Sverige bör satsa på ny kärnkraft

Kärnkraftverk

Ja, det anser Kungliga Vetenskapsakademiens energiutskott i en debattartikel på Brännpunkt idag

Läs också här

Enligt World Nuclear Association är 436 reaktorer just nu i drift i världen, 53 är under byggnad och inte mindre än 469 är på planeringsstadiet. Kärnkraftindustrin har med andra ord stora expansionsplaner och som exempel planerar Toshiba Westinghouse med över 10000 anställda en stor nyrekrytering.

Vid sidan av den ökande utbyggnaden av kärnkraften runt om i världen utvecklas en ny fjärde generations reaktorer med teknik som kan komma att revolutionera avfallsfrågan inom endast några decennier. För att inte bli akterseglade i utvecklingen bör Sverige, som redan är ett föredöme som kärnkraftsnation, kraftfullt satsa på att delta i den internationella forskningen om denna nya fjärde generations kärnkraft.

Jag tycker att detta är klokt. Vi svenskar har fastnat i 70-tals retorik när det gäller kärnkraft. Vi debatterar fortfarande generation 1-reaktorer av Tjernobyltyp utan reaktorinneslutning som om det vore dagens teknik. Ska vi gissa på att Naturskyddsföreningen just nu skriver replik så att pennorna glöder. Sannolikt lyfter de fram sin egen ”utredning” från i fjol där man kom fram till att kärnkraft kan bli lika dyr som vindkraft. Utredningen är dock i tunnaste laget. Man verkar ha letat efter forskning om stödjer egen sak. Vad man fann var Standard and Poors rapport som var gjord mot en glödande högkonjunktur där både material och personalkostnader skenade in i framtiden och där man försåg kärnkraftsindustrin med diverse flaskhalsar. Moodys rapport slutade lakoniskt med ”Vi är medvetna om att denna rapport inte är mycket bättre än en gissning”

Men som sagt: Kärnkraft kan bli dyr – vindkraft är alltid dyr

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jo det vore kul med den nya kärnkraft som förbrukar utbränt kärnbränsle istället för att det ska begravas i tusentals år för stora pengar…

  Vi har ju haft Elling D och Gunnar L som stora förespråkare för
  något sådant (baserat på Torium och ”utbränt” bränsle) på den här bloggen sedan länge.

 2. Peter Stilbs

  Uffeb: Jag tror själv att det inte dröjer länge (några decennier) innan man åter gräver fram de kopparkapslar man så mödosamt söker gräva ner i Svenska urberget.

 3. Ni som inte läser min blogg kan plugga på en liten billig exportreaktor från Indien (typ för städer som Göteborg).
  Produktionskostnad 1$/W (gissar på försäljningspris runt 1,3$/W) (ger elkraft till 10öre/kWh i produktionskostnad)
  Livslängd 100 år
  40% av energin kommer från torium.
  Godkänd för placering i tätbebyggda områden utan skyddszon.
   
  Kolla säkerhetslösningarna… 7000kbm vatten över och de smarta rostfria svanhalsarna… kolla, vist är de smarta???
   
  Ni som läser och pluggar mer ska minnas att Indien startar sin första gen4 till dels toriumreaktor nästa år, de nästa fyra stycken har utvecklats under tiden så dess kostnad sjunker med 30%.
  Sverige kunde idag beställa 20 toriumgen4 a´500MWe från Indien med start 2020 och elkostnadsproduktionspris 25öre/kWh
   
  Men de är inte till för att primärt skapa elkraft, bränna det som kallas avfall i Sverige och skapa dricksvatten…. nej det är i Sverige förbjudna bridreaktorer som ska skapa U233 för deras gigantiska toriumprogram…
   
  Sverige borde ge Vattenfall i uppdrag att försöka köpa in sig i Tjeckiens LFTR-program och Indiens program med Uran och torium i oxidform.
   
  Sveriges politiker borde skapa långsiktiga regler så investerare vet att de slipper straffskatt.
  Slipper alla andra skatter än moms på de syntetiska drivmedel de producerar.
  Får medel ur slutförvarsfonder i samma takt som dagens s.k. avfall destrueras
   
  Yes we can  LFTR

 4. Peter S #2

  Har dom redan börjat begrava det som kanske kan bli bränsle?
  Även om grabbarna Elling och Gunnar har fel om hur enkelt det kan bli att återanvända och förstöra livsfarligt och utbränt kärnbränsle så känns det både dyrt, korkat och hänsynslöst mot livet på jorden om hundratusentals år…

  Det ”utbrända” bränslet är ju ganska potent, och borde kunna återanvändas och förbrukas med ny teknik.

 5. Bo E

  Någon mer än jag som INTE begriper vad som pågår bakom kulisserna i KVA?
  Efter att ha läst debattartikeln i SvD i morse, så såg jag Aktuellt/Rapport nu på kvällskvisten, där man så klart hade en MP-talesperson redo till att gnälla igång.
  Och då skall man veta att budskapet som kom från KVAś energi-tales person i tv-rutan  ändå inte gick att känna igen från artikeln i morse.
  ”Ingen mer svensk kärnkraft behövs. Pellets/biobränslen och vindkraft fixar våra problemen.”
  LFTR nämndes överhuvud taget inte vad jag kan minnas.
  Bevittnar vi en top-styrd och konstgjord konsensus-situation inom självaste KVA?
  Det kan ju förklara varför man inom de egna leden har en sådan svårartad närsynthet när det gäller veteskapligt grundad metod-kritik som rör Climate Gate- affärens alla egendomligheter.
   
   

 6. Konstigt skivigt i brännpunkt… ”utnyttja 100% istället för dagens 1% av det utvunna uranet”
  Idag utnyttjar Sverige kanske tjugondel av 0,7% av det utvunna uranet.
   
  Inom 20 år bla bla bla… de vet att militären haft dessa reaktorer sedan 50:talet och Ryssland haft en i Kazakstan sedan 1973 och en egen sedan 1981…
  De borde veta att Indien startar en civil gen4 nästa år och ligger i stargroparna för fyra än smartare…
  De borde veta att Ryssland startar en BM-880 2012 och Kina köpt 2 till med option på ytterligare sex alla gen4.
   
  De borde veta att de 7 ryska U-båtar som drivs av SVbr-75 drivs av gen4-reaktoerer vilka byggs i 14 ex. för de flytande kraftverken som ska försörja olje och gasutvinningen i ishavet med energi…
  De borde veta att IAEA räknar med att SVbr-100 (som ska ha enbart bly i stället för bly/vismut som energibärare) kommer tillverkas i hundratal redan om 10 år?
   
  Vad har de för informationskanaler????
  Carl Berglöf har ett stort informationsarbete om de inte litar på mig….
  Äh låt verkligheten informera stofilerna….

 7. Ingemar

  Även Norska vetenskapsakademin har haft möte. De grubblar på vad man bör göra med IPCC:

  http://www.forskning.no/artikler/2010/april/249026

 8. Gunnar Strandell

  Uffeb #4
  Du kan vara lugn ett tag till. SKB har ännu så länge bara lämnat in en ansökan om att få bygga avfallsförvaret i berget strax sydost om Forsmarks kärnkraftverk. Man hoppas på att få OK till bygget och börja bygga 2015 för att ta emot det första avfallet en bit in på 2020-talet. Fullt utbyggt och förseglat blir det inte förrän 2070.
  Man utvecklar också metoder för att återta avfallet, så någon kanske har kikat på Littmarcks blogg. 😀
  Källa:
  http://www.skb.se/Templates/Standard____15009.aspx
   

 9. Les Miserables

  Gunnar #3
  No we can`t . Det är helt osvenskt att som politiker arbeta för landet och dess innevånares bästa. Nej vi skall ta tagelskjortan på och helst bli nya flagellanter för att beskydda oss mot den otäcka  koldioxiden. Nej höga skatter och dyr energi skall det va. Sen skall man hålla truten och veta sin plats.
  Detta gäller speciellt forskare som drivs av det egna samvetet.
  Så till alla försvarsvänner – vad fan är det ni vill försvara.
  Jag önskar snarare vi blir ockuperade av någon makt som kan ta ut det bästa ur våra förutsättningar – såväl materiellt som mänskligt. Valet i höst är ju rena farsen. Jag vill ha personval. Jag vill kunna rösta på ett statsöverhuvud, jag vill kunna rösta fram en lokal borgmästare och då helst några som inte varit politiker i flera generationer och utvalts i en odemokratisk samling i toppen av ett politiskt parti.
  Svenskar , svenskar dom borde tas om hand….

 10. Re 7, Ingemar:   Det mest anständiga, som norrmännen kan göra i nuvarande situation är att återkalla nobelpriset från bluffmakarna .  Anseendet för fredspriset är ju skadskjutet sedan tidigare.  Alternativa fredspriset verkar ju vara mer relevant i sammanhanget.