Telge Energi igen …

bilds
En bekant såg massor av dessa affischer i Stockholm i morse. Är det överhuvudtaget lagligt att göra som Telge Energi?
Ett svenskt vinstdrivande företag erbjuder materiell ersättning till dem som demonstrerar (till regeringen) för sänkt skatt på en vara som företaget säljer.
Tänk om arbetgivareföreningen betalade folk för att demonstrera för sänkt arbetsgivareavgift. Vilket liv det skulle bli.
Men det här är egentligen värre, eftersom Telge Energi påstår sig ha investerat i ”Ren El” så gynnar de sig själva i förhållande till andra bolag.
Otillbörlig påverkan på politiskt beslut, olaglig konkurenspåverkan, mutbrott, etc, det borde finnas ett antal möjliga åtalspunkter… Finns här någon lagkunnig?
Telge Energi presenterar sig själva så här: Telge Energi ingår i Telgekoncernen. Tillsammans är vi 11 affärsdrivande bolag och ett moderbolag som ägs av Södertälje kommun.
Läs mer om Telge Energi’s tidigare bravader i ”relaterat-länkarna” nedan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Makalöst! ”Ren” el? Skulle vattenkraftsel eller kärnkraftsditon vara smutsig på nåot vis?
   
  En smutsig kampanj är det i alla händelser, en”ren” bondfångarmetod!

 2. Lika smaklöst som att se en Greenpeace-annons högst upp på TCS, snälla kan ni inte välja vilken typ av annonser ni släpper fram?

 3. Så allvarligt tycker jag inte man skall se på detta, Peter S.
   
  Ett företag ägnar sig åt lobbying för att själv få konkurrensfördelar, lägre skatt. Det är ju det vanliga. Kraven är på politiken och lagstiftningen att hålla emot sådant trams.
   
  Om man ville driva med detta skulle man kunna fixa en namnunderskriftsinsamling och ordna en demonstration på mynttorget från lagliga skötsamma yrkesverksamma, och kräva sänkt skatt på hederligt arbete. Och tex att ’brottslingarna’ skall bära sina egna kostnader. Eller bara ’högre skatt’ på sina ’inkomster!
   
  Eller bara att högskattebetalare borde belönas extra för detta, tex genom lägre skatt.

 4. pekke

  Jag får dåliga vibbar när ett kommunalt ägt företag kör med politisk lobbyverksamhet, för det är ju faktiskt kommunalt !
   
  http://www.telgeenergi.se/privat/om-oss/Om-Telgekoncernen/
   
  ” Telge Energi ingår i Telgekoncernen. Tillsammans är vi 11 affärsdrivande bolag och ett moderbolag som ägs av Södertälje kommun. ”
   
   

 5. bom

  Jag är så glad att jag mycket snart efter VDtillträdet i Telge El insåg vad han var för en figur och röstade med fötterna. Det har jag sparat förbrukningspengar på trodde jag naivt –  men dom pengarna har istället brunnit som nätavgifter till min nätägare som aldrig tycks få nog trots att man fick sitt bolag nästan gratis i privatiseringsruset i huvudkommunen. På energiområdet har man ändan bak hur man än vrider sig. Kan det ha något med politisk styrning att göra tro? Det skall bli kul när Stockholmsmässans tak rasar in under den sammanlagda belastningen av tonvis med solceller och kommande vintrars snömängder – för dom lär väl knappast ha förstånd att anlita kompetenta byggnadsstatikexperter i förväg? Det är ju sååå bråttom med hållbarheten innan det skiter sig. Satsa på GenIV? Nä den har dom inte hört talas om och förresten så skulle ju (mp) då få en skrämselhävstång som gåve dem taburetter!

 6. Bom … solpaneler måste enligt instruktionen monteras ovanför snön. Under snön gör dom ingen nytta!

 7. Argus

  Bom
   
  Du är alltså en av de relativt sällsynta som använder konjunktiv? 🙂
   
  Jag blev också rätt störd av denna kampanj i morse. Jag kunde då läsa en av ’barnmeningarna’ att om inte ’pappa betalr ekstra skat…,’ ska barnet tala om för mamma vad ’du gjorde i somras’. Typ.
   
  Jag tycker inte det är rätt att uppmana till söndring eller utpressningssituationer inom familjen (eller annorstädes fö). ’Man’ kan gissa in allt möjligt elakt i det där pappa gjorde i somras.
   
  ’Dagens klima……’

 8. jensen

  Vindkraftverket Lillgrund ( 48 vind-totem-pålar) utanför Malmö, som skall leverera 6300 MWh i veckan ( 60000 hushåll) står sedan flera veckor stilla p.g.a. trasig kabel till nätet.
  F.n. kollar man nya leverantörer som skall lägga ned ny kabel. Hur mycket pengar förlorar man på stoppet? Det vill man inte spekulera om. men visst blir det ett produktionsavfall meddelar en representant. När vindsnurrorna skall börja att fungera igen är för tidigt att säga.
  Vem har investerat i parken? Hoppas att det inte är Malmö kommun.
  Har förresten kabeln från de otaliga vindsnurrorna utan för Tyskland kommit på plats ännu?
  Heja föreningen för Landskapsskydd.

 9. jensen

  Kommentaren skulle eg. tillhöra inlägget om vindkraftverk förstås.

 10. Det här stället fullkomligen ropar Oljelobby. Är mer utvinning och mindre rening verkligen framtiden?

 11. Labbibia

  Anonymous.
   
  Nej, det här stället fullkomligen ropar ”kunskap och klokskap”, och en genuin oro för vår framtida energiförsörjning.
  Oljelobbyister får du leta efter någon annanstans….

 12. Helt fantastisk kommentar av Anonymous, jag trodde att Al Gore-acolyter var ett utdöende släkte …

 13. Lasse

  Anonymos-El i Sverige är knappast olja!
  Däremot så är den flödande elen , vind och sol, beroende av backup som kan vara fossilkraft. Ju mer ny sol och vind desto större risk för fulel! Fast som tur är har vi kärnkraft samt vattenkraft som kan regleras.
   

 14. pekke

  Tyvärr så får jag betala för oljeprodukter, har inte ens rabatt !
  Fast det finns ju andra som tar i mot pengar från storföretag.
  Sierra Club tar gärna lite gaspengar.
  http://nofrakkingconsensus.com/2012/02/17/big-oil-money-for-me-but-not-for-thee/
   
  http://nofrakkingconsensus.com/2010/06/04/bp-greenpeace-the-big-oil-jackpot/
   
  Finns en del som inte gillar WWF p.g.a. de lierar sig med storföretag när de leker gröna lekar i div. länder.
  http://www.spiegel.de/international/world/wwf-helps-industry-more-than-environment-a-835712.html
  ” The WWF is the most powerful environmental organization in the world and campaigns internationally on issues such as saving tigers and rain forests. But a closer look at its work leads to a sobering conclusion: Many of its activities benefit industry more than the environment or endangered species. ”

   
   
  Är nog mer lönsamt att leka grön aktivist och få bidrag både från bolag/privatpersoner och diverse myndigheter här i Sverige, EU och resten av världen.
   

 15. §§§

  Kanske inte helt snyggt, men det finns grader i helvetet. När Romney besökte en kolgruva ägd av Murray Energy Corp beordrades gruvarbetarna upp för att agera sympatisörer, och som ”bonus” fick de inte betalt för tiden de demonstrerade. Samma företag pressade också de anställda att donera pengar till Romneys kampanj.

 16. Jaha, då har vi fått ett riktigt exempel på betalda demonstranter till skillnad från Thomas P:s skröna i en tidigare tråd. Trodde du på den själv TP?

 17. Janne

  Angående GreenPiss-annonserna, klicka på dom så får TCS betalt av Google för varje klick. En bättre uppmaning än den som Telge energi försöker med.
  Sen om Google sponsar Greenpiss eller om dom få betala till Google är en annan fråga.
   

 18. Telga Hela Sanningen

  En sak man kunde titta på är deras balansräkning, i alla fall delbolaget Telgekraft, som bara köper och säljer elektricitet. Det kan vara som så att kommunen har ställt panter för över en miljard för deras derivathandel, så att de får lägre räntekostnader för dem, med viss risk för kommunskattebetalarna dock. Som att elpriset går åt ett annat håll än vad TelgeKraft har spekulerat i. Kan vara så…

 19. Thomas P

  Det här blev ju riktigt lustigt. Jag råkade komma åt fältet med min signatur och få in några nonsenstecken istället i inlägget 17:49. Inte kunde jag anat att Perfekt skulle nappa på det 🙂
   
  Janne, förutom det oetiska är det där inte speciellt smart. Att uppmana folk att klicka bara för att dra in pengar strider mot googles regler och kan få den här bloggen att kastas ut från annonsmarknaden.

 20. Thomas P
  Nu var det ju inte den historien jag avsåg. Kommer du ihåg de betalda demonstranterna på Manhattan som skulle protestera mot vindkraftverk i England?
  Finns det något att läsa om din nya historia?
  När det gäller Greenpissannonser har jag en längre tid klickat på dem minst tio ggr per dag, från en rad siter. Greenpiss skulle må bra av lite mindre pengar.

 21. Niklas L

  Jensen
  Om man går in på ”Fakta om Lillgrund vindkraftspark” på Vattenfalls hemsida så nämns siffran investering omkring 1,8 miljarder. 1,8×10^11 öre, låter inte farligt… Förutsatt att man kan leverera det man säger och kan kränga elen för 25 öre/kWh så får jag det till jämnt upp på bara ca 3700 år. 7,2 miljarder kWh senare. Inte illa… Vi kan alltid hoppas på inflationen… Nej, visst ja, de ska ju plockas ner igen om 20-25 år… Jag måste räknat fel, sorry… 
  Anonymous, jo vi tankar alla gratis…

 22. Thomas … du är som vanligt inte så insatt i hur amerikansk politik går till. Utan sväljer tämligen okritiskt vad som cirkuleras på diverse vänster-outlets. Tex  under ett par år höll du på och malde på om att Bush regimen (sic) hade lagt munkavle på isbjörnsforskare.
   
  Det börjar bli lite Gunbo över det hela …
   
  🙂

 23. Karl-Oskar

  Svenska och Italienska  forskare har testat E-Cat med värmande resultat det kan nog bli bättre än vindkraft.
   http://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/1305/1305.3913.pdf

 24. Thomas, jag gjorde en google sökning på:
   
  ”Romney ”Murray Energy Corp” workers  campaign”
   
  och fann högvis med gravt vänsterstolliga sajter där de värre beskrev det ungefär som du. Den första någorlunda etablerade var Bloomberg:
   
  http://go.bloomberg.com/political-capital/2012-08-28/romney-rally-at-ohio-coal-mine-cost-workers-a-day%E2%80%99s-pay/
   
  Det låter inte riktigt så ondskefullt som du ville få det till. Snarare att där fanns de som hejade på Obama som klagade över detta, och la fram det så negativt de kunde, till sådana som gärna lyssnade.
   
  Men anklagelsen om att ”Samma företag pressade också de anställda att donera pengar till Romneys kampanj” är lite värre. Min magkänsla är att verbet ’pressade’ inte har någon relevans i verkliga världen, utan är sådant som Thomas i den vanliga aktivist-viskleken vill omskapa sanningen till.
   
  Har du ngt belägg alls för detta? Eller är allt du har den sortens snack från personer som är lika ’generösa’ med sanningen och samtidigt ointresserade av att få detaljerna att stämma som du?
   
  Jag vet inte detaljerna om när du påstod att demonstranter hade fått betalat på Manhattan för att demonstrera mot UK vindkraft. Men jag har noterat att du därefter skytt ämnet och frågorna som pesten.
   
  Har du några som helst belägg för ”Samma företag pressade .. de anställda ..”? För det är ganska grava anklagelser du kommer med (iofs inte så grava som riktas mot kampanjandet från andra sidan i massor av fall, men sånt vet du förstås knappt ngt om)
   

 25. Ja detta ger en ny dimension åt begreppet yrkesdemonstranter…en solladdare till de 500 första…ersättning för arbete…skall beskattas ? Telge Energi borde börsstoppas på stört.

 26. pekke

  Hans H.
  Muta eller betalning kan det nog anses vara eftersom de 500 måste prestera något.
  Dålig stil för ett kommunalt bolag, men så är det numera.

 27. Helge

  OT, men en mycket bra artikel om ”miljöbränsle” som i vilket fall jag hade missat. http://www.sydsvenskan.se/varlden/har-skovlas-for-ditt-biobransle/
   

 28. MagnusC

  Jag fick ett nytt nummer av Skattebetalarnas förenings tidning Sunt Förnuft igår. Den sista ”krönikan” har titeln ”Miljöorganisationerna motverkar en bättre miljö”. Jag blev positivt överraskad. Det kanske händer nåt i världen ändå 🙂

 29. Evert Andersson

  Ändamålet helgar medlen. När det gäller vindkraft går vad som helst an. Det handlar ju om att rädda planeten. (Bäst att för säkerhets skull deklarera ”ironi”)

 30. CecilB

  Jag är kommunalare. Vinstdrivande t.o.m. Vad vi får i kronor och ören är vår budget.
  Gör inte kommun och social till samma sak. Social är skit. De vet inte ens vad en navelsträng är. Men mer kronor till lärare för vi behöver dem som är bra, mer än vad vi tror. Därmed behöver vi goda löner. Money talks…