Stockholmare ska läras klimatstyrning via maten

klimat

Tidskriften Stockholm Direkt tipsar om ett pågående projekt i det numera röd-grön-rosa Stadshuset. Visst – om maten ser ut som den redan har ätits en gång minskar man ju konsumtionen och lever automatiskt också upp till visionerna om recycling och kretslopp.

Men hur blir det med utsläppsmålen för de mer potenta växthusgaserna? 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Är det ost på mackan ?
  Fy ! Sånt gillar inte Livsmedelsverket !

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/forslag-till-nya-kostrad-uppror-mjolkbonder_4310457.svd

  Är det även morötter där, får bara ätas när det är säsong för det i Sverige.

  Det börjar bli väldigt komplicerat att äta mat i det klimatreligösa Sverige.

  För övrigt ser maträtten ut som nåt grisarna fick förr.

 2. Mikael W.

  Apropå mat. Har precis fått tag i världens troligen viktigaste bok, ”Matrevolutionen, Ät dig frisk med riktig mat”.
  Boken skrevs av kostdoktorn Andreas Eenfeldt, läkaren bakom Sveriges största hälsoblogg (Kostdoktorn.se). Läs boken och känn klimatvibbarna!
  ”En vetenskapligt välunderbyggd bok, skriven av en läkare som verkligen själv hanterar överviktiga och sjuka patienter.” (Fredrik Nyström, professor internmedicin)
  ”2 generationer svenskar har fått fel kostrekommendationer och har jagat fett i onödan. Det är dags att se över kostråden och basera dem på modern vetenskap.” (Göran Berglund, professor i internmedicin, Lunds universitet)
  ”Solveig tappade 168 kilo. Kennet kunde lämna tillbaka 10 av sina 12 mediciner till apoteket. Ett epileptiskt barn slutade plötsligt få anfall. Nya fall dyker upp dagligen och de har något gemensamt. Fascinerande nog har de börjat äta TVÄRTOM mot vad de tidigare fått höra var nyttigt. Läkarvetenskapen har länge blundat för sådana berättelser. Men nu händer något. Allt fler moderna stora studier visar att det är dags att tänka om. Gårdagens lightprodukter inte bara smakar sämre och är fyllda av tillsatser. De visar sig vara dåliga för vikten och hälsan. Det är hög tid för riktig mat igen.”

 3. Ingvar

  Peter!
  >redan har ätits en gång
  Perfekt beskrivning! Dagens stora garv 🙂
  Lärt mig en läxa idag. Har sedan en tid tillbaks ätit en frukost bestående av 2 ägg, en rejäl klick kokosolja, en rejäl bit ost och en banan. Är glutenintolerant sedan många år så bröd är out.
  Även frukt i form av clementiner och en banan på kvällen. Efter ett giktanfall för 2 år sedan undviker jag rött kött och rödvin. Fick ett giktanfall häromdagen. Jobbigt.
  Letat information.
  1. Ost kan framkalla gikt.
  2. Fruktos kan framkalla gikt
  Skippa ost och dra ner på frukt. Bättre idag.
  Rekommenderar böcker av Bruce Fife om kokosolja

 4. Mikael W.

  Känn klimatvibbarna!

  Matrevolutionen, Bok av kostdoktorn Andreas EenfeldtMatrevolutionen, Bok av kostdoktorn Andreas Eenfeldt

  Teorin att det verkliga nya i människans kost – socker och vitt mjöl – låg bakom våra västerländska sjukdomar hade avfärdats. Socker och stärkelseteorin skulle under de kommande decennierna leva kvar i utkanten av den ”verkliga” vetenskapen, med en aura av alternativmedicin. Främst som en effektiv men högst kontroversiell bantningskur. I de fina salongerna var teorin inte välkommen längre.
  Förr eller senare är det nämligen dags att sluta vela. År 1984 hade tiden kommit för rättning i ledet, och för forskarna att fokusera sina ansträngningar åt samma håll. Vinnaren av de två konkurrerande teorierna hade utsetts och det var teorin om fettets farlighet.

  Vinnaren korades med en officiell ”konsensuskonferens”. I ledningen för den satt personer som redan var övertygade. De som kom med invändningar påverkade inte slutsatsen. Det fanns ”inga tvivel”, sade man, att fettsnål kost skulle skydda alla amerikaner över två års ålder mot hjärtsjukdom.

  Envisa oliktänkare blev därefter utstötta. Skulle man finansiera forskning med statliga medel fick man hålla sig inom det område som var intressant, annars fick man hosta upp egna pengar. Kostforskningen skedde sedan med inställningen att fett höjde kolesterolet och kolesterolet gav hjärtsjukdom.

  Skeptiker sågs inte positivt. Ett exempel är Uffe Ravnskov, en dansk läkare och forskare som jobbat i Sverige och bor i Lund. Ju mer han satte sig in i frågan desto fler hål hittad han i teorin om fettets farlighet. Han skrev sedan boken ”Kolesterolmyten” som blev hårt kritiserad. Den eldades bokstavligen upp i finsk TV. Ravnskov har senare berättat hur stolt han blev när han fick höra det. Att tillhöra den ärofulla skaran av författare som fått sina böcker brända är inte det sämsta.

  Det skulle ta decennier innan Ravnskov och andra tvivlare började få – om inte helt rätt så inte heller helt fel. De hade nämligen goda vetenskapliga skäl till att vara skeptiska.
  Men 1984 tvivlade man inte. Forskarnas officiella världsbild var då spikad och klar om än på skakig grund. Fett och mättat fett höjde kolesterolet, kolesterolet gav hjärtinfarkt. Fettet skulle bort. Budskapet var enkelt, mycket enkelt. Amerika skulle äta mindre fett.

  Naturligt fet mat hade blivit en ”flottig mördare”, som en amerikansk intressegrupp beskrev det. Livsmedelsindustrin var snabb att se de ekonomiska möjligheterna. Lightprodukter fyllde hyllorna, med mindre fett men mer billig stärkelse och socker. Till och med läsk, sportdrycker och juice – rena sockerlösningar – kunde se hälsosamma ut.
  Sockerdricka är trots allt 100 procent fettfri.

 5. Guy

  När det gäller gikt är det väl främst baljväxter och öl som bör undvikas. Har Aldrig hört att rött kött och rödvin skulle vara giktframkallande. Dom som lider av gikt verkar ha anfallen jämt återkommande, vilket motverkas med medicinering. Dom jämt förekommande anfallen verkar komma oberoende av diet men det går att framkalla ett anfall utanför perioden med fel diet. Dieten får man lära sig med försöks och misstagsmetoden.

  Mångårig erfarenhet av tre närstående giktfall
  mvh Guy

 6. Håkan Bergman

  När jag ser nån med en sån där tallrik brukar jag fråga – Har du ätit eller ska du äta?

 7. Slabadang

  The Telegraph … ”Fiddling with temperature records ”..

  Det måste vara Engelskt rekord i antalet kommentarer på så kort tid … nästan 17.000 ?

  89% av läsarna tror att klimathotet är en stor överdrift/fejk ! Folket är smartare än sin journalistkår i alla länder !

  http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/globalwarming/11395516/The-fiddling-with-temperature-data-is-the-biggest-science-scandal-ever.html

 8. latoba

  Även Grönköping har problem med vindktaften
  http://www.gronkoping.nu/index.php?action=las_text&id=1399481879

 9. Ingemar Nordin

  latoba #8,

  Om några år kommer vi att åse hur långt fler kommunalgubbar och -kvinnor i landet har drabbats av samma glömska som i Grönköping. Rena epidemin!

  – Vadå satsning på en vindkraftspark? – Det minns jag inte.

  – Jag tror att jag var skeptisk redan då. Men alla våra experter från SMHI var så säkra på att det skulle löna sig.

  – Nej, någon sådan investering har vi aldrig gjort! Det måste vara någon annan som byggt på våran mark!

 10. John Silver

  ROTFLMAO
  Linser! Mer potent gas kan inte släppas i atmosfären.

  OT, gikt får man av för mycket protein, animaliskt som vegetabiliskt. Undvik pelagisk fisk.
  Jag vet hur man botar den, både akut och långsiktigt.

 11. Anders W

  Har de fått med recept på barkbröd? Det kommer att vara till stor hjälp.

 12. pekke

  latoba #8

  Låter som Karlstad och Hammarö kommuner, beställde de vindsnurror med rutan ” extra allt ” ikryssad eller var det en uppgraderad värstingversion som leverantören tyckte att de skulle få ?

  I vilket fall som helst så har äventyret snart kostat skattebetalare i de bägge kommunerna närmare en halv Miljard för nöjet att säga ” vi har grön el ”.

 13. latoba

  #11
  Ja Vindkraftparken i Vänern är ju ett riktigt skräckexempel, Verkar bara skrivas om i den värmländska pressen. Det är väl för magstarkt för SvD och DN, För att inte tala om SVT och SR. Kan man hoppas på att rikspolitikerna lär sig något av detta? Det är väl fåfängt att tro det. Bättre att blunda och köra rakt mot stupet!

 14. Daniel Wiklund

  Romson och company vill verkligen påverka alla möjliga och omöjliga livsbetingelser. Är det inte hur vi transporterar oss, eller hur vi värmer våra hus så är det vad vi äter. Som om inte det vore nog vill dom åt våra pensioner också. I dagens lokaltidning (NSD) här i Luleå så kan man läsa ett debattinlägg med rubriken ”Dags för schyssta pensioner”, undertecknade av Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna, Klimataktionen, Jordens vänner, FIAN Sverige, Fossil Free Sverige, Forum Syd, Kristna Fredsrörelsen, Generalsekreterare WWF. Dom vill att pensionspengarna ska investeras i ”hållbara och fossilfria” företag som överensstämmer med ”vetenskapen och Sveriges klimatåtaganden”. Dom lutar sig mot Löfvens regeringsförklaring ”Världen måste sluta investera i det som förstör vår planet”. Det gäller nog att hålla hårt i plånboken om såna här tankegångar blir verklighet. I samma tidning fanns en insändare skriven av Grön Ungdom som slår ett slag för klimatsmarta sätt att ta sig fram, i det här fallet är det cykeln som avses. Hittar också en insändare där man vill ha köttfri måndag, bl a för att rädda klimatet. Det är hart när omöjligt att läsa en tidning, lyssna på radio eller se på TV-nyheterna utan att det är nån som ska rädda planeten från den globala uppvärmningen, och det ska genom att vi ska ändra på våran livsstil. Klimaupplysningen fyller en viktig funktion.

 15. Johan Nylander

  inte en dag går utan att vi blir matade av media om hur illa det är ställt med planeten, och hur vi ska göra o förhålla oss för att vara ”klimatsmart”….. är så in i ….. less det ordet. Nu senast ska vi absolut avhålla oss från närodlat o ekologiskt, enligt Jordbruksverket. Mmmm, jag har mina aningar!

 16. Johan Nylander

  #4 Mikael W, där har vi absolut samsyn! I min familj undviker vi det vita sockret o vitt mjöl. I matlagningen används 40% tig grädde o äkta smör. -vinst: mår mycket bättre, o maten smakar mycket bättre!

 17. Slabadang

  OT men…. ? när Euron bryts upp så bryts samtidigt EUs idiotier och makt upp .. typ ..klimatjokset?

  Lyssna på denna intervju om det totala överläge Grekerna befinner sig i gentemot EU/ECB. The Economist är väl en av få medier som fortfarande har nån typ av trovärdighet kvar.” Its very easy to leave the EURO”

  https://www.youtube.com/watch?v=KsGCvnL2ePk

 18. #17 En timme senare finns inte videon kvar längre …. kontot har raderats.

 19. Pelle L

  Latoba #8

  ”Hr stadsrådet Joel Eriksson (S) minns dock med bestämdhet, att han ingenting minns av affären.”

  En riktig höjdare, visste inte att sådan humor fortfarande finns 😀

  Kommer jag lite svagt att tänka på en viss f.d. näringsminister M.O. ?
  https://www.youtube.com/watch?v=I28uNxFVhOo

 20. Slabadang

  Grekerna har fått ”Dynamitharry” till finansminister och Papphammar som statschef ?

  Läs dessa citat ha ha ha ha ha ha ha . En mer ologisk plan har nog aldrig tidigare uttalats offentligt?

  If Greece is forced out of the eurozone, other countries will inevitably follow and the currency bloc will collapse, Greek Finance Minister Yanis Varoufakis said on Sunday in comments that drew a rebuke from Italy.

  Greece’s new leftist government is trying to renegotiate its debt repayments and has begun to roll back austerity policies agreed with its international creditors.

  In an interview with the Italian state television network RAI, Varoufakis said Greece’s debt problems must be solved as part of a rejection of austerity policies for the eurozone as a whole. He called for a massive ”new deal” investment program funded by the European Investment Bank.

  ”The euro is fragile; it’s like building a castle of cards. If you take out the Greek card, the others will collapse,” Varoufakis said according to an Italian transcript of the interview released by RAI ahead of broadcast.

  The eurozone faces a risk of fragmentation and ”de-construction” unless it faces up to the fact that Greece, and not only Greece, is unable to pay back its debt under the current terms, Varoufakis said.

  ”I would warn anyone who is considering strategically amputating Greece from Europe because this is very dangerous,” he said. ”Who will be next after us? Portugal? What will happen when Italy discovers it is impossible to remain inside the straitjacket of austerity?”

  Jo det kommer nog gå skitbra ska ni se. Att vägra spara för han inte kan betala de gigantiska skulder och utgifter han redan har och detta utan de pengar han inte får låna och samtidigt betala högre stadsutgifter med pengar han inte har !! Den ni!! …. Så vad kommer att hända?? Grekland ger ut drachmern igen som kommer bli värd nada en lååååånng låååång ekonomisk isolering för grekerna där de endast har råd att möjligen köpa inhemska varor och tjänster, överlever de denna period har de gjort ett sjuhelvetes klipp!

  Read more: http://uk.businessinsider.com/greek-finance-minister-the-euro-will-collapse-if-greece-exits-2015-2?r=US#ixzz3RIw1g9bX

 21. Helge

  #20 Slabadang

  Vad ska Grekerna då göra? De kan inte betala.

  Hade Grekland varit ett företag hade skuldavskrivning varit ett alternativ till total konkurs.

  De som hejdlöst lånat ut pengarna,dvs banker och finansinstitut, borde stå för en större andel för att få landet i balans igen. De har inte gjort sitt jobb de heller. Tyvärr hamnar det på EUs skattebetalare istället.

 22. Per-Olof Persson

  Kostråden bygger på politisk och ekonomisk propaganda

  Sverige och andra länder skrev på ett avtal med USA 1943 (enligt boken Forskningsfusket), att de amerikanska livsmedelsjättarna skulle få möjligheten att exportera sina produkter efter kriget, mot att USA vann kriget.

  Avtalet gäller fortfarande. Det är möjligt att politikerna vid denna tid inte kände till att Coca-Cola och den andra livsmedelsjättarna också fick full kontroll över kostråden och dietistutbildningarna.

  Fakta är dock att nästan all forskning inom området näringslära finansieras av livsmedels- och läkemedelsföretagen. Dessa företag finansierar nästan alla professorstjänster på området osv. Nästan alla experter får på något sätt pengar ifrån dessa bolag.

  Enligt neutrala bedömare som har gått igenom forskningsrapporter på området anser att de flesta rapporter är riggade för att ge rätt resultat.

  Sedan finns det också politiska skäl till dagens kostråd. De kostråd vi har haft sedan 1971 bygger bla på teorin att en stor del av den fattiga befolkningen i världen kommer att svälta ihjäl. Detta är de rikas fel eftersom de äter mycket kött.

  Ett annat politiskt skäl är att mat som kött är för dyrt för de fattiga att äta. Därför ville man att propagandan om kostråden skulle gå ut på att det inte är hälsofarligt att äta billiga kolhydrater som bröd och pasta.

  Men det metabola syndromet i världen (övervikt, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar), beror på att vi äter för mycket snabba kolhydrater. Vi är sedan 5 miljoner år inte anpassade till att ha ett högt blodsocker och höga insulinnivåer. Vi är anpassade för att ha cirka 5 g blodsocker i blodet åt gången.

  Dessa problem uppkommer inte om vi nästan enbart äter fett och protein. Fett och protein ger ett stabilt blodsocker och insulinnivå. Men äter vi exempelvis en tallrik pasta går blodsockret upp till över 100 g.

  Övervikt beror i de flesta fall på ett för högt blodsocker/insulinnivå. Fettförbränningen stängs av och fettcellerna får en signal om att ta emot blodsockret. Fettcellerna växer och lagrar fettet. När blodsockret dippar blir vi snabbt hungriga igen.

  Men ju mer fettcellerna växer, desto mer energi vill fettcellerna ha. Detta är skälet till att feta måste äta mer än smala. Äter vi endast fett och protein, kan levern endast producera blodsocker ifrån proteinet.

  Men den är ineffektiv på att producera blodsocker ifrån protein och blodsockret/insulinnivån blir stabil. Insulinet ger då en signal om att energin ska tas ifrån det lagrade fettet och vi blir/förblir smala.

  Ett högt blodsocker/insulinnivå skapar inflammationer i de fina kärlen i kroppen, exempelvis i öron, ögon och njurar. Vi får med tiden dålig hörsel och dålig syn osv. Inflammation skapas i blodådrorna och i inflammationen sätter sig små paket av LDL-kolesterol.

  Men äter vi övervägande fett och protein, kommer dessa paket att vara stora. Dessa fastnar inte.

  Diabetes typ 2 får man endast om blodsocker/insulinnivå är högt. Vi blir med tiden insulinresistenta. Cellerna tar inte emot blodsockret. Idag botas denna sjukdom genom att vi får ta ännu mer insulin. Men då ökar risken att få hjärt- och kärlsjukdomar.

  De som har diabetes bör först och främst utesluta kolhydraterna ur kosten för att få ner blodsocker/insulinnivå.

 23. Perfekt

  22
  Per-Olof Persson

  Helt rätt!
  Efter 20 år av vällevnad bestämde jag mig för att göra något åt min övervikt. Jag upptäckte snabbt att väldigt mycket av det jag trodde mig veta om kost och träning vilade på lika lös grund som ”klimatvetenskapen”.

  Genom periodisk fasta 16:8 mycket protein och grönsaker, fett i rimliga mängder samt styrketräning enigt Starting Strength kunde jag gå ner ett kilo i veckan utan att vara hungrig samtidigt som jag byggde muskler.

  När jag lade på konditionsträning gjorde jag det huvudsakligen i form av korta intervallpass.

 24. Slabadang

  Perfekt !

  Det var så du blev ”perfekt”? 🙂

 25. Niklas L

  #7 Slabadang
  Och som en följd av att vanligt folk är smartare än sina journalister och makthavare i respektive länder måste alla åsikter och debatter i offentligheten baseras på den allestädes närvarande ”värdegrunden”. Så inte folk tror att det de tänker är rätt, hur skulle det se ut, menar jag… Tror du inte att vi går värme-/drunknings-/orkandöden till mötes? Är du människofientlig, va!? Här måste skrivas en kommunal kokbok, så här kan det inte fortsätta!

 26. Mikael W.

  http://www.breitbart.com/london/2015/02/11/so-butter-is-good-for-you-just-like-global-warming-then/