Stiltje i sommarvärmen

Så är det snart lördag igen och jag är åter ansvarig för att skriva ett inlägg. Jag konstaterar först att mina medskribenter som vanligt gjort intressanta inlägg under veckan – vilket inte gör min uppgift lättare. Sedan var det dags att se vad som diskuteras på andra bloggar så här i sommartid. Något som då slår mig är att vi på SI/TCS/Klimatupplysningen faktiskt är ovanligt ambitiösa, eftersom flera av de bloggar jag hittat inte haft något inlägg sedan maj eller juni.

En närstående blogg som faktiskt varit aktiv är Lars Kaméls Vetenskapsbloggen och andra som sällan tar paus är Judith Currys Climate Etc. och naturligtvis Antony Watts WUWT (Watts up with that).

Så vad är det som diskuteras just nu. En liten kuriositet är att medan vi vid denna tid förra året fick läsa larmrapporter om att hela Grönland smälter, så var det den gångna veckan snöstorm över Grönland – varför kan inte vädret uppföra sig som vi vill ens på Grönland?

Annars är fortfarande hearingen i amerikanska senaten där (enligt alla skeptiska bloggar) aktivisterna gjorde ett blekt intryck och Obamas påstående om att uppvärmingen accelerat aktuella. Naturligtvis har även den metan-rapport som Lars så förtjänstfullt diskuterade har fortsatt diskuterats.

En blogg som var intressant denna vecka var Pierre Gosselins NoTricksZone som dels berättar om de skyhöga elpriserna i Europa just nu eftersom av de 31 Gigawatt installerad effekt som de tyska vindkraftverken har så kom det ut en säger en Gigawatt (något mer än 3%) och inte blev det bättre av att det kom moln som innebar att trots värmen så kom det inte ut mycket ifrån solpanelerna heller. Det är ju tur att européerna ännu inte har lika mycket luftkonditionering i sina hem som amerikanerna – då skulle det ha blivit riktigt dyrt – eller kanske skulle det har gått som i Nordamerika 2003 då elsystemet kollapsade på grund av att det var så varmt så att all luftkonditionering var i gång och till skillnad mot eltoppar på vintern så fanns det ingen naturlig kylning av transformatorstationerna.

Dessutom tog han upp en intervju med en tysk ”veteranmeteorolog” Klaus-Eckart Puls i Welt der Fertigung, som det skulle vara intressant att höra vad våra ”skeptiska kommentatorer” (d.v.s. de som tror på klimathotet och därför är skeptiska mot oss) har att säga om.

Där finns det också ett inlägg som påstår att trots att vi har värmebölja i Europa så är jorden som helhet kallare än normalt – tro’t den som vill. Även om vädret här är för varmt för en del så säger jag fortfarande samma sak som när jag var i Afrika för 20 år sedan

En svensk ska aldrig klaga på att det är för varmt – en afrikan ska aldrig klaga för att det regnar(fast jag har ju märkt att det ibland kan komma för mycket av det goda på båda ställena)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Dana Nutticellis på SkS kopplingar till oljeindustrin har nu klarlagts. Det företag, Tetra Tech, som han jobbar för cashar inte bara in på miljöverksamheten, man var också ytterst nära att få kontrakt på Keystone XL. Denna pipeline har ju upprört aktivister över hela USA och det är intressant att se hur smata oljebolig diversifierar så att man kan casha in både på gungorna och karusellerna. Av en ren händelse är Obamas energipolitik som gjord för dessa.

  2. glömde länken. Se sid11-12
    http://www.sanders.senate.gov/imo/media/doc/Keystone%20Final%20Report%20020912.pdf

  3. Eftersom jahg inte har något särskilt för mig idag annat än att vänta på mina oljepengar tänkte jag försöka utveckla superkrafter. Jag siktar inte på att likt Obama kunna kontrollera havsnivån, men att i alla fall kunna smälta glaciärer vore kanske användbart.
    http://stevengoddard.wordpress.com/2013/07/27/greenpeace-accuses-senator-murkowski-of-melting-glaciers/

  4. Lars Jonsson

    Perfekt
     
    Dina länkar är inte perfekta, de länkar till en och samma rapport

  5. Thomas P

    ”En liten kuriositet är att medan vi vid denna tid förra året fick läsa larmrapporter om att hela Grönland smälter, så var det den gångna veckan snöstorm över Grönland”
     
    Varför inte ta lite seriösa data istället för en enstaka händelse:
    http://nsidc.org/greenland-today/
    Sett till hur stor del av ytan som smälter har året inte varit onormalt. Jag vet inte om det finns uppdaterade data för stor volym som smält. Här ett par artiklar som är relevanta för hur snabbt polernas glaciärer kan smälta:
    http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130722141422.htm
    http://cires.colorado.edu/news/press/2013/greenland-inland-ice.html

  6. Slabadang

    Thomas P!
    Du e kul du ”Varför inte ta lite seriösa data istället för en enstaka händelse”
     
    Är det en regel som bara gäller skeptiker? Och vad är anledningen till att snöstormen en dag tas upp som argument? Vem var det som började?
    Du uttrycker dig enligt samma logik som slagskämpen på skolgården ”Det började med att han slog tillbaka”

  7. Slabadang

    Bevingade ord
     
    Clean air to breathe, clean water to drink, clean lakes, rivers, oceans and soil and an intact ecosystem belong to the fundamental human rights. As climate history shows us, a stable climate is not one of those rights.”

  8. Tack Lars.
    Här är länken till den häpnadsväckande senatorn som kan smälta glaciärer:
    http://stevengoddard.wordpress.com/2013/07/27/greenpeace-accuses-senator-murkowski-of-melting-glaciers/
    Andra med superkrafter som jag kommer att tänka på är de som kan återuppväcka döda hockeyklubbor.

  9. Slabadang

    Äras den som äras bör!
     
    Citatet ovan är av Horst Malberg fysikprofessor.

  10. ThomasJ

    Intressant läsning i sommarstiltjen – det deFacto stiltje här f.n. (avbruten av korta/intensiva åskor + regnskurar), Sten! Tack för den 😀
     
    Saknar i blogg-hänvisningarna gör jag (bl.a.) Bishop Hill (UK), suveränt välinformerad/-skrivande; JoNova (Aus) ditto; Donna Laframboise (CDN), i sanning en grävande journalist med radder av rejäla avslöjanden primärt i/kring bedragarna inom IPCC-maffian. To name just a few…  😉
     
    På andra sidan atlantiska träsket, i det stora landet, pågår en [typ] revival av Galileos ’kamp’ mot (dåvarande) religiösa ’övertygelser’ (’consensus’??? – hah!), nu ’modern tid’ involverar saken den icke helt obekante ’hide-the-decline’ mannen Mann. Läs vasst referat från domstolsutslag här:
     
    http://www.americanthinker.com/2013/07/mann_vs_steyn_heresy_shall_be_crushed.html
     
    Mvh/TJ

  11. Thomas J,

    jag tittade in på alla de du nämnde men varken Bishop Hill, Donna Laframboise eller JoNova hade något riktigt intressant igår.

    Och till Thomas P så var väl min kommentar om snöstormen på Grönland bara ett konstaterande av att en väderhändelse som kan slås upp som alarmerande naturligtvis blir nyheter hos de stora medierna medan en väderhändelse som pekar åt andra hållet förtigs.

  12. Thomas P

    Din länk visade hur stor del av ytan som är i smältande tillstånd. Mer intressant är väl hur mycket ismassa som smälter. Det är faktiskt helt normalt just nu.

    http://polarportal.dk/groenlands-indlandsis/nbsp/total-masseaendring/

     

  13. Thomas P

    Sten #11 Hur ofta är det snöstorm på Grönland? Är det verkligen en nyhet värd att slå upp? Förra årets avsmältning var av typen att den historiskt bara inträffat med flera seklers mellanrum. Och vad menar du ens att en snöstorm på Grönland pekar på? Att temperaturen kan nå under noll grader även på sommaren är knappast något som borde förvåna någon.

  14. Thomas P

    Lena #12 Jag har lite svårt att se hur de två första figurerna på den sidan går ihop. I den första förefaller 2013 enligt deras modellberäkningar vara rätt normalt medan i figuren nedanför 2013 ligger en bra bit över medel under de flesta månaderna. Jag tycker också det verkar väl mycket att Grönland under förra året skulle bidragit med mer än en mm havsnivå.

  15. Thomas P

    Jag tycker faktiskt också att mm nivån verkar rätt hög. Den första grafen visar accumulerad avsmälning och då måste man väl titta på december för att få hela året förmodar jag. Det bli ca 0,7 mm som medelårsavsmältning för 2003-2012. Den undre visar per månad om jag fattat saken rätt. Även där verkar det vara för högt men jag vet inte. Knepigt det där med att läsa av graferna rätt ibland kan jag tycka.

     

  16. Men vi kanske kan enas om att inlandsisen på Grönland inte smälter lika mycket i år som förra året?

    😀

     

  17. ThomasJ

    Sten k.#11: Korrekt – mittåt! Förbisåg att du nämnde ’igår’… Sorry!  😳
     
    Intressant läsning om energi här:
     
    http://www.thegwpf.org/hank-campbell-global-warming-worlds-top-problem-energy/
     
    Mvh/TJ

  18. ”med flera seklers mellanrum”!? 
     
    Det går bara inte att skriva ngt utan att skarva. För övrigt, om det hände för säg 150 år sedan, då var vi fortfarande kvar i lilla istidens köldgrepp. Vad säger det då om hur ’onormalt’ det skulle vara idag, när världen totalt blivit en del varmare, och att detta främt synd i de polnära områdena, men bara på norra halvklotet! 

  19. ThomasJ

    #17: Mittåt-mittåt…: JoNova har en mkt läsvärd tråd om energi hon oxo – från igår (27 juli):
     
    http://joannenova.com.au/2013/07/the-real-free-market-is-making-the-fake-carbon-markets-pointless/
     
    Mvh/TJ

  20. Thomas P

    Lena #16 Den där modellberäkningen verkar väldigt indirekt så jag skulle säga att vi inte vet, men att det i alla fall inte finns några tecken på att avsmältningen på Grönland hittills i år är ovanligt stor. Å andra sidan har vi inte nått upp till årstiden med maximal avsmältning än som framgår av dina figurer.
     
    Jonas #18 Jag skarvar inte. Det är riktigt att senaste smältperioden som möjligen var lika stor var för 150 år sedan, men för att hitta nästa av samma storlek får du om jag minns rätt gå tillbaka ca 700 år till. När media rapporterade om att dessa händelser inträffade med i genomsnitt 150 års mellanrum baserades det på att de var mycket vanligare för ca 7000 år sedan då klimatet p Grönland pga den annorlunda jordbanan var rätt annorlunda.

  21. Thomas
     
    Flera ggr använder du okunskap som själva kärnan i argumentet. Förra årets ’rekordavsmältning’ var en typisk medial klimatanka, en som du säger ovanlig väderhändelse. Och som du säkert själv (numera) är medveten om är det sådana, och andra indirekta proxies alarmistsidan får klamra sig fast vid för att behålla det (okunnigt dumma) mediala intresset lite till. Tom isbjörnarna verkar de ju lyckligtvist gett upp med numera …

  22. bom

    Titta gärna in på Frihetsportalen hos Mats Jangdal. Det handlar om ”Förbifart Stockholm” och politiska heliga kor slaktas i parti och minut. Politikerna får välförtjänt slita spö men byråkraterna och det hatade miljöpartiet får också det som på norska kallas HJULING dvs storpisk. Trafikpolitiken är ett djävla skit och väljarna dör helt i onödan!

  23. Thomas P

    Jonas #21 När väderhändelser blir tillräckligt ovanliga blir även de relevanta.

  24. Slabadang

    Extra! Mr Fracking har avlidit 94 år gammal!
    http://news.yahoo.com/texas-oilman-fracking-pioneer-mitchell-dies-94-203928495.html

  25. Slabadang

    Tips!
     
    Bra blogg som bevakar shale gas.
    http://www.europeunconventionalgas.org/newsroom/195/130/Bloomberg-Europe-must-spend-on-shale-gas-research-as-winter-blackouts-loom/

  26. Thomas P #23
    Då skal jag låta mitt väder:
    Snö och -13 i Sydafrika, värsta på 27 år av stigande CO2 enligt ögonvittne
    http://www.news24.com/SouthAfrica/News/Cold-has-SA-in-icy-grip-20130611
    Lite gammalt väder utan loaded dice:
    http://stevengoddard.wordpress.com/2013/07/24/77-years-ago-today/
    30F kallare nu, vem hade kunnat tro det med loaded dice och allt.
     
    Jag har för mig att det var lite kallt i Peru också.

  27. #23 Totalt faktafri nonsenskommentar

  28. Thomas P

    Jonas #27Är inte alla dina kommentarer totalt faktafria nonsensinlägg utan att du specifikt behöver påpeka det?

  29. Nej Thomas! Verkligen inte. Tex var foljande kommentar spot on:
     
    ”#23 Totalt faktafri nonsenskommentar”
     
    Och för säkerhetsskull klipper jag in #23 också:
     
    ”23 Thomas P 2013/07/27 kl. 13:31  
    Jonas #21 När väderhändelser blir tillräckligt ovanliga blir även de relevanta.”

  30. Christopher E

    Med andra ord så var förra årets avsmältning av Grönlands isyta en alldeles normal händelse, då vi är en god bit på väg in den moderna (och alldeles naturliga) värmetiden.  För 700 år sedan var det också värmetid, som bekant, också den givetvis naturlig.
     
    Jonas gör en utmärkt poäng med att påpeka att avsmältningshädelsen för 150 år sedan däremot inträffade under en kallperiod. Det är den som är den extema händelsen! Men då fanns det förstås inga extrema klimatalarmister som envist försöker tolka varje naturlig händelse som av människans skuld och ett förebud om katastrof.

  31. Magnus A

    #14 Thomas P: ”Jag tycker också det verkar väl mycket att Grönland under förra året skulle bidragit med mer än en mm havsnivå.”

    Varför tycker du det? I studier jag såg på 00-talet vill jag minnas angav i storleksordning detta från Grönland. Netto tillför även glaciäravsmältning medan Antarktis is växt och inte bidrog mycket då.

  32. Thomas P

    Magnus #31 Senaste IPCC rapporten anger avsmältningen från Grönland till 0.05 ± 0.12 mm/år, men när jag kollar närmare ser jag att GRACE faktiskt ger värden uppåt millimetern.