"Tillåten" vidskepelse?

Taro
I P1:s medierna sändes ett tänkvärt inslag häromdagen. Det framgick att man i P4 Sörmland regelbundet har ett inslag med en spåkvinna som spår i tarotkort. Lyssnarna  inbjudes att ringa och ställa frågor om sin framtid och be om råd angående personliga avgöranden. Ett exempel som återgavs var en lyssnare som undrade om hon skulle starta ett eget företag.
Mediernas reporter skall ha ett erkännande för att han verkligen försökte ifrågasätta om det var rimligt att SVT sände ett program med sådant innehåll. Chefen för Radio Sörmland påstod att han tänkt igenom detta och försvarade inslaget med slingrande repliker om ’populärt bland lyssnarna’ det ’viktigt med variation’ och att det måste ’ses mot bakgrund av hela utbudet’ etc.
Så här på Valborg vill jag inte fundera på, eller ens kommentera,  laglighet och anmälan till Radionämnden mm. Däremot kan jag inte underlåta att jämföra med de avvisanden vi på TCS råkat ut för när vi sökt få in repliker i media för att kritisera felaktigheter i  vanliga påståenden om klimatet. Då heter det att man i media måste vara noga med vetenskaplig korrekthet=koncensus. Och det mest hårresande: Det blir ”förvirrande för tittarna/lyssnarna/läsarna”! Andemeningen är att medborgare i Sverige inte klarar av att två påståenden strider mot varandra just när det gäller klimatfrågan.
Tarotkort och val mellan politiska partier det anses vi tydligen tåla. Däremot inte att någon framför och motiverar varför den klimatkänslighet IPCC m fl räknat med är alldeles för hög.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Helge

  Nu ligger i och för sig spådomar om hur klimatet är om 100 år och spådomar i tarotkort mycket nära varandra. Så man är ju ganska konsekvent SVT/SRs håll. Det skulle inte se bra ut om det fanns två spåkvinnor som spådde olika. Det är ju helt klart så att hon som ville ha råd om att starta eget eller inte skulle bli mycket förvirrad om den ena sa ja, den andra nej…
   
  Tack SVT/SR för att ni inte förvirrar oss medborgare!

 2. Ingemar Nordin

  Vår främste spåman tas dock på största allvar:

  http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/business_region_goteborg/pressrelease/view/pressinbjudan-framtidsfokus-paa-fordonskonferens-861006

  Riksdagsmannen Kew Nordqvist (MP) är t.ex. full av vördnad inför en av våra absolut främsta siare:

  Vi förespråkar ett jordbruk som hjälper mänskligheten att hålla sig inom de nio planetära gränsvärdena, som ett antal internationella forskare med kände professorn Johan Rockström vid Stockholm Resilience Centre, i spetsen, angett för hur mycket mänsklig aktivitet jorden klarar av. Mänskligheten har redan passerat gränsen vad gäller utsläpp av kväve och fosfor, biologisk mångfald och utsläpp av koldioxid.

  http://www.ystadsallehanda.se/tycktill/article1873980/Lagg-orat-till-marken.html

  Och, ja, sådär kan man hålla på med medias hyllningar precis hur länge som helst …

  Tarotkvinnan i Sörmland kan slänga sig i väggen i jämförelse!

 3. OR

  Eftersom jag försörjt mig ett helt arbetsliv som egen företagare får jag ju säga att jag skulle inte tro ett dugg på den som menade sig ha vetenskapligt grundade råd om jag skulle starta eget eller inte.
  Spådomar kännetecknas väl framförallt av sin luddighet, eller av att egentligen inte säga nåt alls; och ett samtal kan ändå vara av värde. Om det skulle vara någon omedveten information som överförs via spegelneuronerna borde det vara säkrare med ett personligt möte än i radio, och i vilket fall kanske en spådam kan vara mer vaken för den än radiopsykologen. Jag har inte hört programmet, och radiopsykologen stänger jag av direkt
  SR/Svts förklaringar är klart krystade och inkonsekventa, men man får väl inse klimatkänslighetens begränsade underhållningsvärde, och tyvärr MSMs desperata jakt på innehåll.
   

 4. CG R
   
  har inte lyssnat på Tarot-inlägget, men kontrasten mot hur rädd man är för att beröra skepticism mot både idiotisk sk klimatpolitik och invändningar mot allt sådant som sägs vara ’klimatforskning’ är förstås signifikant, bortom allt tvivel.
   
  Men skälen är nog inte principer man inte riktigt orkar följa, utan ligger djupare. Troligen har man målat in sig för lång i hörnet och därinne surrat sig allt för hårt vid masten … Så att numera handlar nästan allt om ’överlevnad’ i meningen att hålla fördämningarna ngt så när täta inför dem som man fått med sig.
   
  Lite kortfattat:
   
  Beröringssckräcken med klimathotskritiker är nog ett bra betyg på hur rädd man är för att sådana skall få ’vidröra’ dem

 5. Janne

  Radio Stockholm kör inslag med någon som förespråkar ”klimatsmart” leverne. De gånger jag råkat höra har det mest handlat om miljöfrågor, typ hur man tvättar kläder mest skonsamt. Men programledaren nämner ordet klimatsmart i var och varannan mening. En del har ju svårt att hålla isär miljöfrågor med klimatet.
  Fast jag bor i Sörmland så lyssnar jag inte på den kanalen, P4 Östergötland är lite bättre.
   

 6. Janne … kom ihåg att ’klimatsmart’ är något fundamentalt annat än ’smart’!
   
  Precis som ’politiskt korrekt’ är ngt helt väsensskilt från ’korrekt’!

 7. Hoten och klimatvidskepelsen får det svårare med rysk hjälp…..
  http://www.expressen.se/nyheter/jorden-kan-vara-pa-vag-mot-ny-koldchock/
   

 8. Slabadang

  Lapptäcket til försvafret av modellerna!
  Tamino Sksc mfl mfl har förskt bortförklara modellernas pekande i tjottaheiti med olika tilläggshypoteser och nytolkningar av olika klimatparametrar. Problemet är att desa försök endast bekräftar modellernas ofullständigheter och briter då som i Taminos fall (förövrigt med desutom helt fejkade data) försöker ”rensa” tempdata från de forcings som passar hans galoscher.
  Det finns ingen tilläggshypoteds eller bortförklaring som blir giltig av det enkla skälet att de 44 främsta och olika klimatmodeller som använts till den stortrut av sannolikhet/scenarier för framtida temperaturer IPCC använder sig av , påstår sig redan ha ”hindcastat” den historiska temperaturen bakåt i tiden där alla dessa naturliga fenomen som havströmmarnas förändrigar redan måste ingå. Annars blir bekräftelsen på ”hindcasten” antingen en lögn nu eller tidigare och de kan faktiskt inte få välja vilket som gäller utan att inse att logiken helt spricker.
  De kan liksom inte tillåtas räkna PDO eller AMO två ggr i samma ekvation och efter behag. Att den här sörjan tillåts kallas ”vetenskap” och utgöra underlag för biljoninvesteringar och politiska beslut är en fullständig tradgedi för förnuft vetenskapen och demokratin.

 9. Sören G

  Hotet om ett kallare klimat kallar jag för klimathot. Hypotesen om koldioxidens skadlighet kommer förmodligen för framtida generationer att framstå som en av de större vetenskapliga skandalerna.

 10. Slabadang

  Förtydligande förgånde!
  Om klimatmodellerna redan räknat med alla ”naturliga variationer” och kommit fram til att co2 är enda förklaringen till uppvärmnigen. Så kan ju inte naturliga variationer av tex El Ninjos och La Ninas läggas till som en förklaring till varför modellerna är fel. Alla naturliga variationer skall de ju redan ha tagit hänsyn till och ingående i de ”scenarier” de beräknar. De ljuger oss rätt upp i fejset och jag tror att de inte själva fattat vad den faktiska logiska slutsatsen blir. De kan helt enkelt inte tänka längre!

 11. Sören G

  Det är i första hand solen som styr klimatet. Och solen tycks vara på väg mot ett tillstånd liknande som under Maunder-minimat.

 12. John Silver

  Ni kanske känner igen något här:
  http://www.nytimes.com/2013/04/28/magazine/diederik-stapels-audacious-academic-fraud.html?pagewanted=1&_r=1&
  Helt underbar artikel.

 13. Labbibia

  Dra på trissor!
  Har ni sett den här? I Expressen!
  http://www.expressen.se/nyheter/jorden-kan-vara-pa-vag-mot-ny-koldchock/
   
  Man baxnar!

 14. Bim

  Helge # 1
  Bäst i dag. 😀
  Ren och skär logik. Rakt på pudelns kärna.
  Då lyser dumheten som en neonskylt.

 15. pekke

  Håller med Helge #1
  Spådomar om framtiden från spåkärringar/gubbar är ju i det närmaste i samma klass som klimatmodellerna, 50 % chans att det går rätt eller fel, så varför inte !
  Kanske ett fall för Voffarna !?  😉
   
  Sören G.
  Det verkar som att Solen går in i en lågaktiv period, vi får se hur lång den perioden är.
  Lägsta solaktiviteten på över 100 år:
  http://solarscience.msfc.nasa.gov/images/bfly.gif
   
  Magnetfältet i Solen har minskat stadigt:
  http://www.leif.org/research/Solar-Polar-Fields-1966-now.png
   
  När solfläckarnas magnetfält går under 1500 Gauss så kommer de troligtvis inte bli synliga med de teleskop som fanns före nutiden, Maunder minimum:
  http://www.leif.org/research/Livingston%20and%20Penn.png
   
   
  Den som lever får se ( eller inte se kanske ).

 16. Lite uppmuntrande läsning av Vaclav Klaus
  http://www.klaus.cz/clanky/3352

 17. Slabadang

  If the weather is hot, that proves global warming.
  If the weather is cold, that also proves global warming, because global warming creates more extremes. An ice age would therefore be the ultimate proof of global warming.

 18. Inge

  En gång i tiden prenumererade jag på Det Bästa. De hade en gång en artikel om en katolsk spåkvinna som hette Jeanie Dixon (osäker på stavningen). Hon sades ha spått rätt om mordet på John Kennedy m.m. Hon förutsade också en världsbrand på 1980-talet som jag minns skulle vara ett världskrig men som senare sades mena att en komet skulle falla på Jorden och åstadkomma en massa förrödelse. Nåväl, hennes tidigare spådomar verkade vara betydligt bättre än de i (dåtida) framtiden. Men så brukar det väl vara!
   
  Jo Nova har en intressant post om motsatsen. Man har rekonstruerat det centraleuropeiska klimatet mha 6 parametrar och der stämmer precis. Det finns dessutom ingen antropogen komponent i det hela:
  http://joannenova.com.au/2013/05/fourier-analysis-reveals-six-natural-cycles-no-man-made-effect-predicts-cooling/#more-28075

 19. Peter Stilbs

  Klimatkonferens i London vid midsommar. Kanske någon vill åka och lyssna ?  Pehr skulle ju också kunna presentera något ?
  http://www.london-symposium-on-climate-change.com/
  men det är bråttom, om man vill hänga med

 20. Peter Stilbs

  Sommarjobb för någon skjutglad med is i magen – håll ordning på Svalbards 3000 isbjörnar ?
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/svalbard-soker-en-isbjornsvakt
  Vad säger WWF om det ?

 21. Hans Danielsson

  Peter S 19.En mycket god ide ! Om Pehr eller någon annan lämplig åker bidrar jag gärna med 500 innan resan

 22. OR

  Jonas N #6
  Den ska jag komma ihåg! Guld när man möter denna ständigt upprapade dumhet.

 23. tty

  Peter Stilbs #20
  Skjutglad bör han definitivt inte vara. ”Isbjörnssäkring” innebär att skrämma bort björnarna utan att skjuta dem. Om du är naturguide och skjuter en isbjörn är risken stor att sysslomannen drar in din licens. Du skall nämligen inte sätta dig i en situation där du måste döda björnen. På Svalbard är alla som rör sig i terrängen beväpnade, men det ”macho” alternativet är att inte skjuta.

 24. Peter Stilbs

  tty #23 – jag skämtade/ironiserade egentligen – visst har Du rätt

 25. tty #23
  Då gick det bort. Jag söker nog jobb hos WWF istället. Visserligen är det roligare att skjuta isbjörnar än sälar, men det får duga. Åka helikopter är ju också kul. Namn och titlar nedan ”homogeniserade” av mig.
  ”Regularly flown-in loads of seal meat could feed hungry polar bears and prevent them from wandering into coastal villages in search of food when they are suddenly unable to find it elsewhere due to global warming, according to the world’s top bipolar bear scientists.”
   
  Givetvis har man modeller som stöder detta:
   
  ”The modeling work we’ve done indicates that we are going to see these critical events in the next decades,” Andrew Deranged, a bipolar bear biologist at the University of Alberta, told NBC News.
  http://science.nbcnews.com/_news/2013/02/06/16873979-polar-bears-are-doomed-without-plans-to-save-them-report-says?lite

 26. Peter Stilbs

  Perfekt #25 – Deranged bipolar 😉

 27. Jimmy

  Har ni hört historien om domeddagsprofeten som blev intervjuad av en journalist dagen efter den förutspådde domedagen.
  Journalisten:  ”Hur känns det nu då?”
  Domedagsprofeten: ”Ja, lite besviken är man allt”