Sveriges Radio förvillar

Is på land
Som Reuters kunde rapportera kom projektet ”Ice2sea”  igår ut med sitt resultat. Syftet med projektet har varit att försöka beräkna framtida havsnivåhöjningar och de olika källorna till de förväntade höjningarna.
Forskare från 24 olika institutioner har kommit fram till att den globala havshöjningen till år 2100 från kontinental isavsmältning kommer att bli någonstans mellan 3,5 och 36,8 centimeter. I den siffran ingår avsmältning från all is på land. Det handlar alltså inte bara om inlandsisarna på Grönland och Antarktis utan också alla glaciärer från Alperna till Anderna.
För att få fram den totala havsnivåhöjningen har forskarna lagt till beräkningar för havens värmeexpansion och våra grundvattenuttag. De kom då fram till att den globala havsnivåhöjningen kommer att bli mellan  16,5 och 69 centimeter under det här århundradet. Ganska långt ifrån vad vissa institut har föreslagit som övre nivå i intervallet som har legat på 2 meter. Europa beräknas få 10-20 procent lägre höjning än den globala.
Sveriges Radio rapporterade om resultaten men kunde tydligen inte låta bli att förvilla sina lyssnare.

”Issmältningen från Grönland och Antarktisk kommer troligen att bli mindre än vad vissa forskare tidigare antagit. I en beräkning gjord av forskare från 24 olika institutioner blir höjningen av havsnivån mellan 16.5 och 69 centimeter under det här århundrandet.”

De flesta människor vet ganska lite inom klimatområdet. Det är därför extra viktigt att Public Service förhåller sig neutralt och rapporterar vad det verkligen står. En oinsatt lyssnare får förmodligen uppfattningen att de 16,5 – 69 centrimetrarna handlar om isavsmältning från polerna som enda orsak. Skulle havshöjningen bli som beräknat i det lägre intervallet är det ju faktiskt bara en fjärdedel som beror på isavsmältning och då handlar det om all is på land. Resten har andra orsaker.
Jag har mailat till redaktionen och påtalat att det är minst sagt otydligt skrivet på hemsidan och naturligtvis även i radiosändningen. I skrivandets stund har jag inte fått något svar men jag uppdaterar när/om det kommer något.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Kommentarerna försvann visst med bloggens nya utseende.
  Jag påpekade att isens bidrag uppskattas ge 3,5-36,8 cm höjning till 2100-samt att det bidrag som temperaturexpansionen tonats ner och ligger långt under 30 cm som ingår i siffrorna ovan.
  Thomas P ville att vi skulle reagera på att mars inte var kallare över hela världen vilket angavs i E kuriren. Men reaktionen uteblev-vilket kanske hade att göra med att temperaturen under mars 2013 var låg över hela världen eller att E kuriren inte nådde alla.

 2. bom

  Hoppsan! Jadå fräscht och snyggt. Finns det några nya ”features” och fram för allt någon återlänkning till allt det gamla materialet?

 3. Lejeune

  Om SR nu förvillar, då kan vi förvissa oss om att Tyska staten finansierar ett sakligt stycke konsumentupplysning som i detalj informerar intresserade tyskar om hur elaka, dumma, nersmetade av oljepengar, lågpannade, osv. vi klimatrealister är:
   
  http://notrickszone.com/2013/05/16/german-ministry-of-environment-identifies-targets-american-and-german-enemy-skeptics-in-123-page-pamphlet/
   
  …..visst är det rörande när staten visar en sådan värmande omtanke om sin medborgares åsikter!

 4. Lasse

  Hoppas de har bra argument för det behövs i Tyskland, där konsumenterna bekostar alternativ el med ca 40 öre per kwh såld el. Vattenfalls Vd beskrev dilemmat för Vattenfall just nu. Elpriset är för lågt vilket ger dem problem försvara de dåliga affärerna med Nuon.
  Fö så vore det intressant att veta om tyskarna har med havsnivån i sin skrift-där är tom jag som skeptiker överraskad över nya rönen!

 5. ThomasJ

  Tror inte där kommer nåt svar från SR-propaganda-maskinen, Lena. Har försökt påpeka felaktigheter resp. rena lögner vid några tillfällen; nada respons alls. Men, klar, om där mot förmodan kommer nåt så är det intressant att få erfara.
  ABC ’DownUnder’ kan [kunde?] i stort liknas med SR vad gäller vinklingar/filtrering etc. av informationer, dock har de nu ’släppt’ igenom nåt som varit de medvetna/upplysta bekant sedan bra länge, länk:
   
  http://wattsupwiththat.com/2013/05/16/australias-abc-comes-round-to-what-we-said-on-wuwt-years-ago/
   
  Falleri-fallera-faller-alla…?  😉
   
  Mvh/TJ

 6. ThomasJ

  Lejeune 2013/05/16 kl. 16:24
  (Tycker det är knökigt utan numrering av kommentarerna – borde vara enkelt och bra att återinföra…)
  Har oxo uppmärksammat NTZ’s inlägg – bra att du påpekar detsamma – ety det är rejält skrämmande att slikt kommer från en ’myndighet’ 2013 i ett land om deFacto har en helsickes massa negativa, historiska hypotek att släpa på OCH klarera sig från!
  För inte så lång tid sedan föreslog en prof. (Parncutt) att ’folk’ med avvikande åsikt vs. CAGW skulle avrättas, vilket gav rejält eko/svar inom bloggosfären. Skrev till Österrikes ambassad och påpekade just ’tänk’ att ’anti-tänkare’ skulle avrättas och sitter f.n med formuleringen av liknande mess, med hänvisning till UWB’s broschyr, till den tyska ambassaden. Man baxnar helt enkelt – baxnar ^förton!
   
  Återkommer – kanske…  😉 
   
  Mvh/TJ

 7. ThomasJ

  Från det ena till det andra, så har John the Crook på SkS (eller rättare: SS) manövrerat sig själv, inkl. Dana, i av någorlunda upplysta personers förväntad ’mission-impossible’, LOL:
   
  http://joannenova.com.au/2013/05/cooks-fallacy-97-consensus-study-is-a-marketing-ploy-some-journalists-will-fall-for/
   
  Snacka om sågning jäms med fotvalvet… Och detta med FAKTA! KISS baby, KISS!  🙄 
   
  Mvh/TJ
  PS: ’KISS’ = keep-it-simple-stupid!  //DS