Plan B

”Det finns ingen plan B när det gäller klimatet”, skriver Maria Ferm, språkrör för Grön Ungdom och måhända blivande språkrör för hela miljöpartiet. Hon har dock fel. Det finns visst en plan B. Skulle det, mot all förmodan, visa sig att AGW är ett reellt hot så har vi faktiskt indentifierat ett antal geoengineering-åtgärder som skulle kunna sätta stoppa för fortsatt uppvärmning. Missförstå mig rätt. Jag tror inte att AGW är något problem. och jag tror heller inte på geoengineeing. Men möjligheten finns där trots allt, även om Maria Ferm inte låtsas om det.
Vi kan inte ”förstöra” klimatet. Möjligen kan vi bidra till att förändra det. Maria Ferm är en tvättäkta klimatalarmist. Tror du på människans förmåga och att världen hela tiden håller på att bli bättre så röstar du på annat än mp.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Miljöpartiets plan B efter alla motgångar  är att hävda att det inte finns någon plan B.

 2. Rosenhane

  Maggie, du är och uppträder som en klippa i dom viktigaste av sammanhang. All heder.
  ”Tror du på människans förmåga och att världen hela tiden håller på att bli bättre så röstar du på annat än mp.”
  Förlåt min petighet men ”och s och vpk” föll tydligen bort.
  ”Ordnig och reda lördag på fredag”. 😉

 3. Rosenhane

  #2
  Det fattas ett n i ordning.

 4. Inge

  Jag håller helt med dig Maggie,  frågan är helt klart intressant men har dock ingen mer synpunkt utan hoppar istället till: OT
  I TV4-nyheterna i kväll där man intervjuade en utredare som kommit fram till att vindkraften var olönsam och att den inte minskar CO2-utsläppen eftersom vi redan har en CO2-fri energiförsörjning i Sverige (vilket påpekats flera gånger här på bloggen). En risk fanns att vi får dyrare el pga detta.
  Maud Olofsson intervjuades då och hon var märkbart besvärad och …., ja vad sa hon egentligen? Att läget kunde ändras så att det blev bättre, eller nåt sånt? Det är klart att om man lägger ner kärnkraften så blir vindkraften lönsam men Maud har ju sagt att vi ska ha både kärnkraft och vindkraft så …. Ja, vad ska man säga?

 5. Det finns en plan C också, förespråkad av bland annat Lomborg: Vi anpassar oss till klimatförändringar som människor alltid har gjort.

 6. Göran Walter

  Bok från KVA – Plan B?
  http://energiboken.nu/2009/

 7. L

  Inge, samma sak om vindkraften sändes i både Rapport och Aktuellt. Killen från IVA hade ägnat två år åt att jämföra alternativ energi och räknat ut att svensk vindkraft inte minskade koldioxidutsläpppen det minsta. Och fick faktiskt medhåll, den är bara ett spel för galleriet.

 8. L #7
  Jag såg också inslaget på TV. Jag gillar inte heller vindkraft i naturen där jag bor.
  Men varför blev du så glad över att koldioxidutsläppen inte minskas med vindkraft?
  Varför då? Koldioxiden är ju visserligen en viktig växthusgas, men den har en liten betydelse för klimat och väder på Jorden om den ökar eller minskar lite.
  Ambitionerna med vindkraft, solkraft och vågkraft och annat som ständigt fylls på är ju att försöka hitta lösningar som fungerar utan att förbruka mer än det som solen ständigt öser över oss med sin kärnenergi.
  OK att det kan kännas som ett ansvarstagande för en längre tid än den mänskliga hjärnan klarar att hantera, och för en tid som är så lång att Solens bränsle tar slut, men ändå.
  Lite kul är det väl ändå att stimulera utveckling av ny teknik som inte kräver så många nya ingrepp i själva den begränsade jordskorpan.
  Något helt annat.
  Jag var en tid fascinerad av Thoriumbaserade kärnreaktorer med smält salt som skulle lösa vårt problem med avfall från dagens kärnkraft.
  Och oj vad jag känner mig naiv som trodde på den fantastiska lösningen på världens energiproblem.
  Ett tag lät det som att nästan varje familj, eller i alla fall kvarter, skulle kunna ha sin egen el och bränsleförsörjning till hur många vätgasdrivna fordon som man behövde.
  Det skulle räcka med en pytteliten thoriumreaktor i miniformat som dessutom skulle vara helt idiotsäker.
  Det lät nästan som att var och en skulle kunna vara självförsörjande med ett eget potatis- och grönsaksland och en ko och några får… och lite fiske och jakt.
  Inget jag längtar efter.

 9. Slabadang

  Va????????????????????????????
  Vindkraftskritik på SVT?????? Vikke djäkla liv det kommer att bli på I morgon på SVT. Bjerström kommer rusa in bölande till Axelsson och tala om ” klimatsvek” ! ) Jens Ergon ringer till Ali Esbati och frågar efter instruktioner!! 🙂

 10. Thomas

  Maggie, kan du ge exempel på en sådan plan B? Geoengineering som du dels tror kan lyckas sänka temperaturen och dels göra detta utan biverkningar som är lika allvarliga som problemet man skall lösa? Själv känner jag nämligen inte till någon sådan plan, bara ett antal som knappast har en chans att lyckas.
   
  Vi kan inte ”förstöra” klimatet. Möjligen kan vi bidra till att förändra det.
  Sagt efter att man kört på någons bil: jag förstörde den inte, jag bara förändrade den lite grann 🙂

 11. Gunbo

  Slabadang #9,
  Verkar som om dina fördomar mot SVT fått sig en ordentlig törn. Beklagar!

 12. Lena Krantz

  Det mest fantastiska med MP är att de lever i en slags fantasivärld där energin skall komma från….ja från vad?
  De verkar hoppa iväg och ner i någon slags håla där Alice och kompani kan göra vad som helst möjligt. Jovisst, det finns otroligt mycket som kan hända i framtidens underland men vi ÄR inte i framtiden nu.
  På något vis (som jag inte förstår) skall vi minska vårt eluttag med 50% genom besparingar samtidigt som vi skall öka
  transporter så att betydligt mer av både persontransporter och godstransporter går på järnväg. Hur det får ihop det så att all den elförsörjning som behövs idag (minus ev besparingar)  tillsammans med att ny som kommer till skall kunna lösas genom att lägga ner kärnkraften och bygga vindkraftverk är för mig en total gåta.
  Det är verkligen Alice i Underlandet, dvs en ren fantasiprodukt.

 13. Slabadang #9
  Vad har du för relationer till SVT? Dom verkar jobbiga, om dom finns… relationerna menar jag.
  Hur går det med ditt Internetprojekt med en svensk Pyjamas-TV? Jag har frågat tidigare, men om jag fått svar så har jag missat det.
  När det gäller inslaget i SVT om vindkraften så var det väl knappast något att hetsa upp sig över. Snarare tvärtom.

 14. Lena Krantz

  Thomas #10
  Koldioxidträd?
  😀
  Det finns väl flera saker men inte verkar det väl omöjligt på något vis att man om 50 år skulle kunna minska mängden koldioxid i atmosfären artificiellt…eller?

 15. Lena Krantz

  Slabadang
  Du kan sova lugnt, det verkar ju som att det var på TV4 och inte SVT som kritiken mot vindkraften sändes.
  Fast det är ju inte så illa det heller s a s.
  😉

 16. @Slabadang #9
  Ta inte illa upp, men kan du vänligen dra ner på antalet utrops- och frågetcken i dina inlägg. I övrigt tycker jag bra om det du skriver, så det är inte för att jag vill gnälla. Om du inte gör som jag säger går jag över till den mörka sidan, och börjar tro på klimatkyrkan… Du är varnad. 😀

 17. Lena Krantz #12
  Hur menar du?
  ”Det mest fantastiska med MP är att de lever i en slags fantasivärld där energin skall komma från….ja från vad?”
  Varifrån kommer energin idag menar du?
  Från Alice i underlandet djupt inne i Jordens heta kärna. eller från den mer lättillgängliga närmare ytan?
  Varifrån kom den ursprungligen? Från Jordens heta kärna eller från de komplicerade händelser som tände vår ända energikälla Solen?
  Så småningom uppstod planeter och däribland Jorden, men det är inte bara Solens förtjänst att det bildades ett klot som Jorden bestående av en mängd olika mineraler.
  Och vatten. Massor av vatten uppe på ytan och i berggrunden.
  Och grejer som olja och kol, och uran, och thorium, och annat kul…
  Och ständigt tillförs ny energi från Solens kärnreaktion som värmer och skapar vindar, havsströmmar, vågor, växtlighet…
  … men som inte fyller på med ny olja, kol, uran eller thorium.
  Jag kan hålla med om att det känns konstigt för en normal hjärna att tänka längre än till barn och barnbarn, men det finns de som förmår att se fördelarna i att ligga steget före.
  Och jag tror inte att något parti i Sverige kan ställa till et kaos som återför oss till medeltiden. Det är bara propaganda från de som är skräckslagna för den förändring vi står inför.
  Jag hörde exempelvis M flirta med MP i debatten mot S i TV idag. Kors i taket, men inte förvånande på grund av det konstiga SD, som saknar politik, och enbart försöker skapa egen karriär och försörjning genom att utnyttja fördomar.
  Vi skulle nog ha blivit politiker Lena. 😉
  Dom tjänar grymt mycket pengar om dom är duktiga på att prata, och undvika att hamna i försvar för sina felsteg.
  Men av de som hittills uppträtt i TV så är MW från MP den som verkar ha mest hjärna och hjärta.
  Så du får nog rösta bort C om du vill få en handlingskraftig regering. Antingen en ny Allians där MP ersätter C, eller också en ny Rödgrön regering med MP.
  Eller så blir det SD som blir vågmästare med omval som följd, och då kan vi få en handlingskraftig regering betående av M,S och MP…

 18. Thomas:
     Här finns några idéer om geoengineering
    http://urbanverse.posterous.com/what-is-geo-engineering-illustrations-and-ran
    http://www.delicious.com/CindyFW/geoengineering
    Min favorit är nog gödsling av världshaven, vilket ökar mängden växtplankton som binder CO2 (om man nu anser CO2-mängden är ett problem). Det är tydligen oerhört bra utväxling på det. Minimala mängder t ex järnsalter stimulerar enorm planktontillväxt. (Och vi har redan 10 000-tals fartyg som befar världshaven. Det är bara att ställa gödslingssprayare i aktern.)
    Men frågan är om vi inte behöver geoengineera för att göra världen varmare, ty trenden är snarare en ny istid. (Nuvarande värmeperiod har varat ovanligt länge.)
  –Ahrvid
   

 19. Miljöpartiets politisk skulle om den tillämpades i stor skala ge den högsta miljöbelastningen.
   
  Miljöpartiets politisk förlänger kolepoken då bara vill satsa på energisystem som saknar potentialen att priskonkurrera ut kol.
   
  Miljöpartiets politisk ökar drivkraften för konflikter, då den inte skapar en global välfärd, vilket kräver minst 4ggr dagens produktion av elkraft och drivmedel.
   
  Så är man för konflikter, mot miljön och mot mänskligheten, ska man rösta på miljöpartiet.
   
  Egentligen inser de själva att de förlorat då de försöker med att kärnkraft är för dyr (he he he där startade fallet) så nästa .. förresten räcker inte uranet… he he där kom det slutliga fallet..
   
  Med toriumcykeln och GenIV som drivs av avfall (startar civilt redan nästa år, det är inte en framtidsteknik och redan den första reaktorn ger elkraft billigare än från kol) faller bägge argumenten..
   
  Visst är det kul när kärnkraftsmotståndare går över från känslomässiga argument till rationella?
   
  Eller hur Åke S?

 20. Ang. behovet av plan B så kan vi i vart fall inte påverka mätbart genom att minska halten CO2 i atmosfären från dagens mycket låga halt till den extremt låga som rådde vid förra seklets missväxtår.
   
  Så om jordens polnära klimat skulle bli livsvänligare (samtidigt blir dagens överhettade öknar, ekvatornära, skogsklädda av den ökade nederbörden, som tidigare i mer livsvänliga klimatperioder) kan vi inte hindra det genom att reducera CO2 från atmosfären.
   
  Vi får alltså finna någon annan metod, hm… vad kan ha någon betydelse om soleffekten är konstant och andelen yta som är täkt av vatten i fast form inte minskar radikalt, så vi även där får den extremt starka termostatfunktionen som vatten har?
   
  Jag har det. EUREKA!
  Vi bara aningen ändrar fördelningen av moln mellan natt och dag.
  Hur då?
  Den tekniken har använts länge, nu mest av Kina och Ryssland, men aldrig hittills för att ändra temperatur, bara nederbörd.

 21. #20
  Korrigering… förföra seklets missväxtår, jag har tydligen inte kommit in i detta århundrade ens efter 10 år.

 22. Inge

  En knepig grej med ”plan B” är om någon världförbättrare drar igång en process som tar ner CO2 okontrollerat.

 23. Thomas

  Lena, menar du att vi skall odla vanliga träd som tar upp koldioxid? Och vad gör vi med dem sedan, de får ju inte multna ned som vanliga träd för då slipper kolet ut i atmosfären igen? Hur du än försöker absorbera all koldioxid från atmosfären återstår frågan var du skall göra av den. Dessutom, om vi nu skall odla träd för att ta upp koldioxid som frigjort från kolkraftverk, vore det inte enklare att elda upp träden som biomassa och låta kolet ligga kvar i marken?
   
  Ahrvid, järngödsling av haven verkar inte fungera. Du får en algblomning, men sen dör algerna, bryts ned och koldioxiden frigörs igen. Bara en liten del sjunker ned mot botten där kolet lagras lite längre tid, men de algerna för med sig andra näringsämnen så havet blir allt näringsfattigare vilket dels gör framtida gödsling allt svårare och dels torde ha konsekvenser för övrigt liv i haven.
   
  Gunnar föreslår att ändra molnigheten, men borde nog ta sig en funderare på vad som krävs för att täcka in tillräckligt stora ytor för att det skall ha någon betydelse och hur det, om man nu skulle lyckas, påverkar klimatet.
   
  Rent principiellt får alla ni som misstror klimatmodeller det väldigt svårt att kunna säga att en viss metod för geoengineering kommer att fungera.

 24. Tomas för att ändra molnigheten till mindre på natt och mer på dag för att kompensera för effekten av de sista 50 årens CO2-halthöjning, krävs i det närmaste noll och nix, då inget mätbart temperaturspår funnits.
  Men givetvis ville jag öka temperaturen och öka nederbörden på torra landområden på bekostnad av nederbörden på haven.

 25. Christopher E

  Eftersom det inte finns något klimatproblem som behöver lösas, behövs ju varken plan A, B eller C.
  Så det känns lugnt.
  Det enda som behövs är möjligen en plan för att stoppa den skadliga klimatfundamentalismen, men det tycks ju ordna sig själv, då frågan är i det närmaste död nu.

 26. Thomas #23.   Torrdestillation av ved, där gengasen återföres som bränsle för processen, skapar  träkol.  Denna plöjs ner i åkerjord och bevaras där i 1000-tals år.  Jorden binder vatten och gödsel suveränt,  ökar avkastning i odling med 20%,  allt detta testat vid Ultuna.  Detta gjorde indianer i Amazonas i historisk tid,  denna svarta jord är extremt bördig.  Metoden minskar förbrukning av handelsgödsel och därmed oljeförbrukningen.

 27. Re #14  Lena Krantz.
  Googla under  ”träkol i jordbruket”  så hittar du svaret på frågan.  I Zambia pågår försök med att plöja ner träkol i åkerjord med resultat, att majsskörden fördubblas.  Under en torrperiod  växte ingenting i  odlingsrutor utan kol i jorden, medan normalskörd uppnåddes i ”koldopade”  odlingsrutor.  Hylander och Lehmann har publicerat om detta i Ultuna.  Dom gör försök med en mobil  ”kolmila” för odlingsförsök runt om i Sverige.  Enligt Lehmann kan USA  minska CO2-utsläppen med 30% om vedrester från skogsbruk och samhälle tas om hand på detta sätt samtidigt som konstgödselförbrukningen minskar.
  Ett tips Lena!  Har du en odlingslott?   Gör som jag och köp några påsar grillkol och mal ner till pulver och mylla ner i odlingslotten (5% i jorden ner till 20 cm),  jag garanterar fantatiskt resultat.  Du kan börja med veranda odling om du är tveksam.

 28. Lena Krantz

  Thomas #23
  Njae, jag tycker i ock för sig om alldeles vanliga träd och gillar ex ideér som finns om planteringar i Sahara men nu skrev jag artificiellt, dvs någon slags mekanisk historia. Det har man ju redan funderat på så jag kommer inte med någon nyhet direkt. Var man sedan gör av det vet jag inte men man återbördar det väl till underjorden förmodar jag.
  😉
  Men min huvudpoäng är egentligen bara att framtidens teknik kan säkert göra mycket mer än vi kan räkna ut här och nu och OM koldioxidhalten blir ett allvarligt problem så tror jag att man löser det.
  Därmed inte sagt att vi skall ösa på hejdlöst för det.

 29. Thomas

  Lena, att försvara små mängder kemiskt inert radioaktivt avfall i berggrunden kan jag tro på, men att begrava enorma kvantiteter av en kemiskt reaktiv (i kombination med vatten får man kolsyra) gas det tror jag blir svårt. Om behovet blir tillräckligt stort kanske man kan komma på en lösning, men billigt lär det inte bli. Billigare å att inte släppa ut koldioxiden från början.
   
  Homfrid, Amazonas ”terra preta” är intressant som jordförbättring om inte annat, men kan man verkligen begrava tillräckligt mycket kol under tillräckligt lång tid på det sättet?

 30. Claudius

  CO2 och ”klimatkompensering” — När Maria Wetterstrand utfrågades i SVT nämnde hon bl a att maken Ville Ninistö flyger rätt ofta mellan Helsingfors och Stockholm, och att han då klimatkompenserar för detta.
  För att få veta direkt från dem som kan det här skickade jag en fråga till MP: ”Vart går sådana avgifter? Vem tar hand om pengarna? På vilket sätt minskar dessa avgifter den ökade klimatbelastning som flygresorna orsakar?”
  Och nu har jag fått svar, från Maria Wetterstrands språkrörssekreterare: ”Avgiften går till att köpa utsläppsrätter, dvs hindra att motsvarande mängd co2 släpps ut någon annanstans. Det är inte ett helt ultimat system, men det är i alla fall ett sätt att hindra c02-utsläpp som annars skulle ha släppts ut.
  Jag vet inte vilken organisation som Ville brukar köpa utsläppsrätter genom, men i Sverige kan man göra det från t ex Naturskyddsföreningen.”
  Inte blev jag mycket klokare av det svaret. ”Ett sätt att hindra c02-utsläpp som annars skulle ha släppts ut.” (?) Och jag misstänker starkt att sekreteraren som skickade det egentligen vet riktigt hur det där funkar, och vem som i praktiken tar hand om stålarna. 

 31. Claudius

  Sorry, ”Och jag misstänker starkt att sekreteraren som skickade det egentligen inte vet riktigt hur det där funkar, och vem som i praktiken tar hand om stålarna”, skulle det vara förstås.

 32. Lena Krantz

  Uffeb #17
  Jag får helt enkelt inte ihop det vilket gör att jag jämför med en slags fantasivärld.
  Vi skall flytta så mycket av gods- och persontransporter som det går till järnväg (inte fel tycker jag).
  Samtidigt skall vi minska elförbrukningen med 50% (riktigt hur vet jag inte när vi samtidigt skall öka transportsidan). 
  All el skall komma från sol, vind och vatten.
  Nej, jag får inte ihop det!
  🙂
  Hur fördelningen ser ut idag vet jag inte men det kanske är någon annan som vet?
  Kärnkraft i %
  Kolkraft i %
  etc…

 33. pekke

  Claudius.
  Klimatkompensering kan bli väldigt fel om man inte har koll på vad pengarna går till.
  http://www.csmonitor.com/Environment/2010/0420/Carbon-offsets-Green-project-offends-Indian-farmers-who-lose-land-to-windmills

 34. Re  Thomas #29.
  Träkolet bevaras i jorden 1000-tals år.  Kolet har  genom extrem porositet stor yta, som får mikrobiologin att fungera uthålligt samtidigt som vatten absorberas.  Resultatet är dokumenterat i Uppsala (Hylander m fl ),  i Afrika m fl länder.  I ekologisk odling, som är mindre effektiv genom naturgödsling än konventionell konstgödselbaserad odling,  blir effekten dramatiskt förbättrad avkastning med 30-50%.
  Ved kommer från återbeskogning i marker med terrängtyp olämplig för odlingar.

 35. Claudius

  Pekke: Jag hade ju hört lite om detta tidigare, så jag misstänker starkt att det hela är nån sorts lurendrejeri. Men jag tyckte det skulle vara intressant att få höra direkt ur MP-kretsarna hur det funkar.
  Och svaret är nog så talande, även om jag inte fick veta så mycket om hur det egentligen går till.

 36. Mona sade nyligen – jag tror det var i SR – vi (rödgröna) HATAR bensin! Suck! Oljan har ju varit en otrolig gåva till mänskligheten!! Jordbrukets mekanisering, sjöfarten, flyget osv.
  Hon måste konstan gå omkring och harta och må illa!? Det är väl därför hon låter så grinig.
  Mera CO2 till den kämpande växtligheten! Varför skall man hämma, missunna och diskriminera växterna!

 37. UNDROMS TARZAN

  Jag litar endast på planCO2!!

 38. Thomas

  Homfrid, kolet ligger kvar i tusentals år om man gör exakt som de gamla indianerna i Amazonas och har samma typ av jord och klimat. Det innebär inte nödvändigtvis att det blir kvar lika länge på andra håll. Som jag förstått det kan man heller inte reproducera terra preta, det man får om man stoppar i träkol blir inte riktigt lika bra som deras original.

 39. Claudius

  Ingemar, idag sänder SVT Kunskapskanalen lite grann om klimat, ”Klimatmål, förväntningar och realiteter”, Björn-Ola Linnér vid Centrum för klimatpolitisk forskning. Någon/något som du känner till?
  Programmet sänds kl 16:20 — 17:10 och det följs av något som verkar vara en repris, ”Jakten på klimatets cykler” med Gunhild Rosqvist.

 40. tty

  ”Bara en liten del sjunker ned mot botten där kolet lagras lite längre tid, men de algerna för med sig andra näringsämnen så havet blir allt näringsfattigare vilket dels gör framtida gödsling allt svårare och dels torde ha konsekvenser för övrigt liv i haven.”
  Vi bör alltså gödsla i Svarta Havet och Östersjön där de djupare lagren är syrefria. Då lagras algerna på bottnen och bildar så småningom oljeskiffer. Denna binder sedan kolet i miljontals år.  Detta är troligen den kraftfullaste naturliga processen som drar ned CO2-halten i atmosfären.  En mycket stor del av all olja och naturgas i Världen kommer från oljeskiffrar som bildades under ett par korta intervall för ca 100 miljoner år sedan då stora delar av djuphaven var syrefria. Detta kan dock inte hända när klimatet vid polerna är kallt, utan bara avskurna bäcken kan då bli syrefria. Östra Medelhavet är nästan syrefritt i de djupare delarna (har varit det under vissa mellanistider). Litet mera konstgödsel och vattenklosetter i Egypten skulle troligen göra susen.

 41. tty

  Claudius #30
  För närvarande kan man köpa utsläppsrätter på Chicagobörsen för 5 cents/ton så den som är villig att lägga ett par hundralappar kan sedan flygpendla till Helsingfors resten av livet med rent samvete.
  Allvarligt talat: handeln med utsläppsrätter är troligen den största luftaffären (bokstavligen) i mänsklighetens historia. 

 42. Ingemar B

  maggie säger:
  ” världen hela tiden håller på att bli bättre”
  Gäller det oavsett hur girig människan bli på att snabbt utvinna världens tillgångar utan att blicka längre framåt än kanske 20 år,  samt hur överbefolkad jorden blir?

 43. Thomas

  tty, framförallt har bottnarna i Östersjön blivit syrefria eftersom vi hållit på att gödsla i hundra år. Konsekvenserna har dock inte varit helt positiva, vilket belyser min farhåga att geoengineering kan vara värre än det problem man vill lösa.
   
  Men visst, ni som misstror FN kan ju alltid oroa er för att de en dag skall bestämma sig för att offra Östersjön och göra om den helt och hållet till övergödd kloak för att ta om hand världens koldioxidutsläpp.

 44. tty

  Thomas #43
  De djupare delarna av Östersjön har varit syrefria av och till sedan början av Litorinahavet för ca 7000 år sedan. Det är praktiskt taget oundvikligt i ett nästan avskuret brackvattenhav.  De syrefria områdena har ökat en del på senare år framför allt genom ökad fosfortillförsel, och detta ”bekämpas” nu av myndigheterna genom att man försöker minska kvävetillförseln, vilket är garanterat verkningslöst.

 45. Nisse

  Thomas, betraktar du själv dig som en dysterkvist, eller missuppfattas du helt av omgivningen?
  Din svartvita syn på det mesta är rätt tröttsam och vilseledande. Problematiken med t ex Östersjöns syrefria bottnars orsaker är mer komplicerad än bara gödslingen. Östersjöns syrefria bottnar har varierat under årtusendena med H2S syrefritt i betydande områden långt innan människan började påverka. Cirkulationsmodeller (modellering som du så gärna åberopar i andra sammanhang) kan t ex förklara att det friska saltvattensinflödet hindras p g av vattenkraftutbyggnaden som håller inne älvarnas högflöden (peer-rev).

 46. Nisse

  tty #44 Ursäkta upprepning i #45. Hade inte läst din kommentar.

 47. Thomas:
  Jodå, gödsling fungerar. En betydande del av algerna sjunker till botten och förblir där. Det är så en gång lagren av olja och kol uppstått, ju. Och naturligtvis kan man komplettera med gödsling av även andra näringsämnen i den mån det behövs.
   
  –Ahrvid

 48. pekke

  Östersjön och Svarta Havet har likartade problem med syrefria bottnar, vilket är helt naturligt.
  http://www.smf.su.se/havet/fakta/unik.html
  http://www.ne.se/svarta-havet

 49. Claudius

  tty #41: Jag har fått ytterligare ett svar från MP:
  ”Det finns flera organisationer som man kan anlita för att
  klimatkompensera. Man minskar ju inte sin miljöbelastning för att man
  betalar, men den organisation som får pengarna investerar dessa i
  åtgärder som syftar till att minska klimatpåverkan på annat håll
  eller för att ta fram teknik som är mindre belastande än idag. Lite på
  samma sätt som när man tar ut kilometerskatt på lastbilar för att
  använda dessa pengar till att bygga järnväg och främja alternativa
  bränslen.”
  Ett ganska tydligt svar, som bekräftar att det handlar om precis detta: Att skaka fram stålar ur folks plånböcker.

 50. Nisse

  Köp avlatsbrev (klimatkomp.) så blir du en god människa trots din CO2skuld.
  Borde inte kvacksalverilagen skrivas om att gälla CO2-hot?

 51. Stickan

  Vill ni få upp blodtrycket ordentligt så lyssna på detta SR inslag
  ”Sansat och metodiskt i ny bok om klimatet”
  Det är väl inte precis min bild av reportaget.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3999247

 52. Inge

  Vem vill inte bli en hjälte? Alla vill bli hjältar! Kan man rädda världen blir man en hjälte. Men om vi löser alla stora problem behövs inga hjältar. (och det är därför det finns dokussåpor) Jag har kommit på att framtidens problem är hur alla ska kunna vara nöjda utan stora problem att bli hjälte på att lösa. I framtiden (och nutiden) behövs folk som är nöjda med att finslipa samhället till att bli ännu bättre! (Hu vad tråkigt!)
  Nu när jag har kommit på problemets kärna, blir jag en hjälte då?   🙂

 53. Helge

  #51 Det var såpass osant och tendentiöst att effekten blev tvärtom än vad som var avsett. Eller är det SR medarbetarna som i protest över dumheterna producerar dessa små horribla snuttar med avsikt? För propaganda får ju faktiskt totalt motsatt effekt än vad man kanske avsåg?

 54. Och vill ni läsa mer strunt i högt tonläge kan ni ju ta del av Svante Axelssons drapa i SvD, där han känner sig förnedrad av att hans hjärtefråga inte helt dominerar valrörelsen.

 55. Olaus Petri

  Jadu Jonas, han låter onekligen som en korsfäst med stor talang för det riktigt höga tonregistret:
   
  Avnjut Crucifixus:
   
  http://www.youtube.com/watch?v=HbV6PGAWaIU&feature=related
   
   
  😉

 56. Rosenhane

  Olaus 😀
  Och den senaste kommentaren:
  ”I plan on having my son castrated so he can sing like this.” 😀

 57. Lejeune

  #54
  Svante ”svamle” Axelsson har verkligen givit klimatalarmismen ett ansikte i gamla svedala, vilken dravel. Klimattalibanerna börjar verkligen att bli desperata, allt dom förmår är att iterera gamla söndertuggade klimatlögner, intill leda.

 58. Rosenhane

  Jonas#54
   
  Snaxelsson får väl göra som alla andra som känner sig förnedrade och kränkta, vända sig till DO.

 59. L

  Axelsson pratar om klimatpolitik. Gäller det att dansa regndanser?

 60. Claudius

  Jag såg just på SVT Kunskapskanal den föreläsning som prof Björn-Ola Linnér höll, med rubriken Klimatmål — förväntningar och realiteter. Det var inspelat i mars 2010 och utgjorde helt enkelt en genomgång  av ”resultaten” från Köpenhamnsmötet, en genomgång helt enligt den exegetik som gäller inom IPCC.

 61. Ingemar

  Apropå ”syrefria hav” eller inte: Vet ni inte att allt vatten innehåller syre, H2O 🙂
  Apropå Björn-Ola Linnér: Jag har ingen närmare bekantskap med honom. Men han verkar vara en ärlig och ambitiös person. Jag tror att sådana här centra som han chefar för tar (måste ta) koldioxidhotet som en självklar utgångspunkt. Att ifrågasätta den vetenskapliga grunden för IPCC:s ställningstagande finns liksom inte på kartan. De intresserar sig mest på förhandlingarna och det politiska spelet.
  Hade tyvärr ingen möjlighet att se programmet på kunskapskanalen.
   

 62. Thomas #38
  Som jag förstått det kan man heller inte reproducera terra preta, det man får om man stoppar i träkol blir inte riktigt lika bra som deras original.”
  Klart det inte blir, att stoppa ner träkol i jorden är ingen höjdare, i alla fall inte i samband med odling. Det är bara ett i raden av alla feltänk i miljöns namn. Jag har alltid använt terra preta för att få rekordväxtlighet i min trädgård. Jag och många med mig kallar det inte för terra preta utan jordisering.
  Transition Sweden hade i våras (på sitt forum) en tråd med rubriken: Jordisering en modern version av Terra Preta
   
  Holmfrid #26
  Metoden minskar förbrukning av handelsgödsel och därmed oljeförbrukningen.”
  Vid jordisering behövs ingen konstgödsel alls och skördeökningen är inga futtiga 20% den är mångdubbelt.

 63. För 20 år sedan var det kompostering som skulle frälsa världen och när det inte gick så var det någon som kom på att det är på ytan vi ska lägga det organiska avfallet. Men åter igen, de svältandes skara minskade inte för det. Sedan funderades det åter igen och vad blev det, jo plöjningsfritt och skrota plogen och facit på den dumheten kommer bara att bli fortsatt svält. Senaste dumt, att stoppa ner träkol i jorden. Man kan undra om miljöetablissemanget kan komma på mer och fler feltänk innan polletten trillar ner att det är jordisering som är lösningen på att förse en allt större skara människor på jorden med mat.       

 64. Visst kan de hitta på fler dumheter, jag missade feltänket att göra biogas av naturgödsel och skörderester och att elda värmeverk med halm.      

 65. Urban

  De rödgrönas mantra med Mona och Maria W i spetsen är begreppet ”omställning”. Detta skall åstadkommas genom beskattning.  Sverige har redan i dag världens högsta beskattning av koldioxid. Hade man sagt detta för 20 år sedan hade man blivit förklarad som galen men verkligheten överträffadr dikten som bekant. Flocken löper amok.
  Jag känner inget förtroende för människor som hela tiden upprepar dogmer utan att ytterligare utveckla sitt resonemang. Att man inte gör det i detta sammanhang beror på att hypotesen om AGW som det största hotet mot jorden inte visat sig vara hållbar.
  För att inte tala om uttalandet från Maria Ferm om att vi håller på ”förstöra klimatet” . Vilket klimat är det egentligen hon tänker på? Domedagen är nära. Det har jag i alla fall förstått. Om jag inte röstar på MP så är det kört.
  1975 var domedagen också nära men då var det Jehovas Vittnen som förmedlade hotet. Gå med oss annars är du förlorad var budskapet. Vari ligger skillnaden?
  6000 vindsnurror som skall minska utsläppen av koldioxid i ett land där ingen elproduktion orsakar utsläpp av denna gas. Jojo. Var skall detta sluta? Minska utsläpp som inte finns. En filosofisk nöt att knäcka.

 66. Något som alltid förvånat mig är att kunskapen om CO2-molekylen är så stor på denna blogg så länge den susar omkring i lufthavet, men så fort den befinner sig under markytan så är kunskapen som bortblåst.

 67. Micke Johnsson

  # Börje G
  Kan inte vara bäst på allt…   🙂

 68. Slabadang

  Hur ska regeringar vrida sig ur nuvarande ”klimatpolicys”?
  Signaler ifrån den engelska regeringen kommer inom kort och kommer tala om anpassning istället för co2 stopp (info från England idag). Man kommer att hävda att den nya planen är att bygga skydd mot ”översvämmningar” och andra hemska effekter så som ökat solbestrålning av byggnader mm mm TRAMS.Men ”omställningen” läggs i större utsträckning ut på eget initiativ och ansvar till företag och husägare.
  Vilken roll eller ansvar regeringen (läs skattefinansiering)kommer ta i detta blir intressant att ta del utav,mingissning är att det blir ytterst begränsat och frivillighet kommer vara kritieriet moa NADA.
  En knappast smickrande engelsk lösning men som gör att de slipper ur tillfälligt och kan förhala tiden fram till det slutgiltiga skiljsmässan från klimathotarna.Med det här greppet kan de låtsas att de fortfarande tror på klimathotet men backar ifrån de dyra dumma symboliska investeringarna mot klimathotet.
  Stora vindkraftsinvesterare har backat ur från löften om fortsatt finansiering och förhandlar med regeringen om övertagande/annan lösning.  🙂
  Vi får det formella uttalandet nån gång i nästa vecka och det gäller att lyssna noga på vad som kommer att sägas mellan raderna. England är väl den västnation som målat in sig allra längst in i klimathörnet och med alla skandaler och genomskinliga vittvättar så är de illa ute, riktigt illa ute!
  Ps Bland engelska fysiker går Royal Society numer under smeknamnet ! ”Labour Loyal Society” på grund av att RS lånat ut sitt namn och trovärdighet till klimatpolitiska agendor. 🙂

 69. Inge

  Micke: Säg inte det, Tomas (Palm) har under åren skrivit på diverse bloggar och  visat sig vara bäst på allt, vare sig det har gällt klimat (med alla dess sidogrenar), historia eller atomfysik och annat. Ett universalgeni, helt enkelt! 

 70. Inge

  Slabadang: Hm, kanske något för Sverige. Men frågan är om delegerat ansvar går att beskatta?

 71. Inge,
  Inte bara det, utan även palestinakonflikten, USA, finansmarknaden, ekosystemen. För att inte tala om alla fjärrdiagnoser han kan ställa på folk han aldrig har träffat baserat på vad de skrivit, vad andra skrivit om dem och inte sällan tom baserat på vad de inte skrivit …
  En sådan renäsansmänniksa har säkert omsatt en liten del av sin kunskap, analysskärpa, och ffa förmåga att förutse framtiden till att bli ekonomiskt oberoende av både bidrag, NGOer, skattefinansierade och politiskt inrättade tjänster och befattningar …
  .. enkom i syftet att kunna ägna mer av sin tid att upplysa populasen om allt de inte begripit eller förmår begripa.
  Vad tror du?
  🙂

 72. Det tragiska är att det finns en massa idealister i gröndumbom och de flesta liknande sammanslutningar.
   
  SNF har ju ledare som ser allt mer till personlig vinning och möjlig vidare karriär i den skattesubventionerade sfären.
  I Fältbiologerna finns nog däremot till 99% idealitet (såklart inte ekonomiskt, tyvärr har medlemsavgiften på kanske 80.000:- knappast ens råd med portot till tidningen, än  mindre lokaler och evenemang).
   
  Om det blev förbjudet med alla former av skatteöverföringar, även uppdrag som betalas med skattemedel, så skulle kanske en organisation som fältbiologerna bli starkare.
   
  Alla ungdomar kan jobba ihop 10.000:- om året för något de brinner för, kolla vad musikinstrument eller resor kostar.
   
  Med den förändringen skulle inte alla NGO´s ledningar bli besudlade av makt, då skulle de ytterst få som har livskraft, bidra och resten läggas ner, inkl. den mest mänskoskadliga FN.
   
  Hur skulle dagens politiska ungdomsförbund se ut utan partistöd eller en enda skattekrona i inkomst?
   
  Mycket bättre, liksom moderpartierna av samma behandling…
   
  Fortsätt hela vägen upp, men detta mynt.
   
  Då ska ni se att de i ledningen som är kvar mest för det ljuva livet, prydligt troppar av och lämnar plats för konstruktiva efterträdare.
  Efterträdare som drivs av en önskan om bästa möjliga värld på kortast möjliga tid och till minsta möjliga samhällsfriktion.

 73. Slabadang

  Inge!
  Det blir väl som vanligt med ett delegerat ansvar utan mottagare.Med tanke på att hvashöjningen är någon millimeter så är det välk 250- 2500 åriga anpassningsplaner det handlar om. Jag undrar hur många företag som har en affärsplan som sträcker sig över den tidshorisonten? 🙂 De får väl se till att de preparerar och konserverar dokumenten och ställer ut dem på nåt museum nånstans? Kanske i samma anläggning som de slutförvara kärnavfall kanske? De ska ju hålla i flera tusen år (eller tills thoriumkraften använder det till bränsle).
  Allvarligt talat vad är det för puckon vi valt till ledare? Har de inget annat för sig än att jobba med icke existerande problem? finns det så få verkliga problem att de har blivit sysslolösa?

 74. Jag tycker om Thomas Palm, han visar öppet sina svagheter och låsningar, det är föredömligt.
  Så gillar jag tjurskalligheten och oviljan att vara kvar i debatten tills han tvingas säga de viktigaste orden som finns för den som vill öka sin kunskap.
   
  -Jag hade fel.

 75. ThomasJ

  Plan B handlar inte minst om ’det nya’ om ’biodiversity’ inom vilket område ett flertal svenska såväl som EU drömmande politokratiska intressen ogenerat visar var & varför de står:
  http://theresilientearth.com/?q=content/developing-diversity-scam
  EU:s ledande frågor finns här:
  http://ec.europa.eu/environment/consultations/biodecline.htm
  Naturvårdverket visar sig här:
  http://www.naturvardsverket.se/sv/Arbete-med-naturvard/Detta-ar-naturvard/Biologisk-mangfald/Tyck-till-om-EUs-mangfaldspolitik/
  Och där finns många, många fler… Go figuring… 😉
  Mvh/TJ

 76. Slabadang

  Det lackas till ordentligt nu och allt mer offentligt!
  http://klimazwiebel.blogspot.com/2010/09/richard-tol-challenges-assertion-by.html
  Har vi haft någon fråga i modern tid där så många har så mycket att förlora?

 77. Om jag mins någorlunda (hm det kan vara mycket fel) är medelhöjden på jordens kontinenter över havsytan 800m…
  När man diskuterar havshöjning är det egentligen kanske mest intressant med den ändringen?
   
  Den har nog ökat sedan den första lilla kontinenten bildades..
  (ökad medelhöd och ökad yta… yta ggr medelhöjd, det är intressant?)
   
  Medeltemperatur är således fullständigt intelligensbefriat för att mäta jordens strålningsenergi från dess yta, men däremot medelhöjden på kontinenterna är kanske väsentligt.
   
  Tja lokalt där landsäkningen eller landhöjningen går fort finns ju i alla tider ett problem, men dagens människor skulle vinna på att riva alla dagens kustnära städer och bygga nya flytande.
   
  Tänk om vi byggt en för så många miljoner som ville då Irakkriget bröt ut?
  Kanske så att kurder kunde flytta i ett flytande Kurdistan och somalier i en lyxig flytande storstad med universitet operor, sjukhus och kollektivtrafik…
   
  Blir det fred behöver de ju bara ankra upp hemma, med en upp till 10.000.000, flytande självförsörjande stad, i modern betong utan järnarmering eller portlandcement.
   
  Nej nu drömmer jag igen… det får jag fortsätta med i sängen, under en bok..
  Känslans intelligens
  om att utveckla vår emotionella kapacitet för ett tryggare och mänskligare samhälle…
   
  av Daniel Goleman…
  Natta.

 78. FcH

  Miljörörelsen är : ”Största hotet mot frihet, demokrati, marknadsekonomi och välstånd”.
  Vaclav Klaus

 79. Rosenhane

  Jonas N#71
  Den autonoma vänstern är alltid förutsägbar vilket inte minst ådagaläggs när man sammanfattar vissa somligas skriverier i olika sammanhang; AGW- och koldioxidalarmism, förakt för allt som kan förknippas med USA och ett israelhat ackompagnerat av en oändlig sympati för allt vad  terroristorganisationer i mellanöstern heter.
  Märkligt hur allt detta tycks gå hand i hand.
   

 80. Olaus Petri

  Rosenhane, den autonoma vänstern är lika oberoende som ett vindkraftsverk som blivit byggt, med andra ord inte alls. 😉
   
  Att den reagerar som det autonoma nervsystemet råder det dock inget tvivel om. Ingen tanke, bara reflex som triggats av en överdos testuggande som inte ens Mamma Mu skulle klara av att idissla. 😉

 81. ThomasJ

  Alla:
  Gå in på:
  http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=biodecline
  och svara på frågorna (? leading.. 😉 )
  Det tar en stund att köra igenom hela – förvisso! I de multiple-choice -svaren finns på slutet *Other opinion* & vid kryssandet här dyker det upp en ’svarsruta’ där man kan lägga in en egen kommentar – gör det! Typ: Drop this BS all over!
  Just do it! 🙂
  Mvh/TJ

 82. #79
  Det är väl inte ok med ockupation, riva bostäder, diskriminera, bygga murar, fängsla, misshandla ….?? Man kan inte isolera miljoner på en liten landremsa och sedan bomba tillbaka människor till stenålder bl.a. med vit fosfor. Om det varit araber som isolerat och bombat judar i ett getto som Ghaza vad hade Rosenhane sagt då undrar jag. Hur enögd kan man bli?

 83. Rosenhane

  OP
   
  Usch, nu är MW(inte Dodde) i tv igen och talar om piskor.
  Var det detta hon hade i åtanke?
  YouTube – Hans Scheike risar sina kvinnor i ”Tusen & En Natt”

 84. Olaus Petri

  Hasse var inte bara bra på att ’baka’ flickor. Enligt Leif Boork kunde han också öka effektiviteten hos Djugårdens hockeyklubbor. Början till Mann-made global warming? ;-9
   
  http://www.expressen.se/1.501132

 85. Olaus Petri

  Håller med M.Sc.Eng. Det är inte rätt att hota ett helt land med utrotning, dvs Israel.
   
  Oj, finns det två sidor på myntet!
   
  Fast vi kanske skall stänga ”that can of worms”?

 86. hahn

  M.Sc.Eng.  #82, du glömmer att det regnar missiler in på israelisk mark. Om palestinierna skulle vilja ha fred så har dom det i morgon. Bevisat om och om igen. Dom har återlämnade markområden och en egen stat inom ett par år, jag garanterar!
  Palestinierna åtnjuter en helt annan frihet än israeliterna som du ”enögt nog” bortser ifrån. Nämligen friheten att kunna avsluta kriget närhelst dom så önskar. Jag tror att många israeler skulle ge väldigt mycket för den friheten.
  Grundproblemet är ett helt annat. För åtskilliga århundraden sedan så reste militanta kristna världen runt. Man befann sig i krig med resten av världen som som skulle kristnas med eller utan våld. Islam befinner sig i exakt den positionen idag. Naturligtvis kommer dom att tröttna, precis som ungdomarna i Iran, på att alltid ha det dåligt och överge tramset men det kan säkert ta 20 år till, eller mer.

 87. hahn

  M.Sc.Eng.  #82,  igen. Alltså, inser du verkligen inte att Hamas m.fl. är bovarna i det här dramat? Du lever i ett fritt land och har tillgång till all information. Du är inte ursäktad!!
  Inte mycket är så dumt att man blir irriterad….

 88. hahn
  Det är Israel som ockuperar och diskriminerar. Hur många palestinier sitter i israeliska fängelser? Denna ockupation strider mot alla internationella lagar och driver fram och skapar Hamas och extremism. Jag hoppas på israeliska fredsrörelsen. Inga folk skall behöva leva under ockupation! Varken svenskar, israeler eller palestinier!  Skall palestinier vara ett undantag?
  Varför blir du så upprörd över detta? Vad är så anstötligt i detta? Du påminner om en AGW-alarmist!

 89. Pär Green

  M.Sc.Eng # 88
  Även om det Isreal, hör det hemma här!
   

 90. Jörgen O

  Det är facinerande att läsa den här bloggen Det började med Thomas nr 10 en enkel fråga om Plan B. Jag kan bara hänvisa till Bob Carters Climate: The counter consensus sid 222.
  Uffe B har i nr 8 skrivit om att vara  ”självförsörjande  med eget potais- och grönsaksland med ko och några får och lite jakt” jag vill tillägga en gris till julen. Det är inget Uffe längtar efter.  Jag förstår honom. I min ungdom fanns det många med den livsstilen. Nu 80 år senare förstår jag fortfarande inte hur de klarade sig. De gjorde det . Klagade inte utan verkade glada och förnöjda. Det var mycket fina människor.
  Lena Krantz säger i nr 14 att det inte verkar omöjligt att artificiellt minska CO2 halten om 50 år. jag är rädd för det. Tänk om de av misstag får ner CO2 halten under 200 ppm, Vi ligger väl nu på 390ppm.. En dubbling betyder kanske en grad varmare. Vad skönt på väg mot en ny istid. Men hälften då kan det bli svårt med vår överlevnad.
   Så avslutas diskussionerna med Mellan östern och Israel och Palestina. Fantastiskt
  Men hur är det med Mars har de inte också en global warming. Vem av oss har orsakat den? Det måste väl vara en människa? Något annat val finns väl inte? Eller hur?  MVH Jörgen 

 91. Thomas

  Inge #69, jag bugar och tackar för komplimangen även om den inte var allvarligt menad. Hur vore det nu om ni diskuterade sakfrågan istället för era personliga uppfattningar om mig som person?

 92. ThomasJ

  Tillbaka till ’Plan B’ – nedan ’papers’ från nyligen avhållen ’konferens’ [hemlig & sluten] med topp-brasset från FN:
  http://www.foxnews.com/projects/pdf/austria_retreat_papers.pdf
  Nåt för Slabadang m.fl. att bita i… 😉  Hot stuff!
  Mvh/TJ

 93. ThomasJ

  Joanne Nova har oxo tagit sikte på ’konferensen’, här:
  http://joannenova.com.au/2010/09/un-totalitarians-want-your-money-and-your-life/#more-10205
  Mvh/TJ

 94. Rosenhane

  M.Sc.Eng#88 m fl.
   
  Can You Guess the Location of These Photographs Ppt Presentation
   

 95. Re #62  Börje Gustavsson.
  Jag refererar till forskning med verifierbara resultat från Ultuna (Hylander m fl)  och inte nån privat kolonilott med hushållsavfall.  Där redovisas bra resultat av ”terra preta”  med naturgödsling.  Särskilt i Afrikanska odlingar fungerar detta utmärkt (majsodling i Zambia , se DN 15/2   2009), där 300 majsbönder deltar i försök med bra resultat.   En  ”livscykelanalys” av metoden vore intressant att redovisa.  För naturgödsling är metoden bra, eftersom utsläpp i vattendragen reduceras kraftigt och därigenom blir mer effektiv.

 96. ThomasJ

  Från Kanada: (likheter med Svedala, någon…? ; ) )
  Skrämmande!
  http://co2insanity.com/2010/09/13/climate-nazis-invade-canadian-science/
  Mvh/TJ

 97. #89
  Pär, nej detta med Israel hör inte hemma här! Det ”besudlar” denna fantastiska blogg som gett mig mycket! Det var Rosenhanes #79 som triggade mig. Vi bör hålla oss till ämnet – KLIMAT! OK!

 98. Thomas

  ThomasJ #96, utan tvivel upprörande även om det känns igen från USA under Bush, men du kanske borde fundera ett varv till på varför kanadensiska myndigheter vill ha kontroll på vad  forskare säger om ämnen som oljesand eller klimatförändringar. Det handlar nog snarare om att tysta dem som pekar ut miljöproblem som kan hota Kanadas  oljeutvinning.  Ditt inlägg är att klassa som självmål.

 99. Michelangelo

  FeH #78#
   Yeah, yeah, yeah. Bara att instämma.

 100. Michelangelo

  #45# Nisse
  Låter mest logiskt om det vore tvärtom. Dvs ju fler dammar vi har i våra flöden ut mot östersjön desto mer sedimenteras i dammarna och minskat inflöde av sötvatten borde ger mer inflöde av saltvatten .
  Vari ligger mitt tankefel om du har rätt i det du säger ?

 101. Michelangelo

  Holmfrid #27#
  Resultatet blir bättre om du tillför urin till träkolet..

 102. Re  #101.
  Träkolet fungerar inte som näring, utan som absorbent av vatten,  kväve (urin),  biologisk gödsel, som mikroberna frodas i.  Naturgödslingen blir då effektiv och kommer växten till godo på ett bättre sätt – dvs längre exponering för rotsystemet,  bra bindning av markfukt.  Metoden är nog effektivast i  tropikernas jordar, där torka och mager jord ofta är problemet och där behovet är störst.  I modernt jordbruk med konstgödsling, pesticider  blir jorden utarmad och dopad.  En sådan jord blir snabbt lågproduktiv utan konstgödslingen.
  Troligen är den koldopade matjorden mer uthållig i en situation med brist på fossil gödsel.  Då skulle Afrika överleva civilisationen i Västlandet.

 103. Holmfrid #34
  Kolet har  genom extrem porositet stor yta, som får mikrobiologin att fungera uthålligt samtidigt som vatten absorberas.  Resultatet är dokumenterat i Uppsala (Hylander m fl )
  Holmfrid #102
  Träkolet fungerar inte som näring, utan som absorbent av vatten
   
  Att kol inte är någon höjdare på att absorbera vatten har jag vetat länge, och nu har jag dokumenterat det i siffror. Jag har nämligen testat träkol, torvmull och halm. Resultatet för träkol var sämre än vad jag trodde, det absorberade inte mer än 0,3 gånger sin torrsubstansvikt. Med andra ord, 1 kg träkol kan bara suga upp och kvarhålla 0,3 l vatten.  Torv och halm absorberade 4,75 gånger sin torrsubstansvikt och kan således i 1 kg suga upp och kvarhålla 4,75 l vatten.
   
  Påståendet att träkol har en stor vattenhållande förmåga är därför fel, medan påståendet att organiskt material under nerbrytning kan binda och kvarhålla mycket vatten är sant. Organiskt material i jorden är således både vattenhållande samtidigt som det avger näring. När jag själv jordiserar mitt köks- och trädgårdsavfall så dränker jag ofta in det med urin eller gödselvatten innan jag avslutar med ett jordlock.
   
  Så tyvärr, det dokumenterade resultatet eller försöken från Uppsala är nog inget för de svältande i u-länderna att hoppas på. För oss övriga är det tur att naturen låter växternas rötter brytas ner på ett naturligt sätt och inte omvandlas till träkol, då vore vi illa ute.

 104. Holmfrid
  Rätt ska var rätt, jag tyckte att absorptionsfaktorn 0,3 för vanligt grillkol var låg så jag testade med kolrester från min braskamin och fick fram att den absorberar ca 2 gånger sin vikt. Jag har även tillverkat s.k. terra preta-kol i min braskamin och det gav ungefär samma resultat som kolresterna. Jag kollade för säkerhets skull den inköpta grillkolen en gång till och fick samma låga värde. Sanningen är kanske mitt i mellan.  Fast å andra sidan så såg jag på tovmullsäcken att tillverkaren där uppgav att torvmullen absorberade 15 gånger sin torrsubstansvikt, vilket ju är 3 gånger mer än vad min test visade. Fast hur vi än vrider och vänder på det så är vanligt organiskt material placerat nere i jorden helt överlägset kol och askrester. Kol är död materia och hör inte hemma i samband med odling.
  För länge sedan, i jordiseringens barndom och långt innan terra pretan var allmänt känt, testade jag att jordisera askrester från min egen eldning och grillning m.m. men slutade då jag märkte att det växte mycket bättre där jag enbart jordiserade organiskt avfall.
   
  Terra preta betyder på portugisiska ”svart jord” och ingen vet exakt hur den i uppstått. Jag tror att det är jordisering av vanligt organiskt avfall som byggt upp terra preta-jorden. I och med att jag har hållit på med jordisering i så många år är min jord, ner till en meters djup och ibland djupare, lika svart som terra preta-jorden i Amazonas djungel. Så varför krångla till det med att elda och förkolna prima näringsrikt organiskt material när man så enkelt och direkt kan jordisera det och dessutom få helt överlägsna odlingsresultat än vad som är fallet med kol och askrester i jorden?
   
  Holmfrid #27
  Ett tips Lena!  Har du en odlingslott?   Gör som jag och köp några påsar grillkol och mal ner till pulver och mylla ner i odlingslotten (5% i jorden ner till 20 cm),  jag garanterar fantatiskt resultat.  Du kan börja med veranda odling om du är tveksam.”
   
  Mitt tips: Jordisera i stället och du får garanterat rekordväxtlighet, kolla här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1100078.ab