Pinsamt, SvD!

SvD meddelar att 90 procent av alla svenskar är villiga att betala extra för att hejda den globala uppvärmningen. Allt enligt en undersökning gjord av bl.a. Åsa Löfgren på Handelshögskolan i Göteborg.

”Vi blev förvånade över att så många amerikaner är betalningsvilliga. Flera andra undersökningar visar ett lägre engagemang, men det beror på hur frågorna ställs”, säger Åsa Löfgren till SvD.

Naturligtvis blev jag då intresserad av att få reda på hur frågorna ställts. Men gissa vad! Det går inte att få tag i enkäten eftersom undersökningen ännu inte är avslutad! Det säger Åsa Löfgren själv på Chalmers och Göteborgs universitet COP15-blogg.
Skärmavbild 2009-12-11 kl. 07.58.41
Svenska Dagbladet har alltså villigt accepterat siffror som de inte ens kan verifiera. Riktigt dåligt, SvD! Är detta kritisk granskning?
Naturligtvis går det inte att kommentera artikeln.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. stefan

  Undrar vad en mer realistisk siffra är just nu? Runt 50% stämmer bättre med de erfarenheter jag har inom mitt fält ekonomi.

 2. Ingvar Leion

  Det säger ungefär samma sak, dvs enorm hjärntvätt, som fick tyska folket att ställa upp bakom nazismen och Hitler.

 3. pekke

  Undrar när och hur den enkäten gjorts i USA eftersom senaste undersökningarna i USA snarare pekat mot 50 % eller t.o.m. lägre.
  Men som sagt, det är hur man ställer frågorna !
  Det finns statistik och det finns statistik !
   

 4. Leffe

  Den danska tidningen ”Mandag Morgen” har låtit genomföra en större internationell undersökning läste jag, om hur folk i världen rankar klimatändringar. Hur seriös den är vet jag inte.
  Amerikaner, Tyskar, Britter tar det med en axelryckning.
  Varken Barack Obama, Angela Merkel eller Gordon Brown har en livrädd befolkning i ryggen när de brakar samman med de livräddas företrädare från de Skandinaviska länderna.
  En norsk minister sammanfattar det hela:
  ”– Jeg tror ikke folk har full forståelse av hvor alvorlig klimatrusselen er, men verdens ledere har stor forståelse for problemene, sier Solheim.”
  Där har vi det igen, vi förstår inte detta heller. Oh, blir man trött. Är det ett mantra eller?
  Amerikanerna är minst rädda för människoskapta klimatändringar. De rankar klimatändringar nederst bland hoten. De sätter terrorism som nummer ett och konflikten mellan muslimer och den västliga världen på andra
  plats. På tredje plats kommer atomvapen och andra massförstörelsevapen (WMD).
  Tyskarna har en liknande syn med terror och konflikter med muslimer som de största hoten. Britterna har samma topp, men i omvänd ordning med muslimhotet på första plats.
  De tillfrågad i arabiska länder hade atomvapen, fattigdom och terrorism i nämnd ordning.
  Av tio hot hade amerikanerna och araberna klimatändringar på sista plats, tyskarna och britterna hade klimatet på sjunde plats.
  Vi här i Skandinavien är betydligt mer skrämda där klimatändringar kom från tredje till femte plats. Danskar o svenskar mest skrämda, norrmän minst. Finnar där emellan.

 5. Rosenhane

  Maggie, jag länkade ditt inlägg till Per Gudmundson och PJ Anders Linder och frågade också om kommentarsfunktionen vad gäller Svd:s klimatartiklar. PJ svarade att den hanteras av svenskans webbredaktion.

 6. ThomasJ

  Handels info om Åsa Löfgren här:
  http://www.hgu.gu.se/item.aspx?id=3508
   
  WSJ har en ’poll’ i frågan AGW här:
  http://online.wsj.com/community/groups/science-journal-242/topics/do-you-believe-humans-responsible?mod=djemCommunityH
   
  Frågan lyder: ”Tror du att människor bär ansvar för klimatförändringarna?”
  Morgonens resultat:
  Totalt antal avgivna svar: 6.764
  Ja-svar: 793 / 11,7%
  Nej-svar: 5.971 / 88,3%
   
  Det må vara, att SvD [läs: Susanna B] tar Åsas pågående studieresultat ad Notam, vad bra mycket värre är, är att dessa ännu undermåliga uppgifter tycks ha varit bärande beslutsunderlag för regeringen att sno ca. 1.000:-/person, ca. 4.000:-/’normalfamilj’, dvs. i stort sett hela/större delen av det så fenomenalt haussade jobbskatteavdraget… Vilket mandat har regeringen för detta? Det é ju
  ph**n ta mig värre än bedrägeriet ’POSTKODLOTTERIET’. 🙁
  Mvh/TJ

 7. Olaus Petri

  Hans von Storch och Dennis Bray’s klimatsurvey finns att läsa på Die Klimazweibel. Betydligt intressantare läsning på både gott och ont:
   
  http://klimazwiebel.blogspot.com/2009/12/survey-conducted-by-dennis-bray-and.html#comments

 8. Olaus Petri

  ”Die Klimazwiebel” skulle det vara

 9. Patrik

  Återigen får man väl titta på hur frågan är ställd…
  Om den är ställd ”Vill du pröjsa mer för att förhindra global uppvärmning (underförstått farlig global uppvärmning)?”
  Ja, då är det ju faktiskt svårt att svara nej.
  Ganska ointressant undersökning sannolikt. Och ovetenskaplig.

 10. Tege Tornvall


  Rimligen har Åsa Löfgren med sin förtidiga läcka från ej fullbordad utredning en egen agenda: att elda på klimatmötet. Om vi inte får del av urval, andel svarande, frågor och svar är vad hon hittills läckt ut noll och intet värt!
  Att media inte bara okritiskt utan entusiastiskt kopplar på bara bekräftar deras totala brist på naturvetenskaplig allmänbildning och vanligt sunt förnuft.

 11. ThomasJ

  O.P. #7: Tack för länk. Intressant [nedranns stort omfång..].
  Än mer intressant vore att få se liknande survey nu, efter ClimateGate….  😉
  Mvh/TJ

 12. L.A.

  Det är alltid lika kul med ”sovjetiska siffror”,
  90 procent….
  varför är man så blygsam?

 13. Tomas

  L.A. #12,
  Helt rätt,
  Att tro att amerikaner där 37 millioner nu har ”food stamps” skulle med 71% vara för och där 3,9 millioner familjer ser ut att fått lämna sina hem i år är ju mer än löjeväckande.
   
  Iofs. verkar sunt förnuft vara en bristvara idag hos våra gammelmedia vilket ytterligare en gång manifesterat sig.
  Skulle vara intressant att se frågeställningen, om någon har ett ex posta av frågeställningen den gärna, för hur får man 90% på någon fråga överhuvudtaget?
  10 personer tillfrågade på något lokalkontor hos miljöpartiet där en valde fel? 😉
   
  Food stamps,
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601068&sid=aXv9ILnj1fkM
   
  Foreclosures,
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20603037&sid=a6aLuu9zxbcM
  (dit är vi också på väg med ”god hjälp” av våra politiker som jag ser det)
   

 14. Robban

  Ingvar #2
  Hjärntvätten är nog t.o.m värre idag, för faktum är att det inte behövs så mycket hjärntvätt när det råder hyperinflation, folk har knappt råd med mat och det i det läget kommer en vältalig och karismatisk ledare och säger ”jag fixar det här” och infriar också sina vallöften, iaf till en början…
   
  På tal om frågeställningen. Man borde göra en enkät som säger:
  – ”Du betalar idag 300% skatt på bensinen, skatt på boende, mat, jobb och allt du köper och gör + 25% moms på alltihop. Är du villig att betala extra för vården, skolan, vägarna, klimatet, U-hjälpen, militären, tryggheten, polisen osv. och få mindre för pengarna då det du redan betalar inte räcker?”
  Undrar hur många som skulle svara Ja på den frågan? Men så ärliga frågor vågar inga etablerade medier fråga då dom redan vet svaret.

 15. Hörrni, man behöver väl inte ens ta reda på hur frågan är ställd! Det är en ren nonsensfråga, i klass med:
  ’Är du villig att betala extra för att få fint väder på midsommarhelgen?’

 16. FcH

  Tove Lifvendahl, kommunikationschef på Svenskt Näringsliv,  hade en intrssant artikel i Corren igår 10/12.
  Länk bifogas.
  http://www.corren.se/asikter/kronikor/?articleId=5056564&date=&menuids=
   

 17. Björn

  Skärp er SVD, annars avbeställer jag min prenumeration!!!!

 18. Mikael

  Man hitter inte längre så lätt till artikeln på http://www.svd.se, de kanske har gömt undan den.
  I övrigt kan man ju fundera den ohälsosamma relation mellan experter och journalister. Experter måste nå ut och journalister måste ha något att skriva.
  Läs gärna Freakonomics för att förstå vidden av det hela.

 19. Claudius

  Rosenhane #5: Traditionellt förespråkar SvD alltid lägre skatter, bättre att låta folk bestämma själv vad dom vill satsa på etc. Betyder svaret från PJA Linder att Ledarsidan numera har delegerat sådana spörsmål till webb-redaktionen?

 20. Alvin Stoltz

  Uppdaterat rim:
   
  Om jag ställer frågan rätt
  Får jag det svar jag önskar
  Om svaret blir på annat sätt
  Omkonstruera
  Omformulera
  kommer det att divergera
  så att jag kan kontrollera
  dessa siffror, dessa data
  så att de passar in
  på morgondagens väderkarta

 21. Apropå att tidningarna bollar med väderstatistik. Jag minns för några år sedan (kan ha varit ca 5 år eller så) då sommarens värsta spöregn plaskade mot trottoarerna under augustis näst sista dag. På DN:s löpsedel stod:
    ”Augusti torraste månaden sedan jordens skapelse” (eller budskap av liknande innebörd). Augustis sista dag blev precis lika plaskblöt.
    Bara de mest aktuella rena nyhetsnotiserna slängs in precis innan tryckning, utan artikeln i saken var skriven när TRE dagar var kvar av augusti. Men inte nog med det. Det var den där Anders Bolling som skrivit, och han hävdade att ”rekordtorkan” var sann för SMHI hade just släppt data om det. Det tar rimligen litet tid för SMHI att sammanställa sådant och få ut det, så troligen var uppgiften från när det var FYRA dagar kvar av augusti.
    Bolling försjönk i klyschor (jag mailade karln om saken) när jag påpekade det orimliga i att komma med påståenden om en månads  väder när det är flera dagar kvar av den – och att han hade förbaskad otur i att verkligheten intervenerade mot rubrikfiaskot.
    Redan i början av december kunde vi börja höra statistik om 2009. Ohederligt.
  –Ahrvid
  Ps. Om ”rekord”-statistik. Sverige har 21 län, 25 landskap, 3 landsdelar + själva Sverige = 50 indelningar. Man kan slå rekord i, säg, högst/lägst: temperatur, nederbörd, soltimmar (låt oss nöja oss med det), 6 möjliga noteringar. Om man har lust kan man registrera ”rekord” för 12 månader eller 4 kvartal eller 2 halvår eller hela året = 19 möjliga tidsperioder. Det står 50 x 6 x 19 eller 5700 möjliga ”rekord” till förfogande för någon del av Sverige och någon tidsperiod. Räknar vi bara 100 år bakåt bör mer än ett ”rekord” slås per vecka. Det är HELT MENINGSLÖS statistik.

 22. fogge

  Vi i Sverige saknar ju(tack och lov)erfarenheter från Världskrig och terrorism, så Klimatspöket blir, likt Trollkarlen från Oz, enormt och skrämmande.
  Tills dess någon lyckas dra undan skynket och avslöja ynkligheten.

 23. Tomas

  Ahrvid Engholm #21,
  Tack för den anekdoten samt gillade skarpt det du skrev efter PS, tänkvärt.

 24. ThomasJ

  Annat pinsamt, made in UK:
  http://www.youtube.com/watch?v=D0wi9kMXHyQ
   
  ”Rule Britannia… Britannia rule away…”
  Mr. M. tycks ha målsättningen att ’dra proppen’ ur ön… precis som det finns gelikar på andra öar runt om i världen…
   
  SvD:s [numera, suck!] engelska motsvarighet ”The Guardian” har under lång tid [kraftigt] understött Mr. M., liksom engelska/svenska ’public service’ BBC/SVT gjort på sina respektive håll & företrädare…
   
  Mvh/TJ

 25. Thomas J #24
  Säg upp prenumerationen på ”The Guardian” föreslår jag.
  Sv D har du väl redan sagt upp om jag inte fattat fel..:-)
  Vem ska man tro på? 

 26. ThomasJ

  Uffeb #25: Du tycks iaf inte ha fattat ett enda dugg  om vad temat/kärnan + lite ’svans’ är på denna blogg- du kan lá söka ditt behov av samtalsterapi på närmare och mindre exponerade områden än cybervärlden, oder.. ?  😉
  Eller – ännu bättre – gör slag i saken som du föreslog – starta en ny blogg… DUH!
  //Tj

 27. ThomasJ #26
  Hej du.
  Vad betyder DUH? 
  Jag har frågat tidigare men du missade nog frågan eftersom du inte svarat… 

 28. ThomasJ

  Uffeb #27: Googla, DUH!
  //TJ