Som ett brev från Posten

Klimatekonomiskt brev
Jag fick ett en räkning häromdagen. Det speciella med räkningen var att den låg i ett kuvert som var märkt ”Klimat-ekonomiskt”. Vad innebär det undrade jag och surfade in på postens hemsida. Efter sökning kom jag fram till sidan där de förklarar vad märkningen innebär:

 • Aktörer i alla led ska vara certifierade enligt ISO 14 001 eller motsvarande.
 • Papper och kuvert ska uppfylla Svanens kriterier eller motsvarande.
 • Försändelsen och dess innehåll ska vara återvinningsbar som papper, kartong eller mjukplast.

Det verkar ju bra men sedan kom jag till den delen som gällde klimatet under rubriken ”Klimatkompenserad distribu​tion”:

Genom att investera i kvalitetssäkrade kompensationsprojekt av högsta standard inom FN:s CDM-system, som styrs av Kyotoprotokollet, kompenserar Posten för de utsläpp av växthusgaser som ditt utskick genererar.
Vilka är de där kvalitetssäkrade kompensationsprojekten undrade jag och mailade till Posten. Jag fick så småningom ett vänligt brev från Susanna Fink, Senior advisor environment, som förklarade att de i nuläget klimatkompenserar i tre projekt. Det första är en konvertering av kraftverket Sri Balaji, Indien till biobränsle. Det andra och det tredje är Yiniyi och Yangjiayao som bägge är vindkraftsprojekt i Kina.
De håller på med en ny upphandling just nu så det går inte att säga vilka projekt det kommer att bli, skriver Susanna. Men det kommer att bli CDM Gold standard (visst låter det fint).
Även Månpocket har börjat klimatkompensera. Det innebär:
 • Böckerna trycks på FSC- märkt papper. FSC står för Forest Stewardship Council och verkar för ett ansvarsfullt skogsbruk.
 •  Månpocket och Bonnier Pocket klimatkompenserar för de utsläpp som inte går att undvika i bokproduktion (inklusive transport) genom Climate Friendly. Vi har initialt klimatkompenserat för mer än ett års pocketutgivning.

Månpocket klimatkompenserar i två projekt.  Keltepe och Anemone som bägge är vindkraftsprojekt i Turkiet.

Jag vet inte om Posten och Månpocket på allvar tror att de medverkar till att rädda världen eller om det till största delen handlar om att bygga upp sin goodwill. Men jag är rätt övertygad om att Kina och Turkiet  har råd att bygga vindkraftverken själva.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Tack Lena!
  Ja jösses! Det finns ingen hejd på floskleriet när det gäller ”miljön”. Man kan bara hoppas att alla de som deltar i detta enorma gechäft kan titta sig i spegeln utan att känna  illamående…..för annars har vi snart ett enormt utbrott av kräksjukan att vänta.

 2. Peter Stilbs

  Tack Lena – ja, vissa går väl på detta. Andra blir bara irriterade.
  Redan för något år sedan fick jag klimatkompenserade försändelser från CDON – de tog en vecka istället för 1-2 dagar. Men det fanns ingen förklaring.
  Fortum meddelade mig också i samband med den senaste räkningen att de satsar stort på solel – jag såg mig nödd att se över mitt avtal med dem  

 3. ”Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor” skrev Fröding.

  I Kalmar län har Moderaterna börjat leka i den sandlådan.
  Paniken och reptilhjärnan talar, var finns det goda omdömet?
  
www.barometern.se/reagera/debatt/idealism-och-realism(3452366).gm
   

 4. Lasse

  I Dagens DI så framhävs en entreprenör som satsar på tvätt.
  Den är väldigt miljövänlig och rationell, kräver bara 5 l vatten per kilo tvätt och sänker elåtgången med 25%
  Nu har de tecknat kontrakt med med en hotellkedja- från Sundsvall till Finska gränsen. Det blir långa transporter!

 5. Lars Jonsson

  Tack Lena, 
  Jag tittade också, för något år sedan, över vad detta med klimatkompensation innebär. En tora spelaren i Sverige är Triorona som ju tjänar pengar på denna verksamhet. Så som jag minns det går ca 80% till vindkraftsprojekt i västra KIna. Det Kina som genom garantier av staten och låga löner slår ut europeisk vindkraftsindustri, ges nu stöd från oss för att ytterligare eld på denna brasa av kapitalförstöring.Den förnyelsebara elproduktionen i KIna står för stora problem och ekonomiska svårigheter. Det låter ju bra att skicka pengar rakt in i ett svart hål i Mongoliet, men någon miljöförbättrande verksamhet är det knappast – men så länge några tjänar pengar på detta vansinne finns det gott om folk som hejar på

 6. Ann L-H

  Lena – tragikomiskt. Helt i klass med bekantingen som var emot ”genmanipulering” och rädd för att bli smittad av gener. Världen rasade då någon oförskämt nog avslöjade för henne att det faktiskt kunde finnas en och annan gen i det kött hon åt. Och inte hjäpte det ju heller att bli vegetarian.

 7. Lena.
  Kafka.

 8. Lars Jonsson
  Ja det skulle nog vara intressant att göra en mer grundlig undersökning av de företag som administrerar hela den här cirkusen.
    

 9. Lasse

  #8
  Du kan ju börja här. En förening som verkar för en bättre miljö.
  http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/utslappsratter/om-utslappsrattshandeln/

 10. Sten Kaijser

  L Cornell #3
  Jag tycker faktiskt att hela den dikten förtjänar sin plats bland kommentarerna till detta fina inlägg (tack Lena). Dikten heter
  Idealism och Realism (bara en sån sak -inget nytt under solen)
  Nu är jag led vid tidens skism
  emellan jord och stjärnor.
  Vår idealism och realism
  de klyva våra hjärnor.
  Det ljugs när porträtterat grus
  får namn av konst och fägring.
  En syn, som svävar skön och ljus
  i skyn, är sann som hägring.
  Men strunt är strunt och snus är snus,
  om ock i gyllne dosor,
  och rosor i ett sprucket krus
  är ändå alltid rosor.

 11. Orm

  i gårdagens Svd annonserad

 12. Orm

  I gårdagens Svd annonserades om klimatsmarta julbotd. Låter inte särskilt aptitligt.

 13. Bra om energi mm.
  http://www.masterresource.org/

 14. pekke

  Svenska och europeiska klimatkompenseringar går till vad kan man fråga sig.
  Indian corporates are earning carbon credits by claiming to be environment friendly but reality is quite different
  http://www.goimonitor.com/story/wind-energy-or-windfall
   
  Experts warn on China’s “reckless” wind power expansion
  http://www.morningwhistle.com/html/2012/Company_Industry_0622/212734.html
   
   
  Topic: An insider’s view: fraud, corruption and environmental integrity of the CDM
  http://www.qiqo.info/cdmwforum/index.php?topic=13.0
   
   
  Ytterligare en grön idé som blev brun och kostar Sverige/EU en massa pengar, inte undra på att den ekonomiska krisen i EU bara fortsätter att skena.
   

 15. joel

  Arla slår på stort i TV-reklam om att de nu kränger klimatkompenserad mjölk. Har de installerat flatulensfilter över kossorna? Tur man bor i gränstrakter så man kan handla Skånemejeriprodukter i stället. Det har jag påpekat för Arla.
  ”Classic – det klimatkompenserade kaffet!” Med dem har jag diskuterat och kommit fram till att det de _egentligen_ gör är mycket lovvärt; de planterar träd! De vill dock inte förstå att detta är ”miljövård”.
  Tyvärr är det väl så att dagens hjärntvättade, klimathotsskedmatade publikum förväntas reagera mer positivt på klimaaaaaatkompensering än verkligt miljövårdande…
  Dessutom har jag framfört önskemål till Kundkraft att jag inte vill ha med något vind- och solflumsbolag att göra. De tyckte mina argument var ”intressanta”. Säkert standardsvar till knäppgökar. Nu löser väl det sig med automatik, eftersom jag inte kan tänka mig att flum-el går att sälja så billigt så man kan vinna en kundkraftsupphandling…

 16. Björn

  Det verkar som posten har för mycket pengar och för lite att sysselsätta kontorspersonalen med. Då blir klimatkompensering etc en utfyllnadsverksamhet, som dessutom ses som statushöjande bland kontorspersonalen. Det vore bättre med en rationalisering så att onödig personal kunde sparkas och därmed kan göra lite nytta i privat företagsamhet.

 17. Gaupa

  Tack Lena K
  Mmm, det är en lönsam marknad, detta med  ”klimattjänster”.
  Citat från Tricoronas hemsida:
  ” Vi är stolta över att vi är ett företag som håller på att sadla om helt, från gruvbranschen till ett renodlat klimatföretag. Vi är ett mycket mer framgångrikt företag sedan vi lämnade den gamla affärsidén bakom oss och hoppas att vår resa kan fungera som inspiration för andra företag.”
  http://www.tricorona.com/sv/content/fr%C3%A5gor-svar-ang%C3%A5ende-tricoronas-gruvverksamhet-0
  http://bloggar.miljoaktuellt.idg.se/klimatnyheter/2012/02/17/hej-varlden/
   
   

 18. L

  Och i Kina sitter Maurice Strong och betraktar sitt livsverk, klimathotet.

 19. Ulrik

  Man borde få rabatt om man vägrar att betala för olika slags ”klimatåtgärder”. I varje fall borde det finnas en svart lista på alla företag och myndigheter som använder ordet ”klimat” i sin reklam så att man enkelt kan göra sitt eget ”smarta bortval”.

 20. Peter F

  Ulrik
  Här är några http://www.hagainitiativet.se/

 21. Mikael

  Gudrun Schyman hittade på patriarkatets förtryck, Jesus hittade på Kristendomen, Mohammed hittade på Islam, Maurice och Bert Bolin och de andra inom FN hittade på klimathotet, tandläkarna hittade på tandtrollen osv. Lögner lönar sig tyvärr i denna värld av dåliga journalister och värdelösa medier. Sanningen blir hånad och bestraffad av de styrandes domstolar. Jurister används som redskap för att tysta sanningssägarna.

 22. ThomasJ

  Tack för intressant inlägg, Lena!  😀
  Tricorona, ska egentligen verksamhetsanknutet heta Trick & Råna, skär guld (utan täljkniv) på denna megabluff och vad värre är, är att folk/företag som annars agerar förnuftigt köper sk**en med hull & hår.
  I Kanada är det emellertid lite andra tongångar – tänk om vi kunde få se slikt i svenska publika servicen:
  http://www.sunnewsnetwork.ca/video/search/all/source/charles-adler/an-inconvenient-chart/1908505972001
  Mvh/TJ

 23. Peter F

  Man kan ju börja undra om det idag i Sverige finns företag som INTE har ”klimat” i sin reklam o/e i sin verksamhetsplan.

 24. István

  Såg en notis om att Konungen vägrar att dela ut WWFs guldmedalj till kalkbrotts sabotörer i Gotland.
  Utmärkt! Vi behöver ju åtskilligt med kalk till all betong som behövs för nya vindkraftverk!

 25. Håkan R

  => ThomasJ 22
   
  Tricorona började faktiskt med att försöka gräva guld på riktigt, man hette Wermlands Guldbrytning och haussade upp en guldgruva i Norge som sedan visade sig ”tom”, nästa försök i Finland gick bättre men då i ett avknoppat bolag som hette Riddarhyttan. Sedan har försöken varit många inom råvarusektorn.  Koppar, Kaolin, Kvarts, Bensinstationer, Tandguld, Skrot mm. Till slut fann de sin nisch inom luftaffärer och bolaget köptes upp av  Barclays PLC

 26. Mats W

  På tal om alla ”klimat-profitörer” minns jag en PS-teckning av Sture Hegerfors i GP: ”Om vi går ut med att vi sätter miljöansvar före vinst, kan vi göra en ännu större vinst!”

 27. bom

  #25 Intressant om Tricorona. Så de ägs av Barclay nu? Jag trodde det var av nr 23 nämnda Hagainitiativet som ägde Tricorona? De kanske är mindre aktieägare. Åsa Domeij är (eller var) väl ansvarig för miljöpropagandan i Axfood? Att sälja tomma guldgruvor eller köpa koldioxid är väl näraliggande bedrägerier?
   

 28. Gunbo

  Mikael #21,
  Nu är du nog lite historielös. Varken Gudrun Schyman eller någon annan har behövt hitta på det patriarkaliska förtrycket. Det har funnits sedan långt tillbaka  i tiden och finns fortfarande i många muslimska länder bl a. Här i Sverige t ex fick kvinnor allmän rösträtt först 1921.
  Likaså fanns ”klimathotet” långt innan Maurice Strong och Bert Bolin ”hittade på” det. Här är en film från 1958:
     
  http://www.youtube.com/watch?v=0lgzz-L7GFg&playnext=1&list=PL1FA9E5D8F43BB33D&feature=results_main
   

 29. bom

  #24 Det var väl fint att kungen inte ställde upp på att belöna SnisAlva för hennes industrisabotage. Han kanske äntligen har vuxit upp? Då är det väl dags att han dumpar WWF-hedersordförandeskapet också? SnisAlva är ju bara 19 år – då har man lov att vara korkad!

 30. Holmfrid

  Bästa klimatkompenserande åtgärd är väl att inte skicka försändelser – gör som MP vill ,  undvik tjänsten (brev, Thailandsresor mm)

 31. pekke

  Jag antar att ni har noterat den senaste utvecklingen av istäcket i Arktis ?
  http://sunshinehours.wordpress.com/2012/10/17/agw-arctic-sea-ice-propganda-ignores-area/
   
   
  Fast nu jädrar smälter det i Antarktis !
  http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_timeseries.png
   
  Fast inte så mycke´ då,  men det SMÄLTER !!

 32. tty

  Det kommer att bli litet schizofrent med klimatanpassandet om FSC tar in förbud mot vindkraftbyggen som villkor för certifiering.
  Det verkar ju logiskt att Tricorona gått från gruvbranschen till klimatbranschen.
  Det gjorde Steve McIntyre också, han övergick från att analysera gruvbedrägerier till att analysera klimatbedrägerier.

 33. Håkan R

  => Bom 27
  ” Så de ägs av Barclay nu? ”
  Inte nu längre Barcleys köpte Tricorona i juni 2010 för 1.13 miljarder Sek och sålde tillbaka till ledningen för några månader sedan ” in a step likely to be seen as a vote of no-confidence in the ailing carbon markets.”  för okänd summa, förmodligen kraftig förlust.
   
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/795e92fc-d5b7-11e1-a5f3-00144feabdc0.html#axzz29eGZcY5o

 34. Helge

  Själv undviker jag allt som det det står klimatkompenserat på, försöker praata förnuft med mig själv, men det börjar bli svårt att inte bli förbannad när man ser hur sjukt systemet är och hur så många utan att tänka anpassar sig i något som påtagligt liknar avlatsbrev, förutom att det inte är synder man kompenserar, utan påhittade synder. Det värsta är att man sakta inser att det är lika tokigt inom många områden. 
  Ta bara
  matområdet där animaliska fetter fördöms systematiskt på noll evidens
  Vindkraftverksutbyggnaden baserad på subventioner utan verklighetsförankring
  Finanskrisen och alla sjuka beslut som ligger bakom det eskalerande negativa händelseutvecklingen
  Läkemedelsindustrin som fått oss att ”bota” normaltillståndet” genom att inta dyra mediciner som ska ätas resten av livet, mediciner som för många ger biverkningar och sjukdom i sig.
  En ”granskande media” som i första hand tagit förmyndarrollen
  ”Spioneriet på samtliga medlemmar i samhället rörande elektronisk kommunikation (röst, data & plats), vare sig de är misstänkta för något eller inte.
  EU, som genomgår en antidemokratisk utveckling av sällan skådat slag
  USA som blivit den enda militärmakten att räkna med, och som följer mänskliga rättigheter när det passar.
  Ett samhälle där fortkörare får acceptera att man fotas, men där finansinstitut kommer undan med låga böter utifall man förskingrat våra pensionspengar
  osv osv
  Verkar helt omöjligt att komma undan det hela, man blir en del av det vare sig man vill eller inte.

 35. Labbibia

  Pekke # 31
  Tack för länkarna!

 36. ThomasJ

  Håkan R #25: Intressant info – stort tack!  😉
  Mats W #26: Goldie! 😀
  Mvh/TJ

 37. pekke

  Gunbo #28
  Senaste nytt från 70-talet !
  70s News Update: Global Cooling
  http://www.youtube.com/watch?v=slrCJxIMn54
   
   
  Okej, lite mer seriöst om Global Cooling på 70-talet, men bara lite  😉
  http://www.youtube.com/watch?v=tUYnHxtFYlM
  http://www.youtube.com/watch?v=116WFc3Gmko&feature=related

 38. Åt just lunch med vVD på Dafgårds. Inspirerad av detta inlägg frågade jag om man hade planer på att ”klimatkompensera”. Det var befriande att höra att sådana bluffar går man inte på!
  Här på lansbygden råder sunt förnuft – tack och lov! 🙂

 39. bom

  #38 Nu skall jag fan iväg och köpa tjockt av Dafgårdprodukter! Förtjusande!

 40. ThomasJ

  Undrar huruvida Vattenfall är (klimatkompensations-)kund hos Trick & Råna:
  http://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2012/10/18/germany-opens-2nd-coal-power-station/
   :mrgreen:
  Mvh/TJ

 41. ThomasJ. #22
  Trick å Råna!
  Briljant!  LOL!
  M.Sc.Eng #38
  Heja Dafgårds! Brukar köpa deras produkter när jag vill ha snnabbmat

 42. Labbibia

  M. Sc.Eng. # 38
  Bravo!
  All heder åt Dafgårds!

 43. Undrar ifall det är någon form av klimatkompensering Posten har när dom inte ser till att mitt paket från USA inte levereras upp från Malmö fast det snart är 14 dagar sedan det landade där?
  Vore det inte bättre dom bekymrade sig för sin service än sådan där flosker. 

 44. Gunbo #28
  Jodå. Sen togs det nya tag 1975
  The preposterous
  claim that human-produced
  carbon dioxide will broil the Earth, melt
  the ice caps, and destroy human life,
  came out of a 1975 conference in
  Research Triangle Park, North Carolina,
  organized by the influential anthropologist
  Margaret Mead, president of the
  American Association for the
  Advancement of Science
  (AAAS), in 1974.
  Och sedan
  runt 1990  i ”Club of Romes” dokument ”The First Global Revolution”
  This is where the question must be raised—what sort of democracy is required today and for what purpose?
  […]
  Democracy is not a panacea. It cannot organize everything and it is unaware of its own limits.
  These facts must be faced squarely, sacrilegious though this may sound. In its present form,
  democracy is no longer well suited for the tasks ahead. [pg 71-72]
  The common enemy of humanity is Man
  In searching for a common enemy against whom we can unite, we came up with the idea that pollution,
  the threat of global warming,
  water shortages, famine and the like, would fit the bill.
  In their totality and their interactions these phenomena do constitute a common threat
  which must be confronted by everyone together. But in designating these dangers as the enemy,
  we fall into the trap, which we have already warned readers about, namely mistaking symptoms for causes.
  All these dangers are caused by human intervention in natural processes,
  and it is only through changed attitudes and
  behaviour that they can be overcome. The real enemy then is humanity itself.. [pg.75]
   

 45. pekke

  ThomasJ #40
  Helt underbart, den nya gröna energin utan kärnkraft innebär mer koldioxid och ja, undrar hur de klimatkompenserar det och alla de andra kolkraftverksbyggena runt om i världen som fanns länkade till i artikeln.
   
  Polen:
  http://www.powerengineeringint.com/articles/2012/10/pge-gets-go-ahead-for-3bn-coal-power-plant.html
   
  Saudi Arabien:
  http://www.powerengineeringint.com/articles/2012/10/saudi-arabia-awards-contract-for-32bn-power-plant.html
   
  Sydkorea ( Dongbu Green power !! ):
  http://www.powerengineeringint.com/articles/2012/09/alstom-signs-128m-deal-to-supply-korean-coal-power-plant.html
   

 46. Håkan Bergman

  ThomasJ #40
  Men dom använder ju närproducerad brunkol. Själv har jag valt närproducerad blå el från Forsmark.

 47. Gun

  Transportstyrelsen har en tidskrift som heter Godset. Handlar om godstransporter och riktar sig till bland annat godstransportköpare, kommuner och beslutsfattare, och utkommer fyra gånger per år.
  Där i senaste numret (nr.4) presenterar man Sveriges första cykeltradare och det är inget skämt. Kommer vi alla snart att åka ”Fred Flinta-bilar” som vi sparkar oss fram med? Snart har vi väl cykeltaxi i varje ”anständig” kommun Varför inte gå tillbaka till häst och vagn, fast då pruttar väl hästarna…
  Jag blir full i skratt, men lite fastnar skrattet i halsen faktiskt. Men det här är ännu en följd av denna hysteri kring ett inbillat klimathot.
  Ack ja!  
              
   

 48. István

  Gun #47
  Åker gärna en Rickshow med en grön kuli som springer med mig ideellt!

 49. Åka riksha med två taltrattar som brödmotorer där framme, vilken dröm  😀

 50. Labbibia

  Gun # 47
  Ja, skrattet fastnar i halsen när man inser vart utvecklingen /avvecklingen bär hän……
  Men själv är jag optimist. För varje idiotförslag /framtidsvision likt det du refererar till kommer fler och fler människor att ”vakna upp” och säga ifrån….Demonstrationerna mot vindkraft i dag exempelvis, är ju ett sundhetstecken.

 51. ThomasJ

  All heder åt Dafgård! Köper ofta deras produkter & kommer att öka volymen nu. 🙂
  OT dock mycket läsvärt:
  http://mises.org/daily/6232/Why-Estonia-Is-Beating-the-Eurozone
  Det vore ingen helt fel idé att se över alla svenska myndigheter/förvaltningar etc., enbart inom ’klimatområdet’ dyngas det ut ~ 2 miljarder/år, oräknat allt slöseri via Vinnova/Mistra/SIDA + alla NGO:er…
  Mvh/TJ

 52. ThomasJ

  Hatterskan är måhända på väg att lära sig tänka… Ph**n tro’t… 😉
  http://www.regeringen.se/sb/d/16554/a/201885
  Mvh/TJ

 53. pekke

  Gun #47
  Godset nr. 4 på nätet.
  http://www.mypaper.se/show/trafikverket/show.asp?pid=345343904066636
   
  Har man så långa och stora laster som på uppslaget så gäller det att tänka annorlunda i trafiken än vad de flesta cyklister gör.
   
  Otroligt nog så finns det enligt en fotnot under artikeln ingen begränsning på hur stor eller tung last en cykelvagn får ta så länge som man inte hindrar övrig trafik !

 54. Staffan Lindström

  …pekke… återigen som häromveckan i länken till SteFAN Edmans inlägg i GP… Nu länknumret …pid=34534390…666…36 … ”GOD set …”
  Ungefär som i Berlin i tisdagskväll, Tyskland kommer att få bita i det sura gröna äpplet [gult+blått] … ”Don’t mention the score [eller four]”
  ”Lansbygden” var en fin Freudian också… Gary Linekers ”Fotboll är ett enkelt spel, först spelar man i 120 minuter och sedan vinner Tyskland på straff” Andra har skickat honom varianter typ ”Först leder Tyskland med 4-0, efter 93 minuter blir det 4-4… helt OK!! När kommer verkligheten ifatt klimathotsindustrin helt och fullt? Det beror på oss klimathotsateister….
  Visar resultat för KLIMATHOTS ATEIST
  Inga resultat hittades för KLIMATHOTSATEIST … Först igen ha…

 55. Staffan Lindström

  Cykellångtraderiet går väl bra i Malmö, Lund och Kalmar men redan i Helsingborg blir det kanske tungt???

 56. John Silver

  Ingen kommentar.