SMHI och väderstatistik

Vi lever i intressanta tider. Det är nämligen länge sen det var så kallt, så länge och så tidigt in på vintersäsongen. Enligt SMHI får man faktiskt gå tillbaka ända till mitten av 1800-talet. I går var det mycket besvärligt läge på vägarna i Skåne och detta väntas fortsätta även idag. I Storbritannien väntades värsta snöstormen på 100 år. Mer om detta hos BBC.
Samtidigt slåss ju 2010 med rekordåret 1998 om vad som kommer att det varmaste året som någonsin uppmätts. Visst lever vi i en ding ding värld? Sensmoralen: Risken för klimatförändring är 100 procent. På sikt kommer det antingen att bli varmare eller kallare. Det vore bra om vi var förberedda på båda ytterligheterna. Och ja, de vädermanifestationer som nämns ovan är just inget annat än väder.
Uppdatering: Pär Holmgren har bett mig att förtydliga att ovannämnda kylrekord endast gäller Falun och Karlstad. 🙂 Vilket han har helt rätt i.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Slabadang

  Nu har du fel Peter S!
  Sannolikheten är faktiskt större för att klimatet blir oförändrat och håller sig inom sin naturliga anomali! Jag går på Scott Armstrongs linje och leder därför stort över AGWkyrkans alla modeller. Alla prognoser som avviker från det grundläggande antagandet får helt enkelt stryk.Men visst är det besvärande för AGWkyrkan att vintrarna går åt fel håll och de 25-30 60 och 120 åriga cyklernas betydelse för klimatet och temperaturerna får allt mer bekräftelse.
  Jag har gått allin på att med början från förra vintern så kommer vi få en mycket lång period av kallare vintrar med ökad isutbredning av arktis sommarisar. En helt ovetenskaplig gissning men det hindrar ju ingen annan heller så….?
  När Rossbycenter gör väderprognoser för 2070-2100 så känner jag mig faktiskt djävligt seriös och vetenskaplig i jämförelse!

 2. När det är ovanligt kallt så är det väder. När det är ovanligt varmt så är det klimatförändringar. Det borde väl alla ha begripit vid det här laget?

 3. Lars, precis!
  Visst är pratet om varmaste året någonsin också väder? Det måste väl gå 30 år för att bli klimat?
   
  Det gäller att använda bgreppen där det passar en bäst.

 4. pekke

  Och säsongsprognosen från ECMWF visade varmare vinter än normalen men vi har i stället en vinter som är lika eller tom kallare än normalen.
  Det var enklast att hitta DMI:s länk:
  http://www.dmi.dk/dmi/index/danmark/akt_saesonprognose.htm

 5. ThomasJ

  Om ’adjustements’:
  http://www.c3headlines.com/2010/12/noaa-ncdc-pursue-goal-of-warmest-year-ever-for-2010-release-newly-fabricated-global-temperatures.html
  Mvh/TJ

 6. Morgan

  Man kan följa och hitta nya temperaturrekord över hela världen. Vet att meterologen på TV4 menade att det var Europa som drabbades, men som vanligt så undviker man sanningen, låt mig ge någre exempel:
  Igår: Havanna Kuba 5 grader C, det är 2 grader C kallare än vad som någonsin tidigare registrerats i december och samtidigt var Vladivostok mindre än 0,1 grad C från ett nytt köldrekord i december.
  Idag: 6 nya köld rekord för december i Italien, bland annat den mindre flyplatsen söder om Rom, nytt köldrekord med 2 grader C, de hade -6 grader C i natt.
  Observera att det under dessa 2 dagar inte sattes några motsvarande värmerekord för december. 
  Jag har följt detta hela december, i början av månaden sattes några värmerekord för december (det är ju mer sannolikt i början än i slutet), men nu i mitten av december är det bara köldrekord som slås.
  Och sen blir alarmisterna förvånade över det hårdnande motståndet…   

 7. – 20 grader SO om Vänern när jag just körde mitt barnbarn till dagis. Isen ligger på Vänern! Rekordtidigt!

 8. ThomasJ

  Är måhända SMHI svensk rep. i detta:
  (en bit ner på sidan, ’contributor’)
  http://climatechange.mensnewsdaily.com/2010/12/15/missing-documents-unfulfilled-promises/
  Mvh/TJ

 9. Frej

  Är det inte dags att klimatförnekarna producerar lite eget material? Skriv en liten artikel där ni beskriver er teori, om ni har en teori förstås.

 10. Ture Marklund

  Per Holmberg och övriga alarmister bör ta del av Ole Humlums
  ”Climate4you update November 2010”.  Absolut det bästa som går att läsa dagligen vad gäller väder och klimat.
  skogsarbetaren 

 11. Björn

  Man kan undra vad SMHI håller på med när man inte ens med tillgänglig statistik kan försöka förutsäga de cykliskt återkommande kalla vintrarna. Per Holmgren är en av dessa avfällingar från SMHI som skapar propaganda kring klimatfrågan i stället för att ärligt redovisa den tillgängliga statistik som finns på alla områden för att utföra uppgiften, nämligen att förvarna som nu, om regionalt kalla vintrar. I enkelhetens tecken gömmer man sig i stället bakom det uppfunna och konstlade begreppet global temperatur.
  Om man följer NOAA:s solfläcksstatistik som har funnits tillgänglig för även SMHI, kan man se att nuvarande solfläcksutveckling är liknande det minimum som inträffade under 1810, alltså under perioden som kallas för Daltons minimum. Enligt historieboken var det under denna period mycket stränga vintrar. Fakta säger oss att periodiciteten mellan minima är ca 11 år och att solfläckarna har med solens magnetfältsutveckling att göra. Eftersom solen är den drivande faktorn bakom vårt klimat är det skrämmande okunnigt av SMHI att inte försöka lära sig sambandet mellan cykliskt kalla och varma perioder som har med dessa återkommande 11-åriga tidsperioder att göra.
   
  Studera den tillgängliga solfläcksstatistiken som är tillgänglig hos NOAA. De årligt angivna värdena är årsmedelvärden.
   
  ftp://ftp.ngdc.noaa.gov/STP/SOLAR_DATA/SUNSPOT_NUMBERS/INTERNATIONAL/yearly/YEARLY
   
   

 12. pekke

  För att vara rättvis ( till Pär H. ) så bröts den långa kylan som varit här i Kallsta´, i går visade min termometer +2C när snövädret drog förbi på dagen med både regn och snö, tyvärr så sjönk tempen snabbt igen till – 12 under natten.
  Isläggningen på Vänern är den tidigaste på 40 år, men Sjöfartsverkets statistik för Vänern sträcker sig tydligen inte längre än 40 år tillbaks !

 13. pekke

  Lite julstatistik från SMHI:
  http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/julvader-1.4274
  Det är mindre än 20 % chans att hela landet har någorlunda snötäcke på jul enl. normalen, nu verkar det som vi får 2 år i rad med hela landet snötäckt under jul.

 14. Gunnar E

  ”Vad vill då författaren säga med sin sång? Vad är hans budskap till oss som så aningslöst och lättsinnigt dansar runt granen? Jag tror att han vill lära oss att vi ska vara sunt skeptiska och misstänksamma mot de etablerade sanningarna. Vi ska inte vara alltför säkra på saker och ting, vi ska städse vara på vår vakt, beredda att betvivla och ompröva.”
  Åke Catos blog idag.
  http://acato.wordpress.com/

 15. kompis_en

  Härligt att Pär Holmgren får läsa lite riktig klimatverklighet här på bloggen – är en kursändring på gång?

 16. Chrille

  Lite statistik från min barndom (på 70-talet). Jag myntade då själv en regel ”Första snön 13 november, första kvarvarande snön 13 december”. Den stämde med förvånande exakthet dem under flera år.
  Senare år har vi haft en sen vinter med snö först i januari, men långa vintrar . Då undrade jag om vintrarna helt enkelt förskjutits en halv månad framåt. Efter de två senaste årens tidiga vintrar undrar jag om vintern förskjutits bakåt. (Fast förra årets vinter var lång).
  Lite kuriosa bara.

 17. kompis_en

  Tillägg till #14 – visst är det väder Pär?

 18. CecilB

  Björn (10 ) Tänkte på det här i går. Om nu solaktiviteten och dess magnetfält kan ställa till det, tror jag detta är något som kan påverka solen och där med jorden:
  http://www.science20.com/news_articles/ribbon_sun_about_enter_milliondegree_cloud_interstellar_gas
   

 19. Jan-Erik S.

  Slabadang #1:
  Det är 100 % säkert att klimatet ändrar sig.
  Men med all sannolikhet så är det försumbart med negativa följder 🙂

 20. Gunnar E

  ”18”
  Är det så säkert? I så fall är ju det ett normaltillstånd?
  Då kan det bli besvärligt med logiken. Vad är det man jämför med egentligen i alla dessa diagram med avvikelser om nu själva ändringen är det normala

 21. Jan-Erik S.

  Gunnar E # 19:
  Klart att det ändrar sig. Har det alltid gjort och kommer att göra.
  Det är normaltillstånd med klimatförändring…om man säger så 🙂
  Men…människans påverkan är ytterst marginell.

 22. Staffan D.

  UK:  ”En vit jul blir det säkert, och rekordet från 1962-63 då snön började falla på annandagen och blev kvar till mars, hotas allvarligt …  I Ft. William sattes det tidigare rekordet, -23ºC, år 1919.  Jag skulle inte bli förvånad om det ryker i år … Jag tror att kylan varar till första veckorna av februari … Det dåliga vädret kunde inte ha kommit vid en värre tid, för vissa branscher.”
  http://www.mirror.co.uk/news/top-stories/2010/12/16/big-freeze-returns-till-february-as-temperatures-plummet-to-23c-115875-22786624/

 23. István

  Det är kul att Väderpelle är med oss här.
  Nu ner kylan bara fortsätter väntar jag mig att han kommer att hålla oss fortlöpande uppgraderad vilka städer som ännu ej slagit tidigare köldrekord!
  Ordning skall det vara!

 24. Slabadang

  Jan Erik! 🙂
  100% säkert att det ändrar sig och med största sannolikhet helt inom sitt naturliga spann. Den som inte gillar klimatförändringar kan bosätta sig på månen i stället.

 25. Staffan D.

  Have an ice day!  Svåra snöstormar kommer in över nästan hela UK i morgon, när en ny omgång arktiskt väder sveper in.  London och sydöst blir bland de värst drabbade, men Skottland, nordöst, Midlands och sydväst kan också få ytterligare TIO tum snö.  (Rubriken från Google News.  Nu heter den ”Is- och snö-nattmaran är tillbaka”.)
  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3294313/Britain-faces-weather-mayham-with-return-of-Big-Freeze.html

 26. Patrik

  Jahaaa… Rekordet gällde bara två mätstationer. Betyder det att det inte är -10 här i Göteborg då eller? 🙂

 27. Björn

  CecilB [17]; Allt som påverkar solen kan vi nog anta påverkar jorden. Men enligt artikeln verkar det diskuterade gasmolnet i sig vara rätt harmlöst. Men solens nuvarande låga magnetiska aktivitet, innebär enligt bland annat Henrik Svensmarks hypotes, att den kosmiska strålningen från rymden är hög och därmed ökar molnigheten med följd att jordens albedo ökar. Detta innebär följdenligt att ökad molnighet reflekterar bort mer solenergi och därmed minskar land och havs energiupptag. En dramatisk nergång i solens magnetfältsaktivitet, började redan 2007 och är fortfarande lågt. Magnetfältsaktiviteten är upphov till det som syns på solens yta i form av det som benämnes solfläckar. Få fläckar, alltså liten magnetfältsaktivitet.

 28. Pär Green

  Kallast på 135 år
  I Stockholm har temperaturen inte nått över 0,7 plusgrader en enda gång de senaste tre veckorna. Det har inte hänt sedan 1875, uppger SMHI för Svenska Dagbladet.
  För övriga delar av Sverige är det också rekordkallt. I Falun har termometern visat minusgrader sedan 17 november, vilket är rekord sedan mätningarna började 1860. I Göteborg har det inte varit mer än 2,8 plusgrader sedan 17 november, uppger Svd. Och i Karlstad har det varit under noll sedan 22 november.
  Källa: SHMI/SVD

 29. ThomasJ

  Frej #9: Vänligen ge en förklaring till ’klimatförnekare’.
  //TJ

 30. lee

  Så hela jorden har Globalwarming  utom Karlstad och Falun?

 31. Pär Green

  Kallast på 135 år har blivit 150 år enligt SVT

 32. Inge

  Apropå kylan: Man skulle nästen behöva skaffa ett isbjörnskinn. Fast då blir man väl tagen för att vara en AGW demonstrant!

 33. Staffan D.

  Massivt snöfall och minusgrader återkom till UK idag, med rese-kaos över weekenden.  Delar av England väntas få 25-30 cm snö.  Nära 2000 skolor har inställts, regionala flygfält har stängts, tåg har inställts, och köerna på motorvägarna är långa.  Gatwick flygfält, landets näst största, avgör i morgon bitti om man ska stänga;  snöfallet avgör.  Motoristerna har varnats att nästan ingen del av UK slipper potentiellt livsfarliga förhållanden, med svart is som ett dödligt hot, säger AA.  Energi-ministern sade i parlamentet att läget kan bli ”mycket allvarligt” om det kom mer snö till jul.  (Oljepriserna har redan gått från under 40p per liter till över 70p.)  Etc etc. — Men det här har ni redan fått veta genom svenska media, förstås…
  http://www.guardian.co.uk/uk/2010/dec/17/snow-ice-uk-weather

 34. Björn påpekar på ett troligt Dalton minimum,vi får se hur utvecklingen
  fortskrider ,den började förra året troligen,vi får se hur det blir med detta.
  ALI.K.

 35. L

  På Franska Rivieran är det också kallt och elförbrukningen slår rekord. Igår fick alla abonnenter ett SMS med uppmaning att dra ner på belysning och hushållsmaskiner, annars riskerar man en blackout…

 36. Rosenhane

  L
   
  where are you?

 37. Per Gren, jodå idag den 17 hade Stockholm en ’hotspots’+1.8 C.

 38. Så Pär Holmgren läser den här sidan ? Fråga honom om döttrarna får skidor i julklapp!

 39. tty

  Lite OT men väderrelaterat. Tyska järnvägarna skall ersätta passagerare som fick sitta 4 timmar i ett utfruset tåg sedan kontaktledningen havererat med 250 euro var.
  http://www.thelocal.de/national/20101217-31869.html
  Undrar hur lång tid det skulle ta innan SJ konkade om de skulle göra detsamma?

 40. Staffan D.

  Heathrow stängdes idag 1000-1700 pga snö.  Gatwick är också stängt.  Tusentals passagerare fastnade ute på fältet när landade plan saknade parkeringsutrymme.  Temperaturen gick ner till -13ºC i Chesham, Buckinghamshire.  Det kan bli kallaste december någonsin — genomsnittet nu är -0.7º, fem grader under normalen.  ”Severe weather warnings of heavy snow and widespread icy roads are in place in London and the South East, the South West, the Midlands, the North West and Yorkshire and Humber.  Wales, northern Scotland and Northern Ireland – which had experienced its heaviest snow for 25 years – were also issued with severe warnings.” — Det kan man kalla global upphettsning!
  http://www.telegraph.co.uk/topics/weather/8211145/Snow-brings-travel-gridlock-on-busiest-weekend-before-Christmas.html

 41. Michelangelo

  Detta kan även gälla realklimatförnekaren Pär Holmgren
  A Period Of Humility And Silence Would Be Best For Met Office

  http://www.thegwpf.org/uk-news/2073-warm-bias-how-the-met-office-mislead-the-british-public.html

 42. Labbibia

  Michelangelo # 41
  Stort tack för länken!
  Kanonmaterial att ” köra ner i halsen” på klimathysteriker Facit duger, Met Office klimatsscenarier suger……
  Tack igen!

 43. Staffan D.

  I Italien var Toscana hårt drabbat, med hundratals bilar fast på vägarna runt Florens, som fått upp till 20 cm snö.  Bilisterna sade att myndigheterna åtminstone borde ha talat om att autostradorna var blockerade.  Nu fastnade allt fler.  Snabbtågen Milan-Florens-Rom inställdes.  I västra Frankrike stängdes flera vägar, när en ny snöstorm svepte in, och lastbilar förbjöds på många håll.  Snöfallet nådde så långt söderut som Algeriet, där staden Tizi Ouzou rapporterade 30 cm snö, vilket fick el och telefoni att fallera.  (AFP kl 14)  Det klimatet…!  Vi visste att det skulle bli problem.  Fast inte så här. 
  http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iqLZW3Dq7UiUrach2LvPIo5XXPqQ?docId=CNG.61c845c4cdbdf623785ee55a522cd977.5c1

 44. Staffan D.

  The Christmas getaway of millions of Britons was plunged into chaos today as snow and ice left motorways and airports closed and train services disrupted. Fina bilder, som vanligt!
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339632/Gatwick-reopens-blizzard-47-snow-ploughs-misery-goes-Heathrow.html

 45. Staffan D.

  Kylan finns inte bara hos oss.  I södra Argentina och Chile är det kyligt för årstiden.  Maquinchao, på den södra järnvägen mot Chile-gränsen, hade 6ºC kl 0900 sv.t.  Prognosen för idag är mellan 19º och 4º.  Och det här är vid midsommar, på en plats 41,2ºS — som Neapel (Napoli), ungefär.  Höjd:  888 m.  — I Chile har hamnstaden Puerto Montt, 41.4ºS,  prognosen 14º — 8º.  Det kan man kalla midsommarvärme! 
  http://www.wunderground.com/global/stations/85799.html

 46. Björn

  Staffan D [44]; Håller med om att det var fina bilder. Men denna vinter kan bli katastrofal för oss Europeer ur energisynpunkt. Alla har blivit indoktrinerade med att det blir varmare och varmare och vindsnurrehysterin har brett ut sig i Europa. Vad händer om dessa stannar av frysskador och stiltje och det är smällkallt? Hur är det möjligt att vår upplysta del av världen har låtit sig luras in i ett hörn av en nästan religiös föreställning om CO2? Det står helt klart att energiförsörjningens utveckling och planering inte är en fråga för politisk idealism för denna fråga kan bara hanteras av rationellt tänkande och ansvarstagande energiexperter.

 47. Labbibia

  Björn # 46
  Exakt! Kan ingen väcka våra politiker? Vi måste börja bygga ut kärnkraften…..Nu! Det brådskar!

 48. Staffan D.

  Kylan kan påverka allmänna opinionen;  det är inte lika lätt att påstå att värmen är ett hot.  Elförsörjningen däremot är som den är;  det tar decennier att ändra den. 
  – Men visst är väl kylan ett mycket större hot mot oss i Nordeuropa?   Det är ju bara vi norröver som fått varmare väder.  Se på RSS’ karta, map of decadal trends in MSU channel TLT (1979 – 2009):
  http://www.remss.com/msu/msu_data_description.html

 49. Staffan D.

  ”Kallaste december som uppmätts [sedan 1910] , när temperaturen sjunker till -10ºC och ger trafikkaos i UK.”  Det värsta har vi framför oss:  Det blir värst i söder, med upp till 25cm snö.  Och i år kommer inte jultomten:  miljoner paket har blivit liggande.  Och värre blir det:  AA varnar för ’kanske de värsta körförhållanden man kan tänka sig’.  Och oljan för värme närmar sig ett krisläge.  En ransonering kan bli nödvändig.  (Daily Mail 18 dec 11:38)
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339149/Big-freeze-Temperatures-plummet-10C-bringing-travel-chaos-Britain.html

 50. Björn

  Inga solfläckar igår enligt NOAA!
  http://www.swpc.noaa.gov/ftpdir/latest/DSD.txt

 51. Staffan D.

  Årsvärme?  I Australien har Melbourne 8.3º nu på natten, och prognosen för tisdagen är från 18º till 8º.  Detta för en ort 37.8ºS, som på Sicilien.  Och midsommar. 
  – Solfläckar?  –For the first time in over 70 days, the sun is currently blank of sunspots.
  http://www.solarcycle24.com/

 52. Staffan D.

  ”Tusentals julfirare står inför ruin, när Heathrow viker sig för vädret.”   Flygplatsen har cancellerat alla ankomster, och bara ett fåtal plan får lyfta, trots att sista snön i London var igår morse, och 60 snöröjningsmaskiner är igång.  BA insisterar att dess folk arbetat hårt med att få bort snö och is från flygplan som väntar på att få flyga.  —  Lynn Greig, 42, har försökt återvända till Aberdeen i tre dagar.  ’Jag har fått tre flighter cancellerade i torsdag och två igår.  Och de säger ingenting alls om vad som händer.’ ”
  http://www.dailymail.co.uk/travel/article-1339936/Snow-ruins-thousands-Christmas-holidays-Heathrow-Airport-buckles-weather.html?ito=feeds-newsxml

 53. Staffan D.

  Inte julfirare som blev ruinerade, utan julferier…  My mistake.  Men den som ska resa till Nordamerika eller Australien och inte kommer iväg?   Kan bli dyrbart.  Kan bli dyrbart, även om resan är kortare.

 54. Staffan Lindström

  Min förnamne Staffan D. … brukar vi inte säga ”förstörda julfiranden”…Jag kanske är reaktionär/konservativ i vissa språkliga avseenden och i princip är engelska och svenska bara två germanska dialekter… Gå och figurera….

 55. Staffan D.

  I London är Victoria och Waterloo and City- linjerna ok.  Alla andra linjer på tunnelbanan är inställda eller har förseningar eftersom vädret påverkar signalerna, eller snön ger problem med, eh, drivningen.  —  Bakerloo Line går inte alls, p.g.a. en 24-timmars strejk…
  http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-12026924

 56. Staffan D.

  Mer än 250.000 människor får sina julplaner förstörda, när Heathrow bryter samman inför snön och kylan.  Åtminstone 100.000 britter har fastnat utomlands.  Men Philip Hammond, transportministern, sade till BBC:  ’Människor är naturligt nog djupt upprörda över olägenheten med att få sina resplaner förstörda, särskilt vid den här tiden på året.  Men det jag hör mest är vrede över det sätt de bemöttes på, när de var strandade på Heathrow.’
  http://www.telegraph.co.uk/topics/weather/8214679/UK-snow-Christmas-cancelled-for-travellers-as-Heathrow-warns-of-days-of-delays.html

 57. Staffan D.

  Förra natten gick temperaturen ned till -19.6ºC i Chesham, Buckinghamshire, och meteorologerna tror att kombinationen snötäckt mark, klar himmel, och årets kortaste dag, kan ge -26ºC den kommande natten.  Chesham ligger i Chiltern Hills, men inte på någon svindlande höjd: från 295 fot (90 m) och uppåt.  Det är slutstationen för en gren av Metropolitan Line, tunnelbanan från Londons centrum.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1340227/England-set-coldest-night-big-freeze-destroys-travel-plans-millions.html