Rajendra Pachauri spår om 2010

Lyssna gärna på den korta intervju med Rajendra Pachauri som finns på Guardian Daily. Pachauri är bekymrad över skeptikernas framfart och tycks mena att det är vårt (e.g. skeptikernas) fel att Köpenhamnsförhandlingarna strandade. De flesta länder är ju trots allt överens om att vi måste bekämpa klimathotet, säger han. Där glömmer förstås Pachauri att hans eget land vägrar gå med på några utsläppsminskningar. Dessutom häver Pachauri ur sig att antalet amerikaner som anser att något måste göras åt klimathotet har ökat jämfört med för två år sedan. Kanske har Pachauri därvid tillgång till hemliga dokument, för de opinionsundersökningar som genomförts visar att läget är precis tvärtom. Eller är det kanske detta som kallas äkta förnekelse?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. ThomasJ

    För att använda ett slagkraftigt uttryck från en tidigare bedragares tidevarv:
    ”Would you buy a used car from this man?”  
    [avbildad var i originalet Nixon i samband med avslöjandet av Watergate >> ClimateGate…] Det är bara att byta ut fotot… 😉

    Mvh/TJ

  2. Olaus Petri

    Kapten Nemo var också indier och hade precis som Pa(s)chan sällan näsan ovanför vattenytan (eller isen). Nemo hade dock fördelen av att äga en egen ubåt.

  3. Inge

    Är det skeptikernas fel att man fuskade vid Hadley Centre? De har nästan alla resurser, medhåll av regeringar, vetenskapliga akademier, massmedia. Och ändå räcker det inte. Vad kan det bero på?

  4. Holmfrid

    En sak som kanske inte uppmärksammats är att Pachauri lyftar arvode som konsult åt den indiska regeringen.  Han agerar då för sin uppdragsgivares intressen, som inte nödvändigtvis är våra (västvärldens) intressen och klimatets intresse.  Däremot kan han se till att vi betalar notan för Indiens och Kinas framfart.

  5. Hin Håle

    Kom att tänka på det är lilla ordspråket till vår indiske vän
    ”Denial is not a river in India”

  6. Är det inte så enkelt att han ser att IPCC kommer att ifrågasättas och antagligen minska i betydelse, vilket sannolikt påverkar honom själv? Får han inte sparken, vilket han borde, så kommer han i alla fall inte att vara i hetluften (ha. ha.) längre.
    Å andra sidan är han loaded med uppdrag så han hittar nog någon som är villig att betala för hans tjänster.

  7. Wolter, visst är det så att han ser att hans ställning, hans rykte och även IPCCs diton är hotade. Och visst kommer han inte att bli lottlös, men hela denna mega-business bygger mer eller mindre helt på att det är politiskt beslutade pengar, eller politiskt beslutade lagar som tvingar andra att köpa saker de inte efterfrågar (tex utsläppsrätter) som utgör dessa pengaflöden som lockar till sig det värsta av människosläktet.

  8. Peter

    Tycker han ser ut som en riktig skräckgubbe. Kanske han kan satsa på en karriär i Bollywood om klimatbubblan spricker? Fast de kanske inte gör skräckfilmer i Bollywood?  *lol*

  9. Sannolikt är Kina som till stora delar skall tillverka den utrustning (vindkraft, sol, batterier etc.) som dessa politiska vansinnigheter resulterar i. Var det då inte väldans smart av dom att bara sätta sig på ”läktaren” för att till slut få ett hum om hur mycket pengar som ligger i potten?
     
    Efter det gäller det att hitta allianser (USA, Brasilien, Indien, Sydafrika) och kapa åt sig en så stor del av denna marknad som möjligt.
     
    Vi som trodde att det var ett spel om klimatet!
    Idioter är vad vi är! (inte vi skeptiker så klart *S*)

  10. Slabadang!

    Halleluja!
    Det är skrämmande att ta del av retoriken.”Skeptiker” och antal ”troende” ställs emot varandra som kättare och prästerskap.
    Att de inte vill diskutera vetenskapen framgår väldigt tydligt.
    Hans betyg på IPCC´s  arbete som ”impeckable” (oklanderligt) är och kommer bli ihågkommet på samma sätt som ”i didnt have sex with that woman”.
    De hade ett helt decennium där inga kritiska röster nådde allmänheten och de kunde ignorera vilken kritik som helst.
    När de sedan blev tvungna att ta debatten så förlorade de och jag tror faktiskt att de själva blev överraskade över hur lite de  hade på fötterna.I hybrisen och monologen möttes de inte av den kritik som redan fanns.De lämnade därför den vetenskapliga debatten och satsade istället på den religiösa retoriken.The Guardian är rent otäck ett Engelskt svar på spanska inkvisationen.

  11. Peter Stilbs

    Ja – The Guardian är en extrem blaska  – tur är det. Och Pachauri är lika lite klimatforskare som Lars Ohly. Deras enda gemensamma nämnare är annars järnvägar. (F.d. Järnvägsingenjör – repektive Tågmästare).

  12. IPCC nådde sin ”tipping point” för länge sen. Efter alla resurser och pengar som pumpats in i projektet får de helt enkelt inte ha fel. I brist på fakta får man hitta på egna. Den om amerikanska opinionen får läggas till högen av Pachauris övriga Goebbels-inspirerade lögner. Upprepa dom tillräckligt ofta…

  13. Iven

    Peter # 9:

    Rajendra Pachauri behöver inte någon roll i Bollywood.
    Han  har sin roll i den stora världen genom sitt engagemang i företag som blivit stormrika på raffinerade globala transaktioner med utsläppsrätter.
    Läs kommentarerna till den intervjun som Maggie lämnat ovan. Inte de första kommentarerna utan fr.o.m. ”steveig 4 jan 2010, 10pm”.  Där finns fakta, som kan förklara Rajendra Pachauris oro över IPCC:s dalande anseende och skeptikernas
    framgångar i AGW-debatten.

  14. Lena Krantz

    Vad kul!
    Då gör vi verklig nytta alltså?
    😉

  15. Christopher E

    Peter #8;
     
    ”Fast de kanske inte gör skräckfilmer i Bollywood?”

    Jodå, visst gör de det… här är tex Bhoot (Vålnader) med blickfånget Urmila Matondkar i huvudrollen. Visst kan du se hur skräcken sprider sig när det läskiga Pauchauri-spöket kommer för att ta ifrån Indierna energin, tillväxten och det välstånd landet äntligen är på väg att få.

    Pauchauri är klart läskigare än någon vålnad.

  16. UnoK

    I intervjun säger Pachauri att han förväntar sig öka skepticism under det kommande året, eftersom starka lobbykrafter lägger in en överväxel nu.
    Dessa (onda) krafter är väl de vanliga: oljebolag, kolbolag och säkert något tobaksbolag, just in case…
    De är dessutom obegåvade, eftersom överväxeln, om det fanns någon, borde lagts i långt före COP15.
    Men skepticismen bland vanligt folk påverkas säkert mer av vardagliga händelser: det skulle ju bli varmare, men det blev kallare.
    Sen kan dom algoritma bäst dom vill!

  17. Lars G


    Den självutnämnde «Statsmannen» Dr. Pachauri börjar bli ganska nervös efter de kontinuerliga rapporterna i Telegraph – Booker och Delingpole – och Richard North nedan :
     
    http://eureferendum.blogspot.com/2010/01/cover-up-begins.html
    Vad som är intressant är att inga FN-potentater har «kommit ut» till hans försvar. Ban Ki-Moon fick en fråga strax före jul och föredrog att byta ämne. Inte heller de indiska regeringskretsarna har uttalat sig. Ett antal personer inom TERI/Tata-sfären har dock skrivit ett hotbrev.
     
     
    Man kanske kan skylla på att FN har julsemester. Men det gäller nog inte dennan vecka så på fredag vet vi om Dr. P. har bränt sina skepp med sina arrogans och sina sidoaktiviteter i finansvärlden.
    Han har kallat oss tvivlare för «hovnarrar» och han «kokar kanske i sin egen sås» vad det lider.
     

  18. Fredrik L

    Hur kom det sig att Pachauri blev ordförande för IPCC, han har väl ingen bakgrund inom ”klimatforskning” eller fysik/kemi, eller har jag fel??

  19. Slabadang!

    Rajendra har tydligen en brorsa!

    Han heter Lu Ren dRajendra!

  20. Lars G

    Fredrik L
    Enligt media så var det President Bush som förordade Pachauri över en konkurrerande politisk klimatforskare. Men Bush har ju gjort många misstag under sin presidenttid

  21. Sven M Nilsson

    Det var inte så länge sen som Pachauri ansåg oss så obetydliga att vi  inte var något att räkna med!  Men denna lilla ”tuva” har tydligen lyckats stjälpa den viktigaste och dyrbarast konferens som IPCC ordnat!  Känns skönt och framgångsrikt och nu kan det väl bara gå åt vårt håll! God fortsättning på er alla!
    Sven M Nilsson
     

  22. Religiösa sekter brukar ju leva i sin egen fantasivärld som de förväxlar med den verkliga världen. Det är blir alltmer tydligt att de klimathotstroende, med översteprästen Pachauri i spetsen, är just en religiös sekt. Den lilla kärna av vetenskap som en gång fanns i det möjliga klimathotet har för länge sedan försvunnit. Ju mer vetenskapen blir övertygad om att det inte finns något klimathot, desto mer övertygade blir de troende om att det finns och är allvarligt.

  23. Lars C

    Alla viktiga frågor måste hanteras av människor som inte har egenintresse av att resultatet blir på ett visst sätt. Nyhetsmedia måste skiljas från resten av journalistiken och bemannas av journalister som inte färgar resultatet. Tänk om våra domstolar byggde på dagens journalistiska etik. Oh boy, Pol Pot skulle småle i sin grav.  Vi kan inte långsiktigt ha en värld där alla (nästan) använder lögnen som medel att uppnå sina mål. All makt korrumperar men systemen får inte byggas på korrupt grund. En grundregel måst vara att alla organisationer övervakas av andra. Givetvis ska ingen få utreda sig själv. Den yttersta makten måste vara parallell och kontrollera varandra, de enskilda människorna där måste tjäna personligen på att avslöja oegentligheter. Lite sunt angiveri måste till om det inte ska bli ryggdunk och pengar under bordet.

  24. Slabadang!

    Lars c.

    Det du beskriver är ett stort problem.Jag menar att vi har öppnat för problemet i vår konstitution.Vi har ett växande berg med bevis på att statstjänstemän och poltitker inte har något personligt eller proffessionellt ansvar.Det gamla tjänstemannaansvaret plockades bort och öppnade dörren för de problem du anger.
    En statstjänsteman idag kan medvetet både sprida propaganda och begå flagranta fel utan konsekvenser.Kontrollen av staten består av meningslösa kulisser.Medborgarnas insyn och kontroll är otroligt svag.
    Vårt senaste exempel på riskfriheten i att begå tjänstefel är Quick historien.Vi måste få en konstitutionell domstol med näbbar och klor.