På Västfronten intet nytt

220px-Remarque_Im_Westen_nichts_Neues_1929

Den 1-12 december nu i år äger den 20:e COP (Conference of Parties) i UNFCCC’s regi rum i Lima, Peru. Sånär som på ett dubbeluppslag i SvD med Romson & Rockström för någon vecka sedan har inte något väsentligt setts eller hörts i svenska media. The Guardian bidrar med ett bildspel, inte olikt det man ser om kändispremiärer i exempelvis Svensk Damtidning eller Hänt i veckan.

Notiser i bloggvärlden fläktar förbi om att exempelvis Indien inte kan tänka sig några ”avtal” som dämpar deras ekonomiska tillväxt, men annars är det ju märkligt tyst.  I skrivande stund är det bara 5 dagar kvar av mötet, och man börjar undra. Mina associationer gick därför till titeln på ovan illustrerade bok.

Mediebevakningen är nästan noll jämfört med det upphaussade COP 15 i Köpenhamn 2009, där ”världens framtid” skulle avgöras av mäktiga politiker som Obama, Reinfeldt, Merkel, Brown och Barroso. Men det blev platt pannkaka, främst p.g.a. Kinas vägran att spela med och chockvågorna efter Climategateavslöjandena strax innan, där de ledande vetenskapsmännen bakom spelet kläddes av inpå sin nakna ynklighet.

Jag trodde Åsa Romson skulle till Lima, men hon dök plötsligt upp i någon Aktuellt/Rapportstudio häromdagen i samband med Regeringskaoset som framstod i sin full klarhet nu i veckan.

Som inledning till Limamötet har kommit en omredigerad sammanfattning (en s.k. ”Synthesis Report”, som ska komplettera ”Summary for Policymakers” (SPM)) med samma material som redan ältades i september 2013 i Stockholm. Givetvis presenterades detta som nyheter och blåstes upp i svenska MSM som sådana – och ja, det var än mer bråttom etc. Vi kommenterade saken bl.a. i detta inlägg https://www.klimatupplysningen.se/2014/11/03/doda-papegojan-deja-vu-igen/ och redan för över ett år sedan det verkliga materialet https://www.klimatupplysningen.se/ipcc-rapporten-2013-09-27/.

Det vetenskapliga läget, relativt den bild IPCC vill påskina framgår ju utmärkt av en bild vi visat här många gånger tidigare – klimatalarmismen i IPCC’s tappning bygger på vilt spretande modeller, som i stort alla avviker allt mer från verkliga observationer i en av de få klimatparametrar man kan vara relativt säker på, med hänsyn taget till alla naturliga variationer.

IPCC’s bedömning av utfallet är som synes den käpprätt motsatta – och deras uttalanden i september 2013 sammanfattas i att ”IPCC’s ledning är allt mer säker på…” – något mer hade de inte att komma med, och mer finns inte heller.

hayden_ipcc_arrow

Vad sysselsätter sig delegaterna i Lima sig med egentligen? Via mötets officiella hemsida finns åtskillig information, dag för dag och timma för timma – ex:

lima

Hm… ja visst verkar det mest som Bibel- eller Koranskola, dag ut och dag in. Och är det egentligen inte så lite bakvänt att ens diskutera exempelvis ovanstående teman – av typ ”anpassning” och ”åtgärder” med den bedrövliga vetenskapliga grund allt trots allt vilar på?

Vill någon titta på ett urval av Webcasts från olika sessioner finns de här. Jag tittade på några, och det verkar extremt avslaget. ”Ansträngda floskler” var det intryck jag närmast fick.

Men de inblandade politikerna, tjänstemännen och tjänstekvinnorna (låter konstigt 😉 ) från 200 länder (jag har tyvärr inte hittat någon uppgift om antalet – men det bör vara mellan 10000 och 20000 deltagare, inklusive press) måste väl göra något fram till fredagen den 12 december.

thes

Enligt en illasinnad uppgift jag hört lär en av de mest populära sessionerna vara den där kommande mötesplatser på allehanda exotiska resmål meddelas för denna Flygande Cirkus av byråkrater.

På IPCC’s statistiska klassificeringsskala bedömer jag detta scenario som ”extremely likely”.

/sarc off …

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Pär Engström

  Verklig konsensus råder kanske inom ekonomin där de flesta statistiska modeller förordrar ekonomisk tillväxt, oavsett hur rikt en stat eller region är. De som avviker från dessa tankegångar brukar benämnas som utopister.

 2. Sören G

  Perus glaciärer smälter i allt snabbare takt enligt nyheterna P1.

 3. Lasse

  Att Lima pågår är välbekant för oss som följer TV och Radion.
  Bjerströmskan rapporterade från Miami där de tydligen förbereder sig för allt högre havsvattenstånd: Detta måste kollas tänkte jag.
  0-3 mm/år http://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/slrmap.htm Ok tydligen inte så illa.
  Aktuellt visade i stället Brasilianska problem längs Amazonas.
  Ekot kör med avsmältande glaciärer i Peru-där en kalvning givit en katastrofal flodvåg.

  SMHIs sammanställning av läget för ovetande håller dem inte ovetande om den temperaturökning och nederbörd som skett-däremot om den ökande instrålningen!
  8% mer borde väl vara en trend värd att notera? Om den hängde ihop med CO2 så hade den varit rubriksättande kanske även i Media-med lite hjälp från SMHI!

 4. Peter Stilbs

  Lasse – jag så Bjerströmskan i Rapport. Hon är lika hopplös som vanligt – gick runt och intervjuade en rad fastighetsmäklare i Miami. Tydligen har hon inte lärt sig något alls om havsnivåhöjningar och annat sedan sitt famösa Vietnamprogram för en tid sedan i serien ”Korrespondenterna”.

  Jovisst förekommer det säkert ett och annat dagligen om alla möjliga ”klimatförändringsbevis” – men det sägs nästan inget i jämförelse med tidigare möten om COP 20 i Lima

 5. Lasse

  #4 Peter
  Varför är frågan så misshandlad i media? Det finns säkert en oro om framtiden som utnyttjas grovt av forskare och institutioner. Pessimismen sprids för att få medel.
  Men utnyttjar man media så tydligt så riskeras ett bakslag. Allt intresse för klimatet kommer att vändas till dess motsats om de överdriver så.
  Bjerströmskans felsteg ut i haven kan man bortse med ett smile från-men SMHIs ”faktasamling om framtiden”som består av överdrifter och halvsanningar orsakar redan idag skada!
  Varför kommer SMHI undan med dessa falska uppgifter, har de ingen juridisk avdelning eller en etisk kommite?

 6. Lasse

  WUWT idag visar att det inte finns en paus.
  Lite ironiskt så visar detta också på en periodiskt men kontinuerligt värmande period sen 1880 talet.
  ”Rather it is the natural (and perhaps cyclical) variation around a warming trend that has remained constant at ~.008 °C/decade2 since the late 1800s. ”
  CO2 får allt mindre roll i verklighetsbeskrivningen. Det finns så många andra faktorer som styr.
  SMHI kanske kunde upplysa oss lite om dessa?

 7. Christopher E

  ”Jag trodde Åsa Romson skulle till Lima, men hon dök plötsligt upp i någon Aktuellt/Rapportstudio häromdagen i samband med Regeringskaoset som framstod i sin full klarhet nu i veckan.”

  Romson sitter i princip i en expeditionsministär sedan regeringen oskadliggjorts och har inget mandat att gå in i några avtal för Sveriges räkning. Det hindrar för all del inte att åka ner ändå och låtsas vara viktig och få lite paraplydrinkar.

 8. Peter Stilbs

  Christopher E #7 – jag gick in på Naturvårdsverkets hemsida – där står att Romson ansluter i morgon, den 9.12. Massa övriga var på plats redan innan 1 december – men jag kunde inte hitta vilka de var eller hur många.

  De är farliga representanter för landet, med uppdämda behov att skriva på vad som helst som läggs framför dem

 9. pekke

  Det är redan smolk i klimatbägaren, Kina ställer sig på tvären.

  http://www.bloomberg.com/news/2014-12-06/china-blocks-review-of-carbon-pledges-sought-by-u-s-at-un-talks.html

  Undrar om det är så smart av Romson att åka i väg på ett klimat-happening när det är politisk kris i hennes hemland, hon kanske inte är minister nästa år.

 10. bom

  @ #9 pekke
  Pseudooppositionen har redan lovat att inte kasta ut henne (DieselÅsa) med ett misstroendevotum. Kollegialiteten är påtaglig. Statsministern minns plötsligt att han, men förgäves, lovade alliansen ministerposter?? Westerberg vill ha en S/M (obs inget med Sado etc att göra) regering men då blir Greider mäkta upprörd

 11. Christopher E

  #10 bom

  Något OT… men det blir tufft för Åsa mfl om utvecklingen fortsätter… SD rusar uppåt i opinionen i den undersökning som gjordes efter budgetomröstningen:

  http://www.metro.se/nyheter/efter-regeringskaoset-sd-nara-18-procent/EVHnle!x15Xk3IDeIu4c/

  Det blir kanske Josef Fransson som Sverige skickar till klimatmötet i paris nästa år? 😉

 12. L

  Jag tycker det har varit en klimatnyhet i varje nyhetssändning den här helgen. Som vanligt utan substans, bara ”prognoser” om framtida uppvärmning. När det gällde glaciärerna i Peru sa dom till och med att problemen just nu beror på seismisk aktivitet som orsakat sprickor. Jo, Romson ska till Lima och ge bort 4 miljarder och som förkläde har hon Lena Ek..!

 13. Lennart Bengtsson

  Benny Peiser har en intressant repport från Lima som indikerar problem inte minst med Indien utan även med Kina. Man bör i detta sammanhang betänka att en global klimatändring ( enligt IPCCs scenarieberäkningar) är vida mer allvarlig i Kina och Indien än i Europa och speciellt då Skandinavien.
  Den tänkande individen frågar sig givetvis varför är det så? Varför är de som kommer att drabbas av klimatproblemen mycket mindre oroliga än vi som i stort kommer att ha fördel av ett varmare och nederbördsrikare klimat!?

  ”Put that in your pipe an smoke it” som man säger i England, vilket jag kommer att göra.

 14. Peter F

  Delegaterna klagar på värmen i Lima ! Peiser sammanfattar i slutet av artikeln.

  http://www.telegraph.co.uk/news/earth/environment/climatechange/11277544/UN-climate-change-talks-Global-warming-negotiators-cant-stand-the-heat.html

 15. Sören G

  Bra läsning.
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100234054/if-you-still-believe-in-climate-change-read-this/

 16. ThomasJ

  Matt Ridley är alltid läsvärd, senaste bidrag (del av) i Times här:

  http://www.bishop-hill.net/blog/2014/12/8/sliding-science.html

  Mvh/TJ

 17. ThomasJ

  Och enligt nedan avser Romsoniten deltaga i Lima, länk:

  http://www.regeringen.se/sb/d/19695/a/251277

  Mvh/TJ

 18. Jarek Luberek

  Nu när jag tittar på spagetti-grafen så bildar procent-satserna för ”likely” m.m. snarare hur stor andel av simuleringarna som inte reproducerar mätningarna, d.v.s, till vilken konfidensgrad som AGW-teorin är falsifierad.

 19. Ingemar Nordin

  Peter S #8,

  ”De är farliga representanter för landet, med uppdämda behov att skriva på vad som helst som läggs framför dem”

  De är värre än så. De är klimathotsfanatiker, fostrade i sin ungdom inom organisationer som SNF, Greenpeace och Världsnaturfonden, för att därefter gå direkt in i den politiska nomenklaturan. De har tunga mandat att förbinda Sverige till i stort sett vad som helst som gynnar den gröna agendan. Som tur är så finns det förnuftigare stater som Kina och Indien som begriper att energifattigdom leder till fattigdom, och omvänt (korrelationen för detta är ganska entydig http://nofrakkingconsensus.com/2014/12/04/when-emissions-disappear-so-do-jobs/ )