Över Atlanten i en pedaldriven ubåt

Jag säger då det, blir det aldrig slut på tokigheterna? Människans uppfinningsrikedom har tydligen ingen gräns, inte heller människans dumhet.
En maskinist vid namn Ted Ciamillo har byggt en enmansubåt som framdrivs av dykaren själv. Ubåten är en s.k. ”wet-sub”, som hela tiden kommer att vara fylld med vatten. Ciamillo kommer att ha på sig en våtdräkt och använda vanlig dykutrustning eller en specialdesignad snorkel för att andas.
submarine1

”Ciamillo will drive the sub from a seated position by pushing pedals back and forth, while also moving his arms forwards and backwards. It’s ”like a Stairmaster crossed with a cross-country ski machine”, he says.”

Tanken är att Ted Ciamillo senare i år ska använda sin lilla undervattenscykel för att korsa Atlanten. Han uppskattar att det kommer att ta honom ca 50 dagar. På dagtid planerar han att ”cykla” 2 meter under ytan. Nattetid ska han sova i ett tält som reses på själva ubåten.
Trots att många tvivlar på hans förmåga att ta sig hela vägen över Atlanten, satsar Ciamillo stort. Inte nog med att han tränar, han planerar även att operera bort blindtarmen för att inte riskera att den blir inflemmerad under resans gång.
Det påminner mig om en sak – forntidens galärer. Jag hoppas åtminstone att slaveriet inte kommer tillbaka.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mer sådant ! 
  Men tragedien er att Bransongänget sponsar rymdrakteter för jetsetet istället för betala en ynka thoriumreaktor…

 2. Torsten Wedin

  Suck!!!
  Summan av intelligensen på planeten är konstant. Folkmängden ökar.

 3. Man måste vara pensionär, dvs ha massor med tid och ork, och ingen framtida karriär att oroas över, eller våndas ifall man kan trygga sin försörjning för att göra det jobb som Steven McIntyre gör.
  Herrejösses vilken soppa!
  Och AGW-hejjarklacken ropade sina ramsor nästan unisont över klotet för Steigs statistiska omtolkningar! 
  Det kan inte vara kul att vara AGW-anhängare i dessa dagar. Och det lär inte bli roligare heller!  

 4. Oops mitt inlägg skulle hamnat under inlägget om Antarktis, Steig och Herald Sun!

 5. Hin Håle

  Ensamseglaren

 6. tty

  Tälta på en miniubåt mitt ute i Atlanten? Ciamillo är av namnet att döma italienare. Jag undrar om han har klart för sig skillnaden i väderförhållanden mellan Medelhavet och Atlanten. 

 7. Labbibia

  Att ”cykla” 2 meter under ytan, låter inte som någon bra ide.
  Om det går hög sjö, så lär han åka berg o dalbana rätt rejält. Jag tror italienaren är ute och cyklar ordentligt här, han tar sig nog vatten över huvudet. 😉

 8. Thomas

  Tälta på en ubåt? Min tanke går osökt till första Indiana Jones filmen och det oförklarade sätt han hoppade på en tysk ubåt och sedan följde med den över Atlanten på utsidan.

 9. Peter

  Tja, Renata Chlumska paddlade USA runt i kanot. Vad är egentligen skillnaden? Är man äventyrare så hittar man väl på tokiga grejer för att utmana sig själv.. ju originellare desto roligare.
  Själv hade jag nog satsat på en ”dry sub”-konstruktion, det är trots allt torrare om fötterna.. 🙂

 10. Om man inte kan förklara något, kan man alltid säga:
  Det finns en högre syftning!
  —-
  fast oftast, oklart vad.

 11. Christopher E

  Äsch, vad negativa ni är… 😉
  Jag tycker sån’t här är kul. Hoppas det går bra. Han kommer att se mycket spännande undervattensliv på vägen. Att ”tälta” vid ytan bör inte vara några problem, fast han får inte ha för mycket anlag för sjösjuka. En vanlig livflotte är ett tält också.
  En sådan här liten farkost är också helt säker vad gäller stormar och dylikt. Han blir inte mer än omskakad.
  Min enda invändning är blindtarmsoperationen… skulle inte förvåna mig om risken för komplikationer från operationen är större än risken att utveckla inflammation under ett par månader. Men så är jag ju också en svuren fiende till försiktighetsprincipen (som alltid riskerar att göra kuren värre än åkomman).
  En mycket liten, men reell, fara är inte vädret utan att påkörd av ett lastfartyg. Men det är alltså en mycket liten risk. (Jag har själv sovit många nätter på världshaven i en liten båt med släckta lanternor utan någon större oro, och med blindtarmen i behåll dessutom.)

 12. Chrille

  Hoppsan. Tokigt värre. Väcker mer frågor. Vad skall han äta? Hur nyttigt och hygieniskt kan det vara att ha på sig våtdräkt så länge? Har han följebåt med sig? Han måste nog ha det, med mat och nya syrgastankar. Man pratar om 30-gradigt vatten, det borde vara vattnet i våtdräkten?
  Oavsett vad, så lär det bli film om detta misslyckande.
  Labbibia, det står att han skall vänta ut stormar längre ner under ytan. Verkar ändå orimligt. Stora ubåtar kanske göra det (som kan gå ner hundra meter under ytan), men små som denna?
  Thomas, Indiana Jones åkte ”bara” från Egypten till en grekisk ö, över östra medelhavet, inte atlanten. Det förminskar inte din poäng angående det omöjliga att hänga på en ubåt osedd (särskilt som manskapet är ute om man är i ö-läge).

 13. Christopher E

  Ett litet tillägg:
  Rätt årstid och på rätt plats är risken för svåra stormar minimal under en Atlantpassage. Och bara 10 meter under ytan är vågkrafterna mycket små.
  Som sagt, kul idé, även om det inte går.

 14. Labbibia

  Maggie:
  För övrigt är galärer något som funnits nästan in i modern tid. Svenska flottan hade galärer långt in på 1700-talet. Låter ”galärvarvet” i Sthlm bekant? Praktiskt med roddfartyg i skärgården. 😉 

 15. Chrille

  Labbiba, man hade tydligen kvar galärer i svenska flottan till på 1820-30 talet. Kolla slutet på denna länk:
  http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=141

 16. Labbibia

  Chrille:
  Det är fusk att Googla! Jag skriver alltid ur det lilla jag har i huvudet. 🙁 
  Men du har säkert rätt.
  Å andra sidan är ju 1800-talet rätt långt in på 1700-talet. 😉

 17. Patrik

  Ja under 1700-talet så rådde en tydlig och statistiskt påvisbar trend att 1800-talet snart skulle komma. 100% bevisbart ur ett antropogent perspektiv.

 18. tty

  Apropå skillnaden mellan att paddla runt USA och över Atlanten:
  Det finns en inomskärsfarled (nästan) hela vägen från den kanadensiska gränsen till den Mexikanska gränsen.

 19. Christopher E

  tty:
  Intracoastal Waterway. Vad kul du nämner den. Jag har sniffat på den i Florida och tuffat fram med segelbåt från Beaufort, NC upp till Chesapeake Bay.
  Innanför barriäröar, längs slingrande floder och några grävda kanaler. Ett fantastiskt sätt att se USA:s ostkust från ett annorlunda perspektiv, borta från de stora stråken. Många trevliga möten med människor också, den svenska fanan i aktern väckte nyfikenhet.