Pekka är besviken

 pekka
Foto: Martina Huber, Regeringskansliet
Pekka Mellergård ondgjorde sig i Sydsvenskan över vad Framtidskommissionen kommit fram till efter flera års utredande. Han är besviken speciellt vad gäller klimatfrågan och speciellt efter det inledningsanförande som hölls vid det första sammanträdet.
”Framtidskommissionen möttes första gången i december 2011 i ett hörnrum högst upp i regeringskansliet Rosenbad. En av världens ledande klimatexperter höll ett inledningsanförande om scenarier i det globala klimatarbetet. När han var klar var det tyst i rummet och utsikten över centrala Stockholm kändes inte längre lika magnifik.
Efter en stund bröt statsministern tystnaden och sade: Vad f-n kan man göra, egentligen?” (Min fetning)
Jag mailade Pekka för att få redan på vem den världsledande klimatexperten egentligen var. Han var förtegen men hänvisade till nästa nummer av ”Nod, forum för tro, kultur och samhälle”. Eftersom det inte gick att få ur honom ett namn beställde jag magasinet. Det kom hem här i dagarna och ni kan inte gissa vem som var ”en av världens ledande klimatexperter”.
Eller jo, det kan ni säkert, Johan Rockström i egen person. Att han ingick som en medlem i framtidskommissionen visste jag men inte att han är en ”världsledande klimatexpert”. Man får ju verkligen säga att han har sålt in sig själv.
”Landets regering tycks inte vara beredd att axla det ansvar som situationen kräver”, skriver Pekka Mellergård, och menar förmodligen särskilt klimatfrågan. Det som står i Sydsvenskar är i princip samma sak som Pekka Mellergård har skrivit i Nod förutom ett intressant stycke.  Johan Rockström har nämligen ett mycket konkret förslag som han framför i magasinet.
”- Fråga svenska folket om vi är beredda att ändra avkastningsdirektiven för det enorma kapital som finns i våra pensionfonder för att bygga ett hållbart Sverige. Det skulle handla om ca 300 miljarder per år. Vi har gjort undersökningar som tyder på att en majoritet av Sveriges befolkning är oroad för miljön och vill att politiker gör mer än i dag.”

 
Johan Rockström, den världsledande klimatexperten vill alltså ta våra pensionspengar och investera i exempelvis vindkraft som av någon märklig anledning anses vara ren och hållbar. Han vill också ha globala förvaltningsformer, någon sorts ”global governance” som innebär globala och förpliktigande överenskommelser. Johan Rockström tycker inte att individens val är så viktigt som individens insikt. Insikten om allvaret i situationen innebär att samhället kan börja fatta avgörande beslut.
 
Pekka Mellergård avslutar artikeln i Nod med att spekulera kring just insikt. Insikten om antropocen (människans tidsålder) skulle från en kyrkopulpet kunna formuleras som ”syndamedvetenhet” 
 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Tack för inlägget, Lena – men situationen är ju fullkomligt barock – jag var nog inte tillräckligt elak den 1 April här på TCS.

 2. Lasse

  Samma sak sade Svante Axelsson nyss i Jönköping. Dvs att pensionskapitalet vore kul att få del av och leka med!
  Vi skall bara ljuga lite mer för att få politikerna med på banan!

 3. Holmfrid

  Reinfeldt verkar i händerna på charlataner av typ Rockström m fl.  300 miljarder kr från AP-fonderna är ju oseriöst – dock Göran Persson överförde åren 2002-2003 ca 275 miljarder kr från pensionsfonderna till statsbudgeten för att ”snygga till” siffrorna inför euro-anslutningen.  Detta utlöste bromsen i pensionsutbetalningar med 7%.

 4. Christopher E

  Jaha, efter att ha lyssnat ”världens ledande klimatexpert” skriver Pekka att den smältande sommarhavsisen i Arktis leder till en meters havshöjning inom 90 år… 🙂
   
  Säger det mest om Pekka, klimatexperten eller båda…

 5. Holmfrid

  Var finns min kommentar?

 6. Staffan

  Månne Nod vill berätta var det blivit varmare?  (Och hur mycket!)
  I Brazzaville är det just nu 31º.  Hemskt varmt, eller hur!
  Och i Iqaluit (Nunavut) är det -15º nu, kl 10 lokalt.  Också ganska hemskt, eller hur!  Minst 25º minusgrader hade man ju väntat sig.
  (Jo.  Men visst har ni rätt – det här gäller inte några fåniga grader Celsius.  Det gäller hela vår tillvaro.)

 7. Jag har svårt att tro att regeringen utsett medlemmarna i Framtidskommisionen efter kompetens. Man har valt dem för att få fram sitt eget önskade resultat vilket säger en hel del om Alliansen. Pekka Mellergård och Johan Rockström är långt från verkligheten. Långt mer klimathotande än IPCC. Man kan inte annat än att skratta åt Johan Rockström som ”en av världens ledande klimatexperter”. Att Pekka Mellergård skriver det säger det mesta om hans totala okunskap i klimatfrågorna.

 8. Staffan

  En forskare i Tehran har registrerat ”Aryayek Time Traveling Machine” med patentverket.  Den känner av användaren, och kan sedan tala om hur framtiden blir för denne.  Ali Razeghi, 27, berättar att apparaten arbetar med en serie komplexa algoritmer för att sedan ”förutse 5 till 8 år av dennes framtid, med 98% säkerhet”.
     Razeghi är VD för Iran’s Centre for Strategic Inventions, och har tidigare 179 andra uppfinningar registrerade på sig.  (Telegraph, 10 april)
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/iran/9985757/Iranian-scientist-claims-to-have-invented-time-machine.html
     Måste vara en liknande maskin som gett oss alla klimatbesked!  Nej förresten, ”5 till 8 år”;  klimatprognoserna blir ju inte riktigt pålitliga förrän år 2050 eller så.

 9. bom

  Det verkar som om landets största bedrägeri ligger i startgroparna? 300 miljarder per år det är pengar det. Omräknat till porslinstoaletter i Kina blir det väl minst ett par kinesiska murar till? Min misstanke är att ”världens ledande klomatexpert (felskrivningen får stå kvar, Freudiansk)” måste genomgå stor sinnesundersökning. Varifrån skall våra pensionspengar komma när han klomatat upp pensionsfonderna? Nu måste väl alla inse att karlen är spritt språngande galen?

 10. Ann L-H

  Vad kommer det sig att EU med Sverige i täten vill begå kollektivt självmord med benägen hjälp av den gröna ideologin? I den övriga delen av världen verkar vill nationernas politiker sina medborgare väl och ser till att länderna utvecklas. 

 11. Sigvard E

  Nu blir jag riktigt orolig. Rädd faktiskt. Inte kan väl alliansen ta detta spektakel på allvar!? Nog är väl Fredrik R m fl klokare än så. Rena politiska självmordet i så fall. Eller är sv folket redan så förvillade i klimatfrågan att detta vansinniga förslag rent av är en förutsättning för omval? Andra regeringskandidater brukar ju vara ännu tokigare i denna fråga. Gud hjälpe oss! (jag är inte religiös, men det verkar som man måste söka hjälp från högre makter)
   

 12. bom

  Vänta nu december 2011 det är ju mer än ett år sedan? Feldatering eller är det Du Lena som fått stora psykbrytet?

 13. Håkan Bergman

  bom #9
  Han är inte bara galen, han är okunnig också, faktiskt värre anser jag. Första, andra, tredje, fjärde och sjätte ap-fonderna hade vid utgången av 2011 ett kapital på lite drygt 870 miljarder. Sjunde ap-fonden förvaltar soffliggarnas premiepensioner, hittar inte nån siffra på den så här direkt. Alltså, vi har inte ett pensionssystem som bygger på avkastning från kapital vi sparat ihop, avkastningen från fonderna ska bara verka utjämnande, den allmänna pensionen betalas huvudsakligen av löntagarna via arbetsgivaravgiften. 300 miljarder om året att leka med bygger m.a.o. på ren okunnighet. 

 14. bom

  Pekka Mellergård beskriver sig nedan:
   
  Överläkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, docent i neurokirurgi, redaktör för tidskriften NOD och medlem i regeringens framtidskommission.
  Neurokirurgi jaha? Har han skurit i Rockström också? Ja annars är det nog så dags. Och Snackselson är med på noterna.

 15. bom

  Var menar du att de skulle vara en sådan datering? Sydsvenskan publicerade artikel 26 mars 2013. Nod-magasinet kom igår tror jag.

  😀

   

 16. Åke N

  Den gode Pekka lutar sig nog mer mot tro än vetande:
  http://www.efk.se/om-efk/kontakt/pressrum/nyhetsarkiv/aktuellt/9-21-2012-pekka-mellergard-slutar-som-rektor-pa-orebro-missionsskola.html
   

 17. Åke N

  Skulle nog inte tillåta honom att pilla i min hjärna.

 18. Jag försökte kontrollera vika kvalifikationer Pekka har och det visade sig att han faktiskt är väl kvalificerad inom klimatvetenskapen, han har bl a gett ut denna bok: 
   
  Religionen i morgondagens svenska samhälle 

 19. bom

  #15 Lena Dateringen finnes i Sydsvenska Pekkainlägget. Ett möte som skedde för 15 månader sen. Vad stort sker sker tyst tydligen!

 20. bom

  Aha, du syftade till framtidskommissionens första möte då Johan höll sitt inledningsanförande. Ja det var ju mycket riktigt i december 2011.

   

 21. Pelle L

  Perfekt #18
   
  Hur tusan kan man, med självaktningen i behåll, sälja en bok för 18 kronor?
  ”Delbetala från 1 kr/mån”  🙂
   
  Visserligen en e-bok, men varför inte bara lägga upp den för gratis nedladdning?
   
  Pellejöns!

 22. bom

  #21 Boken kanske är hans bidrag till den stolta framtidskommissionen?

 23. pekke

  Tur att man kallar sig pekke å inte Pekka !
   
  Håkan B #13 Ja det verkar som AP 1 – 6 förvaltar runt den siffran.
  Den kära Pekka M. kanske skulle tala om för Sveriges pensionärer att han vill tömma fonderna för att bygga ett grönt samhälle och att de som skall bli pensionärer i framtiden får klara sig själva, jobba tills de trillar av pinn eller nåt sånt.
   
  KLIMATEXPERTEN ROCKSTRÖM !!!
  En Ding – Ding värld.
   

 24. Ingemar Nordin

  Vaddå? Trodde ni inte att klimathysterin skulle kosta? Självklart måste pengarna tas någonstans ifrån: pensioner, vård, skola, vägnät etc.

  Jag är inte förvånad. Inse fakta: landet styrs inte av de vassaste  och mest insatta knivarna i lådan. Kanske skulle vi påminna våra politiker om att de borde skaffa sig lite mer pålitliga rådgivare (och inte bara bondfångare), och lite mer insatta myndighetschefer?

 25. Iven

  Med tanke på ”framtidskommisionens” ledamöter f.ö. är det kanske lämpligt,  att ha en neurokirurg (gärna också en psykolog) bland dem. 
  Frågan är bara, om just P. Mellergård är rätt person. 
  Den starkt frireligiösa anknytningen hos P. Mellergård förklarar nog hans övertro på agronomen Rockströms klimatologkompetens och kommissionens domedagsfantasier. Tyvärr är han inte ensam om sin villfarelse.
   Lika oroande är deras drömmar om att kunna konfiskera AP fonders eventuella avkastning för sina skumma syften…
  Och – när skall politikerna komma till insikt om ”The Big Climate Scam”? 

 26. Leif

  Det förekommer olika beräkningar kring framtida finansieringar av den ”gröna tillväxten”, samt vems pengar man kan tänka sig att använda.Man bör nog utgå ifrån att våra framtida pensioner kommer att krympa ännu mer… OECD: “The Role of Pension Funds in Financing Green Growth Initiatives”.Sidan 9 har en intressant tabell.
  http://www.oecd-ilibrary.org/finance-and-investment/the-role-of-pension-funds-in-financing-green-growth-initiatives_5kg58j1lwdjd-en

 27. Gunnar Strandell

  Jag hoppas att Föräldravrålet, signaturerna  ”Sture”, ”LBt” m.fl. läser och inser att omsorgen om kommande generationer i praktiken innebär att de får börja med att hålla sina föräldrar under armarna, när pensionernerna urholkas. 
   
  I Sverige är det inte tillåtet att uttala sig negativt om någon folkgrupp, men om man anser att vi alla är för många får man vara en ledande gestalt i framtidskommissionen.
  Kan någon förklara hur det kommer sig att Föräldravrålet och Rockström är överens? 
   
  Våra barn och barnbarn kommer att undra hur vi tänkte.

 28. Björn

  Är det agronomen Rockströms ”insikt” som skall gälla och styra? Han verkar lida av storhetsvansinne, vars symptom brukar få negativ inverkan på de övriga i en ”asyl”. Det kanske är dags för ”isoleringen”.

 29. Gunnar Strandell

  I morse lyftes elenergiflummet till nya höjder av Caroline Törnqvist, chef för internationella avdelningen vid Energimarknadsinspektionen.
  Lyssna först på reportaget om ni har tid och hoppa direkt till intervjun med Caroline om ni har bråttom. Jag får en känsla av att hon också gärna vill dela vara med och stycka pensionsfonderna.
   
  Länk:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5501200
   

 30. Bengt Abelsson

  Framtidskommissionen hänvisar till Sternrapporten!
  (sid 97)

 31. Iven

  Björn # 28
  Det är nog endast Rockström och Mellergård, som representerar de extremt överdrivna domedagsfantasierna gällande klimatet i”framtidskommissionen”.
  Majoriteten där tycks vara klokare i sin framtidsbedömning gällande övriga frågor och områden, trots att de valt dåliga rådgivare i ämnet klimat.
  Man kan bara hoppas, att framför allt Alliansens politiker snart kommer till insikt om den extremt ensidiga och överdrivna klimatinformationen denna överreklamerade agronomen vill marknadsföra, och att man sedan väljer kompetentare klimatrådgivare.

 32. Försöker hitta källan till Rockströms uttalande om 300 miljarder
  ?

 33. Bertel

  Lena.
  Utmärkt som vanligt.
  Mjukt som en panter tar du an Pekkas ”besvikelse” och du levererar frågan med silkesbeklädd tangetbord, men frågan tar effektiv ”strypgrepp” i denna antiintellektuella flödet hos sk alarmister. När Pekka-besviken åter får luft(närmar sig verkligheten), bör han förklara sitt bristande omdömme.
   

 34. bom

  Det är svårt att känna tillit till politiker. En tröst i detta elände är dock att det gått femton månader och inget verkar ha hänt. Jag hoppas det betyder att extremisterna genomskådades och lades på långbänk. Dom borde dock ha fått gå omedelbart och kommissionen borde ha upplösts. Om Fridolin eller Romson fått styra så hade nog pengarna varit borta vid det här laget? AP-fonderna blöder ju ändå eftersom politikerna styr deras investeringar till vindkraft och annan notoriskt olönsam ”grön teknik”.
  Varför angriper man inte miljöpartiet (och v och c) för dessa flummerier? Är det för att FN och EU driver den gröna saken hårt? Moderaterna jobbar ju hårt för att dra till sig mp – det är ju djupt olyckligt. Bättre vore ju att bekämpa flummet – det borde ju vara en valvinnare – med då sitter man ju där med risken att MSM-högborgen slår bakut! Politik är verkligen det omöjligas konst! Sverige har gått helt i baklås.

 35. Lennart Bengtsson

  Hej
   
  Om det är så illa ställt i Sverige så får man göra som på 1800-talet nämligen emigrera till ett annat lämpligt land och ta sina pensionspengar med sig!
  Hälsar
   
  Lennart

 36. Håkan Bergman

  Ingvar E #32
  Han har nog inte satt sig in i hur pensionssystemet fungerar, här finns lite siffror att utgå från:
  http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____20561.aspx
  Utgår man från inbetald arbetsgivaravgift för sista kvartalet, 106 miljarder och att arbetsgivaravgiften är 31% och att 18,5 procentenheter av dessa går till den allmänna pensionen och slänger på 3-4 procentenheter till för avtalspensioner får man föjande –
  106*22,5/31 =  77  per kvartal, alltså 300 miljarder om året. Men 16/22 av dessa 300 miljarder, runt 220 miljarder, går direkt till oss som redan är pensionärer, resten till premie- och avtals-pensioner. Och min premiepension och mina avtalspensioner bestämmer jag själv över,  Skulle min förvaltare ens andas ”gröna obligationer eller fonder” flyttar jag rubbet. 

 37. Lennart Bengtsson

  Verkar vara ett gott råd om man nu kan det, dvs ta sina pensionspengar med sig?

   

 38. OK, tack Håkan.
  Själv är jag pensionär enligt det gamla systemet plus en del privat.

 39. Gunbo

  Lennart Bengtsson,
   
  Ha, ha! Det är vad jag sagt flera gånger åt alla gnällspikar som inte har något annat att göra än att häcka här och klaga på det förskräckliga  riket Sverige och alla pengar de förlorar på att bo här. 

 40. Gunbo …
   
   
  Du kanske noterade att klimatexperterna Rockström och Svamle Axelsson just ville komma åt pensionspengarna för att de skall ’betala’ för den tillväxten och de nya jobben som den gröna ekonomin så gärna vill utlova ..
   
  Visst är det lustigt: Det är alltid vänstersidan i politiken som kräver att andra skall förse dem med de pengar de så angeläget behöver. Nu skall man alltså stjäla folks pensionspengar (om man finge) för att rädda deras framtid.
   
  Jojo, nog låter det som vänsterlogik alltid ..

 41. Ann L-H

  # 39 – Gunbo – gnällspikar som inte har annat att göra än att häcka här … och de orden kommer från dig av alla.  

 42. Lars W

  Gunnar Strandell #29
  jag fick nästan blodstörtning när jag hörde det. Hoppas att många hörde det. Fantastiskt avslöjande för vad överförmynderiet har gång i. Mitt lakmuspapper, hustrun, gick också i taket. Gott tecken.

 43. Håkan R

  Är det i detta Rockström & Co vill investera våra pensionspengar?
   
  http://cdn.energytribune.com/wp-content/uploads/ET_121012Figure.jpg

 44. Lars W

  Lena Krantz #37
  Det går alldeles utmärkt. Kostar 25% i skatt till Sverige. Sedan beror det på mottagarlandet vad man skall betala där.

 45. bom

  #41 Ann
  Tack för den Gunbosmällan. Det är ju i fallet Gunbo mycket tydligt att hans självbild inte är en tioetta utan snarare ett skott som inte ens var i närheten av målvallen (kanske rentav tog i den egna foten?).
  Och Dig Lennart B önskar jag Dig all välmåga i UK med tack för kloka råd.
  Vi har ju varit litet åt det bibliska hållet nu några dagar. Det vi ser kring AP-fonderna är inget annat än dansen kring guldkalven. En hoper skojare som försöker kapa åt sig en guldbit vardera. Ägarlösa pengar i händerna på politiker som vill sätta sprutt på det hela och rask finner villiga medhjälpare. Se  Cypernfallet där rök 40% i ett enda angrepp på miljonkontona!

 46. Jan

  Lena Krantz:
  En lämplig uppföljningsfråga till Pekka Mellergård är på vilken grund han betraktar Johan Rockström som en världsledande klimatexpert.

 47. ”Om det är så illa ställt i Sverige så får man göra som på 1800-talet nämligen emigrera till ett annat lämpligt land och ta sina pensionspengar med sig!
  Hälsar Lennart”
  Done!
  Hur säkerställer jag att jag får med mig de pensionspengar som riskerar att hamna i klimathotarnas händer?

 48. Världsledande jönspelle……………..

 49. Sigvard E

  Finns någon här som har ingång till regeringskansliet och kan säkerställa att denna tråd (och helst också andra) kommer till kännedom på högsta nivå?
   

 50. Sören F

  Miljöintresserade i mitt parti fick sig här på morgonen följande lilla liknelse till livs:
   
  en liknelse kom för mig, att delge politiker mitt i forskningsförmedlingen.
  Tänk då en arg nästan-vuxen tonåring i köpcentret till ett av jul-tingeltangel helt betaget mycket mindre småsyskon:
  ”Fatta! Det finns en handel bakom här, allt det här är liksom _gjort för dig_, för att mamma-pappa ska köpa! Du tror väl inte att din förtrollade Jul är nåt som bara är, finns, ”kommer”? Kanske också: ”Här ska egentligen bara försiggå det att grejer och mat smidigt kommer ut till behövande!”.
  En hel del förtrollade tycks faktiskt finnas också i forskningsköpcentret – tänk: inte helt insatt miljöopinion, och om vardagen innan och efter jul: annan mainstreamforskning och klimatforskning fram till ca 20 år sen.
  Men vilka är föräldrarna? Halvstressade, lätt skeptiska, lite uppgivet låter de sig ändå dras med, för dessa minstas skull och för att det _kommer_ en julafton, då vi förhoppningsvis får det hela att gå upp i en högre enhet till de flestas belåtenhet (julklapparna, stämningen, maten). Klimatalarmismen ska förhoppningsvis visa sig ha behövts till sist – åtgärderna hjälpte.
  De arga, klimatskeptikerna, de bojkottar, och det är inte ”bara anti”. De kan till råga på allt berätta – för att det hela dessutom _bara är_ en liknelse! – det *hemska*: Julafton Kommer Troligen Inte Ens!
  Och de insatta skeptikerna kan dessutom faktiskt förklara varför, och gör det så gott det går.
  Bara i bästa fall kan ”åtgärderna” möjligen visa sig komma till användning ändå, medan retoriken, alarmismen och överdrifterna lär visa sig mest ha varit, dels fördummande och eroderande förtroendet för forskningen, dels skadliga, på området global utveckling.
  Det är upp till ”föräldrarna” vid sidolinjen här hur länge man vill delta i uppbyggandet av förväntningarna, och ska högerpopulismen under tiden få fortsätta ha hela den riktiga spelplanen för sig själv?

 51. Lasse Forss

  Jag får nyhetsbrev från Miljöaktuellt. Det är ju ingen höjdarpublikation direkt men man är fri att kommentera. Och många skeptiker gör det. Men det som gladde mig härförleden var ”Johan Rockström kritiserar Framtidskommissionen.”
  Partiledarna har tydligen satt ner foten. Miljöaktuellt skriver: Johan Rockström ville skriva en berättelse för en möjlig hållbar framtid, med ett mer holistiskt synsätt än det stuprörstänkande som enligt honom präglar slutrapporten. Där beskrivs miljöfrågorna ”konventionellt och gammaldags, som ett särintresse vid sidan om”, säger Johan Rockström.
  Läs och hoppas: http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.499852/johan-rockstrom-kritiserar-framtidskommissionen
   

 52. Niklas L

  Jonas N
  Hur långt till höger står man om man betraktar dagens regering som vänster? (experterna anlitas väl av dagens regering?)
  Grön ekonomi (ha, ha, vilken självmotsägelse) har ingenting med vänster i meningen arbetarklass att göra. Flumvänster, små stenkastande maskerade idioter som vissa vänsterrörelser tycker att de bör omfatta, jo kanske… Men då handlar det om en sk. vänster som inte har någon (eller ytterst begränsad) kontakt med vanliga människors villkor. De har ju för böveln knappt nån kontakt med sin egen verklighet. Pensionsstöld är en högeridé.

 53. Niklas
  Jag vet inte riktigt vad det är du frågar. Tråden handlar om diverse typer som gärna skulle vilja komma åt pensionsfondernas medel. Under de mest skruvade förevändningarna att det vore bra för framtiden (dvs medborgarna idag när de pensioneras).
  Det är det jag menar med ’vänster’: De som vill ’leka affär’ men med andras pengar, i detta fall driva en massa meningslös verksamhet, och tom kalla det ’företagande’ ..
  Arbetarklass (vilket 1800-talsuttryck förresten) har inget alls med höger-vänter att göra. Det hänför sig möjligen till anställningsformen (ev, men bara långsökt numera, även till arbetsuppgifterna)
   
  Men att pensionsstöld skulle vara ’högerpolitik’ förstår jag inte alls hur du menar. Statligt administrerad pension, speciellt i ATP-systemets variant är i allra högsta grad en (ekonomisk) vänsteruppfinning.
   
  Dagens regering? Tja, de är som sossarna när de fortfarande var ett pragmatiskt parti, enda skillnaden är väl att alliansen administrerar ett väldigt mycket högre skattetryck än då.

 54. Evert Andersson

  Trots att man vid det här laget är härdad, så både häpnar man och blir förtvivlad. Har nu lyssnat på radiointervjun med Caroline Törnqvist. Hur har en människa med den verklighetsbilden kunnat få en position med åtminstone visst inflytande på våra liv. Hemskt. Är det resultatet av att (C) fått ha detta revir för sig själva alldeles för länge? Ref #29 och 42.

 55. Christer Löfström

  Framtiden presenteras i ett debattinlägg i Sydsvenskan av Birgitta Olsson, docent i företagsekonomi (Service Management LU, Campus Helsingborg)och fd sakkunnig i energifrågor hos (s)-regring.
  Länkar
  http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/dags-att-erkanna-att-det-gar-att-byta-energisystem/
  http://www.ism.lu.se/index.php?id=881&pid=110&cHash=c2a11879cdb7329274719bd2091d56af&MP=255-222
   
  BO o Sydsvenskan bör läsa Svenska Kraftnäts rapport ”Integrering av vindkraft” 2013-03-13 
  (sannolikheten för effektbrist i Helsingborg o Malmö)
   
   

 56. ThomasJ

  Tack Lena – utmärkt ’kgb-ande’…  ’Världsledande klimatexpert…’ Skrockström! Ha, sicket djefvla skämt. Kanske inte att undra på den frireligiösa vurmen hos Pekka. Det är la viss risk för falla av schizofreni hos honom när två[minst] konkurrerande religionen ska beaktas och ’respekteras/lydas’…  🙄
   
  F.ö. sänder just nu TV2-forum interpellationsdebatt från ’knapptryckeri-värkstan’ med tema ’Klimatanpassning’ (börjar strax). Undrar om ens blodtryck klarar att lyssna/titta…  😉
   
  Mvh/TJ

 57. bom

  #52 Pensionsstöld är en högeridé???? De 275 miljarderna som godsägaren på Torp knöck då??? Vad svamlar Du om?

 58. bom

  PS Vi skall nog vara tacksamma mot Pekka Mellis för hans indiskretioner och läckage från den fantastiska Framtidskommissionen. Vem hade kunnat tro att det var en sådan orimlig sandlåda för stora, fullvuxna barn med gravt uppsvullna egon. Rimligtvis blir han väl utesluten för sina avslöjanden?

 59. Niklas L

  #57. Jäpp, godsägare var ordet. Då är vi överens om stölden, inte om herr P är höger eller vänster. Ok.
  #53. Arbetarklassen finns inte. Läst för mycket i MSM? Visst att ordet städerska bytt till lokalvårdare, det ändrar inte arbetsuppgifterna. Men, ok, du tycker stölden sker redan när stat, kommun och företagen betalar in lagstadgade pensionsmedel till pensionssystemet. Där tycker vi olika.
  Men frågan är om dessa herrar Rockström och Mellergård blir tagna på allvar, då är det riktigt allvarligt… Grön ekonomi, Ebberöds bank…

 60. Niklas ..
   
  Det finns ingen ’klass’ som man föds i eller är bunden till. Eller att olika ’arbetsuppgifter’ måste företrädas i riksdagen. Folk kan ha helt olika uppfattningar politiskt, eller föreställningar om vad som är eftersträvansvärt, trots att de jobbar med precis samma sak. Klass är ett begrepp som hörde hemma i 1800-talet (och kanske tidigt 1900-tal).
   
  Och jag har inte talat om ’stöld’ det var du som gjorde det. Men idén om att staten skall ordna ett ’one size fits all’ försäkrningssystem, som alla är tvungna att ansluta sig till är i ordets mest centrala betydelse ett kollektivistiskt genomdrivet system. Och idén att det är/var konstruerat som ett kedjebrev eller pyramidspel förstärker ytterligare uppfattningen att det är ett vänsterpåfund.
   
  Jag har fortfarande inte förstått vad du egentligen opponerar dig mot!

 61. Niklas L

  Hej Jonas N.
  ”Du kanske noterade att klimatexperterna Rockström och Svamle Axelsson just ville komma åt pensionspengarna för att de skall ‘betala’ för den tillväxten och de nya jobben som den gröna ekonomin så gärna vill utlova ..
   
  Visst är det lustigt: Det är alltid vänstersidan i politiken som kräver att andra skall förse dem med de pengar de så angeläget behöver. Nu skall man alltså stjäla folks pensionspengar (om man finge) för att rädda deras framtid.
   
  Jojo, nog låter det som vänsterlogik alltid ”
  Jag är inte så bevandrad i grammatik så att jag kan säga vilken form, men stöld är någon böjning av verbet stjäla? Och i nästa stycke kopplar du då samman stöld av pensionspengar med vänstersidan i politiken. Vänstersidan i politiken har ju inte kallat dessa två (Rock &Pekka) till någon framtidskommission. Och om jag gör en full cirkel i detta resonemang så ser det ut som om du tycker att vi har en vänsterregering.
  Regeringens Framtidskommission har i ett och ett halvt års tid arbetat med att identifiera samhällsutmaningar som Sverige står inför på längre sikt, framåt 2020, bla bla…”
  Första träffen på googling (får man använda detta ord?) på framtidskommission… Vi är inte överens om färgen på vår regering, tycks det mig, eller vad som är vänsteridéer och inte.
  Vad vi däremot verkar vara överens om är att det inte finns någon bevisad, knappt ens avlägset trolig, uppvärmning att få panik över samt att det finns ett gott gäng av kålsupare som vill lägga beslag på massa pengar till allsköns dumheter i det heliga klimathotets namn. Amen.
  Gott så 🙂
   

 62. Niklas ..
   
  Du kan vara absolut säker på att det kryllar av individer i och kring politiken som gärna skulle vilja ’shoppa loss’ för pengar som andra jobbat ihop, och tvingats avstå ifrån.
   
  Jag betecknar denna idé som ’vänster’ och även idén om att tvångsansluta folk till diverse kollektivistiska enhetslösningar. Och ja, jag anser definitivt att Rockström hör hemma i den politiska vänstern. Jag skulle nog tom gå så långt att de allra flesta publika klimatalarmister gör det. Även om de skulle vara medlemmar i tex kd, eller ha röstat c i sin ungdom.
   
  Och nej, jag tycker inte att alliansregeringen är speciellt höger eller marknadsliberal. Men visst, ngt mer än vänsteralternativet är de nog trots allt. Men det är en relativ positionsbestämning …  
   
  Men jag hoppas (som du?) att den sittande regeringen inte hoppar på de Rockströmska idéerna … även om de tillsatt ’framtidskommissionen’.

 63. CecilB

  Jag har sett en och annan idiot, men aldrig så många på ett och samma ställe och samtidigt veta så mycket. Ni, och er gelikar, är tungan på vågen tror jag.
  Jag kan inte hata sådana människor,..maggie och lindmark ingår…skål.

 64. #64
  Intelligensreserven har redan gått hårt åt fredagsspriten ser jag. Tur för dem att det nu är lördagsöppet.

 65. Jellba

  Margarete Thatcher: Problemet med socialister är att de förr eller senare får slut på andras pengar.

 66. Skogsmannen

  CecilB!
   
  Och jag är inte bitter…  😉 😉
   

 67. Micke Johnsson

  Lennart Bengtsson
   
  Ska du ta med en vindsnurra när du flyr? Något annat lär det knappast finnas kvar:-)

 68. Niklas L

  #62 Jonas
  Jag hoppas definitivt att Rockis är ute i kylan (ha, ha). Bekymrad över hur koleriska typer med uppenbara problem att skilja verkligheten från sina egna feberfantasier kan komma i fråga som rådgivare…
  #66 Skogsmannen
  Fullt av besvikna människor nu (jfr rubriken på tråden)… Några hittar hit och spiller sin förtvivlan över att det inte är varmare. 🙂

 69. Slabadang

  Jonas N och Niklas!
  Jag ringde och frågade stadsministern om varför Rockström blev invald i framtidskommissionen. Skälet var att både Papphammar och Curt Ohlsson var fullbokade men han bedyrade att Rockström minsann skulle visa oss att han var  som minst lika tokig! ”Kolla bara på sketchen med bajamajorna i porslin för trettio miljoner i kinesiska höghus … kan det blir mycket tokroligare ?” En ny svensk folkkomiker i vardande.
   

 70. Slabadang

  Channel four … fick forskarna klimathotet om bakfoten?
  http://www.channel4.com/news/catch-up/display/playlistref/100413/clipid/100413_CLIMATE_10