Prince Philip om vindkraften – ”absolutely useless”

Prins Philip

Hertigen av Edinburgh (Prins Philip) har uttalat en våldsam verbal attack på vindkraftverk och beskriver dem som ”helt värdelösa” enligt en artikel i The Telegraph nyligen.

Hertigens åsikter är politiskt laddade, eftersom de försätter honom i strid med regeringens politik. I ett hårt angrepp på den landbaserade vindindustrin, sade hertigen också att vindparkerna var ”en skam”. Han kritiserade också branschens beroende av subventioner och hävdade att vindkraftsparker ”aldrig fungerar” och anklagade människor som stöder dem för att tro på sagor. Hertigens kommentarer stödjer de som säger att vindkraftverk förstör landskapet och höjer elräkningarna. Kritiken från vindmotståndare har haft inverkan och turbiner har stängts av efter klagomål om buller.

Storbritannien har 3421 turbiner – 2941 av dem på land – 4500 förväntas byggas och vindkraft förväntas att spela en allt viktigare roll för att ge landet energi. Energisekreterare Chris Huhne, hånade nyligen motståndare till planerna och beskrev vindturbinerna som ”eleganta” och ”vackra”. Hertigens attack på vindkraft, som tros vara den första offentliga inblicken i hans syn på saken kom i ett samtal med verkställande direktören i ett ledande vindkraftsföretag.

När Esbjörn Wilmar från Infinergy, som bygger och driver vindkraft, presenterade sig för hertigen vid en mottagning i London, fick han en frispråkig attack mot sin bransch. Han sa att de var ”helt värdelösa, helt beroende av subventioner och en skam”, sade Wilmar. ”Jag blev förvånad över hans mycket uppriktiga åsikter.” Wilmar sade att försöken att hävda att landbaserad vindkraft var en av de mest kostnadseffektiva formerna av förnybar energi fick en våldsam reaktion från hertigen. Han sa: ’Du tror inte på sagor eller hur? Han sa också att de aldrig skulle fungera eftersom de behöver backupkapacitet.”

Ett av de främsta argumenten mot vindlobbyn är att eftersom vindkraftverk inte producerar el utan vind, finns det fortfarande ett behov av andra sätt att generera ström. Förespråkare hävdar emellertid att det är möjligt att bygga ”vattenmagasin” som skulle använda överskottsenergi från vindkraft för att pumpa upp vatten i reservoarer för att generera ytterligare elektricitet i tider av hög efterfrågan och lågt utbud. Det visade sig dock förra året att elkunderna betalar ett genomsnitt av £ 90 per år för att subventionera vindkraft och andra former av förnybar energi som en del av en statlig satsning för att möta utsläppsmål.

Wilmar sade att en av de främsta orsakerna till att hertigen anser att landbaserade vindkraftparker är ”en mycket dålig idé” var deras behov av sådana subventioner. De generösa ekonomiska incitament för grön energi har lett till att markägare vill bygga vindkraftverk på sina egendomar, inklusive hertigen av Gloucester, drottningens kusin. Prins Philip, sade dock att han aldrig skulle överväga att låta sin mark användas för vindturbiner och han beklagade deras inverkan på landsbygden.

Jag föreslog honom att sätta dem på hans eget gods berättade Wilmar men hertigen sa:” Håll dig borta från min gård unge man ”.  Han sa att han trodde att de inte är bra alls för landskapet.” Hertigens kommentarer liknar de som från hans son, prinsen av Wales, som också vägrat att ha något vindkraftverk byggt på sin mark.

En talesman för hertigen sa att Buckingham Palace inte kommer att kommentera en privat konversation.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. bom

  Heja Johnny, nu har Du hamnat i riktigt ”fint” sällskap! Jag förvånade mig dock över att Charles också vaknat upp – det trodde jag inte om den vingmuttern!

 2. http://www.youtube.com/watch?v=_cWz9MrHskk

 3. AOH

  Det blåser en hel del friska vindar mot VKV ute i den stora världen långt ifrån den lilla ankdammen

  http://www.epaw.org/ 

  http://www.wilfriedheck.de/ 

 4. Åke N

  Labbibia #2. Tack för länken, en höjdare. Hade för ca 30 år sen lyckan att bevista tillställningen tillsammans med bland andra ovan nämnda Charles. Det var ett minne för livet.
  En annan gång när jag var i London slumpade det sig att Londons nye borgmästare invigdes. Det var en parad med, var jag tror, allt som fanns att tillgå av marschmusik, från Frälsningsarmén till Royal Scottish Highlander. Så London har mycket att ge.

 5. Christopher E

  Skönt med någon som vågar säga sanningen. Respekt.

 6. Ulrik

  Vår egen kung är väl hedersordförande i WWF? Så han borde ha några vindkraftverk på Drottningholm och Solliden. Eller hur? Plus att han har ett hett diskussionsämne nästa gång han träffar Prins Philip.

 7. Adolf Goreing

  #6
  Ulrik, kontakterna mellan engelska och svenska kungahuset är sporadiska. Hur många ”tunga” representanter kom från England då Victoria gifte sig? Vi har ett ”B” kungahus i engelsmännens ögon om de ens vet att vi har en kung.
  Med tanke på att Kungen inte bör ta politisk ställning så tycker jag nog det är besvärande att han ingår i en aktivistorganisation som får miljöpartiet att framstå som höjden av ansvarstagande.

 8. Ingemar Nordin

  Kul att ännu en från etablissemanget vågar säga att kejsaren är naken. ”Helt värdelösa”, ”en skam” … får man säga så?

 9. Ingemar Nordin

  Labbibia #2,

  Vid något tillfälle borde vi svenskar sätta oss ned och analysera vår entusiasm över engelsk patriotism jämfört med vår misstänksamhet om något motsvarande skett i Tyskland.

  Hursomhelst, EU har mycket att lära av den Brittiska unionen. (… nevere, never, never will be slaves!) Kan någon här tänka sig samma entusiasm över EU som engelsmän, skottar, walesare, och nordirländare visar över den Brittiska (låt vara att de resten av året klagar högljutt på London – det hör liksom till). EU verkar ju nu, genom eurokrisen, vara på väg mot ett än större centralstyre från Brysselbyråkratin. Kanske dags att ruska liv i gamla EFTA?

 10. LBt

  Jonny F,
  utan att ta ställning till vindkraftens vara eller inte vara blir jag något förvånad över att du söker stöd för din tes hos prins Philip, skulle han vara en typisk kompetent sanningssägare?

 11. Peter Stilbs

  Lite märkligt, eller kanske inte, med Prins Charles. Vill minnas han var ganska dogmatiskt grön/AGW i tidigare uttalanden. Men ”not in my back yard” väger väl tyngre…

 12. Ingemar Nordin

  Peter #11,

  Prins Charles agerande är väl rätt typisk för den gröna överklassen, eller? Hyckleriet är uppenbart.

 13. Adolf Goreing

  mer brittiskt, tydligen är inte BBC så unbiased som man vill tro:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2063737/BBCs-Mr-Climate-Change-accepted-15-000-grants-university-rocked-global-warning-scandal.html

 14. Jonny Fagerström

  #10 LBt
  Vem har sagt att jag behöver söka stöd? Jag tycker bara att The Duke of Edinburgh:s åsikt är lika mycket värd att återge i media som andra kända personer i detta ämne tex Maud Olofsson, Lena Eek, Al Gore, Wijkman, Obama mfl. Intressant att mycket högt uppsatta personer redovisar avvikande åsikt mot övriga etablissemanget. Artikeln har inte redovisats i svenska media så håll tillgodo…..

 15. L

  LBt, vad säger Prins Philip som avviker från sanningen..?

 16. inge

  Det är intressant att en från etablissemanget vågar utmana ”konsensus”. Han riskerar ju en del, fast det kanske han inte vet om?

 17. ThomasJ

  Hyckleri – hycklera:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2063488/Climate-Minister-buys-castle-16-bathrooms–massive-carbon-footprint.html

  Men stämmer det att drottning Elisabeth använder Philips rör i sin mottagare?  😉

  Mvh/TJ

 18. bom

  Inge 16
  Han har råd (gift med en av världens rikaste kvinnor) och han bryr sig inte (det behöver han inte heller).

 19. En intressant kommentar från WUWT som framkom i sammanhanget:
  Two-thirds of the country’s wind turbines are owned by foreign companies, which are estimated to reap £500 million a year in subsidies.
  Hur är motsvarande siffror i Sverige???

 20. Helge

  Adolf Goreing #13
  Din länk var tydligen känslig eller fel, artikeln är borttagen.

 21. Staffan D.

  Daily Mail har tagit bort artikeln.  Men ett sammandrag finns här:
  http://newsbusters.org/blogs/noel-sheppard/2011/11/20/bbc-environment-analyst-received-15000-pounds-climategate-university
  –  Roger Harrabin, BBC-journalist, fick tydligen £15,000 från Univ East Anglia, Tyndall Centre for Climate Change Research.  Sedan skrev han om Climategate.
  –  Harrabin delade pengarna med Joe Smith, ”a geographer and climate activist from the Open University. They had set up the Cambridge Media and Environment Programme to promote the consensus line on global warming.”
  – ”[Smith’s] own opinion, which he sets out on his website, is that ‘everyday human activity – moving, eating, keeping warm or cool – is gently stoking a slow-boil apocalypse’.”  Ja, vi visste det:  Det går åt h-e.
  –  Global warming alarmism isn’t science, it it a combination of politics and religion.

 22. Joel

  @ Staffan D.

  Jag hittade ett lysande citat i en av kommentarerna till Newsbustersartikeln:

  “If you don’t read the newspaper, you are uninformed; if you do read the newspaper, you are misinformed.” – Mark Twain

  Redan då…

 23. ThomasJ

  Nu går la, nästan…, ph**n på torra land, oder…?  😯

  http://teknikdebatt.se/debatt/ar-vindkraft-losningen-pa-framtidens-elforsorjning

  Mvh/TJ

 24. ThomasJ # 23

  Tack för länken.

  Man ifrågasätter vindkraften (!), ett steg åt rätt håll!

  Fler och fler verkar inse det vi känt till i åratal här på TCS.

 25. Ulrik

  Vindkraftprojekt kan stoppa Världsarv på Öland. Bravo UNESCO! Vad säger Naturskyddsföreningen? Där fjantarna nu utnämner en ål till årets julklapp, ofångad, som man givetvis betalar till just Naturskyddsföreningen. Själv tänker jag köpa min julål hos en fiskare i närheten, för i ICAs fiskdisk går det inte – där har man också koldioxidfobi.

  http://www.barometern.se/nyheter/oland/oland-kan-mista-varldsarv(3040710).gm

 26. Håkan R

  => 25
   
  Egentligen självklart att området inte kan vara världsarv och industriområde samtidigt, konstigt att det bara är UNESCO som verkar ha förstått det.

 27. Håkan R

  Kanske nedanstående är en världsarvskandidat i Naturskyddsföreningens smak?
  http://ludb.clui.org/ex/i/CA4977/