Skall vi krympa våra barn för att rädda planeten?

Här kommer lite nöjesläsning för en regnig söndag:

I en artikel i QuadrantOnLine skriver Tony Thomas om ett förslag för att minska människors biologiska fotavtryck. Det är moralfilosofen Professor Matthew  Liao från New Yorks universitet som på fullt allvar föreslår att föräldrar bör krympa sina barn med hjälp av bioteknik.

På en stor konferens om ”Dangerous Ideas” i Australien lade han fram sina tankar:

Om bara miljö- och klimatengagerade föräldrar tänker efter, menar Liao, så är det logiskt att utnyttja den moderna biotekniken för att se till att deras barn blir kortare (c:a 15 cm) än vad de skulle ha blivit på naturlig väg. Med hjälp av antitillväxthormoner och specialdiet så skulle de kunna se till att deras barn förbrukar mindre av jordens resurser och släpper ut mindre koldioxid.

Allt skall naturligtvis vara frivilligt försäkrar Liao. Men om en del känner att de ändå inte kan förmå sig till att meka med sina barns längd så föreslår professorn oxytocin. Denna drog gör folk mer empatiska och benägna att tro på myndigheter och vetenskapen, samt gör dem mer känslomässigt inställda till att genomföra sin önskan att bekämpa den globala uppvärmningen.

Eller som hans peer-reviewade artikel formulerar det: ”Farmakologiskt inducerad altruism och empati kan öka sannolikheten för att vi accepterar de nödvändiga beteende- och marknadslösningar som krävs för att hindra klimatförändringar.”

krympa barn

Andra förslag som professorn kommer med är att man borde kunna utveckla anti-köttdroger för att minska vår aptit på kött. Ungefär som att man kan använda anti-nikotinplåster för att minska suget efter en cigarett.

När en första version av Liaos uppsats kom ut för några år sedan så trodde en del att det hela var en fejkad artikel skriven av elaka klimatskeptiker som ville göra narr av klimathypen. Men nu vet vi att han menar det på fullt allvar.

Även om inte alla ser Matthew Liao som den lysande stjärna som hans titlar och ställning indikerar så skulle jag inte bli förvånad om hans radikala förslag kommer att diskuteras på allvar i vissa inflytelserika kretsar. Galna förslag i klimatalarmismens kölvatten har vi sett många av. Tyvärr också bland tunga beslutsfattare.

Alla moralfilosofer kanske inte skulle vilja gå riktigt så långt som professor Liao. Men tyvärr är de ekonomiska forskningsincitamenten på våra universitet sådana att klimathotet måste tas som en grundläggande och ej ifrågasatt premiss.  Istället för att göra sig omaket att verkligen försöka sätta sig in i den klimatvetenskapliga frågan (och debatten) så väljer de flesta moralfilosofer att skriva artiklar och böcker om vad som är etiskt rätt att göra när nu planeten hotar att brinna upp.

Tonvis med pengar och talang slängs bort på detta icke-problem.

Som tur är så finns det också moralfilosofer med en avvikande uppfattning, även om de är få. För det finns mängder med etiska problem, inte minst forskningsetiska sådana, om hur klimatfrågan har behandlats. Här är ett exempel, Peter Lee, som jag brukar sätta i handen på en del av mina mindre upplysta kollegor:

http://www.thegwpf.org/content/uploads/2014/12/Lee-Ethics-climate-change.pdf

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Tillväxthormoner används ju inom sportens värld för att bli större och starkare. Här handlar det om nån slags omvänd doping. Skulle kanske behövas dopingkontroller här också.

 2. Roland Salomonsson

  Hur kan det komma sig, att den vanlige medborgaren väljer att under semesterresor oftast resa till varmare länder och inte till Grönland eller Antarktis?

  M a o vet alla att några grader varmare temperatur globalt är inget att oroa sig över, medan kyla är ett stort och direkt dödligt problem – även genom att kyla skadar tillgången på livsmedel. FN genomförde en undersökning om överdödligheter och det visade sig att överdödligheten av kyla är 20 ggr högre än den vid ”extrem hetta”. Vid extrem kyla existerar inget förökande liv. Vi vet också att ökande CO2-nivå bland atmosfärens gaser enligt satellitanalyser genererar minskande öknar, beskogade tundror, beskogning av stäpper och skogar frodas.

 3. latoba

  Det är väl ca 5 år sedan Liao publicerade sina stolligheter. Att han trots detta verkar få sitta kvar på sin post är häpnadsväckande.

 4. Roland Salomonsson

  Någon har gjort en analys av vad som händer om CO2-nivån ökas till över 0,06%.

  Det innebär så stora skördar att mänskligheten kan återställa ca halva den odlade arealen till natur och ändå försörja ca 10 ggr nuvarande befolkning på jorden. Samtidigt behöver inte alla de gifter som GMO erfordrar spridas. Gifter som fortsätter att förgifta under decennier, i synnerhet i haven. Själva GMO-grödan är däremot inget större problem.

  Sedan är den biologiska tankegången i artikeln sannolikt fel. Ju mindre en organism tenderar att bli, desto fler tenderar den också bli, samt att små organismer vanligen har högre ämnesomsättning (kortare liv). M a o så kan en förminskning, men med bibehållet antal (eller ökande) ändå generera ökat behov av livsmedel. Små människor med något kortare liv skulle kunna påverka intelligensnivån, så att ett ”modernt” samhälle inte skulle kunna skötas.

 5. latoba

  #2
  Läste någonstans att en majoritet av svenska folket tror att vi kommer att drabbas av en av oss själva skapad klimatkatastrof om vi inte byter livsstil. Människan håller på att förstöra jordklotet och det går snabbt utför uppges det dagligen och stundligen i våra svenska media. Vi måste sluta använda fossila bränslen hävdas av klimataktivister. Klimatvetenskapen har kidnappats av den gröna rörelsen och blivit helt politiserad. En sansad debatt förhindras helt av svenska media.
  Samtidigt reser vi alltmer till varmare länder och vi köper allt fler husbilar och SUV-ar.
  Hur går det ihop? Är det så att vi svarar på ett politiskt korrekt sätt när vi tillfrågas av opinionsinstitut men gör ändå som vi vill.
  Vi tycker att det är för kallt här men låter oss jagas upp om det skulle bli någon enstaka grad varmare.
  Kina och många utvecklingsländer har gjort precis så när det skrev på Parisöverenskommelsen. Ser bra ut att skriva på men hemma gör vi som vi vill. Dessutom kanske det ger lite klirr i kassan från Klimatfonden som vi skattebetalare via staten skänker många miljarder till.

 6. Michael E

  Matthew är en aktiv kille och har också synpunkter på UDHRs lista på mänskliga rättigheter och hur man ska bedöma vad som är en mänsklig rättighet och vad som inte är det. För att göra detta formulerar han vad han benämner, ” The Fundamental Conditions Approach”. se http://www.smatthewliao.com/wp-content/uploads/2014/08/LiaoHumanRights.pdf

  Enligt honom definieras det enligt; ”As I see it, a characteristically good human life, or a good life, for short, is one spent in pursuing certain valuable, basic activities. ‘Basic’ activities are activities that are important to human beings qua human beings’ life as a whole. ”

  Vad som är basaktiviteter går han vidare och beskriver genom att först beskriva vad som inte är basaktiviteter, som t.ex. solbadning, att vara en filosof, att ägna sitt liv till att förbättra andras. Några av basaktiviteterna han beskriver är djupa personliga relationer, kunskap om hur världen fungerar, hur man själv fungerar och hur andra fungerar, kreativt arbete och nöje samt att kunna uppskatta skönhet. Han går vidare och säger att konceptet, ett bra liv är närmare ”ett minimalt anständigt liv” än ett excellent liv där man t.ex. bestiger Mount Everest.

  Vad han kallar ”The Fundamental Conditions Approach” exkluderar dock även några av UDHR’s mänskliga rättigheter och som exempel anger han rätten till betald semester.

  Den är en lång artikel och det som mest förvånar mig är den låga kvalitén på artikeln. Den verkar vara mer av ett allmänt filosoferande än ett gediget forskningsarbete. Märkligt är bara förnamnet.

 7. Peter F

  Knäppgökar finns det gott om

  http://www.folkbladet.nu/1891186/hoj-priset-pa-fosila-branslen

 8. Peter Stilbs

  För några 100 år sedan var väl medellängden väsentligt kortare. Ja, tillbaka till häst och vagn, och svedjebruk. Det blir bra.

 9. Lars Kamél

  Napoleon är känd för att ha varit kort. Vilket är en myt. Han var 168-170 cm lång och en aning längre än medel för franska män vid den tiden. Folk var kortare då än nu. De levde dessutom färre, fattigare och hårdare år än nu. De led av kronisk energibrist och ofta kronisk brist på mat.
  Den tiden vill klimataktivisterna ha tillbaka. Jag begriper inte varför. Hur skulle en återgång till den tiden kunna vara en lösning på något problem alls? Förutom då om problemet anses vara att det finns för många människor som lever för bra och långa liv. Antagligen anser klimataktivisterna att det är just det som är problemet, fast de inte vill erkänna det.

 10. Så, vem blir den förste svenske politikern att ta upp idéen med krympta undersåtar?

  Oxytocintillskott till alla män i landet borde vara en hjärtefråga en feministisk regering. När kommer riksdagspropositionen därom?

 11. tty

  #7

  Den artikeln säger en hel del om svenska media. Redan den första meningen är en grov (och lättavslöjad) lögn:

  ”James Hansen har i 30 år varit chef för NASAs rymdprogram”

  Och skribenten (och/eller Folkbladets journalister) kan inte ens stava till ”fossil”.

  Man påminns om Mark Twains: ”Läser man inte tidningar är man oinformerad, läser man tidningar är man felinformerad”

 12. Sigge

  Jag har svårt att tänka mig att miljöpartister skulle vilja ge sina barn antitillväxthormoner!

 13. Michael E

  #7 & #11 man måste beundra deras förmåga att få in artiklar i Svenska dags and kvällstidningar, däribland både SvD, DN och Aftonbladet. Inte mindre än 42 st bara under 2017, se http://klimatsvaret.se/arkiv.html vilket kanske mer än något visar på MSM’s oförmåga att kritiskt ifrågasätta även det värsta svamlet kring klimatet.

  Av det jag läst är mycket känslor inför en förebådande klimatkatastrof vilket kanske inte är så märkligt då Ann är en psykolog men även idéer om att göra fossila bränslen allt dyrare är ofta förkommande. James Hansens idéer om Klimat-Harmagedon tycks vara den huvudsakliga inspirationskällan.

 14. Håkan Bergman

  Lösningen är naturligtvis att återgå till slavekonomin. Inrättar man särskilda läger för manliga respektive kvinnliga slavar så löser man också problemet med överbefolkningen. Alla försök bland slavarna att organisera sig och ställa krav på bättre villkor måste till varje pris stoppas i sin linda, se hur fackföreningsrörelsen har drivit mänskligheten till randen av en ekologisk kollaps. Det borde vara varje klimataktivists främsta plikt att bekämpa just fackföreningsrörelsen, när den är krossad kan vi återupprätta slavekonomin.

 15. jensen

  Homo blir nog mindre s.s. utan klåfingrig homo-engineering, snarare som resultat av bristande resurser.
  Jag tänker på de mycket små elefanterna som man funnit som fossiler på någon medelhavsö.
  Afrikanska och europiska plattorna har ju slutit sig flera gånger vid Gibraltar och slutit medelhavet, som torkade ut och blev perfekt för utveckling av stora elefanter. När sedan plattorna öppnade sig igen tröt resurserna för elefanterna som fick hålla sig tillgodo på de små ö-resterna och därmed blev allt mindre.
  Om man nu skall taga hot på allvar.

 16. Rikard

  Hej.

  Verkar som mannen med bonsai-barn som idé läst alldeles för mycket Huxley, Swift och Zamjatin och alldeles för lite idé & lärdomshistoria.

  Fast för all del – kanske ett frivilligt steriliseringsprogram för alla goda världsförbättrare med visioner vore en idé?

  Eller kosttillskott med rikliga mängder kadmium, bly och kvicksilver?

  Göta Petter, vad blir det härnäst? Förbud mot fysisk träning och mental stimulans enär alla barn inte tilltalas eller tar till sig detta i lika hög grad?

  Varje filosof, särskilt så kallade moralfilosofer, borde tvingas besvara följande fråga:
  ”Varifrån kommer mitt nästa mål mat?”

  Den är svårare än man kan tro, rent filosofiskt, om man är filosof.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

 17. Ingvar i Las Palmas

  Håkan #14
  Briljant!
  Vad händer med en människas intellektuella kapacitet om hjärnvolymen minskas till 30% av dagens?
  Om den minskar så kommer naturligtvis ”makten” att undantas från krympningen

 18. Johan M

  #17 Ingvar i Las Palmas

  ”Om den minskar så kommer naturligtvis ”makten” att undantas”

  Finns inte mycket data som stödjer den korrelation 🙂

 19. Håkan Bergman

  17-18
  Många kommer inte att märka nån skillnad alls.

 20. tty

  Han är nog inte så bra på biologi. Annars skulle han veta att mindre arter i regel blir könsmogna tidigare och fortplantar sig snabbare.

  Förresten finns det bättre metoder att framställa mindre människor. Khoisan i södra Afrika är markant småvuxna och gracila. Det beror tydligen på en mutation av en enda gen som styr den markanta ”tillväxtspurten” i puberteten som alla andra människor uppvisar.

 21. GoranA

  Lite OT
  Jag blev förvånad när de idag på Rapport och Nyheter Väst rapporterade om sommartorkan i På Flakebergs gård i Grästorps kommun. Jag kontrollerade med SMHIs nederbördskartor där det verkar vara så att att just Grästorp och Flakeberg har haft otur att ligga utanför de områden där nederbörden har hamnat under juli månad.
  Skulle vara intressant om torkan är ett allmänt problem i Västergötland eller det är så att SVT väst har hittat ett litet område med torka att rapportera om.

 22. Rolf Åberg

  Måsre vara Climate Change i Västergötland ! 🙂

 23. Rider

  Vi kanske inte behöver krympa barnen trots allt!
  Finska forskare har kommit på en metod att skapa mat ur luften.

  http://www.news.com.au/technology/science/experimental-protein-reactors-produce-basic-food-from-carbon-dioxide-and-electricity/news-story/6c08578e2086fd4588bce94ddcd8d1b3

  Win-Win situation. Elda upp fossila bränslen, producera el och CO2.
  Tillverka sedan protein som folk kan käka så att de blir stora o starka.

 24. Slabadang

  Rolf Å! 🙂

  I Åstorp har de ett helt annat klimat än i grannbyn Knäckebro Medeltemperaturen mellan byarna skiljer med en halv grad
  Armageddon för Knäckebro som ligger en halvgrad över Åstorp och SVT intervjuar orolig miljöpartist om vad hon tror om klimathotet på sikt som vilar över Knäckebro.
  (Fiktiva byar)

 25. Lennart Bengtsson

  Varför inte i stället minska jordens befolkning i ett långsiktigt program som många länder redan framgångsrikt tillämpat. Exempel är de flesta europeiska länder, Japan och Kina. Problemet är länder som saknar en förnuftig socialpolitik eller där barnbegränsning hindras av religiösa eller politiska dogmer. Vägrar de att anpassa sig får de överlåta åt naturen att lösa deras ”överbefolkning”. Det är därför som alla former av migration måste kunna kontrolleras.

 26. Roland Salomonsson

  Är det någon som har funderat över hur propagandan för ”klimatbedrägeriet” används?

  Enligt min uppfattning så används klimatbedrägeriet, peak-bedrägerierna (och ett antal parallella bedrägerier) för att fokusera bort den västerländska civilisationen från ett verkligt hot, som är under uppbyggnad, och har kommit relativt långt. Peak-agendorna har hittills byggt på så grava gissningar att de i stort varit överspelade redan efter ca 5 år efter att de ”fastställts”. Kommunisternas plan för att ta kontroll över världens produktion har snabbt misslyckats, då mänskligheten genom kunskapsutveckling anpassar sig snabbare än kommunistiska ”5-årsplaner”.
  Alltså: UTROTNING AV JORDENS VITA MINORITÉT!.
  Denna demokratiskt grundade civilisation är vad som står mot en kommunistisk/kultur-marxistisk världsdiktatur, påhejad av världens finansiella ologarker (och deras storbolag). Man kan följa detta ”projekt” upplagt i många delprojekt. Några är t ex att västländer skall, internationellt beskattas ned till fattigdom, demografiskt övermannas genom folkomflyttningar (migration), övermannas av religiösa fanatiker (islam), övermannas genom subversivt nyttjandet av de egna demokratiska grunderna (t ex feministrörelsen i sin barbariska form), övermannas genom nyttiga idioter (som sviker sin egen kulturella bakgrund, t ex kultur-marxisterna inom EU-kansliet – parlamentet är utan betydelse), och mycket mera.

  Genom att avslöja klimatbedrägeriet och det ena globala bedrägeriet efter det andra, så kan samtidigt jordens vita minoritét skapa förutsättningar för sin överlevnad.

 27. Bim

  Krympa människorna? Vad är det för dumheter. Varför väljer de gröna stollarna alltid det sämsta alternativet, då får ju folk köpa nya kläder. Öka jordens diameter i stället.

 28. Ulf

  Som jag tidigare skrivit så finns det 1 miljard husdjur i världen av vilka de flesta är helt onödiga. En hund har ett dubbelt så stort carbon footprint som att köra en SUV. Tar vi bort alla onödiga husdjur genom naturlig död och stopp för nyanskaffning så är parisavtalet uppfyllt med råge. Nu tror inte jag på koldioxidtramset men man frågar sig varför filosofiprofessorn ska experimentera med barn när lösningen är så här enkel? Men han tycker väl säkert också att husdjur är viktigare än barn. Säkert har han ett par hundar också det brukar folk med den typen av ideer ha.

 29. Läste nyss en artikel av en italiensk ”bloggare” Blonde att några 10-tal av Maersk container fartyg spydde ut mer föroreningar än världens samlade bilpark. Är det någon som vet något om detta?

 30. Christopher E

  #29 Göran Rundquist

  Jag vet inget om det, men spontant låter det helt omöjligt.

  Jag gjorde ett grovt försök att kolla med lite googling. 10 containerfartyg av typen Emma Maersk bränner tillsammans ca 65 ton olja i timmen under gång.

  Sedan såg jag uppgiften att ca hälften av oljeproduktionen i världen går till fordonsbränsle. Så jag tog dagsproduktionen genom två nedbrutet till per timma omräknad till ton = 178 000 ton.

  65 ton mot 178 000.

  Även om vi glömmer koldioxiden som ju inte är en förorening, och inser att ett fartyg släpper ut väldigt mycket mer riktiga föreningar per ton jämfört med en genomsnittsbil i världen, är det orimligt.

  Reservation för felräkning, för det gick fort.

 31. J-O

  kanske något för Mattias Goldmann som lär har försökt få oss att avstå från barn då dessa här kostar 800 ton CO2… Krymper man dem så kanske de kostar mindre … Om man krymper barnen i Indien så kanske de t.o.m blir en kolsänka ?

  Varför skall vi kemiskt få folk att bli lydiga och snälla. Vad är det för fel på lobotomi ??? En behandling som belönats med Nobelpris och likt klimatvetenskapen präglad av konsensus. F.ö kan vi ju en annan konsensusvetenskap tas fram till planetens fromma. Eugenics (rasbiologi) kanske kan reda ut vilka som skall krympas och beteendeförändras. Dr H Lundborg fick sitt institut efter ett konsensusbeslut i sveriges riksdag så varför skall då inte denna professor få ett han också ?

 32. Slabadang

  Skratta gråta eller skrika?

  Så nu presenterar sig klimathoteriets egen Dr Mengele. I sällskap med Al Göbbels Goraklet blir den gröna rörelzzen tydlig i sin profil. De vill ju fängsla opponenter enlig Lynchs bekräftelse (Loretta L) det kanske bara är av miljöskäl han väljer bort zyklon B som verktyg för den ”slutgiltiga lösningen” på ”människoproblemet” ?

  En rörelse som skickar fram dessa personer som ledare för i sina stormstykor avslöjar vad och vilka vi har att göra med !