Propagandamaskinen lägger in en ny växel

James Inhofe

I år är det det Stora Året! Det är (återigen) absolut sista chansen för politikerna att rädda mänskligheten från domedagen. Och det skall ske i Paris i December.

Helt i linje med detta mullrar nu propagandamaskinen igång. Och detta i ett rekordhögt alarmistiskt tonläge. Domedagsklockan vrids symboliskt fram ett par minuter för att väcka alla otrogna. Det är för närvarande ingen hejd på allt ont som skall drabba oss om vi inte skriver på detta globalt bindande avtal.

NOAA och NASA Giss slår på trumman för att 2014 enligt deras beräkningar var det varmast året på hundra år, eller mer. I själva verket handlar det om några 100-delsgrader med mätfel som gör att GISS fick moderera sitt påstående till att det bara är 38% säkert att det är så. Man drar vittgående slutsatser om att det skulle visa att den globala uppvärmningen fortsätter, trots att uppvärmningen i så fall ligger långt under vad FNs klimatpanel, IPCCs, klimatmodeller hade förutspått. Och tidningar som basunerat ut pressklippet ignorerar fullständigt att två satellitmätningar visar att 2014 möjligen hamnar på tredje respektive sjätte plats i värmerekordsligan för senare decennier. Se t.ex. här och här.

Al Gore och president Obama varnar för extremväder såsom torka, skyfall, orkaner och accelererande havsnivåhöjningar. Det stämmer dock inte med vad den vetenskapliga forskningen, inklusive IPCC, säger. Här i Sverige går Johan Rockström ut med prognoser på hela sex graders uppvärmning (vi har hittills endast sett 0,8 på 100 år), och påstår att det finns människoskapade ”tipping points” (som vi dock än så länge inte sett röken av). Även detta strider mot IPCC egna bedömningar.

Det är intressant att se hur den politiska propagandan numera helt ogenerat lämnat det vetenskapliga bakom sig. Det handlar inte bara om det traditionella ignorerandet av alla klimatforskare som är kritiska mot IPCC utan nu struntar man helt flagrant även i sitt eget skötebarn. Eller också läser ingen journalist eller beslutsfattare vad som skrivs och sägs i den vetenskapliga litteraturen. Istället förlitar min sig blint på rena skojare i branschen som utger sig för att vara ”experter”.

Men ibland kommer det protester. Så t.ex. skall ju IPCC ha en ny ordförande. En som den belgiska regeringen lobbar hårt för är att vice-ordföranden, Prof. van Ypersele, skall ta över. I ett brev till den Belgiska regeringen så ber ett antal prominenta personer den att ta tillbaka sitt stöd för Ypersele. De för fram dokument som visar att Ypersele vägrar att ställa upp i vetenskapliga debatter, att han uttalar sig nedsättande om kvalificerade kritiker av IPCC, att han ingripit för att stoppa vetenskapliga konferenser på universitet, att han anklagar alla kritiker till klimathotsalarmismen för att vara skyldiga till brott mot mänskligheten, att han varit medlem i organisationer som argumenterat för disciplinära åtgärder mot kollegor som inte delar hans åsikt, att han trots sin officiella höga position inom IPCC skrivit ogranskade skrämselrapporter åt Greenpeace, och att han bidragit till en stark politisering och förgiftning av den klimatvetenskapliga diskussionen.

Det går liksom inte att hur länge som helst å ena sidan påstå sig ha en obunden och objektiv ledarroll och samtidigt gång på gång ikläda sig en partisk aktivistroll å den andra. Det får räcka med att den förre ordföranden, Rajendra Pachauri, generade IPCC genom att ständigt blanda ihop sina roller.

En lite kul grej är följande historia: Häromdagen så ville den demokratiska minoriteten vara listig och få senaten att anta ett uttalande om det vetenskapliga läget – vilket alltid är olämpligt men särskilt olämpligt i en kontroversiell fråga som klimatet. Man stoppade in följande resolution under en debatt om oljepipelinen Keystone-XL.: ” climate change is real and not a hoax”, dvs. ”klimatförändringar är verkliga och inte någon bluff”. Till många demokraters förvåning vann resolutionen gehör i den republikanskt dominerande senaten med rösterna 98 mot 1. Den välkände klimathotsskeptikern James Inhofe var bland de 98 som röstade ja. Judith Curry skriver mer om de semantiska tolkningarna här.

Ingen (utom då möjligen en) klimathotsskeptiker skulle inte hålla med om att klimatet förändras och att detta verkligen inte är en bluff. Alla vetenskapliga data från historisk och geologiska tidsåldrar pekar på ett ständigt föränderligt klimat. Hur skulle det kunna vara en bluff? Resolutionen är helt okontroversiell och närmast en självklarhet. Propagandaplojen fungerade inte.

I den upphetsade alarmismens värld så har man gång på gång målat upp alla kritiker som halmgubbar. Retoriskt fungerar det som så att om man lyckas beskriva sina motståndare som fåntrattar så kan man lättare lura i åhörare och läsare att det egna alarmistiska alternativet är det enda möjliga. Halmgubberetoriken har använts så ofta, och av så många högt uppsatta personer (Gore, Obama, Rockström, Pachauri, Ypersele och många, många andra), att man till slut själv tror på den. I deras parallella värld så består kritiker av illasinnade idioter som inte tror att klimatet förändras eller att världen inte blivit lite varmare under de senaste 100 åren.

I en intervju vill den framstående klimatforskaren Richard Lindzen likna klimathotshysterin vid en kult. Kultmedlemmarna lever i sin egen konstruerade värld där 2014 visar på en accelererande uppvärmning, där extremvädren bara blir fler och värre och där alla utomstående kritiker är dumma och onda. Det medvetna blockerandet av öppna debatter gör att den egna vanföreställningen kan fortleva ostört. Men ibland lägger de troende krokben för sig själva, och halmgubben uppför sig inte som förväntat.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars R Karlsson

  Karta: Så mycket varmare har du fått
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.605760/karta–sa-mycket-varmare-har-du-fatt

  Tidskrift: Klockan klämtar för klotet
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.605812/bas–klockan-klamtar-for-jorden

 2. Lasse

  #1 Du fick svar på tal där Lars
  ”0,7 graders klimatförbättring på 100 år ”
  ”Fast så är det ju inte. När du skriver 0,7 så är det på global nivå från nollpunkten. Den är inte satt 100 år tillbaka utan efter andra världskriget. Dvs. 1945. Det är dessutom stora variationer över världen. I svensk perspektiv sett från 1945 var det +2,18 i Skåne, +2,26 i Mälardalen och 2,01 i Norra Norrland. Men detta vet du ju om.” Skrev Linda.
  fast det var nyss en Dandersan som så riktigt upplyste Linda om att rekordet som slogs var gammalt:
  ” 0,15 grader varmare var 2014 än förra rekordåret.
  Som man måste vara 80 år för att ha upplevt live!
  Tack vare en varm juli slogs detta rekordet!
  Tack vare solrekord i Juli!
  Men det visste du väl?”

  Propagandamaskinen pågår i smått och stort!

 3. tolou

  Politiskt så stängs stängs snart ”fönstret” (window of opportunity) eftersom det blir mer och meruppenbart att den sk. ”klimatvetenskapen” inte förmår att förutse klimatet då temperaturen vägrar att öka som alarmisterna predikar.

  Därav det ultimatum som basuneras ut är enbart politiskt drivet och har snarare motsatt motiv jämfört med vetenskapen i sig.

 4. Kenneth Mikaelsson

  Se till att skriva upp namnen på de politiker som stöder farsen med AGW så alla vet vilka som ska hållas ansvariga för bluffen… för ett är säkert det kommer en sådan dag.. och det snart.

 5. pekke

  Klimatforskning i dag verkar mest gå ut på att få till en kallare dåtid och en varmare nutid med diverse datajusteringar.

  http://joannenova.com.au/2015/01/man-made-adjustments-turn-cooling-in-paraguay-south-america-to-warming/

  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/01/24/before-they-could-create-the-hockey-stick-they-had-to-get-rid-of-the-post-1940-cooling/

  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/01/24/what-if-defense-contractors-did-what-gavin-and-tom-do/

 6. Lennart Fogelklou

  Tack Ingemar för att du outröttligt hävdar Upplysningens vetenskapsideal.
  Verkningarna av extremväder skall förstås bekämpas. Men så länge vi inte vet orsakerna är det fel att vidta preventiva åtgärder. Att utse växthusgasen koldioxid 10% av atmosfären känns väldigt överilat.

 7. John Silver

  ”Propagandaplojen fungerade inte”.

  Jovisst, gör den det, alla medier kommer att göra feta rubrikar av den.

 8. pekke

  Lennart F. #6
  Måste rätta dig lite, atmosfärens innehåll av koldioxid är bara c:a 0,04 %.

 9. Sören Pettersson

  En läsvärd artikel i dagens The Telegraph av Cristopher Booker, Climategate the sequel.

 10. Ingemar Nordin

  Sören P #9,

  http://www.telegraph.co.uk/comment/11367272/Climategate-the-sequel-How-we-are-STILL-being-tricked-with-flawed-data-on-global-warming.html

  För att få fram den ynkliga ”rekordvärmen” för 2014 så var tydligen Giss tvungen att vända upp-och-ned på temperaturutvecklingen för en stor del av Sydamerika, så att en avkylning blir en extrem uppvärmning.

  Knepet är inte okänt inom klimatkretsar och har använts förr.

 11. Mats G

  Det finns ett eng uttryck ”15 seconds of fame”. Det finns en hel del i det när det gäller klimathotet just nu. För egen del har det inte nåt hysteriska höjder än. Men är på god väg. Man har definitivt kastat ankar.

  Jag upplever väldigt mycket second rate människor är iblandade just nu. Om det nu är Jordens framtid som står på spel så är det oroande. De bästa vill man ju ha vid ett sådant allvarligt problem. Det finns dock en logik i det. Kan du inte försörja dig på vanligt sätt där det behövs verklig kunskap. Och tillägna sig kunskap kan ju vara lite ansträngande. Då är det bättre och ljuga ihop någonting. Om dessutom någon lyssnar och ännu bättre ger dig pengar så är det ju bingo.

 12. Dennis Nilsson

  ”..sista chansen för politikerna att rädda mänskligheten från domedagen”.
  ”Politikerna” är inte bättre eller sämre än oss väljare som väljer in dem…

  Som vid tidigare klimat-förändringar, så får vi människor anpassa oss, som våra förfäder gjorde. Det var inte så länge sedan världen såg helt annorlunda ut, när havsytan var ca 100 m lägre än den är idag.

  Kolla in denna karta över Nord-Europa och den landmassa som kommit att kallas för ”Doggerland”. Där ligger idag Nordsjön.

  Så här såg Nord-Europa ut för ca 8.000-16.000 år sedan: http://www.greenfudge.org/wp-content/uploads/2014/05/doggerland2.jpg