Robotarnas invasion II

Invasion3
Jag har funderat mycket över någon gemensam nämnare till olika företeelser i dagens Sverige, och kan egentligen bara komma fram till någon form av starkt växande politiskt korrekt masspsykos, besläktad med sagan om Kejsarens nya kläder och stark koppling till tabubegreppet och det om ”Elefanten i rummet”. Hur det hela uppstått och varför det just nu växer är egentligen den intressanta frågan.
Sakfrågan gäller inte minst bloggens egentliga områden ”klimat”, miljö och energiförsörjning, men samma mönster ser man inom många olika dagsaktuella politiska frågor och deras vidare påverkan på våra dagliga och framtida liv. Vi har dock som policy att i möjligaste mån undvika att ta upp eller kommentera sådana saker, så jag lämnar detta härifrån därhän, och avser att moderera just detta i denna tråd. Så låt bli, tack.
Lars Bern tog i övrigt upp liknande frågor nyligen i sitt lysande blogginlägg ”Godhetens tyranni”.
Jag tänkte annars kåsera över en något märklig och lätt roande kedja av händelser i Midsommarhelgen inom ett ganska allmänt område. Psykologin tycks  dock vara densamma som ovan, vad jag kan bedöma.
Jag vill klart påpeka att jag är stor djurvän och naturälskare, om jag nu råkar reta någon KU-bloggläsare…
Kanske var det kvällen innan Midsommarafton – jag hade nyss kommit hem från en resa och fann trädgården vandaliserad av en av dess återkommande gäster (rådjur). I en fotbollshalvlek och efter ett par glas vin lade jag ut följande i tänkt lätt ironisk form på Facebook i gruppen Åkersberga aktuellt, tillsammans med en bild på förövarna:

 • Finns det ingen kommunal jägare som kan eliminera dessa möss på styltor? Tulpanerna klarade sig i våras, men nu har de återigen ätit upp alla rosknoppar, penséer och blasten på mycket av grönsaksodlingen? En total pest är de, och inte ett skvatt rädda heller.  Det är ju skador och irritation i flertusenkronorsklass i varje villaträdgård, för egen del i decennier.

Det tog bara någon minut, så var det en skur av kommentarer – det blev till slut 144 till dags dato.  Några typiska axplock (de värsta verkar vara raderade av moderatorn; de föreslog typiskt att en gubb%¤#” som jag borde flytta till lägenhet i stan, eller andra värre saker)

 • Kom i håg att de var här före oss. De förstör inte planeten. Det är bara en species som över befolka  planeten och du är en av dem. Synd men det är så.
 • Du måste var en stor hatare, synd om dig som har såna negativa inställningar. Sök hjälp

Och så en mängd verklighetsfrämmande råd, om allt från CD-skivor till 2-meters stängsel, exempel:

 • Klipp ut hjärtan i vit kartong eller liknande.  Sätt dom upp och i rabatten på pinnar. Fungerade när vi hade problem för massa år sedan 🙂
 • Hmmm, tänk så olika det kan vara. Jag bor i Lervik mitt i skogen med en prunkande trädgård, verkligen FULL av blommor och buskar. Jag har en plats nedanför staketet där jag slänger ut grönsakrester, bröd och annat Rådjuren kan äta. På 9 år här i skogen har dom raringarna aldrig ätit så mycket som en knopp i vår trädgård, dom går inte ens upp på vår tomt fast vi har ett staket på 50 cm. Hinken med vatten dom får fyller jag på varje morgon och bröd och frukt äts upp nere i skogsbrynet. Har besök minst 5ggr/vecka utan att dom äter av något i vår trädgård

Jag blev nästan orolig över att någon ur denna mobb skulle uppsöka bostaden för någon form  av hämnd eller sabotage, men så har inte skett till dags dato.
Jag ställde också några följdfrågor i kommentarsfältet – först om synen på råttor, möss och sorkar. Inget svar. Inte heller på följdfrågan om kackerlackor och vägglöss…
Det lustiga är nu att 3 dagar senare kom följande inlägg på samma Facebookgrupp, Åkersberga aktuellt:

 • Har någon problem med vildsvin på tomten? Hör av er så hjälper jag gärna till att skjuta av dem. Då får ni gott kött i frysen istället för förstörda trädgårdar

Respons?  Inte EN ENDA negativ kommentar – men 16 mycket positiva… Jag frågade där med referens till mitt tidigare inlägg om logiken och fick en kommentar:

 • Politisk korrekt mobb som bara törs verka i grupp

Jo, det ligger nog ganska så nära pudelns kärna. Paralleller till andra skeenden i vår vardag och i våra media, skolor, universitet och högskolor är så tydliga, vad gäller den politiska korrekthetens ledstjärna. Ingen vågar knysta emot eller ifrågasätta längre, om man tror att det finns en ”god” uppfattning i frågan och man inte kan vara anonym (jmf. Lars Bern’s inlägg som länkas till ovan).
Jag ska väl inte utvidga detta vidare, men vill slutligen förtydliga att bildillustrationen är från en av mina favoritfilmer, ”Invasion of the body snatchers” från 1956, med bl.a. Kevin McCarthy (en senare nyinspelning med bl.a. Donald Sutherland tycker jag är skräp). Det handlar inte om robotar i normal mening, utan hur utomjordingar tar säte i och förvandlar personer i Din omgivning till sådana stöpta i samma form och tänkande. Olika vidare tolkningar och analogier av handlingen finns givetvis.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Christopher E

  Du har bara råkat ut för gullighetsfaktorn. Arvet från Bambi, bok och film, är tungt. Många av de kommentarer du fick är inte illa menade.
  Blåvalar, rådjur och isbjörnar är gulliga och får inte röras. Vägglöss, spyflugor och smittkoppsvirus är det inte. De får till och utrotas totalt av de politiskt korrekta. Ingen bioligisk mångfald där. Stadsbor brukar även avsky fiskmåsar.
  Miljörörelsen har stenkoll på vilka djur som är gulliga (lönsamma för organisationen) och kan användas i retorik och kampanjer.
  Medelålders vita män i villa – behöver det tilläggas – är dock definitivt inte på den politiskt korrekta listan över gullighet… 😉
  Själv är jag landsbygdsbo dessutom och har därmed hamnat på samma lista som smittkoppsvirus åtminstone för ett politiskt grönt parti som har sina väljare i storstäder. Jag både röstar ”fel” och blockerar plats för fler vindsnurror.

 2. Angående midsommar. Se gärna http://www.smhi.se/polopoly_fs/1.37668!image/midsommarvader.png_gen/derivatives/fullSizeImage/midsommarvader.png
  Midsommarvädret som en in dikation på klimatförändring. Från år 1900 till 2013.

 3. Bim

  Peter S
  Fixa en insändare som vill rädda de gulliga sälungarna som slits i stycken av elaka isbjörnar som står och vaktar vid deras andningshål i isen. Sälungarna har att välja på att massakreras eller drunkna.
  Då får alla djurrättsaktivister dubbelt hjärnsläpp och kommer att hirra omkring i verkligheten och se ut som fågelholkar i ansiktet. 😀

 4. Peter Stilbs

  Tack Bim – det låter perfekt…

 5. Peter F

  Det hände sig härom året då kronprinsessan fick barn, att Aftonbladet några dagar senare tillkännagav att kronprinsessan redan minsann var tillbaka på jobbet. Via facebook skrev jag följande kommentar ”Vilket jobb ? ” Jag tyckte det var en skämtsam kommentar, men……
  Det skulle jag inte ha gjort. Jag räknade till ett tiotal direkta hot till liv och lem innan jag slutade läsa fler reaktioner. 2 personer ringde och skällde ut mig också.
  Gullighetsfaktorn ? Ja kanske men den kollektiva vreden över mitt plumpa skämt skrämde. Jag ser samma tendenser i ortspressen när fakta presenteras som kommentarer till klimathotsartiklar och insändare. Inte hot om fysiskt våld, men väl personangrepp och förlöjligande tillmälen.

 6. På tal om godhetens tyranni, så har väl inga politiska irrläror någonsin ansett sig onda? Även nazister och stalinister ansåg sig verka för en bättre värld, genom att bland annat utrota icke önskvärda inslag i samhället. Dagens moderna miljörörelse anser sig också vara god, men är till övervägande delen ond. Lika ond som nazister och kommunister går det inte att vara, men miljörörelsen kandiderar till tredjeplatsen på listan över ondaste ideologierna genom tiderna.

 7. Bim

  Peter F
  De gröna klimathotargänget med snällhetssyndrom har väldigt svårt att ta till sig verklighetens villkor.
  De har inte en aning om att bin och myror är fullblodsrasister och dessutom håller sig med slavar. Dödar genast varje invandrare i stacken.
  Eller att en fjäril som flaxar med vingarna på en svensk blomsteräng kan orsaka en storm över Bangladesh med massor av döda som följd.
  Inte konstigt att det stormar i världen med miljontals fjärilar som flaxar omkring för det vilda.
  Hå hå jaja.

 8. Helge

  Mot dumheten kämpar även gudarna förgäves.
  Tänk att dra upp en fisk med kastspö, för att sen kanske kasta bort fisken. Det väcker inga ramaskri. Men tänk om man stått på en åker och kastat och Bambi hade nappat…
  Lite OT, men här är en bok vi borde tipsa alla politiker om. http://www.dagenssamhalle.se/kronika/den-groena-finansbubblan-hotar-europa-9632

 9. Helge

  Per Åhlström har ju fler kloka krönikor.
  http://www.dagenssamhalle.se/kronika/kommuner-ska-inte-driva-energipolitik-9289

 10. Lasse

  #8 Vilken affärside!
  Jakt med gummikulor eller med laser skott. Eller varför inte färgampuller?
  Bör ha samma avskräckande effekt som kuljakt.

 11. Peter Stilbs

  Lasse #10 – jag har under åren funderat på paintballgevär och soft air guns mot trädgårdens fyrbenta gäster (inklusive fågeljagande och revirpinkande katter), men det lär inte vara helt lagligt. Gränsen lär ska gå ungefär vid vattenspruta.

 12. ”Kom i håg att de var här före oss”
  Med all respekt för Peters ålder, men så gamla blir inte rådjur. Det rådjuret som åt upp Peters blommor är max några år gammalt. Men tack vare alla människor som matar rådjuren samt har ihjäl rovdjur så finns det säkert fler rådjur nu än det skulle finnas om inte det bodde en människa här.
  Rådjuren är svåra att bli av med från trädgården men mot katterna fungerar säkert automatisk bevattning. Iaf på sommaren.

 13. Slabadang

  Peter S!
  Jag älskar tulpaner och har hittat en lösning som funkar. Första lösningen var en rörelsedetektor kopplad till högtalare med ljud av KSP i fem sekunder. Problemet var att både frugan och grannarna hoppade lika högt som rådjuren och den fellarmade lite för ofta och rörelsedetektorn hade ett för vitt område den reagerade på, så den demonterades snabbt ner. 8.000 spänn åt helsicke! Andra lösningen blev elstängsel med tidsstyrning kväll-morgon. Det funkade super! De blev misstänksamma när de hörde tickandet och närmade sig tulpanerna försiktigt. Men när nosen nuddade stängslet … så inte visste jag att de kunde hoppa så högt! Grannar och fruga kunde lugnt sova utan störning.
  Men nog har man också lite sympatier för Carolas fd?

 14. Peter Stilbs

  Slabadang #13 – jag har varit inne på detta med elstängsel. Jag såg en granne hade det för några år sedan. Billigaste modellen på Granngården går väl på ca 1000 kr + tråd, upphängning och isolatorer. Tyvärr kommer rådjuren även mitt på dagen

 15. Astrid Å

  Peter S
  Det finns ju sk. rådjurssäkra växter och jag har satsat på sådana. Vår lilla rådjursflock på ca 8 djur är ännu så länge fredade av jaktlaget så…tulpaner får jag avstå.
  Det finns ett recept på en blodmjölssoppa som påstås vara verksamt. Jag har inte testat.
  http://www.odla.nu/inspiration/radjursproblemet-0

 16. Peter Stilbs

  Astrid Å – jodå, det finns sådana växter (ex påskliljor och mycket annat) – men nu råkar jag gilla rosor, penseer och tycker det är trevligt med en egen liten grönsaksodling. Det första som strök med i år var bladspenat.
  Vi har haft tur senaste 2 åren med tulpanerna – rådjuren har inte hittat hit – tidigare år tog de dem rakt av när bara bladen kommit upp. Någon i Åkersberga Aktuellt FB trodde att gula tulpaner inte skulle gillas, men det tror jag inte på.
  När jag såg första rådjuret i år smetade jag på rosenknopparna en pasta av överbliven och gammal stark curry och chilipeppar (bonnet-typ) – men den hade regnat bort vid detta laget.
  Tiger- eller vargpiss kanske funkar – men jag har inga kontakter i djurparksvärlden… 😉

 17. Thomas P

  Peter #16 Sätt upp en lodjursholk 🙂

 18. Gustav

  #17:
  haha! Den var riktigt bra!