Snow Aid Stockholm

Igår var det verkligen kaos här i Stockholm. Snön yrde, bussar, bilar och tåg stod fullständigt still och människor kunde inte ta sig dit de skulle.
Norrlänningarna som är vana vid snö skickar här en hälsning om att hjälp finns att få.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kanske ca 10-15 cm och -29 som vi hade i Malung i måndags skulle vara nåt för er i Stockholm.
  Skämt åsido, vi har legat av oss i hela landet vad gäller samarbete och gemensamma åtaganden. Vi förlitar oss alldeles för mycket på att någon annan, dvs myndigheter och överhet, ska ta hand om oss och det som stör vår vardag. 

 2. Eftersom jag går på kryckor har jag inte gjort iordning traktorn med snökedjor och plog. Så nu ska jag hoppa ut och ta’t med grävmaskin istället. 🙂

 3. Labbibia

  Kul film!
  Men verkligheten var rätt bister i går i Sthlm. Själv hade jag det tvivelaktiga nöjet att promenera närmare 5 km hem…..i 35-40 cm snö. All busstrafik var inställd. Inga trottoarer plogade. Det gick ju an för en spänstig typ som jag ( 😀 ), men många äldre hade jätteproblem med att ta sig fram.

 4. Peter F

  Mera chattmöjligheter. Kört hårt
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5371452

 5. Labbibia
  Ja det var verkligen stora problem.
  Dock inte för mig, jag märkte inget överhuvudtaget!
  😀    

 6. Ett rykte säger att Väder Pär skulle ställa upp i den Stockholmska snösvängen för att göra bot och bättring….  😉

 7. Labbibia

  Lena Krantz
  En del har det bra, ska jag säga! 🙂

 8. Peter F

  Nu har chatten på P1 kommit igång.

 9. Thomas

  Och då skall vi inte tala om när det faller snö i Frankrike eller andra länder nere på kontinenten 🙂
   
  Jag håller med Labbibia, är man frisk och kan promenera är det inga större problem, och lite snöskottning är bara nyttig motion.
   
  Det som var härligt i morse var tystnaden. Snön dämpar allt bakgrundsbrus som man annars aldrig kommer ifrån i Stockholm.

 10. Labbibia

  Peter F # 4
  Tack för tipset!
  Såg att de släppte igenom åtminstone ett par lite mer skeptiska inlägg.

 11. Peter F

  Ulf P: De fattiga länderna behöver ekonomisk tillväxt. För det behövs god tillgång på någorlunda billig energi. Det i sin tur innebär ja till fossila bränslen och kärnkraft. De flesta förnybara energislag kan vare sig leverera tillräckligt mycket, tillräckligt säkert eller tillräckligt billigt. Det förnybara energislag som klarar kraven är vattenkraft, men den är inte tllgänglig överallt. Är klimatfrrågan viktigare än frågan om en svältande miljarden ? Mao ska vi förvägra uländerna att använda fossila bränslen ? Och vad ska dom då använda istället ?
  Annika Digréus, Ekot: Hej Ulf, det är en central diskussion vid klimatkonferensen om hur utvecklingsländerna ska kunna växa på ett hållbart sätt. Alla har samma rätt till utveckling och riskerar att drabbas av klimatuppvärmningens effekter.Det handlar om att industriländer ska föra över pengar till utvecklingsländerna, för vår historiska tillväxt har bidragit till växthuseffekten
  Jag är inte imponerad av svaret. Min motfråga som ej hanns med,,Och hur ska vi kunna producera dessa pengar utan fossila bränslen ?

 12. Lennart Bengtsson

  Ingen kan säga något annat än att alla var väl varnade  i god tid av SMHI.
  Kraftiga snöstormar är inget ovanligt i Stockholmsområdet och kan faktiskt bli ännu värre. Sen är det upp till var och en att planera sin dag på ett förnuftigt sätt.
  lennartB 

 13. Henrik Gunnarsson

  http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article15885428.ab
   Aftonbladet med Eva Franchell i spetsen har ballat ur helt och hållet men man gick ju bara och väntatde på att hon skulle koppla samman snöfall i Stockholm och klimatförändringarna. Det är hårda ord men den kvinnan är rubbad….

 14. Peter F

  I Bureå strax söder om Skellefteå har inga klagomål hörts. Men här ppe är vi ju både vana och väl rustade.
  http://www.folkbladet.nu/340070/bildspel-burea-helt-insnoat

 15. Lars W

  ”In August was the Jackal born; The Rains fell in September; ”Now such a fearful flood as this,” Says he, ”I can”t remember!””
  Kipling 2:a Jungelboken

 16. Det är bara fantasin som sätter gränser!
  http://www.dt.se/nyheter/malungsalen/1.5367661-tv-mas-pa-skoter-i-stockholm 

 17. Staffan

  Filmen lades in jan 2010.  Stillbilder från snökaoset nu (33) kom igår kväll hos Expressen:
  http://www.expressen.se/nyheter/martin-von-kroghs-bilder-fran-snokaoset-i-stockholm/

 18. Gunbo

  Med tanke på snö och kyla passar det kanske att lägga in statistiken över köldrekord i den här tråden. Antal rekord per decennium:
  1880…4
  1900…3
  1910…3
  1920…3
  1930…5
  1940…13
  1950…9
  1960…8
  1970…5
  1980…8
  1990…8
  2000…4
  2010/11…4
   

 19. Jan E M

  Katastrofläge i Stockholm? Jag tycker inte det. Det blir alltid besvärligt när det kommer mycket snö och blåser. Det är lite besvärligare att snöroja i städer där det inte finns plats att lågga upp snön utan den måste köras bort. Om några dagar så har snösvängen i Stockholm röjt upp och fraktat bort snön i innerstaden. Med sådant väder som det var igår så kan man inte räkna med att allt skall fungera normalt. Jag vill inte att onödigt mycket skattepengar skall användas för snöröjning. När det kommer mycket snö på en gång så får man acceptera att det är lite stökigt några dagar.

 20. Håkan Bergman

  Lennart Bengtsson #12
  Jo visst fanns det varningar, till råga på allt så har t.ex. Trafikverket färdiga planer att tillgripa, allt som behövs är ett beslut. Nåt för den där Snögeneralen kanske, eller Snöjesus, alla har hört tals om honom, ingen har sett honom. Nu kanske TrV kan skylla på finnarna, man bytte vädertjänst 1 Oktober:
  http://corporate.foreca.com/se/news/23/19/Foreca-foerser-Trafikverket-med-vaedertjaenster/
  Dessutom är man väl medvetna om att järnvägen genom Stockholm har blivit väsentligt känsligare för såna här störningar. Som alla säkert vet har vi brist på spårkapacitet genom Stockholm, Citybanan, som byggs just nu, har tagit decennier att värka fram. Ändå har man faktiskt lyckats öka trafiken, det har skett genom att lägga in fler växlar i spårnätet. Men växlar är extremt känsliga för sånt väder som vi hade igår, ett sätt att säkra en åtminstone acceptabel trafiknivå är att låsa ett antal växlar och reducera trafiken. Problemet är bara att våga ta det beslutet innan det skiter sig. Konflikträdsla? 

 21. Håkan Bergman

  Jaha, dom här vädertjänsterna verkar inte vara nåt vidare på att arkivera gamla prognoser, jag kan möjligen ha en viss förståelse för det. Nu lämnar dom ju andra spår efter sig på nätet, klart.se, som också anlitar Foreca för sina prognoser, verkar ha haft en helt annan prognos för onsdagen, igår alltså, än SMHI. Kolla följande bloggstycke:
  http://blogg.klart.se/nollgradigt-i-stockholm-pa-onsdag-och-torsdag/#comments
  Så frågan är, förvärrades gårdagens kaos av att nån räknenisse på TrV sparat in några kronor på en billigare vädertjänst?  ja herregud!

 22. Håkan Bergman

  Tillägg, här har vi en pärla:
  http://blogg.klart.se/snokaos-eller-i-alla-fall-nagot-besvarande-vader/
  Citat:
  ”Martin, din sopa. Du skrev på klart.se att det skulel bli regn och +4 på Lidingö idag… Det var -5 och snökaos.. Hur fan kan ni gissa så fel?!
  Martin: Jag har just skrivit ett par irriterade mail till de som vi köper våra prognoser från.”
  Läge för TrV att göra detsamma kanske? 

 23. Staffan

  Kl.16 sade ”10-dagarsvädret” plusgrader nästa vecka i Stockholm.  Bara 1-2º, men positivt för mig.  (Fast 15 mm nederbörd någon av dagarna.)
  Nu kl 21 säger Vackertvader.se (yr.no) att det blir ned till minus 10º torsdagnatten, minus 16º lördag natt.  Inget regn att tala om, heller;  2,7mm på onsdag.
  SMHI tror ännu på nollgradigt på tisdag, men sedan sjunker det igen, även för dem.
  —  Men vi vet ju alla att klimatet år 2050 är spikat, redan idag…  ”Det har stått i tidningen, så det måste vara sant.”

 24. Tage Andersson

  Mästerliga helgarderingar presterar Pär Holmgren i dagens Aftonblad
  Det är bara att vänja sig
  Meteorolog Pär Holmgren: Snökaoset kommer bli vardag i Sverige
    Meteorolog Pär Holmberg.
  Förvånad över snökaoset? Det är bara att vänja sig. Trots mildare vintrar kan ”snökanon-fenomenet” slå allt hårdare mot Sverige framöver.       Men om ni har möjlighet kanske ni kan passa på att njuta av snön också. Någon gång, troligen i en ganska nära framtid, lär det vara sista gången södra Sverige drabbas av snökaos redan i november.
  Vem vet, kanske det är redan i år?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8165206.ab

 25. Gunnar Strandell

  GRATTIS LENA!
  Du är en pärla i ditt sätt att blanda skämt och allvar!
  Rapport meddelade just att åkare från Norrland fått jobb med att hjälpa er stackars Stockholmare med snön. 
  Rapport hade en hänvisning till ”Snow aid Stockholm” som vandrat runt på nätet.
  Jag är övertygad om att du bidrar starkt till att TCS:s besökssiffror stiger.