Torkan i Afrika och SIDA

Torka

Den fruktansvärda svälten på Afrikas Horn berör. Det kändes dock seriöst när DN igår rapporterade om torkan och svälten utan att använda klimatförändringarna som orsak. I dagens DN uttalar sig Sidas expert på katastrofbistånd Per Byman i frågan och kan inte låta bli att koppla samman torkan och misären med klimatförändringarna, han säger att: ” Förut kom de ca vart femte eller vart tionde år, men nu kommer de ungefär vartannat, kanske beroende på den globala uppvärmningen”. Jag brukar inte citera AR4, men i detta fall kanske det kan vara på sin plats:

3.7.4 Africa
Since the TAR, a variety of studies have firmly established
that ENSO and SSTs in the Indian Ocean are the dominant
sources of climate variability over eastern Africa (Goddard
and Graham, 1999; Yu and Rienecker, 1999; Indeje et al.,
2000; Clark et al., 2003). Further, Schreck and Semazzi (2004)
isolated a secondary but signifi cant pattern of regional climate
variability based on seasonal (OND) rainfall data. In distinct
contrast to the ENSO-related spatial pattern, the trend pattern
in their analysis is characterised by positive rainfall anomalies
over the northeastern sector of eastern Africa (Ethiopia,
Somalia, Kenya and northern Uganda) and opposite conditions
over the southwestern sector (Tanzania, southern parts of the
Democratic Republic of the Congo and southwestern Uganda).
This signal significantly strengthened in recent decades.
Warming is associated with an earlier onset of the rainy season
over the northeastern Africa region and a late start over the
southern sector.
Enligt ”vetenskapen” har vi sett en ökande nederbörd i det drabbande området, samt att trenden förstärkts under senare decennier. Vad Byman grundar sitt ”kanske” på vore intressant att höra, inte är det på IPCC i alla fall.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bosse J

  En form av önsketänkande, gissar jag.

 2. Lite OT, men det handlar om väder… eller klimat…

  Sauna i USA  http://www.yr.no/nyheter/1.7719464

 3. Staffan D.

  ”Den islamistiska gruppen al-Shabaab kastade för två år sedan ut alla utländska grupper, även hjälporganisationer som befann sig i södra och centrala Somalia.”  (SVT)   Nu är det svält där. 
  –  Shabaab strider fortfarande med andra klaner i centrala och söder Somalia.  Kenya bygger ytterligare ett flyktingläger, som ska rymma 80,000 människor.  Det stora problemet är säkerheten:  Shabaab vill använda lägren som baser, och hotar eller dödar lägeransvariga som invänder mot det.  (Strategy Page)

 4. Bäckström

  Bra inlägg Lars!
  Det är precis den här mjäkigt osjälvständiga beteendet som retar mig mest i hela denna soppa.
  Finns det ingen stake alls i våra världsförbättrande byråkrater?
  Är verkligen drivkraften för dessa att förbättra världen? Eller handlar det egentligen bara om rent korkat egenintresse?

  Hursom är jag glad att interwebben numera finns. Då kan vi om ett par år gå tillbaka och kontrollera vad dessa maktmänniskor tvärsäkert hävdade och ställa dom mot väggen på ett annat sätt än vad vi kunde förr i världen.

  /Bäckström

   

 5. Det har ju tvärtom inte varit några riktiga svältkatastrofer på länge i Afrika; de förekom främst under 70- och början av 80-talen, då man tvärtom oroade sig för en ny istid…

 6. Rickard Berghorn
  Jag åkte genom Sahara och Sahel 1971 och såg själv svälten och torkan och har därför precis som du säger konstaterat att i perioder med fallande temperaturer flyttar det torra Sahara längre söderut, medan under varmare perioder den tropiska mer fuktiga luften vandrar norrut. Trots detta pratas det ofta om Sahel, torkan och den globala uppvärmningen i samma andetag. Den värsta torkan i Sahel inträffade under perioden 1960-1985 som ett led i att vattentemperaturen sjönk i Atlanten. Detta har jag ”pratat” om förut på denna blogg.