Papperstidningar hotar inte klimatet

Newsmill: Lars Bern
Läs gärna Lars Berns senaste artikel på Newsmill. Han skriver om papperstidningens ”klimatpåverkan” och den svenska skogsindustrin med eller utan dagstidningar.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Lars, jag hänger med hela vägen till den lilla detaljen hur mediaföretag skall kunna ta betalt för information på nätet. Hur skall de kunna betala dem som ofta med stor möda och stora krav på kunnande tar fram och sedan kondenserar och lättfattligt presenterar informationen?
  Kvalificerad information kostar pengar, men folk är ovilliga att betala för information via nätet, och annonsörer har svårt att värdera vad de som besöker sajter är värda jämfört med dem som för egna pengar som aktiv handling köper tidningar.
  För att tas på allvar måste kvalificerad information ha en ansvarig utgivare som granskar och står för den. Sådant kostar också¨pengar.
  Om detta för jag återkommande samtal med olika förlag och branschfolk. Kunniga fackjournalister är ett utrotningshotat släkte.Var och hur skall de som behöver kvalificerad information sedan få den? Det gäller inte bara i yrket utan även privat.
  Hälsn. Tege

 2. Fredrik N

  Tege,
  En mycket bra frågeställning!
  Vi är en mitt uppe i en revolution där gamla affärsmodeller utsätts för stora prövningar. Vissa kommer att finnas kvar, andra kommer att försvinna och nya att tillkomma.
  Framförallt tror jag mycket kommer att hänga på att läsarna har förtroende för avsändaren, något gammelmedierna i dagsläget förbrukar i rask takt. En ansvarig utgivare ser jag inte som ett måste för förtroendet, snarare som en svag länk när känslig information måste ut till allmänheten. Det räcker med att ha kontroll över den ansvarige utgivaren på en redaktion för  stoppa många andra människors arbete.
  Microbetalningar utan strul och till en rimlig overhead kostnad kan vara en pusselbit i en lösning för att ta betalt.
  T.ex. skulle nog Maggie kunna dra in en och annan slant på denna blogg genom en ”donationsknapp” kopplat till ett enkelt betalningsförfarande.
  Problemet är bara att så fort pengar kommer in i bilden så naggas förtroendet lätt i kanten. Ingen lätt fråga det här.

 3. Anders L

  Tege #1,
  Det kommer nog alltid att finnas en efterfrågan på kvalificerad information. Men det kan ju faktiskt hända att om marknaden krymper så blir den kvalificerade informationen dyrare. Även idag är det ju ett problem – man kan ju knappast som privatperson prenumerera på t ex alla de vetenskapliga tidskrifter man skulle ha vilja tillgång till. Turligt nog har samhället löst även detta – det finns något som heter bibliotek, och inte nog med att det är gratis, man får också en skön promenad på köpet och tillfälle att njuta lite av höstfärgerna och den friska luften. 🙂
   

 4. Anders L
  Bibliotek är inte gratis. Men att folk samarbetar och gör saker gemensamt samt delar upp arbetet och även kostnaden är hela civilisationens grundval. Det är inte samhället som ordnat det så, utan människor. Och genom att de ordnat sådant har där blivit samhällen …
  Men på en lite allvarligare not: Tidningarnas affärsmodeller måste reformeras radikalt ifall de skall överleva, och man måste börja ta betalt för det riktiga journalistiska arbetet av dem som efterfrågar sådant (hur det nu skall gå till). Annars kommer där bara att bli kvar rewrites av andra (utländska) artiklar och skvaller om Idol eller Linda Rosings senaste implantatfadäs mm.
  Det är redan idag så att kvalitetsbloggar håller avsevärt högre nivå (i sitt område) än ens de bästa journalisterna gör på en redaktion. Och den utvecklingen kommer bara att fortsätta.
  Och även när det gäller nedsidan, slaskjournalistik kan även den överträffas av bloggar.

 5. Maggie : Kanske rubriken skulle vara : Papperstidningar hotar inte klimatet, heller.

 6. L

  Apropå koldioxidutsläpp så läste jag att Obamas (misslyckade) resa till Köpenhamn för OS-omröstningen, kan jämföras med 430 amerikanska hushålls årliga utsläpp. Alltså bara för de flygplan han använde.
   
  Däremot lär han knappast flyga över till klimatförhandlingarna eftersom det nu är ganska klart att kongressen inte ger honom OK att signera något avtal.

 7. L – Ja, och hans hustru flög dit dagen innan, och inte flög hon reguljärt heller! Men med lite tur ’samåkte’ de på vägen hem och kan därigenom stilla lite av sitt ’miljösamvete’
  Själv har jag räddat planeten idag genom att äta kvällsmackan från samma (ej diskade) talrik som frukosten!

 8. L

  Fru Obamas resa är redan inräknad, liksom diverse andra plan…

 9. AOH

  ”Själv har jag räddat planeten idag genom att äta kvällsmackan från samma (ej diskade) talrik som frukosten!”
  Al Gore släng sig i väggen. Jonas N for next Nobelprice of peace.

 10. Labbibia

  AOH
  Jösses! 🙂