  24. Henrik
    Jag gjorde något liknande men i det fallet handlade det om att jag inte kunde välja bort vindkraft. Nu har jag bara vattenkraft och kan t o m välja exakt vilket kraftverk som jag får min ström ifrån om jag nu skulle känna så.
    Ja, eller inte om man nu ska se det lite mer praktiskt och inte bara som en pappersprodukt. Det som kommer till min transformatorstation tar nog ingen hänsyn till vilken källa elen kommer ifrån.

  25. Christopher E

    Bra artikel, Lena.

    Ett litet förtydligande som du säkert vet om. Ett delta är naturligt sjunkande även utan mänsklg påverkan från sedimenthindrande dammar och grundvattenuttag. Sjunkandet beror helt enkelt på tyngden från de stora sedimentmängder som deponeras i och kring deltat. Ja, hela Gulfkusten sjunker av denna anledning.

    Samma fenomen som när inlandsis pressar ner berggrunden, fast mer varaktigt. Jag sitter nu ikväll strax snorr om Visby på silurisk revkalksten och det är ca en halv kilometer ner till urbergets yta under mig. Längst där nere ligger lager från kambrium och när de avsattes var urbergets yta uppe vid havsytan, det är tyngden av dessa sediment som pressat ner östersjöbäckenet. Nedisningen i ”modern” tid har bidragit, men den landhöjning som är kvar kan inte täcka upp för dessa 500 meter.

  26. Kenneth Mikaelsson

    Häre jesus björnar!!!!!!!

    http://bishophill.squarespace.com/blog/2015/9/3/polar-bears-walk-on-water.html

    Nått att bita i för AGW kultingarna… 🙂

  27. Kenneth Mikaelsson

    Mer för att roa kultingarna..

    http://polarbearscience.com/2015/09/02/tracking-polar-bears-two-s-beaufort-bears-spent-august-2015-on-ice-that-doesnt-exist/

  28. Gunnar E

    #7#
    ”Ja vi ser med spänning fram emot vad El niña nästa år kan erbjuda, eller hur?”

    Ninja torde väl vara femininum , alltså la Nina?