Svart som mjölk

Skulle du dricka mjölk om den var svart? Nähä. Om förpackningen var svart då?
För att uppmärksamma Earth Hour 2009 har Arla tagit fram en ny förpackning till sin mellanmjölk. Under en vecka byts den grönvita kartongen mot en gråsvart. Allt för att påminna oss dödliga om klimatkrisen.
svart-som-mjolk
Nästa lördag, den 28 mars, uppmanas människor att släcka alla lampor mellan 20.30 och 21.30 lokal tid. För att hjälpa till har Arla beslutat att ”släcka ner” sina mjölkpaket, skriver Expressen. Enligt Tobias Wåhlén, kommunikationschef på Arla, har företaget försäkrat sig om att de nya mjölkpaketen inte blir en större belastning på miljön än de vanliga. Ni kan dock tänka er hur mycket jobb som ligger bakom en ny förpackning. Reklambyråer och tryckerier går på högvarv. Och allt PR-arbete borde väl också bidra med ökade CO2-utsläpp? Så egentligen är den svarta mjölken bara ett stort jippo, precis som själva Earth Hour. För ingen tror väl på allvar att en timmes nedsläckning räddar jorden?
Släck ner för klimatet
Och jo, jag förstår att handlingen är rent symbolisk.
På WWF:s sida får vi bl.a. reda på att Lasse Berghagen är en av dem som tänker släcka för klimatet och umgås i skenet av sterinljus. Hoppas verkligen för Lasses skull att han inte använder paraffinstinna värmeljus.
Hur tänker ni fira Earth Hour?
PS Läs även vad Skeptikern skriver om Arlas tilltag.
Uppdatering: Detta inlägg skrevs efter tips från Per W. 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Patrik

  Kan gott tänka mig att släcka lyset ett par timmar. I biorummet – fast då kommer projektorn, BluRay-spelaren och förstärkaren att vara på. 😉

 2. Hin Håle

  Jag ska köpa en liter. Tömma den genom ett hål i botten, diska ur och spara på en hylla. Så min barnbarn ska få se hur oerhört korkade människor kan vara.

 3. Hin Håle: Det kan vara en bra idé. 🙂

 4. Ulrik

  Arla ska ju nu börja leverera mjölk till Konsum i Skåne. Således lastbilstransporter från kossorna i  Skåne till Arlas mejeri i Jönköping och sedan tillbaka till kunderna i syd. 60 mil på lastbil. Hur många lampor måste miljöhycklarna i Arla och Konsum släcka varje dag och timma för att kompensera sin nu medvetet ökande miljöbelstning?

 5. Ulrik: Det kanske är det svarta samvetet som framkallat denna reaktion.

 6. Tege Tornvall

  Man kan också hoppa på ett ben, ta bort varannan tand på kammen, bara ta varannan tugga, bara bära ytterkläder, spara in vart annat andetag och mycket annat.
  Tege

 7. Adolf Goreing

  Det är väl känt att svart färg absorberar mer värme. Det betyder att dessa svarta mjölkpaket ackumulerar mer värme och bidrar till den globala uppvärmningen. Säkert minst 0.000000007 K extra. Det är ju katastrofalt! Var är Hansen?!! Hjälp oss!!

 8. Labbibia

  Eller så kan man helt enkelt välja att köpa ”röd” standardmjölk i en vecka. Och låta Arla få tillbaka sin svarta mjölk. Så kommer iallafall jag att göra.

 9. GunnarE

  HUr CO2-besparande är ljusen jmfr m lampan.
  Om man tänder ett par normala stearinljus i köet och sitter där och kurar ett par timmar så har man samma partikelhalt i luften som hornsgatan under em-trafik

 10. Arla ägs av bönderna men styrs av tjänstemän. Dessa tjänstemän är lika opportunistiska som de flesta andra flockmänniskor.
  Deras ambition är att växa och ”bli stora”. En slags megalomani som tar sig i uttryck av expansion i Storbrittanien, Holland, Tyskland, Finland, Danmark – och nu sist i USA.
  Detta finansieras av bönderna som i dagsläget som får så dåligt betalt för sin mjölk att de får betala varje morgon de går ut i lagår’n.
  I Sverige försöker dom prisa ut konkurrenter medelst prisdumpning, som om det lyckas – vilket är tveksamt, kommer att hämma konkurrensen och därmed valfriheten för oss konsumenter.
  Tänk om dom gjorde affärer till fromma för såväl kunder som leverantörer. Göra det dom ska helt enkelt!

 11. Danne

  Läs Lomborgs artikel om Earth Hour-kampanjen förra året:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/apr/12/lightsout
  Låt lamporna lysa!

 12. Björn

  Jag skulle skämmas över mig själv om jag skulle delta i en så meningslös handling som att släcka ner allt och sen springa omkring och snubbla eller råka sätta eld på någonting med stearinljus. Hur många hus kommer att brinna ner?

 13. va fan min dotter är väldigt känslig för det där med färger hon kommer vägra dricka mjölken. Djävla Arla!

 14. L

  Mjölk har jag inte köpt sen 70-talet då vi använde den som frysklumpar i båten, men som Hin Håle sa, det finns ett visst samlarvärde på denna.

 15. Håkan

  Jag tänker tända alla lampor i huset och låta bilen med sin stora V8:a stå på tomgång en timme…
  Vansinne!

 16. Mikael

  Håkan – se det som ett stimulanspaket;)

 17. Christopher E

  Fira Earth hour? Tja, tända upp lite extra lampor, kanske.
  Allvarligt talat bryr jag mig inte. Det lär väl inte vara så många andra som bryr sig heller, totalt sett.
  Det enda med detta idiotjippo är att det visar vad många redan vet; att klimat- grönfundamentaliströrelsen är teknik- och utvecklingsfiender. Bort med ljus. Tillbaka till idealet medeltiden, och låt oss som då sitta i mörkret och sticka ekologiska ulltröjor (för det behövdes på medeltiden, för enligt hockeyklubban var jättekallt då).
  Däremot ska jag fortsätta att låta bli att köpa Arla-mjölk. Svart eller inte.
  Det finns mycket billigare mjölk på Lidl. Från Tyskland, tror jag den är. Leve de fria marknadskrafterna.

 18. Det skulle vara häftigt att se det hela uppifrån när det släcks så att man får se om det blir någon skillnad. Finns det någon satellit som sänder live så att man kan se det från internet?

 19. Linda: Det finns det alldeles säkert. 🙂 Den enda riktiga fördelen med Earth Hour som jag ser det är dock att vi under en timmes tid kan slippa all ljusförorening.

 20. Labbibia

  Fira? Jag kanske tar en öl och ser hur Co2-bubblorna sakta singlar uppåt i glaset?
  Nej , jag kommer att strunta blankt i hela evenemanget. Typisk ”we shall overcome-”grej, ala Friggebo. (var det väl)
  Det visar så tydligt att miljörörelsen är kidnappad av den gamla vänstern. Man försöker anordna massdemonstrationer och andra evenmang för att påverka beslutsfattarna. Helt meningslöst, men det får de som deltar att känna sig ”goda”.
  Kanske kunde de projicera en isbjörnsunge mot den svarta natthimlen också? Som en liten ”pricken över i”?

 21. kompis_en

  Eftersom det kommer att bli mörkt runt huset så väljer jag att tända alla tillgängliga lampor i hushållet – har bl.a.  några bygglampor á 500w st………. 🙂

 22. kompis_en

  Angående mjölk som transporteras – titta på detta klipp ifrån Sundsvall:
  http://svtplay.se/v/1485982/over_an_efter_mjolken
  Helt otroligt!
  Det är kanske 100m mellan mejeri och affären.

 23. Gunnar Littmarck

  Linda
  Just genom att inte släcka alla uppåtriktade fotonskurar med kortare våglängd än 1mym kan mänskligheten faktiskt minska den globala temperaturen, så att släcka de lampor som kan synas från en satellit leder till en ökning av den globala uppvärmningen.
  Vilket iof är bra inte bara för att jag fryser utan för majoriteten av allt liv på jorden.

 24. Iven

  I Skåne är det Skånemejeriers produkter som gäller för miljömedvetna. Där finns inga larviga svartkonstförpackningaroch transporten är närmiljövänlig. 🙂
  Mörklagda  hus har visat sig inbrottsstimulerande på sina håll och mörklagd utemiljö överfallsbefrämjande… 🙂

 25. Thomas

  maggie, håller helt med om det där med ljusförorening. Det borde vara ljusfria timmar med jämna mellanrum klara nätter så att man emellanåt fick se en riktig stjärnhimmel.
  Annars har jag inte brytt mig om den här symbolåtgärden tidigare, men efter att ha läst några av fanatikerna här så skall jag nog trots allt ställa upp, bara som motvikt.

 26. Mikael

  Om jag var Arla så skulle jag mjölklägga stjärnhimlen.

 27. Mikael #25,
  Det har ju gjorts för länge sedan.. ”The milky way” känner du väl till.. 😉
  Men det kanske var det du skämtade om…

 28. Mikael

  Uffeb, jag var medveten om smash-läget 😉

 29. Iven

  Jag tycker uppriktigt synd om männikor, som bor i Sverige och inte kan eller vill se en riktig stjärnhimmel klara nätter. Är det någon som blivit inlåst i lilla storstaden eller insnöad någonstans? Det finns gott om platser alldeles utanför tätområden, där man kan uppleva den orörda vackra naturen, inklusive stjärnklara nätter.
  Tyvärr kommer man att förstöra en del av dessa områden med vindmölleparker på land och till havs. 🙂

 30. Mikael #27,
  Jag fattar, men det blev en rolig lobb… 😉

 31. Iven #28,
  Det finns gott om platser i Sverige som bjuder på fantastiska natthimlar med både planeter, en myllrande stjärnhimmel och fantastiska norrsken.
  Men tyvärr vill inte storstadsregeringen med EU-komplex att vi ska kunna leva vårt vackra liv utan att straffas för det stup i ett.
  Och det kan nog bero på att många storstadsboende vill ha vår miljö orörd. Utom för ett litet fåtal som vill ha den som sin egen ibland…
  Läs om den här osannolika händelsen nyligen:
  Länk till Jonas G som tipsade här.
  Direktlänk till själva incidenten här.
  Ska man fnissa, gapskratta, bli besviken, gråta eller bli smått arg…  🙂
  … hoppas länkarna fungerar. Kan ju inte testa innan jag tryckt på ”Skicka”

 32. ..hälften rätt.
  Länk till Jonas G som tipsade här.

 33. Maggie,
  ursäkta utvikningarna i den här tråden.
  Du ställde en fråga.
  Jag tänker inte uppmärksamma ”Earth Hour” på något speciellt sätt. Möjligen kommer jag att bidra till lite extra elförbrukning genom att se på TV och ha datorn igång samtidigt. Kanske jag till och med lagar mat under den timmen.
  Extra läcker mat kanske om jag påminns om att det är något att fira med stearinljusmys. Men just nu har jag inte koll på när det ska ske.  😉

 34. Labbibia

  Uffeb # 30
  Jag tycker det är jättebra att militären blir anmäld. På så vis så får ju byråkraterna som ska ta ställning till detta oerhörda tilltag, göra skäl för sin lön, dvs skattebetalarnas pengar.
  (och om någon mot förmodan inte inser ironin i detta lilla inlägg, så skyll er själva)

 35. Labbibia

  Apropå stjärnhimmel:
  Jag bor ca 15 minuters bilväg från Sthlms centrum, och igår kväll när jag var ute med hundarna så såg jag massor med stjärnor.
  Till skillnad från när jag för ett par år sedan var i Thailand. Under två veckors vistelse där (långt från någon större stad) syntes inte en enda stjärna på natthimlen. Det bruna molnets fel? 

 36. Labbibia #33,
  Kul att du läste. Det behövs verkligen den här typen av kontroverser för att vi ska orka motivera lönerna för våra olika myndigheter.
  Speciellt när det gäller alla som ägnar tid åt den glest befolkade del av landet där jag bor.
  Undrar om inte vi borde betala högre skatt än alla andra eftersom det är så svårt och kostsamt att bevara terrängen här ute. Per capita alltså.  😉

 37. Iven

  Uffeb
  Tack för länken till Jonas Gardsiö. Mycket trevlig Blogg.
  Det är nog som du säger. Något bristande ”empati” för glesbygden från den ”lilla” storstaden Stockholms styrande beslutsfattares sida  (oavsedd politisk inriktning) kan vara förklaringen.
  Som Labbibia konstaterar  , behövs knappast några ljussläckningstimmar, för att man ska kunna njuta av en stjärnklar himmel ens en liten bit utanför Stockholm…
  och att släcka ljuset för AGW-propagandans skull är väl för en AGW-skeptiker föga berikande.

 38. Labbibia

  Uffeb #35
  Ja, det är inte mer än rätt och rimligt att ni glesbygdare börjar göra rätt för er med högre skatter.
  Vad sägs om: Ren luft-avgift……Skidbackar-värda-namnet-pålaga……..Orörd natur-punktskatt……..Älgar i skogen och älgkött i frysen-debitering………Stjärnklar himmel-terminsavgift ex.
  Här finns ju enorma möjligheter för den politiker som är lite kreativ! 8)

 39. Lars G

  Om några år kan det bli permanent mörkerförändring i Europa när alla traditionella – olagliga –  glödlampor har brunnit ut och de ”klimat/miljö-vänliga” energibesparande och kvicksilverinnehållande nylamporna är det enda alternativet – Only Made in China. En gratis förhandlingsposition i det annalkande och till viss del redan påbörjade globala handelskriget. Lagra stearinljus och oljelampsolja till barnbarnen är mitt råd. De går alltid att sälja till hutlösa priser till dem som vill se ljuset . Eller så får vi lysa – och värma  – oss med TV och dator.

 40. JR

  Välkommen tillbaka då, Mikael. Du kanske inte är onödig.  Du var ju faktiskt riktigt rolig. Och det behövs banne mig i en tid av vasinne. Hörde på ettans radioprogram Meny, där Pär Holmberg skkulle ge råd om klimatsmart mat.
  ” Vilka tomater är egentligen lämpliga att köpa, växthusodlade där uppvärmningen…bla bla bla eller kanarieodlade tomater med en massa konstgödsel och bevattning där det är ont om  vatten plus långa transporter?
  Holmberg:  Jag brukar rekommendera morötter i sådana fall.
  Hade det inte varit så tragiskt,  så hade även det varit roligt.
  Dessutom berättade han att sedan han slutat som meteorolog så har han ingen koll på vädret l, så nu har han inte koll på någonting längre.
  Jag undrar om han nu passerat gränsen och blivit onödig precis som jag.
  JR

 41. Lars G

  F17 i naturparken. Har dom inga flygplan så att de kan öva luflandsättning. Och varför skall de syssla med ungdomsläger?

 42. Lars G

  Har ni inte fattat att detta är en sofistikerad sublimenal kommunikation för att dra uppmärksamhet till mjölkböndernas obetalda ”svartarbete”.
  Jag tcker vi skall skicka hela denna diskussion till Arlas styrelse för info och kommentar.

 43. Lars C

  Jag tänker bära upp alla bygglamporna från källaren och ta lite ljusterapi och därefter testa mina nya solglasögon.

 44. Labbibia #38,
  Jag håller med. Maud Olofsson vill att vi slutar åka bil och försörjer oss själva genom att starta nya företag. Och det gör man ju enklast i glesbygden som saknar företag..
  Göran Persson ville för några år sedan att vi skulle exportera vår överlevnadskunskap till öststaterna.
  På Landsbygdsriksdagen i Östersund nämnde han det. Där han samtidigt nämnde hur krisartat det var med bostäder och vägar i Stockholm, och att regeringen måste prioritera.
  Men han beundrade vår entusiasm och han var avundsjuk på vår livsstil.
  Så oavsett politisk ideologi är vi som bor här ute väldigt populära och en bra tillgång för Sverige.
  Lite samma attityd som regeringen nu visar när det gäller Sveriges roll för klimatet.
  Ni är inte så många, men ni ska visa dom! 
  Tycker våra politiker som lever i en ny och karriärintressant värld.

 45. Labbibia

  JR # 40
  ”” Vilka tomater är egentligen lämpliga att köpa, växthusodlade där uppvärmningen…bla bla bla eller kanarieodlade tomater med en massa konstgödsel och bevattning där det är ont om  vatten plus långa transporter?
  Holmberg:  Jag brukar rekommendera morötter i sådana fall.”

  HAHAHAHA 🙂
  Dagens gapskratt!
  Karln har ju definitivt en framtid i underhållningsbranchen!

 46. István

  Man kan ju fira svarta timmen lite extra genom att i lagom tid före,  slå av elvärmen på huset, för att sedan sätta på den igen när klockan slår. Då är alla termostater på gå.
  Sedan kan man diska och tvätta, laga mat eller värma bastu allt vad propparna håller för. Det kan bli kul!

 47. Adolf Goreing

  Jag kontaktade en jurist om ”earth hour”. Många sjukhus och andra offentliga inrättningar deltar ju. Hans svar:
  ”För att få svar på frågan (om det är lagligt för offentliga förvaltningar att delta i politiska manifestationer med sina egna resurser, min anm.) kan man ju alltid som kommuninnevånare, (boende inom landstinget i detta fall) begära laglighetsprövning av beslutet i länsrätten.
  Personligen anser jag att deltagandet inte är en landstingskommunal angelägenhet. Men det är väl inte politiskt korrekt att tycka så”
  Någon som har ork och tid att bjuda motstånd? Det krävs nämligen både extra väktare, särskild personal för kontroll av el-systemen osv osv. Det här kostar!  Gissa vem som betalar larvet? Va? Al Gore? Jag trodde det var vi skattebetalare. Men då så….Ursäkta inpasset. 

 48. Eskil

  Maggie: Var é brudarna???
  Det hör väl inte till tråden men så är det ju ofta. (som tur är)
  Alltså: var är tjejerna?
  Tyvärr har jag den erfarenheten att tjejer ofta är synnerligen skeptiska till sin natur. 
  Ha, säger dom och kröker på läppen när jag presenterar mina scenarier (modeller) för resten av kvällen.
  Phui, säger dom och knycker på nacken.
  Dom borde alltså känna sig som hemma här på bloggen.
  Maggie!!! Det är väl inte så att du varit bitchig mot dina medsystrar för att få ha oss för dig själv!!!???

 49. Adolf G #47,
  Troligen går personalen hem för att delta i lampsläckandet.
  Så det där om extra kostnader för omsorgen  tror jag  inte på.. 😉
  Ironiskt  inlägg.
   

 50. Adolf Goreing

  Eskil,
  va dillar du om? Det finns ju modeller som visar kurvorna hela tiden på denna blogg?

 51. MPGE

  Eskil, här har Du en tjej till 🙂
  Och Du har väl inte glömt Karin B. och Susanna B ? 😉

 52. Gunnar Littmarck

  MPGE
  Var har dina kommentarer varit de sista månaderna?
  Om jag var tjej skulle jag skriva så fingrarna blödde här.
  Ni är i en sådan minoritet att ni kan få hur mycket uppmärksamhet som helst på vilka frågor eller påståenden som helst..
  Testa så lovar jag att du blir positivt överaskad..
  Bara kasta ut något spontant om du inte för tillfället har något problem i hjärnan.
  Ha nu fattar jag…
  Vill jag ha positiva konstruktiva debatter ska jag in i något typ vi föräldrarforum…
  Blöjor barnmat och Emmajunga… där ska jag finna min tro på motdebattörers konstruktiva vilja.
  Se det räcker med en kort debatt med sig själv så hoppar konstruktiva lösningar fram.

 53. Gunnar Littmarck

  KB och SB bara läser här, de skulle aldrig få för sig att ens under pseudonym kommentera.

 54. Eskil

  MPGE: Va kul!!!  Det finns alltså fler tjejer än Maggie som läser bloggen.
  Beträffande Karin B och Susanna B:
  Mjaa, tjaa: Det kanske ligger nånting i det…
  Dom tror ju på allt som sägs till dom och dom verkar ju vara intresserade av the tipping point så det kanske vore nåt för mig. 🙂

 55. Eskil: Bitchig? Moi? I object. 😉

 56. Gunnar L #53,
  Jag tror inte att Karin Bojs eller Susanne B läser den här bloggens kommentarer. Möjligen kastar dom ett öga på rubrikerna som Maggie presenterar.
  Men kämpa på. Jag fattar inte varför du tvärdog i kärnkraftsdebatten. Fungerar inte Thorium, eller vad har du kommit fram till?

 57. MPGE

  Gunnar L: Du kan inte ana, hur lite tid har jag för kommentarer.
  Folk lider fruktansvärt av panikångest, då försiktighetsprincipen inte betonas tillräckligt starkt beträffande den ohyggliga klimatuppvarmningen!;)
  Jag är med hela tiden, men studier i klimatfrågor tar mycket av min fritid:)

 58. Gunnar Littmarck

  #56
  Jag blir så nedslagen av att inre få ett enda mail från en enda politiker eller tjänsteman.
  Jag är uppfylld av lösningar, stöter jag på ett problem funderar jag tills jag har en lösning, så presenterar jag den, sen är mitt jobb utfört.
  De är destruktivt att fortsätta.
  Jag läste däremot tidigt i morse om småskaliga fusionskraftverk… 100MWe
  MPGE

  Kanske din arbetsgivare kan betala för din närvaro här på gubbhyllan.
  Vem vet kanske finner du förklaringsmetoder som kan dämpa några patienters ångest?
  I vart fall blir jag glad då sådana som du skriver några ord bland alla vi andras allt djupare skyttegravar.

 59. Gunnar Littmarck

  Jag saknar även Mats Fricks annorlunda syn och tackling av problematiken.
  Jag och Mikael kan nog skriva varandra till döds utan att en enda vettig tanke väcks i den andre.

 60. Gunnar L #58, 59.
  Kämpa på, men tyck inte synd om dig själv.
  Men varför tappade du intresse och engagemang för Thorium och smält salt?
  Jg är fortfarande entusiastisk över dina och Ellings förslag. Men de förslagen får inget genomslag i media.
  Tyvärr. Eller som tur är. 😉

 61. MPGE

  Gunnar, jag lovar jag ska kommentera så ofta jag kan 🙂
  Och jag, precis som Uffeb, är entusiastisk (och HOPPFULL!)
  över dina och Ellings förslag.

 62. MPGE

  Vad gäller firandet av Earth Hour – jag föreslår en hel vecka firandet, släcka alla ljus inne och ute, trafikljus etc., etc.
  Ska vi fira, då ska vi fira! 🙂

 63. Labbibia

  MPGE
  Det kanske blir lite rörigt i städerna då? 8)

 64. MPGE

  Labbibia: Tanken var att vi ska fira hemma, noll trafik i städerna. 🙂

 65. Per Spektiv

  Jag tänker fira Earth Hour genom att för första och enda gången fasadbelysa kåken med några starka arbetslampor som skräpar i garaget.
  Saknar också Gunnars och Ellings inspiration, nu när jag börjat sprida toriums evangelium i vänkretsen.

 66. Gunnar Littmarck

  Vad gäller Thorium har jag skrivit på min blogg hur det går att bygga nu.
  Det finns inga svåra fysiska, ekonomiska eller säkerhetsmässiga problem.
  Allt ligger på det politiska planet.
  Om USA givit Indien alla specifikationer på deras 1GWe TMSR från 1976 i stället för den vattenkylda fast breeder de fick, hade de kanske jobbat vidare där.
  Nu har de redan kommit så långt så deras Thorium program kommer fortsätta i samma spår.
  De har ett extremt stort behov av elkraft och rent vatten nu… om det blir ändå billigare men kräver att de börjar om och förlorar några år är det inte värt det för dem.
  Jag tror att några amerikanske företag kan bli före det amerikansk, rysk japanska Fuji, som är ute på marknaden om senast 7 år.
  Ett allt mer ökande intresse på energifromthorium från ledande experter, borgar för ett genombrott politiskt snart.
  Fed trycker desperat elektroniska dollar och köper egna statspapper för 500.000.000.000$ håhåjja
  Min profetsia om en halverad dollarkurs kommer snart…
  Sen kan Europa och Japan gå och hänga sig, vi har inte en chans på exportmarknaden.
  Utom då den enda med att starta ett utbyte av alla kol och gaskraftverk med TMSR som massproduceras för att passa med så små modifikationer som möjligt.
  Fast då faller hela ryska upprustningen, de får inte råd med uppiffade kärnvapen och medeldistansmisiler om inte EU köper av Gazoprom..
  Vad ska vi då vara rädda för?
  Ingen fossilförbränning, inget rysshot…vi kanske rent av blir vänner och låter Europa än en gång sträcka sig till Uralbergen.

 67. Labbibia

  MPGE # 64
  Men om det blir noll (0) trafik, hur ska Arla då få ut sina fina, svarta mjölktetror? 😉

 68. Labbibia: Den gamla metoden? Med häst och vagn?

 69. Gunnar Littmarck

  Föresten måste jag gå emot Ellings propagering för norsk brytning av torium.
  Det spelar ingen roll vad torium kunde få kosta, utan vad det kostar på världsmarknaden.
  Ingen vill betala mer än världsmarknadspriset och det skulle dessutom strida mot handelsavtal.
  Bara USA har ju 3200ton i kontanters från avslutningen av sitt program då denna kärnteknik inte gav det plutonium vapenindustrin ansåg sig behöva.
  Det räcker för att driva samtliga dagens energisystem i 250 år… All kol, olja gas, vattenkraft och de populära men dyra nya systemen.
  Kolla den senaste föreläsningen från Google tech talk och mitt innlegg till den.

 70. Gunnar Littmarck

  Jag skulle föreslå med ko och kärra

 71. Lars G2

  …och kylning med brunnen hästgödsel?

 72. Labbibia

  Maggie:
  Låter ju jättecharmigt! 🙂
  Men (iallafall i Sthlmsområdet) är avstånden så stora mellan Arlas stora mejeri (Kallhäll) och innerstaden, så då finge nog kuskarna ta in på värdshus på vägen? Sen tillkommer problemet med att hålla mjölken kall……..Usch, jag ser bara problem, jag borde ju se möjligheterna naturligtvis! 8) 

 73. Gunnar, 
  Jag propagerar inte för brytning av torium i fensfeltet till förlust. Jag propagerar för brytning av diversa jordmetaller för vinst.
  Ang Google Tech Talks : Expertvarning. 

 74. Gunnar L #69.
  Trodde väl att det fanns en hake. Nu är det två läger i den frågan också. Visserligen pyttesmå, men ändå…
  Ska man ge upp all tro på att det funnits en alternativ kärnkraftsteknik med Torium nu?
  Jag gör det. Andra kan väl forska vidare. 😎

 75. Vilken hake syftar du på, Uffeb ?

 76. Gunnasr Littmarck

  Elling
  Det är en annan sak, både Sverige och i synnerhet Norge tycks ha en stor del brytvärda fyndigheter och kommer torium som en biprdukt är allt på topp.
  Jag skulle gärna se brytningar under ordnade och miljömässigt försvarbara vilkor.
  Men nu kan jag alltid visa att jag en gång gjort vad jag kunnat, det duger för mig.
  Jag kan finna lönsamma enerisystem utan fission om jag vill

 77. Gunnar och Elling,
  det kan ju knappast stupa på ert käbbel om var råvaran finns.
  Den finns ju i utbränt kärnbränsle tillsammans med omättliga mängder av Torium tyckte jag att ni nämnde tidigare..
  Suck.. aldrig får man vara optimistisk länge inför en udda och okänd ny teknik.  😉

 78. Elling #74,
  haken för min del är nog att den främste förespråkaren för Torium på den här bloggen har blivit mer och tystlåset ensam i ämnet än vad du tycks vara.
  Och att det aldrig talas om i media… 😉

 79. Uffeb : 
  Det behövs BÅDA torium OCH utbränt kärnbränsle. Thorium finns ”överalt”, kostar nå USD50 på världsmarknaden och finns i diversa lager runt om i världen. 1 torium ton per 10 TWh.
  Utbränt kärnbränsle behövs för att STARTA enTMSR. ~3ton utbränt kärnbränsle per START. 
  Gunnar gillar den ryska MOSART. Denna bränner BARA utbränt kärnbränsle UTAN torium. Det går åt 1 ton utbränt kärnbränsle per 10TWH. Men MOSART er INTE att föredra då den bränner bort startmotorerna. OK ?
  Gunnar gillar oxå den japanska FUJI. Denna kommer falla sönder på 4 år som ett knäckebröd då den är gjord av GRAFITT. Och det er INGET POÄNG med FÖR små reaktorer (som FUJI) då kortlivad avfall kräver en viss tröskle i teknik och kostnad. OK ? 
  Er du optimist igjen? 

 80. Elling #77,
  jo lite.
  Men jag är mer nyfiken än optimist.  Och jag är mer skeptisk än motståndare.
  😉

 81. Uffeb,
  kräver du att Gunnar och jag ska ha synkroniserad entusiasm och sjunga i harmoni på din order ? Forstå att jag hållit på i två med såna som deg.  😀 Kan forstå at det skulle vara profesionell marknadsföring om alla bablade det samma. Men du som er profesionell kommunikatör kan kan hända heller övertyga den lokala tidningsredaktörn om ett reportage ? 

 82. Thomas

  Här motsatsen till att släcka ljuset. Snacka om onödig belysning 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=D2FX9rviEhw

 83. Thomas: Underbart! Hur mycket av detta är på riktigt?

 84. Elling #79,
  Nej  jag vill inte ge några order. Och jag lyssnade mer än gav order förr också.
  Kloka medarbetare pratade sig oftast samman om kloka åtgärder när dom fick klart för sig vad vi strävade efter.
  Att påverka lokala små tidningar att skriva om saker som jag inte begriper är inte min grej.

 85. Labbibia

  Thomas
  Den var verkligen kul! 🙂

 86. Gunnasr Littmarck

  maggie jag har skaffat en till kompjutter…
  Telenor har inte hunnit med program till sitt mobila Internet, så den får vara köksdara ett tag.
  Skrev något ill Elling men det vara nog bara svammel..
  Hur som haver finns inte ett system som kollar min ipadress, jag går ju nu över samma abonemang bara ennu en koljutter???
  Nej det var dumt, det räcker ju med att jag skriver från en annan webläsre så måste du godkänna.
  Hur som haver ska det bli kul bråka med Elling om Fujis metod att få sina grafitreaktorer att hålla i 28-35 år beroende på metod…
  Förra gången gav Ellibng upp, vi får se hur det blir denna…
  Det är avsevärt mer konstruktivt än de eviga upprepningar jag byter med Mikael.
  Det blir först efter det att gratinerad kycklingfile och smörstekta grönsaker serverats till en Leonardo Di Caprio film.

 87. Thomas #82,
  Verkligen unerhållande. Frågar inte som Maggie.
  Påstår bara att det var skickligt och roligt gjort. 🙂

 88. .. underhållande…

 89. …retsamt att inte kunna läsa korrektur på inläggen…
  Snälla, snälla, snälla, gör något åt det.
  Kan också bekräfta att jag tyckte Caroline af Ugglas var bäst, men att Malena har störst chanser i Europa… kort stickspår hoppas jag.  

 90. Gunnar Littmarck

  Fårfilmen var till hundra procent äkta..
  Åtminstone till 90% sannolikhet för moste äkta.
  jajajajaja o.k.  90% för some äkta då förbaskade glädjedödare.
  Får ska inte underskattas, inte hundarna heller, så det så.

 91. Det är beklämmande att ett sånt stöd finns för überelitistiska WWF:s manifestationer att deras budskap får en plats på den kanske mest inflytelserika reklampelaren som går att uppbringa i Sverige. Det är tur att jag numera kan köpa det lokala Östgötamjölk (hoppas bara att de inte kommer att polera sin marknadsföring med en politiskt korrekt trasa).

 92. JR

  Maggie # 68
  Varför inte bjuda in allmänheten till ”laggårn”  via häst o vagn för att dricka spenvarm mjölk? Så kan vi strunta i Arla.
  …Fast då hade väl Arla varit där och målat laggårn svart.

 93. karlsson

  Jag tycker vi  alla på jorden ska hålla andan och inte spy den dödliga gasen  CO2.
  Den som håller andan längst får ett miljöpris.

 94. Lars G

  Mjölkbönderna gillar färgargument i marknadsföringen. På 30-talet beställde de lagstiftning om  att den nya smörkonkurrenten margarin inte skulle få vara smörgult utan bara få säljas blåfärgad. Riksdagen var klokare på den tiden och sa nej!

 95. Kjell_A Jönsson

  ARLA
  Arla ingår i  LRF-sfären.  LRF och motsvarande organisationer inom EU är   de mest framgångsrika obbyister man kan tänka sig.  Det vore konstigt om inte LRF  hakade på klimatfrågan.  Subventioner för biogrödor, vindkraftverk,  klimatsmarta odlingar,  KRAV-odlingar  etc  är drivkraften.
  Skattebetalarna och livsmedelskonsumenterna är säkert mer än villiga att betala för  ”klimstsmarthet ”
  Kjell-A  Jönsson

 96. Lars G

  Kjell A. Ja bönderna är en av de äldsta och mest effektiva lobbyorganisationerna – se på EU-subventionerna.
  Inte Klimatsmarta men ”Klimatsnattare”.

 97. arga gubben

  Kan man släcka lyset även om man inte har denna mjölkförpackning?
  Skulle man kunna sätta mjölkförpackningen över lampan?
  Om man har den svarta mjölkförpackningen och inte släcker, gör man ett allvarligt fel då?
  Andra förpackningar som har svart eller likartad färg, ska de betraktas som mjölkförpackningar?
  Ja, det är många frågor som skapas i min förvirrade hjärna.

 98. Gunnar Littmarck

  I Norge har bönderna lyckats få den norska representanten i WTO att förspråka ökade tullar och hinder på landproducerad mat och det motsatta om maten i huvudsak varit blöt.
  Såklart sprids lika korkade myter här som i de flesta andra länder.
  Ät norskproducerat, ty det är bättre.
  Norskt kött är såklart bättre miljövänligare, nyttigare och mer etiskt för djuren än alla andra länders…
  Då undersökningar visade att import av NewZeländsk fårkött var bättre i alla avseenden, behövdes det bara bemötas med ett hånfullt flin, så var den debatten vunnen.
  Vi människor är såklart alltid bäst, som individer och i den grupp vi lever i.
  Självklart är den miljö vi vant oss vid den bästa och vackraste i världen..
  Jag brukar starta min antibondesubventionskampanj med:
  Bönder är den yrkesgrupp som arbetar hårdast.
  En yrkesgrupp där sjukfrånvaro är nästan noll.
  En yrkesgrupp som klarar att snabbt anpassa sig till nya tekniker och regelverk…
  Att hindra dessa duktiga människor från att skapa mervärden i öppen global konkurrens, är en stor förlust för de samhällen som har jordbrukssubventioner, men även globalt.

 99. Våran Tinemelk är bättre änn eran Arlamjölk. Nån j_la ordning få lov att vara. Fram för fransk choklad, ost och vin ! Fram för dansk tobak, øl, bröd og kærnemælk !  

 100. Johan

  I Stockholm kan man fira Earth Hour genom att gå på en energislukande konsert på Skansen. Jag skulle vilja utbrista ”hur tänkte man här?”
  http://www.wwf.se/v/klimat/1234043-earth-hour-2009-fira-earth-hour-pa-skansen-den-28-mars

 101. Lars G

  Johan – en hemlighet; ”man tänker inte alls” man ”snackar” bara! Det går hem i de flesta medier. Nästa dag är det glömt. Korttidsminnet har sina begränsningar eller mere vetenskapligt ett ”naturligt” försvar mot ”snackesalighet”. Skönt det!

 102. Patrik

  Här i området där jag bor var det Earth Hour hela kvällen/natten igår. All gatubelysning var ur funktion i en ganska stor radie här.
  Fullkomligt livsfarligt. Totalt kolsvart ute. 😀

 103. jim

  Vi ska naturligtvis släcka ner vår villa, trots att allt går på vind-el numera och att vi endast har LED och lågenergilampor. Ska även ringa runt och påminna alla bekanta.
  Tycker den där svarta mjölkpaketen ser häftig ut och ganska kul idé. Tror inte den tar mer energi att framställa. De har ju bara tryckt den i gråskala i stället för färgskala.
  Det måste vara jobbigt för er att politiker, media och människor prioriterar klimatfrågan så mycket. Jag menar ni måste ju träffa en massa människor som inte gör som ni-”tänker själv”. Det är jättefint att ni är kritiska och hellre tänker själva, akta bara så att det till sist inte bara blir ett forum för inbördes beundran.

 104. jim: Kul att någon diggar den nya förpackningen! Nu blir Arla glada! 🙂

 105. Jonas B

  Är det ingen mer än jag som reagerar på mjölkpaketets text:
  Hur klimatsmarta är dina föräldrar egentligen? Kanske läge att kolla upp dem? Stänger de av TV:n och datorn i stället för att ha dem i standbye? Använder de vattenkokare i stället för att koka vatten på platta? Hur ofta byter de bilen mot cykeln? Använder de grön el? Och framför allt… är de med på Earth Hour? Då släcker nämligen miljoner människior… osv bla bla bla.
  Notera att texten vänder sig till barn. Är det någon mer än jag som får obehagliga associationer: ”Nå, lille vän, vad säger din pappa om farbror Stalin hemma vid köksbordet när ingen hör”?

 106. Patrik

  Intressant att man på Aftonbladet.se har en omröstning om ifall man tänker släcka lamporna under Earth Hour på lördag.
  Drygt 23000 har röstat i skrivande stund och 32,3% har röstat nej medan 67,7% har röstat ja.
  Trodde att det skulle vara större siffror på ja faktiskt.
  Verkar finnas en hel del skeptiker där ute ändå. 🙂

 107. Patrik

  jim>> Har ni kvicksilverfria lågenergilampor?

 108. va fan min dotter är väldigt känslig för det där med färger hon kommer vägra dricka mjölken. Djävla Arla!

 109. Pingback

  […] [But … is Swedish corporate opportunism rising? Yes indeed!] https://www.klimatupplysningen.se/2009/03/19/svart-som-mjolk/ http://klimatbluffen.blogspot.com/2009/03/arla-slacker-lampan-och-fornuftet.html […]

 110. Pingback

  […] [But … is Swedish corporate opportunism rising? Yes indeed!] Righty-Oh… Lets get down to the Party…. AND WARM UP THIS PLANET! […]