Snart får vi klimatmärkt mat

Enligt Helsingborgs Dagblad får klimatoroliga konsumenter snart hjälp att välja rätt livsmedel. I varje fall om man med ”rätt” avser varor vars produktion genererar låga CO2-utsläpp. Denna gasmolekyl som helt plötsligt fått stjärnstatus. Allting ska räknas i koldioxid. Snart kommer vi antagligen ta med uppskattade personliga koldioxidutsläpp i vår CV, så att arbetsgivaren också kan välja klimatsmart.
Naturvårdsverket har frågat svenskarna om klimatmärkning och enligt dem vill så många som 9 av 10 ha klimatmärkta varor. ”Det finns ett stort behov av en märkning”, säger Jessica Cederberg Wodmar, som är klimatkommunikatör på Naturvårdsverket.
Personligen skulle jag vilja säga att det behovet är konstruerat av Naturvårdsverket och andra organisationer. Konsumenterna har fullt upp med att försöka hålla reda på redan existerande märkning och alla innehållsdeklarationer. Det har aldrig varit så svårt att veta vad man ska och inte ska äta som idag.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Eftersom vi inte vet vad som påverkar klimatet kommer alla som marknadsför varor med klimatargument givetvis att kunna anmälas till marknadsdomstolen för vilseledande marknadsföring.

 2. Peter Stilbs

  Kan man inte också ta med hur mycket CO2 (kolsänka) som assimilerats i maten, och hur gasbildande den upplevs ?

 3. Tege Tornvall

  Vad är det för fel på vad vi hittills ätit och i regel mått bra av: kött, fisk, fågel, grönsaker, rotfrukter, bröd, mejeriprodukter och H2O? Kanske skall vi som i SF-litteraturen gå över till att äta piller?
  Tege

 4. Tege Tornvall

  P. S. Skrämmande: vi betalar lönen för alla nissar och nissor som vill styra våra liv. De är sällan värda någon lön.
  Tege

 5. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A Jönsson
  Klimatmärkt mat bejakas av LRF för att skydda också småskaligt svenskt jordbruk mot farlig långväga konkurrens. Protektionism har alltid kännetecknat jordbrukspolitiken i Sverige och gör det ännu i hög grad också inom EU.
  Men klimatmärkt mat (på mer eller mindre luddiga grunder) är bara en början på vägen mot ett samhälle som i CO2-hysterins namn börjar få tendenser likt de som beskrivbs i Orwells bok 1984.
  OBS
  Bland den nuvarande regeringens tjänstemän inom finansdepartementet diskuteras redan att varje medborgare skall tilldelas en viss CO2-kvot, som skall kontrolleras via ett chipskort, vilket skall dras så fort någon form av resa eller inköp görs.
  Om vi får en regering med Maria Wetterstrand eller Peter Eriksson som miljöminister så kommer detta att bli en proposition i riksdagen och det blir grunden till en jättelik kontrollerande byråkrati med generaldirektörer och höga tjänstemän.
  Marianne Samuelsson mfl som finns på den så kallade Elefantkyrkogården i kanslihuset vädrar säkert morgonluft.
  Varför vill människor så gärna låta sig beskattas och kontrolleras ?
  Kjell-A Jönsson

 6. Erik L

  Hela jorbruksbranchen bygger ju på politik, stöd hit och stöd dit, allt i egenvinningssyfte. Titta bara på alla EU stöd som jordbruket tar emot, dessa förhindrar konkurrens från länder utanför EU, samma sak kommer förmodligen att ske med en klimatmärkning, utlänska varor skulle inte kvala in som ”klimatvänliga”, bara de som levererar” klimatvänliga” varor får bidrag. vi kan då behålla en oerhört dyr matproduktion innom sverige/EU, fast bara kanske hälften betalas i kassan, den andra hälften via skattesedel, på så sätt blir konsumenten grundlurad på vad maten egentligen kostar. och länder i Afrika mm förhindras att konkurera, i stället ger vi dom lite småpengar i bistånd då och då. Visst! svenska bönder klarar sej bra då, men hur oerhört dyr ska våran matproduktion bli egentligen? Låt folk betala vad det kostar, dumpa subventionerna. så fattar folk att klimatmärkt, kravmärk mm egentligen har för pris, det är inte dom där extra 10% som varan kostar i butiken utan kanske 100% mer. fast det verkar politikerna ha döljt väldigt bra.
  Ni har väl inte missat att  den höjda skatten på diesel (för att minska co2 utsläppen) ska kompenseras med skattefri handelsgössel till sveriges bönder! med ena handen så delar de ut pengar för att vi ska producera ekologiskt utan handelsgödsel, och med handen ger dom sveriges bönder skattefri handelsgödsel???  hyckleri i stor skala altså??

 7. Ulrik

  Har inspektörerna då kontrollerat så att den godkända maten inte har kommit i kontakt med något brunt moln? Grannen kan ju ha eldat biomassa i sin kamin. Vad kostar administrationen av detta? Vem får intäkterna och vem ska betala?

 8. Labbibia

  Ibland känns det som om man befinner sig i en surrealistisk dröm. Tyvärr verkar den sakta men säkert förvandlas till en mardröm, när galenskaperna får frodas på det här sättet.
  Finns det inget slut på stolligheterna?
  9 av tio svenskar………Varifrån får de dessa siffror?
  Min personliga uppfattning är snarare att 9 av 10 svenskar egentligen struntar fullständigt i klimathotet.
     

 9. Håkan B

  Jaha, -”idag släpper vi ut 10 ton koldioxid per person och år”- vilka vi, senaste siffran jag sett för Sverige säger 5,6 ton, om nu det har nån betydelse, men kolla fakta innan man skriver har betydelse, för den framtida trovärdigheten om inte annat. F.ö., OT?, nej tror inte det, idag brinner en skola i veckan ner i det här landet, och vi ser och läser dagligen om våldsamheter i våra förorter, kan det möjligen ha ett samband med alarmisternas svartmålning av ungdomarnas framtid?

 10. tty

  Jodå 5,6 ton är korrekt för 2006, som är det sista år jag har sett statistik, men vafan, en faktor två hit eller dit har väl aldrig stört någon med journalisthögskoleutbildning. Det är bara på tekniska högskolor man bryr sig om sånt krafs.
  Apropå surrealism. Låt oss säga att Sverige upphör helt med all användning av fossila bränslen och slutar tillverka cement, och dessutom på något sätt lyckas suga upp all koldioxid som vi släppt ut sedan 1850. Hur lång tid tar det då innan Kina har släppt ut lika mycket igen (2006 års siffror igen).
  Svar: 8 månader. Sug på det till i december klimatpolitiker.

 11. Labbibia

  tty
  Ja, som sagt surrealistiskt!
  Så här då: Om någon för 30 år sedan hade presenterat sig som (saxar ur Maggies text här ovan) ”Jessica Cederberg Wodmar,  klimatkommunikatör……..”
  Klimatkommunikatör?
   Pratar hon med höstvädret? Eller tar hon en djup diskussion med vinterns snöstormar?
  Hur länge hade det dröjt innan hon blivit inlåst på numera nedlagda Beckomberga sjukhus?
  Som sagt, från surrealism till Orwelliansk mardröm!