Tunn Is

Tunn is Stockholm

TV-serien Tunn is som just nu går på TV4 börjar med att Utrikesminister Elsa Engström, spelad av Lena Endre, sitter i ett plan på väg till Grönland och skissar på ett tal som hon läser upp för sin rådgivare Viktor.

– Om vi passerar två graders uppvärmning kommer inlandsisen förmodligen att starta en oåterkallelig avsmältning och inlandsisen på Grönland krymper redan med 286 Gigaton varje år. Och om den smälter helt kommer den globala havsnivån att öka med 7,5 meter.

— Och tänk på att Maldivernas högsta punkt är 2,5 meter högt.

– Isvatten från Grönlands istäcke kan påverka Golfströmmen vilket innebär drastiskt lägre temperaturer i Västeuropa, flyktingkriser, missväxt, inbördeskrig och troligtvis en ny istid. Men det är vi alla medvetna om.

Rådgivaren ger en del input som tillägg till talet och då något av typ att mänskligheten kommer att förgås.

De landar i något som borde vara sommarväder på Grönland med strålande sol och snö. Delegaterna är uppenbart lättklädda i något som liknar överrockar som inte ens är knäppta och de har vare sig mössa eller vantar. Sedan åker Elsa/Lena vidare med den ryska delegationen i en helikopter.

De tittar ut genom fönstret där isflak glittrar i solljuset och i bakgrunden närmar sig fastlandet.

Ryssen säger:

– Vackert landskap därute.

– Ja men en skönhet på väg att försvinna, svarar Elsa/Lena.

Bilden har nu ändrats på några sekunder till något som ser ut som sjöar och vattendrag från smält snö och is på inlandsisens yta så som det är på sommaren på Grönland.

– Så här års för 40 år sedan var all den här inlandsisen frusen, påstår Elsa/Lena.

Lite senare i berättelsen springer Säpo-agenten Liv, spelad av Bianca Kronlöf, på en gångväg på väg till SÄPO i Stockholm för att ta reda på vad som händer hennes pojkvän. Gräsmattan som gångvägen går igenom är täckt av snö.

Jag vet nu inte när på året det är tänkt att utspela sig men jag har lite svårt att få ihop det. För att det ska vara smältsjöar och vattendrag på inlandsisen bör det väl i alla fall vara juni och snö i juni i Stockholm har i vart fall aldrig jag varit med om.

Men vi kanske ska ledas att tro att även om det är senvinter i seriens tid så har Grönland sommarvärme?

Vad gäller de ”fakta” som Elsa/Lena räknade upp i början av resan kan jag citera Karolina Fjellborgs recension i Aftonbladets även om jag inte är helt säkert på att vi tänkte på samma del av avsnittet:

”…känslan av föreläsning ligger som ett tungt snötäcke över hela produktionen, som känns mer som ett dramatiserat debattinlägg än ett övertygande, organiskt spänningsdrama.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Bra Lena att du tar upp denna produktion. Utan att ha sett den, mitt sinne vägrar, tycker jag att detta verkar vara typiskt svensk klimatpolitisk rappakalja.

 2. Bo Gustafsson

  Tänkte på samma anakronism mellan Grönland och Stockholm då jag såg del 1. Utsagan
  ”inlandsisen på Grönland krymper redan med 286 Gigaton varje år”
  stämmer antagligen (under juni-augusti) fast sen växer den till igen resten av året.
  Glömde hon att säga!!
  http://polarportal.dk/groenland/iskappens-overflade/
  Sen har ju Grönland haft inlandsis de senaste dryga 20 miljonen år under perioder då temperaturen varit mycket högre än ”2-gradersmålet”. Men budskapet ska fram till varje pris

 3. Daniel Wiklund

  Undergången är nära, the tippning point har väl redan passerats. Här i Luleå har vi en gnistrande vacker vinterdag. Om ett par veckor kommer skridskoåkande holländare att invadera Luleå. Dom ska ha tävlingar på luleälvens is, som inte är så tunn just nu, börjar nog närma sig en meter.

 4. Peter F

  #2 Bo

  Enligt DMI försvinner netto drygt 200 gigaton eller kubikkilometer is varje år. So what. Det finns ca 2 400 000 gigaton is att ta av. Det skulle mao ta minst 10 000 år för all is att smälta. Har vi verkligen inte annat att bekymra oss över !

  OT

  Apropå TV-serier sändes igår sista avsnittet av ”Rapport 2050”. Serien gör anspråk på att visa hur vi lever i ett fossilfritt eller kraftigt fossilbegränsat samhälle år 2050. De som sett serien frågar sig säkert om den är en parodi på eller en satir på våra framtida levnadsförhållanden. En torftigare och tråkigare tillvaro går knappast att föreställa sig vilket tydligt framgick av skådespelarnas minspel och repliker. Och som förväntat kunde de rika fortsätta att leva i princip som idag. Gemene man torde efter att ha sett serien inte ställa upp på tankarna om ett fossilfritt Sverige.

 5. Sören G

  Inte bara propaganda från klimathotarna. Här är en direkt krigsförklaring från detta håll:
  ”Avaaz has just uncovered a massive scandal: While our world is burning, YouTube is spreading climate denial videos to millions of people!
  And it gets worse: They’re making money off it…
  We just released our report and YouTube is feeling pressure from the media. But we know that these tech giants won’t act urgently unless they see their public brand at risk and major advertisers speaking up.
  That’s where we come in!
  Let’s flood YouTube and their main advertisers with our report findings, then take our call to EVERY major social media company, their employees and regulators, and keep up the pressure until they stop spreading lies to millions! ”

 6. Uffe HH

  Kanske lite OT
  Stötte på denna artikel i Forbes https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/12/04/why-climate-alarmism-hurts-us-all/#468c395e36d8 av Michael Shellenberger, i den har han talat med några forskare bl.a. Johan Rockström om alla deras apokalyptiska påståenden och fått svar på obekväma frågor som t.ex. att grönlandsisens avsmältning med nuvarande takt skulle det ta ca 10000 år eller mer att smälta, alltså gott om tid att anpassa sig till den havsnivåhöjning det skulle ge upphov till.

  Man får en känsla av att när dessa alarmism gurus och journalister skriver om sin apokalyptiska framtid så utgår de från att ”vanligt folk” är så dumma att de inte anpassar sig när vattnet står till fotknölarna eller att något annat ”apokalyptiskt” händer.

 7. Benny Wiktorsson

  Vad man inte nämner är att scenariot med 286 Gt avsmältning skulle det ta över 10000 år för isen att smälta samt att Jorden måste tilta mer mot nordpolen vilket leder till istillväxt på Antarktis.

 8. Bengt Abelsson

  Dessa 286 Gton är ca 0,01% av den totala ismassan på Grönland, som man kan beräkna med olika metoder. Skillnaden i resultat mellan dessa metoder är grovt sett ungefär 5%.
  Källa: David Middleton WUWT 20200206

 9. pekke

  Fantasy kallas filmer och serier som hittar på framtidsscenario.

  Kollade var Nordenskiöld började sin vandring å inlandsisen sommaren 1883.
  Karta ur boken ” Den andra Dicksonska Expeditionen till Grönland ”.
  http://runeberg.org/polexp1883/0233.html

  Hittade nutida satellitbild över samma område, ingen större skillnad vad jag kan se.
  https://www.google.com/maps/place/Qasigiannguit,+Gr%C3%B6nland/@68.3292499,-52.3886429,162818m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x4e92a4161a6ea7b5:0x95c81e120bdea7b1!8m2!3d68.8219742!4d-51.1817888

 10. Göran J

  Just idag är det ca minus 40 grader kallt på Grönland. 42,9 grader minus på Alaskas på 30:e breddgrad. Så istillväxen är GOD. Se mera info här https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-74.19,97.29,568/loc=-155.503,69.366

  Lena E. har tydligen pryat hos före detta utrikesministern så jag har full förståelse för hur hon agerar.
  Vår förra utrikesminister tillhör inte de mest pålästa i den socialdemokratiska partiet.
  Dessa filmskapare bär tyvärr ofta okunskapens stämpel men tror att dom alltid att dom framför något viktigt för mänskligheten. Vi kan se hur människorna i Hollywood tror att dom är världens centrum och inte förstår att dom lever i en låtsasvärld.

  Sedan har vi exemplet med filmskapare som av okunnighet eller personlig övertygelse långt bort från verkligheten inte drar sig för att lura t.o.m. barn. Jag tänker naturligtvis på David Attenborough se länk här https://www.youtube.com/watch?v=tFcwAKZEnHY

 11. Bim

  Tack Lena för att Du tar upp detta.
  Jag förvånar mig alltid att tro utan att veta sprider sig som en löpeld bland Kultur (Eliten) höll jag på att säga. Kulturskiten är väl lämpligare.
  Även om man proppar dessa människor fulla med fakta, så rinner det av dem som vatten på en gås. Hur kan människor i Sverige bli Kommunister?
  Vi har ju fullskala prov på vad Kommunismen, och även Nazismen
  ( NationalSocialister) leder till. Religionen är inte heller mycket att lita på.
  Finns det en enda skådis som inte är totalt vänstervriden? ( Jag tror inte det skulle funka.)
  Hur kan FN-EU och hela klimathotargänget stå och applådera en barnunge som, hotar, hatar och läser lusen av dem, utan att kunna ett smack av ämnet hon engagerat sig i. Detta är religion i sin värsta form.
  Jag är född 1935 och har varit med om alla möjliga hot, överbefolkning, skogsdöden, säldöden, ozonhålet, Kalla vintrar, varma vintrar, orkanen 1969, och mycket mer därtill.
  Hela jordens befolkning och fler därtill får plats på Gotland. Ozonhålet pulserar fram och tillbaka även i dag. Isbjörnarna mår prima, och växer i antal, öknarna krymper, Stora barriärrevet fortlever i vanlig ordning, skördarna växer så det knakar. Det enda som verkar totalhaverera är forskarhjärnorna. Det är väl ett virus antar jag.

 12. Ann lh

  Bra Lena att Du orkade titta på och ge lite info kring denna skapelse som verkar vara ute på rejält – tunn is!

 13. Per I

  Vetenskapens Värld handlade senast om skogsbränder som antas beror på klimatet. Det slog mig att dokumentären bygger på ett beprövat koncept. Man kan ta ett lämpligt ämne, det finns många som t.ex. ozonhålet, och spekulera kring det. Man letar upp experter som uttalar sig och får sina minuter i rampljuset. Sen radar man upp händelser som talar för ens sak och bortser från det som talar emot. I slutändan kommer man fram till det som var avsikten från början, att hela mänskligheten är hotad. Vid det laget är den okritiske tittaren övertygad.

 14. Lasse

  Denna kom idag
  https://wattsupwiththat.com/2020/02/05/the-irrelevance-of-greenlands-ice-mass-loss-in-five-easy-charts/

  Fast o man får tro DMI så blir i alla fall Arktis istäcke tunnare. Arean på rekord men volymen under.
  http://polarportal.dk/havis-og-isbjerge/havisens-tykkelse-og-volumen/

 15. eon

  När vetenskapen inte räcker till får man fylla igen hålen med fiktion.

 16. roland h

  Att havsnivåhöjningarna visar sig olika mätt med satellit respektive med mareograf är irriterande och behöver verkligen en förklaring.
  Studien artikeln länkar till är öppen.
  https://videnskab.dk/naturvidenskab/vandstanden-i-verdenshavene-stiger-hurtigere-og-hurtigere

 17. Stig

  Sammanfattning av mer än hundra år av mätningar på Grönland av RMetS

  The warmest decades in Greenland over the last century were the 1930s and 1940s.
  The distinct periods of warming from 1885–1935, cooling from 1940 to 1985, and warming from 1985 to 2001.
  Gäsp säger jag, inte mycket att bygga alarmism på.

  http://polarmet.osu.edu/jbox/pubs/Bo…e_Analysis.pdf

 18. sibbe

  Alltid då nån påstår att Arktis smälter brukar jag slå till med Nordenskilds resor i Arktis, och samband med kommunen Kimitoön, där jag bor:

  För 139 år sedan:
  Kimitoönbo tog emot skeppet Vega: Är det Nordenskiöld? Välkommen till Beringö i Beringsund! http://epaper.nyan.ax/earkiv/2008/02-25/page8.pdf – )
  Wikipedia om Nordenskiölds upptäcktsfart:
  ”Fartyget Vega stävade ut från Tromsø den 21 juli 1878 och passerade Kap Tjeljuskin den 19 augusti, så långt allting väl. Men den 26 september 1878 frös det fast och såväl Nordenskiöld som hans fartyg blev sittande i tio månader i packisen…
  Till slut ändade äventyret ändå i triumf, då fartyget 18 juli 1879 kom loss och kunde segla de sista 100 sjömilen till Berings sund (…och till Beringö) och sedan fullborda sin resa till Stilla havet med alla resenärer i behåll. 20 juli passerade man Östkap och 2 september kunde man telegrafera från Yokohama om den lyckade färden.
  – ”Venta Maersk”, körde för 2 år sedan som första stora containerskepp genom Nordostpassagen, delvis med isbrytarehjälp, från öst till väst. Detta rapporterades av Danmarks Radio (DR) och High North News. Från Wladiswostok till St.Petersburg, international Northern Sea Route, 07.09.2018.
  Intressant är att skeppet är av isklass 1ASuper, och ändå behövde hjälp av ryska atomisbrytaren „50 let Pobedy“ (finskbyggt?) i det östsibiriska havet trots att september är månaden då det finns minst drivis.
  Betydligt sämre skepp hade Nordenskiöld, som fastnade i isen för140 år sedan på ungefär samma område, där Venta Maersk behövde isbrytarassistans.
  -Ända sen 2000-talets början har det funnits ett antal ”Klimat”forskare som var bergsäker på att Arktis sommarisen skulle ha försvunnit senast 2014.
  Så har inte skett utan sommarisen har stabiliserat sig på en lägre nivå. Medan tiden när Nordostpassagen är öppen, heller inte förändrades radikalt – sedan Nordenskiölds dagar… – Smältsäsongen inleddes i år i mitten av juli, och avslutas i slutet av september. Enligt danska meteorologiska institutets webbsidor.

  -Så, inget nytt under solen, En del av Arktisisen smälter fortsättningsvis bara under några få sommarmånader… och fryser igen under 8 månader i året… det är reella fakta!

 19. Sören G

  #14 Lasse
  ”Arean på rekord men volymen under.”
  Är det inte så att eftersom isutbredningen har ökat senare år, så finns mindre med flerårs-is som brukar vara tjockare. Dag 35 år 2020 var isutbredningen i Arktis 14 360 000 km2. 2013 dag 35 var den 14 376 000 och dag 35 år 2009 var den 14 511 000 km2. Alla år däremellan var isutbredningen mindre.

 20. Lasse

  Angående trovärdighet och alarmism.
  Dax att skippa känslor när resultaten diffar.
  https://www.youtube.com/watch?v=RahcvdBwbNY

  Arktis isar smälter inte så fort längre!
  Temperaturen över korta perioden kan sjunka och peglar kan visa att havet inte stiger i en allt snabbare takt: https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=120-022

 21. Björn

  Svensk film är under all is! Skulle aldrig gå och se sådan smörja. Men utan tvivel är den refererade filmen styrd klimatpropaganda.

 22. Isidor

  #16 Roland

  Enl. SMHI stiger havsnivån rensat från landhöjning nu LÅNGSAMMARE än tidigare. Det är ändå den verkliga förändringar mot peglar som är det enda som har betydelse – simma lugnt. Mätningar trumfar alltid hypoteser.

  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.151664.1568120521!/image/hav.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/hav.png

 23. Lasse

  #21 Isidor
  Många letar efter en acceleration av havsnivån på grund av avsmältning och uppvärmning.
  Ibland så ivrigt att man ser spöken. En Chalmersprofessor gick ut med att det nu finns tydliga tecken på en 4 mm ökning i våra vatten en trend som snabbt bröts.
  Man hade hoppats att de var lite mer försiktiga. Men SMHIs sidor lämnar ett alarmistisk intryck:
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/oceanografi/framtida-vattenstand-langs-sveriges-kust-1.133483
  Jag reagerade över Klagshamns kurva som inte överensstämmer med den som NOAA presenterar.
  På fråga om detta svarade SMHI inte direkt utan hänvisade till NOAA.
  (Oceanograf Jörgen Öberg-SMHI)
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=050-051

 24. Evert Andersson

  Det Lena beskriver är ju helt väntat. Bra att hon orkat utsätta sig för detta. Uppfostran för folket precis som Rapport från 2050. Det gick väl an om inte detta finansieras av oss med skatten, som kallas avgift på skattsedeln. Lena Endre är så pretentiös så självgodheten lyser omkring henne. Ujujuj…… säger vi här i kommunen.

 25. Isidor

  #23 Lasse

  Nog vet jag att SMHI kör alarmistspåret för det mesta. Men – deras egna mätningar motsäger ju alarmismen. Visst ska vi lyssna på sund vetenskap – men – verkliga mätningar står givetvis över vetenskapen och utgör dess grundvalar. Mätningar är facit som visar om hypoteser slår in eller inte. Havshöjningshypotesen är så här långt helt falsifierad av SMHI – det är ändå underbart.

 26. Evert Andersson

  Rättar mig. Det är ju bara Rapport från 2050 som är SVT-producerat. Samma skräp ändå.

 27. Fredrik S

  Tack för att du stod ut Lena!

  Jag tappade helt sugen att titta när jag läste om Greenpeaceambassörren Lena Endre och Bianca Kronlöf i Di.

  ”Greta Thunberg kan ju inte göra allt själv. Herregud, vi måste hjälpa henne”, säger huvudrollsinnehavaren Lena Endre.

  ”Om man har en irriterande klimatförnekare till släkting kan man sätta på ‘Tunn is’ så behöver man inte driva diskussionen själv”, säger Bianca Kronlöf.

  Sen var det något om fiskar med två huvuden också men det kan nog varit brännvin inblandat där.

  https://www.di.se/nyheter/klimatet-och-lena-endre-i-huvudrollen-i-nya-serien-greta-kan-inte-gora-allt/

 28. Fredrik S

  Angående Maldiverna så har jag läst att man har uppmätt lite över 5 m som högsta punkt på en Shangri-la ?resort. Det var tydligen 10 cm högre än Tuvalu.

  Men den kanske räknades som klimatpolitisk inkorrekt och skottades bort?

 29. Rolf Mellberg

  #27 Fredrik

  Appropå Greta, jag känner verkligen medlidande med henne. Att bli itutad lögner om svältande isbjörnar av lärare och föräldrar och sen drabbas av en äkta känd ångest och vrede……

  Jag har sedan några månader gjort analysen att Greta mycket väl kan bli Donlald Trumps mest värdefulla nyttiga idiot. Det var nog inte det hon och kretsen runt henne tänkte sig.

  Demokratin i USA har totalt spårat ur, när tänker man börja ägna sig åt sakdiskussion. Tyvärr är vi på väg att bli som USA.

  Så här exploateras Greta inför det kommande valet: (Malena och Svante: SKÄMS!!!! Hur naiva är ni?????)
  https://www.youtube.com/watch?v=QBDAX0WusRM

 30. Istvan

  #18
  SS Vega, som Nordenskjöld lyckades passera Nordost passagen med, var en bräcklig farkost med dagens ögon sett. En tremastad Bark. Byggd i trä och med en maskinstyrka på 70 hästkrafter. ( 50 kW)
  Idag skulle hon inte få löpa ut även på lätt fryset Östersjö. Ens att gå i konvoj efter isbrytare.
  Även den lättaste isklassen 1C enligt de Finsk-Svenska (Baltiska) isreglerna fordrar en minsta maskinstyrka på 1000kW. Högsta klassen 1A Super fordrar minimum 2800 kW. Förutom alla stränga regler för skrovstyrka, propellrar, axlar och roder etc.
  Ryssarnas isregler för de arktiska farvatten är ännu långt strängare.
  Så SS Vega är ett skämt i denna sammanhang. Otroligt nog så saknade man tom satellitnavigering och helikopter spaning för att kolla isen.
  Det beundransvärda med Vega, det var besättningen. Hårda, kunniga och envist uthålliga gubbar.

 31. Håkan Bergman

  Sagorna var bättre förr, och inte blev dom sämre med Kirk Douglas, RIP!
  https://www.youtube.com/watch?v=nPJZlc36JRc

 32. Fredrik S

  Rolf Mellberg #29

  En skillnad mot USA är ju att de inte har någon statlig propagandakanal och diversifierad media. Även om vi bara mest får läsa om CNN NYT och utvalda knapert översatta artiklar från USA här.

  Här hemma är ju tom näringslivsreportrarna troende miljöpartister.

 33. Magnus holm

  TV4 nyheterna rapporterade för några dagar sedan om ett nytt begrepp, nämligen klimatutsläpp.
  Detta låter mycket allvarligt, vem är det som släpper ut klimat och vilken typ av klimat släpper man ut ?
  Jag har skickat frågan till redaktionen,får väl sannolikt inget svar men det visar på vilken låg kvalitet som de flesta nyhetsredaktioner uppvisar då det gäller rapportering om klimatfrågor.

 34. Ulf

  Angående media roade jag mig att gå igenom Washington Post ”rättningar” av Trumps tal. Kan konstatera att samtliga ”rättningar” var fel. De flesta av Trumps påståenden antingen stämmer eller så är de av en art där man varken kan säga att Trump har rätt eller att Washington Post har rätt. Tycker det är skrämmande att en stor tidning kan uppföra sig så här. Och hur många ggr har vi inte hört socialdemokratiska statsråd ta äran åt sig för saker som är tveksamma eller rent ut sagt helt fel? Var är då svensk media? DN citerar alltid Washington Posts påståenden helt okritiskt och sprider felaktigheter till allmänheten.

 35. PA

  Svensk statskontrollerad kultur = politiserad propaganda

 36. Stig

  Nu med fungerande länk
  Sammanfattning av mer än hundra år av mätningar på Grönland av RMetS

  The warmest decades in Greenland over the last century were the 1930s and 1940s.
  The distinct periods of warming from 1885–1935, cooling from 1940 to 1985, and warming from 1985 to 2001. Sidan 1839.
  http://polarmet.osu.edu/jbox/pubs/Box_2002_Greenland_Temperature_Analysis.pdf

  Är det fler än jag som har svårt att se en kontinuerligt stigande temperaturtrend på Grönland
  som kan kopplas till ökad halt av koldioxid i atmosfären.

 37. Björn

  I slutändan handlar det om IPCC´s uppdrag, att skuldbelägga mänskligheten. TV4 vill hjälpa till.
  Jag efterlyser en procentsats. Den svaga uppvärmning vi upplever, hur många procent är naturlig uppvärmning och hur mycket står vi för. Min gissning är att vi står för högst en procent. Om någon har något annat tal att komma med skulle jag vilja se den underliggande forskning. Med forskning menar jag inte IPCC´s misslyckade datorsimulationer.