Ska Australien införa CO2 beskattning?

Australiens flagga

Rapport från vår man i Australien:

I söndags morse vid 09.00 Melbournetid presenterades regeringens program för CO2-beskattning i media. Tydligen, dock ej bekräftat av vederhäftiga källor, har regeringen kohandlat till sig gratis sändningstid i alla kanaler mot att under kommande veckor mangla ut en massiv TV-kampanj för att sälja in CO2-skatterna till allmänheten.

Som det verkar just nu kommer nettot av CO2-beskattningen innebära att hushåll med en årsinkomst över A$150k får betala motsvarande A$2.30/ton CO2 till FoU och utbyggnad av förnyelsebar energi. Själva CO2-skatten ska vara A$23/ton men eftersom industrin och låginkomsttagare ska kompenseras till 90 % blir nettot i praktiken att rika hushåll bygger vindkraft. Kort och gott ett otroligt omständigt program för skatteindrivning och omallokering av resurser som knappast kommer ändra folks beteende (eller vädret!).

Frågan är naturligtvis om Average Joe (kallas dock Bruce i Australien) kommer begripa vad som händer. Bruce kommer varje månad få betala klart dyrare räkningar för gas och el samt se inflationen på vissa konsumtionsprodukter stiga ytterligare. Men endast en gång om året kommer Bruce att kunna göra ett större avdrag än tidigare på skatten i deklarationen. Dock är beskattning och skattedeklaration mycket komplicerat och påminner om det svenska systemet på 80-talet med gigantiska mängder papper som ska fyllas i. Detta gör i sin tur att 90 % av befolkningen överlåter till ”skattekonsulter” att göra deras deklaration. Med andra ord, det är inte uppenbart att Bruce ens kommer uppfatta att han får tillbaka pengar. Eftersom de flesta Australiensare gör sista-minuten-insättningar till pensionsplanerna i samband med slutet på beskattningsåret och den beräknade skatten är det troligt att Bruce’s skattekonsult kommer rekommendera extra pensionsinsättningar. Med andra ord, Bruce’s köpkraft idag kommer att försämras.

Julia Gillards skattesystem som är tänkt att förbättra vädret men som kommer att (troligen):

1) göra många till ofrivilliga vindkraftsinvesterare

2) sätta strypsnara på en redan haltande retail-sektor när pensionsavsättningarna ökar

3) skapa tusentals byråkratjobb för administration av CO2-skatterna

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lena Krantz

  Titta gärna på de här bägge filmerna (The Bolt report):
  http://blogs.news.com.au/heraldsun/andrewbolt/index.php/heraldsun/comments/from_the_bolt_report_today/

  Ett citat av Lindzen som jag gissar kommer att bli en klassiker:

  ”If they can fool the people into thinking that they really want to pay taxes to save the earth, that’s a dream for politicians.”

 2. Ingemar

  Tack Australien för att ni räddar planeten åt oss!
  (Vore det inte läge då med en sänkning av CO2-skatterna för vår del, eftersom nu Australierna fixar?)

 3. Ingemar

  Australien må vara långt borta, men landet är, tillsammans med Nya Zeeland, den sista utposten för AGW-hysterin i Asien. Det har därför en viss betydelse hur det går med Julia Gillard och hennes skattebeslut. Hon ersatte ju den förre labourledaren genom att dyrt och heligt inte införa en CO2-skatt. Väljarna uppfattar därför hennes agerande som ett klart svek. Sympatierna för Labour faller ytterligare.
   
  Undrar vad det är som driver politiker att begå självmord på detta sätt?

 4. Ivh

  Det som nog haft den största betydelsen för att klimatskatterna införs är nog att klimatet i Australien har förändrats.
   
   

 5. Ivh – tror du verkligen på sådant? I mina ögon låter det som nästan desperat önsketänkande (från dem som inte vet) eller ohöljd populism och politiskt bondfångeri från dem som vet lite bättre …

 6. Bertel

  Ivh # 4

  Du skrev ”Det som nog haft den största betydelsen för att klimatskatterna införs är nog att klimatet i Australien har förändrats”

  Följdfrågan blir, kommer skatterna se till att Australien får en klimat som de önskar? och därav kommer Australiens framtida klimatförändringar styras av koldioxidskatten? 

  Fantastisk uppfinning.     🙂          

 7. Anon

  #3 Ingemar; ”Undrar vad det är som driver politiker att begå självmord på detta sätt?”

  THE POLITICAL CORRECTNESS DOCTRINE

  http://larrytemple.files.wordpress.com/2009/01/suicide-of-the-west.jpg
  http://patdollard.com/wp-content/uploads/apc4445.jpg
  http://weaselzippers.us/2011/07/12/australian-school-children-being-terrified-by-climate-change-lessons-taught-global-warming-will-bring-death-and-destruction/
  http://www.studentsforacademicfreedom.org/news/2805/academias-hate-america-presses

  SAY NO TO GLOBAL WARMING HOAX
  SAY NO TO JUNK SCIENCE
  SAY NO TO CAP AND TRADE

 8. Lejeune

  Ivh #4
  ..det är i så fall långt ifrån första gången som klimatet har förändrats!

 9. Mats Geijer

  Klimatskatterna införs för att politiken fåtts att tro att införandet av dessa skatter ska kunna påverka klimatet ”positivt”. Enligt min mening har detta ingenting med vetenskap att göra. IPCC är dock en politisk konstruktion så ur den aspekten stämmer det riktigt bra.

  Väljarnas dom kommer att bli hård när sanningen om klimatalarmismen kommer fram.

  Mvh//Mats

 10. Inge

  Hela södra halvklotet har nu sträng vinter, inte bästa förutsättning för att övertyga folket om en skatt som ska skydda mot uppvärmning. Så är det att ha AGW-aktivister i regeringaen.

 11. ThomasJ

  Ett måste läsas & ses:

  http://wattsupwiththat.com/2011/07/13/give-this-lady-an-order-of-australia-medal/

  Mvh/TJ

 12. Slabadang

  Här ser vi i  australiska ABC varför SVT inte arrangerar någon debatt om klimatet.

  Vilken Massaker på AGW förespråkarnas förtroende. Inte ens med det enklaste artigaste försynta motståndet så klarar de av att ta en enda poäng eller få argumenten att gå ihop. Inget parti som labour i AU har väl grävt sin egen grav så snabbt. Även den mest lojale partisympatisör måste ju fatta att det är rena mangojangon som framförs.

  Med anledning av debatten på den andra tråden om styrningen och ledningen av klimathotet. Venm är det som styrde Guillard till stupstocken. Vem är det som rycker i trådarna i bakgrunden ?.  
  Hon är bevisligen bara en trutförlängare och skådespelerska för någon annan. Först Rudd fick gå och ersättaren är en dam som får vårt eget stolpskott Carlgren att se principfast ut,

  http://www.youtube.com/watch?v=L_ttg7cNwlA&feature=player_embedded

 13. ThomasJ

  Slabadang #12: Tyckte videosnutten där Julia(r) G. var i en affär & talade med en äldre dam som avlutade med: ”Well, when you top lying, I [might] listne to you”.  Give that lady a medal!  😀

  Mvh/TJ

 14. ThomasJ

  Korr #13: ..var nedranns bra. föll bort. Sorry.
  Mvh/TJ

 15. ThomasJ

  attans: ..when you stop lying..” ska dé vá…
  Måste byta keyboard… 😉

  Mvh/TJ

 16. ThomasJ

  Mer läsvärt i den australiska ’CO2-soppan’:

  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100096578/australia-counts-the-cost-of-environmental-lunacy-and-plots-its-sweet-revenge/

  Mvh/TJ

 17. Slabadang

  Moncton ”intervjuas” av ”opartisk Public service” i Australien !

  http://blogs.abc.net.au/nsw/2011/07/lord-christopher-monckton-interview.html?site=sydney&program=702_breakfast
  ………………………………
  Motiveringen lyder ” För en väl kontrollerad rekrytering av ideologiska budbärare trogna partisanningen”

  Kommentar modererad