Politiskt inkorrekta måndagsmorgonskämt

barnarbeteecor
Med anledning av 10:10-diskussionen funderade jag en del under helgen över vad som är roligt och vad som inte är det. I somras köpte jag på loppis några små häften med svensk sekelskifteshumor, ca 1900. De var intressanta, men i några av dem fanns inte en enda ”rolig historia” som jag kunde finna någon poäng överhuvudtaget i. Lite grann som att förundrat betrakta Henrik Schyffert och David Batra på TV.
Men tiderna förändras ju, och därmed humorn. Monty Python var banbrytande på 70-talet i att flytta fram gränser för ”hard jokes”, ända fram till kannibalism på avlidna släktingar. Åskådarna uppfattade ändå vad det handlade om. Av motsvarande anledningar tror jag att betraktare insåg att ”No Pressure” avspeglar verkliga tankar och attityder hos några av dem som låg bakom videon – därmed har man också lämnat all humor bakom sig.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Galningarna som gjorde 10:10-filmen har helt tappat fotfästet. Om dom är så galna eller om dom bara är desperata spelar ingen roll. När man använder avrättning istället för tårtkastning, finns inga ursäkter.

 2. Toprunner

  I ett annat forum, lite mer jordnära, finns en tråd om 10:10 filmen. Jag citerar ett av de många mycket negativa inläggen
  ”fy fan för dom där jävla miljöterroristerna. alltså hur fan kan folk rösta på Mp när det ligger såna här åsikter bakom??? jag skulle 10ggr hellre rösta på Sd än dom jävla miljlösvinen, ändå gillar jag inte Sd!
  jag blir tokförbannad av att se deras jävla sätt att hoppa på folk och penetrera folks hjärnor med deras jävla världsbild, nää nu ska jag ut och göra en fet burnout med min V8 sen ska jag trycka ner ett bildäck i braskaminen och importera kol från Polen! ”
  Jag tror 10:10 måste rikta sig till en väldigt smal målgrupp, långt från vanligt folk.

 3. Karin

  Lite OT men apropå Tina Mischas svar ”Barn har ingen känsla för kvalitet” (!), så funderade jag nyss just över sambandet bristande kvalitet (utan barn då) och miljöpåverkan!
   
  Varför tas inte det upp i debatten? Det måste ju öka konsumtionen med kanske 10 % (för att bara hugga en siffra).
   
  När det under 90-talet pratades så mycket om kvalitetssäkring av processer, råvaruhantering etc så tycks kvalitetskontroll och miljö-försvarbarhet av slutprodukten totalt glömts bort! Är det miljömässigt försvarbart att t ex tillverka en borste som går sönder efter en vecka??
   
  Det skulle säkert hjälpa  Moder Jord en hel del mer om man började i den ändan, istället för att sälja avlatsbrev!!

 4. Adolf Goreing

  Parodier på 10:10 filmen har börjat dyka upp. Varning!:
  http://www.youtube.com/watch?v=5IrtItfWn1E
  lägg märke till ursäkten till muslimerna för att de överhuvudtaget jämförs med eko-fascister.

 5. Thomas

  Prova att  tolka Peter S två första bilder lika humorlöst och bokstavligt som han vill tolka 10:10:s video!

 6. Peter Stilbs

  Karin #3 – håller helt med. Jag tror det är en kombination av vinstintresse hos fabrikanterna (saker som är oreparabla till rimlig kostnad (bl.a. moderna bilar), eller av plast som bryts ned via kemiska processer – eller är för svag redan från början) – och någon form av bristande insikt och missriktad snålhet hos konsumenterna. 
  Med dagens elektronik vore det också lätt gjort att lägga in någon tidsräknarkrets för någon krona, som får produkten att lägga av vid förutbestämd tidpunkt …
  Thomas #5: Läs andra stycket i inlägget ovan.

 7. Måns B

  OT
  Tack för mig
  TCS har varit en nyttig del i min omvärldsbevakning och jag har lärt mig mycket och har nu en betydligt bredare grund att stå på i klimatfrågan, även om jag eg. inte har ändrat uppfattning.
  Det har varit otroligt intressant att läsa och diskutera, liksom frustrerande och ibland irriterande, med människor som i de flesta fall är intelligenta och väl pålästa men som har som ofta har väldigt olika uppfattning om miljö- och naturvård  (långt i från bara klimat alltså) än vad jag har. 
  Dock så känns det inte som om det ger så mycket mer utan att det är samma saker vi traggar om och om igen men i olika skepnader. Så det är helt enkelt dags att gå vidare med  mer verskad och mindre snack.
  Jag kommer nog att titta in då och då för att se vad ni pratar om men inte kommentera nämnvärt.  Däremot så kommer jag att nog att fortsätta i andra bloggforum så vi kanske ses där ute.
  Så ha det så bra skeptiker.. 😉

 8. Toprunner #2
  🙂
  Wrooom!

 9. Ha det bra Måns, och tack för din tid här. Utan folk med olika uppfattninagr och synvinklar går inget framåt på sikt …

 10. Thomas

  Peter #5, jag läste stycket och det är bara deprimerande. Du  förutsätter att det inte handlar om humor utan att 10:10 verkligen vill döda oppositionella på ingen annan grund än att du redan tror dig veta att de är sådana. Du vägrar inse att det kan handlat om humor.
   
  Däremot är snubben som toprunner citerar i #2 säkert på allvar. Han menar vad han säger när han hotar med våld, men då är det ju våld mot andra sidan så då hurrar ni talibaner bara.
   
  Peter Stilbs, ”Med dagens elektronik vore det också lätt gjort att lägga in någon tidsräknarkrets för någon krona, som får produkten att lägga av vid förutbestämd tidpunkt …”
   
  Finns redan i bläckstråleskrivare.

 11. Kanske jag lyckas provocera fram någon tanke, jag själv borde tänkt?
   
  Svenska MAD brukade ha en fråga med svar från fem godtyckliga medborgare, efter någon kvällstidningsmodell.
  Ska Sverige importera blodpudding?
  Ett av svaren på den viktiga frågan mins jag:
  Inte från Sydafrika, negerblod smakat maskros.
   
  Vad gäller barnarbete sett ur ett allvarligare perspektiv:
  De barn som arbetar med kriminalitet här i väst, ibland organiserat av föräldrar, men oftast av äldre straffmyndiga kriminella, bör givetvis bli arbetslösa.
  Lika så alla barnslavar som ofta utnyttjas så hårt att de sällan får uppleva sin första tonårsdag, men…
  Vad med de som går ut med tidningar, klipper gräs, eller utför liknande tjänster, i många fall för att bidra till familjeförsörjningen?
  Vad med alla barn som hjälper till med familjens jordbruk?
  Vad med alla som vaktar boskap?
  Vad med alla barn som utför hushållsarbete och barnpassning?
  Det är så enkelt att kategoriskt vara emot barnarbete.
  Jag var ett litet barn då jag arbetade 48h/v och då sprang mellan arbetsuppgifterna för att göra mig förtjänt av lönen, jag tror att jag vann på de åren, kanske jag blivit för hård, mot andra som drar benen efter sig? (numer är det mest min personliga latmask som irriterar) hm… tja mitt barnarbete var kanske kass, inte för mig men troligen för andra.
  Vad med rättvis handel?
  Det leder ju bara till att maskiner tar över lågbetalda arbetare som då blir tiggare.
  (detta överdrev jag max, visst borde det gå att handla från företag som inte kör den värsta rovdriften på sin arbetskraft. I Sverige var det ofta regel att omoraliska arbetsgivare satte folk i skuldfällor som gjorde dem till slavar… Drängar fick ofta ut en del av sin lön som brännvin… Därför lagar ändrades så det inte längre blev straffbart att inte betala sina skulder (det borde återinföras, samt straffarbete)…
   
  Problemet med dagens svenska arbetskraft är att den inte har någon känsla för kvalitet, det märks på produkten….
   
  Se ofantlig byråkrati, bara för att ta ett område som levererar en alltmer undermålig produkt, som regel efterfrågar inte de betalande produkten de tvingas köpa.
  Barnarbetare och skattefinansierade tjänstemän kanske ska utkonkurreras i länder som Sverige?
   
  Vad med riksdagen, bör ett 300 tal riksdagsledamöter avskedas på grått papper?
  Lära sig att skapa större mervärden än de konsumerar, på en fri global marknad.
   
  Vad med det Margot och Pierre, märks det på era produkter att ni är kvalitetsmedvetna?

 12. Det var synd, anser jag.
  MånsB är just en sådan jag gillar att bli upplyst om ett annat synsätt av.
   
  Apropå Malaria så lär en stor del afrikander ha en avvikande form på sina blodkroppar vilket gör att de klarar sig, men samtligt får andra nackdelar… jag minns inte…

 13. Olaus Petri

  Synda att du stämplar ut Måns. Jag har uppskattat dina inlägg. Digra men innehållsrika.

 14. #10
  En skröna… he he he he. hur har vi det månne med kritisk granskning? Tror vi månne det vi vill och inte det vår information pekar ut mer objektivt?

 15. Måns B
  Kan du inte göra som jag och en hel del till?
   
  Bara skumma och stoppa vid vissa kommentarer.
   
  Några tipps:
  tty, ChristopherE, Mats Frick Tidigare var ibland Lars Bååth här, men förfan inte Gunnar Littmarck (då du verkligen vill veta vad jag anser når du mig som vanligt)
   
  Det borde kanske startas underbloggar.
  CO2-hotet är vetenskapligt avvisat, nu kan vi gå vidare med funderingar på hur vi bäst kan använda våra resurser i väst.
  Vindpellarna är lika desperata som skrämselhallickarna, nu kör de med att kärnkraft inte duger för den är för dyr..
   
  Tänk vad Maria med många fler blottar sin låga intelligens… (eller hur MånsB?)
  De kör med Arevas misslyckade pilotprojekt, struntar i APR-1400 som anses av Arabemiraten ge billigare elkraft och termisk energi en deras egna fossilgas.
   
  Så vet alla läskunniga att Kina snart har ett antal AP-1000 i drift och samtidigt byggt upp fabrikskapacitet för en industriell masstillverkning till priser under hälften av de 4 reaktorer Arabemiraten köpt.
   
  Visst blir det skoj att se ann de närmaste åren?
  Om Maria kört med hur farligt strålning är, skulle hon kunnat fortsätta…(visst det är fel, men en stor grupp är bara så korkad (mest kärringar.hmhmhm) GMO elektromagnetiska fält och neutronstrålning,,, det ni… trots att det är de mest naturliga företeelser går det enkelt att skrämmas med)

 16. Karin

  Gunnar Littmarck #11
   
  Håller faktiskt med dig om barnarbete, nyttigt och nödvändigt, när det inte utmynnar i slaveri. Stärker kroppen och gör en lite mer tacksam när man får jobba för saker, man inser mer dess värde.
   
  Apropå fysiklektionen: Jag undrar, en fysiker sa att det saknades energi i processen att både kunna rasa i accelererande fritt fall och samtidigt mala allt till damm, har du några (förhoppningsvis lättförklarliga) synpunkter på den saken?
  ABSOlut inte för att skapa en ny debatt!! Jag bara försöker förstå saker, det är därför jag vill vara här. Samt det trevliga sällskapet, förstås!  ; )

 17. På frågan om barnarbete går det inte att ge ett kategoriskt svar!
  Det finns vidrigt utnyttjande av barn som arbetskraft. Men massor av barns arbete bidrar till ett något bättre liv: bär vatten, samlar vedpinnar, vaktar boskap o odlingar, rensar ogräs, plockar bär o frukter, passar yngre syskon, putsar skor… Lät en pojke efter mycket tjat putsa mina skor i Quito. Jag gav honom någon krona. Han ville ha mera. När han inte fick mer sa´han med eftertryck: ”son of a bitch”. 

 18. Bim

  Om någon spottat i havet och spottar i havet en gång till en timma senare, så har han ökat spottandet i havet med 100% på en timma. Om han fortsätter att spotta i havet varje timma så höjs havsytan 70 meter så småningom och havet blir så äckligt att leva i så fiskarna riskerar att hoppa upp på land. Jag tycker mig se tecken på att något sådant möjligen redan är på gång och det innebär en katastrof för hela turistindustrin.
  Alltså, bara ett litet tips om hur man skaffar sig ett rejält forskningsanslag. 😀

 19. Slabadang

  Barnarbete!
  Ett bra exempel på det svartvita debattklimatet. För eller mot? Invandring för eller emot? Klimathot ja eller nej? Fri företagsamhet ja eller nej? Att svara njaäe ses direkt som fientligt och förräderi mot den goda saken av antingen den ena eller andra parten för eller motlägren.
  Barnarbete är en komplex problematik som kidnappades av det vanliga ”kampanjfolket” och skymde mycket viktiga frågeställningar genom sin enkelspårighet.Gunnars exempel på vallpojkar eller barn som hjälper mamma och pappa att knyta mattor hemma för överlevnads skull är fall som liksom inte får plats i kampanjeriet.
  Försörjnings och fattigdomsproblemen är många och det är de som det skall fokuseras på. Att angripa sjukdomen istället för de enstaka symptomen är en bättre strategi.
  Vem vill att barn ska sitta instända i en fabrik med dålig arbetsmiljö och utan rättigheter? Ingen!
  Kampanjarnas minst lika viktiga målsättning var att få peka ut storföretag som de giriga syndarna. Vi som tänker lite till undrar ju vilka som istället köpte varorna när Hm Indiska eller Walmart backat ur till vilket pris då och till vilka barnlöner då? Vad blev konsekvenserna fick barnen börja i en ännu sämre fabrik om den lades ner fick de tigga och svälta istället?

 20. tty

  Gunnar Littmarck #11
  ”Vad med alla som vaktar boskap?”
  Att låta barn vakta boskap var historiskt sett faktiskt en norsk-svensk-finsk specialitet. Söderut i Europa var herdarna normalt vuxna män (t o m i ex-danska Skåne hade varje by en ”by-hyre”). Här uppe i norr var det däremot nästan alltid barn eller ogifta unga kvinnor som vaktade boskapen. Anledningen är inte helt säker, men Janken Myrdal förmodar att det ursprungligen var en nödlösning man tvingades till under den svåra arbetskraftskrisen efter digerdöden, men som visade sig vara så ekonomiskt fördelaktig att den levde kvar ända in på 1900-talet.
  Något att minnas när indignationens vågor går höga bland dagens historielösa svenskar?
  Gunnar Littmarck #12
  Det finns flera ärftliga blodsjukdomar som till bekostnad av lindriga symtom vid heterozygoti ger ökad motståndskraft mot malaria. De vanligaste är Sickle-cell anemi (mest Västafrika) och Thalassemi (mest runt Medelhavet).
  Vid homozygoti (två uppsättningar anlag) ger de däremot svåra symtom och oftast en förtidig död. De är naturligtvis klassiska exempel på naturligt urval. Frekvensen av anlaget ökar så länge fördelen av att överleva malaria om man har en uppsättning av genen uppväger att en fjärdedel av barnen dör i anemi om man råkar gifta sig med en annan bärare.

 21. Jag kan för mitt liv inte förstå hur man kan kalla det för humor.
  Man framför ett vad man själv anser viktigt budskap och rekommendation. Inget roligt i det. Majoriteten i filmen tar åt sig budskapet. Inget roligt i det.  Mera för att övertyga att det är rätt budskap. Sen spränger man dissidenterna i luften. Roligt? Nej. Den enda möjliga satiren/humorn skulle vara om man vill förlöjliga lärarinnan men det kan knappast varit avsikten. Om det finns nån annat sätt att se humorn på så är jag tveksam till om barn förstår det!

 22. tty tack för lite ny info, men nog är det fortfarande många barn som har ansvar för boskap.
  Här i Norge har det nystartats något som kallas geiter (fåraherde.. med hund antar jag). Vill man inte att fåren ska bli överkörda (vanligast) eller tagna av rovdjur, får man kanske passa dem?
  Jag brukar ta ett exempel på barnarbete som är vidrigt men kommer upphöra enbart av teknikutvecklingen.
  Det finns 16miljoner barnslavar i Nordafrika Visserligen blev det olagligt i ex. Tchad 1982, men den lagen efterlevs inte.
   
  Dessa barn säljs ofta av sina föräldrar och lever korta liv som slavar, de produkter de tillverkar har så låg kvalitet, att de bara går att sälja lokalt (köp närproducerat… jotack, tegelsten från Sverige och barnen i skolan skulle alla tjäna på, utom enstaka slavägare).
   
  Det finns liknande i Asien, barn säljs till prostitution, så får föräldrarna en regelbunden inkomst, vilket ökar barnens lojalitet till hallickarna.
   
  Företag som HM ökar utvecklingen och skapar förutsättning för att snabbt gå från där våra samhällen var för 100år sedan till där vi är i dag, på bara tiotals år.
   
  Jag brukar fundera på hur vi ska göra då det snart inte finns enkla arbetsuppgifter, men fortfarande någon miljard analfabeter…
   

 23. les miserables

  Barnarbete är sunt om det inte är typen röja minfält(Iran-Irak-kriget, prostitution eller tiggeri åt tjocka släkten med stryk som påföljd om man inte uppfyller kvoten.
  Svenskar (spec curlingföräldrar)  har i allmänhet en alldeles för konstig syn på barn, deras förmågor och syn på livet.
  Tycka synd om mentaliteten lyser igenom även här även om den är vanligast som en form av rasism.

 24. Är det här gamla nyheter som jag missat eller?
  http://www.climatedepot.com/a/7477/Leftwing-Env-Scientist-Bails-Out-Of-Global-Warming-Movement-Declares-it-a-corrupt-social-phenomenonstrictly-an-imaginary-problem-of-the-1st-World-middleclass

 25. Inge

  Ingvar #24
  Det var mycket bra uttryckt av en som känner miljörörelsen. Jag har inte sett detta förut, kanske någon annan har.

 26. Bertel

  Jag hade inte läst texten tidigare och mycket kände man igen, men att sk vänsterintellektuella med miljöprofil och kunskap agerar, är mer än välkommet att ha med i debatten om AGW-bluffen.
  Deras medverkan gör det mer eller mindre omöjligt för AGW-troende att beskylla dem för att vara köpta av oljeindustrin eller likvärdigt.
  Ps. Personligen saknar jag fortfarande insättningar på mitt konto? från oljeindustrin, så fråga kvarstår, vart har mina pengar tagit vägen. Någon som vet eller känner sig träffad? Ds 🙂 

 27. hahn

  Om man nu ställer mänskligheten mot djur och natur. Jag menar ju att människan är en del av djur och natur men en vanlig uppfattning bland aktivister är ju att människan enbart förstör. Hur ska man etiskt och pratiskt ställa sig till huruvida naturen och djurliv har något värde om vi inte fanns? Är det en rimlig tanke att planeten skulle må bättre utan människan? Vad är bättre? Bättre för vem? Om vi människor inte fanns. Vad skulle det då spela för roll om temperaturen steg så pass att allt liv dog ut. Jorden skulle bli en måne. Är månen en sådan tragedi? Icke existerande månmänniskor saknar väl knappast det icke existerande djurlivet med storslagen natur som inte heller finns.
  Vad är praktiskt och rimligt rent etiskt?

 28. hahn

  Nej, jag är inte på fyllan!

 29. Rosenhane

  OT, kanske
   
  men det vore mycket intressant att höra Måns B och andra miljöpartister (och naturligtvis övriga representanter för andra utomparlamentariska grupper här på TCS) kommentera nattens utsläpp av 18 000 minkar genom åverkan hos en minkfarmare i södra Sverige).
   
  Var det rätt? Måns?

 30. Måns B

  Rosenhane, kan du inte läsa, jag har ju slutat här 😉
  Men eftersom du frågar rätt, nä det var j-vligt korkat.  Men djurrättsaktivister vet inte riktigt vad dom sysslar med och är inte att betrakta som miljöaktivster, inte ut ett ekologiskt perspektiv. De som överlever av minkarna kommer att ställa till en massa skit.
  Att jag sedan tycker att minkfarmar är ett riktigt svineri hör väl inte hit. Men släppas ut i naturen ska dom inte, men det finns säkert ett eller par puckon här som tycker att det berikar den biologiska mångfalden. Men dom har fel, precis som de som släppte ut djuren.

 31. Bertel

  Tillägg på #26
  Ingvar #24 skulle ha varit med och tack för länken.

 32. Rosenhane, jag tror inte Måns B någonstans är för den sortens terrorism. Däremot kanske han och fler miljöengagerade ’har förståelse’ för den sortens emotionellt vållad galenskap, och kanske därför inte vill ta avstånd offentligt. Kanske för att man ’är kompis’ med några som röra sig i sådana kretsar. Mer kompis alltså än med sådana som oss, som ser detta med helt ofärgade glasögon. Det vore inte första gången …

 33. Rosenhane

  Måns,
   
  ok men jag visste inte, du har väl inte avgått med sänkt sedebetyg? 😉
   
  Kul att höra att du tycker att minkfarmar är ett riktigt svineri men här inställer sig förstås frågan, du tycker följaktligen att svinfarmar är ett riktigt minkeri?  Eller? 😉

 34. Anders L

  Naturligtvis är barnarbete skadligt. Det gäller även vuxenarbete, f ö. All mänsklig teknisk utveckling går ju faktiskt ytterst ut på att minska mängden arbete, så det är lite konstigt att arbetet är så oerhört uppskattat, inte minst av dem som inte behöver ägna sig så mycket åt det.
  Vi har redan en mycket stor del av befolkningen som inte behöver arbeta (trots att de är både arbetsföra och i arbetsför ålder) utan kan ägna sig åt att producera t ex radioshower, TV-shower, dokusåpor, idrottsmatcher, reklam för onödiga produkter, tillverkning av onödiga produkter osv osv osv. Mängden av detta arbete kommer naturligtvis att öka oavbrutet, tills dess att i stort sett alla människor livet igenom ägnar sig åt andra saker än ett monotont och utslitande lönearbete. Och det är väl bra?

 35. Måns B

  Jonas N #32
  Läs #30, jag tycker att många djurrättsaktivster är helt felgängade, ska dom ge sig på pälsfarmarna får dom avliva djuren.
  Rosenhane, jag är inte så förtjust i svinfarmar heller, men grisar i lösdrift och vildsvin äter jag gärna, men det beror huvudsakligen på att det smakar bättre och innehåller mindre tillsatser (antibotika mm) går djuren ute blir dom friskare, helt osannolikt men så är det.

 36. Japp Anders L, arbete är skadligt, fast du borde kanske läggt till att det främst gäller ’eget’ arbete! Och därför finns det ju också politiska inriktningar som försöker upphöja icke-arbete till norm, eller bara införa medborgarlön så att folk slipper ta dessa gråa, tråkiga, oglamorösa och samtidigt sunkigt betalda jobben … (dock utan att nämna att de forftfarande är högt beskattade just för att betala allt politiskt godis redan innan man infört ’medborgarlön)

 37. Måns B, japp, jag såg det, men tyvärr först efter att jag postade egna kommentaren. Bra sagt!
  Tyvärr finns det ganska många som inte förmår att vara rakryggade på det sättet. Och även högre upp än du i den politiskt/offentligt försörjda näringskedjan.
  Jag tycker det är synd  (och finner visst nöje i att påminna dem om det 😉 )

 38. Olaus Petri

  Ett komplement till tty är att detta med icke-manlig djurskötsel också fick sin motsvarighet i lagstiftningen. Sverige var nämligen länge världsbäst på tidelag och det fanns därför skrivna och oskrivna regler för hur män skulle hantera husdjuren. Jag har för mig att det fanns kvar ett förbud för män att ensamma gå vall så sent som på 1960-talet. Visserligen en död bokstav,  men ändå.
   
  Hittade man exempelvis stora fotavtryck i snön ut mot lagår’n kunde snacket börja gå och drängen hamna i mycket stort trubbel.
   
  Med detta i åtanke förstår man kanske Eskil Erlandsson lite bättre? 😉

 39. Tillägg Måns B
  (läste för snabbt och hade för positiva förväntningar på dig)
  ”ska dom ge sig på pälsfarmarna får dom avliva djuren”
  Det där låter farligt nära att du beskriver hur de skall få bättre måluppfyllelse för sin terrorism.
  Att hålla minkar för att kunna sälja pälsar är lika lagligt som att städa offentliga toaletter eller vara kampanjledare på (s) högkvarter för att tjäna ihop till mat och hyra.
  Min erfarenhet är att dom som ogillar hur andra tjänar ihop till brödfödan sällan gör det själva …
  Men (på ett forsonligare tema): Jag håller med dig om grisar och smaker, och uppmuntrar till just detta. Alltså att betala lite mer för sådant man tycker är (och/eller smakar)  lite bättre.
  Men då behöver du hantera två saker också:
  Dels priset, alltså att det blir mycket dyrare för kunden. Och dels volymerna ifall detta vore en metod som förordas generellt, för alla som vill äta kotlett eller korv osv.
  Personligen tycker jag det är bra att där finns budgetalternativ för de stora massorna, vilka tillhandahålls effektivt, snarare än att alla dessa skulle gå ut och jaga själva eller behöva köpa av jägare. Samma sak gäller lösdrift …

 40. Måns B

  Jonas, det finns ingen motsägelse i det jag skrev, jag är i grunden emot den typen av aktivism helt och hållet.
  MEN om man nu MÅSTE ägna sig åt den så får man avliva djuren. Släpper man ut dem nu kommer minst 90% särkert fler att svälta ihjäl vilket ju knappast kan vara mer djurvänlig tillvaro. Om nu några överlever så blir dom ekosystemmarodörer som inte har där att göra.
  Jonas, jag äter normalt sett inte särskilt mycket kött, när jag gör det vill jag ha kvalitet inte kvantitet. Det finns flera anledningar till detta men mest att jag mår bra av det. Så det finns fler sätt att hantera budgetallterntiv till de stora massorna men så länge som dessa måste ha fläsk så blir dom begränsade….men det är ju inte mitt problem. Blir det någonsin det kommer jag att hävda att köttkonsumtionen ska minska av hälsoskäl.

 41. Måns B

  Olaus, jag kan inte låta bli, vad finns det att missförstå med grisabonnen 8)

 42. Måns B

  Sov så gott nu skeptiker, jag kommer som sagt att titta till er då och då, ser jag en direkt fråga så kommer jag nog att svara med.
  Får ni abstinens får ni väl göra som alla andra och ringa Länsstyrelsen 😉

 43. Måns , som jag sa gäller detta inte bara dig, utan hela vårt samhälles konsumtion av kött. Vilket just motsvarar den totala produktionen …

 44. Håkan Bergman

  Anders L #34
  Jag säger som Arne Geijer:
  Näst arbete är arbetslöshet det djävligaste som finns.
  Fritt efter Lars Ekborg i nån revy för länge sen.

 45. Ulf L

  Måns
  Du kommer att vara saknad. Dina inlägg har definitivt vidgat mina perspektiv. Inte tillräckligt tänker förmodligen du nu. 

 46. Peter Stilbs

  Såg i går de första ca 30 min av Quentin Tarantino’s ”Inglorious Basterds” (2009, ca 160 min), som jag tidigare spelat in från Canal Digitals filmkanaler.  Med denne regissör var det ju befogat att vänta sig nästan vad som helst – men detta tog priset.
  Likheterna med ”No Pressure” var egentligen också uppenbara på flera plan.
  Filmen var också rekommenderad från 15 år ( – samtidigt har Canal Digital satt en icke tidigare skådad 18-årsgräns på Lars von Triers ”Antichrist”, som jag ännu inte hunnit se).
  Inte konstigt med inspiration till allt detta våld och misshandel som kryper allt längre ner i åldrarna. Min generation blev för övrigt uppfostrad med att det var det fegaste man kunde göra att sparka mot någon vid slagsmål – nu är det det våra 15-åringar ser som norm, verkar det, helst på en liggande person, och i huvudet.  

 47. Det skulle inte förvåna mig om ”No pressure” i lagens mening kan tolkas som ett förtäckt hot.

 48. Kalle

  10:10 = rödgrön röra