Tillståndet i miljön

Skärmklipp
Nu är programmet officiellt för seminariet Tillståndet i miljön den 3 maj.
Jag har blivit inbjuden som talare under rubriken ”Vindkraften möter motstånd”. Därefter är det debatt med Annika Helker Lundström, Vd för Svensk Vindenergi samt Tomas Kåberger, GD för Energimyndigheten mfl. Fullständigt program finns i länken ovan. Andreas Carlgren deltar också på slutet.
Jag har givetvis tackat ja, vilket framgår av programmet.
Wish me luck!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Olaus Petri

  Break a leg Johnny!
   
  Sedan skall du vara noga med att överskrida din talartid. Det lär nämligen ”dom andra” göra, i synnerhet om de har chansen att tvåla till dig.
   
  Å andra kanske de har skaffat en moderator som tar sin uppgift på allvar, dvs att alla skall hålla sig inom ramarna ÄVEN om man vet att jorden går under och att Föreningen Svenska Landskapsskydd styrs av illuminati med olja i kalsongerna.

 2. Hin Håle

  Break a leg <3

 3. Peter Stilbs

  May the Force be with you !

 4. Slabadang

  Johnny!
  Du har alla argumenten på din sida och du möter babbel och halvlögner.Det enda rådet jag kan ge dig är att hålla fast vid de poänger du tycker är viktigast och välja dina strider väl.
  Go Man! Du är redan rutinerad och har inget att frukta!

 5. Som Skaraborgare och f.d P4ring så vet jag att du kommer att fixa det här bra Jonny.

 6. Hans Danielsson

  Fick nyligen ett exemplar av Läns-Posten (Örebro) som var en mycket positiv överraskning.Ledaren hade rubriken ”De hutlösa elpriserna” använde klartext av sällan skådad skärpa.Man konstaterade att ”vi som har den billigaste och klimatmässigt renaste elproduktionen i Europa får betala de högsta elpriserna”
  En länk till ledaren finns här
  http://www.lansposten.se/element.asp?n_id=3416&m_id=19
  HD

 7. bom

  Ja men det var ju fantastiskt. Dom öppnar för motsidan! Det hade jag inte väntat mig. Nu måste alla goda krafter stötta Dig. Jag önskar Dig verkligen lycka i denna sak.

 8. Go get them! Go, go, go!

 9. D Lundkvist

  Kör hårt. Ge dem vad dom tål.

 10. D Lundkvist

  …Och sen lite till. =)

 11. Kent Forssgren

  Hans Danielsson # 6. Bra skriven artikel. Synd att redaktören på slutet inte tydliggör vem som har skulden.
  Energimarknadsinspektionen och Konkurrensverket måste börja jaga eljättarna med blåslampa.
  Det är våra politiker som borde jagas med blåslampa. Dom som står för detta penningaspels regler.

 12. Joel

  Jag hejar på! Klockan är snart fem över tolv, när det gäller snurrigheter i Blekinge:
  http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/vindkraft-for-miljardbelopp-byggs-utanfor-blekingekusten(2295675).gmMan lille söte, som de säger, åtminstone i ronnebytrakten…

 13. Erland

  Visa gärna också hur Gotlands vindkraftsförsörjning ser ut idag – nära 0%. Annars är ju just Gotland ett av de få exemplen där vindkraft ger ett ganska bra tillskott till energin från fastlandet. Det är därför Vattenfall väljer att visa upp det som exempel, förstås.
  http://www.gotlandsenergi.se/geabgraf/default_1.htm
   

 14. Lars W

  OT
  Stoppa eljättarnas rofferi
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stoppa-eljattarnas-rofferi_5976325.svd

 15. ThomasJ

  Bra info i följande länkar:
  Holland:
  http://www.europeanenergyreview.eu/index.php?id=2656
  UK:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1361316/250bn-wind-power-industry-greatest-scam-age.html?ito=feeds-newsxml#
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100078040/the-real-cost-of-global-warming/
  Mvh/TJ

 16. Anders Mohlin

  Lycka till!
  Behåll sakligheten i fokus och låt ”dom andra” få skylta med sina fantasier och önsketänkande.

 17. Göran Lysén

  Tillåt mig så här knappt före fem om morgonen att säga det, att tillståndet är rent piss! Det är fyra grader minus ute med blåst, och jag har nyss varit ute och hämtat ännu en korg ved under mindre än sex timmar. Alla ni klimathojtare, inklusive Thomas Palm, var ända in i helvete har all plusgrader tagit vägen? De finns bara inte! Är det någon jävla alarmist, som sitter och håller på alla graderna, så skicka hit dem för fan! Är det utpressning, så kommer vi att storma och skjuta ihjäl er som man gjorde med pirater! Här blir det inget jävla somaliatrams, ty här skjuter vi först och frågar sedan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Lena H.

  Go,Jonny,go!
  Kanon! Nu har vindkraftmotståndet verkligen blivit något att räkna med! Om någon ska klara den här tuffa uppgiften,så är det du.
  Ge dem vad de tål! Tänk på att du har hundratusentals människor
  bakom dig,och att vindkraftmotståndet  fortsätter att växa lavinartat.
  Vi har rätt,och vi kommer att vinna över stollarna.

 19. Kent Forssgren

  Vilket är det egentliga syftet med denna konferens? Spel för galleriet av makthavarna? Frågor till miljöministern skall vara skriftliga i förväg! Är generaldirektörer experter?
  Hur har utfallet av de sex tidigare tillställningarna varit?
  Har Sven-Erik Bengtsson, granne med vindkraftsparken Oxhult  och Jonny någon chans att påverka någon?

 20. Hans i Lund

  En strålande artikel om den sjuka elmarknaden i E24 av Per Lindvall. Det börjar hända saker. Heder åt sådan kritisk journalistik.
  http://www.e24.se/analys/valkommen-till-den-skona-nya-elvarlden_2648769.e24

 21. bom

  Påfallande numerär övervikt för klimathotsberoende personer. Ja hela IVL kan väl räknas in i den maffian. Professor Torbjörn F skall tydligen tala om grönisarnas motstånd mot GMO. Han är ju en redig och inte så politiskt korrekt människa.
  Du själv får börja för att sedan ge plats för intresseorganisationens främsta talekvinna. Då gäller väl att besegra henne innan hon får börja skjuta. Det är väl ganska förutsägbart vad hon kommer att gå loss med. Om Du kan sänka hennes argument innan hon fått dem avfyrade så har du ju vunnit. Den som får skjuta först och lyckas slå ut fi:s ammunitionsförråd i första salvan blir ju inte så värst beskjuten i resten av slaget. Sedan kommer ju paneldebatten och då gäller det ju att ha några tunga laddningar kvar. Satsa de stoppade vindkraftspengarna på ny kärnkraft. Varför i helvete vill inte de gröna ha kärnkraft? Varför kör ACalgren fortfarande SKB-linjen och varför är det då så viktigt att deponera till 98,5% fortfarande klyvbart bränsle så att det blir oåterhämtbart redan för nästa generation? Världen satsar nu på kärnkraft och Sandvik fick häromdagen en jätteorder på zirkoniumrör för bränslestavar. Det var allt en sjudjäkla tur att Birgitta Dahl fortfarande inte har en aning om vad zirkonium är för då hade ju sådana rör också varit förbjudna eller åtminstone nedgrävda på tusentals meters djup.
   

 22. Håkan Bergman

  Hans i Lund #18
  Tack, äntligen!

 23. bom

  #17
  Självklart skall miljöministern ha frågorna i förväg så att gnomerna kan programmera honom. Efter som han är en fackminister utan fackkunskaper så förvånar det mig att han alls tar frågor. Han kunde ju göra som Goraklet och fylla ut med lojala frågeställare så att alla kritiska frågor aldrig släpps fram.
  Så dum han än är så är han inte sååå korkad 🙂 .

 24. bom

  17 Och visst är det ett spel för gallerierna som allt annat!

 25. Kent Forssgren

  Huka er gubbar och gummor för nu laddas det om! OT, men ändå inte. Ålänningarna utmanar ett tillstånd för miljön, EU´s direktiv om skydd för häckande fåglar. Man har i dag beslutat om att återinföra vårjakt på sjöfågel!
  Läs euforin bland kommentatorerna!
  http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=60774&news_instance=2
  Nu kommer Miljöpartiets egen jägare Per Garton garanterat återigen komma med samma krav för Sverige: sjöfågel, sångsvan, trana och lobbas det för.  Vi vet ju hur det har gått med vargjakt! Svenska Jägarförbundets egen lobbygrupp, Riksdagens Jakt- och Fiskeklubb har mycket att säga till om.
  Slut med friden i skärgårdarna.

 26. ThomasJ

  La in ett par informativa länkar:
   
  ThomasJ { 01.03.11 at 16:51 }  nr 15 (temporärt)
  fortfarande:
  Your comment is awaiting moderation. ”
  Går la att fixa, oder? 😉
  Såg oxo i programmet att Daniel Johansson (C) statssekr. hos Maud O. ska vara med. Blir spännande att erfara vad han kommer med.
  Men f-n ta mig! 2.900 pixidoler för slikt! Only for politocrats m.a.o…
  Mvh/TJ 

 27. Staffan Lindström

  { 01.03.11 at 17:09 }  GL … VAR är du??? NZ?
  Angående vara i ”fiendeland, Johnny… Testade detta i september 2006, räkna med lite ad homs i lunch/fikakön…Spela gärna in allt med typ mp3-spelare, liten och diskret…Gjorde jag själv det då i sept 2006??? Skulle ni allt bra vilja veta…

 28. palle

  OT:http://www.lantbruk.com/vi-kanske-maste-valja-mer-vinterhardiga-sorter/2011-03-01
  Dessa råd stämmer dåligt med modellerna…skjut rådgivaren!

 29. Kent Forssgren

  Palle, vad är det som inte stämmer? Enligt Pierce Corbyn har vi tjugo vintrar till som denna att se fram emot. Eller frukta med tanke på elräkningarna.

 30. Mats Geijer

  Jag förstår inte vinklingen att motståndet mot vindkraften skulle vara ”välorganiserat”. Om någon är välorganiserad är det väl vindkraftsindustrin, understödd av ett antal stora påtryckningsorganisationer. Att komma och muttra om att Föreningen Svenskt Landskapsskydd skulle vara ”välorganiserad” tycker jag ger en mycket dålig smak i munnen. Jonny, låt dem inte inbilla folk att du är den store starke och de är småfolket. Det är precis tvärtom. De har ingenting som skulle kunna bevisa något annat.
  Givakt – manöver!
  Mvh//Mats
   
   

 31. palle

  Kent: ”That is what I have been saying all along” För att citera Inspector Closeau 🙂
   

 32. Annika

  Ang #6: samma tidning hade redan för två år sen en bra artikel av Håkan Sjögren om att solen påverkar klimatet. Jag lyckades faktiskt hitta den:
  http://www.lansposten.se/element.asp?n_id=1384&m_id=2
  Peter Stilbs nämns också i den artikeln. 🙂

 33. Michelangelo

  Vindkraftverken och dess kompisar solar power kräver subventioner .
  Vi svenskar som numera börjat digna under kostnaderna för energin som tidigare var billig undrar vad som hände med den framtridstro och rena energi som vi hade på 70-talet , med direktverkande el i våra nybyggda villor, el från vatten- och kärnkraft och stabil, säker
  energiförsörjning genom konventionella nät.
  Ser med fasa fram emot sk. smarta nät med den ytterligare ökade kostnad de kommer innebära för oss konsumenter – skall vi behöva kapa ledningarna och generera själva i små lokala ”svarta” nät?
  Är oerhört besviken på den utförsäljning av infrastrukturen som gjorts. Man får vara glad över att vägnätet inte sålts ut på liknande sätt som transmissions och distributionsnäten för el gjorts.
  Bidrag och subventioner bör förbehållas enskilda individer och inte banker och  storbolag som derssutom finns i Kina.

 34. Kent Forssgren

  Annika och Peter. Länsposten, vilken tidning!
  ”Peter Stilbs har träffande framhållit de som tar fasta på detta samband gör samma misstag som att säga att om födelsetalen i Europa har minskat under 1900-talet, liksom antalet storkar, skulle det bevisa att storkarna levererar barnen!”
  Antalet storkar ökar kraftigt i Skåne. Nu också födelsetalen!

 35. Kent Forssgren

  Mer om elpriserna. Sverker Olofsson gästades i kväll av Jan Johansson, vd för SCA. Den fördel Sverige haft i form av billig och utsläppsfri el är borta. Nu har vi 30% högre elpris än Tyskland Fortsätter denna utveckling av elpriserna blir det inga långsiktiga investeringar i Sverige, för SCA och basindustrin överhuvudtaget. Han pekar på att det sker en gigantisk kapitalöverföring från industrin och konsumenterna till elbolagen.
  På frågan om intresset för vindkraft på deras marker blir svaret att han ser den som ett komplement. Dock inget om de subventioner som är kopplade till vindkraften.
   
  Vad förslår Jan Johansson för lösning?. Reglerna som gjort detta möjligt har skapats av politiker. Lösningen är politisk. Korsägandet bort. Skilj också ägandet av vattenkraft, kärnkraft och nät. Konkurrensen ökas genom att låta industrin gå in och äga kärnkraftverk. Han pekar också på möjligheten att ändra direktivet avseende avkastningskravet för Vattenfall.
   
   
  Mina egna tankar:
  Denna möjlighet måste bli ett krav. El från Vattenfall till lägsta möjliga pris: ett pris som ger Vattenfall ekonomi att underhålla sina anläggningar i Sverige. Inte kapital att investera i mycket riskfyllda projekt kring havsbaserad vindkraft, vare sig i Sverige eller på kontinenten. Inte heller löner, avgångsvederlag och pensionsavtal som är lika stötande som övervinsterna som nu redovisas är. Verksamheten skall koncentreras till Sverige. Förlustbringande projekt kring kärnkraft och kolkraft på kontinenten försöker man redan nu rea bort.
   
  Ett sådant Vattenfall skulle röra om på elmarknaden i hela EU. Då skulle Sverige komma att ses som ett föregångsland av konsumenter och företag i hela Europa. River vi så vindsnurrorna kommer vi åter få europeiska turister som hälsar på oss och gläds över vårt fantastiska svenska landskap: kulturbygder, skärgårdar, (utan vårjakt på sjöfågel – tack) skogar och fjäll.
   
  Varför inte gå ett steg till. Dela ut aktierna i Vattenfall till de egentliga ägarna, svenska folket.
  Tanken är inte ny.
  Om Aktierna delades lika mellan alla svenska skulle varje medborgare få aktier som i dag är värda 40000-50000 kronor. Det är nästan 200000 kronor för en tvåbarnsfamilj, skriver Maria Rankka i en debattartikel i Dagens Industri på tisdagen. (22 december 2009)
  http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article700630.ece
   

 36. OT
  Oerhört bra artikel om att journalisternas informationsmonopol håller på att brytas. Någon mer än jag som kommer att tänka på svenska Mainmedias rapportering om ClimateGate  här…..? Vad gäller SVT så var de alltså betydligt värre än denna Östtyska propagandablaska. SVT tog 10 dagar på sig innan de rapporterade något om ClimateGate……..
  Men…..Det handlar alltså bland annat om vad en Östtysk tidning skrev, eller snarare INTE skrev, vid murens fall…….
  Jag hade bett om att få titta i arkivet eftersom jag var nyfiken på tidningens rapportering om murens fall. Svaret var enkelt: det fanns ingen. Den största händelsen i Europa i modern tid hade förbigåtts med total tystnad. Trots att den utspelade sig på gångavstånd.
  Efter två dagar dök en otydlig notis upp, långt bak i tidningen. Sedan blev det tyst igen. Nästa dag kom ytterligare en försiktig text. Då hade den fria passagen varit en realitet i fyra dagar.”
  http://www.expressen.se/kultur/1.2348749/i-upplosning

 37. Ingemar

  Labbibia #36,
  Håller med dig om att det är en ovanligt bra artikel. Man skriver också:
  Och här börjar det att bränna till. För när den klassiska journalistrollen utmanas, delas journalisterna i två läger: en grupp som tror sig kunna skapa ännu bättre journalistik i samklang med den kollektiva kunskap som allmänheten genererar och en grupp som vill bibehålla sin unika position som huvudfilter för sin publik.
  Den senare tror inte att publiken själv klarar att sålla i det ökande informationsflödet och ser dessutom på framväxten av allmänhetens röster som ett växande samhällsproblem (man pratar om näthat, faktafel, usla kommentarer, låg nivå på innehållet i bloggar och så vidare).
  Mediavärlden kommer att ändras snabbt nu. Men så länge annonsörerna håller tidningarna under armarna så överlever de även om antalet prenumeranter sviktar. Jag tror att det kommer att bli en hård sållning i journalistleden: Du måste inte bara komma med intressanta och djuplodande nyheter utan också skriva riktigt bra för att vara med och tävla med nätet. Och det är det få journalister som klarar av.

 38. Kent Forssgren

  På ämnet journalism. Ett par läsvärda artiklar till. Överse om de varit med förr.
   
  Därför är journalister intoleranta
  Jag läste en nyutkommen bok som heter ”Tyckandets tyranni”, en bok om modern svensk intolerans i toleransens namn. Den är författad av professor Kjell O Lejon, Linköpings universitet.
  Boken ger en god förklaring till varför så mycket av massmedierna är präglat av ett vänsterorienterat synsätt och en intolerans särskilt mot den kristna samhällssyn som varit grundläggande för samhällsskicket i vårt land.
   
  http://www.kristianstadsbladet.se/fria-ord/article1368655/Daumlrfoumlr-aumlr-journalister-intoleranta.html
   
   
  Newspapers should lead the country
  Here’s a University of NSW senior research fellow in journalism who contradicts himself, fails by his own reasoning, does little research, breaks at least three laws of logic, and rests his entire argument on an assumption for which he provides no evidence.
   
  http://www.theaustralian.com.au/news/opinion/newspapers-should-lead-the-country/story-e6frg6zo-1225972936639
   

 39. Jan-Erik S.

  KF #35:
  Problemet är att nu måste skattetrycket vara högt.
  Går man tillbaka ett par årtionden så fanns inte kostnaderna för ”flyktingarna” i sverige.
  Dessa kostnader är astronomiska både direkt och indirekt vilket tyvärr inte redovisas trots många krav. Myten att vi skulle ”tjäna” på flyktingmottagande är naturligts bara en myt.
  Gäller att gilla läget och bosätta sig på rätt ställe. Faktum är att jag döpte om båten i vintras. Den ska heta ”On the run” vilket ju faktsiskt stämmer. Rädda sig den som kan men det är kört för sverige inom 30 år då vi blir minoritet i vårt eget land.
  Jag kommer själv att bli båtflykting 🙂

 40. Slabadang

  Ingemar och övriga!
  Nätet hotar maktpositioner.De officiella lögnerna och manipulationerna problemformuleringsmakten.Nätet ökar folks medvetenhet om deras egen förmåga och kunskap.Nätet är en demokratisk reviolution som dramatiskt förändrat makten över informationen.En verklig public service har skapats 
  Dessutom når människor varandra lättare utan att gå via statliga eller kommunala inrättningar och anordnade debatter.
  Nu sker debatten i allt större utsträckning på medborgarnas villkor.
  Sakfrågorna har blivit mycket viktigare än partilinjer.De största omedelbara förlorarna är de åsiktstyrande MSM redaktionerna.
  Muren har fallit och politiker som fortfarande lutar sig mot ”lojala medier” kommer få hemläxa i framtiden. Det är mot väljarna de skall luta sig och att det inte är samma sak som redaktionerna på MSM börjar sakta men säker sjunka in.Allt fler politiker börjar runda MSM och vill tala direkt till allmänheten.
  Klimatpropagandan tror jag är ”sista natten med gänget” för det gamla samlaget mellan MSM och politiker.
  MSM är den ”middle man” som nu genom utvecklingen av nätet rationaliseras bort.Enda chansen till överlevnad och legitimitet för MSM vore en kvalitativ undersökande journalistik.Den redaktion som på allvar med stöd av sitt varumärke samarbetade med bloggar för att hitta innehållsrika spännande artiklar och övergav tanken på att vara åsiktsstyrande eller bedriva ”ledarskap” utan återgå till den sanna journalistiken skulle kunna skapa sig en position.
  Nu hittar vi alltid de lågkvalitativa starkt vinklippta artiklarna i MSM och allt fler riktigt seriösa ute på fria nätet.MSM har spelat bort alla sina kort.De är rökta och helt ointressanta för att de drömmer om dagarna innan kommunikationsmuren föll.

 41. Kent Forssgren

  Jonny. I händelse att du inte hittat denna vindsida. Namnet på hemsidan lite missvisande. Från GB. Intressanta statistik över vindstyrkor och beräkningar över möjlig effekt från snurrorna. Mycket avslöjande om ljuget från intressenterna. Om vind sid 32 – 34.
  Från en bok ”Sustainable Energy – without hot air”. Finns att ladda ner.

  The UK has the best wind resources in Europe. Sustainable Development Commission

  Wind farms will devastate the countryside pointlessly. James Lovelock

  http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c4/page_32.shtml

 42. Kent Forssgren

  För de som är mer tekniskt intresserade av vindkraften och vindkraftverken och dess förutsättningar att producera energi missa inte sidorna 263 – 268 i ovanstående bok. Här finns verkligen samlade fakta att användas vid granskning av påstående och ansökningar om vkv-anläggningar.
  En conclusion från en berörd: I’m more worried about what these plans [for the proposed London Array wind farm] will do to this landscape and our way of life than I ever was about a Nazi invasion on the beach.
  Bill Boggia of Graveney, where the undersea cables
  of the wind farm will come ashore.

  The physics of wind power
  http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/cB/page_263.shtml

 43. Holmfrid

  Jonny,
  Perssons kalkyl över Pite Markbygden bör redovisas.  Frågor bör ställas är 1.  Kommer investeringar i 400 kV-ledning till Mälardalen att beslutas innan projektet sjösätts?  2.  Reglerkraften – nu otillräcklig utan vattenkraftutbyggnad? 3.  Hur skall vattenkraftsproducenterna ersättas för elproduktionen när det blåser (ca 8 TWh), som dom måste stå i stand-by – dubbel ersättning från konsumenterna?  Pågår utredning i kanslihuset om detta? Direktiv?

 44. Anders Berg

  Skall bli spännande att följe den här begagnade marknaden .
  Är det så att det även ges bidrag till beg anläggningar ?
  http://www.blocket.se/gotland/Begagnade_vindkraftverk_pa_Nasudden_31891696.htm
  Ett litet inlägg i vindkrafts frågan !

 45. Jonny
  Lycka till och betona gärna vikten av att behålla det kommunala inflytandet där människorna genom sina förtroendevalda bestämmer över markanvändningen i en bygd enligt gällande lagstiftning.