Åsa och branden

I skrivandets stund rasar fortfarande skogsbranden i Västmanland. Åsa Romson tog naturligtvis tillfället i akt för att vinna politiska poäng. Hon menade i ett TV-inslag häromdagen att vi måste höja beredskapen för sådana här klimatrelaterade katastrofer.  På en direkt fråga från reportern slingrar hon sig vad gäller om just den här värmeböljan är på grund av våra utsläpp av koldioxid men menar att vi kommer att få se mer av extremväder som värmeböljor, åska och skyfall i framtidens klimat.

SMHI skriver om framtidens klimat på Klimatanpassningsportalen:
”De regionala klimatscenarier som tagits fram för Sverige bygger på globala klimatscenarier RCP4,5 och RCP8,5. Sveriges årsmedeltemperatur ökar då med mellan 2 och 7 grader fram till perioden 2071-2100 jämfört med referensperioden 1961-1990. Temperaturhöjningen beräknas bli störst under vintern, mellan 2 och 9 grader vid slutet av seklet. Förändringarna på sommaren beräknas blir mindre än på vintern, mellan 1 och 6 grader varmare. Dessa förändringar har stora regionala skillnader med kraftigast uppvärmning i landets norra delar.”

Värmeböljor på sommaren är ju inget ovanligt och jag har lite svårt att se att den här skulle kunnas kopplas till en klimatförändring så som SMHI beskriver den. Det är ju år 2014 och inte år 2114. Många i närområdet har uttryckt att deras larm inte togs på allvar från början vilket gjorde att branden kunde sprida sig mycket mer än om ordentliga insatser hade sats in direkt

Simon Nyman i Avesta menar, i en debattartikel, att hennes utspel för att eventuellt vinna några fler röster är osmakligt.

”Men ännu värre tycker jag är miljöpartiets språkrör Åsa Romson försöker använda en naturkatastrof, som påverkar tusentals människors liv, till att ifrågasätta vår regerings kompetens. Att man har mage att dra in politiken, mitt under en pågående katastrof, för att vinna någon procent inför valet, är direkt osmakligt.”

Positivt mitt i eländet är att väldigt många människor har ryckt in för att hjälpa till. Det handlar om allt från att ge människor ett tillfälligt boende till att skänka skavssårsplåster till brandmännen. Jag själv har inte någon möjlighet till att ge praktisk hjälp men hittade en möjlighet att skänka pengar.

”Nu har Civilförsvarsförbundet öppnat möjligheten att sätta in pengar till de drabbade och till hjälparbetarna som kämpar mot skogsbranden i Västmanland. Pengarna sätts in på Civilförsvarsförbundets 90-konton, Bankgiro 900-2874 eller PlusGiro 90 02 87-4, märk insättningen med ”Skogsbranden”.” (Jag har kollat bankgironumret och det går till Civilförsvarsförbundet).

SVT har startat en chat/livesändning där man kan ställa frågor eller bara hänga med i det senaste som händer. När jag skriver det här är Kungen där och tycker att de jobbar på bra i staben.

När röken har skingrats får vi kanske reda på orsaken till den här branden. En gnista från någon maskin eller ett tåg, eller kanske var den anlagd? Den som tände på hade säkert en Ronson-tändare i så fall (snott från Kalle Strokirk).

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jonas B

  Tio personer som omringats av elden kunde i sista stund lyftas ut av en av försvarets Blackhawkhelikoptrar. Mp var motståndare till inköpet av Blackhawk. Slutsats av det, någon?

 2. Håkan Bergman

  Det kanske vore en god idé att återinföra värnplikten. Hade det här hänt för 30-40 år sen hade man förmodligen kunnat få branden under kontroll eller åtminstone begränsa den i ett tidigt skede vilket är det absolut viktigaste i en sån här situation. Manskap är vad som behövs och på ett regemente har man just det, unga friska människor, lämpligt klädda, med tillgång till den enkla utrustning som behövs och med en fungerande organisation och ledning. Vi behöver inte bygga upp en armé av kalla krigets storlek, men att ha några regementen utspridda över landet borde man nog överväga.

 3. Ann LH

  Både Åsa Romson – och Gunnar Kj. – arbetar idogt för att synas och höras. Ju mer desto tyngre sänke för sina resp. partier. GKj. nu aktuell i sitt husorgan N-e tidning.

 4. Ann LH

  N- e tidning under debatt.

 5. bom

  När jag en gång i tiden gjorde min första värnpliktstjänstgöring vid S1(vi var de första signalisterna i gamla I9:s kaserner på Polacksbacken) i Uppsala så sattes vi in mot skogsbränder tre gånger under det första årets sommar. Dessa bränder blev mycket mindre än den nu aktuella möjligen beroende på att ingripandena skedde så snabbt. Ronson (skall vi kalla henne så efter den gamla cigarettändaren?) har alltså grundligt fel när hon skyller allt på klimatförändringarna. Hon skrotade försvaret och därmed både helikoptrar och beredskapssoldater och sedan försöker hon lägga skulden på alliansen för sina egna missgrepp. Våra myndigheter kostar ständigt mer pengar men budgeten går till miljöutbildning och personalfester och paraplydrinkar. Räddningsverket i Karlstad är ett gäng festprissar som bara tänker på sig själva. Köp nu ett par Bombardierplan och ställ i beredskap och rösta fram för allt bort den ohederliga södermalmsadeln som är helt oduglig som ledare för vilket land som helst. Bort med fru Ronson och hr Frigolit! ”För övrigt anser jag att miljöpartiet(Kartago) borde förstöras” skulle väl Seneca d.ä. ha avslutat.

 6. Janne

  I DN vet man minsann att detta beror på klimatförändringarna och värre blir det:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/okat-tryck-pa-beredskapen/

  Regeringen delar ut 100 miljoner varje år till statliga myndigheter för klimatanpassning.

 7. Ingemar Nordin

  Hur mycket medel man skall lägga på att skydda sig mot extremväder är förstås alltid en avvägningsfråga. Men det är problematiskt om man förlitar sig på modeller om framtida klimatförändringar. Även extrem kyla och snöfall är ”extremväder”.

  Om försvarets insatser så kan väl säga att Sveriges försvar har krympt väldigt mycket, och dessutom att alltmer resurser lags på utlandsinsatser. Det egentliga försvaret av landet utgörs tydligen numera av det frivilliga Hemvärnet. Och ofta är det just Hemvärnet som hjälper till vid bränder, översvämningar och för att leta efter försvunna personer. Kanske vore det läge med en satsning på detta istället?

 8. pekke

  En mer nyanserad artikel om skogsbränder och klimatet i Corren.
  http://www.corren.se/nyheter/sverige/skogsbranderna-blir-inte-fler-7213911.aspx

  Sveriges beredskap för div. akuta situationer är nog sämre än på många år.
  Sverige har t.e.x. bara 7 ambulanshelikoptrar vilket är sämre än de flesta Europeiska länderna med tanke på de avstånd vi har, så bli inte livshotande sjuk/skadad för långt från de större sjukhusen för då kan ni få åka vanlig ambulans i timtal för att få rätt vård.

  Man kan undra hur beslutsprocessen på både lokal och central nivå gick till när den här branden började, en fnösketorr barrskog har massor av brännbart material som snabbt sprider elden.

  Vi får hoppas de får kontroll över elden och sedan tittar över beslutsprocessen vid sådana här händelser.

 9. Håkan Bergman

  Att dom orkar.
  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/goran-greider-branden-maste-skaka-liv-i-den-stora-systemkritiken/

 10. Johan M

  #6 Janne

  Johan Ekermann, beredskapsdirektör i länsstyrelsen i Skåne

  ”– Vi förbereder oss på att kraftigare och mer frekventa stormar kan slå ut el- och telesystemen, …”

  Är det rätt stormar han titta på? En ordentlig solstorm och lite otur skulle nog få en hel del telesystem att kollapsa. Men risken är ju inte så stor, att något sådant skall hända under de kommande tio åren är ju bara … 12% :-0

  http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2014/23jul_superstorm/

 11. Peter Stilbs

  En Facebook-vän skrev häromdagen:

  ”Så kan man konstatera att Sveriges första klimat-miljö-katastrof är ett faktum. Mer än 15000 ha skog brinner okontrollerat och mer än 1000 personer, som jag skulle vilja kalla Sveriges första klimatflyktingar, har evakuerats.”

  Ja, man kan bara sucka över en föreställningsvärld som inte alls är ovanlig som man skulle kunna tro

 12. Urban

  Miljöpartiets presskonferens med Åsa Romson i spetsen ger en unken eftersmak.
  Branden har krävt människoliv och ställt till med mycket skada. Romsons aktiviter för att försöka vinna röster i detta läge känns helt enkelt inte rätt. Förmodligen är väljarna listigare än så.

 13. Björn

  Det handlar om desinformation som bara kan skapa misstro mot politiker och myndigheter. Romson sänker sig själv genom sitt ögonhimlande och fradgatuggande sätt att uppträda. Här avgör väljarna om de vill rösta på ett parti som Mp med sin verklighetsfrånvända politik på alla områden. Desto värre är det när en myndighet som SMHI har fallit ner till samma nivå som spågummor och slagrutemän.

 14. Ingemar Nordin

  Johan M #10

  Det du skriver om solstormar påminner mig om ett annat stillsamt påpekande från en klimatforskare, nämligen att risken för att vi skall råka ut för en 1000-årsstorm (dvs, en överjäklig storm som bara inträffar en gång på 1000 år) faktiskt är 10% under detta århundrade. Och detta kan vi säga helt utan hjälp av klimatmodeller! 🙂

 15. AG

  Kan väl säga att de greker jag känner bara skakar på huvudet åt hur den här branden har hanterats. Då är det naturligtvis en astronomisk skillnad i erfarenhet mellan länderna.

 16. bom

  Frankrikes civilförsvar har 12 Bombardierskopplan och Italien 19 st. Spanien har erbjudit sig att skicka två av sina. Ett plan kostat 37 miljoner kanadensiska dollar och behöver en 400m lång sjö för att skopa upp sex ton vatten i 130 km/h.
  Dra in personalomkostnadsbudgetarna för våra 600 verk och myndigheter och köp oss ett civilförsvar värt namnet eller ännu bättre ta det från politikerkostnadernas budget efter att riksdagen reducerats till 99 riksdagspersoner! För övrigt anser jag att miljöpartiet…

 17. Johan M

  #14 Ingemar Nordin

  risken för en 1000-årsstorm under 100 år är … 10% …. vilket är definitionen av en 1000-årsstorm 🙂

 18. bom

  Hoppsan Cato d ä. ska det ju vara om Kartago (innan någon av våra humanister kommer med pekpinnen i högsta hugg).

 19. Jonas B

  bom #18 > :=)

 20. pekke

  Lotta Gröning skriver en sansad artikel om den usla beredskapen Sverige har för såna här händelser, även om hon blandar in klimat och extremväder som om det aldrig funnits tidigare.

  http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/lotta-groning-slag-i-ansiktet-pa-drabbade/

  bom #16
  Politiker vill inte slösa bort 10 kronor på åtgärder som inte ger några politiska vinster, men ger det politiska vinster så slänger de gärna 10 Miljarder i sjön även om den praktiska nyttan är minimal.

 21. Thomas P

  Ingemar #14 ” risken för att vi skall råka ut för en 1000-årsstorm (dvs, en överjäklig storm som bara inträffar en gång på 1000 år) faktiskt är 10% under detta århundrade. Och detta kan vi säga helt utan hjälp av klimatmodeller! :-)”

  Så kan man se det och då gradvis ändra definitionen för en ”1000-årsstorm” allteftersom klimatet förändras. Alternativt håller man definitionen på vad som utgör en sådan storm konstant och ändrar uppskattningen för hur ofta den inträffar. I vilket fall som helst kommer vi inte att kunna samla ihop någon statistik som bekräftar saken på rimlig tid utan vi får använda modeller och extrapolera från mindre stormar.

 22. tty

  Orsaken till branden är såvitt jag vet helt klar. Det var någon blådåre som gav sig ut för att ”markbereda” ett fnösketorrt hygge. En enda gnista räcker för att starta en brand i ett sådant läge och plöjer man i blockig morän så blir det garanterat gnistor.
  Sedan får man säga till vederbörandes heder att han omedelbart slog larm om branden, men tydligen tog brandmyndigheterna mycket god tid på sig att reagera trots de extrema förhållandena.
  Det förefaller alltså mycket troligt att ansvariga myndigheter så småningom kommer fram till att alltihop berodde på klimatförändringar.

 23. ChristerL

  Detta är den största skogsbranden i modern tid.
  Ok, då skulle det vara intressant att veta när den numera näst största skogsbranden inträffade. Och branden som kommer på tredje plats.

  Med andra ord; finns det någon trend?

 24. tty

  #14/21

  I själva verket är sannolikheten t o m större, eftersom 1000-årsstormar troligen kan betraktas som oberoende händelser. Att en sådan inträffat under en 100-årsperiod minskar alltså inte sannolikheten att ytterligare en inträffar under återstoden samma period.

  Eller som en bekant till mig som är hydrolog på SMHI sa en gång ”Kommunerna kommer hit och frågar oss vad som är 100-års nivån i en sjö eller flod, och så bygger de alldeles ovanför den. Om man räknar med att ett hus står i genomsnitt i 100 år så är sannolikheten att ett sådant hus översvämmas minst en gång ungefär 60%”.

 25. bom

  #19 Hej Jonas B. Ja då det var på Dig jag tänkte (eller möjligen Googlemästaren TP).

  Det finns en produkt X-fog som de fumliga Skogsräddarna köpt in. Nu skall den returneras för den skulle nog inte fungera med vattenbombning. Ytaktiva medel och den omrörning som upptankningen med vatten orsakar! Jag kan se ett gigantiskt skummoln framför mig. Svårt med kompetensen hos festprisseverket? 🙂

  För övrigt… miljöpartiet…

 26. Stickan no1

  Och Ronson är ute och försöker valbereda ett mentalt kalhygge.
  Ronsons inhopp kan vara en tändande gnista som sätter eld på folks tankar.

  Visst är det klimatförändringen som är orsaken.

  Samhällsklimatet har förändrats kraftigt.

 27. Olaus Petri

  Christer L #23

  Jag vet inte riktigt den svenska statistiken, men att branden är ovanligt beror inte på en oöverträffad torka, snarare på det som tty beskriver, alltså olika skepnader av den mänskliga faktorn. A. Korkat agerande i skog och mark. 2. Dåligt organisation och förutsättningar för att ta han om branden. Ingetdera har med klimatet att göra, men väl med skilda nivåer av antropogen dumhet. Enligt länken ovan från Ö-corren har inte antalet bränder heller ökat.

  Ser vi till amerikanska förhållanden ser det ut så här:

  https://stevengoddard.files.wordpress.com/2014/08/screenhunter_1655-aug-04-06-59.gif

 28. Jonas B

  Ett brandbekämpningsflygplan av typen Canadair CL415 har faktiskt funnits i Sverige tidigare. Det gick under smeknamnet ”Skopan” och var stationerat hos Kustbevakningen på Skavsta i Nyköping 1995-1996. Planet sattes med framgång in mot flera bränder både i Sverige och (vill jag minnas) Finland. Dåvarande Räddningsverket var positivt. Verket förordade ett inköp, särskilt som CL415 utöver brandbekämpning även skulle kunna anpassas till exempelvis havsövervakning, sjöräddning och oljesanering.
  Några extra pengar anslogs dock inte. Sverige styrdes vid denna tid av en socialdemokratisk minoritetsregering med stöd av V och MP. Åsa Romsons företrädare som MP:s taltrattar hade alltså chansen att påverka ett klokt beslut redan för snart 20 år sedan, men tog den inte.

 29. Bengt Sagnell

  Lite OT, kanske, men det har varit värre förr. Tidskriften Blick publicerade nyligen en artikel från universitetet i Bern om Europas största klimtkatastrof någonsin – år 1540. Temperaturen låg i veckor över 40 gr, det kom inget regn från mars till jul, man kunde gå torrskodd över floden Rhen, som bara hade 10% av normalt vattenstånd. Missväxten och dödligheten blev givetvis katastrofal i hela Europa. Värmeböljan 2003 ’historiens värsta någonsin och det är vårt fel!’ bleknar fullständigt. Och årets sommar har varit varm bara i Norden och Ryssland – centraleuropa har haft det eländigt kallt och regnigt – bara researrangörerna jublar.

  http://www.blick.ch/news/schweiz/wochenlang-40-grad-und-kaum-regen-so-schlimm-war-der-glutsommer-von-1540-id2960863.html

 30. Bäckström

  tty #22
  🙂
  Exakt!

 31. Håkan Bergman

  En annan faktor att ta in är att skogen växer rekordartat idag, rent generellt så är alltså vedinnehållet per ytenhet större, dvs det brinner kraftigare när det väl börjat brinna. Om det var så i det aktuella fallet vet vi förstås inte.

 32. Mats G

  Som en anekdot. Artelleri, Älvdalen och en varm sommar är en väldig bra blandning för att det skall bli skogsbränder. Så jag har varit med om att släckt otaliga skogsbränder. Det starkaste minnet jag har va det är att de som flög vattenbombarplanen hade det som sport att träffa oss på marken. Så det var bara att sätta nåt för näsa och mun, blunda och hålla andan någon minut. Jag gissar att det roliga var att vi var svarta från topp till tå efter det. Men de är fruktansvärt effektivt, Hoppas och tror att de kan få ordning på det nu.

  Romsons koppling till klimathotet är monstruöst. I gårdagens P1 intervjuades en skogsbrandshistoriker(finns folk till allt). Han berättade att vi har haft mycket mindre skogsbränder sedan människan började bruka skogen. kopplingen till klimatet i den här frågan är alltså noll.

 33. Janne

  #29 Bengt Sandell

 34. Janne

  # 29 Bengt Sandell

  Det har varit en ovanligt kylig sommar i Nord Amerika i år. Dessutom ganska kylig vinter på södra halvklotet.

 35. Bengt Sagnell

  #33 – nej, jag heter faktiskt som det står.

 36. Åsa Romsons uttalande de senaste dagarna stärker min uppfattning om att detta parti är den största enskilda faran för vårt välstånd och vår framtid.
  När jag hör henne tala kommer jag osökt in på vad Robert Storm Petersen sade: ”Det är lustigt att det med de relativt få ord som finns i språket går att säga så mycket dumheter ”

 37. Astrid Å

  Janne # 6

  Ja, här ser man ju vilket vansinne det orsakat med denna ”klimatanpassning”. Pengar slösas på meningslösheter, medans den viktiga katastrofberedskapen läggs ner.

  http://www.svt.se/opinion/sverige-daligt-rustat-for-skogsbranden

  Brandbekämpningsmedel får inte heller användas…av miljöskäl, suck.

  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/snabb-slackningsmetod-ratas-av-miljoskal

 38. Johan M

  #24 tty

  ”I själva verket är sannolikheten t o m större, eftersom 1000-årsstormar troligen kan betraktas som oberoende händelser. ”

  Beror som sagt på vad som är definitionen av en 1000-årsstorm, om det ör den värsta stormen på 1000 år så lär den inträffa exakt en gång per 1000 år oavsett vilka stormar vi har. Om det är stormar som under x timmar har vindstyrkor över y sekundmeter så är det som du säger,

  Frågan är väl om den värsta stormen på 1000 år är så mycket värre än de efterföljande 9 stormarna av de 10 värsta. Och är dessa 10 så mycket kraftigare än de 100 värsta? Om vi kan klassa stormar som överjävliga och vi har haft 100 sådana under de senaste 1000 åren och kan förvänta oss 80 eller 120 nästkommande hundra år saknar betydelse. Det som har betydelse är hur bra vi kan förutsäga dem, hur bra vi kan bygga för att minimera skador och hur väl samhället fungerar för att ta hand om de skador som inträffar – dvs det har ingenting med klimatförändringar att göra.

 39. Johan M

  skall vara ”nästkommande 1000 år”

 40. J-O

  Helt klart så att nedmonteringen av försvaret har stor skuld i det som sker. Jag var med 1999 och släckte i Tyresta. Trots större helikoptrar (med mörkerkapacitet) var elden aldrig under kontroll. Så snar vi ordnat en begränsningslinje så vände vinden. … När regnet kom med svalare väder fick man stopp.

  Tror vi var 800 man ute … Amfibiebataljon , Hemvärn , räddningskola. Tyvärr bristande ledning då vi t.ex inte fick mat och några av räddningskolans elever glömdes bort i skogen. Brandmännen åkte hem till stationen när deras skift var slut och där stod man med häpen min när brandbilen åkte hem för dagen …
  Själv grät jag av utmattning och ilska när jag efter 30 timmar utan mat och sömn släppte slagen och gick hem. Låt skiten brinna tänkte jag och hela världen luktade röka i en vecka efter …

  I Sala har man haft civila ”fjollfläktar” som knappt lyfter 1 m3 vatten…

  Brandfara har det utlysts i princip alla sommrar jag kan minnas så det har inget med klimatförändringar att göra utan så är det på sommrarna helt enkelt. Innan skogbruket industrialiserades var förekomsten av bränder långt högre än i dag. Minns inte siffran nu men ytan årlig avbrunnen skog var ju gigantiskt.

  Nykeln ligger i att ta ned elden snabbt. När den fått så pass stort fäste som den fått nu räcker inte mänskliga insatser utan man måste få vädret på sin sida. Regn , kyla , vindstilla. Tveksamt om flygplanen kommer räcka till om vädret inte blir gynnsamt. Alltså man skiter på sig när man ser eld som hoppar 2-300 m över en sjö … mäktigt men ack vad blir nödig när man står där med en ”liten” motorpump och ett tiotal slangar …

  Jag får faktiskt rysningar när jag känner brandlukten – inga trevliga minnen.

  Om Estonia upprepar sig kommer ni bli varse om att vi inte har några sjöräddningsresurser heller då
  KBV istället jagar båtfyllerister och grälar om vem som skall huvudmannaskapet för helikoptrarna.
  Frivilliga SSRS lär få ta det också…

 41. Rovan

  Betr branden.
  Det har varit ovanligt torrt i området kring sjön Åmänningen i år.
  De senaste 3-4 veckorna har det varit runt 30 grader varmt och inte kommit något regn.

 42. Lasse

  MP har en tradition att ”veta” när det gäller att vinna röster.
  Säldöden fick dem in i riksdagen. En död som orsakades av vårt sätt att missbruka naturen-sades det.
  Villfarelse som avslöjades som virus efter valet.
  Nu är det klimatet som påverkas av vårt sätt att leva, något som ger ökad risk för skogsbrand.
  Kanske kan havsvattenhöjningen rädda en del av skogslandskapen 😉
  Badar i ett hav som vittnar om stillastående nivåer sen 1600 talet i Skåne. En tid som avskogade denna del av landet. Allt gick till värmande brasor i stora staden Köpenhamn. Man kan bara fundera över den rök som stadsborna fick utstå!

 43. Ingemar Nordin

  Enligt nyheterna på radion idag så är tydligen Cs recept mot sådant här ”extremväder” en större satsning på 40 000 kr subventioner till elbilar samt 10 000 nya elladdningsstolpar … Ja, det låter ju som en vettig prioritering (sarc). Kan man vinna röster på sådant? Det är väl den gröna överklassen på Södermalm som drivit fram detta vallöfte kan tänka.

 44. Mats G

  OT men väldigt kul

  Expressen.
  ”Naturfotografen David Slater vill få bort en bild som föreställer en makakapa på Wikipedia.
  Men Wikipedia vägrar att ta bort den.
  Organisationen bakom Wikipedia hävdar nämligen att apan äger upphovsrätten – eftersom apan har tagit bilden själv”

  lol

 45. Håkan Bergman

  Ingemar #43
  Så pensionärer och barnfamiljer ska subventionera dom som har råd med såna här bilar, vad har det blivit av C?
  http://www.teslamotors.com/sv_SE/models/design

 46. Olav Gjelten

  Varför så mycket skäll kring Putin?
  Vi har val strax framför oss och ett hot som oändligt mycket större än Putin och hans regering.

 47. Olav Gjelten

  De som hade turen att få Putin som regeringschef kan glädja sig över att se välfärden öka i takt med att utvinningen av olja och gas bara ökar och ökar.
  Hos oss gäller det omvända: att hoppas på att vara miljöfundamentalistiska makthavare visar såpass medmännsklighet att vi i ny och ne kan tanka våra bilar och helst även orkar med att betala våra elräkningar.

 48. tty

  Johan M #38

  Med ”100-års stormen”, 1000-års vågen” o s v menas en storm/våg/översvämning etc. som är så stor att den statistiskt sett inträffar en gång per hundra eller tusen år eller vad det nu är för intervall.
  I varje fall över längre perioder är dessa uppgifter extrapolationer eftersom vi inte har tillräckligt långa mätserier. Man utgår då från mera frekventa händelser och extrapolerar till mera extrema, oftast genom att anta att händelserna är normalfördelade. Detta leder troligen ofta till en underskattning eftersom meteorologiska fenomen ofta inte följer normalfördelningsfunktionen utan att extrema händelser inträffar oftare än de ”borde”. Så har man t ex funnit i oljefälten på Nordsjön att vad man trodde var ”hundraårsvågor” faktiskt inträffar ganska ofta.

 49. pekke

  MP är på hugget !
  De kommer att fixa alla klimatproblem.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-ar-dags-att-borja-bygga-om-samhallet_3805984.svd

 50. Håkan Bergman

  pekke #49
  Det är ändå trösterikt att läsa kommentarerna.

 51. Holmfrid

  Karin Bojs menar i dag i DN, att man måste vara stenad för att betvivla AGW och dess samband med skogsbränderna. Att en normal och snabb reaktion på larmet från markberedningen troligen hade stoppat branden, som då hade bara 30×30 m i omfattning, ignoreras. Förbud för eldning och markberedning är ju självklar vid lång torka.

 52. Ingemar Nordin

  Johan M och andra,

  Jag vill minnas att det var John Christy som nämde detta med 1000-årsstormar och att det var 10 % risk att vi skulle få uppleva en sådan inom de närmaste hundra åren. I ett senatsförhör. Som ett skämt med en udd riktad mot världens alla extremvädersalarmister.

 53. Ingemar Nordin

  Holmfrid #51,

  Hur förklarar klimatoraklet Bojs att SMHI spår ökad värme och MER NEDERBÖRD i Sverige? Det är ju den ökade nederbörden, inte torka, som SMHI går ut och varnar alla kommuner för. Är hon en vetenskapsförnekare 🙂

 54. Thomas P

  Ingemar #53 Om det blir varmare ökar avdunstningen, så att även om det kommer mer regn kan det också bli mer torka mellan regnen. Detta gäller speciellt om regnet kommer i form av skyfall under intensiva regnväder. Inte för att jag tror att regionala klimatmodeller är tillräckligt bra för att säga om så blir fallet, men det är inget omöjligt med både mer torka och mer regn samtidigt.

  tty, det där med ovarsamhet är tyvärr så vanligt att det är något man får räkna med. Folk slänger glas som kan fokusera ljus, de slänger fimpar, och få mig inte att starta med dessa jävla engångsgrillar som en hel massa idioter inte kan hantera. Jag har fått släcka två bränder i skogen. Den ena hade troligen slocknat av sig själv eftersom den var omgiven av kalt berg, men den andra var ruggig. Det pyrde bara lite grann som jag skulle stampa ut trodde jag, men foten sjönk bara rätt ned och det slog upp lågor ur marken. Det hade legat och pyrt rejält under marken. Tur nog var det nära vatten för det gick åt sju matkassar fulla med vatten innan jag fått stopp på branden.

 55. Kjell Axelsson

  Idag har radio, TV och andra medier berättat att de inlånade planen lastar 6 ton inför varje flygning. Och jag som i min enfald trott att det var mängden vatten som släckte eld och inte vikten. Men 6 kubikmeter låter inte så häftigt i en mediavärld där orden skall vara stora. Mastadontlast skall det naturligtvis heta. Som mirakelsläcker alla eldar.
  Kjell Olof

 56. Daniel Wiklund

  Det är bra att du Thomas P förklarar klimatoraklet Bojs klimatutsagor för Ingemar N. Fast jag är övertygad att han inte behöver eller vill ha din ”hjälp”. Däremot kanske Bojs är glad att du supportar henne.

 57. Ingemar Nordin

  Thomas P #54,

  ”mer torka mellan regnen”

  Jasså, du menar att det är torrt MELLAN regnen. Jamen då förstår jag. Då stämmer ju allt med klimathoten … att det blir både mer torka och mer regn.

 58. HenrikM

  Hur kommer det sig att MP publicerar sig hela tiden på Brännpunkt i SvD? Jag läser SvD på nätet varje dag, jag kan ju vara påverkad av mitt förakt mot just MP, men det känns som om dom får sprida sin propaganda fritt.

 59. Rovan

  Ingemar Nordin #54 #56

  I juni regnade det ganska mycket i området runt sjön Åmänningen.

  Att det inte kommer regn på en 3-4 veckor är inte ovanligt. Det har varit ovanligt varmt under de här 3-4 veckorna och det är det som gjort att så snabbt blivit riktigt torrt. Om det hade varit mer normal sommarvärme hade det inte blivit lika torrt.
  Att professorer som skriver på den här bloggen har så svårt att förstå sambandet mellan värme och uttorkningstider är obegripligt.

 60. Ingemar Nordin

  Rovan #59,

  Mitt svar till Thomas P var lite ironiskt menat. Men jag förstår att ironin var bortslösad på dig.

 61. Ingemar Nordin

  HenrikM #58,

  Och tidningsägarna undrar varför deras upplagor går ned? Kanske stödet för MP och alla deras debattartiklar inte är stort nog för att kompensera för alla de borgerliga läsare som flyr tidningen?

 62. Pelle L

  Ingemar Nordin #61

  Ja, det där med det minskande tidningsläsandet är ett problem 🙁

  Antingen får vi byta ut journalisterna mot sådana som skildrar världen vettigt utan en politisk agenda,
  eller också får journalisterna byta ut läsarna.

  Den tredje vägen är ju att statsstödet till tidningsredaktionerna ökar,
  så de sitter lika säkert i sin skyddade verkstad, som den statliga radion och televisionen.

 63. Jag undrar över logiken hos Karin Bojs och Åsa Romson. Klimatförändringarna i Västmanlands län är knappast detekterbara i observationerna, jag har gjort en sammanställnning med diagram från SMHIs data, både från klimatmodeller och observationer (jag publicerar detta vid midnatt när min dag börjar). Men om man kan säga något så är det att det lutar mot varmare och blötare somrar med kortare torkperioder.

  Menar Bojs och Romson att skogsbranden i stället är bevis på klimatförändringar med varmare men torrare somrar? Har de någon form av stöd för sina åsikter i så fall? Eller är det bara fråga om trosföreställningar som är dåligt grundade i empiriska och simulerade data?

 64. Skogsmannen

  Rovan, #59!

  Det är inte ovanligt att det är stor risk för skogsbränder sommartid och bränderna har inte blivit fler enligt MSB.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skogsbranderna-blir-inte-fler_3803286.svd

  ”…Några år, som 1959 och 1997, sticker ut. Båda åren noterades över 7 000 bränder i landet, vilket ska jämföras med genomsnittet som ligger någonstans mellan 3 000 och 4 000 bränder…”

  Däremot har det gamla totalförsvaret, både civilförsvaret och de delar av det militära försvaret som kunde bistå med stöd till samhället i stort sett avvecklats.

  http://navyskipper.blogspot.se/2014/08/nar-snalheten-bedrog-visheten.html

  Istället för att satsa på krisberedskap för sådant vi alltid drabbats av, har vi förbrukat våra gemensamma resurser åt meningslösa satsningar på vindkraft, etanol mm.

  Hur tänkte man då?

 65. Rosenhane

  Lena

  ”Det handlar om allt från att ge människor ett tillfälligt boende till att skänka skavssårsplåster till brandmännenen.”

  Benämningen brandman eller brandsoldat har numera utmönstrats av den postmoderna språkbataljonen och ersatts med det mer könsneutrala ordet brandhandläggare. Sant.

  En spaning i sammanhanget; varför inte styra om enprocentsmålet till att gälla nödställda i alla världens länder inklusive Sverige?
  Två flugor på smällen och västmanlänningarna finge lite valuta för vad de har betalt för?

  Snälla, låt stå!

 66. Olaus Petri

  Skärpning Rosenhane! Det heter ”Brandhenläggare” och inget annat.

 67. Jag tittade tidigare idag på SLU:s statistik över svensk skog. Sedan 20-talet har skogsarealen knappt ökat alls, medan skogsvolym och antal träd per hektar har ökat rejält. Träden står alltså tätare och det finns mer brännbart material. Börjar det brinna, blir det svårare att släcka. Det är nog människans ”fel”. Dels har skogen skötts så bra så att det är tätt med träd. Dels beror en del av tillväxten antagligen på den ökande koldioxidhalten. Det hela verkar vara ett typiskt fall då det är rätt att (delvis) skylla på människor, men det skylls på fel anledning, alltså att utsläpp av växthusgaser har orsakat klimatförändringar.

  Jag är inte så övertygad om att det är bra att Sverige skaffar egna vattenbombsplan. Det kan inte vara många skogsbränder per årtionde då de behövs. Ska vi verkligen planera för att ta hand om värsta tänkbara scenario? Vi kan ju i stället låna plan från andra EU-länder, vilket branden i Västmanland har visat. På köpet lånar vi piloter med massor av erfarenhet av vattenbombning.

  Miljöpartiet är partiet fullt av lögnhalsar med obefintlig moral, beredda att påstå nästan vad som för att försöka vinna röster. De vill föra en politik som är rent förödande för människor och miljö. Det hela blir än mer allvarligt när medierna står på partiets sida och inte kritiskt granskar någonting som miljöpartister påstår.

  Förmodligen kunde diverse myndigheter ha hanterat situationen bättre, men det lär de aldrig erkänna. Det är som sagt var enklare att skylla på klimatförändringar.

 68. Skogsmannen

  #67!

  Njae, den allmänna uppfattningen i ”branschen” är snarare att dagens skogsbruk har gjort skogen ”mindre brandfarlig” (kommer alltid att vara mer eller mindre brandfarlig) än de mer naturliga skogarna där det finns mer död (och torr) ved som dessutom ligger kors och tvärs.

 69. Skogsmannen

  #68, forts.

  För övrigt kritiseras skogsbruket för att för lite död ved lämnas/skapas (genom högstubbar) vid avverkningar och att det genomförs för lite hyggesbränningar…

 70. Rosenhane

  OP #66

  Jag skrev ju brandhenläggare; dom måste ha varit här och smusslat in chemtrails i tangentbordet!

 71. Rovan

  Ingemar Nordin #60

  Jag tycker inte du är ironisk. Bara korkad och elak. Du tar till elakheter när det solklart att du har fel!

 72. OT men borde det inte heta Rosenhene? 😉

 73. L

  Snart har våra miljöpartier fått upp vindkraftverk i alla skogar och då är det slut med flygande brandbekämpning…

 74. tty

  ”Jag är inte så övertygad om att det är bra att Sverige skaffar egna vattenbombsplan. Det kan inte vara många skogsbränder per årtionde då de behövs.”

  Vi hade faktiskt en CL-215 inhyrd ett par år på 90-talet. Den användes ungefär 10 gånger på två säsonger. Jag såg den några gånger när jag var på NYGE som har hand om underhållet på bl a kustbevakningens flygplan. Räddningsverket rekommenderade faktiskt inköp av ett plan, som även skulle användas för havsövervakning, men politikerna tyckte det var för dyrt (en CL-215 kostar ca 200 MSEK). Det kan tilläggas att vattenbombplan har en mycket lång livslängd eftersom de används få timmar per år. Åtminstone för ett par år sedan fanns det fortfarande vattenbombare från andra världskriget i bruk i USA. Hade Sverige köpt en CL-215 på 90-talet och den hade använts i ett tidigt stadium av den aktuella branden skulle den enda insatsen troligen ha betalat inköpet plus alla driftskostnader flera gånger om.

 75. Johan M

  #74 tty

  Det bästa borde väl vara om man gick samman med övriga Nordiska länder och hade flera stycken. Katastrofutrustning är väl typexemplet på när det lönar sig att samarbete.

 76. Olaus Petri

  Tack Rosenhene, innerst inne visste/hoppades jag på en naturlig förklaring! 😉

 77. J-O

  ROVAN #71 – bra att du är så kunnig och säker på din sak … Vad är ovanligt torr och varm ? Nästan varje år varnas för STOR brandfara i dessa områden. 1000-tals skogsbränder sker varje år och detta år har inte utmärkt sig på något sätt. Det är helt enkelt brandsäsong !! Innan stora Enso ( som verkar ha strulat denna gång) dvs skogsbolagen tog över så brann det mycket mer och ofta. Media har rapporterat detta flera gånger under branden.

  Att då börja prata att klimatförändringarna (läs IPCCs AGW) skulle vara orsak eller att som Åsa Romson gå ut och göra klimatpolitik av det hela är att sprida skrönor. Jordens klimat har ironiskt nog inte blivit varmare sedan IPCC bildades och detta till trots har man ständigt sagt – ”att i framtiden då minsann” …
  IPCC har så här långt fått fel under 20 år …

  Nej Rovan – detta är en ganska vanlig sommar med stabilt högtryck. Då blir det lite regn och torr som fnöske. Brandförloppen blir om man inte snabbt får stopp mycket snabba och stora. Vanligtvis är man snabb men har man ”otur” så blir branden snabbt okontrollerbar. Man får givetvis mer ”otur” om man skrotar tunga militära helikoptrar med mörkerkapacitet. Hkp 4 (Vertol bananen) lyfte in lika mycket som dessa flygplan men 3 kubikmeter och möjlighet att bekämpa eld även nattetid hade kanske inte varit så dumt idag. Men problemet är att man monterat ned så mycket av den krisberedskap vi engång haft genom krigsmaktens försorg. Tidigare har militär haft som en självklar del att vara del av den civila beredskapen men nu FÅR man inte längre för det skall andra aktörer göra – till högre kostnad och sämre beredskap. Titta gärna på sjöräddning,fjällräddning , ambulansflyg etc så ser du detta. Brandflyget som
  borde vara en självklar sak tjafsas det om år ut och år in.

  Själv var jag med och släckte 1999 i Tyresta som var betydlig mindre men inte heller då fick man kontroll på det hela föränn regn och svalare väder kom. Det kommer troligen att brinna till regnet kommer till Västmanland …

  Klimatförändring – näpp , ett inte helt ovanligt sommarväder !

 78. Mats G

  Aftonbladet.
  ”Miljöpartiet använde en bild på skogsbranden i en valkampanj.”

  Texten löd ”Vi har inte råd att strunta i klimatförändringarna” osså en bild på skogsbranden.

  kräks, en dag kommer de gå för långt. Det är bara en tidsfråga.

 79. L

  Dom har lärt sig att gröna lögner går alltid hem…

 80. Håkan Bergman

  J-O #77
  Så ”bananerna” hamnade i USA, för bl.a. brandbekämpning.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kraftig-skogsbrand_3797298.svd?sidan=49
  Försvaret ska bara ha helikoptrar för sin verksamhet. Jaja, och i brist på verksamhet här hemma ska dom harva på i Långtbortistan. Vore antagligen enklast att skicka maximalt med vapen till länderna öster om Medelhavet och låta kristna, muslimer och judar ta livet av varandra en gång för alla, förresten skicka med våra biskopar också.

 81. Arne

  Så länge journalister är rödgröna kommer alltid miljöpartiet rasisterna att kunna undkomma de besvärliga frågorna när de kommer med puckade uttalanden vilket är väldigt sorgligt.

 82. Pingback

  […] debatten om skogsbranden har uppkommit som följd av förändrat klimat eller ej har uppstått. Åsa Romson (Miljöpartiet) har gått ut […]