Torsdag kväll: SVT-dokumentär om dystopiska framtidsbilder

dokument
På torsdag sänder SVT en dokumentär av Erik Sandberg – ”Politiker utan mål”, som bör intressera många av bloggens läsare. Den handlar om hur den politiska framtidsdebatten numera handlar om att beskriva tänka hot och problem i framtiden (klimathot, demografiska utmaningar, globaliseringstryck etc.), baserat på mer eller mindre rimliga scenarier, samtidigt som vi tappat den framtidsoptimistiska diskussionen om vad det är för samhälle vi vill ha i framtiden.
Programmets SVT-annons och redan aktiva Facebooksida nås via följande länkar:
http://www.svt.se/dokument-inifran/politiker-utan-mal och https://www.facebook.com/politikerutanmal
Välkommen att titta och kommentera också här!
Jag fick på onsdagseftermiddagen en förtitt på programmet, men ska väl inte gå in i alltför mycket detaljer. Det är mycket välgjort, men någon egentlig referens till exempelvis klimatfrågan kommer inte förrän efter ca 50 minuter av de 58, och den är ganska neutral.
Inledningsvis konstateras att med en fortsatt tillväxt så kommer den arbetande befolkningens löner och statens inkomster att vara fördubblade i dagens penningvärde år 2050. Varför har man inga storstilade planer för att utnyttja den situation som just nu framstår som mycket ljus?
(Egen synpunkt – Exempelvis för höjda pensioner för dem som jobbat ihop allt detta och till en allmänt förbättrad välfärd?)
För ett antal decennier sedan var partiprogrammen skrivna med decennielånga perspektiv och planer – nu verkar det mer vara en mandatperiod. Någonstans tror jag det var både Reinfeldt och Löfven som yttrade sig i linje med att man inte längre har en nationalstat, och att globaliseringen gör det omöjligt att agera på egen hand.
( Jo, nog är det så – och EU styr ju så mycket över Sverige nu.)
Men nästan hela programmet fokuserade på frågan om ”den åldrande befolkningen som det stora problemet”, och man påminner om bl.a. Reinfeldt’s uttalande för en tid sedan om pension vid 75 års ålder, och Nuder’s ännu äldre om ”köttberget som måsta tas hand om”.
Rent psykologiskt och attitydmässigt är situationen närmast omvänd mot för bara 2 decennier sedan, när man på allvar valtalade  och debatterade om mindre än 30 timmars arbetsvecka och pension vid 40…
Ja, det är mycket som förändrats. Tyvärr togs inte invandringspolitiken alls upp – trots att man visade på diagram över en variant av ”befolkningspyramiden”. En prognos som kom förra veckan talade om en Sverige-befolkning på vad jag minns 11.5 miljoner år 2050, där hälften har invandrarbakgrund. Verkligen en mycket dramatisk samhällsförändring, där vi bara sett början av konsekvenserna och verkningarna.
Energiproblematiken nämndes överhuvudtaget inte, och inte andra mörka moln vid horisonten. Och politikerna är som sagt numera mycket förtegna om eventuella långsiktiga och omfattande samhällsomvandlingstankar.
(Undantagen är väl MP och V)
Och för egen del hoppas jag innerligt att vissa grupperingars tankar på ”ett grönt samhälle”, med alla sina destruktiva konsekvenser stannar vid tomt prat, och att detta av tillräckligt många genomskådas för den ohållbara utopi det är.
Klimatfrågan kan man ju fantisera om i religiösa termer, och med referens till mycket osäkra skeenden långt i framtiden.  Energiproblematiken slår däremot omedelbart – ohållbara idéer stöter obevekligt på facit – och konsekvenserna för samhället blir ytterst kännbara.
Och, jag glömde nästan, regeringen tillsatte ju för några år sedan en ”Framtidskommission”, inkluderande personer som Johan Rockström och Klas Eklund bland ett dussin andra.  Den nämndes i programmet, men vad jag uppfattade är dess arbete avslutat. Personligen har jag inte noterat någon rapportering i media över deras konklusioner, och det verkade på Reinfeldt som om han inte lade någon egentlig vikt vid deras synpunkter. Troligen lika bra så.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bo Blomberg

  Ja, dom optimistiska framtidsscenarierna tog slut på 60-talet, se har det bara varit jämför och elände! Trots att i princip alla domedagsproferior visat sig vara i grunden felaktiga. En orsak till detta är nån sorts romantisk syn på en stationäutvecklam vi utarmar och för bort från det edenliknande tillstånd det var i ”nyss”.. Att det alltid pågår förändringar, utveckling och evolution har man inte lärt sig på mediautbildningarna eller i ”Big brother” eller var man får sina intryck..att människan alltid påverkar och samspelar med naturen och att det också skapas mycket bra ”saker” struntar man i. resurser är inte nåt som bara finns utan resultat av att människan värderar det som resurs och via sin kreativitet och teknik utvecklar nåt värdefullt av det. Och ”resurser” tar inte slut, Självklart ställer vi också till problem, kemisamhället, utarmningen av jordarna, utfiskningen och nedskräpningen av haven, att vi är för dåliga på återvinning osv. MEN vi kan klara av problem och världen är idag i många avseenden bättre än för 50 år sen men det lär man sig inte heller och det är inte intressant för jämmerjournalistiken. Ett litet ex. Strax före jul stod en liten enspaltig notis på sid 6 (tror jag det var) i DN. Det gällde luftföroreningar i Sverige – alla sorters, kemiska ämnen, partiklar av olika slag osv. Dessa har OAVBRUTET minskat sen början av 1990-talet! Varför stod inte det på flera spalter på första sidan? Men man får väl vara glad att det överhuvudtaget stod nåt. Var väl nån julvikarie som inte förstått vad ”nyhetsvärdering” är för nåt! 🙂

 2. Bo Blomberg

  Ja spell-check ställer till problem men hjärnan är ju bra på att rätta till luckor o fel i ”mönster” så det mesta går väl att förstå ändå…:-)

 3. sl

  Det är bara de utvecklingsnegativa partierna som jobbar långsiktigt, sen lyckas de på något sätt binda upp den gamle trotjänaren (s) till sin förbuds- och nedläggningspolitik.
  Vi människor är mer averta mot förluster än intresserade framsteg, det ligger i oss sen stenåldern. Dystopin är alltid aktuell. Dagens barn och ungdom har näsan tryckt mot läsplattan, äventyren har katastrofbakgrund och utspelar sig i bara två dimensioner, de är grundligt miljöindoktrinerade och finner naturvetenskap obegripligt. Alla tar miljöpartiets påståenden som sanningar, många vill inte veta något, de bara rabblar upp speldosan, så får man höra smörjan en gång till.

 4. f.d. Salasso

  Alarmister och pessimister går hand i hand! Det enda vi säkert vet är att vi går mot en ny istid och att för varje dag som går kommer vi en dag närmare graven
  SENASTE NYTT: Kossan Doris nobbar kommunalrådet, det efterhandskonstruerande kommunalrådet säger, jag nobbade först! Mer info om skandalen på http://www.friavindar.se

 5. Adolf Goreing

  Hans Rosling visar ju hur fel den mörka bilden av framtiden är. Däremot är nog inte framtiden så ljus för Sverige. Vi har för länge sedan tappat vårt industriella försprång och några större, viktiga svenska företag har inte sett dagens ljus sedan 30-talisterna (och tidigare generationer) skapade dem. 40-talisterna fick ALLT gratis och gick sedan in i den offentliga sektorn och somnade in. Det var också dom som pumpade in pengar till all världens diktaturer och befrielserörelser (på vänsterkanten). Det enda kravet var att det skulle vara trestavigt (FNL, ANC osv). Något annat än misskötta, löjligt övervärderade, fula, radon/mögel-hus och en orimlig statsskuld, som vi yngre ska betala givetvis – har man inte lämnat efter sig. Dagens yngre har bara rättigheter utan skyldigheter och fusk är helt ok ”för det är ju så man kommer att jobba sedan”. De enda som vill något och visar en riktning i Sverige är AFA, nazister och radikala muslimer. Mitt bland allt detta, en klimatpolitik som gör att man vill bli ”klimatflykting”. Emigrera någon?
  (Ok, ok, jag vaknade på fel sida i morse)

 6. Rosenhane

  För de som är seriöst intresserade av Sveriges framtid är nationalekonomen Jan Tullbergs nyutkomna bok Låsningen ett måste.
  Du blir både trollbunden och förfärad från första sidan. Och upplyst om vansinnet som pågår.
  Läs den!
  http://www.lasningen.se/ladda-ner-gratis-specialutgava/

 7. Olav Gjelten

  När ”världens ödesfråga”, klimatet, knappt nog tas upp i programmet tyder väl det bara på at programledaren själv inte tror på den på det politiskt korekta sättet. Annars vore det väl en omöjlighet at försöka analysera flera decennier in i framtiden och hoppa över att alla världens kuststäder, då enligt klimathotsbibeln står under flera meter djupt vatten och att flera länder inte längre finns till på grund av klimatet.

 8. Pär Green

  Samtliga politiska utsagor före valet får helt annan mening efter valet!
  Det hela bygger på röstfiske, Kan enkelt konstateras med denna bild o text!
  http://www.bonton.se/?d=2014-04-21

 9. AOH

  Fler politiker ”UTAN MÅL”
  ”…..Det bidde en tumme……”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5841431&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
  Skjuter upp miljonbetalning till Gröna fonden
  ”….. För Lena Ek och Centerpartiet är det en svår prestigeförlust. Så här sa hon inför miljömötet i Warszawa i höstas.
  ”……Jag tycker att det är bra att kunna åka till Warszawa och kunna säga att Sverige bidrar, första året med 300 miljoner. Det är en väldigt viktig signalfråga…….”

 10. Rosenhane

  NÅNANNANISMEN
  Alliansregeringen har haft åtta år på sig att verkställa väljarnas uppdrag som dom fick genom valresultaten 2006.
  Mycket har dom gjort bra men fallerat på det viktigaste av områden, nämligen att driva ut extremmånglarna(v) ur den statliga radion och televisionen.
  Det har blivit direkt plågsamt att att åhöra eller åse en nyhetssändning i statliga medier; MP-propagandan och den allmänna desinformationen i kombination med ett tonläge på Min Häst- eller Kamratpostennivå är pinsam.
  Snyftreportage och socialpornografi har ersatt hederlig nyhetsbevakning och strömmen av harmsna och förfördelade individer tycks oändlig.
  Så Peter, i vissa avseenden kan kanske den mest optimistiske dras ned i dystopiska funderingar.

 11. Olav Gjelten

  Skulle du våga ta upp en liftare om du visste at han/hon var miljöaktivist?
  I deras värld är du med bil en fiende som förstör både miljö och klimat. At ofra dig för miljön och klimatet skulle vara en välsignelse i många miljöaktivisters ögon.

 12. Olav #11
  Jamen den va ju lite kul. Miljöaktivister liftar inte om bilen inte är en riktig miljöbil och dit räknas inte en Pontiac Phoenix från 1978
  🙂

 13. Peter Grafström

  Peter Stilbs ämne denna gång ger mig associationen att vi borde formulera en konstruktiv syntes av det vi funderat över under några år och försöka göra det till användbara råd för parlamentarikerna. Eftersom vi kan ha vitt skilda åsikter så blir det förstås ingen ensam konsensus, men kanske ett antal olika konsensusarsom man kan plocka till sig av.
  Min uppmaning till alla medkommentatorer är att formulera några punkter, max 5 somär era råd till parlamentarikerna och föreslå en person som ni skulle vilja se som rådgivare till Reinfeldt eller ngn annan av parlamentarikerna. Det behöver ju inte innebära byte av uppehållsort. Webbkamera går bra om man nu vill ha ögonkontakt.
  Mitt förslag till rådgivare är Lars Bern.
  Mina råd får jag fundera längre på

 14. Börje S.

  #10
  ”Det har blivit direkt plågsamt att att åhöra eller åse en nyhetssändning i statliga medier; MP-propagandan och den allmänna desinformationen i kombination med ett tonläge på Min Häst- eller Kamratpostennivå är pinsam.
  Snyftreportage och socialpornografi har ersatt hederlig nyhetsbevakning”
  Tack för den! Dessa smått hemlighetsviskande röster som alltid i presens beskriver för oss lyssnare miljön i trappuppgången som de berättade sagor om älvor och små prinsessor för små bar s snart ska somna.
  Vi får höra dörrklockan pingla och intervjuoffret öppna, vi får reda på densammes färg på klänningen och att det doftar bullar från köket också i presens.
  Sedan, när de satt sig ner iden noggrant beskrivna soffan i det noggrant beskrivna vardagsrummet vidtar intervjun. Denna får vi inte höra i sin helhet, ty reportern har tagit den med sig till kipprummet. Där klipper reportern efter intervjuoffrets första 3-4 ord för att i stället lägga in sin eget sagoberättande tonfall med vilket reportern i förenklande ordalag förklarar vad intervjuoffret sade, alltid förutsättande att lyssnarnas föraståndsgåvor är bra mycket klenare än reporterns egna. Så där fortsätter det, 3-4 ord och så: ”cut!” och in med den sammetslena, välmodulerade röstens tolkning av något som antas vara för komplicerat för normallyssnaren.
  Och de värsta inslagen går i repris minst 3-4 ggr, och för att lyssnaren inte ska gå säker dyker det upp igen efter ett halvår. Och så all MP-propaganda, allt klimatlögnande och det ansträngt fnittriga frågeprogrammet Lanzkampen. Disgusting!
  (Det finns undantag naturligtvis t ex Ulrika Hjalmarsson Nedidemann som är både rättfram och bright och som inte gör sig till.)
  Jag brukar ha radion på som sällskap när jag är ensam i min tvåa, men jag pallar inte P1 längre. P2:s livesändningar med diverse världsmusik är ju inte heller för roliga.
  Det får bli något kommersiellt program med gammal rockmusik i stället.

 15. Pelle L

  Ja Börje S. #14
  Och det gör väl speciellt ont när nollor som t. ex. Louise Epstein börjar prata om islamofober och liknande.
  Maken till PK-människa står väl inte att finna på norra halvklotet . Hur kan de låta henne hållas 🙁

 16. Peter Stilbs

  Rosenhane #10 – perfekt beskrivning av ”nyhetsflödet”

 17. lennart bengtsson

  Apropos dystopin. Jag kunde inte undgå att notera ett POSITIVT omnämnande av koldioxidökningen i morgonens ekonyheter nämligen dess inverkan på växteffekten och växtsäsongens längd samt ett bättre hushållande men vatten i torra områden genom de minskade klyvöppningarna. Detta är givetvis inte okänt men att det överhuvudtaget kan nämnas i P1 förtjänar ett kors i taket.
  I dystopins namn får vi väl se det som ett misstag i arbetsutövningen med en sannolik tillrättavisning av en sträng och klimatriktig ledning.
  LennartB

 18. Gunnar Juliusson

  Mer dystopi:
  Utvecklingen i president Vladimir Putins Ryssland är mycket allvarlig. Sverige och övriga Europa måste avstå från ideologiska skygglappar och istället välja det enda som helt säkert kommer att försvaga Rysslands maktposition: en snabb omställning av samhället till 100 procent förnyelsebar energi.
  Det skriver Magda Rasmusson, språkrör för Grön ungdom i Sydsvenskan.
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/okat-karnkraftsberonde-ar-en-present-till-putin/

 19. Peter F

  Mer dystopi från WWF. Nu är det isbjörnsdags igen.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5843810

 20. Astrid Å

  Lennart B # 17
  De ”nya”rönen står det faktiskt om på vetenskapssidan också, men ”vi” får naturligtvis inte glädja oss.
  ”Johan Uddling Fredin tror däremot inte att resultaten rakt av går att applicera på svenska förhållanden eftersom vi har ett fuktigt klimat.
  – Effekten finns, men jag tror inte alls att den skulle vara lika stor hos oss.”
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5844225

 21. Mats G

  Mixa pragmatik med triangulering och vi ringar in alla partier utom V, MP och SD. En fråga man kan ställa sig behöver vi visioner eller reformer. Kanske bygget är klart. Det handlar om förvaltning och konsolidering av företag Sverige. Kloka genomtänkta beslut.
  Det som återstår är V, MP och SD. avvikarna. Alla unika på sitt egna vis.
  De enda som jag ser har kompetens att styra landet är Reinfeldt och Borg.
  Jag har stort förtroende för Sveriges väljarkår. När ledarna tog slut i S av lite tragiska anledningar så insåg de Svenska väljarna att Reinfeldt har förmågan att leda landet. Löfven är inte färdig än. Han behöver rensa ut Juholtarna först och ingå i Riksdagen ett tag. Märkligt förresten att ingen vill ge honom sin plats. Säger en hel del hur det står till i dagens S.

 22. Peter Grafström

  #21 Mats G
  Men du är medveten om att Reinfeldt har Rockström som rådgivare?
  I min kommentar #13 ovan försökte jag få er att föreslå bättre rådgivare.
  Och att ge några konstruktiva goda råd
  Dystopierna kan vi och bidrar själva till dem alltsomoftast.

 23. Olav Gjelten

  Peter G. # 22
  Menar du på fullt allvar att vår statsminister har Rockström som rådgivare???
  En olämpligare person finns inte att hitta bland Sveriges 10 miljoner invånare!!
  Vilken analfabet som helst med något så när normalt sinne för förnuft hade varit bättre, mycket bättre.

 24. Ingemar Nordin

  Rosenhane #10,
  Synd att inte Cecilia Stegö fick sitta kvar. Men henne gjorde ju journalistpartiet i public service raskt av med eftersom hon begått dödssynden att inte betala TV-licensen i tid. Det värsta tänkbara skattebrottet.

 25. Rosenhane

  Ingemar 24
  Absolut, hon hade dom rätta nyporna för att kasta ut vänstermånglarna ur tv -och radiotemplet och det kände journalisterna på sig. Därav det enorma drevet veckan efter valet.
  Lena Adelsohn blev tyvärr en lam/tam ersättare.

 26. Rosenhane

  Peter; dokumentären visar med all önskvärd tydlighet att Fredrik Reinfeldt begår ett stort misstag i sin framtidsprognos när han menar att hotet mot välfärden är antalet pensionärer och att medicinen heter ökad invandring.
  Som Jan Tullberg visar i sin bok Låsningen är massinvandringsreceptet kontraindikativt; det kommer att resultera i en förödande påfrestning på svensk ekonomi eftersom påspädningen av arbetslöshet och bostadsbrist i kombination med antalet människor som aldrig kommer in i produktionen och därmed måste försörjas av befintliga skattebetalare kommer att öka kvadratiskt.
  Det är uppenbart att politikerna är ute på samma hala is oavsett om det gäller invandrings- eller klimat/energipolitiken.
  Dessutom, när Reinfeldt ger ett uppgivet intryck ger Löfven ett inkompetent dito. Bådar inte gott.

 27. Thomas P

  Mats #21 ”De enda som jag ser har kompetens att styra landet är Reinfeldt och Borg.”
  Du menar herrarna som inte har en aning om hur det gick till när Vattenfall köpte Nuon för 100 miljarder i vad som snabbt visade sig vara en katastrofalt dålig affär?

 28. Pär Green

  27 Thomas P 2014/04/24 kl. 21:18
  ”De enda som jag ser har kompetens att styra landet är Reinfeldt och Borg.
  Du menar herrarna som inte har en aning om hur det gick till när Vattenfall köpte Nuon för 100 miljarder i vad som snabbt visade sig vara en katastrofalt dålig affär?”
  Thomas P är du så naiv att uttalande ifrån politiker någonsin skulle avslöja sina misstag?
  Är fullständigt omöjligt att de inte kände till affären, det var deras skyldig som delaktiga i styrelsen!

 29. Stilbs:
  ”en Sverige-befolkning på vad jag minns 11.5 miljoner år 2050, där hälften har invandrarbakgrund”
  Det är med all säkerhet fel. Andelen utrikes födda (Wikipedia: invandring) var 2012 15,4%, vilket blir ca 1,46 miljoner. Inte ens om HELA befolkningsökningen till 2050 är invandrare räcker det till till halva Sveriges befolkning (och det bara hypotetiskt, för naturligtvis är inte hela befolkningsökningen invandring). Jo, jag vet att det glidande begreppet ”invandrarbakgrund” används, men såvitt jag vet är den som är född i Sverige svensk.
  F ö är det bra med invandring. De som kommer hit är ofta välutbildade och driftiga (utbildning svenska skattebetalare fått gratis). De är civilingenjörer, eller startar pizzerier, städföretag m m, eller tar jobb som svenskar är för ”fina” för.
  Thomas P:
  Det som kanske inte uppmärksammats ang Nuon-affären, är att skälet till att det bolaget övervärderades var att man gick på miljörörelsen vanföreställning om att energi bara skulle bli dyrare och dyrare. Så har det inte blivit, tänkta intäkter blir förstås mindre och bolaget i fråga sålunda mindre värt.
  Historiskt sett har energi tvärtom ständigt sjunkit i pris, de höga skatterna oräknade.
  Allmänt:
  En besynnerlig sak med det där programmet är att utgångspunkten hela tiden tycktes vara att fråga politikerna; Vad skall ni göra med alla pengar tillväxten ger?
  Som om pengarna vore politikernas!
  Blir det god tillväxt (vilket vi får hoppas, men då måste vi dumpa vanföreställningar från miljörörelsen) har den förhoppningsvis kommit ur medborgarnas arbete i anletes svett. Det är medel hos dem som arbetat ihop dem, inte politikernas pengar. Programmet frågade inga medborgare: Om du får det bättre, vad vill du göra med det du slitit ihop till? Och till politikerna frågades inte: Vad vill du göra med *en viss andel* av tillväxten och hur stor anser du att den andelen skall vara?
  Det var någon (minns ej namnet) som påpekade att ålderspyramiden under mycket lång tid förskjutits uppåt, och det har klarats av utmärkt ändå. Det kommer att fortsätta att klaras utan större dramatik. En sak att tänka på är att samtidigt som vi får högre medellivslängd, blir de äldre också relativt sett *friskare*. Om man (förenklat) för 50 år sedan var skröpplig mellan 70 och 75 år och sedan dog, är man idag kanske skröpplig mellan 75 och 80 år och sedan dör man. Vårdbehovet är inte relaterat till absolut ålder, utan till hälsoläget som blir bättre hos de äldre.
  Jag har f ö alltid menat att långsiktigt bör vi i allt högre grad utnyttja att maskiner, automater, robotar och datorer kan utföra allt mer arbete. Att människor är närvarande vid arbetet bör bli allt mindre behövligt.
  Men det finns ett problem: Parkinsons lagar. Det tycks som att trots att produktion ökar och kan fortsätta öka genom automatisering, uppfylls allt mer av konstgjort arbete i form av byråkrati. Allt fler blir pappersvändare, gemböjare, blankettifyllare, paragrafpåhittare, osv. Såvitt jag vet (har sett statistik, finner ej källan just nu) de senaste 100 åren haft en årlig paragraftillväxt på drygt 2%. Det ger en 10-faldig ökning på faktorn 10. 2114 kommer vi om det fortsätter att ha 10 ggr så mycket lagar, förordningar, regleringar m m som nu. Vi kommer att *drunkna i papper*, och medan allt produktivt värdeskapande arbete utförs av automater, kommer så gott som alla andra att sitta och utföra värdeförstörande byråkratijobb.
  Vi måste stoppa byråkratitillväxten. Vi måste t o m backa den.
  –Ahrvid

 30. Pär Green

  29 Ahrvid Engholm 2014/04/26 kl. 06:07
  ”F ö är det bra med invandring. De som kommer hit är ofta välutbildade och driftiga (utbildning svenska skattebetalare fått gratis). De är civilingenjörer, eller startar pizzerier, städföretag m m, eller tar jobb som svenskar är för ”fina” för.”
  Har det dig totalt undgått att det längre är denna grupp som nu mer väller in i landet?
  Nu är siffran beräknad till 75.000 analfabeter som är fanatiska muslimer som okontrollerat tas emot. Och detta fullt medvetet om att hjälp inom berörda länder kommer ett betydligt fler antal människor till godo?
  Tänk igenom några gånger till!

 31. Green:
  ”75.000 analfabeter som är fanatiska muslimer”
  1) Den största gruppen invandrare – är återvändande svenskar.
  2) I övrigt är många invandrare arbetsmigranter, studenter och liknande från övriga Norden samt EU.
  3) Av de påsått ”analfabetiska muslimerna” torde en mycket liten andel vara religiösa fanatiker.
  Religion lär bli ett försvinnande ”problem”. Världen sekulariseras, vilket också gäller islam. Religiösa föreställningar klarar inte konfrontationen med det moderna samhället, med vetenskap och rationalism, med ny infoformationsteknologi, osv.
  En sak värd att tänka på: världens i modern historia mest framgångsrika land är också det största invandrarsamhället. Jag talar om USA. Nya impulseroch idéer, blandning av kulturer, nya vitamininjektioner är oerhört gynnsamt.
  –Ahrvid

 32. Pär Green

  31 Ahrvid Engholm 2014/04/26 kl. 17:25
  Kommentaren modererad. (Invandrardiskussionen får ni föra på en annan blogg.)

 33. BoE

  Ahrvid # 29.
  1. ”Thomas P: Det som kanske inte uppmärksammats ang Nuon-affären, är att skälet till att det bolaget övervärderades var att man gick på miljörörelsen vanföreställning om att energi bara skulle bli dyrare och dyrare. Så har det inte blivit, tänkta intäkter blir förstås mindre och bolaget i fråga sålunda mindre värt.”
  Japp – Instämmer helt i detta. Nuon – är en super-duper-misslyckad spekulationsaffär helt enkelt.
  En ännu häftigare felsatsning gjorde man i Enron. Al Gore´s kompis Kenny Lay satsade ”all in” på naturgas. Det sprack med besked – Han dömdes till över 20 års inslåsning.
  2. Din analys om åldrandets relativt konstanta ”kostnad” tror jag också är riktigare än dess motsats med ständigt stigande kostnader per individ p g a ökad livslängd.
  3. Jo-men-visst – Politiker är kleptokrater som fått för sig att de bara kan visa sig nyttiga genom att hela tiden utöka sina pastorat med nya pålagor och ännu flera tjänstehjon.

 34. Thomas P

  Ahrvid #29 Man kan diskutera fram och tillbaka varför de gjorde en så dålig affär, det som totalt diskvalificerar R&B i mina ögon är sättet de förnekar kunskap om hela affären. Antingen har de verkligen så dålig koll på Sveriges finanser eller också blåljuger de på ett oskickligt sätt inför KU. Det hade varit lättare att acceptera om de erkänt rakt ut att de gjort en katastrofal affär och försökt förklara hur det kunde bli så fel.

 35. Lasse

  #34 Nuonaffären är en katastrof orsakad av en kalkyl där koldioxidaggifterna skulle garantera dyr el till konsumenterna. Det var Vattenfalls och SNF åsikt i en debatt i aktuellt nyligen. Ge oss högre koldioxidavgifter så får vi lönsamhet på gasen och då slipper vi brunkolen!
  Gör man en kalkyl som spricker på grund att vi fått lägre elpriser så tror jag R&B kunde få plus i kanten. För det är stora skillnader för oss konsumenter och ännu större för vår industri.
  Nån som kan sin Vattenfals-historia? Var det inte så att Merkel och Josefsson gick hand i hand fram tills Merkel beslutade lägga ner kärnkraften och ge Tyskarna dyr el? Var det inte dessutom så att Vattenfalls expansion är en sosseprodukt?

 36. Andreas Larsson

  Adolf Goreing, du säger att Hans Rosling visar hur fel den mörka bilden om framtiden är. Du kanske bör tänka på att Hans Rosling brukar betraktas som överoptimist av många sakkunniga. Exempelvis när Kungliga vetenskapsakademin anordnade seminariet ”Hur klarar vi en värld med nio miljarder människor?” så var det en skarp kontrast mellan Rosling och övriga föreläsare. I övrigt så har ju en del av det Rosling föreläst om redan visat sig vara fel eftersom FN uppreviderat befolkningsframskrivningarna. Vi beräknas nu bli närmare 10 miljarder i mitten av seklet och närmare 11 miljarder vid slutet av det. Dessutom har Rosling börjat säga att vi inte kan göra något åt saken samtidigt som forskning visar att det går. Rosling är tyvärr varken demograf, statistiker eller framtidsforskare utan han är bara professor i hälsomedicin.