Lennart Bengtsson i Ny Teknik idag

Tysklands flagg
 
Under rubriken ”Tyskland satsar stort – på fossila kraftverk” reder Lennart Bengtsson, Harry Frank, Dick Hedberg och Sven Kullander ut hur energisatsningen i Tyskland ser ut den närmaste framtiden.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Befriande att läsa fakta istället för all nonsens från Dohakören

 2. Verkligheten tvingar fram rationella åtgärder.
  Ha!

 3. Monckton på kamel
  🙂
  http://us1.campaign-archive2.com/?u=87b74a936c723115dfa298cf3&id=7e436a3892&e=c3b96380f3

 4. LBt

  Ja, avveckling av kärnkraft kan bara mötas med fossil kraft. Vi får hoppas våra politiker förstår att vi behöver ny kärnkraft som dessutom kan befria oss från gammalt avfall.

 5. Olaus Petri

  Lite OT, men kanske lite goda nyheter kring de stigande haven?
   
  http://notrickszone.com/2012/12/06/meteorologist-klaus-eckart-puls-sea-level-rise-has-slowed-34-over-the-last-decade/#comments

 6. dum artikel på miljöaktuellt
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.481020/forskare-har-ar-orsakerna-till-svenskarnas-bristande-klimatengagemang

 7. Jan E M

  LBt #4
  Tyvärr verkar generation IV-reaktorerna allt avlägsnare. Det återstår mycket utvecklingsarbete än och allt fler finansiärer hoppar av. Franska staten behöver skjuta till mycket pengar för att utvecklingsarbetet skall fullföljas.
  Ryssland, Kina och Sydkorea satsar också statliga pengar på att utveckla nya reaktortyper. Vad jag känner till så ligger de inte lika långt framme som Areva med att i framtiden kunna använda kärnavfall.

 8. Håkan Bergman

  Ingvar E #6
  Jag har aldrig sett en isbjörn. Ska jag bli ledsen nu?
   

 9. Perfekt

  Håkan Bergman 
  Var du glad för det, många som ser isbjörnar och inte har adekvat beväpning ser inget mer efter det. 

 10. LBt

  Jan E M #7
  Tack för din kommentar. Bekymmersamt, vi skulle behöva den lösningen.

 11. Ingemar Nordin

  Lennart B,

  Det ser verkligen inte ljust ut för Tyskland. Merkel fortsätter envist med sin destruktiva energipolitik. Igår blev hon omvald som partiledare. Jag antar att det hänger samman med att Tyskland tjänar mycket på eurokrisen, och att tyskarna ännu inte förstått att hennes politik är rena självmordet. Redan nu har tyskarna de näst högsta elpriserna i Europa (efter Danmark). Men än så länge räcker överskotten i statsfinanserna till för att muta sina energislukande storindustrier.

 12. Slabadang

  Jan EM!
  Jaha och vad och vem är orsaken till att det inte satsas på gen 4 här hemma men i Indien och Kina satsar de enormt på denna teknik! B Dahl förvandlade på KGBs initiativ Sverige till ett kärntekniskt U-Land. Här har miljörörelsen avslöjat sig. Den enda teknik som är känd idag för att kunna ta hand om det radioaktiva avfall” vi idag är tvungna att hantera blir utfulat av Grinpiss och MP. Va smart!! och så in i bomben hycklande. Miljöförstörelserörelsen firar nya triumfer!! Kvicksilver i vart hem och industrialiserade forna öppna landskap och nu hindrarande av lösningar på både framtida elförsörjning och destruktion och användande av nuvarande radioaktiva avfall!! Få de tankefigurerna att företräsa nån typ av intelligent logik!! Lycka till!!

 13. Christer Löfström

  Ingemar Nordin #11
  Delar du Lennart Bengtssons åsikt att det är ett problem med utsläpp av koldioxid från förbränningsanläggningar? 

 14. Ingemar Nordin

  Christer L #13,

  Nej, hur så? Till skillnad från Lennart B så tror jag inte att koldioxidproduktionen kommer att värma upp så mycket mer än vad den redan har gjort. Detta pga av dess logaritmiska kurva, dvs vad det finns fog för enligt strålningsfysiken.

 15. HenrikM

  Jan EM #7
  Har du några källor? Jag är väldigt intresserad av allt som skrivs om GenIV.

 16. Thomas P

  Ingemar #14 Skall jag tolka ditt inlägg som att du tror att Lennart Bengtsson inte är medveten om den logaritmiska inverkan av CO2 eftersom du drar upp detta som skillnaden mellan er?

 17. Christer Löfström

  Ingemar Nordin #14
  Du svarar.
  ”tror jag inte att koldioxidproduktionen kommer att värma upp så mycket mer än vad den redan har gjort”
  Hur mycket har koldioxidproduktionen värmt upp jorden till i dag från år 1900?
  Passar på att ge ett boktips till TCS´s läsare.
  http://www.bokus.com/bok/9789127132085/ur-askan-om-manniskor-pa-flykt-i-en-varmare-varld/
  Den behandlas i dagens Sydsvenska. Jag tittade in på TCS idag för att se om det uppmärksammats. Tidningen kopplar torka på Afrikas horn till CO2 utsläpp i USA!!
   

 18. Slabadang

  OT? Nu när det är glasklart att det inte existerar någon accelererande havshöjning…
  Så får vi ytterligare ett mått på hur totalkorrupta och ideologiskt köpta våra journalister är och hur antingen fega hjärndöda eller oansvariga våra politiker är.
  De lever extremt farligt med sin ”tiga ihjäl skeptiker” strategi när vilken amatörskeptiker som helst skulle sopa banan med dem i kraft av bara kännedom om en pytte pytte liten del av allt skit om klimatvetenskapen som kommit i dagens ljus men som av journalisterna förts in under deras skugga.
  De är nu naturligtvis skiträdda utifrån alla perspektiv och de har aldrig haft en tanke på en reservutgång eller plan B. De kommer falla och slå sig mycket mycket illa när sanningen om klimathotet till slut når allmänheten.
  Nätet hade de underskattat grovt och MSM/PS framstår nu som totalt befriade från ansvar och rätt till allmänhetens tillit. De utgör så tydligt en egen liten självutnämnd härskarklass som är så skiträdda för varandras makt att förgöra förtala och fördumma att ingen av dem vågar lämna den supersmala mittfåra de alla trängs i. 
  Det stigande folkföraktet mot journalisterna är en självklar konsekvens. Det är inte journalisthat som växer det är FÖRAKTET till kåren som ökar. Nu när folk själva allt mer med nätet till hjälp upptäcker de gigantiska ravinerna mellan hur journalisterna hanterar och presenterar frågor i jämförelse med vad kvalitativa bloggar och andra experter än de av MSM utvalda ger för bild.
  Per Svensson företräder en yrkeskår som är i kris. Både ekonomiskt och till relevans. Att blockera den demokratiska debatten och använda pressfrihetens makt till att bekämpa den allmänna yttrandefriheten hade sitt pris och nu klarar de inte av att betala räkningen. Nu isolerar de sig och sluter sig allt tätare livrädda för den sits de satt sig i och proklamerar omgivningen som ”hotfull och hatisk” utan att alls begripa varför eller orsaken till den.
  Nåväl … föraktet för journalister kan ju svårligen uttryckas på de politiskt korrekta villkoren, då hela dess fundament står för det motsatta och som revolt mot de politisk korrekt korrigerade och artificiella villkoren för yttrandefrihetens beskärningar och manipulationer. Journalisterna trodde i sin enfald att de hade ensamrätt till att hoppa på fördöma och förlöjliga åsikter och andra värderingar än deras egna och i sin infama aningslöshet så blir de jätteförvånade när folk kastar skiten tillbaka. SURPRISE!! What comes around … goes around”.

 19. Ingemar Nordin

  Thoma P #16,

  Jodå, självklart känner Lennart B till den logaritmiska inverkan av CO2. Men kanske sitter han inne med någon ytterligare kunskap om förstärkningseffekter. Kanske oroas han av att långvarigt höga temperaturer kan trigga något annat. Jag vet inte. Jag är själv nyfiken.

  Men eftersom jag accepterar strålfysiken, medan allt annat om aerosoler, molnen och havsströmmarnas något kaotiska inflytande än så länge ligger precis i begynnelsestadiet i klimatvetenskapen, så ser jag inga rationella skäl till att bygga en fastlagd klimat- eller energipolitik på något annat än det. Och då kan vi (tyvärr) inte förvänta oss så mycket högre temperaturer pga CO2.

 20. Labbibia

  Slabadang # 17
  Bullseye!
  Konsekvensen av allt detta journaistiska ljugande, tricksande, och undanhållande av fakta ser vi just nu resultatet av.
   
  Tidningarna är i KRIS, SD ökar trots ett av de största mediedreven i modern tid. Ingen tror längre på de självgoda proppmätta egenutsedda uppfostrarna av det svenska folket, med andra ord, ”världsförbättrarna” till journalister på Södermalm i Sthlm. Vanligt folk sk-ter numera högaktningsfullt i vad de skriver.
  Jag kan i allafall inte tolka det vi sett hända  den senaste månaden på något annat vis.

 21. Har fått en förklaring till varför mina inlägg försvinner på SvD. Jag hade faktiskt mina misstankar och nu blev de bekräftade:
  Per Gudmundssons svar:
  Kommentarsfälten är en gåta även för oss SvDanställda. De styrs av tredje part, och jag kan inget göra.
  Beklagar,
   
  En tredje part med en egen agenda!!!

 22. Gunnar Strandell

  Slabadang #18
  Mot den bakgrunden var det underhållande att höra på radion hur den kinesiske nobelpristagaren i litteratur häcklades för att han sade att det finns censur i alla länder, men att den tar sig olika uttryck! 😀

 23. Ja det var en bra artikel som sannerligen påpekar hur viktigt det är att minska fossilanvändningen.

 24. Slabadang

  Nu tigger MSM om bidrag!
   
  http://www.dn.se/kultur-noje/krisen-kraver-nytt-stod-snabbare
  Hä hä hä!! Jag tror folk mer skulle vara beredda att slanta upp för att slippa skiten!!

 25. Slabadang

  Gunnar S!
   
  Det är väl mer en fråga om VEM det är som censurerar?

 26. Slabadang

  Ingvar E!
  Här är den privata censuren baserad.
  http://www.interaktivsakerhet.se/Default.aspx?tag=socialWeb
   

 27. Gunnar Strandell

  Slabadang #24 och #25
  Precis så uppfattar vi det, men efter att ha haft en diskussion med UI i frågan har jag lärt mig att det heter censur om staten gör det och refusering när det görs av någon annan.
  Det är därför det är så viktigt att påpeka att vi har en fri och oberoende press och public service!
  Man kanske borde vara sarkastisk, men jag kan bara le åt det. 😀

 28. Slabadang

  Gunnar S!
   
  Magnus Westerstrand tycker det är Makt att få isolera sig med sina sektmedlemmar och hålla koll på att de alltid får sista ordet och ta bort allt som kan få den lilla flocken att tveka. Journalist som han är så är det nog ett drömjobb och det måste vara största ångesten för honom att TCS så totalt dominerar publiken.

 29. Labbibia

  OT
  Slabadang
  En person som är på ”vår sida” i kampen för en objektiv och saklig rapportering från våra medias sida försöker komma i kontakt med dig.
  Har du någon mejl som han kan nå dig på?

 30. Slabadang

  Labbibia!
  Jag har närmats av personer med inte helt rent mjöl i påsen, dvs med andra bakomliggande motiv än rent öppna demokratisk alltruistiska vilket jag försöker snövitt stå för. Jag är förbannat seriös i det jag vill och kommer att åstadkomma och jag jobbar på många fronter mot en motpart som blir allt tydligare i sina konturer. Hur makten över samhällsdebatten är fördelad har få ännu fullt ut fattat. De är bara de som utövar och de som överlämnat denna makt som har koll på hur strukturen bakom befogenheterna och det medvetet inbyggda ansvarsbefrielserna och undantag från insyn/granskning.
  Via redaktionen på TCS så får de mitt tillstånd att förmedla kontakten till denna person via initialt mejl om du går i godo för att det är en person som uppfyller mina ovan beskrivna krav och utgångspunkter.

 31. Labbibia

  Slabadang # 29
  Jag går i god för denna person Slabadang.

 32. Lurengök

  Slabadang, detta är ju fullkomligt löjeväckande från TCS sida.
   Anledningen till att jag ville ha kontakt med dig är att jag har myckeyt intressanta uppgifter att förmedla  till TCS  om Svenska Dagbladet.n Att Fagerströms bannbulla fortfarande gäller är löjeväckande. 

 33. Christer Löfström

  Gradskillnad – En ny bok, omskriven i Sydsvenskan.
  http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/offer-for-en-gradskillnad/
  ”med stor säkerhet kan svältkatastrofer som den på Afrikas horn härledas till utsläpp av koldioxid i USA, Europa och Kina.”
   

 34. Slabadang

  Labbibia!
   
  OKIDOKI!

 35. Skogsmannen

  OT!
  Men är det ingen som noterat artikeln i SVD ”Ryktesspridning på klimatmötet”
   http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rykten-sprids-mellan-lander-pa-klimatmotet_7732318.svd
  ” Problemet är att det i de här lokalerna finns en mycket stor andel människor som har några oroväckande egenskaper gemensamt. Det ena är att många av dem är jävligt intelligenta och kreativa. Om det inte paras med gott omdöme och förnuft är det dåliga egenskaper.”
  Hmm, finns det infiltratörer där nere i Doha, eller vilka syftas det på? 

 36. Slabadang #26
  Förklaring till censuren. Har varit i kontakt med företaget som sköter den.  Om inlägget går över maxgränsen 500 tecken tas det bort. Att då inte ha vare sig räknare eller varnare på bloggen är ju sanslöst!

 37. Slabadang

  Lurengök?
  Ha vilket kul nick! 🙂 Jag lägger ut en länk i morgon! OK?

 38. John Silver

  Christer Löfström:
   
  Om man upprepar samma skämt mer än en gång, så är det inte kul längre.

 39. Ampersand

  Ingvar E #36
  Håller med om din omdöme om SvD:s kommentarer. De anger inte ens maxgränsen, utan man måste klicka sig vidare till de kompletta reglerna för att få reda på detta. Sanslöst!
  Men allra mest uppseendeväckande är nog att de inte alls följer regeln. Jag hittade direkt en kommentar till
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/4-grader-varmare-sa-paverkas-jorden_7682088.svd
  där antalet tecken var 812 (enligt Word). Många fler kommentarer överstiger gränsen 500.
   

 40. Ampersand

  Det ska förstås stå ”ditt omdöme”.
  När jag nu kollade lite till visade det sig att åtminstone alla de första ”för långa”kommentarer jag tittade på var positiva till artikeln och ”alarmistiska”.
  Vilket märkligt sammanträffande… inte. 

 41. Christer Löfström

  John Silver #38
  #17 dök inte upp. Jag trodde den var bortcensurerad för att Ingemar Nordin kommit vilse i frågan om temperaturökning och CO2.
  Notera att han inte svarat på min fråga.
  Din kommentar är typisk för den här bloggen, som numera är en sorts ”syförening” för folk som inte har något bättre att göra.
  Annat var det på Maggies tid!
  https://www.klimatupplysningen.se/2009/09/08/en-rejal-kanga-at-journalister/
   

 42. Åke N

  HenrikM #15.
  Ta en titt på:
  http://gunnarlittmarck.blogspot.se/
   

 43. Åke N

  HenrikM #15. Här är en typ av gen IV, som faktiskt varit i drift:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Molten_salt_reactor
   

 44. Slabadang

  Lurengök!
   
  kontaktmejl : stoppalognernaimedianu@hotmail.se