Sr. Cabrero och solfarmen

spanish farmer
Staten lovar guld och gröna skogar om vi bara investerar (eller använder pensionsfondernas pengar) i s.k. ”förnyelsebar” energi som t.ex. solenergi. Men inte alla stater har längre råd med att fortsätta med sina åtaganden om subventioner.
Sr. Cabrero är 60 år gammal och investerade år 2008 alla sina sparpengar, €20,000, i en affär som skulle vara lönsam enligt den spanska regeringen. Staten hade lockat med subventionerade taxor på elen från en solfarm i 20 år framåt. Ja, Sr. Cabrero tyckte att erbjudandet verkade så lönsamt att han faktiskt lånade ytterligare €80,000 i banken. Det här borde ge en garanterat bra och trygg pension.
Men så kom krisen, och staten har inte längre några pengar för att betala alla dessa subventioner i 20 år till. I juni i år så kommer regeringen därför att besluta om att dra ned på sina utgifter. Och då ryker solfarmen och därmed Sr. Cabreros pension. Dessutom har han ett lån att betala tillbaka till banken.
Även de spanska bankerna ligger risigt till efter att ha lånat ut stora belopp till denna energisatsning. Solkraft borde ju vara en lönsam affär i Spanien, eller hur? Nja, inte riktigt. Även om solen lyser intensivt (och har t.o.m. ökat under senare decennier) där nere så är investeringskostnaderna i solceller, smarta elnät och underhåll höga. Bankerna, och de gröna företagen i vind- och solsektorn, litade också på staten.
Bankerna och företagen tycker inte att det är rättvist att de skall stå för förlusterna och lobbar nu stenhårt för att få behålla sina subventioner. Men staten har inga pengar. Så det blir nog Sr. Cabrero, och tusentals andra spanska medborgare, som får stå för förlusterna.
Läs mer här.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Ja, verkligheten kommer till slut fram.

  Bortom subventionerna finns egentligen mer.

  Vissa länder har också tagit konsekvenserna av att intermittent energi från solceller och vindkraft innebär störningar i elnäten; dvs dessa energislag bör i rättvisans namn bära sina merkostnader för exempelvis införande av ”smarta nät” och vad man vill kalla dem

 2. Ingemar Nordin

  Stor skandal under uppsegling: Tim Yeo, ordförande för det engelska parlamentets energi och klimatkommitté, har blivit avslöjad som en riktig mutkolv. När fattigt folk förlorar pengar så drar den gröna överklassen in multum på att driva energibluffen politiskt.

  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/10108457/Lobby-row-Energy-policy-MP-Tim-Yeo-filmed-boasting-about-introducing-businessmen-to-Government.html

 3. Det finns flera aspekter på detta:
   
  Statens subventioner, uppmaningar och löften för framtiden, bankerernas villighet att bistå ’finansieringen’ (delvis baserat på dylika löften), pensionsfonder etc under (del- eller hel-) politiskt överinseende och förvaltning, enskilda som gått in själva med ’satsningar’ samt eget och lånat(?) kapital, samt övriga enskilda som inte varit delaktiga i hur ngt av allt detta blivit till (men som ofta är de som får ta notan för övrigas lättsinne)
   
   

 4. Håkan Bergman

  Tim Yeo på tuben:
  http://www.youtube.com/watch?v=J_0HyFvAaoc

 5. Håkan Bergman

  Riktigt galet av Spanien ”att gå före”, de flesta solpanelerna är installerade före 2008, idag skulle man få samma kapacitet för en bråkdel av kostnaden.
  http://bit.ly/13pyGef

 6. bom

  Så fanskapet (Yeo) har t o m en standardprislista som han hugger till med? Nu måste man väl reagera i hans valkrets – ja inte bara där hans kollegor borde för att skydda sig själva, se till att han kastas ut och hamnar bakom lås och bom för mutbrott!
  Hur många av denna sort har vi i Sveriges riksdag????

 7. bom

  Håkan Bergman 2013/06/09 kl. 16:26
  Riktigt galet av Spanien ”att gå före”,
   
  Inte lika galet som svenska Centern (och (mp) naturligtvis) för Spanien har ju i alla fall en hel del sol medan vi stackars satar på 59 grader nordligt har fem månaders vinter och sommar någon enstaka eftermiddag just nu kring midsommar. Att vi skall gå före alla andra är en helt verklighetsfrämmande ambition som bara kan uppstå i huvudet på en närmast debil centerpartist som knappast ens kan stava till ordet fysik och ännu mindre ens vet vad det ordet har för innebörd! Nog fan blir man trött alltid. Som Jonas N skrev solceller under snö funkar inte alls! Snöskottarfacket (plåtslagarna) jublar nog inför tanken att röja snö och is från solcellsytor under en meter snö. Där hjälper nog inte ens plastskyfflar – det får bli händer och mjuk borste. Klart som fan att just vi skall ta smällen att vara först!

 8. HenrikM

  Det här är kanske ett mycket smartare sätt att skörda solens frukter:
  http://www.jouleunlimited.com/news/2013/joule-extends-solar-co2-conversion-platform-produce-renewable-gasoline-and-jet-fue
   
  Göra om solenergi och Co2 till bränsle direkt via genmodifierade bakterier.

 9. MrsM

  HenrikM 2013/06/09 kl. 21:17 Medan man väntar på alla nya innovationer får man studsa omkring litet och få igång sina egna inre kärnreaktioner eller vad tycker du Henrik? 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=TiCxqhu9cio
   

 10. Arne

  Hur är det egentligen med solenergi och Sverige? Det pratas ju nu om att vi har lika mycket soltimmar som Tyskland, kan det verkligen stämma, och hur effektivt är det i jämförelse med tex Spanien?
  Det positiva med solpaneler är väl ändå att de inte kräver jättehöga torn och flaxande vingar.  Mej jag sällar mig till skaran som undrar hur det kan gå ihop sig ekonomiskt…
   

 11. John Silver

  Investera i gas istället:
  http://www.rationaloptimist.com/blog/is-gas-made-in-the-earth%27s-mantle.aspx

 12. Ingemar Nordin

  Uppdatering om Tim Yeos finanser och sol/vindindustrin:

  http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/parliamentary-investigation-to-be-launched-into-tim-yeo-lobbying-allegations-8651694.html