Pensionsförstöraren Peter Norman

 

Finansmarknadsminister Peter Norman, tillsammans med Johan Hultberg som är klimatpolitisk talesman för (M), uppmanar i Dagens Industri våra pensionsfonder att de skall investera pensionärernas pengar i hållbara och etiska industriföretag som inte släpper ut koldioxid. Uppmaningen refereras även i Svd.

”Fonderna förvaltar på de nuvarande och blivande pensionärernas uppdrag över 1.000 miljarder kronor i bland annat svenska och utländska aktier”, skriver de, och framhåller den fjärde AP-fonden som ett föredöme eftersom de ”har en investeringsstrategi där man utifrån ett amerikanskt index rankar alla företag när det gäller deras koldioxidutsläpp. De 20 procenten sämsta företagen i varje bransch utesluts därefter.”

Vidare påstår författarna helt frankt att AP-fonderna genom en sådan bortsållning av lönsamma aktier inom t.ex. olje- och gasindustrin ”har unika möjligheter att agera långsiktigt och strategiskt för att på ett ansvarsfullt sätt uppnå högsta möjliga avkastning”. – Antingen är det rena trolleriet eller också slirar de medvetet på sanningen. Hur är det med etiken egentligen?

Ingen verkar reagera på deras uppmaning till pensionsfonderna. Men Peter Norman har däremot hamnat i det mediala blåsvädret  på ett helt annat sätt genom att, som det verkar, göra kompisar tjänster. Trots motstånd från finansminister Anders Borg, som ville spara, så lyckades Norman få igenom ett budgetanslag som innehöll ett flerårspaket till landsbygden med rekordsumman 36 miljarder. Detta enligt Aftonbladet. En nära bekant till Peter Norman är lobbyist på lantbrukarnas organisation LRF. Hon fick ett sms med lydelsen: ”You owe me big time”.

För visst vill man gynna (eller framstå att gynna) en organisation med ett tydligt klimatarbete och samtidigt göra en god vän en tjänst? Det handlar ju bara om andras pengar… och det där med etiken gäller nog också bara oss andra.

PS. Och här har vi ett helt gäng som vill missköta våra pensionspengar.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. John Silver

  Finansmarknadsminister.

 2. John Silver

  Valfläsk hetere.

 3. Håkan Bergman

  Vi har tydligen att välja mellan pest och kolera.
  http://www.dn.se/debatt/forbjud-ap-fonderna-lagga-miljarder-hos-oljeindustrin/

 4. Lasse

  Stopp och belägg!
  Vattenfall har redan satsat stort på miljön. Nuonköpet var ett bet på att vi skulle få höga elpriser där gas skulle vara lönsamt alternativ till kolkraft. Nu blev det inte så och köpet belastar Vattenfall med 30 Mdr i nedskrivningar hittills.
  Tidigare köpte de Tysk elproduktion , med kärnkraft och kol.
  Kärnkraften skall skrotas så det är kol som gäller. Något vi snart kan slippa, med stora risker för nya stora nedskrivningar.
  Allt har säkert motiverats med kalkyler som varit goda-då!
  Nu finns det tecken på att gaspriserna kan bli lägre, med LNG från USA som satsar på export av gas.
  Europa har nämligen gaspriser som sätts efter oljans energivärde. USA har frikopplat gasen från oljans ekonomi.

 5. Brandingenjör

  #4 Lasse

  Varken Vattenfalls köp av Nuon eller köp av anläggningar i Tyskland har varit miljösatsningar. Att påstå det är väl ändå historieförfalskning.

 6. Ingemar Nordin

  John S #1,

  Fixat!

 7. bom

  Ännu en skallig huvudrunkare? Ordet myntades väl av tecknaren EWK om de dåtida ledamöterna av första Svamlaren (dvs Yngve Gamlins namn på första kammaren).
  När ni nu skall rösta kom då ihåg lotteririksdagen. Erlander var så marinerad av makten att han fixade 350 andrakammarledamöter ( det var ju så många som skulle försörjas!) och si somliga straffar gudarna med det samma det blev 175-175. Lotteririksdagen! 2002 passerade jag från Italien in i Österrike och pikade i oförstånd en Österrikare för att de saknade regering. Han bet tillbaka och framhöll att det bästa och lyckligaste för ett land är lamslagna politker. Numera tror jag att han hade helt rätt. Lamslå därför snälla åtminstone mp och v och F! ! I min valkrets har vi tre promille som röstar på partiet ”Djurens väl” tyvärr röstade 24% på mp. Arma land!

 8. Peter Stilbs

  Norman verkar vara en klimattroende person – eller snarare en som blint följer det politiskt korrekta. Bevare oss för sådana.

  Var det inte han som i våras ordnade något klimatseminarium för riksdagsmän/kvinnor med Gore eller Clinton som talare, för ett astronomiskt föreläsararvode? Kan inte hitta referens just nu.

  I övrigt finns det ju mycket i denna bransch, Per Welander gjorde för ett år sedan en sammanfattning https://www.klimatupplysningen.se/2013/09/09/standiga-attacker-pa-dina-pensionspengar/ där Gudrun Schyman’s brända tusenlappar framstår som ”small potato”

 9. Håkan Bergman

  Undrar vad Lövfens väljare ute i landet tycker om det här.
  http://www.di.se/artiklar/2014/9/5/sa-slar-den-grona-bensinbomben/

 10. Mikael W.

  Follow the green money!

  http://greencorruption.blogspot.se/2014/09/liberal-billionaire-tom-steyer-dems.html?fb_action_ids=10203713237225759&fb_action_types=og.likes&fb_ref=.VAxRAF_13nA.like#.VAxt2Pl_uza

 11. Ulrik

  Jag minns om en vecka att han är Ny Moderat som vill försnilla mina barns pensionspengar!

 12. Rosenhane

  Det handlar verkligen om rent trolleri.

  Fjärde ap-fondens chef Mats Andersson har anlitat Laszlo Szombatfalvy som rådgivare i ”klimatstrategiska” frågor.
  Den gamle Szombatfalvy är trollkarl till professionen men har även gjort sig känd som framgångsrik börsanalytiker.
  Numera har kaninerna som hoppar ur hans hatt ersatts med koldioxidbolag. 🙂

  http://www.svd.se/naringsliv/miljo-och-etik-viktigt-for-investerare_3854272.svd#comment-1569917372

 13. Lennart bengtsson

  *9

  Ett mer effektivt förslag är att per dekret låta avfolka landsbygden ty det är dessa som är beroende av bil. Inte ens miljöpartiet har planer så vitt jag känner till att införa spårvägstrafik i alla svenska kommuner, inte ens i municipalsamhällena. De tomma bostäderna kan därvid ställas till Migrationsverkets förfogande direkt eller via effektiva uthyrare. Lansbygdens befolkning kan antingen flytta in i städerna eller utvandra till USA som dom de fick göra förr i världen då de också hade att göra med en överhet som gjorde som den behagade. En annan fördel är att man kan förtäta lansbygdens vindkraftverk och spara en en kostsam bygdepengsmuta.
  .

 14. Ingemar Nordin

  Peter S #8,

  Peter Norman är nog en sådan som gärna flyter med opinionsströmmen på Stureplan och vill framstå som klimatsmart. Kanske är det den här sessionen från Miljödepartementet du menar?
  http://blogg.miljodep.se/blog/fullmatad-dag-om-klimat-och-investeringar/#.VAx1G2OM3wY

  Peter Norman är också rätt populär bland de gröna lobbyorganisationerna
  http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.556226/finansmarknadsministern-vill-se-klimatneutrala-ap-fonder

  Han är helt klart frälst för klimatalarmisternas budskap
  http://hallbartkapital.se/2013/06/peter-norman-ap-fonderna-bor-oka-klimattrycket-pa-bolagen/

  … eftersom han sätter press på AP-fonderna, helt i linje med Miljöpartiets krav
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/onskvart-att-ap-fonderna-gar-i-braschen_8267672.svd

  Det är tydligen en person som är villig att satsa andras pengar på något som han inte är särskilt insatt i. Eller, har någon sett något som bevisar motsatsen?

 15. Slabadang

  Oreskes ABC SVT och den rödgröna världsdiktaturen!

  Det är glasklart vilken agenda som ligger bakom den journlaistiskt drivna önskan om världsdiktaturen. Klimathotet är bara en förevändning.

  http://www.abc.net.au/news/2014-09-05/burdon-can-democracies-respond-to-the-climate-crisis/5723152

 16. ThomasJ

  Peter S. #8. Det var Al Gore som inbjöds av Norman & Lena Ek att inför statliga bolag och pensionsfonder göra reklam för satsningar inom ’förnybart’, ’grönst’ osv, Undrar hur mycket av AP-pengarna som landade i/hos något/n av Gores alla investmentbolag/fonder?

  Oerhöst BRA att detta uppmärksammas även här! Tack för det! ;-D

  MVH/TJ

 17. ThomasJ

  Det hela är fullt i klass med ’Sosse-Bosse-Undergångs’ stöld av 249 miljarder AP-pengar, ännu ej återbetalade.

  Det ser verkligen rejält illa ut!

  Arma land & dess pensionärer – nuvarande och kommande!

  Mvh/TJ

 18. Slabadang

  Norman och de regleringar som införts är totalt pucko!

  Jag hoppas n löste min inlägg igår morse där jag uppmananar er att ta det ”oranga kuvertet” på lika stort allvar som klimathotet. Det är ett antal fundamentalt felaktiga utgångspunkter för Normans agerande. Vi lever under en statsapparat under totalt sammanbrott.
  Norman kan inte skilja på de olika rollerna och avgränsningar i ansvar dem emellan.

  Det existerar inga som helst nyckeltal för vad som är grönt hållbart eller förnyelsebart. politiker skall använda de verktyg de har till sitt förfogande i form av verksamhetstillstånd, beskattning, miljöprövningar, etableringstillstånd, inspektions och rapportkontroll. En förvaltares uppgift är att förvalta kapital.

  Vad som är ännu mer korkat i hela tankefiguren är ju att APfonderna köper aktier av andra aktieägare och av denna köpeskillning går NOLL kronor in i verksamheten och påverkar därför med NOLL procent den underliggande verksamheten. Än djävulskt dummnare blir det ju dessutom när det nu visat sig att det är just oljebranschen genom fracking efter naturgas som realt sänkt CO2 utsläppen med omvandlingen från olja mot den bättre naturgasen.

  Vem kan sedan på förhand veta vilket bolag som utvecklar en ny energiteknik och varfrö skulle oljebolagen inte kunna vara en av dessa kandidater när de bevisligen utgör en stor investerare i just ny energiteknik? Det är bara så totalt bombat att man bara kan skratta åt spektaklet.

  När dessutom de fionder som just skaats för att ha den ”profil” Norman som duktig papegoja nu lärt sig att rabbla, så kan vi konstatera att de ligger i den absoluta botten i utveckling!! ”New energy” är en katastrof liksom Climate funds”., fattigpensionärerna är vad som blir konsekvensen.

 19. Peter Stilbs

  ThomasJ #16 – jag hörde från trovärdig källa för ca 10 år sedan att MISTRA hade lämnat åtskilliga miljoner av de tidigare löntagarfondspengarna till Al Gore, att förvalta. Vore mycket intressant att tipsa ex Janne Josefsson eller andra med resurser att rota i ”offentliga handlingar” (om de nu inte är bortstädade).

  Al Gore har varit här i många konstiga sammanhang förutom sina 1-miljoners väckelsemötesföreläsningar betalda av offentliga medel (via deltagaravgifter betalade av ”arbetsgivaren” i stat och kommun) – ett år dök han plötsligt upp på Nobelmiddagen i stadshuset – han var här egentligen här i något annat ärende, men kontakter på KVA fixade uppenbarligen en bordsplats åt honom

 20. sibbe

  5 # Brandingernör – med mera:

  Vattenfalls investeringarna i norra Västeuropa kommer så småningom att inbringa stora pengar. Kolsatsningen i f.d. östtyska brunkolgruvor samt dito nya kraftverk kommer att alstra skapliga vinster till den svenska energijätten. Även investeringen i Holland kommer så småningom i vinstzonen för en sak är säker: vi kommer att använda mycket mera el än någon kan – eller vill – tro. Även V. kärnkraftverk i Tyskland kommer att ge klirr i kassan, oberoende om vad som händer med dem.
  Flera domstolsbeslut har redan visat att fru Merkel bröt mot lagen, då hon – utan nöd – stängde av ett antal kärnkraftverk. Alla vet väl om det, och skadeståndssummorna är inte ens för Tyskland några petitesser: de kan uppgå till mera än hundra miljarder €. Men man har ju hittat en väg , som är typisk för östjäntan Angela Merkel, att man förser de nedkörda kärnkraftverk med en s.k. utjämningsregulator, som skall se till att elnätet inte skall sjunka under en viss nivå, med Black Out som följd. Och det är ju bara möjligt om kärnkraftverket är i gång! Alla vet om det, ingen talar om det. Inte ens de mest inbitna gröngölingarna. Så det betyder att Vattenfall producerar el i sina kärnkraftverk, fastän de låtsas vara nedkörda. Nu och i framtiden. Ack, ja. Kommer man att göra såhär också i Sverige när de rödgröna ”kör ner” 2 kärnkraftverk? Fe brukar ju efterapa tyska tokigheter annars också! Om de nu vinner?

 21. Rob

  Nu blir jag nyfiken. Vad sparar ni era pensionspengar i?

 22. Ann LH

  #19 Peter , ja Al Gore fick ett antal miljoner från MISTRA. Jag rotade lite i det då och har tror jag kvar bekräftelse från officiellt håll. Ska försöka få fram det, tiden är kanske mogen.
  Ann

 23. Peter S M fl. den som spar han har, åtminstone när det gäller mail. 15 nov 2011 skrev jag till Anna-Karin. Engvall på mistra. ”I juni 2006 hade vi en liten mailväxling om 20 miljoner USdollar som Al Gores GIM fått att förvalta under 2005. Hur kan man följa dessa tillgångar i Mistrad årsredovisning?”
  21 nov. Påminnelse eftersom jag inte fått svar.
  15 dec. Ny påminnelse eftersom jag inte fått svar
  9 jan 2012 ny påminnelse, inget svar.
  Det var allt jag hade i min dator.

 24. Ingemar Nordin

  Ann L-H #23,

  Så Mistra gav alltså 20 miljoner dollar till Al Gore – utan att det går att spåra på Mistra vad han gjorde med dem???? Han kanske köpte ännu ett luxuöst jättehus i Kalifornien – och satte upp ett par solpaneler på taket ”för klimatets skull”?

 25. Astrid Å

  Ann LH, m.fl.

  Hittade en artikel i MISTRAS jubileumstidning om detta på sid. 38.

  http://www.mistra.org/download/18.765ed0b6143735374811a6f/1392643142185/Mistra_Jubileumsskrift_2014.pdf

 26. Kenneth Mikaelsson

  Tycker det är åt helvete att inte den svenska befolkningen själv får bestämma över sina pengar… ger mig på att Stalin är avundsjuk i sin grav… ett sovjet slaget av en demokratur.

 27. Peter Stilbs

  Tack Ann och Astrid – jo, det är en mycket märklig historia det där med Gore. Vore troligen värt att tipsa Josefsson om det hela.

 28. Peter Stilbs

  Det var annars allmänt bludder från både Reinfeldt och Löfven i SVT-debatten just i sektionen ”klimatet”

 29. Ann LH

  Ang. Al Gore och mistraslantarna så kan jag inte stå för siffran. Jag citerar de mail jag skickade till mistra där de nämns. Kanske de finns att få fram eftersom vår mailväxling naturligtvis har registrerats. … Jag har ett mail som bekräftar att mistra lämnat ut miljoner till Al Gore i samband med hans besök här 2005. Tyvärr hittar jag det inte idag men kan möjligen grävas fram, kanske det är dags för nya förfrågningar på mistra.
  En snabb genombläddring av mixtras jub. tidning så finns det en del om detta på sid 37 o f men jag såg inga siffror. Möjligen blev det alltför snabbt.

 30. Ingemar Nordin

  MISTRA – löntagarfondspengar som använts till grön ideologiproduktion?

 31. ThomasJ

  Tack Ann L-H m.fl. för kompletterande och nyttig info!
  Tror det är high noon för en RRV-granskning av Gores lurendrejeri med svenska pensionspegar!

  Mvh/TJ

 32. Ann L-H

  Den som söker, som sagt. Nu har jag funnit kommentaren som handlar om Mistra och GIM och Al Gore här på TCS .
  Den är från Per Welanders inlägg DN Debatt – propaganda utan debatt:

  Ann L-H { 28.12.11 at 20:30 }
  Ingvar E. – Ekonomi är verkligen inte min avdelning, därför citerar jag en del av Mistras Anna-Karin Engvalls mail av den 7 juni 2006 …” Mistra gav hösten 2005 Generation ett förvaltningsuppdrag. Valet av Generation beror på att de har långsiktiga investeringar som filosofi och integrerar hållbarhetsperspektivet med finansanalys”.
  ”Generation” är Al Gores GIM och uppdraget då gällde 20 miljoner dollar. Såvitt jag förstått har det som jag kallar förvaltningsuppdraget senare utökats till än fler miljoner. I höst har jag alltså frågat om hur man kan följa dessa miljoner i MISTRAS redovisning – utan svar.

 33. Ann L-H

  … och här är änken
  https://www.klimatupplysningen.se/2011/12/28/dn-debatt-propaganda-utan-debatt/

 34. Stickan no1

  Det står tydligt på sid 38 enligt länken från # 25

  ”Generation Investment Management förvaltar nära 500 miljoner kronor av Mistras kapital”

  ”Mistra gick 2005 in som den första institutionella investeraren i Generation, som Al Gore och David Blood driver för att utveckla området hållbara investeringar.”

  Mer om det bolaget här:
  http://www.nasdaq.com/quotes/institutional-portfolio/generation-investment-management-llp-733957

 35. Stickan no1

  Och om Mistra från deras hemsida:
  ”Mistra bildades 1994 och startade med ett kapital på 2,5 miljarder kronor. Medlen kom från de tidigare löntagarfonderna. Vid utgången av 2011 var kapitalet 2,7 miljarder kronor och sedan starten har Mistra betalat ut 3,1 miljarder kronor till olika satsningar.

  Sedan april 2007 är hela Mistras kapitalförvaltning placerad enligt hållbarhetskriterier för att avspegla Mistras uppdrag att bidra till att lösa miljöproblem och att verka för en hållbar utveckling. Detta ska göras med rimlig avvägning mot kravet i stadgarna på god avkastning och begränsad risk.
  Placeringsregler:
  Mistra har ingen egen kapitalförvaltning utan använder externa förvaltare. ”

  Löntagarfondernas kapital går alltså till att låta Gore som si sin tur satsar i bland annat Microsoft och Qualcom.
  1/5 av kapitalet bara i Gores fond.
  Kapitalet har också minskat när man tar hänsyn till inflationen.

 36. pekke

  AP 3 har oxå slantat in lite hos Gore:s GENERATION INVESTMENT MANAGEMENT LLP.

  http://www.ap3.se/sites/english/News/news_archive/Pages/AP3INVESTSINNEWCREDITFUNDTHATINTEGRATESSUSTAINABILITYANALYSIS.aspx

  Men hur gröna och hållbara är Generation, här är deras portfolio.

  http://www.nasdaq.com/quotes/institutional-portfolio/generation-investment-management-llp-733957

  Handlar mest i teknologi, sjukvårdsprodukter och tjänsteföretag.

 37. pekke

  Stickan no1 #34

  Ops ! Såg inte att det fanns en länk redan.

 38. Peter Stilbs

  Märklig (eller politiskt korrekt?) historia det där med MISTRA. Det gäller ju ändå statens (våra) pengar.

  En annans pengar som delvis försvann med inkompetenta placerare var Wenner-Gren http://sv.wikipedia.org/wiki/Axel_Wenner-Gren
  även om han uppenbarligen felinvesterade bort det mesta själv.

  Men efter hans död 1961 förvandlades vad som skulle vara en jättelik forskningsstiftelse till en rännil i jämförelse ( http://www.swgc.org ) – några personer (bl.a. en Nobelpristagare i medicin) lär ha varit nära att hamna i finkan. Det gällde köp av värdelösa gruvor i Kanada, vad jag blev berättad.

 39. Peter Stilbs

  Norman har nu KU-anmälts för sitt jävs-SMS till en vän på LRF http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/norman-ku-anmals-efter-sms_3893952.svd

 40. Mats G

  På nåt sätt så är det här det slutar. Sno åt sig pensionspengarna. Det finns oräkneliga exempel på att det var hela syftet med olika typer av åtgärder, kriser eller andra handhavanden. Komma åt pensionspengarna.

 41. Ingemar Nordin

  Peter S #39,

  Lite typiskt att massmedia reagerar för det där sms:et (vilket i och för sig kan vara helt oskyldigt), men att det är knäpp tyst om det verkligt skandalösa, nämligen Normans påtryckningar på AP-fonderna.

 42. Ingemar Nordin

  Tänkt artikel:

  Stockholms initiativet är vänstervridet! I går kunde man på SIs klimatblogg, Klimatupplysningen, läsa ett elakt inlägg om den moderate finansmarknadsministern Peter Norman. Även bland kommentarerna förekom kritiska kommentarer mot Norman. Det är uppenbart att SI går i vänsterextremismens ledband.

 43. Brandingenjör

  #20 Sibbe

  Du kan ha rätt, fast jag är tveksam. Vattenfalls köp i Tyskland och Holland kanske kan visa sig vara lönsamma i framtiden.

  Det som jag vänder mig emot är Lasses #4 antydningar om att de investeringarna skulle ha varit en miljösatsning. Det var det inte.