Skrivkramp på söndagsförmiddagen


Som så många gånger under de senaste decenniernas inledande författande av egna forskningsartiklar och inlägg här på bloggen går mina associationer till ovanstående Monty Pythonsketch. Det är ofta svårt att hitta något riktigt inspirerande att skriva om, bland annat pga en känsla av återupprepande av något man redan framfört.
Som jag hade äran att meddela häromveckan är vi ju uppe i över 5000 inlägg här på bloggen, så det är ju inte så konstigt egentligen – och min senaste ”dag” var ju i onsdags, där teman var de oroande händelserna i öst, och våra lokala politikers märkliga idéer om angelägenheten i s.k. gröna investeringar med Dina skatte- och pensionspengar.
 solar
Det är slående hur absurt politikernas ”klimathotsältande” framstår, när man tänker på kataklysmiska saker som skulle kunna hända närsomhelst, bland annat via vår livgivande Sol. 1859 inträffade en serie händelser, vars omedelbara påverkan på samhället var begränsad till bränder i telegrafanläggningar. Senare soleruptioner som ”nått” Jorden har varit svagare, men infrastrukturen är väsentligt mer sårbar nu och värre blir det i detta avseende.
sunking2 
Vi har ju tagit upp just detta tidigare här på bloggen – bl.a. i detta inlägg https://www.klimatupplysningen.se/2010/10/27/smarta-elnat-eller/  – men saken fick förnyad aktualitet just häromdagen, genom en artikel i Nature Communications där händelser under 2012 analyserats. Solbilden ovan (nr 2) är från denna artikel http://rt.com/usa/solar-blast-devastated-earth-2012-161/ , men den mest detaljerade och läsvärda sammanfattningen jag hittat är denna http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140318154940.htm .  Saken har också diskuterats på våra mest kända bloggar, som Wattsuppwiththat.   
Speciellt huvudlöst i dagens sammanhang framstår idéerna att basera vår elförsörjning på s.k. ”smarta elnät”- något som inte existerar i någon tänkt grad ännu men tvingas fram politiskt – med främsta syfte att legitimera fortsatta subventioner och stöd till intermittent småskalig elproduktion i grön anda (vindkraftverk, solpaneler etc.).
Tala om att bygga in sig i ett sårbart samhälle. Men vissa tolkar det förståss precis tvärtom – med argumentet att elen produceras lokalt – och därför är mindre sårbar …  Ack ja.
Ja, jag vet inte om jag kan åstadkomma så mycket mer meningsfullt i textväg just nu, så detta får väl bli någon form av öppen tråd om de verkliga fasor som lurar i Naturen. Det var ju bl.a. länge sedan (slutet av 1800-talet) det var något verkligt stort vulkanutbrott på Jorden. Och lite meteoriter och annat spektakulärt kommer ju då och då, i en skala som är ganska modest, jämfört med vad som garanterat kommer att komma.
Detta är saker vi inte kan rå över – men borde satsa på att göra oss mindre sårbara emot.
”Klimathotet” i normal mening [via koldioxid] framstår i jämförelse som patetiskt i jämförelse med de dramatiska klimatförändringar av andra skäl garanterat kommer förr eller senare. 
Och så får vi förståss hoppas på att de oroande händelserna i öst inte spårar ur helt. Mänsklig ondska verkar det som om man inte kan göra mycket åt heller.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Sören G

    Påståenden om att klimatförändringarna har medfört mer extremt väder kan dyka upp var som helst. Nu på morgonen i P1 handlade det om att tågförseningar orsakar samhället stora kostnader.- Och då kom påståendet att det beror på klimatförändringarna.

  2. Peter F

    Nä dra på trissor. Vattudalens Naturskyddsförening säger nej till mer vindkraft.
    http://ltz.se/asikter/ordetfritt/1.6985128-vind-en-dalig-affar

  3. Jan

    Kors i taket! En ledare i DN med rubriken ”Förenklad godhetsrankning” där Naturskyddsföreningen och SVT får sig en känga. Bland annat kan vi läsa ”Det står förstås Naturskyddsföre­ningen fritt att driva sin egen (och Miljöpartiets) agenda. Men detsamma kan inte sägas om Sveriges Television.”
    http://www.dn.se/ledare/huvudledare/forenklad-godhetsrankning/

  4. lennart bengtsson

    Hej
    jag läser med stort intresse att nu även de svenska tågförseningarna beror på klimatändringen. Detta är mycket illa. Nu vet vi alltså att tågen blir mer pålitliga om vi äter mindre kött, shoppar mindre och blir ännu mer positiva till vindkraften. Kan det vara så att det har varit det extremt kalla och snöiga vädret i Minnesota som kan vara orsaken och den därmed skapade tipping point i klimatet som vi nu känner av mer och mer? Detta framfördes till mig av en oroad person som drabbats av svår sömnlöshet efter alla hemska väderrapporter i tidningar, radio och TV under det senaste året. Kanske var orsaken de stora utsläppen från Amerika som nu börjar slå igenom? En möjlighet skulle ju också kunna vara kärnkraften? Inte minst hade en professor Rockbergers uttalanden varit väldigt övertygande att vi står inför katastrofala problem för vilket det inte finns mycket hopp. Jag gjorde dock mitt bästa för att lugna honom och hoppas att jag hade ett visst positivt inflytande. Men säker är jag inte. Jag föreslog i alla fall en uppfriskande kvällspromenad och ett glas rödvin före sänggåendet.
    Hälsar
    Lennart

  5. latoba

    Läste just denna artikel i SvD:
    http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/propagandakrig-pagar-overallt-hela-tiden-och-lurar-oss_3392968.svd
    Varför kom jag osökt att tänka på klimathotspropagandan?

  6. Olaus

    Lars Bern förklarar mot bakgrund av dagens händelser vad som egentligen ligger bakom klimatfrågan.
    http://antropocene.se/2014/march/vastvarlden-sedd-med-ryska-ogon.html

  7. Peter F

    Och så är Franchell i farten igen.
    ”Bered er på en katastrofvecka. I morgon samlas FN:s ­klimatexperter och deras rapport läcker redan ut.
    Den handlar om öknar som brer ut sig runt Medelhavet, om bristen på vatten och mat. Rapporten beskriver hur andra regioner kan svämmas över.
    Vid slutet av detta århundrade kan klimatförändringarna ha tvingat många miljoner människor på flykt. Risken för konflikter ökar.
    Vi ligger redan över gränsen. I mitten av mars i år passerade vi 400 ppm koldioxid i atmosfären, visar observatoriet i Mauna Loa på Hawaii.
    Det är en magisk gräns och ett skarpt varnings­tecken.”
    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article18594763.ab

  8. Jan

    #7 Peter F
    Franchell kunde använda det hexadecimala talsystemet. Då skulle 400 ppm bli 190 ppm. Då skulle gränsen kanske inte kännas så magisk.

  9. Hur är det med organisationen 350.org? Har den uppgraderat sitt domedagsmål? Eller har de retirerat till någon bergstopp varifrån de inväntar den yttersta dagen?

  10. Mats

    DN
    ”En intensiv debatt om public service och opar­tiskhet har brutit ut”
    eh, är det något jag har missat. En del tycker alltså att PB är FÖR opartisk. ???
    källa
    http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/opartiskheten-klarar-framtiden/

  11. Kenneth Johansson

    Varför är det ingen som bryr sig när det gäller GMO, chemtrails och Haarp. Det hela kommer att föröda hela världen om ingen bryr sig eller bara förnekar att det existerar. Det viktiga är att skaffa sig kunskaper först.

  12. Mats G

    IPCC möte på G.
    ”From Tuesday March 25, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) will hold its 38th plenary session, in Yokohama for the first time.”
    Svensk representant, SMHI klimatforskare på radion ang att Himalayas glaciärer skulle smälta redan 2030 som stod i förra IPCC rapporten.
    kommentar av SMHI mannen:
    ”Erfarenhet gör en visare”
    Really, utom möjligtvis inom klimatforskningen.

  13. Mats G

    ”400 ppm”
    Varför 400 ppm magisk? Vad tror de skall hända då?

  14. Peter F

    Japansk press tycks veta mer om IPCs rapport.
    http://www.japantimes.co.jp/life/2014/03/23/environment/globing-warming-to-hit-asia-the-hardest-coastal-cities-most-vulnerable-experts-say/#.Uy_wS7lOWUk

  15. Gunnar E

    Flytta Krim till Kaspiska Havet

  16. Astrid Å

    Jonas N # 9
    350.org jobbar på som vanligt.
    Senaste pressmedelandet lyder :
    http://350.org/about/media/
    Många vänner har de också…suck.
    http://350.org/about/allies/

  17. Fredrik Berg

    Har inte IPCC själva nyligen sagt att man i nuläget inte hittar någon koppling mellan uppvärmning och frekvens på extremväder?
    Räknar de bara årets tågförseningar? Om så är fallet, hur kommer det sig då att det plötsligt är klimatet och inte vädret, de brukar ju själva framhålla att man inte kan dra slutsatser baserade på några år, än mindre ett.

  18. Mats G

    #17
    Rätt, rätt och rätt igen.

  19. Jag har sagt det förut, men jag kan väl säga det igen. De som vill ha våra pengar för att skydda oss mot klimatkatastrofen spelar i samma liga som dem som vill sälja oss försäkringar mot flygande rosa elefanter!

  20. Lars Jonsson

    Franchell har ju i alla fall humor, vilken fantastisk fingertopskänsla vad gäller vetenskapligt språkbruk – får man skriva hur som helst?
    Nu har forskarna på UCSD ”borrat sig genom Antarktis för att få fram alla historiska mätdata.”
    Mot bakgrund av att det ofta är 500 eller 600 ppm CO2 lokalt i atmosfären nära marken (i städer) blir följande påstående lite tokigt: ”Aldrig ­någonsin tidigare har sådana koncentrationer av kol­dioxid uppmätts i atmos­fären – och då ska vi komma ihåg att mätningarna sträcker sig 800 000 år tillbaka”.

  21. pekke

    Om Eva Franchell satte en CO2-mätare framför munnen när hon andas ut så kanske hon skulle hålla andan oftare eftersom hon i snitt släpper ut 40 000 ppm CO2 för varje andetag.
    Det kan man kalla ” klimatutsläpp ”, hur det är i andra änden med utsläpp vet jag icke !

  22. Peter Stilbs

    Kenneth Johansson #11 – Du tycks alltså sitta inne med dessa kunskaper ?
    Du kanske stödjer Dig på Vingåkersdamen ?
    https://www.youtube.com/watch?v=ON4RP97k3eU