Personliga utsläppskvoter lever än

Två brittiska miljödebattörer, David Fleming och Matt Prescott, tycker att Sverige vore det idealiska landet att testa personliga utsläppskvoter. Kanske inte så konstigt, då vi som bekant alltid vill vara bäst på allt. Fleming och Prescott anser att dagens klimatpolitik är otillräcklig och att koldioxidskatt är orättvisa och fel väg att gå. Bättre då att tilldela varje medborgare en koldioxidkvot och låta honom eller henne hushålla med den bäst de vill.

”De små lösningarnas tid är förbi, det är dags att gå från att bara byta glödlampor till att införa radikala system som förändrar vårt samhälle och vårt sätt att leva”, säger David Fleming.

Visst ryser man en smula, även om solen värmer?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Labbibia

  Hur var det gamla ordspråket nu igen……..?
  Visst ja!
  Mad dogs and Englishmen!

 2. Klart att Sverige är perfekt, här står vi ju för det mesta med mössan i hand och tar emot den ena pålagan efter den andra. Men jag undrar när man ska få sin kvot, när man föds? i såfall blir det ju ett incitament till att skaffa många barn och då blir vi ju fler o de är ju inte heller bra, eller ska hela landet få en kvot som sedan delas rättvist mellan antal invånare, då blir det ju ett incitament att ha ihjäl varandra, de kankse är bra;)

 3. Självklart måste den nuvarande klimatpolitiken vara helt otillräcklig. Den globala medeltemperaturen har ju i princip legat stilla i mer än ett decennium nu. Om nu bara klimatpolitiken hade varit kraftfull, så…
  Men vänta ett tag nu…
  Ska klimatpolitikens syfte vara att föra oss närmare en ny istid? Eller vad?

 4. Nils H

  Vi vet ju tillräckligt, så vi måste agera NU!!  Fort, fort innan det upptäcks något som inte var förutspått.  😉  Hur blir det att vara en jordbrukarfamilj kontra sammanboende barnlös vegan i stan?? Sådär. 
  Säg Hej Grön Överklass!

 5. Dan

  Såg i tidningen att även de unga överger de rödgröna.
  Tramset kanske har haft sin tid och förnuftet (nåja) kan råda igen.
  Tänk om de fick regera!
  Då skulle vi snart längta tillbaka till tillochmed till Perssons tid, när det bara var statsministern som riskerade spricka, inte  regeringen.

 6. Mats Jangdal

  Jag förutsätter att personliga utsläppskvoter blir baserade på kroppsvikt, eftersom en stor kropp omsätter mer syre.
  En stilla undran bara, blir det negativt för den egna utsläppstotalen om man äter bruna bönor (helst med riktigt fett sidfläsk)?
  Hurtbullar, motionärer och elitidrottare, ska de ha lika kvoter som soffpotatisar? Kan vi glömma svenskt deltagande i OS framöver och rikta in oss på bridge och schack istället?
  Ska bli kul att höra Zlatans bortförklaring varför han räknade bort sig i ruter och sakade bort en säker klöver 🙂
   
  Men trösten kanske är närmare än man anar. Tänk om vi blir bäst i matematikbiennalen och kan räkna ut samt visa för de andra (så att de begriper) att hela klimatköret är en bluff!

 7. Bo E

  Allt för många är kvar i drömmarnas värld där man säger sig tro att hela detta upplägg med ”chip-i-nacken” samhället är nödvändigt för vår (=din och min) fortsatta väl-levnad.
  Hänger inte detta ihop med det patent, som beviljades under den nyblivne president Obamas första dag på jobbet? 
  Någon som vet?

 8. Adolf Goreing

  Borde det inte vara viktigt med personliga utsläppsrätter för metan också? Speciellt med tanke på all den dynga ekofascisterna sprider runt sig?

 9. Slabadang!

  Adolf Goering!

  : )  Om SVT hade varit ett företag med journalister istället för propagandister så hade referatet från Prscott och Flemmnings lilla turnèpredikan varit annorlunda.
  Sofia Arkelsten (M) gick upp och sa vad som borde varit intressant för en journalist nämligen att PU är ekofascism.
  SVT klippte naturligtvis i sin egenskap som klimattalibansk propagandacentral bort denna kommentar. Förslaget om PU bevisar mest hur totalt frånkopplad miljömupparna är ifrån verkligheten.

  SVT borde kunna driva hela verksamheten på biobränsle från den klimatdynga de sprider.

 10. Är vi möjligen redan på väg, är inte våra nyinstallerade elmätare ett litet till synes oskyldigt första steg?
  Storbror hjälper oss omtänksamt att hålla koll på elen men det ger ju även möjlighet att se till att vi inte ”överkonsumerar” …
  Nästa steg?
  Cash and control …
   

 11. Anders L

  ”Personliga utsläppsrätter” av CO2 är givetvis ett ganska hjärndött förslag, eftersom ingen kan mäta hur stora CO2-utsläpp en enskild person orsakar. (Är det t ex ”bättre” att vara en ensam passagerare på en nattbuss än att åka i sin egen bränslesnåla bil? Osv.) En människas personliga CO2-utsläpp är bara en sorts administrativ beräkning av något genomsnitt, och det blir bara en byråkratisk repression som kommer att skada övergången till ett fossilbränslefritt samhälle. En massa mänsklig kreativitet kommer att ödslas på att uppfinna metoder att komma förbi myndigheternas påbud i stället för att uppfinna metoder att göra samhället mer energieffektivt.
  Tummen ner för detta förslag!

 12. Christopher E

  Anders L #11;

  Det bästa du skrivit på länge. Heja!

 13. Helge

  Anders L #11 Du kanske finns på riktigt i alla fall. Bra analys och slutsats.
  Tilläggas kan att om koldioxiden nu skulle vara orsaken bakom verkan enligt en bevisad teori, så begriper jag inte varför rika skulle kunna köpa sig fria? Låter lite som avlatsbrev, först mördar jag någon, sen köper jag mig fri från synden, på avlatstiden kunde man tom köpa syndaförlåtelsen i förskott, sen begå synden. Nej låt oss ta oss an problematiken med öppna ögon istället för att lägga tid på vaga hypoteser om katastrofer, då kanske kreativiteten och kostnader läggs på rätt saker här i världen, för bevisade problem har vi gott om, vi behöver inte hitta på en enda för att ändå ha fullt upp.

 14. Igår hörde jag Anders Wijkman hålla låda om hotet mot planeten. Han är väl en av dem som vurmat för CO2-ransonering ut till enskilda medborgare!? En motbok fö

  Lustigt nog var det tillväxten och förbrukningen av resurser och hotet mot ekologin som var hans huvudpoänger. Visst han nämnde också klimatet (det ’hotade’) och växthusgaserna … men med märkbart lägre frenesi än man varit van vid från honom. Det var ffa inte det som var det omedelbara hotet längre.

  Men visst pratade han om omedelbara hot:

  ’Vi är på väg med full fart mot en vägg’ var hans ord, och ’det är politikernas ansvar att då göra något’ …

  Men alltså inte längre klimatet främst, utan vår levnadsstandard som var hotet. Märklig kille …

  Anders L – Iom att jag ständigt hackar på dig för saker du skriver i klimatfrågan, vill även jag ge dig fullständigt medhåll för ovanstående kommentar!

 15. Slabadang!

  jonas N!

  Det enda som sprungit in i väggen är klimatalarmismen!

 16. Slabadang …

  Wijkman fick inte så mycket medhåll, och det rullades en del med ögonen bland folk runtomkring när ha började …

  Han lät heller inte lika övertygad som tidigare, trots dom bombastiska formuleringarna.

  Men det jag fann intressant var att tom vår egen klimat-Jesus i EU-parlamentet inte längre höll fram detta som den mest angelägna domedagen att omfamna …

  Men nej, jag tror inte att alla i-länders domedags- och alarm-månglare någonsin kommer att springa in i väggen. Inte på riktigt. De kommer bara att forsätta jaga väggar och se nya och fler närmare än där finns bromssträcka … och de kommer att lyckas att hålla den affärsidén vid liv så länge vi lever. Det är jag (tyvärr) ganska övertygad om.

 17. Adolf Goreing

  Vi borde väl börja med människan självt. Dvs stoppa utandningen av CO2. En lösning vore att omprogrammera vårt DNA så att man i framtida människor byter det basala ämnet kol mot kisel. Det är nämligen det enda konkurrerande grundämnet vad gäller att skapa komplexa molekyler. Ett krux är att vår framtda utandningsluft isåfall skulle bli SiO2, dvs kvarts! En smäll man får ta för att rädda klimatet.

  En enklare variant vore att dela ut sfäriska CO2-lagringscontainrar till alla för att slutförvara utandningsCO2. Varje person skulle vara tvungen att ha ett lager med dessa containrar. Sedan gör man en årlig CO2-deklaration med stickprov från klimatmyndigheten.

  Fotnot: Utandningskoldioxidslutförvaringscontainer = badboll

 18. Slabadang!

  Jonas N!

  Det händer redan saker i riksdagen som väldigt tydligt visar att klimatalarmismen har blivit något som ”katten släpat in”. Håll i dig men bland sossarna är nog de tydligaste skeptikerna flest!! Många av LOs representanter är klart skeptiska både till kommunisterna och miljöpartiet. De tycker att de förlorat initiativet och maten över problemformuleringarna och många av Alliansarna (Fp och M) hängde på för att de blev tvungna att möta miljörörelsen. Men tar de alarmismen på allvar?? NÄ!!! Förbereder de reträtten? Johan Adam slut kom!

 19. Bertel

  Slabadang #18

  Trevlig läsning du kom med ang politiken kring klimatfrågor.
  Det börjar skönjas slut på det enorma inflytande som klimatalarmister och dess medlöpare(de har varit MÅNGA) har haft inom politiken.Bra…

  När det gäller personliga utsläppsrätter,att komma med tanken/förslaget, borde  betraktas som skämt, men de menar allvar, vilket säger en del hur dessa individer ser på/värdesätter oss människor mao borde vi underkasta oss(Sverige som försöksland???) ett  kontrollsystem, som i praktiken är omöjlig att genomdriva i dagens demokrati, men med kontrollapparat som DDR hade, kanske.

  Ibland undrar jag ifall dessa  ”klimatmänniskor” är medvetna vad de skriver och ifall svaret är ja, bör vi aldrig släppa dom ur siktet, för de har fascistoida tankebanor i demokratifrågor.    

 20. Underbara ord att läsa Slabadang.
  Nu börjar det bli sent för ett parti att gå ut öppet, med ”mina” framtidsförslag och göra en politisk kupp just före valet.
  Fp  kanske gillar hälften, men vågar inte ge upp resursförstöringen med s.k. grön energi.
   
  Konstruktiva lösningar för ett samhälle som är mindre miljöbelastande, leder dessutom till mindre politisk makt.

 21. Strictly Norrland

  De AGW-frälsta påminner mig litegrann om strandsatta japaner på öar i Stilla havet. Efter andra världskrigets slut levde de vidare i tron om att det fortfarande rådde fullt krig och öppnade eld mot alla som vågade sig nära för att påstå motsatsen.

 22. En intressant sammanfattning kring Mr utsläppsrätts verksamhet:
  http://canadafreepress.com/index.php/article/23821

 23. Mats Jangdal

  #17 AG
  Kvarts som utandningsluft, snacka om risk för torrhosta!  ”Men man hoppas att barnen ändå får ett glas öl!” som HasseåTage sjöng en gång i forntiden. 😉

 24. Bert

  På tal om Anders Wijkman – jag kan inte låta bli att låta er njuta av norsk fjerrsyn när den är som roligast
  http://www.youtube.com/watch?v=vXyfVJk4zWs

 25. Håkan Bergman

  Anders L #11
  Sedär, hoppet är inte helt ute, men
  ”En massa mänsklig kreativitet kommer att ödslas på att uppfinna metoder att komma förbi myndigheternas påbud i stället för att uppfinna metoder att göra samhället mer energieffektivt.”
  händer det här bara när man för ner problemet på individnivå? Tror du verkligen att utsläppsrätter, cap&trade, elcertifikat, vindkraftssubventioner osv. skulle vara fritt från mygel?

 26. Bo E

  Gunnar L

  Du skrev: ”Konstruktiva lösningar för ett samhälle som är mindre miljöbelastande, leder dessutom till mindre politisk makt”.
  -Jovisst!
  -Men är det inte just detta som är det stora och underliggande  problemet? – Makten alltså?
  Vi håller ju just nu på att göra oss fria från den i pipe-linen väntande stora ny-ordning  som skulle inneburit att vi för all framtid hade blivit förslavade  ENERGI-PROLETÄRER.
  Dessbättre ser det allt mera ut som detta skamgrepp inte kommer att kunna genomföras. Men det var nog tusan så nära att Gore & Co hade lyckats.
  Men alla dessa armeer av politiska besserwissers med totalitära maktambitioner har ju inte avrustats och skickats tillbaka ut i den normala tillvaron.   Från det hållet kommer man bara att omformulera sina teser och köra vidare så det ryker länge än. Enda sättet att få slut på detta elände är att se till att finansieringen torkar in.

  Anders L #11
  I detta har du helt rätt!

 27. Bo E
  Tillåt mig skriva av lite inre aggressioner:
  Läs inte detta ni som har ont om tid, jag skrev kanske snabbare än ni läser och tankedjupet är synnerligen grunt.
   
  Om det är det individuella nettot under livet som räknas (kanske bara under året, de som dör unga ska inte prioriteras) kan man tänka sig att..

  Vissa bildar förening som bokför var medlems kolslutförvar.

  En nedlagd gruva införskaffas och i den slutförvars allt från blanketter och propagandabroschyrer från myndigheter, till trädgårdsmöbler, reklam och alla former av organsikt kol som kan avvaras.

  Så bokförs den förbränning var individ har och utnyttjar genom förbränning, men stopp….. det blir ju fel????

  Om vi förbränner den naturgas som annars skulle läcka upp fritt från jordskorpan, så släpper vi ju enligt alarmisterna ut blott en tjugondel så mycket växthusgas i effekt….. hm…

  Hur ska vi lösa detta?

  Kanske vi ska införa en lag som förbjuder var individ att netto öka den globala temperaturen? (jag skulle vilja förbud mot att minska den globala temperaturen)

  Byråkratens våta dröm…. allt ska registreras och kontrolleras…  Ytor albedobesträmmas, ändrad strålningseffekt beräknas, deklareras och regelbundet besiktigas av behörig besiktningsman.. he he he

  Vi kommer nå full sysselsättning…..

  Hur blir det om ett par påstår att de tänker bilda en familj med 12 egna barn, men av klimatskäl avstår från 10 och lider genom livet med en tvåbarnsfamilj, ska de kunna utnyttja den eftergiften?

  Omvänt, ska de som av kulturella och eller religiösa själ använder kvinnor som födelsemaskiner, straffas genom först borttagandet av bidrag, så ytterligare med höjd skatt, slutligen fängsligt förvar om inget annat hjälper?

  Egentligen vill de minska mängden människor, vilket det kan finnas goda grunder till i vart fall då föräldrar genom att föda många barn misslyckas med att ge dem bästa möjliga uppväxt.

  Sverige kan starta med det:

  Tag bort flerbarnstillägget, fortsätt efter hand med att nå barnbidrag för bara barn tom2 givetvis bort med alla andra former av bidrag och stöd som baseras på familjestorlek så som bostadsbidrag.

  Fortsätt med att ta bort alla extra stöd till ensamstående föräldrar och avsluta med att ersätta alla former av direkta stöd med försörjningsavdrag…

  Avsluta med det ultimativa:
  Inför en maximalt tillåten livslängd….

  Ex. om man ville ha bostäder som belastade mindre, såg till att dessa får byggas även strandnära och utan skatter eller avgifter…

  De miljövänliga bostäderna som skulle vara egna energiöar, skulle skapa en kraftig byggbom, men minska framförallt kommunalpolitikers makt.

  Dessutom skulle priset falla i områden som Mälardalen där priserna inte är marknadsanpassade (det finns hur mycket byggbar mark som helst, men politiker ser till att det byggs golfbanor inte bostäder, så nu en villatomt kostar inemot 2.000.000:- i stället för de 80.000:- som vore marknadsanpassat).

  Med ett kraftigt prisfall saknas underlag för lån och vissa skatter.
   

 28. Slutet var meningen att ge exempel. men min skalle knyter just nu ihop det mesta… ni ser väl på ROV i Golfen? lyssnar på tänkvärt prat och… äntligen.. ska jag ut i trädgården…. he he h
  Om några år har jag solglasögon där en livevideo liknande den från havsdjupet i Golfen, syns som en ikon i det perifera seendet…. då bara måste det vara förbjudet att köra bil och de flesta andra  former av fordon och redskap… (Mercedes har ersatt testförare med en kompjutter… framtiden ligger nära) 😀
   

 29. Steve

  Al och Tipper Gore skiljs åt, efter 40 år som gifta.  De träffades redan på studentbalen, the high school graduation dance…

  Detta ger oss dock anledning att påminna om en viktig text i Washington Post 4 dec 2007:  ”Divorce Found to Harm The Environment With Higher Energy, Water Use”.   En studie vid Michigan State Univ. har slagit fast detta. Om par som skiljt sig i stället hade hållit ihop 2005 skulle USA har sparat in ”73 billion kWh” el, och ”627 billion gallons of water” enbart detta år. 
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/12/03/AR2007120301797_pf.html

 30. Andreas

  Den uppenbara följden av personliga utsläppsrätter för att de över huvud taget skall fungera och fylla någon funktion är att begränsa populationstillväxten och se till att vi inte blir flera. Kina har ju redan börjat på den vägen och de har ju ett imponerande totalitärt samhälle som den gröna lobbyn säkert är gröna av avund över…