En fjäder gör ingen höna

Det har varit varmt i januari. Förmodligen det varmaste sen 1700-talet i Uppland iallafall. Se temperaturen från Uppsala nedan.

Medeltemperaturen för Uppsala i januari månad varje år. Data från Uppsalas långa temperaturserie som har justerats med hjälp av Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt.
Medeltemperaturen för Uppsala i januari månad varje år. Data från Uppsalas långa temperaturserie som har justerats med hjälp av Uppsala flygfält från 1950-talet och framåt.

Men det finns ingen trend mot att januari månad skulle bli varmare. Variationerna från år till år kallas väder. Minns ni förresten den usla vintern 1989?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. mattias

    Ja, jag minns vintern 1989 – brukar påtala detta när årets vinter kommer på tal. Tror att det var ett par vintrar i rad runt 90- talets början som var ganska milda som verkar stödjas av Uppsalaserien. Det var vid den här tiden som global uppvärmning började diskuteras och hastigheten i årsmedelvärdena ökade som mest. Från Uppsalaserien ovan kan man utläsa att antal januarimånader med ett medelvärde över 0 grader verkar vara tämligen jämnt fördelade över tid.

  2. Lasse

    Värmen här kommer från Atlanten med ihärdiga västliga vindar.
    Det finns gott om värme i havet som inte kyls så lätt.
    Men kan man ana att västra Atlanten blivit kallare?
    https://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/CFSv2/imagesInd1/glbSSTMonMaskInd1.gif

  3. Daniel Wiklund

    Luleås medeltemperatur för januari sen 1921 är minus 9,9. I år blev det minus 3,9. Samma temperatur var det 1930. Den varmaste var 1925 med minus 2,4. Kallaste var 1987 med minus 18,7, näst kallaste var 1985 med minus 18,2, tredje kallaste var 1966 med minus 17,1. Dom tre kallaste minns jag mycket väl, blev lite sparsamt med skidåkning då. Och i januari 1966 var det ovanligt med motorvärmare på bilar, vilket var ett stort problem.

  4. I Uppsalas temperaturserie var det väldigt varmt i början på 1700-talet. Är det någon som vet om det finns några andra bevis för detta? Eller kan det vara mätfel?

  5. Torbjörn

    #2 Lasse
    Barents hav har blivit kallare så då borde Nordatlanten också vara kallare
    https://www.document.no/2020/01/30/havforskningsinstituttet-barentshavet-blir-kaldere/

  6. Håkan

    #4 Magnus

    Central England temp record har också en relativt varm period då, du skulle nog kunna jämföra med den mätserien.

  7. Lasse

    #5 Torbjörn
    Detta har vi inte hört mycket om-det borde glädja dem som varnar för tunn is!
    Arktis har inte haft samma värme som vi har haft. Svalbard har mer is än tidigare vintrar.
    Alarmisterna talar om tipping points när isen täcker liten yta på sommaren.
    Isen täckte liten yta i somras. Alarmister har ofta fel.

    Tony Heller gör en genomgång av detta här:
    https://www.youtube.com/watch?v=yVSGyvAl2AI&feature=push-sd&attr_tag=fHq_sYqneCNAftdN%3A6

  8. Sören G

    Nyheterna i P1 rapporterade rekordvarmt på Antarktis. Drygt 18 C. Det tidigare rekordet låg på 17 nånting.

  9. Sören G

    #4 Magnus Cederlöf
    Enligt en loggbok från när Lilla Edets slussar öppnades och stängdes från slutet av 1600-talet och framåt så förlängdes säsongen från 1690-talet och 40 år framåt och som beräknades innebära en temperaturhöjning på 2 grader. Liknande lär finns från isläggningen och islossningen i Torne älv under samma tid.
    1690-talet lär vara det kallaste årtiondet under 1600-talet (Lilla istiden?).

  10. Tack Magnus. Har du möjligen årsserien för Uppsala oxå? (Mv/år?)

  11. Robert Norling

    Ja du Magnus C. allt är ju relativt.

    ”Det har varit varmt i januari. Förmodligen det varmaste sen 1700-talet i Uppland iallafall.”

    Jag skulle nog välja att kalla Januari för mild.
    Själv bor jag i nordöstligaste delen av Uppland och kan intyga att månaden var mild, men också väldigt mulen och grå.
    Förmodligen väldigt solfattig månad med syd till västliga vindar som dominerade hela månaden.
    Ingen is på havet men 1934 var likadan enligt ett livs levande granne som är på väg mot 99 år.

  12. Ann lh

    OT, även om en fjäder inte gör någon höna.
    Fjädern:
    Göran Värmby har varit en respekterad stridbar miljöchef i Göteborgs stad. Han dök upp på klimateralistenes konferens i Oslo i höstas. Han är nu en ny gästkolumnist i GP och idag skrev han på ledarsidan, på Peter Hjörnes hemmaplan. Månne herr Hjörne ha fått korn på en ny klimatstjärna …
    Läs och njut:
    https://www.gp.se/ledare/dags-f%C3%B6r-mer-realism-i-klimatfr%C3%A5gan-1.23553979

  13. Alvar Nyrén #10:
    Här finns Uppsalaserien fram till 2016 iaf:
    https://www.klimatupplysningen.se/2017/02/10/smhi-haller-macchiarini-klass/

  14. mats Persson

    #4 om man tittar på den längsta dokumenterade temperaturserie (Central England air temperature ) som startar 1659 så liknar ”vintern” i den temperaturserientill del i allfall ”vintern” i Uppsala serien 1722-2019.

    1720-1750 tycks varit mild i Uppsala såväl som I England.
    liksom 1920-40 samt också 1990-2010. I England tycks dock även vintrarna under 1860-70 varit milda om man skall tro det 11åriga medelvärdet i grafen
    serien finns att skåda på http://www.climate4you.com
    Gå in under fliken ”Global temperatures” .
    där finns ”central England air temperature since 1659”.

    Om sedan just Januarimånaderna i Uppsala åren 1722 och 1724 var så pass milda som siffrorna visar kanske SMHI kan svara på. Temperaturserien har väl i sin helhet granskats , bearbetats och det har väl presenterats flera studier/artiklar om klimatet i Sverige baserat på Uppsala och Stockholms långa mätserie

  15. Peter Stilbs

    #10 – den här är kul http://celsius.met.uu.se/poster_plots/Uppsala_klimattrender_poster_90x120_2019_E.jpg

  16. pekke

    Sören G. #8
    Det är längst norrut på Trinityhalvön, Esperanza base, mot Sydamerika som de hade det ” rekordvarmt ” i går tack vare milda vindar, resten av Antarktis var som vanligt rejält kallt trots sommarväder !

    https://earth.nullschool.net/#2020/02/06/1500Z/wind/surface/level/overlay=temp/orthographic=-77.78,-79.33,539/loc=-57.229,-63.246

  17. Lars W

    Ann lh 12#

    Helt otroligt. Det blir något för Martin Hultman att ta tag i.

  18. Sören G

    #16 pekke
    Hittar media något värmerekord någonstans, speciellt i Antarktis eller på Grönland så nog ska det rapporteras så att grytan kan hållas kokande.

  19. jax

    Det var vintern -89 som fick mig att lämna Uppsala och flytta hem till Luleå. Det var 11 soltimmar totalt i januari och februari om jag kommer ihåg rätt. Dis, dimma och mörker hela vintern. Januari har varit varmt i Luleå som nämnts av Daniel här ovan. Detta beror naturligtvis på klimatförändringarna enligt lokaltidningen. Kiruna däremot, har haft en normal temperatur så där har de väl inte drabbats klimatförändringarna ännu. Det är ju trots allt 35 mil bort.

    I måndagens DN kunde man läsa att:

    ”Enligt SMHI kan rekorden troligen även förklaras av växthuseffekten.”

    Enligt journalisten alltså. Sedan motiverar denne detta med ett uttalande från SMHI:

    ”Den här månaden har varit ännu lite varmare än tidigare rekordmånader som har haft samma luftströmningsmönster. Så det är möjligt att de sista tiondelarna skulle kunna förklaras av ett förändrat klimat. Men det återstår att se, säger han”

    Så möjligt men återstår att se hos SMHI, blir troligt i DNs artikel. Det är inte alltid SMHI som är alarmister utan ofta journalisterna som vantolkar deras information.

  20. Rolf Mellberg

    #19 Jax

    Angående svensk ”makt”-media i allmänhet och DN i synnerhet vill jag lämna denna avsiktligt elaka analys:

    Det avgörande steget togs nog när Wolodarski tillträdde och ärligt förkunnade att DN skulle tillämpa ”Agenda-journalistik”. Med innebörden att journalister besitter en moralisk överlägsenhet och deras uppgift är att uppfostra folket så att de klarar av att skilja det onda från det goda. Med pekfingrar och en ”von oben”-attityd vad det deras uppgift att välja vilka nyheter som skulle basuneras ut, på vilket sätt det skulle ske och vilka nyheter som skulle förtigas. (till bl.a. Chang Fricks stora glädje, träffande att hans produkt fick namnet Nyheter Idag)

    Redan innan Peter tillträdde hade journalisterna kunna öva sig i agenda-konsten med bl.a. s.k. ”apatiska flyktingbarn”.
    Men Peter satt vid rodret då migrationskrisen seglade upp, då Meetoo-rabaldret spårade ur som i inget annat land och nu när inte ens den mest stringenta vetenskapliga kritiska analys i klimatfrågan går fri rån att stämplas som högerextremism.

    Peter är alfahanen, Jan Helin beta och flocken består av HYENOR.

    Journalistiken har genom med sina moraliska övertoner, starkt bidragit till ett samhällsklimat där vanligt folk inte vågar uttrycka sin uppfattning om den avviker från den påbjudna. Följden blir precis motsatt till den avsedda, en helt ny politisk karta ritas nu, sannolikt med SD som största parti under lång tid.

    Otroligt att Peter W har kunnat sitta kvar så länge, SD:s näst största tillgång.

    PS ”Nyheter Idag” ser jag som en väldigt trist hårdvinklad publikation från ”andra sidan” som dock förefaller hålla sig innanför tryckfrihetens gränser. DS

  21. jax

    #20 Rolf Mellberg
    Håller med till stora delar. Du glömde Dock Trump. Björn Wiman (kulturchef) skrev nog skit om honom varje dag i ett år efter Trump blivit vald. Sedan övergick han till att vara klimatalarmist. Har inte särskilt stort förtroende för Trump, men det har jag inte haft för de tidigare presidenterna heller. Problemet med Trump i jämförelse med dem är att han hymlar inte med sina avsikter. Har inget förtroende alls för Wiman, han framstår som en stolle.

    Kan tillägga att jag har en weekend-prenumeration på DN, mest för korsordens skull numera. Med denna följer tillgång till DN på webben alla dagar.

  22. Sören G #9:
    Intressant. Kan man hitta dessa loggböcker online någonstans?

  23. Håkan Bergman

    jax #21
    Det är inte Trumps twitterflöde som avgör hans betydelse, amerikansk politik fungerar inte så. Här har du hans bestående betydelse långt in i framtiden.
    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_federal_judges_appointed_by_Donald_Trump
    Han får gärna fortsätta i fyra år till.

  24. Sören G

    #22 Magnus Cederlöf
    ”Intressant. Kan man hitta dessa loggböcker online någonstans?”
    Jag läste om det någonstans. Men det skull ha varit en hembygdsforskare som till sin förvåning såg att slussarna öppnade tidigare och tidigare och stängde senare och senare.
    Kanske någon här på KU känner till det.

  25. Sören G

    I kväll var det fullt pådrag med klimatlarm på SVT. I Sverige idag ett reportage om att Greta var på Jockmocks marknad och påstod att klimatförändringarna drabbar urbefolkningarna värst. Direkt efter ett reportage från Malmö där det hävdades att Malmö kommer att ligga under vatten vid nästa sekelskifte eftersom vattnet kommer att stiga en meter. Ett reportage från Leksand med barmark och den lokale väderkontrollanten som aldrig sett något liknande förut. En meteorolog påstod att snögränsen kommer att flytta allt längre mot norr år från år och visade på en karta var den kommer att ligga år 2100.
    I Rapport var det om rekorduppvärmningen i Antarktis som påstods nu gå tre gånger fortare än i resten av världen.

  26. Enough

    Sören G #25

    Vi som i minoritet försöker vädja till förnuft, logik och fakta, kommer nog att fortsätta i motvind en bra bit framöver. Alarmisterna på stats-TV (Stasi-TV) har ett ganska stort övertag, och befolkningen är sedan många decennier vana att få ”verkligheten” presenterad för sig, MSM i övrigt backar upp både det och politikernas agendor.

    Det enda halmstrå vi har, är just verkligheten, just nu det viktiga faktumet att planetens medeltemperatur inte verkar skena, som IPCC’s modeller föreslagit sedan 30 år tillbaka. Alla tidigare analyser, med hypoteser och modeller, över jordens medeltemperaturer, är just hypoteser och modeller. Satelitmätningarna kan om 40 eller 100 år ge en mer rimlig nutidsanalys i framtiden, för den glesa och påvra markmätningen säger nästan ingenting om helheten.

    Jag hoppas på en kommande 10-20 års period med stabiliserad temperatur, helt underbart om den kan vända nedåt, för det kommer att sätta alla alarmister på pottan med byxorna nere permanent. Det finns tecken på att det kan inträffa, men det är bara framtiden som ger svar.

  27. Urban

    Positivt NOA index kryddad med lite växthusgaser.

  28. Pingback

    […] den milda januari vi haft så är det ju inte konstigt om man undrar hur vanligt det är. Magnus Cederlöf hade ett inlägg där han tittade på Uppsalaserien och konstaterade att det nog var den varmaste […]