SVT och Stora Barriärrevet

Stora barriarrevet

Det kan vara intressant att titta på hur SVT vinklar en nyhet beroende på om den kan lindra människors klimatoro eller spä på densamma. Australiens institut för marin forskning skriver i sin årliga rapport ”Long-Term Monitoring Program
Annual Summary Report of Coral Reef Condition 2021/22″ att:

”On the Central and Northern GBR, region-wide hard coral cover reached 33% and 36%, respectively; the highest level recorded in the past 36 years of monitoring.”

”På centrala och norra GBR nådde det regionomfattande hårdkoralltäcket 33 % respektive 36 %; den högsta nivån som registrerats under de senaste 36 årens övervakning.”

och

”Region-wide hard coral cover on reefs in the Southern GBR was 34% and had decreased from 38% in 2021, largely due to ongoing crown-of-thorns starfish outbreaks.

Regionomfattande hårdkoralltäckning på rev i södra GBR var 34 % och hade minskat från 38 % 2021, till stor del på grund av pågående utbrott av törnekrona-sjöstjärnor.”

SVT har intresserat sig för Stora Barriärrevet flera gånger men det verkar som att de tycker att det är mest viktigt när det handlar om en minskning som man på något sätt kan hänföra till klimatet. Den 14 oktober 2020 skrev de om just det.

Bara rubriken ”Ny studie visar: Halva barriärrevet har dött” andas domedag.

”– Det finns ingen tid att förlora. Vi måste kraftigt minska utsläppen av växthusgaser omedelbart, säger en av forskarna bakom studien.”

Det är lätt att få intrycket att det är i princip kört för Stora Barriärrevet när man läser artikeln speciellt eftersom forskarna förväntade sig ännu ett år av massblekning.

Jaha men så blev det uppenbarligen inte. SVT rapporterade om den glädjande nyheten i en artikel med rubriken ”Delar av Stora barriärrevet återhämtar sig”.  Här kan man ju lätt få intrycket att den del som inte har återhämtat sig är den stora delen när det faktiskt är precis tvärtom.

De skriver:

”Två tredjedelar av Stora barriärrevet uppvisar nu de högsta nivåerna av koralltäcke på 36 år, enligt Australiens marininstitut.”

Men de skriver inte att de högsta nivåerna sedan man började övervaka revet med denna noggrannhet och vet man inte det kan man tro att det var högre nivåer för 36 år sedan.

Det verkar som att man på SVT har en barriär mot goda nyheter vad gäller klimatet.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Lena, som alltid med en finurlig poäng att glädjas åt.
  Tack!

 2. Bim

  Borde inte prof. Peter Ridd få en upprättelse nu. Han har ju hela tiden haft rätt.
  Men det är väl inte att tänka på.
  Att ha rätt nu för tiden är ju fel.

 3. Lasse

  Tack Lena
  Jag minns en afton när SVTs miljöreporter(EB) förklarade för oss att det är kört med korallrevet för all framtid.
  Dysterkvissan har ännu en gång framställt sig själv som en kontraindikator. 😉
  Borde inte hon få ledigt snart?
  Eller skicka upp henne till Grönland.
  polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20220810.png

 4. Lasse

  Fast kanske SVT är lurade?
  https://wattsupwiththat.com/2022/08/10/star-marine-ecologist-committed-misconduct-university-says/

  Det verkar vara nån forskare som har varit ute och fiskat i av CO2 grumliga vatten.

  Är det samma grupp som vi även drabbades av i Sverige för något år se, som försökte påvisa aggressiva fiskar om CO2 halten höjdes.

 5. Paul Håkansson

  Vi normala människor gläds av nyheten men klimatpsykopaterna gråter blod. Mental istid.

  Om inte jag missminner mig så skrev tty om korallreven i Röda havet som frodas på allra bästa sätt TROTS avsevärt högre vattentemperatur. Hmm tänkte inte på det.

 6. Ivar Andersson

  Jag tror inte att SVT förstår vad koralltäcke betyder utan ropar vargen kommer som vanligt.
  SVT = Sveriges Varglarms Television.
  Erika Bjerström är som Krösa-Maja och ser katastrofer av vargryktena överallt. Erika har inte sett vargen men hört Rockström berätta hur farlig den är.
  Sunt förnuft är en bristvara.

 7. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Koraller lär finnas sedan runt 600 miljoner år och har klarat både istider och klart varmare perioder än nu. Detsamma gäller stora delar av Jordens övriga liv.

  Alarmister tycks utgå från och drivas av synen på människan som tillvarons varg i veum (dråpare i helgedomen). Utan den hemska människan vore Jorden enligt dem ett fridfullt paradis.

  Denna rent människofientliga syn måste vi ständigt bemöta med goda argument och exempel!

 8. TB

  Vilken otur Bjerström har med verkligheten.

 9. tty

  Nu är det så att hela ovansidan av ett grunt korallrev aldrig lever samtidigt. Koraller växer upp mot ytan. Förr eller senare blir det ett extremt lågvatten och de högsta korallerna dör av uttorkning eller UV-ljus. Nya koralldjur sätter sig sedan fast på resterna av de döda korallerna och det hela upprepas. När det gäller Barriärrevet är vattenståndet alltid lägst i samband med El Nino. Nu har vi haft en ovanligt lång La Nina så korallerna har kunnat växa till sig. Så hav tröst SVT, förr eller senare blir det en ny El Nino med koralldöd och allt.

  När det gäller mera permanenta nivåförändringar som t ex i Centrala Stilla Havet där havsnivån var 1-2 meter högre i bärjan av Holocen, finns stora ”reef flats” döda korallrev som planats av av vågerosion och ligger just i vattenlinjen. Ett annat exempel är Florida Keys, en rad av låga korallöar säder om Florida. Det är ett gammalt barriärrev från den förra mellanistiden, då den relativa havsnivån var högre. Det nutida revet ligger ca 10 km söderut och 5-10 meter lägre.

  https://www.google.se/maps/@24.7753463,-80.8924019,18684m/data=!3m1!1e3

  Dessa är dock litet undantag eftersom havet i stort sett är lika högt varje mellanistid, och nya rev byggs ovanpå gamla. Stora Barriärrevet började byggas för ungefär en miljon år sedan, då de långa istidscyklerna började. Det har dött och förvandlats till en låg kalkstensbergskedja minst åtta gånger sedan dess, men levt upp igen under nästa mellanistid. Inget korallrev någonstans är mer än 12 000 år gammalt. De korallrev som fanns innan dess är nu döda men kommer att leva upp under nästa istid. Stora Barriärrevet dör under istider, men ersätts av bl a de jättelika nu nästan helt dränkta revkomplexen mellan Australien och Nya Kaledonien.

  https://www.google.se/maps/@-20.5864261,160.1317129,818971m/data=!3m1!1e3

 10. tty

  #4

  ”Är det samma grupp som vi även drabbades av i Sverige för något år se, som försökte påvisa aggressiva fiskar om CO2 halten höjdes”

  Det är nog Oona Lönnstedt du tänker på. Ja hon har ju blivit ertappad med tassen i miljö/korallsyltburken, två gånger t o m.

  https://www.nature.com/articles/d41586-017-08321-2

  https://www.science.org/content/article/can-you-spot-duplicates-critics-say-these-photos-lionfish-point-fraud

  Det är dock riskabelt att avslöja sådant. Det uppskattas inte alls av universitetsledningarna och den som slår larm kan lätt själv få sparken.

 11. tty

  #7

  ”Koraller lär finnas sedan runt 600 miljoner år och har klarat både istider och klart varmare perioder än nu. Detsamma gäller stora delar av Jordens övriga liv.”

  De nutida korallerna, Scleractinia är drygt 200 miljoner år. De äldre Tabulata och Rugosa dog ut under ”the Reef Gap” i tidig Trias, och var troligen inte nära besläktade med Scleractinia.

  Under de allra varmaste intervallen som t ex Eocen verkar dock korallerna försvinna från områdena närmast ekvatorn och istället expandera norrut och söderut. De ersätts då av andra revbildande organismer.

 12. BG

  #4, 10

  Det finns fler på JCU som fuskar. Här en redogörelse av Peter Ridd:

  https://m.facebook.com/photo.php?fbid=532844305306783&id=100057436540408&set=a.192641669327050&source=48

 13. BG

  Jennifer Marohasy har en intressant blog:

  https://jennifermarohasy.com/jenns-blog/

 14. Karl Eider

  Något som Svt troligen har lyckats med, är att med hjälp av den senaste tidens massiva propaganda, rädda MP kvar i riksdagen.

  Nu hela 5,2%. Bra jobbat av opartiska Svt.

  ”SÅ ARBETAR VI
  SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet.”

  Eller är det så att o:et har råkat hamna fel? Det ska kanske stå: ”osaklighet och partiskhet”.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/miljopartiet-okar-i-fokus-enligt-valjarbarometern

 15. BG

  Vetenskapsradion på djupet har kanske tagit sig vatten över huvudet. Koraller skall räddas från klimatkatastrofen i Göteborg.

  https://sverigesradio.se/avsnitt/korallernas-egen-noas-ark-ska-radda-dem-fran-klimatkatastrofen-i-goteborg

 16. Lennart Svanberg

  Public Service gräver sin grav djupare för varje dag. Haveriet avseende väderbevakning har nu kompletterats med Ukrainabevakningen där inte ens högsta ledningen på Public Service vill ta ställning i kriget. Dem vill inte heller acceptera att vid ett krig upphör nuvarande roll för bolaget utan det underställs folkets behov av att få krisinformation från Svenska staten.

  Vi självständigt tänkande människor förenas varje dag av fler och fler som ifrågasätter mycket av det som tidigare varit självklart att inte ifrågasätta. Förenta Nationerna och nu senast Amnesty International gör klavertramp på klavertramp och är oförmögna att göra något vettigt när det verkligen gäller så varför ska någon tro på dessa organisationer i någon fråga?

  Vi är inte där vi vill vara, långtifrån, men jag är mycket mer optimist idag än för tre år sedan om möjligheten att faktiskt vända på opinionen.

 17. I synnerhet

  #8
  För att inte tala om denne man:
  https://www.thecourier.com.au/story/7069344/see-it-before-its-gone-a-fact-check-on-the-decline-of-our-biggest-coral-reef/

 18. tty

  #15

  Det var det dummaste jag hört. Marinbiologer borde vara medvetna om att koraller har pelagiska larver som produceras i enorma mängder och driver iväg med havsströmmarna och slår sig ned när de hittar lämpligt underlag. Det innebär att koraller snabbt kan ändra utbredning när förhållandena ändras. De har flyttat upp- och nedför kontinentalsocklarna och norr och söderut i takt med istiderna, typ 100 gånger de senaste 2,6 miljoner åren. Varenda gång en istid börjar eller slutar kommer så gott som vartenda korallrev att dö och ersättas av nya.

  Fortplantnigen sker synkroniserat, fast ingen riktigt vet hur det går till. Jag har aldrig sett det själv, men korallerna släpper då tydligen ut så mycket ägg och spermier att havet ändrar färg.

  När en korall väl har ”slagit rot” kan den också fortplanta sig asexuellt genom delning och så småningom bilda en koloni.

 19. BG

  #17 tty

  Bonniers Lexikon ingick väl inte i kurslitteraturen.

 20. Christian H

  #14 Karl Eider

  SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet, påstås det. Självklart är o:et felplacerat! De står ju för osaklighet och partiskhet, vilket inte minst visar sig i deras patetiska försök att snacka upp temperaturen och ständigt ta parti för miljöpartiet. Felplacering av bokstaven o förekommer också i tidningarnas beskrivning av den egna politiska hemvisten. Oberoende liberal kallar sig flera tidningar, medan de i själva verket är beroende och oliberala, vilket visar sig i att de ständigt vill följa strömmen och vägrar ta in agendakritiska åsikter, särskilt när det gäller klimatdebatten.

 21. Matsa

  Peter Ridd har nu kommenterat AIMS rapport och har till skillnad från dem beräknat hårdkoralltäckningen för hela barriärrevet (AIMS slutade med det när täckningen slutade minska och istället började öka):

  https://wattsupwiththat.com/2022/08/12/peter-ridd-on-great-barrier-reef-recovery-technical-details-of-coral-cover-statistics-and-background/

  Några höjdarkommentarer av Ridd (säskilt sista meningen i sista citatet).:

  ”Using these data, the coral cover for the entire reef can be calculated by averaging all the sectors, and is found to be 33.9% with an uncertainty of about 4%. This assumes equal weighting of each sector. AIMS no longer does this last calculation to get the average for the entire GBR (of 33.9%), i.e. AIMS no longer provides the final average statistic that is of most interest. It shows data for individual reefs, sector data, and region data, but not the average/aggregate for the entire GBR. However, up 2016, AIMS did publish the average for the Great Barrier Reef (see for example the report for 2016/17 found at the above link)”

  ”AIMS has effectively hidden the very good news about the Reef in 2022 by not publishing the GBR average data since 2017.”

  ”It is surprising that AIMS no longer provides an average coral cover for the entre GBR because they have previously made far reaching claims about the poor state of the GBR based on data of GBR-wide average data. For example, when the coral cover hit a low point in 2011, after major cyclones destroyed large amounts of coral, AIMS authors (De’ath et al., 2012)[1] wrote in a very high-profile paper, that was widely quoted in the world media, the following:

  Without significant changes to the rates of disturbance and coral growth, coral cover in the central and southern regions of the GBR is likely to decline to 5–10% by 2022. The future of the GBR therefore depends on decisive action. Although world governments continue to debate the need to cap greenhouse gas emissions, reducing the local and regional pressures is one way to strengthen the natural resilience of ecosystems (7, 9).”

  ”It is also unreasonable to expect that the small temperature rise over the last century (1oC) will have caused much impact, especially as it is well known that most corals grow faster in warmer water.”

  ”The data collected by AIMS shows that the GBR is a robust system with rapidly fluctuating coral cover. We must expect that, sometime in the future, a sequence of events will cause the coral cover to halve, as it did in 2011. We must then remember that this is almost certainly natural, and not allow the merchants of doom to depress the children.”