Protester mot vindkraft

I skuggan av de stora internationella förhandlingarna om hur världen skall ställas om till ”förnyelsebar” energi upptäcker folk alltmer vad alla dessa gröna avtal, beslut och processer innebär i praktiken. Här är ett exempel från Nerikes Allehanda http://na.se/  (h/t Erik Österlund):
vindkraft 212
VInd212meter
Hittills har det inte uppförts så stora vindkraftverk på land i Sverige som det nu handlar om. Totalhöjden på de planerade verken söder om Tisaren (söder om Hallsberg) blir 212 meter. – Vi har byggt sådana i Spanien och de har inte mötts av några större protester vad jag känner till, förklarar Stempa Taylor.
Det är det internationella vindkraftsföretaget Gamesa som vill etablera sig på den svenska marknaden. Vildmarksskogen är av Tivedstyp, fantastisk rekreationsmark som kommer att bli totalförstörd om planerna genomförs, förklarar Erik Österlund. ”Hela området kommer att bli en skogsöken, totalförstört jämfört med idag, eftersom autostrador av vägar måste byggas, helikopterplattor för underhåll. Kraftledningsgator, mm. Fågellivet blir förstört, kungsörnar, fiskgjusar, vitryggiga hackspettar, mm.”
I en annan artikel skriver man: Vindkraftverk av den storleken som Gamesa vill bygga, 212 meter höga och en rotordiameter på 140 meter, är egentligen gjorda för att stå till havs. Ingen forskning finns om hur de fungerar i skogsbygder
Närboende kommer att drabbas. En av dem säger: Jag kan inte föreställa mig att bo kvar om det här blir verklighet. Fast flytta kan vi ju heller inte göra, eftersom ingen lär vilja köpa vårt hus.
Kommunen har ännu inte bestämt sig. Däremot är kommunen på väg att utarbeta en policy och är överens över partgränserna om att vindkraft är viktigt. Men i det här enskilda fallet har de alltså inte tagit något beslut, rapporteras det i NA.
Hur tänker dom? ”Vindkraft är viktigt” tycker man alltså över partigränserna – varför det? Vem har bestämt det? Var får de allt ifrån?
Läs om den senaste utvecklingen här.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  I Ångermanland är man inte bättre, där planeras 100-tals vindkraftverk som är över 200 meter höga. Skogar och renbetesmarker blir förstörda förutom att ingen kan bo kvar och ingen vill flytta dit. Här är ett exempel på vad som planeras just nu; 
  http://www.forsca.se/wp-content/uploads/2011/11/Samradsunderlag_Fangsjon_2011_11_15_High.pdf 

 2. Christopher E

  L #1
  De bygden dör fullständigt om det där blir verklighet (just nu lär väl ingen bygga, dock, när inte ens frikostiga subventioner räcker till eländet).
  Bilderna på sid. 22 säger allt. Tänk när de blinkar hela natten, dessutom.
  Omsjö Camping, Backstugan mfl fritidsinriktade företag kan hälsa hem (sid 38). Inte en människa kommer att vilja vistas där.
   

 3. L

  Christopher E, det räcker att det finns planer och politiker som struntar i invånarna för att bygden ska dö. Även om det kanske aldrig blir något av det hela, så kommer ingen att investera en krona i dessa skogslän. Än mindre flytta dit.
  I första hand ska vi kanske tacka EU och våra riksdagsmän som uppmuntrar dessa stackars lokalpolitiker till denna gigantiska miljöförstöring. 

 4. Staffan

  Börskurser enligt Yahoo Finance (dagens slutkurs), för Gamesa Corporacion Tecnologica, S.A.
  22 juni 2012:   €1.49
  1 juni 2012:     €1.49
  1 juni 2011:     €5.57
  1 juni 2010:     €7.10
  1 juni 2009:    €13.51
  2 juni 2008:    €31.22

 5. Ingemar Nordin

  Staffan #4,

  Man förstår att Gamesa och dess aktieägare är desperata efter nya subventioner – strunt samma om det förstör miljön där man bygger!

 6. Tålis

  Vi verkar fått nöjet att även betala för ”miljöpsykologer”. I senaste numret av FoF finns en notis: Hon söker efter lugn i stormen. Hon verkar för att människor ska bli mer positiva till vindkraft. Där står bl.a.:
   
  ” Projektören och handläggaren kan bjuda in allmänheten till den plats där vindkraft planeras. Under en rundvandring på området får människor berätta om platsen och ge synpunkter som man sedan tar hänsyn till vid vidare planering, säger Marianne Henningsson, miljöpsykolog vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
  – Ett annat förslag är att utveckla möjligheterna att bli delägare i ett vindkraftverk. Lokalt ägande är bra för den lokala ekonomin, med kringeffekter som kan ge utveckling åt hela bygden.”
   
  När får vi ”klimatsykologer”, eller finns de redan?
   
  I samma nr av FoF finns också en notis i vk-kramarstil: Snurrande vindkraftverk minskar inte antalet fåglar Dock står det inte riktigt så i studien, som heter Greater impacts of wind farms on bird populations during construction than subsequent operation: results of a multi-site and multi-species analysis, vars sammanfattning jag länkar till. Rovfåglar berörs ej i studien, så slutsatserna är kanske förhastade.
   
  FoF verkar vara klimathotare. CO2 lär inte vara bra för växter heller. Ökad växthuseffekt ger sämre grödor. Åtminstone försöker författaren fokusera det negativa.
  Tyvärr får man bara läsa en pytteliten del av artikeln. Jag har inloggningsuppgifterna från tidskriften, men lägger inte ut den här annat än efter godkännande av moderator här.

 7. Inge

  På vårt vindkraftbolags årsstämma nyligen uppgavs att en tillverkare som heter WinWind är nära ruinens brant. Jag tror de ska leverera till jätteprojektet utanför Skellefteå. Vårt bolag är ganska solitt och klarar sig nog men de nya investerarna ligger verkligen risigt till med stora lån och därmed dryga räntekostnader. Säkert kan det bli svårt att få lån för alla med byggplaner framöver men ännu har vi inte hört något ramaskri.
  Det uppgavs också att utvecklingen gått framåt på senare år så att de nu tillverkade maskinerna är effektivare än förut.
  En viktig metod för ägarna är att byta maskinerna till större modell för att därigenom få förnyade subventioner.

 8. Slabadang

  He he he he !! 🙂
  Det kommer bli ett antal skeptiker till E -caten som kommer få ompröva sina argument ordentligt. Inom senast två veckor kommer det en rapport om inte mindre än SJUTTON E-cats som körts i 600 C i då tusentals timmar.
  Ni kan ju börja fundera över vad man kan göra med eller snarare vad man INTE kan göra med en pryl på nåt enstaka kilo som ger denna energi? ”Things are gonna change bros ” vad har vi under huven om tio år?

 9. L

  Slabadang, jag hoppas att jag åker V8 om tio år också.. 🙂

 10. Pelle L

  Slabadang #8
  He he he he ?
   
  Ja, hur många tusen timmar kör man vanliga bensin/dieselmotorer i testbänk innan man börjar med tester i fordon?
   
  För övrigt: En sak som jag inte har förstått i den här Ecat-historien.
  Den producerar värme, i bästa fall.
  Men ”under huven” som du säger behöver vi ju rörelseenergi.
  Och i ett hus/fast installation vill vi ha elenergi.
   
  Så, fattas det inte några steg mellan ”härden” och det användbara slutresultatet?
  Eller är det helt trivialt?

 11. Hans H

  ecat om den funkar verkar revolutionerande…men efter första positiva chocken måste man fatta att fri energi gör det möjligt att utvinna samtliga naturresurser på jorden billigt…vem stoppar det ? Den statligt subventionerade jättevindkraften har tydligen blivit absurd…små snurror som folk kan sköta själva är det ekonomi på…den politiskt stödda vindkraften verkar bara vara till för att misskreditera vindenergi och gynna grönentreprenörer som profiterar på klimatyrseln…när stat och storbolag flyter ihop kallas det vanligen fa….den italinska modellen

 12. Slabadang

  L o Pelle!
  L Det ena förtar väl inte det andra? 🙂
  Pelle:
  Ångmaskinen har sin stora familj med turbiner men sterlingmotorn hat hittils varit för dyr och därför inte lyckats nå in med applikationer fordonsbranschen annat än inom marin sjöfart. Men om ”soppan” är i princip gratis så ökar intresset för den typen av lösning. .
  Med denna nya värmekällaär det helt nya förutsättningarsom gäller
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stirlingmotor
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stirlingmotor

 13. AOH

  Tålis  #  6
   
   
  ”….När får vi ”klimatpsykologer”, eller finns de redan?…”
   
   
  Redan 2010 försökte Marta Cullberg Weston att blanda in sig i klimatleken. Sen dess har det dock varit tyst om henne.
   
  http://fredmanpakvarnberget.blogspot.se/2010/11/psykologiskt-klimattrams-i-svd.html
   
  ”……30 nov 2010 – Här i Sverige bildades för ett par år sedan Klimatpsykologiskt nätverkmed psykologen Marta Cullberg Weston som initiativtagare. Det vill ……”
   
   
  http://klimataktion.se/psykologer
   
  ”……Vi står inför världens största utmaning men vi har också byggt upp strukturer som kan vara oerhört värdefulla för att tackla dessa utmaningar och med den nya kommunikationsteknologin kan vi samarbeta över gränserna. Som psykologer vill vi dra vårt strå till stacken i förändringsarbetet…..”

 14. L #9
  Vad händer om ecaten kan ersätta sånt som man använder olja till idag? Tex elkraftverkoch värmekraftverk. Oljan torde bli billigare. Så behåll vinkeln. Och kanske tom ångmaskinen kommer tillbaks. Såg ett program på discovery där man visade hur en modern ångmaskin var konstruerad. Fascinerande. Som en stjärnmotor. Verkligen kompakt

 15. Björn

  Om man påstår att ”vindkraft är viktigt”, är det ett subjektivt ställningstagande. Det som är viktigt är att vi inte använder oss av elkraftverk som stannar när det inte blåser.

 16. bom

  Gamesa är en sorts gräshoppa. Nu är gräset slut i Spanien och då är det dags för ett grönt Sverige med lättlurade kommun och rikspolitiker. Fy fan vilka monster. Att bjässarna aldrig förut bruksts på fasta land är väl knappast ett motargument. Funkar det till havs så funkar det väl på landbacken. Fiffigt att gränsla två kommuner så att man kan lira den ena mot den andra. Motståndarna önskars lycka till mot Gamesa med ”varmkorvsaktierna”!

 17. ThomasJ

  Att Gamesa är desperata kan näppeligen förvåna – Spanien drar ju ner på alla subventioner till s.k. ’förnybar energi’ (oxymoron) till snarast tid noll. De (Gamesa) har förgäves försökt sälja i Spanien byggda vk-verk till bl.a. USA & Australien, dock med mkt dåliga resultat, då motståndet mot vindkraft även där ökar i allt mer accellererande takt.
  Men Sverige ska ju, som ’vanligt’, vara ’bäst-i-klassen’ (suck!) och öppnar gränserna för dessa vansinnen…oxo. Ph**n ta ’rom!
  Mvh/TJ

 18. Ulrik

  Jag hade min ungdom på Närkeslätten. I väster de blånande Kilsbergen. ”På Lekebergsåsen går korna på bete”, enligt Jeremias i Tröstlösa. Där åkte vi skidor på vintrarna och sprang orientering på somrarna. Där ska man nu bygga vindkraftverk som kommer att synas över hela slätten.
  På somrarna cyklade vi till sommarstugan vid sjön Tisaren söder om Hallsberg. Från verandan en underbar utsikt över sjön mot de stora, välskötta Skyllbergskogarna. Där, på högsta punkten runt det gamla torpet Nyckelhult, ska man bygga över 200 meter höga vindkraftverk. De kommer att synas från Askersund till Hallsberg och fördärva den rogivande miljön vid Tisaren.
  Det är sorgligt att dagens ungdom inte kan få uppleva vad jag gjorde på de platserna. Men grodor är ju viktigare än människor när det gäller etableringar enligt de så kallade miljövännerna……

 19. tty

  Gothiavind försöker sälja obligationer med ränta STIBOR + 9 %
  (http://www.gothiavind.se/foretaget/investerare/?gclid=CPC5jdmv6bACFaMvmAodXXjpDg)
  Uppenbarligen måste de vara mycket illa ute om de är villiga att betala ca 11% ränta för att få in nytt kapital. 
  Undrar hur många som går på det, och hur många som minns den gamla börsregeln: ”om något låter för bra för att vara sant så är det för för bra för att vara sant”.

 20. bom

  #18 Ulrik
  Det är slut med kornas betande på Lekebergsåsen – det har bl a vargvännerna sett till (ja och så mjölkbondeekonomerna för korna skall ha kraftfoder och inte slösa energi på att jaga efter glesa grässtrån över stora ytor!). När tillgången på flaskuppfödande djurparkspersonal minskar så stryker kossorna med i stället och de enda vargsäkra inhägnaderna är bevisligen ladugårdens takade betongväggar). Jag skulle nog föredra att vindkraftverken förr skivade vargarna än våra inhemska rovfåglar och allt sällsyntare fladdermöss. 🙂

 21. Janne

  Dom har tydligen svårt att räkna.
   
  I dagens Sörmlands nyheter berättas om en bonde i Trosa som satt upp ett Vindkraftsaggregat för att bli ”självförsörjande” på el.
   
  I tidningen berättas att han kommer att räkna hem det här på 5-6 år.
   
  Siffrorna som presenteras (med lite enhetsdyslexi)
  Produktion: 80000kW per år
  Gårdens förbrukning 50000 watt per år (!)
  Årskostnad för el 40000 kronor per år.
  Investering för aggregatet 1100000 kronor.
  Som jag ser det har han i bästa fall sparat in 240000 efter 6 år.
  Med en viss optimism kanske han nåt ROI om 28 år. Han kan möjligen sälja det eventuella årsöverskottet om 30000kWh för att nå ROI några år tidigare.
   
  Snacka om glädjekalkyler!

 22. Magnus A

  Örebro är en stad där politikerna ofta ”samlar sig” i frågor (det sägs att det är så även i Norrköping, en annan i storlek snarlik f d industristad), och att floskelgeneratorn och nya nya moderaternas partisektreterare Kent Persson är örebroare kanske ger en fingervisning… om nu någon sett hans blogg.

 23. Labbibia

  Kamprad goes vindkraft!
  Enligt dagens text-tv kommer IKEA att investera pengar i en vindkraftspark i Härjedalen..
  Vindsnurran ”djevla smålenningene” i byggsats kanske?
   127 SVT Text         Onsdag 27 jun 2012
      EKONOMI I KORTHET  27 JUNI      
                                    2(3)
                                        
  Vindkraft Ikea investerar i 30 vind- 
  snurror i en ny park i Härjedalen. När
  vindsnurrorna är klara 2015 väntas de
  producera 220 gigawattimmar per år,  
  vilket innebär att Ikea blir         
  självförsörjande på el i Sverige.