Till stora och små, som vill ”rädda klimatet”

Greta blev centralfigur i en sedan länge planerad klimatmarsch. Vår mediekår hejade entusiastiskt på och hon hyllades av näst intill alla och envar i både kultur- och politikereliten. Frågan är hur stor del av alla de, som vitt och brett ställer upp på och sprider alla Gretors syn på frågan, har grävt djupare än till dagens konsensusuppfattning.

Men, famlar de i mörkret kan de få lite vägledning från andra sidan klotet. Klimathotsvågen har även drabbat Nya Zeeland och därifrån kommer ett litet intressant ”Open letter to anyone marching for the climate”. Brevet startar med ”Hi kids” vilket innebär att det vänder sig till alla unga och gamla, som hyllar Greta och hennes gelikar. Det innehåller små, men nog så allvarliga och värdefulla råd att sprida:

 Hi kids!

Överge aldrig Din skepticism – ett kritiskt sinne är Din mest värdefulla egenskap.

Se till att du exakt kan uttrycka vad det är, som har övertygat Dej om Dina åsikter.

Har Du tänkt på vilka fördelar de fossila bränslena ger oss? Hur många av dessa är vi villiga att avstå från? Hur skulle en ”fossilfattig” värld te sig för Dej?

Har Du läst eller hört talas om “The moral case for fossil fuels”? Har Du tänkt på i vilken utsträckning de föder och klär världen, förser oss med redskap och vår ledighet, möjliggör våra resor, ger oss våra bostäder och ser till att vi kan hålla oss rena?

Vet vi säkert att den specifika klimatförändring, som Du oroar Dej för, beror på människan och att den har en reell och mätbar påverkan? Vilka klimatförändringar orsakas av naturliga krafter?

Har våra klimatmodeller tagit hänsyn till all kort- och långtids påverkan från naturliga oceancykler, den kosmiska strålningens påverkan på molnbildningen, moln, solen och solfläckarna och finns det fortfarande drivkrafter, som vi inte ens känner till? Kan vi över huvud taget få ingångsvärdena till klimatmodellerna rätt?

Tänk om vi i framtiden kommer att se tillbaka och förvånas över hur vi kunde tänka så som vi gör just nu.

Så här långt har förutsägelser varit galet felaktiga eller som en av vetenskapsmännen bakom graferna från satellitdata ironiskt uttryckte sig:

“The models all agree the observations are wrong”.

CMIP5-73-models-vs-obs-20N-20S-MT-5-yr-means1

Ta inte mina eller andras ord för givet, läs, gå till källorna och lita inte på någon “scientist”, som kallar andra scientists för en denier.

Bli misstänksam mot varje hypotes där accepterade fakta ändras regelbundet för att passa in i berättelsen.

Och till sist, må väl, lita på Ditt eget omdöme, läs vitt och brett och fundera alltid över sändarens motiv.

Nullius

Det finns en liten möjlighet att Du har rätt, och om Du har det, lita på mänsklighetens kreativitet och skarpsinnighet. Den ger oss möjlighet att se till att den värld, som vi nu känner inte bara överlever, den kan även ge oss en bättre värld än tidigare generationers. Vi vill inte gå tillbaka till den tid när vi sov med våra husdjur på ett smutsigt golv så som mänskligheten har gjort under den största delen av sin existens.

Efter:

https://wattsupwiththat.com/2019/03/15/an-open-letter-to-climatestrike-participants/

Ann Löfving-Henriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Bra Ann.
  Många vuxna kliver fram för att visa de vilseförda unga vad som görs och vad som sker.
  Det är bara alarmisterna som vevar på som vanligt och som ger ångest till dem som tror på dem och till oss som inte alls tror på dem men som vet att det går hem i stugorna.
  Det borde vara obligatoriskt att läsa åtminstone en klimatskeptisk sida regelbundet.
  Tonyheller tex: https://realclimatescience.com/

 2. Guy

  Bra tanke, Lasse, men var hittar ungdomen dom sidorna. I media kommer endast ena sidan till tals. För att få en troende att tänka efter behövs mycket enkla korta blänkare. Tyvärr vet jag inte vilka det skulle vara.
  Redan den här enkla uppmaningen är för komplicerad.
  ”Bli misstänksam mot varje hypotes där accepterade fakta ändras regelbundet för att passa in i berättelsen.”
  Var får du reda på om accepterade fakta ändras/har ändrats. ”Media har just berättat att det är så här, och det räcker för mej” – är svaret :-(.

 3. Lasse

  #2 Guy
  Kanske Youtube kan nå dem.
  Denna är väldigt barnvänlig: https://www.youtube.com/watch?v=3ibEoqrkRQc&t=19s

 4. Bim

  Bra Ann. Du hittar alltid intressanta ingångar att diskutera om. Men jag håller med Guy. Man ser ju på Gretafenomenet, hon har ju inte ett spår av fakta i ryggen, bara ett känslomässigt babbel om att rädda världen. Vem som försörjer henne och hennes familj, släktoch vänner och som gör det möjligt för henna att resa runt i världen och spela hjälte funderar hon inte ett ögonblick över och inte de tusentals följare hon har heller.
  Det enda slagordet är ju faktiskt;: Rädda världen.
  Vem vill inte rädda världen?

  Men skrivelsen från Nya Zeland är ju väldigt bra för vuxna klimatkramare som inte tänker så långt näsan räcker. Kanske kan den få föräldrar att undervisa sina barn.
  Ann, Du hittar alltid bra grejer.

 5. Peter F

  https://www.youtube.com/watch?v=g0IrTi7eAs4

  Lars Bern om bl a klimatskrämseln.

 6. latoba

  Du Anna har en väldigt bra förmåga att hitta intressant information. Du framställer också allt på ett trovärdigt och intresseväckande sätt. Jag skulle önska att du kunde och ville hitta sätt att sprida allt till våra insnöade media. Har du försökt att få det du skriver, t ex dagens inlägg i MSM?

 7. latoba

  Förlåt. Jag skrev Anna i st Ann.

 8. latoba

  I agens SvD får man veta att Arla ska försöka få korna att rapa mindre. Deras utrapning av metan är ju så klimatskadlig! Ska det aldrig ta slut på galenskaperna?

 9. QSL

  Vem skrev brevet till barnen?

 10. SatSapiente

  #9

  Det står i länken:
  https://wattsupwiththat.com/2019/03/15/an-open-letter-to-climatestrike-participants/

 11. Ann lh

  # 9 QSL, enligt den bifogade länken är det en för mej helt obekant Brian Dingwall, som skrev detta. Från min horisont är detta den bästa hälsning, käftsmäll, till alla klimathotstroende som jag sett. Ju fler gånger jag läst texten, den ursprungliga är mer omfattande och finns i länken ovan, desto mer njuter jag av hur denne Brian Dingwall fångat hela klimathotsfrågan med några få rader. Rubriken till diagrammet är obetalbart i min värld.
  Jag fantiserar om en uppläsning av dessa rader av en röst med pondus inför en fullsatt riksdag med kungahuset på plats.
  Hur många av våra utvalda politiker skulle förstå?
  Hur skulle media skriva om föreställningen?
  Och, kultureliten … gällde det dem?

 12. Lasse

  #5
  Något lång video men med en sak som skrämmer mig .(efter 5 min )
  PK har fått ett ansikte i deras ordförande Anna Hedenmo.
  Publicistklubbens ordförande vägrar att tro att klimatvetenskapen går framåt.
  Hon vill inte ge klimatskeptiker utrymme eftersom frågan är färdig, klar finito utanför AGENDAN.
  Begreppet PK betyder ursprungligen inte ”politiskt korrekt” men med henne som ordförande för den institution som skapade uttrycket i ett annat syfte blir man mörkrädd!

 13. Magnus

  Barnen är under attack och Greta är ett av offren, hemskt.

 14. Guy

  Lasse # 3

  Jovisst, den videon är fin. Såg den redan i en tidigare tråd. Lars Bern är nog bra, men vilken alarmist lyssnar i 48 minuter?

  Den här med Jordan Peterson är också bra och endast på 6 och en halv minut.
  https://www.youtube.com/watch?v=pBbvehbomrY

  Men den kanske också känns lång för en alarmist för han säger ju ”fel” saker.

 15. Ann lh

  #12 Lasse,
  man borde kunna använda punkt 2 ovan och fråga vad i konsensusvetenskapen som övertygat henne och vad i den fria klimatvetenskapen som hon inte vetenskapligt kan ställa upp på.
  Diagrammet med rubriken är ju outstanding och frågor om sändaren motiv borde intressera.
  Som en parallell till detta ser jag en intervju med CNNs högste om Muller-Trump resultatet. CNN är ju den organisation som hårdast angripit Trump för oanständigt samröre med Ryssland. CNNchefen svarade – vi är inga investigators vi är journalister och vår roll är att rapportera fakta så som vi känner/förstår dem …
  Anna Hedenmo hör nog till samma sort. Från min horisont verkar CNN vara den källa svensk media får sin livskraft från.

 16. Inovus

  Läste just (20190327) det här avsnittet (en summering av en artikel) i Nature Geoscience.

  ”Jakobshavn Isbrae has been the single largest source of mass loss from the Greenland Ice Sheet over the last 20 years. During that time, it has been retreating, accelerating and thinning. Here we use airborne altimetry and satellite imagery to show that since 2016 Jakobshavn has been re-advancing, slowing and thickening. We link these changes to concurrent cooling of ocean waters in Disko Bay that spill over into Ilulissat Icefjord. Ocean temperatures in the bay’s upper 250 m have cooled to levels not seen since the mid 1980s. Observations and modelling trace the origins of this cooling to anomalous wintertime heat loss in the boundary current that circulates around the southern half of Greenland. Longer time series of ocean temperature, subglacial discharge and glacier variability strongly suggest that ocean-induced melting at the front has continued to influence glacier dynamics after the disintegration of its floating tongue in 2003. We conclude that projections of Jakobshavn’s future contribution to sea-level rise that are based on glacier geometry are insufficient, and that accounting for external forcing is indispensable.”

  Den största glaciären på Grönlands västkust växer för att det blivit kallare i havet. Tillfälligt kanske men ändå intressant.

 17. Ivar Andersson

  #12 Lasse
  Anna Hedenmo PK PK eller PK2 🙂

 18. Lasse

  #15 Ann
  Det vore välgörande om hon kunde förklara sig men det tror jag inte hon är kapabel till.
  Men ungdomars nyfikenhet borde väl kunna stimuleras.
  Beträffande Mueller och CNN fick jag nyss en trovärdig förklaring som inte borde gälla SVT.
  Pengarna eller tittarkollektivet skall lockas med ett tydligt och okomplicerat budskap som lyssnarna kan lita på, dvs deras förutfattade inställning skall bekräftas inte utmanas. Det skall vara bekvämt att se på CNN, liksom det är att se på Fox News för den med andra världsbilder.
  Så polariseras USA, tur att vi har en oberoende skattefinansierad SVT/SR organisation 😉

 19. Björn

  Jag är lite skeptisk till ”Hi kids!”. Massan av barn läser inte en sådan text. Alarmister påverkar muntligt som spelar på känslor. Tyvärr behövs något motdrag som också spelar på känslor. ”Vill ni ha 15 grader varmt hemma under vintern, eller vill ni att era föräldrar skall bli arbetslösa på grund av alla förbud som följer med klimatfrågan?”.

 20. Ann lh

  # 19 Björn, min tanke med det här var och är att författaren samlat viktiga frågor på ett enkelt och bra sätt, som är värt att sprida. Jag tänker mej närmast att det kan vara som en struktur att ha i bakhuvudet om man eventuellt hamnar i en diskussion eller kanske som underlag till en liten debattartikel.
  Bara frågan om vad det är som gjort någon övertygad kan bli inkörsporten till diskussion istället för debatt.

 21. Guy

  Argumenten åt ungdomar och varför inte äldre troende bör handla om konkreta konsekvenser. Fakta från diagram eller formler biter knappast. Upprepning och upprepning i Trumps stil.

  FÖR KLIMATETS SKULL

  Duscha högst 1gång i veckan. -För klimatets skull.
  Telefonen laddas måndag och fredag mellan 10 – 14. -För klimatets skull.
  Tv – max två timmar per dygn, valfri tid -För klimatets skull.
  Alla resor sker med kollektiv trafik eller cykel. -För klimatets skull.
  Nya kläder anskaffas i takt med slitage inte mode. -För klimatets skull.
  Kläder skall väljas enligt naturmaterial, dock inte ylle. -För klimatets skull
  Lamporna släcks kl. 21 (för att elbilarna skall kunna laddas) -För klimatets skull.
  Klädtvätt sker för hand. -För klimatets skull.

  Listan kan göras både längre och säkert bättre, men korta exempel tycker jag det skall vara.

 22. L.C.

  #3 #14 länkarna är på utrikiska. Det fungerar inte.

 23. Ulf

  Rent allmänt handlar det förstås först och främst om att begränsa skadeverkningen av klimathotet. Just nu tycker jag fortfarande att den mer balanserade debatten i USA är intressantast för att få debatten att vända i Sverige. Mest intresserad av att se om det kan ge resultat med den granskning som nu ska ske av klimathotet.

 24. Ann lh

  # 23 Ulf med flera.
  I veckan röstade USAs senat om The Green New Deal dvs USAs förslag och motsvarighet till vår pågående klimatpolitik.
  Resultat 0 mot dryga 50. Samtliga republikaner röstade emot, liksom några demonkrater och en oberoende, medan samtliga demokrater i övrigt inte vågade ta ställning dvs meddelade att de var närvarande. Detta om något borde spridas här i landet!
  Det våras på flera fronter.

 25. Bim

  ”# 19 Björn,
  ” (Ann). ”min tanke med det här var och är att författaren samlat viktiga frågor på ett enkelt och bra sätt, som är värt att sprida. Jag tänker mej närmast att det kan vara som en struktur att ha i bakhuvudet om man eventuellt hamnar i en diskussion eller kanske som underlag till en liten debattartikel.”
  Håller helt med, Ann.
  Långa vetenskapliga mot-teorier är ett helt hopplöst sätt att påverka. Det blir bara tjafs.
  Bra beskrivet hur det välstånd mänskligheten byggt upp har gynnat de kortsynta klimathotarnas pilgrimsresor, världen runt, för att försöka rasera välfärden.
  När folk slutligen får det klart för sig så blir domen hård.
  Ingen kan ju påstå att de inte visste. Om jorden varit så uppvärmd att den stod på randen till en katastrof inom 12- 15 år, så hade alla märkt det. Då hade klimattjafset om rätt och fel varit dött och begravet. Alla hade varit med på tåget åt samma håll.
  Så funkar självbevarelsedriften. Samma drift som får folk att gå ut i krig när hotet blivit verklighet.

 26. Håkan Bergman

  Ann lh #24
  I commons kände sig en grön ledamot nyss nödgad att gå in i brexit-debatten och kräva en brittisk Green New Deal, suck. Men det var ju ett skönt resultat i senaten.
  https://parliamentlive.tv/event/index/e3556682-bf39-42c6-a389-812fb8dec8eb?in=12:45:48

 27. Tack igen! Bra, som vanligt.
  Ang #24 låter ju oerhört glädjande. Någon bra länk?

 28. Bim

  Latoba # 8
  ”I dagens SvD får man veta att Arla ska försöka få korna att rapa mindre. Deras utrapning av metan är ju så klimatskadlig! Ska det aldrig ta slut på galenskaperna?”

  Ja Latoba, på vad sätt skulle det hjälpa? Det vet ju alla att en rapning är ju inget annat än en från magen kommande, genom halsen gående, på tungan vibrerande brakskit som förkunnar att rumpan gått i baklås.
  Enligt Miljöpartiet får kossorna , alltså inte varken prutta eller rapa. Dessutom får man inte äta upp döda kossor. Bara gräset som de skulle ätit.
  Hå hå ja ja! Inte konstigt att Miljöpartiets tankar utplånar partiet, som tur är, så kossorna kan leva vidare. 😀

 29. Ann lh

  # 27 Alvar Nyrén:
  https://www.breitbart.com/politics/2019/03/26/senate-votes-down-green-new-deal-resolution-0-57/

 30. Olav

  Risken borde finnas att massor av barn ser möjligheten till berömmelse, stjärnstatus och att kanske bli nobelpristagare om de också skolkar från skolan för någonting som för tiden tycks vara inne.
  Precis som Greta.

  Hur skulle etablissemanget ställa sig till det?

 31. #24, 27, 29 mfl, inför den omröstningen

  Mike Lee (US Senator från Utah) ..

  .. effektivt slaktar och förlöjligar klimathysterin i senaten:

  https://www.youtube.com/watch?v=zsJUqrN5N8I

  FYI: Senaten röstade igår om ’The Green New Deal’ vilken massor av Demokrater inklusive flera presidentkandidater i senaten, ivrigt hade stött i media mm. Det var republikanske ordförandens initiativ att ge all som talade sig så varma för förslagt att visa att de faktiskt menade något med sitt prat.

  Inte en enda av demokraterna röstade för Deal:en. De allra flesta röstade ’närvarande’ (några få röstade faktiskt emot):

  https://www.washingtonexaminer.com/news/congress/most-democrats-vote-present-on-green-new-deal

 32. Håkan Johansson

  Klimatskojeriet var på omröstning i USA senaten igår. Republikanerna lade fram Demokraternas New Green Deal till omröstning! Kanske inte helt vanligt att man lägger fram motståndarnas politik för omröstning, men allmänheten i USA fick nu klart för sig att 57 senatorer röstade emot New Green Deal skojeriet, noll röstade för, 43 röstade närvarande. 3 demokrater röstade med republikanerna. Syftet var att exponera falsariet för USAs valmanskår.

 33. Rolf Mellberg

  #16 Inovus

  Grönlands utveckling intresserar mig i allra högsta grad.

  Ett krux med att få grepp om isen på Grönland nu är att satteliten GRACE ”dog” för ett par år sen och dess ersättare GRACE-FO har just kommit upp på banan fast resulteten dröjer lite till, kolla här:
  https://media.gfz-potsdam.de/gfz/sec12/pdf/GRACE_FO_SDS_newsletter_No2.pdf
  Bra volymdata för Grönland har alltså haft en tidslucka, vilket DMI också berättat på polarportal.dk vill jag minnas. Men som filen ovan berättar får vi nya uppgifter om ett par månader och det blir MYCKET spännande att se hur detta kommer att gå. Jag har gott hopp att det snart pekar mot tillväxt generellt, och du kan läsa här om hur det var för 80 år sen, den gången vände det mot att bli kallare i flera decennier.
  https://www.svd.se/under-strecket-1938-den-aktuella-klimatforbattringen

  Har du förresten läst detta inlägg?
  https://www.klimatupplysningen.se/2019/02/25/fundering-om-glaciarer-pa-island/

  Att Arktis isar tenderar att växa lite grann är ju också uppmuntrande.

  Enbart REALLY HARD FACTS kan få stopp på klimathypokondrin.

 34. Lars-Eric Bjerke

  Ann,

  ”Ta inte mina eller andras ord för givet, läs, gå till källorna och lita inte på någon “scientist”, som kallar andra scientists för en denier.”

  Då kan man i stället för att bara titta på Spencers diagram, som går till 2012, också se på andra som gör motsvarande jämförelser mellan modeller och mätningar t.ex. http://www.realclimate.org/index.php/climate-model-projections-compared-to-observations/

 35. Jax

  Energianvändningen skenar, ”oroväckande”. Från Aftonbladet såklart. Den globala Energianvändningen ökade med 2,3 procent CO2-utsläppen från detta med 1,7 procent.. Att något skenar som ökar med tvåprocent är ju rent löjligt.

 36. Lars-Eric Bjerke #34:
  När man tittar lite hastigt på de där kurvorna ser det ut som att det är god överensstämmelse mellan simuleringar och mätningar. Men tittar man noggrannare ser man att de har helt olika konfidensintervall för mark och satellitmätningar. De har utökat konfidensintervallet för simuleringarna i fria atmosfären. Det finns ingen anledning att göra det. En ren och skär bluff?

 37. JIMMY

  ** Kommenter borttagen **

 38. Ivar Andersson

  #35 Jax
  Lokaltidningar har dagens ros till uppskattade människor medan Aftonbladet har dagens larm för klimathotstroende.

 39. jax

  #38 Ivar Andersson

  Aftonbladet har lagt artikeln bakom en betalvägg nu så nu man ser bara rubriken ”energianvändningen skenar, ”oroväckande”” och bilder på skogsbränder och skorstenar. De insåg väl att det var bäst att dölja hur mycket den ”skenade”

 40. Fransson har ocksa vid flera tillfallen tagit hjalp av Fagerstrom for att fa spridning pa sina debattartiklar och inlagg i riksdagen via de sajter som Fagerstrom ar kopplad till, bland annat Stockholmsinitiativets blogg Climate Scam.

 41. Ingemar Nordin

  Antholpax #40,

  Du är tydligen inte särskilt uppdaterad. Climate Scam har bytt namn till Klimatupplysningen för många år sedan. Vem är du? En vindkraftrsaktivist, betald av vindkraftsindustrin?