Red Rebel Brigad

 

Red Rebel Medis

(Eget foto)

Red Rebel Brigade, som ni ser här ovan, är en del av organisationen Extinction Rebellion och syftar även de till att väcka uppmärksamhet för klimatfrågan. Bilden är från i tisdags kväll när jag av en händelse gick förbi en klimatdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm.

Det var inför demonstrationer i april 2019 i London som denna speciella del av rörelsen togs fram. De är alltså XR:s teaterensemble eller artivister som de kallar sig. Förutom spektakulär klädsel ägnar de sig åt långsamma rörelser och en speciell långsam gång som ex i demonstrationen på Porthmeor strand i Cornwall som ni kan se här:

Med kritvita ansikten skrider de långsamt fram på stranden som rödklädda flytande spöken. Bakom dem går andra vitmålade varelser med skyltar som handlar om smältande isar, extremt väder och döende koraller. Demonstrationen slutar med att de kliver ut i havet och står där stilla och låter tidvattnets vågor rulla in och skölja över dem. Vi får veta att ”The sea is rising and so are We”.

Enligt hemsidan menar de att den röda färgen ska symbolisera blod, fara passion, stoppskylt etc och att de är här för att dra ett streck, ett rött streck. Artivistgruppen vill uppfattas som om de kommer från en annan värld som bland annat vill lysa upp det magiska under alltings yta, göra en bubbla mitt i stormen och vara fred mitt i kriget.

Det blir ju onekligen en spektakulär show med kritvita ansikten och illröda böljande kläder men är det någon mer än jag som istället tänker på clowner?

Något som jag genast undrar över, när det är så här välregisserat och teaterkostymerna inte ser direkt billiga ut, är vem som betalar? De ingår som sagt var, i organisationen Extinction Rebellion men var får de i sin tur sina pengar ifrån?

Demonstrationen på Medborgarplatsen var speciellt riktad mot Preemraffs utbyggnad i Lysekil. Ropen skallade:

– Det ska inte bli …något raffinaderi.

Men det finns andra miljöskäl att bygga raffinaderiet som ex att utsläpp av svavel skulle minska i världen. Göran Värmby har skrivit om detta i Dagens Industri och han frågar sig varför Miljöpartiet är så nationalistiska när det gäller just denna fråga?

”Att Preemraff vid Brofjorden är ett av de raffinaderier som har Europas högsta avsvavlingskapacitet är säkert okänt för många. Totalt kommer Preem att avskilja 150.000 ton svavel per år – som annars skulle förorena luft och miljö – och i stället sälja det som prima råvara för tillverkning av svavelsyra. En klockren cirkulär åtgärd, som dessutom minskar uttaget av den ändliga råvaran svavel. Denna mängd svavel motsvarar nästan dubbla Skandinaviens landbaserade utsläpp av svavel. Inte en enda debattör verkar känna till detta faktum.”

Ja man kan verkligen undra om demonstranterna verkligen har alla fakta på bordet innan de ställer sig och skanderar eller som i Red Rebels fall, skrida långsamt över torget med armarna ut från kroppen och handflatan uppåt som i någon slags uppgiven gest. Men det kanske är precis vad de är?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Tack Lena
  I dessa tider kan vi kanske kräva sådan utstyrsel för att varna allmänheten för kringresande såsom de gjorde med spetälska och pestsmittade förr.
  Gul flagg borde i alla fall krävas för dem i karantän!

 2. Hasse Johansson

  Vad händer när det blir kallare? Klä sig i säck och aska!

 3. Ulf

  Det är trots allt mycket intressant att dessa aktivister nu får som de vill. Världsekonomin stängs ner, varor slutar produceras och resande förbjuds. Det som händer nu är ju exakt det som dessa grupper eftersträvar. Är de och kommer de vara nöjda med resultatet?
  Vi ska ju sluta konsumera, sluta resa etc, etc. Så nu har vi deras ideal samhälle är de nöjda nu? Nu har vi ju lagt om vårt sätt att leva, känns det bra?

 4. Ann lh

  Klädseln för tankarna till ”Röda Drottningen” i Alice i Underlandet. Drottningen, despoten som bestämde över allt och alla. Stämde inte verkligheten så beordrades den bort – via halshuggning.

 5. Göran J

  Jag tycker man kan se dessa varelser som coronavirus. Den röda färgen stämmer fint överens med de bilder som finns på nätet.
  Coronaviruset är inte på något vis önskvärt och skall därför tas bort från jordens yta det är vi alla överens om.

 6. Daniel Wiklund

  Dom verkar ha drabbats av nåt som är farligare än både coronaviruset och koldioxiden. Borde dopingtestas.

 7. Robert Norling

  När nu konsumtion och produktion minskar.
  Resandet avtar med inställda flyg, människor börjar stanna hemma och inga större evenemang kommer att anordnas så borde det ge avtryck i diverse kurvor.
  CO2 mätningarna kommer väl att visa brant dykande utsläpp.
  Klimatet blir kallare och polarisarna växer till.
  Isbjörnarna blir fler och koralerna kommer att blomstra.
  Eller…

 8. Gunnar Juliusson

  #3 Ulf,
  Ja, vi ser ju nu ett fullskaleexperiment, när drastisk global nedskärning av flygresor och industriell verksamhet sker under en distinkt tidsperiod, som sannolikt blir betydligt längre än flygstoppet i samband med 9/11. Det blir intressant att se om det kommer att bli hack i den vågformat stigande kurvan för atmosfärens koldioxidkoncentration i mätningarna på Hawaii, för att kunna beräkna relationen mellan mänskligt koldioxidutsläpp (som sannolikt kommer minska påtagligt under denna period, men även vid ’business as usual’ bara utgör några procent av totala koldioxidomsättningen) och atmosfärens koldioxidnivå, och om detta kommer påverka ’klimatet’ eller åtminstone vädret. Tolkningsproblem kommer förstås uppstå i balansen mot värderingen av El Nino-cyklerna, och kanske det som sågs vid 9/11 att flygbegränsningarna reducerade mängden sotpartiklar i luften och därmed ökade solinstrålningen.
  Man får hoppas att det görs noggranna mätningar och kartläggningar så att ökad kunskap kan erhållas om betydelsen av mänskligt koldioxidutsläpp på väder, klimat och miljö ’in real life’.

 9. Ingemar Nordin

  Ulf #3,

  De grönas önskningar verkar slå in; Parisavtalet och klimatlagen uppfylls i förtid. Det är bara gamla dinosaurier, medelålders män och högerpopulister som kan ha något emot Coronaviruset. De grönröda måste applådera detta.

 10. Mattias

  #3 och #7 – Tänk om den lilla istiden pga solens minskade aktivitet helt plötsligt kommer nu, lägligt till att Co2 minskar i atmosfären tack vara Coronas framfart..

 11. Sören Gannholm

  Vid Cornwall är skillnaden mellan ebb och flod 5 m eller 6 m vid springflod. De kan få stå kvar och slukas av havet.
  Folk har gått för långt ut där och inte hunnit undan när vattnet kom tillbaka.

 12. Guy

  Om jag ine missförstått så har havet (atlanten) blivit kallare. Det skulle betyda att mera CO2 kan lösas i vattnet, så minskningen, om den syns, kunde bero på den saken. Rääta mej gärna om jag tänker fel.

 13. Håkan Bergman

  Såg lite bilder från demonstrationerna i Lysekil, verkar som att XR tagit över helt nu, vilket bådar gott. Det är ett effektivt sätt att få folk att börja tänka.

 14. Bengt Abelsson

  #12
  Rederiet Royal Arctic driver trafiken mellan Danmark och Grönland. Ett av deras skepp, Nuka Arctica, har mätt bla a vattentemperaturen under gång, så det finns många tusen mätpunkter över tid och rum i dessa farvatten / Nordatlanten.
  Trenden är tydlig, sjunkande temperatur.
  Källa NoTricksZone för någon vecka sedan.(som länkar till orginalartikeln)

 15. eon

  Alla klär sig i samma kläder… inte alls ett tecken på en kult.
  Jag älskar XR, ju mer de syns destu fler kommer inse att koldioxidhysterin är uppskruvad av puritanska galningar som vill återgå till stenåldern.

 16. Ulf

  Svar 9 Ingemar

  Det ska bli väldigt intressant hur detta riktiga problem som Corona blivit kommer att påverka klimatdebatten framöver. Man får hoppas att folk sansar sig och i framtiden lägger sina tankemödor och oro på riktiga problem.

 17. Fredrik S

  Tack Lena!

  Det är nog inte så många som blir klokare men det finns väl en del på Söder som hejar på.

 18. Peter F

  Det är med stort obehag jag ser de rödklädda fanatikerna marschera med vajande röda fanor med en symbol som med lätthet och ett par enkla pennsträck kan ändras till hakkors.

 19. Anders

  Tack Lena för info! Jag ryser när jag ser (början) på den video du infogade. För mig är dessa människor raka motsatsen till vetenskaplighet, objektivitet och kritiskt tänkande! I deras värld får känslorna och egot (att synas) styra helt och hållet! Jag hoppas och tror, precis som någon ovan uttryckt, att ju oftare dessa sekteristiska uppmärksamhetstörstande galningar syns, t ex i samband med den flätade flickprofetissan eller med de rödgröna politikernas uttalande om t ex Preemraff – desto fler vanliga människor besinnar sig och blir klimatrealister. Så som jag uppfattar MSM, får dessa ”manifestationer” mycket TV-tid… Tiden talar alltså för vår sak 😉

 20. Lasse

  Passade på att se på SVT Play idag: Sjunde inseglet!
  Där fick man peststämning som passar dagens trista verklighet.
  Hade den varit i färg hade man sett de röda kvinnorna gå längst bak i processionen förebåda avgrunden.
  Pesten som spreds med resande och folksamlingar.

 21. Björn

  Bengt Abelsson [14]; Som sagt det finns ju inget annat än solen som värmer haven. Om temperaturen sjunker så beror det på en reducering av effekten i något våglängdsband. Solen är ju märkbart lågaktiv just nu, har varit det en längre tid och kommer att vara det långt fram i tiden. Amplituden i SC24 har varit låg och amplituden i SC25 antas bli något lägre än SC24. Det utdragna solminimum som nu är pågående, kan vara till slutet av året eller något längre. Se flik Predictions i nedanstående länk.

  http://solarcyclescience.com/

 22. Adepten

  #12 och #14
  Kan bero på att Den Nordatlantiska strömmen, som är en fortsättning på Golfströmmen, har försvagats med 15 procent. Se https://www.nature.com/articles/d41586-018-04086-4
  Den som är intresserad hur politikerna i riksdagen resonerar om elmarknadsfrågor. Se https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/debatt-om-forslag/elmarknadsfragor_H701NU10
  https://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/2019/systemutvecklingsplan2020-2029.pdf
  Då kan man dra slutsatsen att det är kört med kärnkraft. Det är vindkraft, solkraft och batterilagring som gäller. När man läser om klimatförändringar på högskolan får man lära sig att vattenkraften bidrar till koldioxidökningen i atmosfären. Får det här fortsätta så måste vi avveckla vattenkraften på sikt. Dessutom har miljörörelsen fått draghjälp av COVID-19. Vad kommer denna chockdoktrin som vi matas med att medföra?

 23. Ann lh

  Läser just boken om Selma L. från i fjol och precis har kommit till 1918, året för inte Corona utan den svåra influensa som då drog fram över bl.a. Sverige, den så kallade spanska sjukan. 38000dog. Naturligtvis är det mycket som skiljer 1918/1920 från 2020, men en känsla, som blir allt starkare är, vem/vilka har satt igång denna hysteri som nu råder i vårt land. Frågan blir inte mindre när jag förstått att Greta på något sätt ska missionera.

 24. Fredrik S

  Undrar hur många experter som just nu sitter och filar på sambanden mellan Coronautbrottet och antropogena co2?

  De dyker nog snart upp i media när tiden anses lämplig.

  Men jag kan ju ha helt fel.

 25. Fredrik S

  Ann lh #23

  Jag trodde hon skulle leta sig tillbaka till skolbänken igen?

 26. Fredrik S

  Just nu är det istillväxt både i Arktis och Antarktis.

  Vi får höra med någon rebell om de önskar att det läget håller i sig. Rockström tex.

 27. Fredrik S
  Det håller nog inte i sig så länge men just nu är det faktiskt så, havsisen växer både runt norra och södra polerna.

 28. Jag hoppas att skådespelarna får bra betalt, från de intressenter som driver på klimathotet, för annars är de lurade på riktigt.

 29. Lars Cornell

  #23 Ann.
  För någon vecka sedan skrev jag i denna blogg några rader om corona. ”Vi lever i en tid där hysterier frodas”. Det kanske är en del av vår kultur där journalister har alltför stort inflytande. Vilka har satt igång den hysteri som nu råder i vårt land?
  Visst är corona ett betydande hot, men överdrivet. Att tro att vi skall kunna stoppa vågen är naivt. Det är som att slåss mot väderkvarnar och att pumpa ned koldioxid djupt i backen, vårt århundrades hitintills mest tokigt tänkta tanke.

  Det finns inte någon immunitet i befolkningen. Inte heller finns det något vaccin. Utvecklingen är i praktiken omöjlig att undvika i en pandemisk situation. Fokusera på att ta hand om de som insjuknar svårt. Men överdriv inte fåfänga försök att stoppa spridningen.

  Nu har jag fått stöd i den tanken snabbare än vad jag kunnat ana. VästerviksTidningen har just publicerat en artikel skriven av TT,
  – Nu handlar smittskyddsarbetet inte längre om att stoppa smittan, utan om att fördröja och ”platta till” viruskurvan så att förloppet blir mer långdraget och mer hanterbart så att
  sjukvården hinner med.
  http://www.tjust.com/2020/corona/smittspridning-corona.jpg
  http://www.tjust.com/2020/corona/corona-violent.jpg
  https://www.vt.se/nyheter/ny-strategi-ska-platta-till-viruskurvan-om6539493.aspx

 30. Fredrik S

  Alla runt omkring mig pratar om Corona och många verkar veta och tycka det mesta.

  Förutom jag då, jag känner mig nästan lika förvirrad som en klimatskeptiker som halkat in på en Gretas-strejk.

  Undrar om det inte är lika bra att slappna av och ta dagen som vanligt.

 31. Ann lh

  # 29 Lars C. Bra!
  Hoppas hysterin i massmedia lägger sig snart. Nu borde alla veta vad som gäller för både gammal och ung. Idag var det ett inslag på SVT om att vaccin mot det här nya (? ) Coronaviruset är på gång, snart. Kineserna ligger långt, långt före oss ”goda gröningar” med alla röda rebeller av olika slag, som försöker sätta käppar i hjulet på all utveckling.
  Snart är det värsta över, ekonomin tar sig snabbt och det blir dags att fundera över hur denna enorma hysteri kunde få fotfäste.

 32. PK

  Tack för en intressant artikel. XR är, som mycket riktigt påpekas, ingen miljörörelse. Det är en grupp extrema vänsteraktivister. Ann Heberlein har skrivit ett par artiklar om hur aktivisterna skrämmer barn och dess konsekvenser. Att sen ett regeringsparti, eller två, stödjer detta antidemokratiska agerande visar hur illa vi är ute. Är förvånad att ingen motrörelse syns på gatorna när de är ute. När till och med polisen hjälper till vid deras illegala demonstrationer undrar en sann demokrat hur det kan vara så.

 33. OsoPolar

  På den tiden vi stansade IBM-kort vid datorutbildningen på Tekniska Högskolan sade en lärare: ”Datorer kommer att tillverka datorer”. Så blev det. Sverige skall bli fossilfri, säger politikerna idag. Det måste betyda att vindkraftverken och solpanelerna förökar sig av egen kraft. Kommer det att skapas nya generationer vart 25te år utan någon annan energi än fotonerna från solen?
  Nej, det råder ett underskott på logiskt tänkande.
  Raketforskaren Ernst Stuhlinger, medarbetare och vän till Werner von Braun sa:
  „Der Weg zum Glauben ist kurz und bequem, der Weg zum Wissen lang und
  steinig.“. ”Vägen till tro är kort och bekväm, vägen till kunskap är lång och hård.”

 34. Fredrik S

  Lars Cornell, Ann Lh #29,31

  Hysterin lägger sig förhoppningsvis ganska snart.

  Nu är ju våren på intågande och vi får hoppas på en tidig sådan med värme så folk ger sig ut och promenerar och att och får lite frisk luft. Gärna i skogen

  I Kina var det åtta fall och går och myndigheterna ser det som att kulmen är nådd. De är numera mest oroade för importfall!

  För övrigt rekommenderar CDC’’s (Centers for Disease Control and Prevention ) hemsida för alla istället för att läsa i msm.

  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html

 35. Fredrik S

  Läser att FN ställer in 12 klimatmöten framöver för att det är så svårt att flyga.

  Det är väl illa för en del riskerar nog att statusen på bonuskortet nedgraderas om det håller i sig.

 36. Fredrik S

  Nu börjar de kräla fram.

  Här är en som vi borde tvångsanmälas som exprimentpassagerare på första rymdfärdstestet till Mars.

  https://www.expressen.se/kultur/sa-kan-coronakrisen-fa-samhallet-att-ma-battre/

 37. sl

  Mallen Baker går igenom XR; https://www.youtube.com/watch?v=adAaWY3h0uc